@sobrero Ağzına ve ellerine sağlık. İnşallah her şey, her geçen gün daha iyiye gider. Kötü günler geride kalmış gibi hissettim. (Kötü demeyeyim de , rahat olmadığınız) İnşallah bundan sonra süper olur.
Yazdıklarına şaşırmadım, Amerika da hayat öyle herkesin tahmin ettiği gibi mükemmel bir yer değil. 2 Kere gittim, 1 tanesi tatil, bir tanesi hasta ziyaretiydi ve Amerika'ya tecrübe etme şansı yakaladım ve "Mükemmel" bir yer değil, Özellikle "İspanyolca" konuşanların sayısını görünce hayal kırıklığına uğradım. Tabi herkesin yaşadığı tecrübeler çok başka. Bu tecrübeler de "Eyaletten eyalete, yaptığın iş'ten işe, şanslı olup olmadığına, tanıdık olup olmasına, giderken ilk finansman için birikimine" Vb. etkenlere göre değişiyor. Özetle daha gitmeden temelli gidecek olan (Ben dahil) herkese tavsiyem yapabileceğiniz ne hazırlık var ise bugünden temellerini atmanız ve gitmeden önce aşağıdaki maddelere dikkat etmeniz; (Tabii benimki naçizane kişisel öneridir)
- Eyaletler hakkında maksimum bilgi edinme ve buna göre yaşayacağınız yeri seçme
a) Hava Şartları, (Hastalık vb. şeylere etkisi var.)
b) İş imkanları , nüfus yoğunluk durumların incelenmesi, Ev kira maliyetleri Vb.
c) Vergi Durumları (Beyaz yada Mavi yaka Ticaret yapmak hiç fark etmez, önemli bir konu)
d) Çocukları olan aileler için okul imkanları hatta burs vb. araştırma - Gider gitmez hızlı kararlar almak zorunda iseniz bu kararları oraya gitmeden üzerine düşünmek ve olası yaşayacaklarınızı senaryo etmenizi öneririm, Biz Türk'ler "Deveyi yolda güderiz, hele bir gidelim, hallederiz, yaparız" gibi düşünmeden adımlar atmasını severiz. Bu adımlar hayatınızı zorlaştıracaktır. Örneğin; ilk 3 ay iş bulamama, hadi iş buldunuz yeteri kadar gelir elde edemediniz, birikimin buna yetecek mi? İngilizceniz kötü ise olası İngilizce kurslarının araştırılmasını, hatta emin olmamak ile birlikte ücretsiz kursların araştırılması, İngilizce bilmeden hayati idame ettirmek çok zor olacaktır.
- gider gitmez ve öncelik araba almak ama burada hızlı karar verip de maddi - manevi yıpranmamak için emin olarak araba almak,
- Evet araba önemli ama bence ilk öncelik sigorta olması gerekir diye düşünüyorum. Allah korusun başınıza bir şey gelirse ciddi hastane masrafları çıkabiliyor. (Poliçe kapsamlarını iyi anlamak ve buna göre karar vermek de ayrıca gerekiyor.)
- Tahmini bir bütçe yapma ve ilk 6 yada ilk 12 aylık periyot için olası karşınıza çıkacak sürpriz masrafları şimdiden belirleme , (Örneğin; 2. El araba aldınız hiç hesapta yokken masraf açabilir. Yaşayan tanıdıklarım var.) - Aylık nakit akış tablosu hazırlamak ve buna göre harcamaların kontrol altında tutulması,
- Kenarda köşe de , banka da "Yedek Akçe" ayırmak, Örneğin; Allah korusun acil bir dönüş için "Uçak Bileti" kadar, yada bir süre işsiz kaldınız en azında bir kaç aylık sizi idare edecek bir tutar,
- İsteğe bağlı olarak "İspanyolca" öğrenmek
- Amerika'da bazı şeyler gerçekten çok ucuz, gereksiz alışveriş den bir kaç ay kaçınmak gerekiyor. (Örneğin; Yeni Telefon, 1,5-2 aylık market masrafınız kadar)
Not: Kredi puan konusunu hiç girmedim, sanırım Amerika'da yaşamaya devam edecek herkesin en önemli problemi olacak, umarım hızlı bir şekilde kredi puanı oluşturabilirsiniz. Kredi Puanı konusunu çok araştırdım ama doğru dürüst bilgi edinemedim. Sistemin ne olduğunu biliyorum ama bizim hiç bir anlamı olmayan "Findeks" gibi düşünmemek gerektiğini gördüm. Puan iyi olursa finansal olarak düşük maliyetlere kredi alacağımızı biliyorum, puanın kötüyse vadeli satın alımlarda (Ev ,Araba Vb.) ülkemize göre küçük görünse de ciddi faizler ödeyeceğiz. Evet paranın değeri var ama o maliyetin de bir karşılığı var.
Yukarıdaki yoruma katılıyorum. Youtube yada başka mecralar da her izlediğinize inanmamanızı önermekteyim. Amerika öyle RÜYALAR ülkesi değil evet "FIRSATLAR" ülkesi, umarım fırsatları değerlendiririz. Amerika'ya ben dahil gidecek herkesin "önce bilinç sonra şans" yanında olsun..
Zaten herkesin bildiği şeyleri yazmış olabilirim, İçimden geldi yazmak istedim.
Saygı ve Sevgilerimle,
Umarım bir gün gelir gerçekten tecrübelerimi bende anlatırım..