@newman Güzel bir benzetme yapmışsınız, bir Game of Thrones hayranı olarak sizi takdir ediyorum.
Ben de bir benzetme yapmak istiyorum.
Türkiye bence yokuş aşağı giden, fren bozuk bir otobüstür. Yokuş aşağı gittiği için bir süre hızlandı. Bizim gibi bir grup yolcu şoföre bağırdık durduk "Bu gidiş iyi değil, bir yere çarpacağız" dedik, ancak bunun karşılığında sadece şoförden hakaret işittik. Hepimiz canımızı (ve huzurumuzu) kurtarmak için otobüsten atladık ama bazı eşyalarımız ve sevdiğimiz insanlar hala otobüste kaldı. Şimdi görünen o ki yokuşun sonuna geliniyor ve ne yazık ki bir yerlere çarpmadan bu otobüsün durması mümkün olmayacak.
Otobüs durduğunda ve şoför değiştiğinde belki tekrar dönmek isteriz. Ama bir çoğumuz büyük ihtimalle bulunduğumuz yerde kalmayı tercih edecek. Belki de böylesi daha iyidir.
Ben Türkiye'den ayrıldığımdan beri kendimi hiçbir yere ait hissetmiyorum. Başka bir ülkeye de gidebilirim, ama siyasal islamcıların devri bitmeden bir daha Türkiye'de yaşamak isteyeceğimi sanmıyorum.
Best posts made by knnrn
-
RE: amerika'da yillarini gecirip "artik ulkeme doneyim" diyen var mi? varsa, neden bu karari verdiniz?
-
RE: Amerika'da yaşayanların sosyal hayatı
@caner92 Sanırım Houston'dan bahsediyorsunuz. Evet, dedikleri doğru, 5th Ward tarafı getto gibi bir yerdir. Ama normal bir insan durup dururken neden oraya yürüsün ki? İstanbul'a gelen turistler nasıl ki Gazi Mahallesinde gezintiye çıkmıyorsa bizim de oraya girmek için bir nedenimiz yok. 3 yıldır Houston'da yaşıyorum, arabayla bile 5th Ward bölgesinden geçmedim.
Vergi konusunda sizi yanlış bilgilendirmişler. Geçen yıl ödediğim vergi 6 bin dolar, altı haneli maaş kazanıyorum. Dünyada vergi konusunda şikayet edilecek en son ülkelerden biri burası. Başka bir sürü şey bozuk olabilir, ama vergi bunlardan biri değil.
Kuralların katı ve ağır olması benim buraya gelme nedenlerimden biri. Türkiye'de kuralsızlık, hukuksuzluk yüzünden buralara kaçtık.
-
RE: Gelir vergisi / beyani
CREDIT KARMA TAX ILE VERGI BEYANI
2019 yılı için yaptığımız vergi beyanını burada paylaşmak istiyorum. Bu yıl da Credit Karma kullanarak ücretsiz ve kendi başıma yaptım.
Hangi durumdayız: Ben ve eşim çalışıyoruz. Ücretli çalışanız, yani sadece birer işverenden aldığımız W-2 formlarımız var. Bu formları 2020 Ocak ayı ortasında işverenlerimiz bize elektronik olarak verdi. Vergi beyanını eşimle birlikte ortak yapıyoruz. Bir çocuğumuz var. Geçen yıl açtığımız bir hesap için bankadan aldığımız 300 dolarlık hediye dışında başka bir gelirimiz yok. Texas eyaletinde yaşadığımız için eyalet gelir vergisi ödemiyoruz.
Gerekli belgeler:
Kimlik bilgileri (eyalet ehliyeti vb)
SSN kartları
W-2 formları
Başka ilave gelir varsa onların formları
Varsa geçen yılın 1040 formu
Dependent care statement/tax formları (çocuk için hizmet alınmışsa)Öncelikle Credit Karma web sitesine gidip üyelik hesabı açmanız gerekiyor. Bu aşamada bazı kimlik doğrulama adımları olabilir. Ben bunu yapalı yıllar olduğu için elimde nasıl yapıldığına dair ekran görüntüleri yok. Bu aşamayı geçtikten sonrasını aşağıda bulabilirsiniz.
- Öncelikle Credit Karma Tax ana ekranına giriyoruz. (Ben bu ekran görüntüsünü aldığımda bazı bilgileri girmiştim, o nedenle sizde bu bilgiler boş olacak)
Bu aşamada filing status konusunda karar vermeniz gerekecek. Bekar olanlar doğal olarak "Single" seçecek. Evli olanlar için de genelde en mantıklı olan "Married filing jointly" olanı seçmek. Böylece iki kişi için tek form doldurmuş olursunuz.
Şu aracı kullanarak sizin için en doğrusunun hangisi olduğunu bulabilirsiniz: https://www.irs.gov/help/ita/what-is-my-filing-status- Basic Info kısmına tıklayıp kendiniz, eşiniz ve varsa çocuğunuz ile ilgili bilgileri doldurun. Tüm aile üyeleri için SSN bilgisini vermeniz gerekiyor.
- Şimdi Income bölümüne geçip W-2 formlarını girmeliyiz. Aşağıda bizim formları paylaşıyorum. W-2 formundaki bilgiler ve kutucuklar işaretli olduğu için çok kolay. Sistem de sizi adım adım yönlendiriyor. W-2 formunuzda boş olan kısımları sistemde de boş bırakabilir veya bazılarını 0 girebilirsiniz.
Birden fazla işyeri varsa hepsinden W-2 formlarının gelmesini bekleyin, eğer gelmezse eski işyeriniz ile iletişime geçmeniz gerekebilir. Adres değişikliği vb olmuşsa bunu geçen yıl içinde çalıştığınız kurumlara da bildirmek gerekiyor.
- Daha sonra Family Credits bölümüne geçiyoruz.
Çocuğu olanlar burada bilgilerini girip çocuk başına 2000 dolar olan Child Tax Credit'ten yararlanacak.
Ayrıca çocuğunuz siz çalışırken okul sonrası etüt, yaz kampı vb yerlere gittiyse, bunlara dair ödemeleri Dependent Care Credit altında girerek vergi iadesi alabilirsiniz. Bu formlardaki bilgileri ilgili kutucuklara yazmak yeterli.
- Bankanın hesap açma karşılığı verdiği 300 dolarlık bonus/hediye için gelen 1099-INT formunu giriyoruz. Bu form da Ocak ayı başında postayla geldi. Böyle bir geliriniz yoksa böyle bir form da sizin için geçerli olmayacaktır. Bu durumda bu adımı atlayabilirsiniz.
- Hepsi tamamlandıktan sonra ana ekrana dönüp bilgileri gözden geçiriyoruz. Hesaba göre bu yıl için 8 dolar eksik vergi ödemişim. Bunun ödemesini daha sonraki bir adımda yapacağız.
Hesabı incelerseniz "married filing jointly" yapanlar için geçerli olan 24400 dolarlık standard deduction/gider kullandığımızı, giderlerimizi tek tek beyan etmediğimizi göreceksiniz. Çoğu kişi için bu şekilde yapmak mantıklı olacaktır.
- Her şey doğru görünüyorsa, formu submit etmek için devam tuşuna basıyoruz. Bu aşamada kimlik doğrulama için bazı bilgiler girmemiz gerekiyor.
- Yine kimlik doğrulama amacıyla sizden geçen yılın vergi beyanı bilgilerini girmenizi isteyecek. Geçen yılın 1040 formundaki 7 satırdan bu bilgiyi bulabilirsiniz. Eğer ilk defa vergi beyanı yapıyorsanız burada 0 olarak girmeniz gerekiyor.
- Bir sonraki ekranda, eğer borçlu çıktıysanız ödeme için banka bilgilerini gireceksiniz. Eğer vergi iadesi alacaksanız yine bu ekrandan paranın yatacağı banka bilgilerinizi girebilirsiniz.
- Bu ekranda Credit Karma'nın sizin adınıza beyanı göndermesine onay vereceksiniz.
IRS web sitesinden durum takibi yapabilmek için 5 haneli bir PIN kodu oluşturmanız da gerekiyor.
- Vergi beyanı başarıyla gönderildi. Durum takibini yine bu ekrandan yapabilirsiniz.
Ayrıca bu ekrandan ayrılmadan View My Tax Forms bağlantısına tıklayarak bu yıla ait 1040 formunuzu indirip güvenli bir yerde saklayın.
Önceki yıllara ait vergi formlarınıza da buradan ulaşabilirsiniz. Ben bunların hepsini yıllara göre ayrı ayrı klasörlerde saklıyorum.
2019 yılının vergi beyanını başarıyla tamamladınız. Geçmiş olsun. Bir sonraki vergi dönemine kadar çalışmaya, vergi ödemeye devam.
-
Green Card ile Meksika Gezisi
(Forumda aradım, daha önce açılmış aktif konu bulamadım. Eğer varsa Tanrı ve @crazycells affetsin)
Şükran Günü haftası tatili için Meksika'nın başkenti Mexico City'ye gittik. Tatilimiz ve Meksika'ya giriş deneyimlerimizi yazmak istiyorum.
- Biletleri Kayak üzerinden aldım. Interjet firması Şükran Günü haftası için en uygun fiyatı veriyordu. 3 kişi için Houston-Mexico City gidiş-dönüş 1150 dolar ödedim. Interjet uçuş ve ikramları iyiydi. Herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Tatil dönemi dışında çok daha ucuza uçak bileti bulunabilir.
- Oteli Expedia üzerinden bulup ödemesini yaptık. Centro de Historico bölgesinde tarihi ve güzel bir oteldi, 5 gün için 400 dolar verdik.
- Bank of America web sitesinden bir miktar Meksika pesosu sipariş ettik. Banka şubesinden bunu teslim aldık.
- 25 Kasım sabaha karşı 3'te arabamızla Bush havaalanı yakınındaki Fast Park park yerine gittik. Önceden internet üzerinden kaydımızı yapmıştım. Arabayı park yerine bırakıp servisle havaalanına geçtik. 5 günlük üstü kapalı park yeri için toplamda 35 dolar ödedik. Taksiyle veya Uberle gitmekten daha karlıydı. 24 saat boyunca her 5-7 dakikada bir servis var.
- Uçaktan inince pasaport kontrolüne girdik. Kontrol gişelerine yakın bir yerde bir form dağıtıyorlar. Üç tane form alıp kendim, eşim ve oğlum için doldurdum. Bu form olmadan girmeye de çıkmaya da izin vermiyorlar. Formu pasaport kontrolündeki görevli inceleyip üzerine bir şeyler yazıyor ve damgalıyor, daha sonra alt kısmını koparıp size geri veriyor. Çıkış için buna ihtiyacınız oluyor, o yüzden kaybetmemeniz lazım.
- Geçerli Türk pasaportu ve green card ile kontrolden sorunsuz geçtik.
- Mexico City havaalanında ücretsiz wifi vardı, bu şekilde Uber çağırıp otelimize geçtik. Havaalanı-otel arası 100 peso tuttu.
- 1 dolar 18-20 peso ediyor. 5 günlük gezi için yaklaşık 4-5 bin peso (yaklaşık 300 dolar) nakit para, 300-400 dolar da kredi kartından harcama yaptık.
- Son gün paramız bittiği için bankamatikten para çekmek zorunda kaldık. BofA anlaşmalı ATM yakınlarda olmadığı için Citibanamex ATM'sinden çektim. 2000 peso için banka 30 peso masraf aldı. Daha sonra BofA da 5 dolar masraf kesti.
- Şehir içinde ortalama Uber yolculuğu 80-100 peso (4-5 dolar) tutuyor. Ama trafik çok fena olduğu için ilk gün dışında metro kullanmayı tercih ettik.
- Metro kişi başı 5 peso ve sınırsız aktarma yapabiliyorsunuz. İşe gidiş-geliş saatlerinde çok kalabalık ama İstanbul'da metrobüse binmiş insanlar için çok rahatsız edici değil. Metroda güvenlikle ilgili herkes olumsuz şeyler söylüyor ama bizim kullandığımız bölgelerde herhangi bir olumsuz durum görmedik.
- 2000 bin pesoya 3 kişilik Teotihuacan piramit turu aldık. Minibüs tarzı bir araç bizi otelin yakınından alıp piramitlere götürdü, rehber her şeyi güzelce anlattı. Tur sonrası bizi kendi anlaşmalı restoranına ve alışveriş çarşısına da götürdü. İkisi de gayet güzeldi, o nedenle bununla ilgili bir sıkıntımız olmadı.
- Tur dönüşü minibüs bizi otelimize bırakacaktı ama otelin karşısındaki meydanda feministlerin eylemi olduğu için bütün yollar kapatılmıştı. Yaklaşık 20 dakika kadar yürüyerek otele gidebildik. Yolda yürüyen feminist eylemciler ile etraflarını saran polise çok yakın olmamak için paralel caddeden yürüdük. O gece geç saatlere kadar eylem devam etti. Muhtemelen her eylemci başına 2-3 polis düşüyordu. Zaten her yerde polis sayısının fazlalığı dikkat çekiyor. Her köşe başında, her dükkanın önünde polis veya güvenlik görevlisi var. İnternette Mexico City için dünyada kişi başına en çok polis düşen şehir diye yazıyor. Polislerle ilgili bize dönük herhangi bir olumsuzluk yaşamadık.
- Frida Kahlo'nun evi aşırı derecede popüler ve kalabalıktı. Girmek için 2 saat sıra beklemek zorunda kaldık. O kadar beklemeye değecek bir yer de değildi bana göre. Onun yerine müzeye gidip eserlerinin asıllarını görmek daha mantıklı olur. Frida Evi'girmek için bekleyenler arasında çok sayıda Türk vardı.
- Troçki'nin evi ise daha az popüler ve güzeldi. Bence görülmeye değer yerlerden biri.
- Yemekler genelde Houston'da yediğimiz Tex-Mex yemeklere benzese de farklar var. Özellikle tacolar bizim alıştığımız gibi değil. Houston'dakiler Amerikalılara ve bize daha uygun hale getirilmiş sanırım.
- Otelin çevresinde güzel ve şık restoranlar vardı. Bunlarda 3 kişi güzel bir yemek yaklaşık 800-1000 peso civarında (45-55 dolar) tutuyor. Daha vasat yerlerde 3 kişi 300-500 civarında da yenebilir. En ucuz yerler ise tacocular, kişi başı 50 peso kadar ödeyip tıka basa taco yiyebilirsiniz. Yemeklerden yana bir olumsuzluk yaşamadık, hasta falan da olmadık. Her şey temiz ve güzeldi.
- İnsanlar çok arkadaş canlısı ve yardımsever. Genelde nereden geldiğimiz soranlara Türkiye diye yanıt verdik. Türkiye'yi biliyorlar ve çok seviyorlar. Tatile Türkiye'ye gelmiş pek çok Meksikalı ile de tanıştık. Çocuklara ve çocuklu ailelere daha bir iyi ve yardımsever davranıyorlar.
- Otel, restoran, taksi vb gibi şeylerde bahşiş çok yaygın ve özellikle bekleniyor. 100 peso ile çok mutlu oluyorlar.
- Müzeler çok güzel. Şu ana kadar gittiğimiz ülkeler arasında en iyi müzeler buradaydı diyebilirim. Her köşe başında bir müze var, bazıları ücretsiz, çoğu çok ucuz. Müzecilik anlayışları çok iyi, müzeler iyi organize edilmiş, sunumlar iyi. Bazı müzelerde İngilizce açıklamalar olmaması sıkıntı olsa da genel olarak çok memnun kaldık. Aztek, Maya ve Olmec geçmişlerine bu kadar sahip çıkıyor olmaları da bizi çok memnun etti.
- Şehir genel olarak İstanbul'a çok benziyor. Kalabalık olarak İstanbul'un 2-3 katı gibi görünüyor. Her yerde bol miktarda insan var. Otobüsler, metrolar en boş olması beklenen saatlerde bile hep dolu. Araç trafiği çok yoğun. Uber şoförlerinden gördüğümüz kadarıyla trafikte araç kullanma açısından Türklerden daha kötüler diyebilirim.
- Şehrin bazı bölgeleri inanılmaz fakir ve pis görünüyor. Tam tersi şekilde, bazı bölgeleri de inanılmaz zengin ve abartılı geldi. Şurada ne demek istediğimi anlatan resimler var: https://unequalscenes.com/mexico-city-df
- Güzel bir tatil geçirdik. Meksika ile ilgili Türk ve Amerikalıların anlattığı kadar olumsuz bir şey yok. Genelde sınır kasabalarının daha riskli olduğu söyleniyor. Bundan sonra Meksika'da görmek istediğimiz 2-3 yer daha var, ama bunlar da sınıra yakın yerler değil. Meksika'ya bu kadar yakınken tüm Aztek ve Maya kalıntılarını görmek istiyoruz.
5 günlük tatilin maliyeti:
Uçak 1150+Otel 400+yeme içme 500+gezi, müze, tur 500 = 2500 dolar -
RE: Amerika'da Günlük Yaşamdaki Farklılıklar
Ben de saglik sektorunden ornekler vereyim:
-
Burada saglik sigortalarinin alt limitleri var, yani belli bir rakama kadar odeme yapmiyorlar. Turkiye'de ise genelde ust limitler vardir. Burada saglik konusunda ust limit yok.
-
Saglik calisanlari her yerde hastane formalariyla dolasirlar, markete, restorana giderler. Hastanelerde soyunma odalari yoktur.
-
Saglik kurumlari (genel olarak tum kurumlar) calisanlara yemek vermez. Herkes yemegini evden getirir veya disaridan yer.
-
ABD'de maaslar brut olarak ifade edilir. Net maas calisanin evli/bekar, cocuklu/cocuksuz olmasina ve baska bir yerden geliri olup olmadigina gore degisir.
-
Yukarida yazildigi gibi maaslar genelde 2 haftada bir veya ayda 2 defa odenir. Bu ikisi ayni sey degil. Daha once calistigim kurum 2 haftada bir odeme yapiyordu, yani bir hafta maas almiyorsunuz ertesi hafta aliyorsunuz, belli bir maas gunu yok. Simdiki isyerim ayda 2 defa odeme yapiyor, yani her ayin 5'inde ve 20'sinde, yani belli gunlerde. Arada cok fark yok aslinda. Iki haftada bir maas almak cok buyuk kolaylik, keske Turkiye'de de boyle olsa.
-
Sigara icenler saglik sektorunde herhangi bir ise giremiyor. Ise girmeden once test yapiliyor, pozitif cikarsa ise kabul etmiyorlar. Son 3 ayda sigara icmisseniz pozitif cikiyor.
-
Alkollu arac kullanmaktan herhangi bir ceza alirsaniz hemsirelik, hekimlik gibi lisanslari da kaybediyorsunuz. Bu kural bana cok tuhaf gelmisti, ilgisi yok gibi dusunuyoruz ama sorumluluk sahibi degilse hasta da bakamaz diye dusunuyorlar sanirim.
-
Ogrenim kredisi taksitlerinizi, cocugunuzun nafakasini odemezseniz de lisansinizi kaybediyorsunuz. Cocuguna bakmayan, sorumluluk sahibi olmayan biri hastalara da bakamaz.
-
-
RE: Amerika'ya ilk defa gidecek olanların mutlaka bilmesi gerekenler
Arkadaşlar bunların bazıları doğru ama bazıları da abartı. Ben iş yerindeki zenci arkadaşlara Türkiye'den Eti Negro bisküvi getirdim, hepsi de çok ilginç buldu ve güzel bir sohbet başladı. Oğlum zencilere "black" denmesini tuhaf buluyor, ona göre onların deri rengi "brown". Bunu zenci arkadaşlara söyledim, çok hoşlarına gitti. Korkmayın, sonuçta bizler de göçmeniz, azınlığız.
İş yerinde biri hapşırınca "bless you" diyorlardı, ben de biz Türkiye'de "live long" deriz diye anlattım. Bless you dini bir çağrışım yapıyor, Hristiyan olmayan birine söylemek tuhaf oluyor dedim. Şimdi herkes "live long" veya "live healthy and prosperous" demeye başladı.
Siz kendi kültürünüzün farkında, neyi neden yaptığını bilen kişiler iseniz bunları o kadar da büyütmeye gerek yok.Çalıştığım yerde doğma büyüme Amerikalı sadece bir kişi var, onun da İngilizcesi rezalet. Bizim Türkiye'de Türkler nasıl ki doğru düzgün Türkçe yazmaktan acizse o da öyle. Bu arkadaş ne zaman önemli bir email yazacak olsa biz pis göçmenlerden birine gelip kontrol ettiriyor Ben de ona "amma da redneck'sin arkadaş!" diyerek dalga geçiyorum. Amerikalılar genelde dili kulağıyla öğreniyor, o nedenle yazı yazarken çok hatalar yapıyorlar. Biz gözümüzle öğrendiğimiz için yazmak konusunda daha iyiyiz.
Neyse benden bu kadar. -
RE: Amerika'da Yaşayanlardan Yaşam Maliyeti Örnekleri
Bizim gider tablosunu şu şekilde güncelleyebiliriz:
★★→ Bellaire Bölgesi , Houston TX - ( Yıl = 2018 )
★★→ Sugar Land Bölgesi , Houston TX - ( Yıl = 2020 )
★★→ Sugar Land Bölgesi , Houston TX - ( Yıl = 2022 )4 kişi
Aylık Gider 2018 (Apartman dairesi, Bellaire) 2020 (Müstakil ev kira, Sugar Land) 2022 (Müstakil ev mortgage, Sugar Land) Ev Kirası 1380 $ (Çöp+Su Dahil) 1700$ 1650 (mortgage) 220$ sigorta dahil Elektrik 80-100 $ (Depozito 350 $) 100-150 $ 100$ (yıllık ortalama) Su+çöp -- 70$ 80$ Doğalgaz -- 25$ 35$ (yıllık ortalama İnternet 55 $ (15mbt Sınırsız) 50 $ 100 megabit sınırsız, Xfinity 60$ 200 mbit sınırsız Xfinity Kiracı Sigortası 11 $ (Lemonade) State Farm paketine dahil Mortgage ödemesine dahil Araç Tercih 2017 Corolla + 2018 Toyota RAV4 2020 Kia Soul + 2018 Toyota RAV4 2020 Kia Soul+2022 Toyota Sienna Araç Taksit 345 + 475 = 820$ 300 + 300 = 600 $ 280+650 = 930$ Araç Sigortası 150 $ ( 2 Araç , 2 Sürücü ) (Root Ins, 2 Araç , 2 Sürücü, Liability, Comprehensive, Collision, UM) State Farm 145 $ (aynı kapsam, kiracı sigortası da dahil) State Farm 130$ (aynı kapsam) Eğlence Amazon Prime 14 $, Netflix 17 $ Amazon Prime 14 $, Netflix 17 $, Hulu 13 $, Youtube Premium 19 $ Amazon Prime 15$, Netflix 20 $, YT Premium 19$ Cep Telefonu 24 $ (2 Hat+2 GB DataAylık Dahil) 50 $ (Xfinity Mobile, 5 hat, 1 cihaz taksidi ve 3 GB data) Verizon 137$ (2 hat sınırsız+1 Samsung S21 Ultra taksidi, Disney+Hulu dahil) Benzin 100 $ ( 2 Araç ) 80-120 $ 100-150$ Market 500 $ 500$ 700-800$ Çocuk Extended Day 280 $ (3:20-05:30 arası) Yok Yok Sağlık Sigortası (vergi öncesi kesinti) 550 $ 550 $ 550$ Diş Sigortası (vergi öncesi kesinti) Yok 180 $ 180$ Göz Sigortası (vergi öncesi kesinti) Yok 25 $ 25$ İşyeri Otoparkı (vergi öncesi kesinti) 70 $ 110 $ 110$ TOPLAM 3500 $ (+620$ vergi öncesi) 3500 $ (+865$ vergi öncesi) 4100$ (+865$ vergi öncesi) Aylık net gelir 7000$ (11 yıl Türkiye+6 yıl ABD deneyimli hemşire)
-
RE: Green Card ile gelip ev kiralama hakkında öneriler...
Kiralık apartman dairesinde geçen üç buçuk yılın sonunda yine kiracı olarak müstakil eve çıktık. Bununla ilgili deneyimlerimizi paylaşmak istiyorum:
- Kontratımız 31 Mayıs'ta bitiyordu. O nedenle çıkacağımızı bu tarihten 60 gün öncesinde yönetime yazılı olarak bildirdik.
- Bu sırada ev aramaya başladık. Daha önceden hedefimizi Sugar Land olarak belirlediğimiz için sınırlı bir bölgedeki evlere baktık sadece. Houston'un emlakçılarından Gülay hanım ile çalıştık. Amacımız öncelikli olarak kiralamaktı ancak duruma göre satın almayı da düşünüyorduk. Gülay hanım her ikisi için de yardımcı oluyor. Çok disiplinli ve düzgün çalışıyor, iletişim konusunda da çok iyi. Kendisinden hizmet almak isterseniz: https://www.har.com/julieyasar https://www.youtube.com/channel/UCPul3Jfce1noJBOT1XeYWYA
- Baktığımız evlerin biri çok hoşumuza gitti. 355 bin dolardı. Peşinatımız çok olmadığı için ödeme sigortası ve aylık taksit çok yüksek çıktı. O nedenle her şey kabul edildiği halde vazgeçtik ve kiralamaya döndük.,
- Tercih ettiğimiz okulların olduğu bölgede herhalde 20 tane ev gördük. Sağolsun Gülay hiç şikayet etmeden hepsini bize gezdirdi. Fiyat/performans, mahallenin yapısı gibi pek çok konuyu da bu arada anlamış olduk.
- Her neyse, evlerden birine karar kıldık. 40 yıllık bir bina, çok da bakımlı değil ama epey büyük, bahçesi de büyük ve olgun ağaçları var. Sokağı çok düzgün, okula yürüme mesafesinde. Evde hiç halı olmamasını özellikle tercih ettik. Ulaşımı çok kolay, neredeyse tüm yolların kesiştiği yerde, Highway 6 ve 59'un kesiştiği yere yakın, ayrıca 90 numaralı otoyola da yakın. Yani bunların herhangi birinde bir tıkanıklık olması durumunda alternatifleri var. Medical Center'a arabayla 90 numaralı otoyoldan 20-25 dakikada geliyorum. Gerçi şimdi korona yüzünden okullar kapalı ve Houston trafiği neredeyse hiç yok denecek kadar az ama ileride de çok kötü olacağını sanmıyorum. 4 yatak odası, 2 banyo-tuvalet ve 1 tuvalet var. İki araçlık garaj, ön ve arka bahçe. Aşırı büyük değil, ev 2000 fit kare. Tüm yatak odaları ikinci katta, alt katta salon, yemek odası, mutfak vs var.
- Ev sahibimiz Hintli yaşlı bir amca. Kendisi ile anlaşmakta bazen zorlanıyoruz, İngilizcesi çok iyi değil, ama böyle durumlarda emlakçısı yardımcı oluyor. Evde pek çok konuda ucuza kaçmış ama çok temel şeylerde sıkıntı yok. Ufak tefek arızalar, bozuk olan şeyler var ama bizi rahatsız etmediği için sorun etmedik. Bunların hepsini eve girdikten sonra bize gönderilen envanter formunda doldurup ev sahibine ve emlakçılara ilettik. Kırık/bozuk olan şeylerin de fotoğraflarını çektik.
- Kira 1700 dolar. Girmeden önce kirayı ve 1700 dolarlık depozitoyu çek olarak vermemizi istediler. Bank of America şubesine gidip 2 adet 1700 dolarlık çek aldık, bunlara 10'ar dolar da masraf ödedik. Ev sahibi daha sonraki ödemeleri de çek olarak almak istedi ancak uzun gayretler sonunda kirayı Zelle ile online gönderme konusunda anlaştık.
- Ev sahibi bizi kabul etmeden önce benim ve eşimin ayrıntılı kredi raporlarımızı, son 3 ayın maaş bordrolarını istedi.
- Bundan sonra kira kontratı hazırlandı ve online olarak herkes tarafından imzalandı. Kira kontratı maalesef genel olarak ev sahibi lehine oluyor. İlk başta bazı maddeler bizi oldukça rahatsız etti ama Gülay bize bunun standart olduğunu söyleyince kabul edip imzaladık. Mesela çıkmadan bir ay öncesinde kapıya asma kilit gibi bir şey koyup içine evin anahtarlarını koyuyorlar, emlakçılar kod ile veya elektronik bir cihaz ile bunu açıp istedikleri zaman evi başkalarına gösterebiliyorlar. Eve birini getirmeden önce size haber vermeleri lazım ama ne kadar önce haber vermeleri gerektiği yazmıyor. Yani arayıp beş dakika sonra eve gireceğiz diyebilirler. Bunun dışında, majör şeyler dışında tamir bakım gibi konularda da pek çok şey kiracıya ait. Daha önce yaşadığımız apartman kompleksinde herşeyi yönetim hallettiği için biraz tuhaf geldi. Her neyse, aşırı rahatsız edici bir şey olmadığı ve kiracı olmak için katlanmamız gerektiği için kabul ettik.
- Yeni evin kontratını 26 Mayıs'ta başlattık. Böylece kendimizi çok zorlamadan diğer evi boşaltıp her şeyi rahat rahat yeni eve taşıdık. Bunun için bir arkadaşımız kamyoneti ile yardımcı oldu. Eski evdeki tüm eşyaları yeni evin garajına koyduk, sonra buradan yavaş yavaş içeri aldık.
- Eve girmeden önce bir arkadaşım aracılığıyla Meksikalı iki kadın bulduk, bunlar evi güzelce temizlediler. Bu iş için 200 dolar ödedik.
- Sugar Land belediyesinin web sitesinden su ve çöp aboneliğini kolayca yaptım. Elektrik firmamıza sadece adres değişikliğini bildirdik. İnternet hattımızın taşınması da çok kolay oldu. Yeni evde eski evde olmayan bir de gaz aboneliği var. Ocak ve fırın gazlı, onların aboneliği ev sahibinin üstünde kalacak, bize faturayı gönderecek. Diğer evde kiracı sigortası olarak 15 dolar ödüyorduk, burada 17 dolar çıktı.
- Ön ve arka bahçelerin bakımı ve çimlerin biçilmesi için ev sahibinin anlaştığı biri varmış. İki haftada bir Çarşamba günleri gelip bu işi yapıyor ve her seferinde 20 dolar alıyor. Bu haftadan itibaren bu ücreti biz ödeyeceğiz.
- Mahallemiz genellikle yaşlılardan oluşuyor. Komşuların çoğu Asyalı/Hintli. Sessiz sakin bir ortam.
-
RE: Markette Çalışmak
@MySea, içinde söyledi: Markette Çalışmak
Walmart calisanlarina en dusuk odeyen marketlerden birisi. Hatta halk arasinda yaygin bir konusmada vardir, Walmart calisanlarinin cogunlugunun medicaid gibi state yardimlarina, calisiyor olduklari halde aldiklari ucret cok dusuk oldugundan, kolaylikla eligible olduklari hakkinda. Bunun yaninda Amerika'ya ilk gelisde ilk adim olarak calisabilecek bir yer, hem cevre edinme hemde uyum saglama acisindan.
Walmart ile ilgili yazilanlari okurken benim de aklima su karikatur gelmisti:
Turkiye'de artik nasil sartlarda calisiyorsak, Walmart bile cennet gibi geliyor
Latest posts made by knnrn
-
RE: Amerika'da Hemşirelik
@Onur-Kürekçi, içinde söyledi: Amerika'da Hemşirelik
@knnrn abi merhabalar. Ben anestezi teknikeryim abd ye geldikten sonra LVN eğitimi almadan elimdeki diploma ile çalışabilir miyim nurse olarak? ya da hemşireliğe yükselebilmek için 4 sene mi ya da 2 sene mi okumak gerekecek? sence benim için en iyi yol hangisi olur teşekkürler.
ABD'de çalışma iznin varsa surgical tech olarak çalışabilirsin, ama hastaya temas eden herhangi bir iş yapamazsın.
LVN eğitimi 1.5-2 yıl. RN olmak için en azından 2.5-3 yıl. Bence Associate degree nursing en mantıklısı olur. -
RE: Healthcare, Obamacare, Sağlık Sigortası
@muratcan, içinde söyledi: Healthcare, Obamacare, Sağlık Sigortası
merhabalar,2 adet kalitsal hastaligim var bunlar ilac tedavileri ile yonetilebilen hastaliklar sigorta firmalarinin bana sigorta yapmama ihtimali var midir?
Obamacare ile birlikte @ayvalik10 bahsettiği durumlar uygulamadan kalktı. Sigorta şirketleri hastalık nedeniyle sizi geri çeviremez. Hatta hangi hastalıkların var diye soramaz bile. Sigorta primini etkileyen tek kriter de yaştır. Herhangi bir hastalığı kapsam dışı bırakma veya ödememe gibi bir şey de söz konusu değil.
-
RE: Gelir vergisi / beyani
@baran-bozdogan, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani
@Not_Born_Yesterday alacaklı olmanın ileride kredi basvurularında sıkıntı olabılecegı okudum ne kadar doğru bilmiyorum.
Doğru değil.
-
RE: ABD'de kullandığınız telefonlar ve GSM operatörleri
@S-Arkas, içinde söyledi: ABD'de kullandığınız telefonlar ve GSM operatörleri
@knnrn Çok teşekkür ederim. Telefonum e-sim uyumlu değil maalesef. Fiziki simcard 'ın gelmesi için de aynı adreste bir süre beklemem gerekiyor ama ben aynı noktada kalmıyorum maalesef. Fiziki olarak gidip satın alabileceğim bir seçenek biliyor musunuz acaba (Tampa, Venice veya St Petersburg civarında)
Amazon'dan sipariş edip gideceğiniz bölgede bir locker'a teslim edilmesini seçebilirsiniz.
-
RE: ABD'de kullandığınız telefonlar ve GSM operatörleri
@S-Arkas, içinde söyledi: ABD'de kullandığınız telefonlar ve GSM operatörleri
@korkmazunal Teşekkür ederim. ABD'den 10 gün içinde ayrılacağım. ABD dışında da online olarak gb paketi yukleyebilecegim bir seçenek araştırmaktayım . Ama önceki mesajlarda bahsedilen global şirketler değil de ABD'ye ait bir firma var mı bildiğiniz?
US Mobile tavsiye ederim. Web sitesi veya uygulama üzerinden her şeyi kontrol edebilirsiniz. Ödemenin nerede yapıldığının bir önemi yok. Türkiye'den alınmış kredi kartı ile de yapılabiliyor.
Türkiye'deyken sadece sms almak için kullanacaksanız Number Barn hizmetini tavsiye ederim. Aylık 2 dolara numara aktif kalıyor ve sms'ler de emailinize geliyor. -
RE: Amerika'da Hemşirelik
@hope123 BSN dört yıllık hemşirelik lisans eğitimi. RN lisansı alınabilecek eğitimler Associate degree ve bachelor’s degree (BSN). LPN bunlardan daha kısa süreli pratik hemşirelik eğitimi. Türkiye'de hemşirelik lisans eğitiminiz varsa RN lisansı alabilirsiniz.
-
RE: eski pasaporttaki vize nasil olacak?
@duygusen, içinde söyledi: eski pasaporttaki vize nasil olacak?
Arkadaşlar merhaba 10 yıllık turist vizem var geçen yıl almıştım boşanma sebebiyle soy isim değilikliği olması halinde yeni pasaport ile vizenin bulunduğu eski pasaportumla abd ye girişte sorun yaşarmıyım
Durumu tecrübe eden oldumu?Hayır, iki pasaport da yanınızda olduğu sürece sorun olmaz.
-
RE: Türkiye'den gelen gelir için vergi
@fatmademircan, içinde söyledi: Türkiye'den gelen gelir için vergi
Merhaba, eşime ait işyerleri var. Bunlarla ilgili belirli meblağların üzerinde ABD'de vergi ödenmesi gerekiyor mu?
Evet, gelir, gider ve kesilen vergileri beyan etmeniz gerekiyor. Gelir göre vergi çıkabilir veya çıkmayabilir.
-
RE: Amerika'da adres değişikliği yapmak USCIS (AR-11 form)
@Önder-Bilgiç Online bildirim yapmak yeterli. Başka bir şey gerekmiyor.
-
RE: Gelir vergisi / beyani
@baran-bozdogan, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani
Turbo taxden doldurmaya çalıstım w2 tamam ama 1099-nec doldururken en son kısımda schedule c review ettiriyor oraya ne yazacagımı bulamadım bir türlü.
Şirket bilgileri olarak kendi adınızı ve adres bilgilerinizi gireceksiniz.