Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam
2.3k 409 208.3k 451

• @HüseyinBurcu Çok teşekkür ederim, sizler de hoş geldiniz 🍀
    Biz Cumming’teki Lanier Technical College’e gittik. Eğer size yakınsa mutlaka tavsiye ederim.
    Haftaiçi, haftasonu programları var. Müsaitseniz haftada 2 gün olan programları tavsiye ederim. Haftada 1 gün olunca yeterince verimli olamayabiliyor.
    Bana 2 ayda bile çok fayda sağladı, size de iyi geleceğini düşünüyorum. 🙏🏼🌸

• ⭐⭐⭐

@MomisCan Yolunuz acik olsun, hos geldiniz.

• @MomisCan Çok teşekkür ederim nazik yanıtınız için. Şimdi baktım yaklaşık 40 mile uzaklıktaymış, biraz uzak yani. Ama paylaştığınız için çok teşekkür ederim, belki başka şekilde değerlendirebiliriz.

• @MomisCan Bu bile rahatlattı bir nebze. Birşey diyen olursa, otelmi burası kardeşim derim artık 😅 Bakalım yaşayıp göreceğiz umarım. Çok teşekkür ederim yardımlarınız için.

• @Hope-Breaker Emre Kurtulus Bey yanıt vermiş, bende nezaketen yanıt vermek istedim. Bir seyahatteydim ve siteye giriş yapma şansım olmadığı için şimdi yanıt verebiliyorum, kusura bakmayın.. Bende Emre Bey ile aynı fikirdeyim, sonuçta direkt uçuş var ve uğraşmayacaksınız. Sorun yaşama ihtimaliniz var ise her yerde sorun yaşabilirsiniz. O nedenle direkt uçuş nimetinin'den yararlanın. Benim yaşadığım yer olan New Orleans'da direkt uçuş olsa bende direkt uçarım. Olmadığı için mecbur New York seçeceğim. Bilginize, Syg.

• ⭐⭐⭐

@MomisCan Maddi olarak hazırlıklı gitmeniz çok iyi olmuş. Eşinizle olan tartışmalar sadece işin tuzu biberi bence. Yaşananlara rağmen vazgeçmemeniz Amerika Rüyasının tatlı zorlukları olmuş olsun. Huzurlu günlerin kısa zamanda gelmesi dileğiyle. Tebrik ediyorum.

• @Redbeard Cok tesekkur ederim cevabiniz icin...

• Arkadaslar herkese tekrardan merhabalar. Forumdan cok degerli arkadaslarin da bilgileri dogrultusunda 3 temmuz - 23 temmuz arasi turkiyeye gitmeyi planliyorum. Sorum su pasaportumun 15 agustosta suresi doluyor. Bu herhangi bir sorun teskil eder mi? Gitmeden amerikadan almami mi onerirsiniz yoksa turkiyeden mi almami? ancak turkiyede 20 gunde pasaportum gelir mi emin degilim. Hic pasaport almasam dahi amerikaya giris yapabilir miyim? Tesekkurler...

• @Hope-Breaker Sorun olmaz, halen geçerli pasaportunuz varken seyahatinizi yaparsınız.
    TC pasaportu için eğer maliyet sizin için önemliyse yurtdışındaki konsolosluklarımızdan daha hesaplı edinirsiniz. Değilse, neresi sizin için daha konforluysa oradan edinin.
    (istinai durumlar hariç) Geçerli herhangi bir pasaportunuz olmadan uluslararası seyahat yapamazsınız. Yani, mevcut pasaportunuzla 15 Ağustos'tan önce ABD'ye giriş yapabilirsiniz.
    Kolay gelsin.

• @sinatra35 Cevabiniz icin cok tesekkur ederim. Peki turkiyeden cikarken polis sorun cikartabilir mi?

• @Hope-Breaker sorunuz pasaport geçerliliği içinse; hayır, sorun olmaz. 15 Ağustos'tan önce geçerliliğini koruyan seyahat belgenizle çıkış yaparsınız.

Ancak, Türk polisi hakkınızda herhangi bir kanuni uygunsuzluk (asker kaçağı, tutuklama kararı, yasaklı şeyleri ülke dışına çıkarma teşebbüsü vb.) durumunda sorun çıkarır.

Bon Voyage ;-)

• ATS16A ATS16 bu başlıktan bahsetti

• @sinatra35 merhabalar. Konu ile ilgili tekrar rahatsız ediyorum kusura bakmayın. Türk Hava Yollarını aradım ve bana pasaportumun çıkış tarihinden itibaren 6 ay geçerli olması gerektiğini söylediler ama çok emin de değillerdi. Bu konu ile ilgili bir bilginiz var mı? Ayrıca türkiyede şu an pasaportlar ne kadar sürede basılıyor? Türkiyeye gider gitmez başvursam 18 günde pasaportum çıkar mı?

• @Hope-Breaker
    https://www.nvi.gov.tr/sss-pasaport-hizmetleri
    Sitesinde arattığımda
    "35. Pasaportlar Basımı Gerçekleştirildikten Kaç Gün sonra Teslim Edilir?
    Pasaportlar basımı gerçekleştirildikten sonra 56 il merkezine 1 gün, diğer il merkezlerine 2 gün, ilçe merkezlerine en geç 4 iş günü içinde PTT kargo tarafından teslim edilebilmektedir."
    Şeklinde bir açıklama buldum. Kendim de iki yıl önce yeşil pasaport işlemleri için randevu alıp evrakları teslim ettikten sonra pasaportların gelmesi bir haftayı bulmamıştı. Ancak o zaman randevu almak talep fazla olduğu için zordu. Bence randevunuzu henüz oradayken almaya çalışıp ülkeye gelir gelmez olacak şekilde ayarlayabilirseniz pasaportunuz 15 gün içinde size ulaşır. Her şeyin gönlünüzce olması dileğiyle...

• @Hope-Breaker THY size öylesine ortadan bir yanıt vermiş; normalde turistik seyahat yapıyorsanız dedikleri doğrudur, bir çok ülke en az 6 ay (bazılarında 1 sene) geçerli pasaport şartı ararlar ülkeye girişte. Ancak siz kalıcı oturumunuz olan ülkeye (ABD'ye) seyahat ettiğiniz için ABD gümrük polisi sizden bunu talep etmeyecektir.

TR'de bordo renk (umuma mahsus) pasaportlar ile yeşil (ve diplomatik) pasaportların basım süreleri arasında ciddi fark olduğunu öncelikle söyleyeyim. Ben kendi bordo renk pasaportumun yenilenmesinde önce 1 ay randevu için beklemiştim, sonrasında da basımı ve gönderimi 1.5 ay civarı sürmüştü o sıralar pasaport talebi çok arttığı için. Ancak o dönemde dahi, acil ihtiyacı olanlar Ankara'ya şahsen gidip 1 gün içinde pasaportlarını elden alabiliyorlardı.

Sizin durumunuzda, iyi bir planlamayla 18 gün içinde pasaportunuzun elinize ulaşması mümkündür. Eğer, TR seyahatinizin ilk veya ikinci gününe NVI'den randevu alabiliyorsanız zaten ilgili ücreti yatırmanız, fotoğraf ve parmak izlerinizi vermenize müteakiben 1-2 gün içinde pasaportunuz basıma girer. Sonrasında da genelde 1 hafta içinde PTT pasaportları belirtilen adrese teslim ediyor.

İyi yolculuklar,

• @sinatra35 Merhabalar. Cevabiniz icin tesekkur ederim. Forumdaki diger arkadaslar da faydalansin diye yaziyorum. LA konsolosluguna mail attim ve bana su anki pasaportumla turkiyeden cikamayacagimi soylediler. Belki cok eseledigim icin boyle oldu. Belki sinirda hic bakmazlar bile ama konsoloslugun bana verdigi cevap bu. Turkiyeye dondugumde direkt pasaport basvurusu yapacagim.

• R rezanclz bu başlıktan bahsetti

• Merhabalar. Bende Amerika deneyimimi sizinle paylaşmak istiyorumki herkes tozpembe hayallere kapılmasın!

2019 yılından beri green karta başvuruyordum çünkü internetteki ABD videoları ve ABD filmleri nedeniyle orayı bir cennet olarak hayal ediyormuşum.

Ben devlet memuru olarak düşük ingilizce seviyem ile green kartlı olarak 2023 yılı haziran ayında İnternetteki toz pembe videoları izleyerek Amerikaya tek başıma geldim.
    Türklerin yaşadığı bir evde 1 odayı 1000 dolara kiraladım. Tek başına ev kiralaman kredi skoru olmadığı için ve kiralar 2000-3000 dolar civarı olduğu için imkansız. Türkiyede kendi müstakil evimde yaşadıktan sonra bir evde 5-6 kişi yaşamak çok zor geldi. Eve kimin kaçta girip çıktığı belli değil. Ev ahşap olduğu için tüm evi dinleyebilirsiniz. Ses yalıtımı yok. Tuvaleti banyoyu mutfağı herkes kullanıyor ama kimse temizlemek istemiyor. Arabanı park edecek yer bulmak kendine yatacak yer bulmaktan daha zor. Kısacası rezil bir ortam. Özellikle kaçak gelen arkadaşlar tüm paralarını kaçakçılara verdikleri için yaz kış arabalarında yatıyorlar. 1 oda bile kiralayacak durumları yok. Ayrıca 2-3 ailenin tek bir evde beraber yaşamak zorunda kaldıklarını biliyorum.
    Amerikaya gelen herkesin yaptığı gibi ilk önce bir türkten prius aldım 3000 dolara. Daha sonra bu arabaya 1 senede toplam 2000 dolar masraf ettim (pil bozuldu vb.) Uber ve Doordash hesabı açmak ve ehliyet işleri 1-2 ay sürdü. Bu aylarda para kazanamadım. Bu aşamada internetten çeşitli iş başvurularında bulundum. Fakat geri dönüş olmadı. Aslında Yüksek Lisans mezunuyum ama Amerikada bu diplomaların bir işe yaramadığını görmem çok uzun sürmedi. Ve başvuru yapmayı 2. ayda bıraktım. Amerikada kaldığım sürece Sadece yemek ve yolcu taşımacılığı yaptım. Birçok trafik cezası yedim ve arabam çekildi. Bir sürü para boşa gitti. Ayrıca bu işte 7 gün çalışmalı ve günlük 12 saat mesai yaparsan sezonda biraz para kazanabilirsin. Fakat çok stresli bir iş (Trafik, Polis, Hırsızlık vb.) Uzun yıllar yapmak bence imkansız. Amerikada üst düzey çalışanlar hariç herkes karı koca ve 2 işte çalışmak zorunda birşeyler başarabilmek için. Yani Türkiye ile aynı durum.

Amerikada en çok zorlandığım şeylerden bahsedeyim.
    1- Yollar çok kötü. Afrikada yollar gibi.
    2- İstediğin yemekleri bulman imkansız.
    3- Yanlızlık
    4- Evde bir sürü kişiyle yaşamak. Öğrenci evi gibi.
    5- Herhangi bir sosyal etkinlik şansın yok.
    6- Güvenlik korkusu (siyah arkadaşlardan dolayı)

Amerikanın güzellikleri
    1-İphone Almak
    2-Araba almak.
    3- Stabil Ekonomi

Amerikada tanıştığım Green Kartlı veya Kaçak gelen Türklerden Yüzde 90’ı pişman. İşinden istifa edip gelenler geri dönme şansları olsa hemen döneceklerini söylediler. Ben şanslıydım çünkü istifa etmeden gelmiştim. 1 yıl izin almıştım. 2024 Mayıs ayında geri döndüm ve işime devam ediyorum. Özellikle kaçak gelenler aşırı zorluk çekiyor. Amerikada uzun süre yaşayıp çok iyi para kazanamayanlarda memnun değil. Yani zamanla alakası olduğunu düşünmüyorum. Çünkü Amerikaya geldiğinde yeni doğmuş çocuk gibisin. Hicbirşeyin yok. İngilizce, Diploma, İş, Akraba, Arkadaş. Bunları oluşturmak için yıllarca sürecek rezil bir süreç gerekiyor. Bu durum sadece Amerika değil hangi ülkeye taşınırsan geçerlidir.

Son olarak tavsiyem: Eğer Türkiyede durumunuz orta seviyedeyse buraya gelmek saçmalık olur. Üst düzey diplomanız yoksa ( doktor, mühendis vb.) burada hiçbir işe yaramaz. Sadece ingilizce bilmek burada işe yaramaz ancak mesleğinizle birlikte işe yarayabilir. Amerikaya gittiğimde ingilizceyi öğrenirim demeyin çünkü öyle bir dünya yok. Amerikada sadece çalışmak zorundasınız. Özellikle belli bir yaş üzerindeyseniz rezilliğe katlanma oranınız çok düşük.

• @Ayhan2023 Ayhan merhaba,
    Tecrübe paylaşımı için teşekkürler.
    Hangi eyalette kaldınız? Başlangıç olarak ne kadar para ile gittiniz, detay verebilir misiniz?

• @Ayhan2023 Tecrübenizi paylaştığınız için teşekkürler. Ancak bence kendi tecrübeniz ve çevrenizdekilerin tecrübelerinden dolayı buraya çok iyi bir mesleği olmadan göçen her insanın çok kötü bir hayat yaşadığının kanısına varmışsınız.
    Haklı olduğunuz nokta şu; tıklanmak için videolar çeken vasıfsız türk youtuberların videolarını kılavuz alarak yola çıkan göçmenlerin büyük çoğunluğu sizin yaşadığınız tecrübeyi/hayal kırıklığını yaşayacaktır.
    Buraya gerçekten çok iyi bir İngilizceniz yoksa veya sizi ilk 6-8 ay idare edebilecek parayı gözden çıkarmadan gelirseniz geldiğiniz andan itibaren para kazanma stresi, adaptasyon sürecinizi zorlaştıracaktır.
    Biz de sizden 1 ay sonra greencardlı olarak göç ettik ve yakında 2. yılımızı dolduracağız. Zorluklar yaşamış olsak bile buradaki yaşamımızdan çok mutluyuz. Etrafımızdaki Türkler de aynı şekilde.

• @hope123
    Ayhan @Ayhan2023 arkadaşımızın yaşadığı süreçleri kıt kaynaklarla ve orta seviye İngilizce ile Amerika’ya gelen hiçbir Türk’ün yaşamadığını zannetmiyorum. Benim iletisinden aldığım ‘takeaway’ Sadece İngilizce bilmek burada işe yaramaz ancak mesleğinizle birlikte işe yarayabilir. cümlesi oldu. Gerçekten çok doğru. Şimdiye eğriye eğri doğruya doğru, DV talihlilerini baz alalım; gelenlerin büyük çoğunluğu ellerindeki son kurşunları sıkarak geliyorlar, öyle rahat bir şekilde gelen kesim yüzdesel olarak çok az, hadi bir varsayımda bulunayım, yüzde 20’yi geçmez. Bu bakımdan çok doğru ve samimi bir tecrübe paylaşmış. Ayrıca Türkiye’de orta ve üstü seviyede yaşayanların ve Türk kültürüne sıkı sıkıya bağlı kalanların Amerika’da zorlanacağı çok aşikar. Arkadaşın iletisinde katılmadığım ve hatta komik (eğlenceli) bulduğum tek kısım, Amerika’nın avantajları kısmına iphone almak, araba almak gibi şeyler yazmış olması 😂
    Bana göre İngilizce bilmek de bir avantaj değil, sonuçta Taco Bell’in kasiyeri de doğma büyüme Amerikalı olup Amerikan aksanlı İngilizce konuşabiliyor, konu o da değil bence, zaten bilmek gerekiyor, ne iş yapacağınıza (kuracağınıza) karar vermeniz ve nerde çalışacağınızdır asıl sizi mutlu veya mutsuz edecek olan durum.
    Amerika demek pazarlama demek, ambalaj demek, burda her şeye satış mantığıyla bakıyorlar. Arada çok başarılı insanları öne çıkarıp American Dream diye parlatacaklar ki herkes gelsin, kimse ses çıkarmasın, o hayali saklı tutsun, ki çark dönsün.
    Şu da bir gerçek, koca Amerika’nın tarihindeki en kötü dönemine denk gelmiş olabiliriz.
    Bir diğer gerçek de hangi şehirde/eyalette yaşadığınız yaşam kalitenizi ciddi farkettiriyor. O yüzden Amerika diye konuşurken, hem Ayhan arkadaşımızın hem de sizin eyalet/şehir belirtmesinde yarar görüyorum, ki okuyanlara daha net fikir olabilsin.

Benim sürecimden de yaklaşık 1.5 yıl geçti. Bir ara bende detaylı tecrübelerimi paylaşıyor olacağım.

• Herkese merhabalar, önümüzdeki ay resmi olarak amerikaya tasinacagim. Henüz banka hesabı açtırmadim resmi bir adresim de yok ama bir arkadaşımın adresi üzerine telefon faturası almayı düşünüyorum ki 1 aylık proof of adres oluşsun. Bu sayede gider gitmez banka hesabı için başvurabilecegim. Ssn im ve kartım elimde. Bunun icin ne önerirsiniz? Hangi telefon şirketinden hangi hattı almak lazım? Yada telefon faturası yerine başka bir şey daha mı kolay olur? Yardimlariniz için şimdiden teşekkür ederim

Benzer Başlıklar

• COVID19 surecinden sonra nasil bir ABD bekliyorsunuz?

16
    0 Oy
    16 İleti
    669 Bakış
    redsat2000R
    @MuratUsa small business dediğimiz devlet destekli bizdeki karşılığı Kobi olan alanlar . Yeteneginize göre yapabileceginiz işler veya Mavi yakalılarin başka işveren altında yaptıkları işler. Sanırım bu krizi en büyük beyaz yakalilar yaşayacak. Etkisi büyük olacak . Harcamalari konusunda küçülmeye gitmezlerse sancılı dönem onları bekliyor. Küçük adımlar atan bizler ise ayağımızı yorganimiza uzattmamiz daha kolay. Büyük denizde bir gemi batar ceviz kabuğu asla batmaz.
  • ABD'de elektrik ve su kesintisi

Taşındı Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam
    16
    1 Oy
    16 İleti
    2k Bakış
    MySeaM
    Kuzey Delaware 'de en son 2012 de hurricane Sandy geldiginde, gece 10 dakikaligina elektrikler kesilmisti. Suyun kesildigini hic hatirlamiyorum.
  • ABD'de 5 Sene Sonrasi Hedef

Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam hedef plan abd de yasam
    50
    5 Oy
    50 İleti
    5k Bakış
    Mehmet Fatih AslanM
    Bende tarihe not düşmüş olayım. 5 yıl sonra Abd vatandaşlığı için son hazırlıkları yapıyorum. Hem Abd de hem Tr de evimiz ve aracımız var. 5 kişilik aile olmuşuz, mutlu ve sağlıklı bir şekilde ülkemize tatile gelmişiz yıl 2029. Bu mesajı 5 yaşındaki oğlumla beraber okuyup gülümsüyoruz 😊 Gelecekten bir gün filmi gibi oldu biraz 😊
  • ABD’ye Kaç dolar ile gittiniz

132
    2 Oy
    132 İleti
    16k Bakış
    Henry bloorH
    @valour rendering ,cad ,auto desk vs iyiyseniz is cok hele birde burda okursaniz 5 sene icinde iyi bir planlama ile guzel yerlere gelirsiniz.Dedigim gibi land of opportunity. AMA sunuda unutmamak lazim amerikada sozlesmeler at will yani isverende sizde istediniz zaman çıkabilirsiniz. Adam durduk yere atabilir .Bunuda goz onunde bulundurun.Ben sizin yeriniz olsam mock bir resume hazirlayip hatta linkedn bile indeed uzerinden islere basvurup mulakatalara girerdim.Bir hafta sirf ny bolgesi oteki hafta Texas boyle boyle kafamda bir plan yapardim.Su anda buyuk kriz var ama amerika en az etkilenen bir ulke.
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

17

60.8k

Kullanıcı

5.1k

Konu

534.7k