Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Amerika da Türklere güven veya destek olma durumunu bence oranlamak zor.Öncelikle kendi tecrübelerimden yola çıkarak söyleyebilirim ben yurtdışında ki Türklerin çok desteğini gördüm araların da çürük elma çıkmadı çıktı ama onda da ben yerimi bildim geri çekildim.
    Yurtdışında ki Türklerle ilgili İlk tecrübem 2011 yılında Kanada’ya öğrenci olarak gitmeme dayanıyor sayısını hatırlamıyorum ama aklıma iyiliğini görmediğim bir Türk gelmiyor o yüzden oran yüzde söylemem yanlış olur.Kendileriyle hala görüşüyoruz tatillerde ziyaret ediyoruz birbirimizi hatta beni Amerika’ya ziyarete dahi geldiler.
    Amerika da ki tecrübelerime gelecek olursam burada yaşayanlarında çok iyiliğini gördüm hatta sonradan birinin kötülüğünü görmüş olsam dahi öncesi için gerçekten yardımını gördüm inkar etmek nankörlük olur.Arkadaşlığımız birbirimize destek olmamız hala devam etmekte ilerleyen zaman ne getirir ne gösterir bilemem tabi genel olarak hepsine minnet duyuyorum bir kuru selam vermiş olanım dahi hatrı var bende sağolsunlar.Bir de beklenti meselesi beklentinizi ne kadar yüksek tutarsanız hayal kırıklığınız da o derece de yüksek oluyor benim tecrübelerim bu yönde umarım gelecek olan arkadaşlarımızın da şansı hep iyi yönde olur.

  • ⭐⭐⭐⭐

    @tmt sorduğunuz sorunun cevabını yazmıştı bir arkadaş bu konuda bakınırsanız görürsünüz.


  • @MySea, içinde söyledi: DV2022 Bekleme Odası

    @kingocali, içinde söyledi: DV2022 Bekleme Odası

    @Drywall Bu cevap bana zannederim. Değilse, peşinen özür dilerim.

    Şehir dışına giderken (üstelik birden fazla defa), "Her gün gel. Köpeğimi gezdir. Kakasını, eline geçirdiğin torbayla yerden alıp, çöpe at. Kum kabından kedilerimin kakasını temizle. Önlerine mamalarını, sularını koy. Kapıyı çek, çık" diye, garajında bir de SUV (anahtarı da garaj duvarında asılı) olan evinin anahtarını emanet eden insan, in miyim, cin miyim anlayamamışsa, zihinsel bir engeli var demektir.

    Bana defalarca ve günler boyunca evini emanet edip gidiyorken, Türkiye'den, cismini bile görmediği insana sponsor olup, üniversitede yanına onu alıyorsa; benim bir lisans (İstanbul Üniversitesi Makine Mühendisliği), bir yüksek lisans (San Diego State University İşletme Yönetimi) diplomam varken, üstelik tecrübem de bulunan iş geliştirme pozisyonu için, yalnızca bir lisans (İstanbul Üniversitesi Elektronik Mühendisliği) diploması olan, iş geliştirme tecrübesi olmayan insana sponsor olup, su arıtma teknolojileri üreten şirketinde yanına onu alıyorsa, sorun güven sorunu da, liyakat sorunu da değil demektir. Sorunun ne olduğunu layıkıyla tespit etmek için fazla taraflıyım. Onu takdirlerinize bırakayım. Ama beni "güvenilmez" bulmasıyla alakalı olmadığını anlamış olacağınızı düşünüyorum. Zira, tekraren, evini, arabasını, eşyalarını, olmayan çocuklarının yerine koyduğu hayvanlarını emanet edip, günler boyu, millerce uzağa gidiyor.

    Bu, cevapladığım kadar özel bir eleştiri değil, daha genel bir serzeniş ise, Ermeniler, Filipinliler, Vietnamlılar, herhangi bir vizeyle gelen memleketlilerini; Meksikalılar, vizeleri bile olmadan gelen memleketlilerini işe alıp, iş yerinde yatıp kalkmalarına izin veriyorlar. Hintliler, Çinliler, memleketlilerini üniversitede önce öğrenci, sonra asistan olarak yanlarına alıyorlar; burs veriyorlar. Tunuslular, Afganlar, memleketlilerine sponsor olup, yasal işlere yerleştiriyorlar. Neredeyse, bir bizim toplumda böyle şeyler olmuyor. Ben de tam olarak bunu söylemeye çalışıyor, hangi duygu ve düşünceler gerekçesiyle olmadığını neden ve sonuçlarıyla ve bütün açıklığıyla paylaştığınız için, size çok teşekkür ediyorum.

    Bir keresinde Zurich'den Miami'ye ucuyoruz, yan koltukta genc birisi vardi. Tanistik ve konusmaya basladik. Kendisi Israil'liymis ve ilk defa ABD'ye gidiyordu greencardli olarak. "Varinca tanidik var mi, nerede kalacaksin, ne is yapacaksin" diye sordum. "Beni havaalaninda karsilayacaklar, kalacak yer ve is ayarlamislar, hatta ilk arabam bile hazir" dedi. "Kimler karsilayacak, akraban mi?" diye sordum, "Miami'de yasayan yahudi komitesi" dedi. "Karsiliginda ne kadar odeyeceksin?" diye sordugumda, cevabi "Bu sadece yeni gelenler icin gonullu bir yardim, para karsiligi degil" olmustu.

    Eski calistigim ofisde Hintli bir kadin vardi. Onunla bir konusmamizda, yanlarina Hindistan'dan yeni gelen bir cift oldugunu, evlerinde misafir ettiklerini ve kendilerine kiralik ev, araba ve is ayarlamaya calistiklarini soylemisti. "Tanidiklariniz mi" diye sordum, "Ilk defa buraya geldiklerinde tanistik ama Hindistan'dan ayni sehirden geldiler" dedi.

    Florida'da yillar once Ermeni bir kadinla tanistik, tesaduf eseri bir pizzacida. Kadin 60li yaslardaydi ve oldukca bozuk bir Turkce konusuyordu. Esimle beni ertesi gunu icin evlerine davet etti. Gittik. Ailesi, abisi ve kizkardesi ile tanistirdi. Kendi aralarinda Eermenice-Turkce karisimi bir dil konusuyorlardi. Eski Osmanli zamanindaki Dogu Anadolu'da konusulan dilmis ve anne-babalarindan ogrenmisler, anadilleri yani. Oturduk, sohbet ettik, Turk kahvesi ictik, sonra bizi bir restauranta goturduler yemek yedik. Biz orada yasadigimiz surece esimle ve benle surekli gorustuler, gidip geldiler, bizde onlara gittik, bize sanki kendi aile bireyleriymisiz gibi davrandilar.

    Bunlar aklima simdilik gelen baska milletler ile ilgili ornekler...

    abd deki türkler neden kendi aralarında böyle ilk gelen ailelere yardım grupları oluşturmuyorlar?çok zor bir olaymı merak halindeyim.sadece havalimanında karşılanıp bir otele yerleştirilse o bile çok büyük bir yardım olur diye düşünüyorum.şahsen düşündükçe korkmuyor değilim.hiç bilmediğin bir ülke hiç görmediğin yerler ülkeye ilk adımına bir türk yardım etse kötümü olur?hep kötü hikayeler duyuyoruz bizlerde çekiniyoruz.en iyisi türklerden uzak durmak galiba...


  • @clourpoint Kötü deneyim paylaşanların -- ben dahil -- hepsi, başlarına ne geldiğine ya da gelmediğine dair somut örnekler verdiler. İyi deneyim paylaşanlar ise, onlara reaksiyon olarak, genel ifadelerle yanıt verdiler. Keşke iyi deneyim paylaşan arkadaşlar da somut örnekler verseler de, Türk toplumu arasında nasıl iyilikler yapılabildiğine dair de fikir sahibi olabilsek. Bence güzel örnekler de gelmeye başladığında (arkadaşlar iyi tecrübelerini bizden esirgemez ve paylaşırlarsa), çekinceleriniz bir nebze olsun hafifleyecektir.

    Benim bizzat şahit olduğum %5'lik iyilik diliminin içinde, San Diego'da çalışan Türk bir akademisyenin, kendisine Türkiye'den ulaşan iki akademisyene sponsor olarak, San Diego'da işe girmelerine yardımcı olması var (Şirketinde işe aldığı kişi yeğeniydi. Akrabalık bağı "yüzünden" yapılan iyilikleri "iyilik"ten saymıyorum). Aynı üniversitenin başka bir bölümünde çalışan, başka bir Türk akademisyenin, puanları yüksek lisans programına kabul edilmeye yetmeyen, ancak kendisine referans olması için günlerce kapısında yatan bir Türk öğrenci adayına "Lanet olsun. Al şu referans mektubunu; götür, Admissions'a ver" demesi var (Referansı ile, aday, programa kabul edildi). Doktor kocası ile birlikte San Diego'ya gelip, San Diego'da kocasından ayrıldıktan sonra, yasadışı yollarla San Diego'da kalmaya çalışan başka bir Türk'le evlenerek, onun San Diego'da yasal olarak kalmasına yardımcı olan Türk hemşire var. Son olarak, bahsettiğim ilk Türk akademisyenin yardımıyla San Diego'ya gelen Türk akademisyenlerden birinin, dil okulunda öğrenci olup, San Diego'da kalmak isteyen bir hanımefendiyle evlenerek, kendisinin San Diego'da yasal olarak kalmasına yardımcı olması var.

    75'te 4. Şahsen benim başıma da hiç gelmedi. Ama, yok mu? Var.

    Yine şahsen, kendi hayatımda, sizin ürettiğiniz çözümü benimsiyorum. Ama şu ana kadar, somut olarak, hep kötü örneklere maruz kaldığınız için, sizin durumunuzda hüküm vermek için erken olabilir. İyi tecrübeler beyan eden arkadaşlar da somut örnekler vermeye başladığında, moralinizin düzelebileceğine inanıyorum. Hem yaşanmış, gerçek ve somut kötü örnekleri (bence bunlardan yeterince okudunuz), hem de arkadaşlar lütfedip paylaşırlarsa, yaşanmış, gerçek ve somut iyi örnekleri okuduktan sonra karar vermenin daha sağlıklı olacağına inanıyorum.

    Son olarak, "Neden yapmıyorlar?" sorunuza cevap bulabildiğimizde, "Almanya'da 2 milyon, Fransa'da 700 bin, Hollanda'da 500 bin, İngiltere'de 400 bin, Amerika'da 300 bin, Avusturya ve Belçika'da 250 bin Türk var. Buralardaki (belki Amerika ve Fransa hariç) sayıları çok daha az olan Ermeniler, Rumlar, Yahudiler diaspora örgütlenmelerini kurmuş; tek yumruk gibi hareket ediyor, birbirlerini kolluyor, hatta yaptıkları lobicilik faaliyetleriyle memleketlerine bile fayda üretiyorken, biz neden yapamıyoruz?" büyük sorusunu da cevaplamış olacağız. Zira, iki sorunun cevabı da aynı, ama ne olduğunu kimse bilmiyor.


  • geceyarısı ekspresini izler gibiyim. Yazılanları okudukça ürperiyorum. Bir insan içinde kendi halkına kendi milletine karşı nasıl bu kadar öfke, kin, nefret biriktirebilir anlamakta zorlanıyorum?

    Bir de Türk'lerin yaptıkları iyileklere tek tek örnek verecekmişiz de Türk'leri savunacakmışız. Yazılan her satıra verecek cevap bulunur tabi ama öyle saatler harcayıp, sayfalar dolusu yazmak için insanın ya kin, ya tutku, ya aşk bir motivasyonu olması lazım. Benim yok şahsen, uğraşmak isteyen varsa buyursun yazsın. Benim arkadaşlarımla, ailemle, komşularımla mutlu bir hayatım var. Ne kendimden ne yurdumdan da şüphem yok şükür. Ne diye uğraşayım. Devlete yeterince maddi vergi ödüyorum, bir de kötü kalpli insanlarla uğraşıp mutluluğumdan vergi ödeyemem.


  • @daydreamer, içinde söyledi: DV2022 Bekleme Odası

    geceyarısı ekspresini izler gibiyim. Yazılanları okudukça ürperiyorum. Bir insan içinde kendi halkına kendi milletine karşı nasıl bu kadar öfke, kin, nefret biriktirebilir anlamakta zorlanıyorum?

    Bir de Türk'lerin yaptıkları iyileklere tek tek örnek verecekmişiz de Türk'leri savunacakmışız. Yazılan her satıra verecek cevap bulunur tabi ama öyle saatler harcayıp, sayfalar dolusu yazmak için insanın ya kin, ya tutku, ya aşk bir motivasyonu olması lazım. Benim yok şahsen, uğraşmak isteyen varsa buyursun yazsın. Benim arkadaşlarımla, ailemle, komşularımla mutlu bir hayatım var. Ne kendimden ne yurdumdan da şüphem yok şükür. Ne diye uğraşayım. Devlete yeterince maddi vergi ödüyorum, bir de kötü kalpli insanlarla uğraşıp mutluluğumdan vergi ödeyemem.

    Engelleyin geçin hocam kendinizi yorduğunuza deymez. Bakın ben engelledim geçtim hiç görmüyorum bile artık kendilerini.


  • @daydreamer Üzgünüm ama, ben bu suçlamaları da kabul etmiyorum.

    Büyük babam, Çanakkale ve İstiklal madalyalı bir Piyade Kıdemli Yarbay, dedem Ağır Ceza Hakimi, amcam Suriye'de Askeri Ataşelik yapmış bir Hava Pilot Kıdemli Albay, teyzem Hazine Avukatı, babam 36 sene 9 ay, annem 30 sene 4 ay İstanbul Üniversitesi'nde Öğretim Görevliliği yapmış milliyetçi, devletçi, cumhuriyetçi vatanseverlerdir. Hem onların soyu olmaktan, hem de sahip oldukları değerleri taşımaktan gurur duyarım.

    Bugüne kadar ne vatanımda, ne de Amerika'da tek kuruş vergi kaçırmadığım gibi, vatanıma da, vatandaşıma da en ufak bir öfke, kin ya da nefret beslemişliğim yoktur; milliyetçi bir insan olarak, asla da olamaz.

    Ancak milliyetçi kişiliğimin, gözlerimi, milletimin eksik yönlerini göremeyecek kadar kör etmesine de izin veremem. Zira, eksikleri giderebilmenin birinci şartı, eksikleri görebilme becerisi ve onların nasıl giderilebileceğine dair tartışabilme özgürlüğüdür.

    Ermeni, Rum ve Yahudi lobilerinin, çalışma ve etkinlikleriyle, dış politikada başımıza ne çoraplar ördüğü, iç ve dış basını biraz olsun takip eden tüm çevrelerin malumudur. Benzer etkinlikte bir diaspora arzu etmek, milletinden nefret etmeye değil, milletini çok sevmeye delalettir.

    Bugüne kadar nezaketimden hiçbir taviz vermediğim ve hiçbir forum üyesine hiçbir saygısızlık yapmadığım gibi, bizzat şahsınızdan da hiçbir talebim olmamıştır. Sizi temelsiz ve ölçüsüz ithamlarda bulunmamaya ve kelimelerinizi daha dikkatli seçmeye davet ederim.

  • ⭐⭐⭐⭐

    yazılanların hepsi yaşanmışlıklar arkadaşlar burda yanlış anlaşılacak birşey yok eğer rahatsız oluyorsanız sayın @kingocali ve @MySea nin yazdıklarından asıl sizde bir kuşku bir endişe var demektir. gözünüzü iyi hikayelerle boyamayın bunun daha acı ama gerçek olan tarafına da bakın hiçbirşey her zaman hayal ettiğimiz gibi olmuyor malesef. sadece @kingocali nin tecrübesi değil sayın @MySea nın tecrübeleri de ortada bizzat yüzyüze tanıştığım 2 kişide türklerden çok kazık yemiş. sayın @kingocali ve @MySea da özellikle yazarken bunlar bizim tecrübelerimiz diye her seferinde belirtiyorlar.


  • Hay ağzın bal yesin @Rhonster kardeşim.


  • Yanlis anlasilma olmasin, degisik zaman ve konularda iyilik gordugum, yardim elini uzatan Turkler de oldu; ama bir elin parmaklarini malesef gecmedi.

    Su andaki is alanima, yani finans sektorune, girmeme vesile olan kisi bir Turk'du. Kendisi finans alaninda degildi ama bu is alanina ilk giris yapmamda ve beni cesaretlendirmede katkisi oldu. Ilk baslarda ailecek de gorustuk ama sonra biz is nedeniyle Florida'dan ayrildik ve bir daha gorusme sansimiz olmadi. Kendisi de su anda ailesi ile birlikte Almanya'da yasiyor, esi zaten Avusturya'liydi.

    Almanya'ya ilk gittigimiz zaman, bize ev kiralama konusunda yardimci olan emlakci bir Turk Hanim vardi, herseyimizi ayarladi, bize yeni mobilya takimi, yeni yatak ve mutfak takimi bile ayarlamisti. Onun sayesinde 4 yil boyunca cok rahat ettik ve cebimizden ev konusunda hic gereksiz para cikmadi.

  • ⭐⭐⭐⭐

    mesela iyi örneklerde varmış demek ki ama körü körüne bir tarafa inanıpta göz boyamakta bu tecrübeleri yaşanlara ayıp arkadaşlar.

  • ⭐⭐⭐⭐

    ha bu arada iyi örneklerde var yok demiyorum ama 2 tarafı da göz önünde bulundurmanız lazım bunu demek istemiştim aslında. yanlış anlaşılma olmasın.


  • @MySea Ben de, şahsen hiç yaşamadığım, ama çevremde gördüğüm iyi tecrübelerin tamamını, hem de bir değil, iki kere yazdım.

    @Rhonster Biz de onu diyoruz zaten. Bir tek benim paylaştıklarımla karar vermeyin; tüm paylaşılanları okuyun, ondan sonra kanaat oluşturun diye de, bir değil, iki kere yazdım.

    Yaşadıklarımızı mı inkar edelim? Üslubumuzda ya da yazdıklarımızda forum kurallarına aykırı bir durum varsa, lütfen sayın admin'ler bizi uzaklaştırsın. Ancak bizim maruz kaldığımız üslupta ve bize yazılanlarda bir aykırılık varsa, lütfen onun da gereği yapılsın.


  • Oyle yada boyle gerceklerden kacamazsiniz. Ancak uzerini kapatirsiniz ama onlar yinede bir sekilde karsiniza cikarlar.

    Nisan ayinda saglik bakaninin hergun acikladigi tablodaki rakamlar gercekler degil diye gerekceleri ile birlikte kac defa yazdim. Yandas troller beni burada linc edeceklerdi nerdeyse. Bugun gercekler ortaya cikti. Hemde bakanin kendi agzindan ogrendiler...

    Yine bu yilin baslarinda bu damat ve MB, RTE kontrolunde hazineyi batiracak, ekonomik kriz derinlesecek diye yazdim. Yine bir suru yazan oldu, Turkiye'nin durumu ABD'den daha iyi diye yazan bile oldu. Simdi gercekler ortaya cikti, reform bekliyorlar...


  • @Ryback, içinde söyledi: DV2022 Bekleme Odası

    Başka bir milletin hemşeri hemşeriyi gurbette veya akraba akrabayı gurbette gibi sözleri olduğunu zannetmiyorum. O yüzden herkes dikkatli olmalı, zor duruma düşmemek için, kimseye güvenmemeli. Her zaman bir b planı olmalı. En kötüye hazırlık yapılmalı.

    Pakistanlı Hindistanlı Kübalı Meksikalı vs tüm iş arkadas yada tanıdıklarım da aynı şeyi söylüyor kendi milleti için 🙂 emin olun.

    Bu birazda insanın akrabası yada hemsehrisinden daha fazlasını istemesi ile de alakalı. Tek taraflı değil...

    Başkası yaptığınıza tesekiur eder minnet duyar...

    Yakınlık arttıkça "yuh, bunu mu reva gördün bana " deniyor 🙂

    Hiç bir şey tek taraflı değil 🙂

  • ⭐⭐

    @semavi Aynen size katılıyorum ve ekliyorum mesela siz ilk gittiğinizde size destek olmayıp yardım etmiyorlarsa maddi yada manevi fark etmez sizden sonra gelenlere de aynı şekilde köstek olmamak lazım eğer içimizde menfaat yoksa iyi ilişkiler çıkabilir. O bana yardım etmedi bende buraya gelenlere yardım etmeyeceğim gibi kendinizi böyle şartlarsanız zincirleme devem eder içimizdeki doğruluğu kaybetmeyin yeter. Örnek vermek gerekirse

    Form üyelerinde @sedef ve @sutik bir konuşmasını alıntılamak isterim.

    @sutik: "Kaldığım bölgede hic Türk arkadaş yok. Genel olarak Brooklyn tarafında yaşıyorlar galiba. Bir kısmının da Hicksville'de olduğunu duymuştum. Bu bölgede iletişim halinde olunabileceklerle bu başlık altında yazışalım derim. Birbirimizi tanıyalım, yardımcı olunabilecek konularda bilgi alışverişinde bulunalım. Tabi sizler için de uygunsa..."

    @sedef : "Tabiki her zaman. Başımızın üzerinde yeriniz var. Evet biz Suffolk tarafındayız. bir şeye ihtiyacınız olursa her zaman. Hatta bi ara ayarlayıp tanışabiliriz."

    Böyle iyi ikili ilişkiler beraberinde olumlu gelişmelere yol açar diye düşünüyorum.


  • Bu ileti silindi!
  • ⭐⭐

    Yahudilerin dayanışması gerçekten muhteşem. Ama onları ayrı tutarsak gerisi tamamen beklenti ile alakalı. Biz Türkler istiyoruz ki tüm Türkler bize yardım etsin, hepsi iyi yardımsever insanlar olsunlar. Üzgünüm, hayatın gerçekleri böyle değil. Bazen kişinin ırkından çok karakteri ağır basıyor. Sonuçta Amerika tüm iyi, yardımsever kişileri seçip almıyor oraya. Ya da oraya giden kişiler bir anda bambaşka birine, bir iyilik meleğine dönüşmüyor.

    Gel gelelim zaten kimse kimseye yardım etmek zorunda değil, iyilik yapmak zorunda değil. Kötülük yapılmasın yeter 🙂

    Hayatınızda önemli kararlar alırken başkalarına güvenerek almayın bu kararları. Başka bir ülkeye göç ederken kesinlikle başkasına değil, kendinize güvenin. İnsanoğlu çiğ süt emmiş 🙂 Tabi yardımlaşmayın demiyorum ama umduğunuz yardımı alamamanız durumunda mutlaka yedek planlarınız olsun, kendinizi sadece ona göre ayarlamayın. Her şeye hazırlıklı olun.

  • ⭐⭐ Yasaklı

    Dünyaya birdefa daha gelsem israiloğlu veya japon olmak isterdim

  • ⭐⭐⭐⭐

    @daydreamer, içinde söyledi: DV2022 Bekleme Odası

    geceyarısı ekspresini izler gibiyim. Yazılanları okudukça ürperiyorum. Bir insan içinde kendi halkına kendi milletine karşı nasıl bu kadar öfke, kin, nefret biriktirebilir anlamakta zorlanıyorum?

    Bir de Türk'lerin yaptıkları iyileklere tek tek örnek verecekmişiz de Türk'leri savunacakmışız. Yazılan her satıra verecek cevap bulunur tabi ama öyle saatler harcayıp, sayfalar dolusu yazmak için insanın ya kin, ya tutku, ya aşk bir motivasyonu olması lazım. Benim yok şahsen, uğraşmak isteyen varsa buyursun yazsın. Benim arkadaşlarımla, ailemle, komşularımla mutlu bir hayatım var. Ne kendimden ne yurdumdan da şüphem yok şükür. Ne diye uğraşayım. Devlete yeterince maddi vergi ödüyorum, bir de kötü kalpli insanlarla uğraşıp mutluluğumdan vergi ödeyemem.

    Bence yanlış yorumluyorsun. kingcoali, başına olumlu tecrübe gelen varsa yazsın, bir de o açıdan konuyu değerlendirin, benim tecrübelerim olumsuz demiş. Türkleri yada Türklüğü kötülediği gibi bir mana çıkartmadım. Gerçekten de böyle bir mana çıkmıyor. Türkler birbirine hangi durumlarda destek oluyor, hangi durumlarda destek olmuyor bunları tespit edip neler yapmak gerekiyor diye bir yorumlama çıkıyor bence ortaya.

    Amerikada yaşayan kişilerle irtibatlarımda bir iki olumsuz intibanın dışında hemen hemen hepsinde olumlu intibalar edindim.
    Benim aktaracağım tecrübeler şöyle. New york'a gitmeyi ve turist vizesi almayı planladığımda, faceden bir şekilde tanıştığım taksici GC sahibi Türk arkadaş, kendi telefonundan beni arayıp vize görüşmemiz için bir takım tüyolar verdi ve 1 saatin üzerinde konuştuk. Defaatle mesajlarıma ayrıntılı cevap verdi, havaalanından beni karşılayıp gideceğim yere normalde 80-100 dolar taksi ücreti yazacak yere 40 dolara götürebileceğini söyledi. Eğer kalmaya karar verirsem part time iş yapabileceğim bir yeri ayarladı ve onlarla da irtibata geçirtti. Vize alamadığımdan gidemedim, desteklerinin gerçeğe dönüşmesi imkanı bulamadı belki ama yardımcı olacağına emindim.

    Bir diğer Türk Ohio dan Murat abi, işletmesine talip oldum, E2 vizesi alıp gitmeyi planladığım bir konuydu. 2-3 kez beni aradı. Mali durumumuzu dürüstçe konuştuk. Benim işletmem sana pahalı gelir dedi. Başka işletmelere bakma amacıyla vize reddi aldığım için tekrar kolayca vize alamayacağımı söylediğimde masraflarımın tarafından karşılandığına dair bir yazı ve ya bir davet mektubu verebileceğini, vize alabilmem için ne tür bir evraka ihtiyacım olursa olsun karşılayabileceğini söyledi. Onun işletmesini alamayacağımı bilerek ve başka işletme arayacağımı bilerek bu yardımı teklif etti. Vizeye başvuracak olursam kendisinden yardım isteyeceğimi söyledim. Sonra aradan 1-2 ay geçmişti, arayıp ne yaptığımı sordu. Korona çıktı çıkıyor durumları vardı, askıya aldığımı söyledim.

    Miamiden bir arkadaşın restoranına talip oldum. Gerçekten para edecek bir işletmeydi. Nusret Miami nin çaprazında bir yerdi. Arkadaş da E2 için cover yapmış restoranı. GC çıkmış çekilişten oradayken. SanFranciscoya taşınıp google da çalışacak bir bilgisayarcıydı. exit stratejisini hızlandırmaya çalışıyordu evet ama 250 bin dolarlık yeri 50 bin dolar peşinatla kalanı vadeli olarak vermeyi teklif ediyordu. Ayrıca 12 aylık kirası ödenmiş bir daireyi kalan 8 aylık ücretsiz kirasını ödemeden oturabilmem için veriyordu. + borçsuz 10-12 bin dolarlık miamide kullanmak için tuttuğu arabasını da veriyordu. Her tür evrakını gönderdi. Dökümanlarını inceledim. İşletmenin ederi 250 binin çok üzerindeydi. Belki satmaya mecbur olduğu için bu kadar esnekti ama bir saatin üzerinde 3-4 kez detaylı görüşmemizden sonra bu teklifleri yaptı. Güvendikten ve anlaşmaya razı olduktan sonra. Pandemiden dolayı bu projem de rafa kalktı.

    Miami ye yerleşen bir başka E2 li arkadaş ile defaatle yazıştık. Kamyon ile harfiyat işi satınalarak başladı. Batırdı, tır işi yaptı batırdı. Şimdi limo işi yapıyordu ve pandemide batmak üzereydi. Ne zaman sordam detaylı cevap verir. Son tavsiyesi açık açık ve çok çarpıcı şekilde ders niteliğinde. E2 için pratik, kolay, riski düşük, sermayesi çok zorlamayacak bir öneri bir tavsiye söyle dediğimde kuzeninin 1 yıldır orada olduğunu ama ona bile kuracak ve sürdürecek bir iş bulamadıklarını aktardı. Son olarak kimsenin tavsiyesine kulak verme. Bildiğin, sevdiğin, paran yetecek bir iş varsa gir ve yap dedi. 14 yıldır hakikaten bütün işlerin tozunu yutmuş bir adamdan değerli bir tavsiye bence.

    Olumsuz kabul ettiğim ama aslında tavırlarını beğenmediğim, pek çoğunuzun tanıdığı 2 youtuber aslında. İsimlerini vermek istemiyorum. İkisi de aslında insanlara çok yardım etmenin peşindeymiş gibi görünüyor. 1. si benim mesleğimi kapsayan bir iş dalında çalıştığından onunla ilgili bir şey sorarak mailleştim. Üstün körü, yukardan bakan ve bana ne abicim ne yaparsan yap minvelinde bir cevap verdi. Belki de başından savmak için ama benim çok işime yarayacak birine yönlendirdi. Bu bile artı aslında.

    İkincisi, her tür iş deneyimine helalinden olsun elimi kirletirim düsturuyla girişen bir arkadaş, benim de çok hoşuma gitmişti videoları ve yaptıkları. İş dalını ticarete vurup belki de hiç faydalanamayacak insanlar üzerinden para kazanmayı hedefleyen fakat girişimleri ardı ardına olumsuzlukla sonuçlanan bir youtuber e dönüştü. Türkiyeye gelip civciv çıktığı kabuğu beğenmez sözüne amin dedirtecek bir kaç video da burada çekti. Anlayan anlamıştır bunun da kim olduğunu.
    Genel olarak Amerikadaki youtuberler takipçi kasma ve 3- 5 yüz dolar elde etmeye gayret eden kişiler olarak görüyorum. İçlerinden gerçekten işe yarayan bilgi veren, ilgi çekebilecek ve eğlendirecek videolar üreten, bakın ben amerikada ne güzel sefa sürüyorum safsatasından uzak değerli içerik üreticiler de var.
    Türk insanını genel olarak demokrat, namuslu ve Atatürkçü olarak niteliyorum. Ama işimize geldiği gibi davranmaktan büyük kısmımız çekinmiyoruz. O sebeple Amerikada Türklerle diyaloğumu çok kısıtlı tutmayı, hakettiğini ispat edebilen insanların dışında kimseye yol yordam öğretmek için çabalamamayı düşünüyorum. Yardım aldıktan sonra arkasını dönüp gidecek tiplerle işim olmayacak. Peki arkasını dönüp gitmeyecek de ne yapacak, her gün bana teşekkür mü edecek. Hayır, beklentim asla o değil. İşi düşmeden de, ayda yılda bir de olsa, bir telefon edip nasılsın diye sorsa yeter. Ya da ben nasılsın diye aradığımda acaba benden bir şey mi isteyecek diye garip bir şizofreniyle hareket etmesin yeter. 🙂


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

80
Çevrimiçi

40.2k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum