Merhaba ben Özge.
Sizinle 9 Ağustos tarihinde eşim ben ve 5 yaşındaki kızımla birlikte Hong Kong’da girdiğimiz mülakat deneyimimizi paylaşmak istiyorum. Deneyimimize geçmeden önce bu forumun bir üyesi olduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum.İnanılmaz bir bilgi kaynağı. Bu forum olmasaydı muhtemelen DS-260 formunu bile doğru dürüst dolduramazdım. Dolayısıyla forumu kuran, geliştiren, bilgi ve deneyimlerini paylaşan bu oluşumu ayakta tutan herkese teşekkür ederim. Ayrıca geçen sene Hong Kong’da mülakata girip deneyimlerini paylaşan herkese başta @mehmetizmirli ve bir çok soruma sabırla cevap veren @tugbaokutan hanım olmak üzere ve tabi ki sevgili @serapp hanım ve oğluna ne kadar teşekkür etsem az. Sıra bizde ve hepsi bu forum sayesinde.
DV-24 başvuru sürecimiz, sonuçların açıklanması düşüncelerim & hissettiklerim
Doğum günümde ilk defa başvurduk greencarda deneyelim şansımızı dedik zor bi ihtimal çıkması %2 civarı diye okumuştum. Başvurduğumda bildiğim tek şey buydu. Hiçbir şeyden habersiz dertsiz tasasız geçiyordu günlerimiz ta ki sonuçlar açıklanıncaya kadar. Kızımın doğum gününün akşamında öğrendik kazandığımızı. Önümüzde o meşhur “You have been randomly selected” yazısı. Ekrana bakakaldık bir süre inanamadık.Kanatlarımız olsa mutluluktan uçabilirdik o an öyle bir sevinç yani.Bizimle birlikte başvuran tanıdığımız kimseye çıkmamıştı. CN diye bişeyler duyuyorum o zaman düşük olursa iyi filan diyorlar. Bizimki 20binler ama vayy be dedik kesin gidiyoruz biz Hemen benim aileme ve yakın çevremize haber verdik. İlk ve bizi en çok yıpratan hatamız olarak görüyorum bunu geriye dönüp bakınca. Çünkü zaten 1 seneden uzun belirsiz bir bekleme süresine yakın çevrenizi dahil ettiğinizde x2 yıpranıyorsunuz. Sürekli sohbet sizin iş noldu ne zaman gidiyorsunuz a geliyor biz de bilmiyoruz bakalım filan gibi yuvarlak cümleler süreci bilmeyenler için çok havada kalıyor. Şimdiki aklım olsa kendime saklardım kazandığımızı. Neyse sevinç sarhoşluğumuz yerini ee şimdi ne olacak? a bıraktı. Forumdan okuduğum kadarıyla bi form var bunu doldurmamız lazımmış diyorum eşime e hadi açıp dolduralım o zaman dedik. Gece 4 e kadar doldurduk bitmedi ertesi gün öğlen 11’de submit edebildik ve uzuun bir bekleme süresine geçtik.
Dosya taşıma sürecimiz ve diğer ayrıntılar
İkinci hatamız burda oldu. Ocak ayına kadar neredeyse hiçbir şey yapmadan Ankara’nın durumuna göre hareket ederiz önceki yıllarda (yazar burda 2022 yılını kastediyor ve daha sonra okuyarak öğrendim ki Ankara o yıllarda da boş durmamış insanların hayallerini yıkmakla meşgulmüş baya) 26binlere sıra gelmiş bize de gelebilir bu sene diye düşünerek endişe içinde sürekli ama sürekli forumu okuyarak geçirdim. Hayatımıza yeni yeni terimler veriler istatistikler girmişti.
Artık dosya taşımamız gerektiğinin farkındaydım ama bu taşıma işleminin rutin bir işlem olmadığının farkında değildim henüz. Ocak ayında ilk taşıma mailimi Katar’a attım. Asıl talihli eşim 12 yıldır Katar sermayeli bir bankada çalışıyor. Bir süre iş dolayısıyla orda bulunacağımızı söyledim yani bizi kabul etmeyecekler de kimi edeceklerdi Yaklaşık 10 gün cevap gelmesini bekledim gelmedi. Dedim herhalde dosyamız taşındı bi KCC ye mail atayım. KCC den gelen mail tabiki hayal kırıklığı mülakat yeriniz:Ankara ilk hayal kırıklığı.. Meğer bu işler öyle kolay değilmiş. Sonra bir excel dosyası oluşturdum kendime. Current olmadan önce ve current olduktan sonra olmak üzere yaklaşık 100 ülkeye 2-3 tur mail atmaya başladım.Konsoloslukların mail adresine iletişim bilgilerine ve web sitelerine burdan bakıyordum. Önce yakın vizesiz gidebileceğimiz yerlerden başlayarak attım mailleri. Ard arda yaşanan hayal kırıklıkları yerini ha bu konsolosluk da mı çok yoğunmuş kabul edememiş dosyamızı taşımayı. Bu ülke neredeydi ki gibi umursamaz bir hal almaya başladı. Maili support uzantılı konsolosluklardan zamanla otomatik cevap bile gelmemeye başladı. Ben de instagram dm den yazdım bu konsolosluklara Tabi ordan da cevap alamadım. İngilizcemi geliştirmem gerekirken ya da ne bileyim göçmen olmayı düşündüğüm ülke hakkında araştırmalar yapmam gerekirken saçma sapan işlerle uğraşıyordum. Sadece genel kültürüm coğrafya bilgim filan gelişiyordu.
Şubat’ın son günlerinde (cnimiz current değildi) Viyana‘nın dosya taşıdığını okudum forumdan ve hemen ben de attım mail. Kabul etse nasıl Schengen alacağımıza dair en ufak bir fikrim yok. Viyana “sadece güncel DV vize numaralarına sahip DV vakalarını kabul edebiliyoruz ve alanımız çok sınırlı.” bu maille döndü. Geçen senenin talihlilerinden Sinan bey’e Viyana’ ya gitme planımızdan bahsettik fiziken orda olursak belki mülakat planlaması yaparlar diye fakat ekstra masraf olacağını denemememiz gerektiğini söyledi. Biz de bu sevdadan böylece vazgeçtik iyi ki geçtik. Schengen başa bela.
Çoğu konsolosluğun mail içeriğini bile okumadan otomatik cevaplar verdiğini fark ettiğim bir gün Nisan ya da Mayıs ayıydı sanırım @ugursway Uruguay’a mail atmamı önerdi. Çoktan atmıştım ama tekrar navigatörden I99 - OTHER QUESTION koduyla mail attım ve aylardır belki de aldığım en olumlu cevabı aldım mailde şöyle yazıyordu “ İş yükümüzün transfer vakalarını planlamamıza izin vermesi durumunda e-postanızı dosyalarımızda tutacağız, ancak lütfen umutlanmayın.” Ne demek umutlanmayın tamam dedim oldu bu sefer bu iş koskoca konsolosluk yazmış sizi kaydettik diye bir iki aya kalmaz mülakat maili gelir diyorum Hala gelen giden hatrımızı soran bir Montevideo yok.
Bir yerlerde yanlış yapıyoruz başka bir yolu olmalı bu dosya taşımanın KCC ile taşımaya çalışalım oturum almaya çalışalım dedim ve başladım bu sefer oturum nası alınır hangi ülkelerden kolay oturum alınabilir gibi konuları araştırmaya. Çok geç kalmıştım bunun için cn current olmak üzereydi. Bu konudaki aracı şirketleri kovalamaya başladım belki oturum alma süreçlerini hızlandırabilirler diye ama hayal satmaktan başka bir şey yapmıyorlar. Çeşitli telegram gruplarına üye oldum.En son birisinden “bir konsolosluk varmış dosya taşıyormuş 100 dolar karşılığında bu bilgiyi verebiliriz vs” gibi saçma sapan konuşmaları gördü bu gözler. Bahsedilen konsolosluğun da daha sonra Türkmenistan olduğunu öğrendiğimde kallavi bir küfür sallamak geldi içimden sustum. Umudum azalıyordu.
Bir sabah Fam yasasındaki bu değişikliği okudum yine bu forumdan.
Allah Allah neymiş bu vs nasıl kullanılabilir diye araştırırken bu yasaya atıfta bulunarak geçen sene dosya taşımış konsolosluklara son kez taşıma talebimi gözden geçirebilir misiniz diye mailler atmaya başladım. Viyana 2 yıl üst üste taşımıştı neden diğerleri taşımasındı.
Son kozumdu açıkcası.Bundan sonra yapabileceğim pek bişey yoktu cn current olmuştu KCC ile taşıma olanağımız kalmamıştı. Bi sabah eşim aradı Hong Kong dan mail gelmiş. Ne diyor ki kesin kabul edemiyor dimi vs derken “Hong Kong'da fiziksel olarak bulunan başvuru sahipleri için, iş yükümüze ve başvuru sahibinin Çeşitlilik Vizesi bölgesel piyango sıralama numarasına göre transfer vakalarını kabul edeceğiz. “ gibi bir mail gelmiş ben bilet alıyorum dedi ve o gün biletini gidiş dönüş Tayland aktarmalı kurban bayramı tatiline denk getirecek şekilde aldı. Daha önce alamazdı çünkü beyaz yakalı çalışan bir köle bilir ki yıl içinde yanlızca 2 hafta izin alabilirsiniz max. fazlası mümkün değil ayrıca yaz izinleri yıl başından bellidir ve bu izin tarihlerini değiştirmek işkence gibidir. Hong Kong dan gelen maili daha sonra defalarca okudum. Mülakat alma ihtimalimizin çok düşük bir olasılık olduğunu düşünüyordum. O tarihlerde yine forumdan Deniz bey in Hong Kong a seyahat planı yaptığnı okudum. Doğru yolda olabiliriz ama umutlanmayalım yine de diyerek birkaç kişinin daha böyle bir planı olduğunu öğrendim. Beklenen an geldi. Eşim tek başına 3 gün için Dünya nın bir ucuna uçtu. Hong Kong'a girişte bu belgeyi dolduruyorsunuz.
Size 90 günlük vize için küçük bir kağıt veriyorlar. Pasaporta vize basılmıyor. Havaalanında daha önceden hazırladığımız maile vizenin resmini 90 günlük otel rezervasyonunu 7elevenlarda 33hkd ye satılan my sim 50gb lık simcard satin alarak ve yeni telefon numarasını ekleyerek mail attık. Çünkü süreç içerisinde burda olduğumuzu kanıtlamamız isteniyordu konsolosluktan. Kalacak yer ve yeni telefon numarası eklemek mantıklı olurdu. Pazar günü olduğu için maile cevap beklemiyorduk. O gün otele gidip orda birkaç Türkle karşılaşmış eşim. Birlikte pazartesi sabah erkenden konolosluğa burdayız demek için gitmişler. Konsolosluk önündeki Çin asıllı polisler mail bekleyin demişler şuan için yapabileceğiniz hiç birşey yok. Herşeyi düşünüp cn imizi “fiziken HK dayız maili”ne eklememişiz. Konsolosluktan “Lütfen vaka numaranızı verebilir misiniz? Yüzlerce transfer talebi aldığımızı lütfen unutmayın; Sınırlı sayıda randevu olması nedeniyle transferinizin kabul edilmesi pek olası değildir.” Maili gelince case number yazarak cevaplamış hemen eşim ve beklemeye geçmişler. Bu bekleme süresinde saatler gün günler ay gibi geçiyor gerçekten. Bir kaç gün sonra eşim TR ye döndüğünde ise 20 Haziran da gelen mail: Davanızı devretmeyi kabul ettik. Ancak, bir sonraki uygun randevunun Eylül ayında olduğunu unutmamak önemlidir. 30 Eylül 2024 DV işleme tarihi göz önüne alındığında, size bir vize numarasının sunulacağını veya dosyanızın DV işlemi için son tarih olan 30 Eylül 2024'ten önce işleme alınacağını garanti edemeyeceğimizi bilmenizi sağlamak istiyoruz. Vaka transferinize devam etmek istiyorsanız, lütfen bu e-postayı bugün (30 Haziran 2024) kadar yanıtlayın.” Eylül ayında mülakata girmeyi Kabul ettiğimize dair hemen mail attık. Başka bi alternatifimiz yoktu çünkü. Vee ardından [email protected] adresinden aylardır beklenen mail geldi: “https://dvprogram.state.gov/ESC'da güncellemeleriniz olduğunu bildirmek için bu e-posta bildirimini aldınız. Daha fazla işlemi tamamlamak için lütfen orijinal başvurunuzdaki onay numaranızı kullanarak giriş yapın.” Hemen sonuçları öğrendiğimiz yerden kontrol ettik ve sonunda mülakat tarihimizi almıştık. 9 Ağustos 2024 08:30 Hong Kong . Sonunda bir sonraki aşamaya geçebilmiştik.
5 Ağustos Sağlık raporu süreci;
Hong Kong’da sağlık raporu alabileceğiniz 2 klinik bulunuyor. Dr. Nicolson & Associates ve Drs. Anderson & Partners.
Mülakat tarihini alır almaz hemen sağlık randevusu almak için 2 klinikle de mail üzerinden Nicolson ([email protected] ) Anderson ([email protected] ) iletişime geçtim. Nicolson daha çabuk dönüyordu maillerime Anderson bir hafta sonra döndü ilk mailime ben de Nicolson la süreci devam ettirdim. Her iki klinik de sağlık raporu için randevuyu mülakat tarihinden en az 10 gün önce verebileceğini söyledi. 5 Ağustos ta girmek istediğimizi söyleyince Nicolson kabul etti.
Sağlık raporu için hazırlayacağımız evraklar bize klinik tarafından maille bildirilmişti. Hong Kong da mülakata girecekler için fikir olması açısından paylaşıyorum ama ileriki yıllarda farklılık gösterebilir. Bilginiz olsun.
-
Her bir aile üyesi için 5 adet fotoğraf (1x1.5 inç)
-
Pasaport orijinalleri ve fotokopileri (pasaport fotokopisinin arkasına Asıl talihlinin adı soyadı, telefon numarası, TR deki adresi ve Amerika daki adresi ve mail adresinin yazılı olmasını istediler)
-
Mülakat mektubu ( sonuçları öğrendiğiniz yerden alınan)
-
Benim ve eşimin aile hekimi kaşe imzalı antikor testleri (Bu belgeyi devlet hastanelerinin Enfeksiyon bölümünden kan vererek e nabız üzerinden ingilizce çıktılı alabiliyorsunuz)
-
Aşı kayıtlarımız
-
Covid aşı kayıtları ve son bir yıl içinde hatırlatma dozu. Bunu çocuklardan da talep ediyorlar. Ülkemizde covid aşısının 12 yaşından küçük çocuklara uygulanmadığına dair İlçe sağlık müdürlüğünden dilekçeyle bir yazı aldık. Bunu çeviri yaptırdık yanımızda götürdük Kabul ettiler. Kızıma herhangi bir covid aşısı yapılmadı. Biz malesef Türkiye’de Sinovac olduk.
-
Doktor randevu mail çıktısı
5 Ağustos 14:30 daki sağlık randevumuza 14 gibi geldik. 14. Kata çıktık. Önce evrak teslimi yaptık. Eğer okuyorsa Berkay bey’e çok teşekkür ederim. İngilizcemiz iyi olmadığı için bize çok yardımcı oldu sağolsun. Birkaç sayfadan oluşan form doldurduk. Hepimize boy kilo ölçümü yapıldı.Göz testi yapıldı. Kan alındı. Ben ve eşim göğüs röntgeni çekildik. Daha sonra doktor kontrolüne girdik tek tek. Doktorun odasında da Türkçe ingilizce hazırlanmış bir form daha doldurduk. Reflekslerimiz ölçüldü. Bana 2 aşı yapılacağı söylendi biri polio diğeri tdap fakat hemşire tek aşı yaptı belki de (eğer karıştırılabiliyorsa) karıştırmış öyle yapmış olabilirler bilemiyorum. Eşime 3 aşı yaptılar. Kızıma da su çiçeğinin 2. dozunu yaptılar. Raporu mülakata yetştiremeyeceklerini bize bir kağıt vereceklerini söylediler. Bu bizi biraz üzdü açıkcası ama geçen seneki deneyimlerden bunun büyük bir problem olmadığını okumuştuk. Yine de risk almaya değer miydi sanmıyorum. 14:30 da girdiğimiz sağlık müayenesinde işlerimiz 17 gibi bitmişti. Otele geçtik. Kızım uzun bir yolculuğun verdiği yorgunluk, kan alımı ve aşı yüzünden çok yorgun düştü. Ateşi çıktı. Tam burada teşekkür etmem gereken biri daha var o da Gülperay hanım. Eğer okuyorsanız size ne kadar teşekkür etsem az. Türkiye den getirdiği ateş düşürücü şurup sayesinde 2 günde kendini toparladı kızım.
Hong Kong’ a dair genel izlenimler ulaşım konaklama ve yeme içme
Biz Çin aktarmalı Air China ile uçtuk. Çin den vize almadık istemiyor kısa süreli transit yolcular için. Konforsuz bir yolculuktu uçaklar eskiydi rahat değildi. Yani uzun lafın kısası bir daha bu firma ile uçmayı seçer miyim kocaman bir hayır.
HK içinde ulaşım çok gelişmiş. Hava alanından üçümüze de 50 HK doları depozitolu octopus cartlar aldık. Çocuklar biraz daha indirimli kullanabiliyor metro ya da tramvayları ve her yerde marketlerde alışverişte geçerli kredi kartı gibi. Her durakta her otobüs durmuyor. Metro ağları gelişmiş.2 katlı tramvaylara binip kişi başı 3 hkd ye adayı turlayabilirsiniz. Adım başı 7eleven, circle gibi marketler var. Biz otele yakın diye taze meyve sebze yumurta gibi birçok alışverişimizi fusion marketten yaptık. Pahalı ama taze.
Nem çok fazla. Bu yüzden açık havada yaptığımız geziler bir süre sonra eziyete dönüştü benim için. Biz deli gibi sırılsıklam terlerken Çinlilerin bir çoğunun gömleği dahi kırışmıyor Buna rağmen otelimize çok yakın olan Hong Kong Zoological and Botanical gardens a her gün uğramaktan kendimizi alamadık. Çocuklu olanlara önerebilirim. Yemyeşil bir alan. İçerisinde park da var temiz içme suyu temin edebileceğiniz çeşmeler de. Çok su tüketiyorsanız yanınızda su taşıyabileceğiniz çelik mataraların olmasını tavsiye ederim. Markette su ve kola aynı fiyat en küçük su 10hkd. Bunun yanı sıra plastik şişede aldığınız sular 10 dk sonra sıcaktan ısınıyor ve gereksiz plastik atık üretmiş oluyorsunuz.
Konaklamayı Bishop Lei de yaptık. Eşim ilk geldiğinde de burda kalmıştı. Memnun kaldığı için tekrar tercih ettik. Konsolosluğa ve kliniğe yakın. Genel olarak temiz ve çevredeki otellere göre uygun fiyatlı. Biraz yokuşta kalsa da belli saatlerde otelin servisi var bunu kullanabilirsiniz. Ayrıca otele yakın sabah 10 a kadar aşağı doğru inen yürüyen merdiven aksam sanırım 11 12 ye kadar yukarı çıkıyor.
Yeme içmeye gelince bizim tercihlerimiz genellikle otele yakın MC donalds uzak Mc donalds, alışveriş merkezi içindeki Mc donalds üçgeninde gelişti Yanımda genelde kahvaltılık ve atıştırmalık yiyecekler getirmiştim iyi ki getirmişim iştahsız çocuklu ailelere şiddetle tavsiye ederim yanlarında çocuklarının seveceği yiyeceklerden getirmelerini. Havaalanında kabin bagajı ile seyahat ettik ancak x-ray de sorun olmadı getirdiklerimiz. Otele yakın bir fırın vardı adını hatırlamıyorum kruvasanları güzeldi. Konsolosluğun karşısındaki Pasific cafenin kahveleri ve çikolatalı muffini de iyiydi. Bir de HK içinde ve Çin havaalanında Starbucks da denediğimiz şeyleri kahvesini genel olarak beğendik. Ben herhangi bir yerel ürün denemeye cesaret edemedim noodle filan sevmem zaten. Eğer genel olarak Asya kültürüne aşinaysanız bizim kadar zorluk çekmezsiniz yemeklerinde.
9 Ağustos büyük gün Mülakat Günü
Sabah erkenden konsolosluğun önündeydik.
8 de içeri girmek için sıraya girdik. Almadılar. Kapıda aynı gün mülakatımız olan sevgili Ece ve eşi ile karşılaştık. Ayak üstü sohbet ettikten sonra içeri girmek için 8:20 de sıraya girdik. Çevirmenimiz Aslı hanım da bizimleydi. Konsolosluğa çevirmenle gireceğimizin bilgisini 1 hafta önceden maille vermiştik. Aslı hanım çok ilgili biri ve sürece hakim. O an yanımızda olması bana güven verdi. İçeriye çakmak ve su almıyorlar ama telefonla girebiliyorsunuz. Kapatıp güvenliklere teslim ettikten sonra size bir numara veriyorlar. O numarayla mülakat sonrası telefonunuzu teslim alabiliyorsunuz. İçeri girdikten sonra sağdan merdivenlerden yukarı çıktık. Kısa bir bekleme süresinin ardından Çin asıllı olduğunu düşündüğüm orta yaşlardaki bir hanımefendi evrakları teslim etmemiz için bizi 1 numaralı bankoya çağırdı. Evrakları her bir aile üyesi için ayrı bir telli dosyada ve her bir evrağı da şeffaf dosyada eski telefon fihristleri gibi her evrağın şeffaf poşetinin yanında ismi yazılı şekilde hazırladık. Teslim ederken hangi sıra ile isteyeceklerini bilemediğimizden çok büyük kolaylık oldu.
Hazırladığımız evraklar;
Asıl talihli için;
• Pasaport fotokopisi ve aslı,
• TR Cumhuriyeti kimlik fotokopisi ve aslı,
• 2 adet fotoğraf (ABD vize standartlarına uygun)
• Sağlık raporları (yetişmediği için klinikten alınan gecikme kağıdı)
• Formül A doğum belgesi ( belgenin geçerli olabilmesi için önlü arkalı çıktı almanız gerekiyor) çeviriye gerek yok
• Formül B evlilik belgesi çeviriye gerek yok.
• Lise diploması (Eşimin kayıp olduğu için ve E-devlette 2008 öncesi lise diplomalarının kaydı olmadığı için İlçe milli eğitim müdürlüğünden barkodlu temin ettik ve çevirisini yaptırdık. Sadece lise diploması için apostil yaptırdık. Başka hiçbir belgemiz apostilli ya da noter onaylı değildi.)
• Üniversite diploması ( Mülakattan önce 15 Temmuz da konsolosluk bizden maille de istedi diplomaları gönderdik) ing değilse çevirisi,
• Arşivli adli sicil kaydı (U.S. Consulate General Hong Kong, Macau hitaben) E devletten ingilizce alınabiliyor.
• Tam vukuatlı Nüfus kayıt belgesi ve tercümesi ( Nüfus aile seçilerek alınmalı, evli kadınlar için kapalı kayıt varsa o da çıkarılmalı tercümesi yapılmalı)
• Evlilik cüzdanı fotokopisi ve aslı,
• Askerlik belgesi E devletten Türkçe alınabiliyor. Çeviri yaptırdık.
• DS-260 formunda verdiğimiz adres değiştiği için yeni adresi a4 boyutunda bir kağıda yazdırıp değişiklik talep ettik.
• DS-260 formunun barkodlu onay sayfası
• DV program sayfası
Benim için;
• Pasaport ve fotokopisi,
• Kimlik fotokopisi ve aslı,
• 2 adet fotoğraf,
• Arşivli adli sicil kaydı,
• Formül A,
• Formül B,
• Tam vukuatlı nüfus kayıt belgesi açık ve kapalı kayıt + çevirileri,
• Evlilik cüzdanı fotokopisi,
• Ds 260 onay sayfası.
Kızım için;
• Kimlik ve pasaport orjinalleri + fotokopileri,
• 2 adet fotoğraf,
• Formül A,
• Ds 260 onay sayfası.
İstenmeyen ama yanımızda bulunan diğer belgeler;
• Asıl talihli için CV,
• Sgk hizmet dökümü ilk ve son sayfası çevirili,
• Ruhsat fotokopisi ve değerleme formu ve çevirisi,
• 6 aylık banka hesap dökümü (bankadan ingilizce almıştık çeviri yaptırmadık)
• Asıl talihli için şuanki işyerinden alınan ingilizce referans mektubu,
• Benim diplomam ve 6 aylık banka ekstrelerim.
Evrak tesliminden sonra vize ücretini ödemek için başka bir bankoya tek başıma geçtim. Ödemeyi alan görevlinin her doları tek tek eline alıp evirip çevirmesi sürekli yukarı kaldırıp bakması vs beni biraz gerdi. Bitse de artık asıl mülakata geçsek diye geçirdim içimden. Ödemeden sonra dekontu evrakları teslim alan görevliye verdik. Asıl mülakat için 4. bankodan çağırıldık.Amerikan asıllı bir beyefendi ile yaptık mülakatımızı. Sohbet havasında geçti. Süreç içinde en kolay kısım burasıymış gerçekten. Sorular asıl talihliye soruldu genellikle.
• Neden Amerika ya taşınmak istiyosunuz
• Orda nereye gideceksiniz? TR de ne iş yapıyosunuz orda ne iş yapacaksınız?
• Neden bu eyalet? Yani başka eyalet mi bulamadınız der gibi
• Tanıdığınız mı var o eyalette?
• Çok sık seyahat eder misiniz?
• Eşiniz şuan ne iş yapıyor?
Parmak izimizi alacağı sırada konsolosluk görevlisinin bilgisayarında bi problem oldu ve açıp kapatması gerekti. Bu zaman diliminde sohbet etmeye devam ettik. Eşime Türkiye' de kredi çeksem ne kadar faiz öderim diye sordu. Cevabını duyunca küçük bir şaşkınlık geçirdi inanamadı faiz oranlarının yüksekliğine bu arada dakikalar bizim için yıl gibi geçti. Neyse bilgisayarı düzeldi de parmak izlerimizi verebildik. Herşey iyi görünüyor sağlık raporlarınızı getirin onaylayacağım vizenizi dedi ve bize mavi bir kağıt uzattı.
Cuma girdiğimiz mülakattan bir gün sonra cumartesi günü sağlık raporlarımızı alıp pazartesi sabah erkenden pasaportlarımızla birlikte konsolosluğa teslim ettik. Sağlık raporlarımızı teslim etmeye gittiğimizde 3ümüzün de adı kapıda yazılıydı ve mülakat günü verilen mavi kağıt yanımızdaydı içeri girebildik. Atlas kaydı yapmadık gerek kalmadı. Aynı gün öğleden sonra saat 15 te vize basılı pasaportlarımızı ve sari zarflarımızı aldık.Konsolosluğun karşısından yokuştan aşağı doğru yürürken kazandığımızı öğrendiğimiz andan itibaren hayatımıza giren terimler veriler sayılar endişeler korkular hepsi önemini yitirdi. Ankara’nın veremediğini daha önce sadece adını duyduğum görmeyi düşünmediğim çook uzak bir ülkeye gelip almıştık. Bu yüzden Hong Kong'un yeri bende hep ayrı olacak. Burda çok güzel insanlar tanıdık. Hepsinin yolu açık olsun.
Şimdilerde Amerika’ya taşınma planı yapabiliyorsam hepsi bu forum sayesinde tekrar teşekkürler yesilkartforum.com
Son olarak yapılan masraflar;
• 990 usd vize ücreti
• 9.790 hkd sağlık raporu 3 kişi için ödendi.
• 5074.52 hkd sadece 3 kişi konaklama için otele ödendi.
• 90.000 TL civarı gidiş dönüş uçak biletleri için ödendi.
• 50.000 TL civarı dosya taşıma amacıyla ilk HK seyahati için harcandı. Uçak konaklama vs.
Hong Kong’a 5.000 usd nakit ile giriş yaptık. Bu paranın büyük kısmı kişisel harcamalar alışveriş gezme yeme içme ve şehir içi ulaşımda harcandı.