DV2025 Talihlileri DV2025 Green Card Çekiliş Aşamaları konusunu inceleyip sorularını yine bu konuda sormalılar!
Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

EB-3C (EW) Green Card süreci danışmanlığı konusunda sorular ve uyarılar!

  • ⭐⭐

    @serel yazılımın çok çeşitli varyantları var. Kontrolör olarak (QC) çalışabilirsiniz. Zor olmadığını düşünüyorum. @tufank hocam daha detaylı bilgi verebilir. Btk akademiden bakıp önden biraz fikir edinebilirsiniz. Sonrasında gitmeye yakın abd de iş garantili bu tür bootcamplar var. Biz eşime böyle bir kurs planlıyoruz.
    Ama pastacılık,ekmek vs işlerini belki ilerde bir yerler açarım diye istiyorum aslında. Ama hiç o tür işlere de girmeden herhangi bir ticaret işi yapmakta planlarım arasında var. Tabii öncesinde abd nin muhasebe sistemini,emeklilik sistemini ve sigorta sistemini anlamak lazım. Bakalım rüzgar bizi nerelere nasıl atacak.


  • @selamibasaran çok teşekkürler hemen inceleyeyim. @tufank bey sizden bu konuda yardım rica edebilir miyiz ?


  • Selamlar.

    7 yılı aşkın süredir profesyonel sektördeyim, 15 yıldır aktif kod, sıfırdan proje yazıyorum ve Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Dürüstçe söyleyeyim, 6 ayda yazılımcı olamazsınız. Boşuna bu yaşta o yola girip bir de binlerce dolarınızı çarçur etmeyin. 6 ayda sertifikayla yazılımcı anlayışı ancak Türkiye gibi düşük seviyede yazılım üreten, sektöre merdiven altı şirketlerin hakim olduğu ülkelerde iş görür. Fakat onda da şansınız yaver giderse ancak okulunu okuyan bir mühendisin maks 3'te 1'ini kazanırsınız. Hedef 1 milyon yazılımcı, ücretsiz BTK kursu vs gibi şeylerin gazına gelmemenizi öneririm, sonu büyük hüsran olur, hele ki ABD'de iş bile bulamazsınız.

    Tavsiyem, eğer İngilizce'niz çok iyiyse BA (Business Analyst), Scrum Master, PO (Product Owner) tarzı yazılımla ilintili, sosyal becerilerin ve iletişimin daha önemli olduğu IT pozisyonlarına yönelebilirsiniz. Bunlarda hem güzel kurs imkanları mevcut, hem ABD dahil her ülkede kontenjan açığı var, hem pozisyonlar henüz çok bilinmiyor (toplumlarda kulak dolgunluğu yok), hem yükselme şansınız çok daha fazla, hem de maaşlar hemen her ülkede kalbur üstü, title aldıkça baya baya iyi.

    Ayrıca Selami beyin dediği şirketlerde QA Engineer-Tester yetiştiren çok güzel kurslar da var. Bunlar da hem iş garantili hem de ABD de ortalama 100-150 bin dolar yıllık brüt maaş kazanma şansı var.

    Benim eşim de Türkiye'de bu şekilde çeşitli akademilerle ve sertifikalarla sektör değişikliği yapıp İş Analisti oldu, şu an 2.5 yıla yaklaştı bu alandaki iş tecrübesi. Türkiye şartlarına göre de fena kazanmıyor. Türkiye'de bayanlar için düşünen olursa ücretsiz olarak W-Tech'in (Teknolojide Kadın Derneği) eğitimlerini tavsiye ederim. Ücretlilerde de Bilge Adam ve BA-Works vs gibi yerleri inceleyebilirsiniz.


  • @emre911 çok teşekkür ederim cevabınız için listeme ekliyorum hepsine bakıcam 🙏🏻

  • ⭐⭐

    @serel 56k dial-up modemlerin kullanıldığı 1999 döneminden beri aktif olarak kod yazıyorum. 2005 yılından beri de profesyonel olarak sektörün içerisindeyim. O günden bugüne çok şey değişti bizim sektörde. Eskiden tek tip ekran çözünürlükleri ve 2 tip internet tarayıcı vardı aktif olarak kullanılanan. Günümüzde artık desktop, tablet, telefon, tv, akıllı saat ve çeşit çeşit ekran boyuları sahip sistemlere hakim olma, bunlarla ilgili gelişmeleri takip etme gerekliliği doğdu. Çok basit tasarımlara sahip yapılar kullanıcı deneyimi, ölçümleme / takip, otomasyon ve yapay zeka gibi kavramların işin içerisine girmesi ile birlikte yerini komplike yapılara bıraktı. Çeşit çeşit uzmanlık alanları ve meslek tanımları oluştu.

    Uzun bir giriş olmadan burada kesip konuya gireyim 🙂 Yukarıda bahsettiğim gelişmelerden dolayı “Yazılım” artık sınırları dar bir konuyu ifade eden “meslek” olmaktan çıktı. Teknik terimlere çok girmeyeceğim ama @emre911 beyin söylediği gibi bu işe yeni başlayan birinin 6 ayda tam olarak hazır hale gelmesi imkansız. “yazılım” sektörü içerisinde kullanılan temel teknik terimler ve spesifik bir dilin “syntax” yani yazım dilini bile tam olarak öğrenmeye yetmeyecek bir zaman dilimi.( yeni başlayanlar için elbette). Maalesef dışarıdan göründüğü gibi kolay değil bizim sektör. “Tıp” ile karşılaştırmak belki doğru olmaz ama bence gelişmeleri takip etmek açısından benzerlikleri var. 1-2 sene kod yazmaya ve sektörü takip etmeye ara verirseniz ve mevcut bilgilerle çalışmaya devam ederseniz işinizi zora sokabilirsiniz. Maalesef her sektörde olduğu gibi işini hakkıyla yapmayan, temel kurallara dikkat etmeyen ve kısa sürede “ben oldum” diyen kişiler var. Koskoca markaların işleri bu insanlara teslim ediliyor, ucuz işçilik adına ajanslar tarafından. Güvenlik açıkları ve performans sorunları olan o kadar çok proje var ki. Anlık 30 kişi işlem yaptığında çöken uygulamalar / siteler var.. Neyse yine çok uzattım, sektörün sorunlarına girersek çıkamayız 🙂 Son 4 senedir kendi firmamda hem yurtiçi hem de yurtdışındaki firmalara yazılım hizmeti ve danışmanlığı veriyorum. Bunun yanında yurtiçi ve yurtdışı yazılım firmalarındaki teknik ekipleri yönetme /değerlendirme gibi görevlerim var. Buradaki deneyimlerimden net olarak şunları söyleyebilirim:

    • Bir kursa gitmek başlangıç olarak güzel görünse de eğer teorik bilgi dışına çıkmıyorsanız paranız boşa gider. Geliştirme yapmadığınız sürece bu bilgilerin size bir faydası yok zaten kısa süre içerisinde unutacaksınız. Boşuna para harcamaya değmez. ( yurtiçi kurslardan bahsediyorum) Yurtiçi veya yurtdışı 6 ayda yazılımcı olmayı garanti eden kurslardan uzak durmanızı tavsiye ederim. Bu yatırımı yabancı dil gelişimi için kullanmanız bence daha faydalı olur.

    • İnternette ücretsiz bir sürü kaynak var. Öğrenmek istediğiniz spesifik bir konuya odaklanıp o konuda uzman olmaya çalışabilirsiniz. boş vakitlerinizde de sektördeki gelişmeleri takip etmezde, uzman olmak istediğiniz alan ile bağlantılı diğer konulara göz atmanızda fayda var. Ama yazılım için en önemlisi pratik. Üniversitede ilgili bölümlerden mezun olmuş, iş görüşmesine çağırdığım ancak hiç bir proje yapmamış insanlarla karşılaştım. İnanın teorik bilgi tek başına bir anlam ifade etmiyor. Kendinize bir ihtiyaç / hobi belirleyip buna yönelik bir yazılım geliştirmeye başlamak sizi motive edecektir.

    • @selamibasaran ve @emre911 beyin bahsettiği yazılım sektörü ile bağlantılı pozisyonlar , çerçevesi daha sınırlı olduğu için kolay başlangıç yapabileceğiniz alternatifler arasında. Bu tip yazılım ve iş süreçleri yönetme ile ilgili meslekleri inceleyebilirsiniz. ABD’de bu konuda eğitim veren kurs, kolej veya üniversiteleri de değerlendirebilirsiniz. En azından denkliği olan bir belgeniz olur elinizde.

    Eğer yazılım sektörü ile ilgili spesifik bir sorunuz olursa yanıtlamaya çalışırım elimden geldiğince.


  • @tufank çok teşekkür ederim ayrıntılı cevabınız için. Ben de tahmin etmiştim aslında 6 aylık bir kursla bu işin olmayacağını. Benm zaten ilgim yok eşim için düşünmüştük anlaşılan o ki pek bize göre değil 🙂

  • ⭐⭐

    @tufank bey ve @emre911 beye açıklamalarından dolayı çok teşekkürler.Benim aslında anlatmak istediğim BTK akedemi ile yazlımın kaç çeşit ve türlere ayrıldığını anlamaya çalışmak.İlk bakışta belki kendin için anlayabileceğin bir şeyler çıkabilir.Tabii profosyonel destek almak lazım o ayrı. Ben bu olmak istiyorum demekle olmuyor 🙂 Ama benim aslında bahsetmek istediğim bazı eğitimlerle yazılımın en altındaki işte kalite kontrol veya başka ne varsa ordan başlanılabilir. Ya da başlanabilir mi? Aslında emre bey ve tufan beyden direkt onu duysak daha mantıklı olur.Yoksa tabiki yazılım dili öğreneyim hemen kod yazayım,öyle bir şey yok.Hiç bir sektörde yok. Ben bir soru sormuş olayım hangi title yazılımda daha hızlı iş bulur ve öğrenilmesi daha kolaydır, sayısal zeka gerektirmez,böyle bir tasvir yaparsanız çok memnun olurum.
    Birde sorum başlıkla alakasız ama gerekirse taşıyabiliriz.

  • ⭐⭐

    @selamibasaran evet doğrudur aslında son cümlemde sizin söylediğiniz şeyi destekler nitelikte bir yorum yapmıştım. sizin de söylediğiniz gibi yazılım ile bağlantılı ama kısmen daha dar bir alanda yer alan mesleklere odaklanmak daha mantıklı olacaktır. Bu tip işler yazılımda olduğu gibi 2-4 sene eğitim üstüne 5 senelik bir deneyim gerektirmez genelde. Kontrolör (uygulama ya da web sitelerini normal kullanıcı gibi test edip hataları raporlamak diyebiliriz buna), proje yöneticisi , iş analisti gibi alanlar da tercih edilebilir. Eğer mutlaka yazılım geliştirmek istiyorsanız daha dar alanlara odaklanmanızı tavsiye ederim. Mesala hibrit mobil uygulama geliştirme dilleri olabilir. ( react native ve flutter ). Ya da doğrudan native IOS & Android developer olabilirsiniz. Bunlar da deneyim gerektiren alanlar olsa da, kapsam olarak diğer yazılım geliştirme işlerine göre takip etmesi ve öğrenmesi nispeten daha kolay.

  • ⭐⭐

    Bu arada vize bültenindeki "retrogression" yani cut-off tarihlerindeki gerilemenin sebepleri ve detaylı açıklamaları olan bir video mevcut, aşağıya linkini ekledim. Özellikle 4. dakikadan sonra önemli detaylar mevcut. Bugün oluşan birikmenin sebeplerini analiz ediliyor. 2015 - 2016 arasında çok fazla başvuru gelmiş ve bunların büyük bir kısmı güven vermeyen ajanslar tarafından yapılmış. ( özellikle çin ve koreden gelen başvurular). Konsolosluklar bu başvurularının çoğunu AP'ye bırakmış ve büyük bir kımsını da USCIS'e geri göndermiş değerlendirmeleri / geri çekmeleri için. Ama USCIS bunları inceledikten sonra "hayır bunları geri çekmiyoruz, işlem yapılmasını onaylıyoruz" diyip tekrardan konsolosluklara göndermiş ve böylece binlerce dosya birikmiş. ( son birkaç sene içerisinde olmuş bu durum) Bunun üstüne konsolosluklar pandemi döneminde çalışamayınca ellerinde epey dosya birikmiş. Geçmiş tarihli dosyaları temizlemek için cut-off tarihlerini geriye almak zorunda kalıyorlar, bu da vize bülteninde "retrogression" dediğimiz durumu doğuruyor. 5. dakikadan itibaren bununla ilgili bilgiler mevcut.

  • ⭐⭐

    @emre911 bu arada video'da 8.40 tan sonra başvuru sahibine ait aile üyelerinden ve bunun vize kotasına ektilerinden bahsediyor. kotanın %40 - %50 kısmını aile üyeleri dolduruyormuş. bu yüzden buraya ek kota aktarılması konusundan ve bunun işleri hızlandırmaya katkı sağlayabileceğinden bahsetmiş.


  • Merhaba arkadaşlar belki basit ve konu içerisinde cevapları vardır sorularımın ama yine de cevap verebilirseniz mutlu olurum.
    -TR'den EB3'ü başlatmayı düşünüyorum BDV ile ancak bu süreçte turist vizesi alıp ABD'ye giriş yapma planım var yaklaşık 6 ay içinde. TR'den yaptığım başvuruya ABD'de devam edebilir miyim.

    • Turist vizesi yokken hali hazırda AOS başvurusunu kabul eder mi BDV
    • Tüm sürecin TR'den tamamlandığını farzedersek burada ki mülakat Türkçe mi İngilizce mi yapılıyor.
    • Ret yeme durumu nedir burada belirli bir pozisyonda çalışan eğitimli bir insanın orada MC da çalışmasını nasıl mantıklı buluyorlar da onay veriyorlar pek kafamda oturmadı. (işin kendi alanlarımızda olmaması sebebiyle )
  • ⭐⭐

    @mesut1905 I-485 doldurulmadan önce ABD'ye giriş yapmanız lazım. Zaten bu formu doldurmak için ABD'de olmanız gerekiyor. Giriş yaptıktan sonra 90 gün beklemeniz tavsiye edilen. Yani I-140 formunuz onaylandı ve PD tarihiniz current olduğu zaman ABD'ye girip AOS işlemlerini başlatabilirsiniz.Dilerseniz daha erken bir tarihte de gidebilirsiniz. Ama yasal statünüzü korumanız için başka bir vize türüne geçmeniz gerekebilir. B1/B2 vizesi size en fazla 6 ay kalma hakkı tanıyor. Diğer sorularınızın cevaplarını aşağıya ekledim.

    Turist vizesi yokken hali hazırda AOS başvurusunu kabul eder mi BDV. Hayır kabul etmiyor. AOS seçeneğini seçebilmek için mevcut ABD vizenizin fotoğrafını paylaşmanız lazım. Zaten diğer türlü sizin açınızdan da risk olur, turist vizesi alamazsanız paranız boşa gider.

    Tüm sürecin TR'den tamamlandığını farzedersek burada ki mülakat Türkçe mi İngilizce mi yapılıyor. Mülakata giren sadece 1 aday var forumda deneyimlerini aktaran. Kendisi Türkçe olarak girmiş. İşin gerekliliklerine göre belki bu değişebilir, kesin bir bilgim yok.

    Ret yeme durumu nedir burada belirli bir pozisyonda çalışan eğitimli bir insanın orada MC da çalışmasını nasıl mantıklı buluyorlar da onay veriyorlar pek kafamda oturmadı. (işin kendi alanlarımızda olmaması sebebiyle ) bunun için aşağıdaki yorum ve sonrasındaki tartışmalarımızı inceleyebilirsiniz: https://yesilkartforum.com/forum/topic/2375/eb-3c-ew-green-card-süreci-danışmanlığı-konusunda-sorular-ve-uyarılar/273?_=1695027257484

  • Bu başlıktan bahsedildi. Kullanıcı:   tufank tufank 
  • ⭐⭐

    @mesut1905 Son soru için bu videoyu öneririm. Eski vize memuru Argo Visa yöneticisi. İlk ağızdan sorulara cevap bulabilirsiniz.


  • @selamibasaran

    Bu arada bu sayfada yazılanları okuyup cidden yazılıma yönelmek isteyenler için de eklemiş olayım. İlla bu mesleği yapmak istiyorsanız (Software Developer - Software Engineer), mühendislik ya da ilgili bir bölüm mezunu olmasanız bile lütfen öncelikle yabancı bir üniversitenin (Duke-Stanford-Oxford-ETH Zurich-UC Berkeley-MIT vs gibi) ya da yerlilerden ODTÜ-Koç vs gibi bir üniversitenin Curriculum (müfredat) saylarını inceleyin. Bazı üniversiteler gerek youtube kanallarında, gerek çeşitli platformlarda ücretli-ücretsiz bu dersleri tekil ya da toplu olarak yayınlayabiliyor. Öncelikle bu müfredatlardaki dersleri kısmen de olsa tamamlamak size hem mesleki açıdan bir fikir verecektir, hem de yazılımsal altyapının temellerini atacaktır. Daha sonrasında EDX gibi ciddi eğitim platformlarından yabancı üniversitelerin veya akademilerin elektronik diplomalı, tamamen uzaktan Computer Science programları mevcut. Bunlar elbette biraz tuzlu olmakla birlikte o kadar mükemmel seviye de eğitimler ki, diplomaların direkt olarak uluslararası geçerliliği mevcut (Syracuse, University of London gibi). Ayrıca Türk Üniversitelerinin örgün eğitiminden hem kat kat daha ucuz, hem de tamamen online. Hatta dünyanın en iyi üniversitelerinden online Micro Master ve Master Degree'ler bile mevcut.

    Özetle Software Engineer-Software Developer olup, bir de üzerine ABD'de iyi maaşlarla iş bulup çalışabilmek istiyorsanız bu yollardan ilerlemek çok faydalı olacaktır. Eğer matematiksel altyapınız kötüyse, en azından sayısal bir bölüm mezunu değilseniz, lise zamanlarında notlarınız kötüyse, ÖSYS sınavlarında matematikten en az 3'te 2'sini doğru yapamamış bir öğrenci olduysanız, belli bir yaştan sonra da bunları telafi etmek çok zor olacağından bu mesleğe hiç girmemenizi öneririm. Bu meslekte hele ki ABD'de iyi paralar kazanabilmek için matematik altyapısı, algoritma kurabilme kabiliyeti, analitik zeka, hafıza vs gibi kavramlar gerçekten çok önemli. ABD'de neredeyse tüm kurumsal iş yerleri sizi zamana karşı stres altında bırakan algoritma mülakatlarına sokacak, aynı zamanda bar raiser gibi mülakatlarla da genel altyapınızı ölçüp, şirketin seviyesini arttırıp arttıramayacağınıza bakacaktır.

    Buraya kadar okeyseniz, yazılım geliştirciliği-mühendisliği altyapınız tamamdır. İş Tufan bey'in de dediği noktaya geliyor, yani alt başlıkta uzmanlaşma. Burada yeni başlayanlar daha şanslı denebilir, çünkü herhangi bir teknoloji için 0'dan başlamak kendini güncel tutmaya çalışmaktan her zaman daha kolaydır. Burada hangi alt başlıkta uzmanlaşacağınız sizin yeteneklerinize ve hevesinize kalmış.

    İlk olarak Support-Frontend-Backend-Mobil-DevOPS-System-Network-Data Science-Database Management bu üst yönelimlerden birisi seçilmeli. Popülariteleri için ABD'deki iş ilanlarını ve ortalama maaşları inceleyebilirsiniz. Hepsi gayet popüler diyebiliriz. Fakat son birkaç yıldır (özellikle pandemiyle birlikte) artan dijitalleşme sonrası birbiriyle entegre ve yüksek trafikli devasa sistemlerin yönetimi açısından Docker-Kubernetes-Jenkins-Git-Chef-New Relic gibi tool'lar oldukça gelişti. Dolayısıyla DevOPS Engineer dediğimiz kesimin önemi bir hayli arttı, maaşları da yükseldi. System ve Network Engineer dediğimiz, sistem ve ağ entegrasyonlarını kontrol edip yöneten arkadaşlar da benzer durumda. DBA'ler de artık çok daha komplike ve devasa, hassas databaseleri yönettiğinden ve özellikle mikro servis mimarisinin yayılmasıyla birlikte tek bir şirkette bile birbiriyle entegre sayısız DB katmanı oluştuğundan, kendi başlarına bir ekosistemden sorumlu hale geldiler. O yüzden onlar da çok revaçta denebilir. Yine benzer şekilde bu şirketlerin db'lerinde oluşan Data havuzu yani ham bilginin ve bunların işlenmesinin-raporlanmasının önemi arttığından Data Scientist dediğimiz veri bilimcileri de ABD piyasasında çok kıymetli. İlişkisel veri tabanları, SQL syntax, SQL mimarisi, Python yazılım dili, Big Data Management, Hadoop-Spark gibi tool'lar vs ilginizi çekiyorsa bunları da tercih edebilirsiniz.

    Yok ben bu taraflar revaçta diye hiç bulaşmayayım, derdim klasik yazılımcılık. Oturup kod yazayım diyorsanız da, o da artık eskisi gibi değil. Fullstack Developer'lığın dünyada pek bir kıymeti kalmadı. Artık Mobil için Mobile Development ekipleri (iOS için ayrı Android için ayrı), iş akışı ve altyapı kodları için backend ekipleri (Java, C#, Go, Node.js, C++ gibi diller ve sayısız birçok tool kullanan), Web veya Mobile farketmeksizin (responsive design) görsel component'leri ve ön yüzün backend ile entegrasyonunu geliştiren-düzenleyen frontend ekipleri (React.js, Vue.js, Angular.js, Node.js, Pure Javascript, HTML, CSS teknolojileri başta olmak üzere yazan) mevcut. Backend tarafı daha çetin diyebilirim. Hem akademik, hem mesleki tecrübe beklenen, en ufak hatanın bile çok pahalıya patlayabildiği, kendi içerisinde bile domain uzmanlığı gerektirebilen (Core Banking, Insurance, E-Commerce gibi) tam bir kurtlar sofrası. Ayrıca gerektiğinde kendi içerisinde hem DBA, hem frontend, hem system, hem network hem data science vs gibi çeşitli yelpazeden uzmanlıkları dönemsel olarak gerektirebiliyor. Kullandığınız yazılım dilinin syntax'ı güncellemelerle tamamen değişebiliyor. Yeri geliyor bir projede 3 farklı db, 5 farklı yazılım dili, sayısız tool ve mimari altyapı tasarlamak-kullanmak gerekebiliyor. Yani kısaca yazılımın amiral gemisi, diğer her konu backend'in etrafında şekillenir diyebiliriz. Temelden gelmeyenlerin bu taraftan uzak durmasını öneririm. Frontend ve Mobile taraflar ise çok daha soft, kullanılan araçlar-teknolojiler az çok belli, sorumluluk çok daha az, maaşlar kıdeme göre hemen hemen aynı. Backend'in bunlara göre tek artısı, ortada yeni açılan bir üst seviye pozisyon ve bir kıdem atlama/terfi durumu varsa (team lead-tech lead-software architect-director-CTO vs) bunda öncelik çoğunlukla backend uzmanlarınındır. Yani bir 7-10 yıl sürünür, sonra yönetsel pozisyonlarla ekmeğini yemeye başlarsınız. Sırta yüklenen sorumluluk 10 kat artar tabi orası ayrı. Okullu değil alaylı dediğimiz yazılımcıların büyük çoğunluğu bu taraftan uzak durur ve mobile-frontend ekiplerde baş gösterirler.

    Son olarak tercihinizden bağımsız olarak, Tufan Bey'in de söylediği gibi, uzmanlık farketmeksizin iş yaptığınız/kullandığınız sürece takip edilmesi gereken birçok yazılım dili veya tool/teknoloji ile karşılaşırsınız. Bunlar için de online eğitim platformları her zaman başı çeker. Ben kendi adıma spesifik konuların eğitimleri için Udemy, PluralSight ve Linda kullanıyorum. Özellikle Udemy, derya deniz ve eğitimler oldukça ucuz. Eğitim bağımsız, herhangi bir konuda takıldığımda da Google'a başvurmak yeterli oluyor. İnternette hemen her konuda sayısız kaynak var. Bunca yıldır yazılımcıyım, Youtube, Stackoverflow, Medium, Microsoft.com(ya da kullandığınız dilin Open Source dökümantasyon siteleri) gibi platformlar kullanarak cevabını bulamadığım bir problemle ancak 5-10 kez karşılaşmışımdır. Onlarda da beyin fırtınası yapmak ve sizden çok daha tecrübeli insanlara sormak; o da yeterli gelmezse alternatif çözümler bulmak her zaman işe yarayacaktır.

    Biraz uzun bir yazı oldu ama fikir vermesi açısından detaylı yazmak istedim. Umarım faydası dokunur.


  • Ben de çorbaya tuz atayım, yazılımcılık herkesin yapabileceği bir iş değil. Benim de 28 yıllık IT kariyerim var ve 1 satır bile kod yazmayı sevmediğim için yazılımcı olmadım. Ama anlatmaya başlasam bir sürü tecrübem mevcut, misal 150-200 kişilik yazılım organizasyonlarını ve projelerini yönettim. Altyapı ve sistem yönetimi, büyük yazılım paketlerinin (CRM; ERP) vb yönetimi, sistem ve yazılım güvenliği, iş analistliği, proje yönetimi vb bir çok yapılabilecek mesleği var bilgi işlem alanında.
    Hem @emre911 hem de @tufank gayet detaylı açıklamışlar.
    6 aylık sürenizi ve bütçenizi derinleşmeyen ana konularda takip etmenizi öneririm. Yani yazılım gibi dikeyi olan bir alan yerine proje yönetimi/iş analistliği/agile koçluğu vb gibi yatayda uzmanlık geliştirilebilecek konulara girebilirsiniz. Veya büyük sistemlerin yönetimi için kurslara gidip SAP, Oracle, MS CRM gibi büyük iş sistemlerinin yönetiminde uzmanlaşabilirsiniz. Hatta finans ve bütçe konularında bilginiz varsa IT Bütçe yöneticisi bile olabilirsiniz.

    Aslında formul basit, iş yerinde diğer insanlarla fazla muhatap olmadan kendi başınıza çalışmayı seviyorsanız, derinlikli işlerde saatlerce çalışmaktan hoşlanıyorsanız, büyük bir sistemin/ekibin/kurallar bütününün bir parçası olmayı seviyorsanız yazılımcı olmayı değerlendirebilirsiniz.
    Alternatif olarak iş yerinde diğer insanlarla muhatap olarak ekip halinde toplantı katılımlarıyla sosyalleşerek çalışmayı seviyorsanız, yüzeysel veya az derinlikli işlerde saatlerce çalışmaktan hoşlanıyorsanız, raporlama yapmak kısa vadeli hesap vermek açıklama yapmak sizin için sorun değilse, büyük bir sistemin/ekibin/kurallar bütününün bir parçası olmayı seviyorsanız iş analisti/proje yöneticisi/ürün yöneticisi/ERP-CRM uzmanı vb meslekleri değerlendirebilirsiniz.
    Ve hatta temel IT sertifikasyon kurslarına gidip 1. seviye IT destek uzmanı bile olabilirsiniz. Zamanla 2. seviyeye veya diğer yan dallara geçiş yapıp kariyerinizde ilerleyebilirsiniz. Bunlar hep evrensel meslekler ve Amerikada iş bulabileceğiniz alanlardır.

    Daha da özelinde;
    +Project Management son 40 senedir çok önemli bir alandır. Project Management sertifikasyonu alabilir ve evrensel bir mesleğe sahip olabilirsiniz. Üstelik sadece bilişim projeleri değil, teknoloji, sivil, savunma, her alanda mesleğinizi icra edebilirsiniz. PMI (USA) ve Prince (UK) gibi ana organizasyonları mevcut, Amerika ile ilginiz olduğundan PMI eksenine girip PMP sertifikasına yönelmeniz sizi 6 ay sonunda Jr. Project Manager yapabilir.

    +Product Management son 15 senenin yükselen konusu. Product Management sertifikasyonu alabilir ve evrensel bir mesleğe sahip olabilirsiniz. PDMA (USA) ve AIPMM (USA) üzerinden sertifikasyonlarınızı alabilirsiniz ve bunlar sizi 6 ay sonunda Jr. Product Manager yapabilir. Büyük bir ekipte (Teknoloji şirketi, sigorta şirketi, finans kuruluşu, vs) Product Owner olarak çalışmayı değerlendirebilirsiniz.
    +Business Analyst son 25 senenin önemli bir konusu. IIBA ve CAP gibi sertifika programlarına katılabilirsiniz.

    Kolaylıklar ve başarılar dilerim, sorunuz olursa memnuniyetle detaylı konuşabiliriz.


  • @mesut1905

    Selamlar Mesut Bey,

    1. Hayır, halihazırda bir vizeniz yoksa AOS süreci başlatamıyorlar. Eğer pasaportunuzda basılı bir ABD vizeniz varsa, AOS ile mi yoksa Consular Processing ile mi yola devam edeceğinizi sizin başta seçmenizi bekliyorlar.

    2. BDV veya EB3vize.com ile yazılacağınız iş kolları giriş-orta seviye İngilizce gerektirdiğinden, mülakat da İngilizce olacaktır.

    3. Bulaşıcı hastalığınız veya sabıka kaydınız yoksa durduk yere red yeme durumunuz yok. PERM süreci ya da I-140 'da bürokratik veya dökümanlarla ilgili bir sebepten red yerseniz zaten bu başvurular tekrardan yapılabiliyor, itiraz edilebiliyor. AOS sürecinde zaten konsolosluk mülakatı olmadığından red yeme ihtimali 0'a yakın, istatistiklere göre %97 onay alınıyor. Consular Processing'de konsolosluğun reddetme ihtimali var tabii ki, ama bunun makul bir sebebi olması gerekiyor, durduk yere red veremiyorlar, bunu açıklamaları gerekiyor. Anlamsız bir red olursa sürece itiraz edilebiliyor, veya baştan başlatılabiliyor, hatta paranızı iade bile alma ihtimaliniz var. (ekstrem sağlık problemi geliştiği için işi yapamaz hale gelirseniz ve ondan dolayı bir red olursa vs)

    4. EB3 vizesinin Other Workers kategorisi için başvuru yapıyor zaten bu aracı firmalar. Yani vasıfsız işçi-ırgat kategorisi. Dolayısıyla çalışılabilecek yerler MC Donalds ekip görevlisi veya depo işçisi, bahçivan vs gibi ırgat profilinde pozisyonlar oluyor. Mantıklı olmasının iki sebebi var. Birincisi ABD'de bu pozisyonlarda inanılmaz bir işçi açığı var, kimse bu işleri yapmak istemiyor, dışardan gelebilen işçi ise ancak yıllık 10.000 kota ile sınırlı (aileler de dahil). Dolayısıyla ihtiyaç çok yüksek. İkinci mantıklı yapan sebep sirkülasyon. Hiçbir nitelikli firmanın nitelikli pozisyonu sizin sıranızın gelmesini uzun yıllar beklemez, bir şekilde gerekirse 2 kat maaş verir ABD içinden birini bulur. Kaldı ki sizin o işte eşsiz biri olduğunuzu, ilana uygun kimsenin başvurmadığını, mali yeterliliğini vs de ispat etmesi gerekiyor bu süreçte. EB3 Other Workers'da ise firmalar aşırı büyük, hepsinin çalışan sayısı 100'lerle hatta 1000'lerle ifade ediliyor. Bu firmalara girenler ABD vatandaşı ise birkaç hafta çalışıp kaçıyor. İşçi olarak vizeyle gelenler ise 1 sene söz verdikleri için 1-1.5 sene mecburen çalışıyor. Fakat sonrasında yine istifa ettiğinden sirkülasyon durumu söz konusu. Şirketler bu sebeple size sponsor oluyor ve yıllarca sizi beklemekte bir sorun yaşamıyor. Çünkü personel ihtiyacı sürekli var, ve gelecek yıllarda da şu an çalışanların ayrılacak olması sebebiyle yine olacak.

    Genel olarak bu şekilde, umarım faydası olur.

  • ⭐⭐

    @emre911 sizin eklediklerinize ek olarak son bir bilgi daha vereyim bu konuda. Bu işe giriyorsanız günlerce, saatlerce , gece gündüz demeden vakit ayırmanız gerekiyor. Çabuk sıkılan, zora gelemeyen biriyseniz maalesef tutunmanız çok zor. Stres yönetimi çok önemli. "deadline"lar ve proje yüklerinden dolayı ezildiğimiz dönemler oldu, aradan geçen senelere rağmen hala etkileri var üzerimizde. Sektör çok güllük gülistanlık değil.

    Buradaki kişileri tenzih ederek şu bilgiyi de vereyim. Her ay mutlaka 1 kişi çevremde kendisi veya çocuğu için bu mesleğe nasıl girebileceğini soruyor. Gerekli yönlendirmeleri yapıyorum ve kaynaklar paylaşıyorum. Sonra da "bu ne ya nereye dokunsam yeni bir bilgi öğrenmem gerekiyor, nasıl takip edeceğim bunca şeyi" diyip vazgeçiyorlar 1 hafta sonra..

    bu arada sayın @meke, yorumlarınıza katılıyorum. burada kişinin ne yapmak istediğine ve neyi sevdiğine karar vermesi gerek öncellikle.

  • ⭐⭐

    Bir nokta daha aklıma geldi ,aslında imkanınız varsa ve kahvede seviyorsanız Barista eğitimini de aklınızda bulundurun.Benim listemde bu da var. Yapamazsak o tür bir iş abd de evde hanıma kalpli kahve yaparız. 😁

    @serel, içinde söyledi: EB-3C (EW) Green Card süreci danışmanlığı konusunda sorular ve uyarılar!

    @selamibasaran tam olarak biz de burda geçirdiğimiz zamanı verimli bir şekilde kullanmak istiyoruz. aklımızda orada işimize yarayacak bir meslek edinebileceğimiz sertifika alabileceğimiz bir eğitim bulmak var ama küçük bir yerde yaşıyoruz çok mümkün görünmüyor. Online olarak bişeyler bakıyoruz ama pek bişey de bulamadık aklımıza yatan... bir de atıyorum halk eğitmden aldığım pastacılık belgesi orda işime yarayacak mı ? Sorusuna cevap bulamıyoruz 🤷♀️ araştırmamız devam ediyor güzel bir şey çıkarsa burda yazarım. Böyle bir uğraş içinde olanlarınız varsa bizimle de paylaşırsa çok güzel olurdu aslında...


  • @tufank

    Kesinlikle katılıyorum. Uzman hekimlik nasıl ilk başlarda oldukça stresli ve zorluysa yazılımda da benzer zorluklar ve süreçler hakim. Üniversite döneminden beri kod geliştirdiğim için profesyonel-kurumsal ilk şirket deneyimim de oldukça büyük bir yemek kartı firmasındaydı. Yeni mezun olmama rağmen direkt olarak Mid-level bir pozisyonda başladım ve direkt olarak yeni altyapıların-uygulamaların-entegrasyonların tasarlanması süreçlerinde görev aldım. 1 sene sayısız proje ve live deployment sonrası, ciromuz iki kata yakın artmışken, iyi teklifler aldıkları için ekipteki 2 senior'üm birden işten ayrıldı ve yerlerine istihdam yapılmadığı için tüm yük sadece 1 sene kurumsal tecrübesi olan bana kalmıştı. Günde milyon trafik alan yeri yeni başlayan 1 mid-senior arkadaşa da öğreterek, neredeyse tek başıma yönettim 6 aydan uzun süre. Yeri geldi haftaiçi mesai yaptım, yeri geldi haftasonu uzaktan çalıştım. (o dönemler şirketten çalışılıyordu.) Sonlara doğru babam kanser ameliyatı geçirdi, direkt patrondan 1 hafta izin alıp gelmedim. Ertesi hafta geldiğimde neredeyse 50 yaşında olan direktörüm ne dese beğenirsiniz; "Arada şirkete de uğra Emre, yüzünü göremiyoruz." Kendisiyle sözlü olarak tartıştım ve dediğinin ne kadar haksız ne kadar patavatsız olduğunu söyleyerek özür dilettim, yine de çok üzülmüştüm bu kıymet bilmez ve adice davranışa, hala gözümün önüne gelir, unutmam. Sonrasında üzerimdeki artan yükten ve artan karlılıktan dolayı zam istemiştim, 3 ay sonra veririz demişlerdi. Aynı gün bastım gittim istifayı, ihbar tazminatı bile kullanmadım. 1 hafta sonra da başka iş buldum 3 kat daha yüksek bir maaşa.

    Ben bunları birkaç yıllık kod ve proje yazma tecrübesi olan, İngilizce Bilgisayar Mühendisliği mezunu bir mühendis olarak yaşadım sektörde. Tufan bey'in dediği deadline olaylarına girmiyorum. Anadolu Sigorta'da çalıştım bir dönem, 2 ayda sıfırdan görüntülü ekspertiz projesini, 35 günde hasarlı araç ihale projesini çıktık live'a bu deadline'lar, CTO baskıları yüzünden. Gidin Microsoft'tan, IBM'den, Accenture'dan 50 kişi ekip getirin, yapamazlardı o projeleri o sürelerde, biz 2-3 kişiyle yaptık. İşin özü, baskının ve stresin doruklarda yaşandığı yerdir özellikle de Backend(eski haliyle full-stack) development tarafları. İnsanüstü bir sabır sınırınız yoksa, stres eşiğiniz düşükse falan zaten uzak durulması gerekir. Bu sektördeki çoğu kişi dönem dönem burn-out olur (beyni yakar-balatayı sıyırır), akut ya da kronik depresyon-panik-atak-anksiyete gibi rahatsızlıklar geçirir, özellikle kadınların büyük bir kısmı ağlayarak mesleği bırakır ya da alan değiştirir (o yüzden erkek hegamonyası olan bir sektördür.)

    Davulun sesi uzaktan hoş gelir dedikleri tam olarak yazılım sektörü yani. Sırf maaşlar daha iyi, iş imkanı var diye Türkiye'de ayağa düşürmeye çalıştılar. Hedef 1 milyon yazılımcı vs gibi aptal saptal, realiteden uzak projeler yapmaya çalıştılar; sanki Türkiye'de 1 milyon akıllı adam var da, bunların hepsi de kalkıp yazılımcı olacak 3-5 uyduruk, miyadı çoktan dolmuş, Türkçe ve vasat kurslarla 3-5 ayda 😃 Yani anlayacağınız her şeyin içine ettikleri gibi bunun da içine etmeye kalkıştılar, tabii ki sektörde karşılığını bulamadı. O kurslardan çıkanların %90'ı Türkiye'de bile iş bulamıyor, hergün yalvarıyorlar Tufan Bey gibi bağlantısı olan insanlara emin olun.

    İlaveten @meke 'nin belirttiği süreçler çok doğru. BA (Business Analyst), PO (Product Owner), PM (Project Manager) gibi meslekler var hemen şirkette artık. ABD'de de yükselen değer bu süreçler ve pozisyonlar şu anda. Yazılımla ilintili olsa da çok daha soft ve iyi kazandıran süreçler. Kesinlikle bunların değerlendirilmesini öneririm ben de.


  • @tufank @emre911 @Riethian cevaplar ve bilgiler için çok teşekkürler. açıkçası turist vizesine başvuru ve sonuca göre bu süreci başlatacağım eğer turist alırsam e2 ile abd de yasal kalarak eb3 ü bdv üzerinden yapmayı planlıyorum aksilik oldu alamadım mecburen TR'den başlatıp sürecin 3 yıldan erken bitmesi için dua edeceğim. Türkiye'den başlatan arkadaşlara sabırlar ve iyi şanslar diliyorum umarım hızlıca sorunsuz alırsınız sonuçları.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

133
Çevrimiçi

42.2k
Kullanıcı

4.5k
Konu

432.8k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum