Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

• @Hope-Breaker THY size öylesine ortadan bir yanıt vermiş; normalde turistik seyahat yapıyorsanız dedikleri doğrudur, bir çok ülke en az 6 ay (bazılarında 1 sene) geçerli pasaport şartı ararlar ülkeye girişte. Ancak siz kalıcı oturumunuz olan ülkeye (ABD'ye) seyahat ettiğiniz için ABD gümrük polisi sizden bunu talep etmeyecektir.

TR'de bordo renk (umuma mahsus) pasaportlar ile yeşil (ve diplomatik) pasaportların basım süreleri arasında ciddi fark olduğunu öncelikle söyleyeyim. Ben kendi bordo renk pasaportumun yenilenmesinde önce 1 ay randevu için beklemiştim, sonrasında da basımı ve gönderimi 1.5 ay civarı sürmüştü o sıralar pasaport talebi çok arttığı için. Ancak o dönemde dahi, acil ihtiyacı olanlar Ankara'ya şahsen gidip 1 gün içinde pasaportlarını elden alabiliyorlardı.

Sizin durumunuzda, iyi bir planlamayla 18 gün içinde pasaportunuzun elinize ulaşması mümkündür. Eğer, TR seyahatinizin ilk veya ikinci gününe NVI'den randevu alabiliyorsanız zaten ilgili ücreti yatırmanız, fotoğraf ve parmak izlerinizi vermenize müteakiben 1-2 gün içinde pasaportunuz basıma girer. Sonrasında da genelde 1 hafta içinde PTT pasaportları belirtilen adrese teslim ediyor.

İyi yolculuklar,

• @sinatra35 Merhabalar. Cevabiniz icin tesekkur ederim. Forumdaki diger arkadaslar da faydalansin diye yaziyorum. LA konsolosluguna mail attim ve bana su anki pasaportumla turkiyeden cikamayacagimi soylediler. Belki cok eseledigim icin boyle oldu. Belki sinirda hic bakmazlar bile ama konsoloslugun bana verdigi cevap bu. Turkiyeye dondugumde direkt pasaport basvurusu yapacagim.

• Bu başlıktan bahsedildi. Kullanıcı:   R rezanclz 

• Merhabalar. Bende Amerika deneyimimi sizinle paylaşmak istiyorumki herkes tozpembe hayallere kapılmasın!

2019 yılından beri green karta başvuruyordum çünkü internetteki ABD videoları ve ABD filmleri nedeniyle orayı bir cennet olarak hayal ediyormuşum.

Ben devlet memuru olarak düşük ingilizce seviyem ile green kartlı olarak 2023 yılı haziran ayında İnternetteki toz pembe videoları izleyerek Amerikaya tek başıma geldim.
    Türklerin yaşadığı bir evde 1 odayı 1000 dolara kiraladım. Tek başına ev kiralaman kredi skoru olmadığı için ve kiralar 2000-3000 dolar civarı olduğu için imkansız. Türkiyede kendi müstakil evimde yaşadıktan sonra bir evde 5-6 kişi yaşamak çok zor geldi. Eve kimin kaçta girip çıktığı belli değil. Ev ahşap olduğu için tüm evi dinleyebilirsiniz. Ses yalıtımı yok. Tuvaleti banyoyu mutfağı herkes kullanıyor ama kimse temizlemek istemiyor. Arabanı park edecek yer bulmak kendine yatacak yer bulmaktan daha zor. Kısacası rezil bir ortam. Özellikle kaçak gelen arkadaşlar tüm paralarını kaçakçılara verdikleri için yaz kış arabalarında yatıyorlar. 1 oda bile kiralayacak durumları yok. Ayrıca 2-3 ailenin tek bir evde beraber yaşamak zorunda kaldıklarını biliyorum.
    Amerikaya gelen herkesin yaptığı gibi ilk önce bir türkten prius aldım 3000 dolara. Daha sonra bu arabaya 1 senede toplam 2000 dolar masraf ettim (pil bozuldu vb.) Uber ve Doordash hesabı açmak ve ehliyet işleri 1-2 ay sürdü. Bu aylarda para kazanamadım. Bu aşamada internetten çeşitli iş başvurularında bulundum. Fakat geri dönüş olmadı. Aslında Yüksek Lisans mezunuyum ama Amerikada bu diplomaların bir işe yaramadığını görmem çok uzun sürmedi. Ve başvuru yapmayı 2. ayda bıraktım. Amerikada kaldığım sürece Sadece yemek ve yolcu taşımacılığı yaptım. Birçok trafik cezası yedim ve arabam çekildi. Bir sürü para boşa gitti. Ayrıca bu işte 7 gün çalışmalı ve günlük 12 saat mesai yaparsan sezonda biraz para kazanabilirsin. Fakat çok stresli bir iş (Trafik, Polis, Hırsızlık vb.) Uzun yıllar yapmak bence imkansız. Amerikada üst düzey çalışanlar hariç herkes karı koca ve 2 işte çalışmak zorunda birşeyler başarabilmek için. Yani Türkiye ile aynı durum.

Amerikada en çok zorlandığım şeylerden bahsedeyim.
    1- Yollar çok kötü. Afrikada yollar gibi.
    2- İstediğin yemekleri bulman imkansız.
    3- Yanlızlık
    4- Evde bir sürü kişiyle yaşamak. Öğrenci evi gibi.
    5- Herhangi bir sosyal etkinlik şansın yok.
    6- Güvenlik korkusu (siyah arkadaşlardan dolayı)

Amerikanın güzellikleri
    1-İphone Almak
    2-Araba almak.
    3- Stabil Ekonomi

Amerikada tanıştığım Green Kartlı veya Kaçak gelen Türklerden Yüzde 90’ı pişman. İşinden istifa edip gelenler geri dönme şansları olsa hemen döneceklerini söylediler. Ben şanslıydım çünkü istifa etmeden gelmiştim. 1 yıl izin almıştım. 2024 Mayıs ayında geri döndüm ve işime devam ediyorum. Özellikle kaçak gelenler aşırı zorluk çekiyor. Amerikada uzun süre yaşayıp çok iyi para kazanamayanlarda memnun değil. Yani zamanla alakası olduğunu düşünmüyorum. Çünkü Amerikaya geldiğinde yeni doğmuş çocuk gibisin. Hicbirşeyin yok. İngilizce, Diploma, İş, Akraba, Arkadaş. Bunları oluşturmak için yıllarca sürecek rezil bir süreç gerekiyor. Bu durum sadece Amerika değil hangi ülkeye taşınırsan geçerlidir.

Son olarak tavsiyem: Eğer Türkiyede durumunuz orta seviyedeyse buraya gelmek saçmalık olur. Üst düzey diplomanız yoksa ( doktor, mühendis vb.) burada hiçbir işe yaramaz. Sadece ingilizce bilmek burada işe yaramaz ancak mesleğinizle birlikte işe yarayabilir. Amerikaya gittiğimde ingilizceyi öğrenirim demeyin çünkü öyle bir dünya yok. Amerikada sadece çalışmak zorundasınız. Özellikle belli bir yaş üzerindeyseniz rezilliğe katlanma oranınız çok düşük.

• @Ayhan2023 Ayhan merhaba,
    Tecrübe paylaşımı için teşekkürler.
    Hangi eyalette kaldınız? Başlangıç olarak ne kadar para ile gittiniz, detay verebilir misiniz?

• @Ayhan2023 Tecrübenizi paylaştığınız için teşekkürler. Ancak bence kendi tecrübeniz ve çevrenizdekilerin tecrübelerinden dolayı buraya çok iyi bir mesleği olmadan göçen her insanın çok kötü bir hayat yaşadığının kanısına varmışsınız.
    Haklı olduğunuz nokta şu; tıklanmak için videolar çeken vasıfsız türk youtuberların videolarını kılavuz alarak yola çıkan göçmenlerin büyük çoğunluğu sizin yaşadığınız tecrübeyi/hayal kırıklığını yaşayacaktır.
    Buraya gerçekten çok iyi bir İngilizceniz yoksa veya sizi ilk 6-8 ay idare edebilecek parayı gözden çıkarmadan gelirseniz geldiğiniz andan itibaren para kazanma stresi, adaptasyon sürecinizi zorlaştıracaktır.
    Biz de sizden 1 ay sonra greencardlı olarak göç ettik ve yakında 2. yılımızı dolduracağız. Zorluklar yaşamış olsak bile buradaki yaşamımızdan çok mutluyuz. Etrafımızdaki Türkler de aynı şekilde.

• @hope123
    Ayhan @Ayhan2023 arkadaşımızın yaşadığı süreçleri kıt kaynaklarla ve orta seviye İngilizce ile Amerika’ya gelen hiçbir Türk’ün yaşamadığını zannetmiyorum. Benim iletisinden aldığım ‘takeaway’ Sadece İngilizce bilmek burada işe yaramaz ancak mesleğinizle birlikte işe yarayabilir. cümlesi oldu. Gerçekten çok doğru. Şimdiye eğriye eğri doğruya doğru, DV talihlilerini baz alalım; gelenlerin büyük çoğunluğu ellerindeki son kurşunları sıkarak geliyorlar, öyle rahat bir şekilde gelen kesim yüzdesel olarak çok az, hadi bir varsayımda bulunayım, yüzde 20’yi geçmez. Bu bakımdan çok doğru ve samimi bir tecrübe paylaşmış. Ayrıca Türkiye’de orta ve üstü seviyede yaşayanların ve Türk kültürüne sıkı sıkıya bağlı kalanların Amerika’da zorlanacağı çok aşikar. Arkadaşın iletisinde katılmadığım ve hatta komik (eğlenceli) bulduğum tek kısım, Amerika’nın avantajları kısmına iphone almak, araba almak gibi şeyler yazmış olması 😂
    Bana göre İngilizce bilmek de bir avantaj değil, sonuçta Taco Bell’in kasiyeri de doğma büyüme Amerikalı olup Amerikan aksanlı İngilizce konuşabiliyor, konu o da değil bence, zaten bilmek gerekiyor, ne iş yapacağınıza (kuracağınıza) karar vermeniz ve nerde çalışacağınızdır asıl sizi mutlu veya mutsuz edecek olan durum.
    Amerika demek pazarlama demek, ambalaj demek, burda her şeye satış mantığıyla bakıyorlar. Arada çok başarılı insanları öne çıkarıp American Dream diye parlatacaklar ki herkes gelsin, kimse ses çıkarmasın, o hayali saklı tutsun, ki çark dönsün.
    Şu da bir gerçek, koca Amerika’nın tarihindeki en kötü dönemine denk gelmiş olabiliriz.
    Bir diğer gerçek de hangi şehirde/eyalette yaşadığınız yaşam kalitenizi ciddi farkettiriyor. O yüzden Amerika diye konuşurken, hem Ayhan arkadaşımızın hem de sizin eyalet/şehir belirtmesinde yarar görüyorum, ki okuyanlara daha net fikir olabilsin.

Benim sürecimden de yaklaşık 1.5 yıl geçti. Bir ara bende detaylı tecrübelerimi paylaşıyor olacağım.

• Herkese merhabalar, önümüzdeki ay resmi olarak amerikaya tasinacagim. Henüz banka hesabı açtırmadim resmi bir adresim de yok ama bir arkadaşımın adresi üzerine telefon faturası almayı düşünüyorum ki 1 aylık proof of adres oluşsun. Bu sayede gider gitmez banka hesabı için başvurabilecegim. Ssn im ve kartım elimde. Bunun icin ne önerirsiniz? Hangi telefon şirketinden hangi hattı almak lazım? Yada telefon faturası yerine başka bir şey daha mı kolay olur? Yardimlariniz için şimdiden teşekkür ederim

• ⭐⭐⭐⭐

@Lifepark-0 alternatif çözümleri aşağıdaki konu başlığında bulabilirsiniz. İyi yolculuklar 👋

Adres Kaniti (Proof of Address)

• USCIS I telefon ile arayıp telesekreteri asabilen var mı acaba. Yapay zeka hiç susmuyor ve canlı birinden destek istememe rağmen baglanamadim..

• @Lifepark-0 bizde temmuzda gideceğiz inşallah ev kiraladık. Ev kiraladıgımız yer sigortayı mecburu tuttu. Zaten kira kontratı ve ev sigortası prof yerine geçiyor. Sigorta 12 dolar gibi birşey

• @erenotti evet sizin de dediğiniz gibi Amerikanın ekonomik olarak en zor dönemlerinden birine denk gelmişiz. Yine de bence Türkiyedeki enflasyondan, paranın değersizliğinden sonra hala burası bize iyi hissettiriyor. Buradaki Amerikalılarda zaten durumdan hiç memnun değil ve hayat pahalılığından çok şikayetçiler.
    American Dream hala çok kolaymış gibi gösteren kişiler günde 14-16 saat Doordash/Uber yapan hiçbir şekilde sosyalleşmeye çalışmayan türk youtuberlar. Bu yüzden eğer bu kişilerin videolarını kılavuz alarak yola çıkan büyük bir kesim arkadaşın da anlattığı durumları yaşayacaktır. Ki kendisi de greencard başvurularını izlediği bu videolardan ve filmlerden etkilenerek yaptığını söylemiş.
    Yani benim demek istediğim şu American Dream öyle 2-3 yılda ulaşılabilecek bir şey değil ama bu ülke hala insanların hayal kurmasına ve onlara ulaşılmasına imkan sağlıyor. Burada birçok insan ilerleyen yaşlarında kariyer değiştirebiliyor farklı alanlara yönelebiliyorlar. Burada tek atımlık kurşunları yok.
    Ayrıca İngilizce’nin olabildiğince iyi olması kesinlikle çok işe yarıyor ve gerekli. Sonuçta göçtüğün ülkenin diline, kültürüne, yaşam tarzına ne kadar alışmaya çalışırsan oraya daha ait hissedersin.

• ⭐⭐⭐⭐

@hope123 sondaki cümleniz bence bu sürecin en önemli noktası. Göçtüğünüz ülkenin diline, kültürüne, sosyal yaşamına ayak uydurmaya çalışmanız bu süreçteki en önemli adım bana göre. Aksi halde türkiyedeki alışkanlıklarınızı aramaya kalktıkça mutlu olmanız ve adapte olmanız bir o kadar zorlaşacaktır

• @finalhope Boston şehrinde yaşadım.

@hope123 Ben orada kaldığım 1 yıl içinde 50 kişiyle tanıştıysam yaklaşık bunların 2 tanesi memnundu halinden. Bir tanesi tamirci. Diğeri bankacı. Türk restorantlarıda iyi çalışıyor tabi sermayeniz varsa.
    Orada yaşanlardan bir kaç hayat hikayesi paylaşayım
    -Benden 1 sene önce istifa edip gelen 1 polis arkadaş geri dönmek için avukatla görüştü ama olamayacağını öğrendi şu an 3. yılında vatandaşlığı alıp dönme planı yapıyor.
    -Yine bir sene önce gelen öğretmenlikten istifa eden ve amerikada akrabası olmasına rağmen hiç memnun değil. şu an 3. yılında. Uber ve Lyft yapamıyor çünkü trafik ceza yediği için hesapları açılmamak üzere kapatıldı. Sadece doordash yaparak ailesini geçindirmeye çalışıyor.
    -Yine green kartla astsubaylıktan istifa eden biri şuanda homedepo da çalışıyor ve ağır malzemeler indirip bindirmekten fıtık olma durumunda.
    Bu anlattıklarımın ingilizceleri yetersiz durumda onu belirteyim.
    -Bir tane genç benimle birlikte aynı zamanda gelen arkadaş ingilizcesi ve iyi bir diploması vardı askeriye girdi orada yapamadı ve istifa etti (green kartı aldı) şu an türkideyede sanırım.
    -15 Yıldır amerikada yaşayan biriyle tanıştım. Pizza dükkanı varmış yıllardır. Durumunu sordum anca geçinebildiğini söyledi. Yıllardır Türkiyeye gidemediğini söyledi.
    Kaçak gelenleri zaten saymıyorum zaten . Onların durumları çok kötü.

Genelde herkes eyalet değiştirme planları yapıyor. Yeni eyalette herşeyin düzeleceği umuduyla. Bizim eyalete gelen
    de çok gidende çok. Yani herkes umut peşinde.

Ayrıca şunuda belirmekte fayda var : 4 kişilik bir aileyseniz ve ortalama geliriniz varsa Amerikaya geldiğinizde Türkiyeyi unutmanız gerekiyor. Çünkü hem uzak hem geliş gidiş harcama ve 2 ay çalışmayacağınızı ve kiranızı katarsak 30 bin dolar gibi bir bütceye ihtiyacınız olacak.

@erenotti Amerika sadece hollywood efekti göçmenlerin çoğu için bence. Müstakil evler, çimli bahçeler, büyük arabalar. Bu tür lükslere sadece gerçek amerikalılar sahip olabilir. Homedepo da Walmartta Amazonda çalışarak bunlara sahip olamazsın. Alabileceğin sadece iphone ve araba 🙂

Tatil için 1 haftalığına ünlü şarkılar yazılan her filmde olan tatil merkezi Miami ye gittim. Şehrin biraz dışından bir airbnb tuttum. Şehir hippi ve siyahi arkadaşlarla dolu. İngilizce bilen daha az diyebilirim. Şehrin biraz dışında bir Mc donaldsa gittim kapının önününde bir kaç siyahi arkadaş ot çekiyor zar zor içeri girdim. Sonra onlarda girdi ve kasiyerden kola istediler tabiki beleş. Orada soyulmadığım için şanslıyım. Şehir merkezine gittim meşhur otelin önüne. Heryer polis arabası ve polis dolu. Savaştalar sanki. Böyle bir güvenlik durumu var yani. Meşhur sahiline gittim okyanus yosun dolu ve çok dalgalı yani yüzme şansın yok. Böyle bir yeri bize cennet diye pazarlıyorlar.

• ABDye giriş yaptıktan sonra Türk Konsolosluğunda adres güncellemenin zorunlu olduğunu okudum : Yurt dışına yerleşmenizden itibaren 20 iş günü içinde (örneğin 1 ay gibi değil, sadece bu sürede) işlem tamamlanmalı .

Size en yakın Türk Konsolosluğu’na şahsen başvurarak veya
    Bazı konsoloslukların online sistemleri veya posta yoluyla gönderilecek beyan formları aracılığıyla yapılabilir. diye yazdı chatgpt.. siz Bunu nasıl yaptınız online oluyor mu yoksa randevu alıp konosoloslupa mı gitmek gerek?? @ATS16 @gucarslan teşekkürler

• Son zamanlarda hep olumsuz deneyimlerle karşılaşıyorum. Yokmu şöyle iyi ki geldim hayatım değişti, gençleştim resmen diyen bir arkadaş 😊 Yaşadığı eyaletin nimetlerinden anlatsın bize biraz. içimiz açılsın heveslenelim yeniden.

• ⭐⭐⭐⭐

@Mehmet-Fatih-Aslan, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

Son zamanlarda hep olumsuz deneyimlerle karşılaşıyorum. Yokmu şöyle iyi ki geldim hayatım değişti, gençleştim resmen diyen bir arkadaş 😊 Yaşadığı eyaletin nimetlerinden anlatsın bize biraz. içimiz açılsın heveslenelim yeniden.

Aslında büyük nimetler var ama o nimetlere hemen ulaşmak kolay olmuyor.
    Amerika’da düzen kurmak zaman, sabır ve planlama gerektiriyor. Gider gitmez her şeyin yoluna girmesini beklemek gerçekçi değil.
    İlk aylar çoğu kişi için zorlu geçebilir ama bu süreci iyi bir planla ve kararlılıkla geçirenler zamanla meyvesini topluyor.
    Her şeyden önce hangi eyalete yerleşileceği, meslek denkliği, dil yeterliliği, sosyal çevre kurma gibi konular baştan düşünülmeli. Yoksa en güzel fırsatlar elinizden kayıp gidebilir.
    Özetle, doğru adımlar atıldığında hayatı gerçekten değiştirebilecek büyük bir kapı.
    Ayrıca zorluk yaşayan kişilerin yorumları çok değerli bence çünkü o deneyimlerden çıkarılacak dersler oluyor.

• ⭐⭐⭐⭐

@begumm

Aşağıdaki konu başlığından konsolosluğa giderek veya posta yoluyla yapılan adres değişikliği tecrübelerini ve gerekli işlemleri okuyabilirsiniz.

20 iş gününü geçirdikten sonra yapılacak bildirimler için ödenecek ceza 2025 yılı için $19. Adres değişikliği bildiriminde birden fazla kişi var ise bu ceza kişi başı için değil, hanede oturan tüm kişiler için, aile başına.

T.C. Konsolosluğunda Adres Beyanı yapmak

• @Serapp Kesinlikle her cümlesine katılıyorum.

• ⭐⭐

@Ayhan2023 çok ayrıntılı yazmışsın hepsi doğru bende yazmıştım hatta bankada çalışan memurlar ayakta çalışıyorlar demiştim küfür yemeden atlattım amerika da hayat kolay değil türkiyede bıraktığın hayat çok önemli en ciddi sorun sağlık problemi haklısın bir araba alırsın birde cep telefonu gelecek olanlar iyi düşünmeli çok emek vermeniz lazım diplomalar mesleki tecrübe çöp şimdi eminim çok kişi abidik kubidik cevap verecek ben ne yapıyorum gidiyorum geliyorum şükür abd yaşamak için çalışmaya ihtiyacım yok son iowa des moinesteydim çok güzel küçük bir şehir çok beğendim 2 ci girişimi 8.5 ay sonra yaptım hiç bir sıkıntı yaşamadım bundan sonra sıkıntı yaşasam ne gam ne keder ben dünyanın en güzel topraklarında doğdum yaşıyorum dünyada hiç bir yer türkiyemdem güzel değildir hiç bir insan benim yurdum insanımdan iyi değildir gittim gördüm gene gideceğim kararım böyle

• @ATS16 sagolun

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

141

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.2k

| | | |