Herkese merhabalar, dün zorlu bir mülakat sonrası, aynı gün onay geldi 🥳 Sürecimi merak edenler için yazıyorum. Mülakat ve süreçle ilgili ayrıca detaylı bir ileti paylaşacağım.
erenotti
@erenotti
Adjustment of Status Case in the US for DV Category
DV-2024 lottery winner
ABD’de Eylül.2024 itibarıyla toplamda 1 yıl yaşamış bulunmaktayım. Önce işim sebebiyle Houston’a yerleştim, başta çok sevmeme rağmen, daha sonra farklı bir şehirde de yaşama isteğim oluştu. Amerika’ya ilkin ise 2016 yılında New York’a bir seyahat düzenleyerek ayak basmıştım, sonrasında farklı zamanlarda ancak çoğunluğu geçen yıl ve bu yıl olmak üzere şuana kadar hesapladığım kadarıyla 23 eyaletini gezdim, daha da gezmeyi düşünüyorum. Finans eğitimim ve tecrübem üzerine sonradan solar enerji alanında uzmanlaştım.
Ülke her açından güzel, artıları olduğu kadar ve eksileri de var tabii. Saçma olduğunu düşünmeden aklınıza takılan her türlü soruyu sorabilirsiniz. Yaşadığım tecrübe çerçevesinde dostça cevaplamaktan keyif duyarım.
Best posts made by erenotti
-
RE: AOS (Adjustment of Status) ile Green Card almak
-
RE: AOS (Adjustment of Status) ile Green Card almak
Hepinize selamlar arkadaşlar, mülakat deneyimim ve yaşadığım süreçle ilgili uzun bir ileti yazacağımı söylemiştim. İşte şimdi yazıyorum. Bana bazı konularda özelden de sorular geliyordu, bu iletiyle onları da aydınlığa kavuşturacağımı düşünüyorum.
AOS yapmaya aslında gerçekten Amerika’dayken karar verdim. Ülkeye turistik amaçlı olarak 23 Kasım 2023 tarihinde Houston’dan giriş yaptım. Malum case number’ım 13 binlerde olduğundan, Ankara’dan sıra gelmeyeceğini düşündüğümden böyle bir yolu seçtim. Bir gidip bakacaktım, ordayken karar verecektim. Ben yaklaşık 10 yıla yakın bir süre Ukrayna’da yaşadım arkadaşlar, orda ilk 4 sene bankada Türk yönetici pozisyonunda çalıştım, ardından 2018 senesinde solar enerji sektörüne geçiş yaptım, orda Türk-Bulgar-Ukrayna ortaklı bir solar grubun ülke direktörü olarak görev yaptım, malumunuz savaş çıktığından Türkiye’ye dönmek durumunda kaldım, işlerimi bir süre uzaktan idare etsem de baktım ki olmuyor (savaş devam ederken 2 kere Ukrayna’ya da gidip geldim, son gidişim police clearance evrağını almak içindi) işimden kendi isteğimle ayrıldım, İngiltere’ye yerleşmeyi planlıyor iken, ilk başvurumda, daha önce hiç böyle bir şeyi hayal etmemiş olmama rağmen green card çekilişini kazandım. Hal böyle olunca planları bu sefer tamamen Amerika’ya yoğunlaştırdım. Benim ülkeye erken gelmekteki amacım, hem biraz gezmek, tanımak hem de kendi sektörümden network yapmak içindi, öyle de yaptım; 90 gün beklemek için kesinlikle değildi, ki bu durumun ortadan kalktığını bir linkle ben duyurmuştum.
Ukrayna oturumum ile dosyamı Frankfurt’a da taşıyabilirdim ancak Frankfurt konsolosluğu ile ilgili de çok iyi şeyler duymadığımızdan, Amerika’dayken AOS yapma fikrimi netleştirmiş oldum. Ülkeye B2 vizesi ile giriş yaparken genelde sıkıntı çıkarmıyorlar, beyanınızı esas kabul ediyorlar, ben nereleri gezeceğimi ve ne kadar kalacağımı anlattım ve hiçbir sorun yaşamadım. Ülkeye girdikten sonra, önce Texas, Louisiana, sonra Florida’dan başlayıp, New York’a kadar uzanan bir roadtrip gerçekleştirdim. New York’a vardığımda (tam Christmas öncesi) orda New Jersey’de AOS işlemlerini başlatmaya karar vermiştim aslında. Ancak Houston’da tanıştığım benim gibi AOS yapacak bir bayan Houston ofisinin de diğerlerinden farkı olmayacağı yönünde aklımı çeldi, ve bende New York’un kışın soğuğunu, pahalılığını ve kalabalığını çekmemek için tekrardan Houston’a döndüm. Dönmez olaymışımBenim daha önceden Amerika’da banka hesabım vardı, o konuda sıkıntı yaşamadım, hesabıma zaten gelir gelmez yanımda nakit getirdiğim 10 bin dolar altı bakiyeyi hemen yatırdım. Ancak Houston’da Ocak ayının ilk 3 haftası ev aradım, ve kafama göre uygun bir ev bulamadım. Çünkü hepsi SSN soruyordu, kefil istiyordu, eşyasızdı, eşya alınması gerekiyordu, resimlerde mükemmel görünen evler içine girince dökülüyordu vs. Sonra bende bir Airbnb ile uzun süreliğine anlaştım, eşyalı olması, Türk kredi kartından ödenebiliyor olması, depozito olmaması sebebiyle oraya geçtim, tabiki normal kontratlı evlere göre 1.5 kat daha pahalıydı. Dedim nasıl olsa süreç en geç Nisan Mayıs ayı gibi bitecek önemli değil öderim. Neyse, sonraki süreçte Ocak ayında Şubat ayı için current olduğum açıklandı, ve ben current olduğumu öğrendikten sonra sağlık raporu (bununla ilgili detaylı bir ileti paylaşmıştım) ve DV fee ödemeleri safhasına geçtim. Dosyamı ise tamamen Youtube’dan izlediğim videolar sayesinde kendim hazırladım. İngilizceniz varsa atla deve değil arkadaşlar, lakin bu işlerden zerre anlamıyorsanız, kesinlikle profesyonel birinden avukatlık ya da danışmanlık almanızı öneririm. Avukatı bilmem ama forumumuzda @Figen hanım birçok kişiye dosya yapması konusunda profesyonel hizmet vererek yardımcı olmuştur. Benim bu süreçteki tek sıkıntım dosyamı yolladığım Houston ofisin performansını bilmiyor oluşumdu, bu konuda daha önce yapmış olduğum kendimce haklı sitemlerde yanlış anlaşılmış olmakla birlikte, neyse ben size kendimce yaşadığım tecrübe çerçevesinde Houston ofise dosya vermemenizi tavsiye ediyorum. Daha önce çok zikredildi, sorunsuz ve hızlı ofisler; Boston, New Jersey, Los Angeles, Indiana, Florida’nın tamamı şeklinde, adresinizi ona göre ayarlamanızı şiddetle öneririm. Ancak bu ofislerin performansının da her yıl aynı olacağının garantisi de yok tabi. En azından Houston Field Office için şunu söyleyebilirim, B2 vizesi ile ülkeye girip DV’den AOS yapanları detaylı inceliyor ve dosyalarını zurnanın son deliğine kadar bekletmeyi tercih ediyor.
Dosyamı 22 Şubat tarihinde USCIS USPS Dallas Lockbox’a ekspres kargoyla yolladım. 23 Şubat tarihinde ellerine ulaştı, 29 Şubat tarihinde ücreti çekmişler, 4 Mart tarihinde SMS geldi, ve akabinde dosyanın işlendiğine ve göçmenlik başvurumun resmen başladığına dair ilk Notice of Action’ı sorunsuz aldım, ondan sonra bekleme sürecine geçtim, ancak bir türlü biyometrik randevusu gelmiyordu. Biyometrik randevusunu kaçırdığımı 26 Mart tarihinde biyometrik noticeimin iade olduğuna dair bildirim almamla öğrendim, ve süreçteki ilk şokumu yaşadım, hemen call centerı arayıp durumu sordum, meğerse adresimde apartman no’yu yanlış yazıp evrağın geri dönmesine sebep olmuşlar! Hemen bana 16 Nisan tarihine yeni bir biyometrik randevusu düzenlediler. 1 ay kaybetmiştim ama yapacak bir şey yoktu. İlgili tarihte biyometrik randevusuna katıldıktan sonra, yaklaşık 45 gün süren ve 7 eyaleti kapsayan yeni bir roadtripe bu sefer tek başıma çıktım (Öncesinde uçakla Seattle ve Denver turu da yaptım) Dallas, Oklahoma, Amarillo, New Mexico, Grand Canyon, Monument Valley, Arizona, Utah, Las Vegas, Los Angeles, San Diego, Phoenix her yeri gördüm, hepsinde en az 3-4 gün, hatta bazılarında 1 hafta kaldım, bazı yerlerde, özellikle küçük kasabalarda insanlar ilk defa bir Türkle karşılaştıklarını söylüyorlardı Benimle resim çektiren bile oldu. Son olarak El Paso > San Antonio üzerinden Houston’a geri döndüm, Mayıs ayının sonu gelmişti artık, dosyanın onaylanmış olması gerekiyor diye düşünüyordum, birkaç otelde geçici bekle bekle derken baktım ki iş uzayacak gibi duruyor, Houston’da Montrose semtinde (Houston’ın Heights ile birlikte en güzel ve en güvenli semti) Ocak-Nisan arası kaldığım Airbnb evi yaz sezonu için tekrar tuttum. Haziran ayının da sonu gelmişti, ben ilk önce Houston’ın Demokrat Congresswoman’ı Lizzie Fletcher’a yazdım, ilgilendiler sağolsunlar ama sonrasında 2 ay geçti USCIS’ten geri dönüş olmadı, günler geçmek bilmiyordu, kafayı yemek üzereydim, en son artık Ağustos ayının ortaları gibi Cumhuriyetçi senatörlerimize yazdım, sağolsun Senatör John Cornyn ofisinden baya ilgilendiler, asistanı aradı derdimi dinledi, bütün evraklarımı email olarak istedi ve yolladım, benim adıma hemen inquiry yolladılar. Ne hikmetse senatörün sorgusundan 4-5 gün sonrası 22 Ağustos’ta bana 9 Eylül’e Houston Field Office’e mülakat atandığına dair notice geldi. Hem şaşırmış, hem sevinmiş, hem de üzülmüştüm, dosyamı yolladıktan tam 7 ay sonrasına, ülkeye girdikten ise tam 10 ay sonrasına neredeyse green cardı alabilecektim.
Mülakat:
9 Eylül 8.15 mülakatıma, İzmir’in dağlarında çiçekler açar nidasıyla, güneşli bir Houston sabahında 07.00’de gittim. İçeride herkes güleryüzlüydü, hatta birçok kişi siyahi memurlardan şikayet ederken, bana acayip yardımcı oldular, klasik Amerikan smalltalk ve güleryüzleri ile karşıladılar. Checkin’deki Hispanik olduğunu anladığım memur abi, daha önce İncirlik Üssü’nde çalışmış, pasaportumu görür görmez oo abim, Adana, kebap, lahmacun demesin mi Özetle güle oynaya ben mülakata girdim, sabah o saatte green card mülakatı bekleyen tek kişi bendim, diğer herkesinki vatandaşlıktı, onu da şurdan anladım; bana K1 sıra numarası verdiler, diğerlerinin hepsi P idi ve çoğu benden önce içeri girdi. Hatta cihad kampından yeni çıkmış gibi bir tipin bile vatandaşlık sınavına gireceğini görünce ben iyice tribe girdim içeriden siyahi bir memur teyze beklerken, polisiye filmlerden hatırladığımız Donald Sutherland’e benzeyen beyazın hası gizli servis kıvamında bir amca benim sıra numaramı söyledi! Odasına doğru yürüdük, içerisi konsolosluklarının birebir aynısı arkadaşlar, halıfleksleri bile aynı Memur amcanın odasına geçtik, arada cam koruma vardı. Sağ elimi kaldırıp yemin ettirdi. Mülakat tam 1 saat 40 dk sürdü arkadaşlar… Bütün güvenlik sorularının üzerinden geçti, Amerika’ya neden geldim, AOS yapmaya ne zaman ve neden karar verdim, kimin evinde kaldım, evi neden değiştirdim, nereleri gezdim, uçak biletlerim, ülkeye girerkenki dönüş biletim, güncel mali durumum, Türkiye’deki mal varlığım, araba ruhsatım, anne babamın yaşadığı ev onların mı, burda ne iş yapacağım vs her şeyi sordu. Tüm soruları rahat bir şekilde cevaplayıp, ilave istediği tüm evrakları sundum. 61. soru Public Charge’a çok takılmadı. Ancak askerlik sorusunda silah tuttun mu, militere katıldın mı sorusunu, Türkiye’de kısa dönem askerlik yapmış olmam sebebiyle, unvanımın driver sergeant olduğunu söylememe rağmen, kendisi düzeltip evet yazdı. Tüm düzeltmelerini kırmızı kalemle yaptı, sonra bilgisayarda temize geçip, tekrar benzer çapraz sorular sorup, 3 sayfa çıktı aldı, ve bunu imzalayacaksın dedi. Memurun işine verdiği öneme, titizliğine hayran kalmıştım, amacı da benim ülkeye gerçekten turist niyetiyle girip girmediğimi anlamaktı ve o kadar yer gezdiğimi görünce olacak ki ikna oldu Aslında burdaki en önemli ve kilit sorusu neden AOS yapmaya karar verdin, ve ülkenden CP yoluyla vize almadın oldu; bu soruya şu yanıtı verdim arkadaşlar; Amerika’ya turistik amaçlı girdiğimi, green cardı almadan önce ülkeyi gezip, görmek istediğimi, işimle alakalı fuarlara ve business eventlerine katıldığımı, sonra gerek USCIS sitesinden gerek forumlardan araştırma yaparak B2 statüsüyle de AOS yapabilme imkanımın olduğunu öğrendiğimi açıkladım, bunları dinlerken hem bilgisayara not aldı hem de onaylar gibi kafasını salladı. Kesinlikle Ankara randevu vermiyor gibi bir cevap verilmemesi lazım.
Mülakat özetini içeren 3 sayfa resmî evrakı imzaladım, içeri gitti, 10 dk sonra geri döndü, ve tamam evine mutlu gidebilirsin, DOS’tan baktım, vize sayısı hala varmış şanslısın dedi Arkadaşlar o an beynimden ayak bileklerime kadar bir rahatlama hissi geldi ki anlatamam… Aynı gün myUSCIS hesabımdan “Your card is being produced” şeklinde onay geldi (9 Eylül) Sonrasında ertesi gün 10 Eylül’de “Case Approved” oldu, 13 Eylül’de green cardı ve Approval notice’i postaladılar, 18 Eylül’de green cardı, 19 Eylül’de de SSN’i teslim alarak süreci tamamladım.AOS kimisi için tereyağından kıl çeker gibi kolay bir süreç olurken, benim açımdan beklemeli ve stresli geçti. AOS yapmayı düşünen arkadaşların tüm bu riskleri göz önünde bulundurarak sürece başlamalarını salık veriyorum. Eğer yanında kalınacak bir akraba yoksa masraflar inanılmaz artıyor, bu sebeple eğer amacınız ülkeyi gezmek değilse, gidebileceğiniz en optimum tarihte (muhtemelen Nisan sonrası, case durumunuza göre?) öneriyorum.
Sürecimde biribirimizle yaşadığımız sıkıntıları paylaşarak adeta terapi yaptığımız, dostluklarını esirgemeyen başta @Redbeard kardeşim olmak üzere, @Sini-sini ‘ye @kingofpetroleum kardeşime @Hasan-Bilgin-1 @Burak-Elmacı abilerime, @ATS16 @Revolter @Hope-Breaker @jtcarlos @Alper-Bayram nickini yazarken bulamadığım tüm forumdaşlarıma teşekkür ediyorum.
Süreçlerinin son durumundan haberimizin olmadığı @avc ve @Plus19 kardeşlerimizin de green cardlarını almış olduklarını ümit ediyorum.
Daha sonraki süreçlerle ilgili başka başlıklarda ilerleyen zamanlarda da yazmaya ve fikirlerimi paylaşmaya devam edeceğim.
Sağlıcakla kalın.
-
RE: DV2024 Sohbet Odası
Sevgili forumdaşlarım, Amerika’daki Türkler hakkında bende kendi gözlemimce şunu söyleyebilirim. Genelde biraz kader birliği yaptığınız kişilerle, eğer çift geldiyseniz, sizin gibi çiftlerle, bekarsanız bekar kişilerle arkadaş oluyorsunuz, komşu oluyorsunuz vs. İyi de oluyor, güzel insanlara denk gelebiliyorsunuz. Türkler içerisinde her ne kadar aman Türklerle muhatap olmayın gibi şeyler denilse çok iyileri de var, ben kendim sıfırdan harika insanlarla da tanıştım. Diğer bir yandan, Türklerin olduğu yerde gruplaşmalar da oluyor. Bunlara da dikkat etmenizi öneririm. Size bir abiniz, kardeşiniz olarak tavsiyem, hayatta hiçbirşey başaramamış, salt Amerika’da bulunabiliyor olmayı başarı sayan, burnu havada, size hiçbirşey katmayacak kişilerle vaktinizi boşa harcamayın. Şu da var; biraz oranın kültürüne ayak uydurabilmek, İngilizcenizi ilerletebilmek için kendinizi zorlamanız şart. Ben bunu söylediğimde herkes bana nedense kızıyor ama İngilizceyi Amerikan aksanı ile konuştuğunuzda sizi daha ciddiye aldıklarını, saygı duyduklarını görüyorsunuz. Ya ben Türk aksanıyla konuşurum, nasıl olsa anlaşılıyor diye düşünebilirsiniz, evet doğru anlarlar, ancak oralı gibi konuşmanın size çok kapı açacağını zamanla göreceksiniz. Sadece Türklerle arkadaşlık yaptığınız zaman bedeniniz Amerika’da ama aklınız ve zihniniz hep Türk gibi yaşamaya devam ediyor. Arada Türklerle hemşerilerimizle bir araya gelmek, yardımlaşmak iyidir, lakin fazlasının da gerek ülkeye uyum sürecinde gerekse de ordaki yaşamı idame ettirme sürecinde olumsuz yanlarının da daha çok olduğunu gözlemledim. Gidip memnun olmayanlar genelde Türk çevresiyle çok fazla takılanlar oluyor.
Türklerle yapılacak ticaret ilişkilerinde de sırf Türk oldukları için kimseye güvenmemenizi öneririm. Mutlaka double check yapılmalı. Bir de bizimkilerin şöyle bir huyu var, işlerine gelince e biz Türküz, işlerine gelmeyince de kusura bakma burası Amerika deniliyor:)
O sebeple yüzme öğrenmesi için suya atılan çocuk misali kendinizi o suya atıp çırpınarak yüzmeyi öğrenmek gerekiyor. Göçmen olmak bunu gerektirir. -
RE: DV2025 (2025 Green Card Lotosu) Aşamaları
Madem Trump konusu açıldı, @gucarslan adminimiz zaten gerekli açıklamaları ve değerli görüşlerini yazmış, bende naçizane birkaç gözlemimi aktararak çok uzatmadan, katkıda bulunmak isterim.
Aos süresince Amerika’da kaldığımda şunu gözlemledim. Gerek yerel halkın gözünde, gerekse siyasilerin, veya devlet otoritelerinin, memurların gözünde, şayet göçmen iseniz hangi statüde gelmiş olursanız olun, çok bir farkınız yok. İster kaçak girin, ister lotodan green card alın (bir Amerikalı’ya DV lottery kazandım dediğimde, aa tebrikler kaç milyon dolar kazandın demişti), oranın vatandaşı asli bir unsur değilseniz her zaman onların gözünde immigrantsiniz. Bizimkilerin yanlış algıladığı bir nokta var, biz Türkler biraz statüye vs önem verdiğimiz için green cardlı olunca sanki biz yasalız vs farklı bir muamele yapılacakmış gibi düşünüyoruz, aslında pek öyle değil. İş başvurularında olsun, orada hayatın her alanında, çalışma iznin var mı, sponsorluk ihtiyacın var mı değil mi, ehliyetin var mı vs vs , bunlar soruluyor, ve bunları nasıl yolla aldın elde ettiğinle ilgili, arka planında kimse ilgilenmiyor. Green cardınız olması size 5 sene sonra vatandaşlık kapısı açacak, ancak onda bile (Amerika’daki herhangi bir questionnaire’de görürsünüz) normal citizen mısın naturalized citizen (sonradan vatandaş) bile soruluyor. Daha çok konu konuşulur ancak, özetle vizelerini alanların çok beklemeden ülkeye girişlerini yapmalarını tavsiye ediyorum. Siyasi konjonktür riski alınacak bir durumda değiliz. -
RE: Amerika'da tutunamayıp geri dönenler var mı?
@yusufalak
Yusuf Bey selamlar, backend platformunda iş arayışlarınızı Amerika’nın geneline yayarak, (telefon hattınızı mutlaka Türkiye’de çekecek şekilde Att’ye geçirin) sürdürebilirsiniz. Ben daha önce çok kereler yazdım, birçok eyaleti gezdim gördüm, Houston çevresi gerçekten çok trash. Montrose, Kirby veya Heights semtlerinde yaşamıyorsanız, Houston’da yaşamıyorsunuzdur, hep sıkıntılarla uğraşırsınız. Sırf kiralar bir tık uygun diye herkes oraya hücum ediyor. Ücretler düşük, çok kriminal, havası, fırtınası, sıcağı, böceği, gerçekten dertlerle dolu bir şehir. Evet herkesin tecrübesi farklıdır ancak Amerika ruhunu/yaşamını tam anlamıyla yansıtan bir şehir olduğunu düşünmüyorum.İş arayış zamanınızı Türkiye’de rahat rahat geçirerek, ve Amerika’nın geneline yayarak, tekrardan daha güçlü dönebilirsiniz. Emin olun ki; bende Türkiye’ye ailemi görmeye geldim, biraz kafa dinleyeyim dedim, geldiğimden beri yaşadığımız ülke gündemiyle beynim yoruldu. Green cardı iptal ettirmeden bir ara geçiş yapacaksınız diye umuyorum. Saygılar.
-
RE: DV2024 Sohbet Odası
Konu Amerika olduğuna göre, özetle şunu söyleyebilirim, herkes kendi Amerikasını yaşıyor. Birilerinin doğrusu başkasına da doğru olacak diye mutlak bir sonuç yok. Her gelen buraya sıfırdan başlamak zorunda da değil. Herkesin uber, amazon vs yapmasına da gerek yok. Sıfırdan başlayacak olan da sonuçta mücadele etmesinin gerektiğinin farkındadır. Benim gözlemim, eskiden Amerika’da sadece iş kurmak için gelen veya zengin ailelerin çocukları ve burslu başarılı öğrenciler okuyor iken, 2000’lerden sonra burdaki demografi (sadece Türkler değil, diğer göçmenler de nezdinde) çok çeşitlenmiş. Benim izlediğim her YouTube videosu (gerçi çok da izlemiyorum, bazen karşıma çıkıyor), her instagram reeli bana hitap etmiyor, lakin hitap eden alıcı kitlesi de çok. Bu psikolojik harbe dayanabilen kalır, yürür, dayanamayan yarışmadan elenir (mecazi anlamda), konu bu kadar basit aslında.
-
RE: AOS (Adjustment of Status) ile Green Card almak
@dilansu
Dilan Hanım, AOS süreciniz boyunca bilgi akışı sağlamak adına, daha önce foruma yazmayı neden düşünmediniz?
İlk ve tek ileti yazmanınızın sebebini merak ediyorum sadece. -
RE: DV2024 (2024 Green Card Lotosu) Aşamaları
Dosyasını Viyana’ya taşıyan arkadaşları tebrik ediyorum. Her şey gönlünüzce olsun. Vize alma konularında tecrübeli birisi olarak, Schengen vizesine başvuracak arkadaşlara tavsiyem; başvurunuzda kesinlikle açık olun, tüm evraklarınız tercümeli ve eksiksiz olsun, destekleyici bir mektupla neden Avusturya’ya gideceğinizi belirtin. Konsolosluk mülakat ve sağlık randevusu maillerini, green card talihlisi olduğunuzu belgeleyen DOS mektubunu mutlaka ekleyin. Ayrıca kendinize 8-10 günlük (ne kadar kalacaksanız) bir Avusturya tur programı da yapın derim, bu programa mektubunuzda da yer verin. Tamam ABD vizesi için geliyorum ama falanca yerleri de gezeceğim, Mozart dinleyeceğim şeklinde. Gelirinize orantılı bir otel rezervasyonu yapın, yani sırf otel rezervasyonu göstermek için göstermelik pahalı bir otel seçmiş olmayın. Ve vizenizi alana kadar o otel rezervasyonunu iptal etmeyin.
Bir arkadaşımızın da belirttiği gibi, hali hazırda Schengen vize redleriniz yoksa, daha önce birden fazla kez Schengen vizesi almışsanız, mevcutta bir işte çalışıyorsanız, geliriniz iyiyse vs., Amerika’dan hiç bahsetmenize gerek bile yok aslında. Bunun kararı tamamen sizin. -
RE: DV2024 Sohbet Odası
@olcay54 Pandemi ile ilgisi olduğunu düşünmüyorum. Ülkeye kaçak yollarla giren ve turist vizesiyle gelip ilticaya başvuranların rakamları belli, üst sıralarda olan bir ülke olduğumuz için adamlar da haliyle ilave göçmen statüsü verme konusunda cimri davranıyorlar. Başka açıklaması olamaz.
Bir ülke düşün dünyada örneği var mıdır, önümüzdeki 1.5-2 senenin turist vizesi slotlarını patlatmış. Amerika Amerika diye ölüyor. Sizce turist vizesine başvuranların hepsi New York’u gezmek, Grand Canyon’da resim çektirmek için mi gelmek istiyor.
5 aydır burdayım, turist vizesi ile gelip asylum’a başvuran Türklerle karşılaşıyorum sürekli hem de. Instagram keşfeti, iltica üzerine reklam veren Türk avukat kaynıyor.
İğne - çuvaldız hikayesi.
-
RE: DV2024 (2024 Green Card Lotosu) Aşamaları
@furkansn Allah herkesin kalbine göre versin. Nasipte varsa olur. Bence bir şey oluyorsa ya da olmuyorsa bir sebebi illaki vardır diye düşünüyorum.
Kendim AOS sürecindeyim, 5 aydır bilfiil Amerika’dayım, henüz çalışamadığım için de sürekli geziyorum, 5 ay önceki düşüncelerimle şuanki düşüncelerim arasında çok fark var. Hiçbir şey göründüğü gibi değil. Neyse bunlar başka bir başlığın konusu. Burdan talihli olan genç kardeşlerime tavsiyem green cardı hayatlarının tek seçeneği haline getirmemeleridir. Ha eğer olursa amenna, ama olmazsa da dünyanın sonu değil.Dosya taşıma konusuna gelirsek, inşallah yaz dönemi vizesiz sürpriz bir ülke dosyaları almaya başlar da bizimkilerin yüzü güler.
Selametle.
Latest posts made by erenotti
-
RE: Amerika'da Green Cardla Yaşayanların Tecrübeleri
@MySea Alanın alanı gibi düşünebiliriz, benim örnekte solar enerji genel anlamda niş sayılmaz, ancak onun proje finansmanı kısmı niş bir alan oluyor. Telekomünikasyon sektörü mesela, onun kulelerinin yazılımını yapan elektronik mühendisliği niş bir alan, gibi…
-
RE: Amerika'da Green Cardla Yaşayanların Tecrübeleri
@Houstonwehaveproblem
Katkı ve iyi dilekleriniz için teşekkürler
Evet o firmayı biliyorum, Allah işlerini rast getirsin, lakin ben Amerikalılarla çalışıp onların mindseti ile tecrübemi ilerletmek istiyorum. -
RE: Amerika'da Green Cardla Yaşayanların Tecrübeleri
Arkadaşlar hepinize selamlar, Tuğba hanımın aktardıklarına ve kıymetli arkadaşlarımızın sorularına binaen bende iş arama sürecimle ilgili son birkaç ayda yaşadığım tecrübeleri ve yol haritamı paylaşmak istiyorum. Belki bazılarınıza fikir verebilir.
İletilerimi takip eden arkadaşlar bilirler, ben bekar ve çocuksuzum, çoğunuza göre işlerim nisbeten daha kolay gibi görünüyor, AOS yoluyla green cardımı ve ssnimi aldım ve takip eden ay Türkiye’ye dinlenme ve yeniden Amerika’ya dönme amaçlı döndüm. Bu süreçte başvurularımı hep LinkedIn üzerinden yaptım, benim alanım da çok niş. Finans ve bankacılık tecrübemin üzerine, son beş yıl yurtdışında solar enerji proje finansmanı ve iş geliştirme tarafındaydım. İngilizcem çok iyi olsa da, alanımda tecrübem olsa da, resumeyi, cover letterları çok güzel hazırlamış olsam da, Amerika içinde hiç iş tecrübem, sertifikasyonum ve college derecem olmadığı için ya hiç geri dönüş alamadım ya da olumsuz geri dönüşler alıyorum. Solar enerji ile ilgili genelde sadece komisyon ödemeli satış işleri ok diyor, onu da ben çok istemiyorum. Çatı projelerini hanehalklarına anlatmanız ve satmanız bekleniyor, ki bu işte bile satış tecrübesi soruyorlar, ayrıca sistem süreç nasıl işliyor pek bilmiyorum, ki benim tecrübem residential’dan ziyade utility-scale olduğu için arayışımı o yöne devam ettiriyorum. Sadece Chicago’da çok büyük bir firmadan 120 k üzeri bir yıllık maaş paketi olan ilandan dönüş oldu ancak onlar da hali hazırda Amerika’da olmadığımı anlayınca geldiğinde görüşelim dediler.
Açıkçası Amerika’ya dönmeyi planladığım Ocak ayından sonra orda çalışmadan kalacağım her gün eksi yazacağı için (AOS süresince 10 aya yakın cepten yedim) başlangıçta lyft, amazonflex vs başlayıp 3-4 ay geçici oda kiralayıp, sonrasında arayış sürecimi Amerika’da iken evdeyken akşamları sürdürüp, artık hangi şehir eyalet denk gelirse oraya relocate olmayı düşünüyorum. Bu arada amatör (yarı profesyonel) müzisyen olduğum için, gitar ve aparatları ile haşır neşir olduğum için bir müzik aletleri marketinde de yarı zamanlı (hatta belki de tam zamanlı) çalışmayı düşünüyorumŞunu da belirteyim; arada yaptığınız geçici işleri özgeçmişinizde belirtmek zorunda değilsiniz, kaldı ki Amerika’da kimse sizi bunun için eleştirmez, ihtiyacınız varsa boş durmamak adına herhangi bir işte bile çalışabilirsiniz.
Son olarak; LinkedIn’de sahte iş ilanları dahi olabiliyor, sırf sizin kişisel verilerinizi toplayabilmek adına. Başvuracağınız şirketi mutlaka inceleyin.
-
RE: ABD'de kullandığınız telefonlar ve GSM operatörleri
@Serapp Doğrudur Serap Hanım, keşke sizin gibi yapsaymışım. Ben 2023 Mayıs’ta ilk gittiğimde (green card çıkmazdan önce) Walmart’tan fiziki sim almak ve onu açtırmakla uğraşmak gibi bir hata yaptım
Ocak’ta temelli yerleşmek için gittiğimde numaramı taşıyıp iPhone 15 alıp, Att esim’e direkt geçeceğim. En temizi bu sanırım. -
RE: ABD-Türkiye Arası Para Transferleri
@ATS16 Enpara’dan şaşmamak lazım kesinlikle. Yurtdışında expat iken çok kullandım, Garanti, Akbank gibi bankaların 50-60 $ kestiği hesaba giren dövizlerime, Enpara 6-7 $ kesiyordu.
TEB’in en büyük belki de tek avantajı, Türkiye’de hesabındaki parayı BofA atm’sinden komisyonsuz çekebilmek. Hazırda hesaptaki para ve ufak meblağlar halinde peyderpey çekilecekse düşünülebilir. Onun haricinde transfer işleminde arkadaşımızın başına geldiği üzere, yok Cepteteb’den yaptın, yok normal şubeden yaptın vs deyip dolandırmışlar resmen.
-
RE: ABD'ye uçak bileti (Hangi ulkeler transit vize gerektiriyor?)
@aysenalkan THY’nin kampanyaları oluyor, onu yakalamak lazım. Kampanya dışı evet çok pahalı.
-
RE: ABD'de kullandığınız telefonlar ve GSM operatörleri
@OA-OA Selamlar, ön ödemeli hatlarda (Mint, StraightTalk gibi) genelde yükleme süresi 3 ay oluyor. 3 ay tarife almadığınız zaman hattınız kapanabilir, kesin kapanır demiyorum, kapanabilir. Amerika’ya döndüğünüzde de Türkiye’deyken yükleme yapsanız dahi havaalanından iner inmez açılmıyor. Call center arayıp ya da mesaj hattına yazıp Amerika’ya geldiğinizi anlamak teyit etmek istiyorlar. Bunlar başıma geldi.
-
RE: Amerika'da Yaşanacak Eyalet ve Şehrin Seçimi
@Ferhat-ŞENER
Plano, Addison, Frisco, Allen, Grapevine…Dallas ve çevresinde yaşanacak gerçekten çok güzel yerler var. -
RE: ABD'ye yeni gelenler icin kredi karti tavsiyeleri
@zge Green cardlarınız için verdiğiniz adres tanıdık ve güvenilir ise, orayla 60 ya da 90 günlük bir sublease agreement yapın. Bir nevi göstermelik bir belge, o kişi sanki odasını size kiraya vermiş gibi. Onun da ev sahibi ya da kiracı oluyor olmasının hiç bir hükmü, hiçbir vergisel yükümlülüğü vs de yok (adres sahibi sla yapmaktan imtina ederse diye diyorum). zaten bankacıya gösterilecek bir belge sadece. Bir kere hesap açtınız mı, sonrasında internet ve mobil bankacılıktan adresi değiştirebiliyorsunuz, burda maksat hesap açmak. Green cardınız geldikten sonra yaparsanız çok daha kolay hesap açarsınız. BofA en kolayı, eğer bulunduğunuz yerde yakınsa.
Bir diğer çözüm uzun süreli Airbnb tutup, mailbox'ını kullanabiliyor olmanız, sonrasında USPS 'ten informed delivery'ye üye olursanız, USPS'in sizin adresinize yollayacağı belge adres kanıtı yerine de geçebiliyor.
-
RE: ABD Vatandaşlığı Başvuru Süreci (Naturalization)
@arnblt Sağlık olsun, süremizi bekleriz bizde 🥲