Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

EB-1A Olağanüstü Yetenek ve Başarıya Sahip Bireyler için Green Card (O-1'den EB-1'e AOS süreci)


  • Selamlar,

    Yakın zamanda aldığım EB-1A vizesini (Yeşil Kart) almadan önce internette ve burada Türkçe kaynak aradığımda O-1A vizesinde olduğu gibi yine kısıtlı bir bilgiye ulaşabilmiştim bu nedenle bu vizeyi de aldıktan sonra yine tecrübelerimi kaleme dökmeye karar verdi.

    Amerika'ya taşınmadan önce ve taşındıktan sonra bu forumdan faydalanmaya devam ettiğim için foruma da katkıda bulunmak adına blog yazımın bir kopyasına da aşağıda yer veriyorum.

    Keyifli okumalar.


    Sosyal ağ paylaşımımı veya ABD Olağanüstü Yetenek Vizesi (O-1A) başlıklı blog yazımı okuyanlarınız, 2022 yılının Ekim ayı itibariyle ABD’ye bu vize ile yerleştiğimi anımsayacaklardır. Bu yazımda bu konuya ilgi duyanlar için göçmen olmayan vize türünden (O-1A), istihdama dayalı göçmen vize türüne kısa bir sürede (EB-1A Yeşil Kart) nasıl geçiş yaptığımdan ve deneyimlerinden bahsedeceğim.

    Planlarımız doğrultusunda O-1A vizesi ile 5 Ekim 2022 tarihinde köpeğimizle birlikte ABD’ye giriş yapabilmemiz için CDC‘nin Türkiye’yi kuduz virüsü açısından yüksek riskli ülkeler arasında bulundurmasından dolayı öncelikle Köpek İthalat İzni (CDC Dog Import Permit) almamız gerekiyordu. Haftalar öncesinden bu formu doldurmuş olmama rağmen formda hata yaptığım için maalesef formumuz onaylanmadı. Formu tekrar doldursam da onay için beklememiz gereken süre o zamanlar 4-6 hafta olduğu ve o kadar vaktimiz olmadığı için ABD’ye ilk girişimizi maalesef küçük dostumuz yanımızda olmadan yapmak durumunda kaldık.

    Eşimle birlikte ABD’deki evimize yerleştikten sonra küçük dostumuz için CDC’den onayımızın gelmesini beklemeye başladık. 19 Ekim 2022 tarihinde mutlu haber gelir gelmez köpeğimizi almak için 24 Ekim 2022 tarihine uçak biletimizi alıp, İstanbul’a doğru yola koyulduk. Köpeğimizi aldıktan sonra 1 Kasım 2022 tarihinde ABD’ye geri döndük.

    Köpeğimizi Türk Hava Yolları ile ABD’ye getirmek maalesef THY personelinin iş bilmezliği sebebiyle bu serüvenin en zor ve yıpratıcı yanı oldu. Konunun detayını merak edenler LinkedIn paylaşımıma ve yorumlara göz atabilirler. Evcil hayvanı ile ABD’ye seyahat edeceklerin benim de bu süre zarfında oldukça faydalandığım Yesilkart Forum’daki bu başlığa ve altında yer alan mesajlara göz atmalarını tavsiye ederim.

    O-1A vizesi çift amaçlı (dual-intent) bir vize türü olduğu için ABD’ye giriş yaptıktan sonra kalıcı ikamet ve çalışma hakkını sağlayan belgeyi (halk arasındaki adı ile Yeşil Kart) almaya karar verdim.

    Çift amaçlı (dual-intent) vize, göçmen olmayan bir vize türüne sahip olan kişiye vizesinin süresi dolduğunda ülkesine dönme haricinde ABD’de istihdama dayalı yerleşme imkanı da sağlamaktadır.

    İlk iş olarak tabii ki yine, yeniden New York Barosu’na kayıtlı, Grape Hukuk Bürosu’ndan avukat Muhammed ÜZÜM ile görüşmeye karar verdim. Kendisi ile görüştüğümde, hali hazırda O-1A vizesine sahip olduğum için yine olağanüstü yetenekli kişilere verilen EB-1A vizesine (Yeşil Kart) başvurmamızın doğru bir tercih olacağının altını çizdi.

    EB-1A vizesi (Yeşil Kart), EB-1 istihdam temelli Yeşil Kart’ın bir alt kategorisidir ve bilim, sanat, eğitim, iş hayatı veya atletizm alanlarında olağanüstü yeteneklere sahip kişilere verilmektedir.

    Başvuru sahibi uluslararası düzeyde tanınan bir başarıya (Pulitzer, Oscar ödülü, Olimpiyat Madalyası vb.) sahip değilse bu durumda Birleşik Devletler Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri’nin (USCIS) web sitesinde listelenen aşağıdaki 10 kriterden en az 3 tanesini karşılaması gerekmektedir.

    Başvuru kriterleri;

    • Ulusal veya uluslararası düzeyde daha az tanınan ödüllerin alınması.

    • Başvuru sahibinin üyelerinden üstün başarı talep eden alanlardaki derneklere üyeliğinin kanıtı.

    • Başvuru sahibi hakkında profesyonel veya önemli ticari yayınlarda veya diğer önemli medya organlarında yayınlanmış içerikler.

    • Başvuru sahibinden başkalarının çalışmalarını bireysel olarak veya bir panelde değerlendirmesinin istenmesi.

    • Başvuranın uzmanlık alanına büyük önem taşıyan özgün bilimsel, akademik, sanatsal, atletik veya ticari katkıları.

    • Başvuranın, profesyonel veya önemli ticari yayınlarda veya diğer önemli medya kuruluşlarında yer alan bilimsel makale yazarlığı.

    • Başvuru sahibinin eser ya da eserlerinin sanatsal sergilerde veya gösterimlerde yer alması.

    • Başvuranın seçkin kuruluşlarda lider veya kritik bir rol oynaması.

    • Başvuranın alanındaki diğer çalışanlara göre daha yüksek maaş veya bir başka tür finansal bedel talep etmesi.

    • Başvuranın sahne sanatlarındaki ticari başarıları.

    25 Ekim 2022 tarihinde EB-1A vizesi için tekrar Muhammed Bey ve ekibi ile çalışmaya karar verdikten sonra yine O-1A vizesinden aşina olduğum kişisel beyan yazımı hazırlamaya başladım.

    EB-1A vizesinin ilk ve en önemli aşaması olan I-140 formunu (yabancı çalışanlar için göçmenlik dilekçesi) göndermeden önce ABD’ye son giriş yapılan (1 Kasım 2022) tarihten itibaren 3 ay süre geçmesi gerektiği için Şubat ayına kadar beklemek zorunda kaldım.

    10 Şubat 2023 tarihinde Muhammed Bey ve ekibi hazırlamış oldukları I-140 formumu USCIS’e gönderdiler. 15 gün içinde sonuçlanan hızlandırılmış başvuru (premium processing, başvuru ücreti 2500$) yapıldığı için 23 Şubat 2023 tarihinde formumun onaylandığı bilgisini büyük bir mutlulukla öğrendim.

    Ardından sıra son adım olan I-693 ve I-485 formlarını doldurmaya ve göndermeye geldi. I-693 formu, ABD’de bulunan ve Yeşil Kart başvurusu yapacak adaylardan istenen bir halk sağlığı önlem formudur. Bu formla birlikte başvuran adayın halk sağlığını tehdit edecek herhangi bir hastalığı olmadığı denetlenmektedir. I-485 formu ise ABD’de bulunan ve statüsünü göçmen olmayandan göçmene değiştirmek isteyenler tarafından kullanılmaktadır.

    Eşimle birlikte USCIS tarafından belirlenmiş bir doktora sağlık kontrolü için randevu alıp muayene olduktan ve aşılar dahil 2500$ ödedikten sonra sağlık raporlarımızı alıp Muhammed Bey’e gönderdik. 20 Nisan 2023 tarihinde ise formlarımızın kendileri tarafından USCIS’e gönderildiği bilgisini aldık.

    10 Mayıs 2023 tarihinde USCIS, posta ile formları işleme aldıklarına dair, üzerinde belge numaralarının da (receipt number) yer aldığı bir bildiri gönderdi. Aradan 16 gün geçtikten sonra 26 Mayıs 2023 tarihinde USCIS’ten aldığımız bir mektup ile 9 Haziran 2023 tarihine USCIS Başvuru ve Destek Merkezi’ne biyometrik bilgilerimizi vermek için davet edildiğimizi öğrendik.

    9 Haziran 2023 tarihinde eşimle birlikte sabah erkenden USCIS ofisinin yolunu tuttuk ve parmak izi verme işlemlerimizi 30 dakika gibi kısa bir süre içinde tamamlayıp oradan ayrıldık. Bir gün sonra ise belge numaralarımız ile USCIS’in Dosya Takip Sistemi üzerinde dosyalarımızı kontrol ettiğimizde parmak izi işlemlerimizin gerçekleştirildiğine dair güncellemenin sistemlerine yansıdığını gördük. (Case Was Updated To Show Fingerprints Were Taken)

    Uzun bir bekleme süresinin bizi beklediğini bildiğim ve her defasında USCIS Dosya Takip Sistemi’ne girip numaralarımızı aratmakla uğraşmamak için bunu yapan bir uygulama olacağını tahmin ederek aramaya koyuldum. Reddit isimli haber ve tartışma sitesinde yer alan gayriresmi USCIS subreddit topluluğundaki mesajları incelerken oldukça popüler olan Lawfully Case Tracker dosya takip uygulamasını keşfettim.

    Lawfully Case Tracker, yapay zeka destekli algoritmalara dayalı olarak ABD vize başvurunuzu izler ve sonraki adımlarla ilgili tahminlerde bulunmaktadır. Birden fazla dosyanın otomatik durum takibini ve USCIS dosya durumunda bir güncelleme olduğunda anlık bildirimini sağlamaktadır. Ayrıca büyük veriye ve algoritmalara dayanarak USCIS dosya işleme süreleri, dosya onay oranı ve RFE olasılığı hakkında kişiselleştirilmiş tahminlerde de bulunmaktadır.

    Lawfully’nin en beğendiğim özelliklerinden biri de, izlediği diğer benzer dosyalardan yola çıkarak dosyanızın sonraki adımı ile ilgili tahminlerde bulunmasıydı. Örneğin parmak izini verdikten sonra benimle benzer durumda olanların 114 gün içinde New Card is Being Produced adımına geçtiğini söylüyordu.

    eb1a_4.jpg
    eb1a_5.jpg

    Takvimler 14 Temmuz 2023 tarihini gösterdiğinde, Lawfully’e göre ortalama 224 günde onaylanan I-485 formumuzun mülakata dahi gerek duyulmadan 65. günde USCIS tarafından onaylandığını öğrenmiş olduk.

    eb1a_8.jpg
    eb1a_7.jpg

    Sonuç olarak 10 Şubat 2023 tarihinde I-140 başvuru formu ile başlayan EB-1A Yeşil Kart sürecimiz, iki kişi için her şeyiyle birlikte (hızlandırılmış başvuru ücreti, sağlık kontrolü ücreti, avukatlık ücreti vs.) yaklaşık 15.000$ maliyete katlanarak 5 ay kadar kısa bir sürede tamamlanmış oldu.

    eb1a_9.jpg

    Umuyorum ki bu yazı da ABD Olağanüstü Yetenek Vizesi (O-1A) başlıklı yazımda olduğu gibi bu defa EB-1A Yeşil Kart deneyimi konusunda Türkçe kaynak arayıp da bulamayanlar için aydınlatıcı olur.

    Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle herkese güvenli günler dilerim.


  • @mertsarica hocam merhaba EB-1A Yeşil Kart ile ilgili daha önce çok araştırma yaptım ancak bulamamıştım. hatta websitem karasoft üzerinden dahi birşeyler üretmek istedim. Ancak sizin bu çalışmanız çok geniş kapsamlı harika bir paylaşım olmuş. çok teşekkür ederim.


  • @karasoft rica ederim, beğendiğinize sevindim.


  • @mertsarica Çok değerli bilgiler vermişsiniz.
    Her ne kadar o vize kategorisinde olmasamda, arşivlik bilgi olması ve mutlaka sonradan faydalanacak kişilere rehber olacağı için, bilgi ve deneyimlerinizi üşenmeden buraya aktardığından dolayı size teşekkür ederim.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @mertsarica elinize saglik, baslik daha anlasilir olsun diye ufak bir ekleme yaptim.

    Green Card'iniz da hayirli olsun.


  • @crazycells teşekkürler. 🙂


  • @kartalveat rica ederim. 🙂


  • Mert bey sizi tebrik ederim.

    Bu bilgileri vermiş olmanız çok güzel ancak izninizle ben de bu konuda daha gerçekçi bazı bilgiler eklemek isterim.

    • Bilgiler bu forumdaki pek az kişiyi ilgilendirecektir. Zira siz O1'den sonra Amerikaya giderek EB1A'ya başvurdunuz, yani süreciniz çok çok çok azınlık için geçerli olabilir kaldı ki onlar da muhtemelen bir avukatla çalıştıkları için bunları zaten biliyor olabilirler.

    • Doların neredeyse 30 TL'ye dayandığı bir yerde sadece EB1A için 15.000 USD yani neredeyse 500.000 TL'yi verebilecek kişi sanırım azdır. Tabii onun öncesinde bir de O1 süreci var 350-400 bin TL'de oraya ayırmak gerek.

    • EB1A kısa süre öncesine kadar Current idi ancak artık değil. Dolayısıyla artık EB1A'cıları da ciddi beklemek süreleri ve vize kotaları bekliyor. Güncel süre ve kotaları 1 Ekim'de göreceğiz. Ancak aynı şartları sağlasalar bile artık hiç kimsenin bu sürelerde bize alabilmesi mümkün değil gibi görünüyor.

    • Bu vizenin bu şekilde alınabilmesi için USA'da yaşamak gerekiyor. Bu da hem çok ciddi bir yetkinlik hem de ciddi bir zaman alıyor. (artık hiçbir vize 2022'deki kadar kısa zamanda ilerlemiyor)

    Kısacası, siz erken ve hızlı aksiyon olarak Amerika'ya gidebilen son şanslı kişilerdensiniz. Şimdi okuyorum ki EB2 vizesi için sadece konsolosluk randevusu için bile 20 ay süre veriliyor, gerisiniz siz düşünün...

    Sizi tekrar tebrik ediyor, başvuracaklara da bol şans diliyorum.


  • @schazeleyes EB1A kısa süre öncesine kadar Current idi ancak artık değil. Dolayısıyla artık EB1A'cıları da ciddi beklemek süreleri ve vize kotaları bekliyor. Güncel süre ve kotaları 1 Ekim'de göreceğiz. Ancak aynı şartları sağlasalar bile artık hiç kimsenin bu sürelerde bize alabilmesi mümkün değil gibi görünüyor.

    Yanlis bilgi. EB1 kategorisi hep current idi su ana kadar. August 2023 Bullet-in icin ise Current’den 1 August 2023’e geriledi. Ayrica Bullet-in sayfasinin alt kismina not dusmusler: It is likely that in October the EB1 category will return to “Current” for these countries. Yani vize kotalarinda sorun yok sadece konsoloslukta randevu alma suresi 1.5 2 yili buluyor. EB1 first preference oldugu icin basvuran sayisi daha az cunku condition’lari saglamak da diger EB kategorilerine gore daha zor. Eger kota dolacaksa bile en son EB1 icin dolacaktir. Tesekkurler


  • @schazeleyes Teşekkürler. Bu vize, türü gereği olağanüstü yetenekli olarak sınıflandırılan kişilere verildiği için tabii ki diğer vize türlerine kıyasla çok daha az kişiyi ilgilendirecektir ancak unutulmaması gereken de zaten bu yazının bu şartları karşılayabilecek az sayıda kişiye yol göstermek amacıyla yazılmış olmasıdır. 🙂


  • @Hildebrandt, Bulletin'da yazanlara bakarsak vizeyi 6 ayda alırdık ama öyle olmuyor maalesef. Siz vizelerdeki yığılmayı görmüyorsunuz muhtemelen. Son 3 yıl için vize kotaları ve vize rakamlarını incelerseniz göreceksiniz. Kasım 2022'de bile EB2-NIW, Current iken bugün tam 1 yıl geride ! Tekrar Current olabilecek mi bilen yok ancak yapılan başvuru sayılarılarına bakılırsa bazı avukatlar EB1 haricinde hiçbir vizenin bir daha Current olamayabileceğini söylüyorlar. Yani ne yazık ki olay avukatların gösterdiği kadar toz pembe değil.


  • @mertsarica, ben de onu söylüyorum, TR'den EB1A alabilecek yetkinlikte HİÇ KİMSE öyle 5-6 ayda vize filan alamaz. Sadece konsolosluk görüşmesi 1,5 yıl sürüyor, 2-3 yıldan önce hiçbir vizeyi kimse alamaz. 2022 yılında işler kolaydı ama 2023'te tüm vize türlerinde inanılmaz bir yığılma oluştu.


  • @schazeleyes Kimse 6 ayda aliniyo dememis zaten kendin olay cikarip cevap yaziyorsun. Sanirim siz EB1 kategorisinden basvurdunuz ama diger insanlari discourage etmek sizin siranizi degistirmez merak etmeyin.


  • Hayır hocam öyle yapmıyorum. Yukarıdaki mesajdan sonra millet 3, 5 ayda vize alabilecegini sanıp avukatlarla anlaşma yapacak ama yıllarca beklemesi gerektiğini sürecin ortasında öğrenip binlerce dolardan olmasınlar diye DURUST bir bilgilendirme yapmaya çalışıyorum. Aynı tuzağa bende düşdüm bari baskalarini uyarayım diyorum.
    Ama avukatlar bu durumdan rahatsız olacak tabii ki.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @schazeleyes, içinde söyledi: EB-1A Olağanüstü Yetenek ve Başarıya Sahip Bireyler için Green Card (5 Ayda Nasıl Yeşil Kart Aldım?)

    Mert bey sizi tebrik ederim.

    Bu bilgileri vermiş olmanız çok güzel ancak izninizle ben de bu konuda daha gerçekçi bazı bilgiler eklemek isterim.

    • Bilgiler bu forumdaki pek az kişiyi ilgilendirecektir. Zira siz O1'den sonra Amerikaya giderek EB1A'ya başvurdunuz, yani süreciniz çok çok çok azınlık için geçerli olabilir kaldı ki onlar da muhtemelen bir avukatla çalıştıkları için bunları zaten biliyor olabilirler.

    • Doların neredeyse 30 TL'ye dayandığı bir yerde sadece EB1A için 15.000 USD yani neredeyse 500.000 TL'yi verebilecek kişi sanırım azdır. Tabii onun öncesinde bir de O1 süreci var 350-400 bin TL'de oraya ayırmak gerek.

    • EB1A kısa süre öncesine kadar Current idi ancak artık değil. Dolayısıyla artık EB1A'cıları da ciddi beklemek süreleri ve vize kotaları bekliyor. Güncel süre ve kotaları 1 Ekim'de göreceğiz. Ancak aynı şartları sağlasalar bile artık hiç kimsenin bu sürelerde bize alabilmesi mümkün değil gibi görünüyor.

    • Bu vizenin bu şekilde alınabilmesi için USA'da yaşamak gerekiyor. Bu da hem çok ciddi bir yetkinlik hem de ciddi bir zaman alıyor. (artık hiçbir vize 2022'deki kadar kısa zamanda ilerlemiyor)

    Kısacası, siz erken ve hızlı aksiyon olarak Amerika'ya gidebilen son şanslı kişilerdensiniz. Şimdi okuyorum ki EB2 vizesi için sadece konsolosluk randevusu için bile 20 ay süre veriliyor, gerisiniz siz düşünün...

    Sizi tekrar tebrik ediyor, başvuracaklara da bol şans diliyorum.

    Bu cevabinizla sayin @mertsarica 'nin deneyimlerinin "gercek" olmadigini mi iddia ediyorsunuz? Anladigim kadariyla "bu surece girecek kisilerin bilmeleri gereken bekleme surelerinin artik daha uzun olabilecegi..." demek istiyorsunuz? ama bunu daha uygun bir uslupla yapabilirsiniz diye dusunuyorum?

    Sayin @mertsarica anlasilir ve ayrintili bir sekilde yasadiklarini anlatmis ve kendisiyle benzer surecler yasayacak kisiler de beklentilerini hem kendi deneyimine hem de basliga yazilan diger bilgilere gore ayarlayabilirler.

    Lutfen yasanmis deneyimleri yanlislamak yerine bilgi verecek sekilde ileti yazin 👍


  • @mertsarica biliyorsun degil mi ne isle yazdiysa o isle ilgili calismalisin mesela elektrikliaraba mühendisiyim diye girip alip daha sonra realtorluk yaparsan vatandaslikta sorun yasarsin.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @mertsarica, içinde söyledi: EB-1A Olağanüstü Yetenek ve Başarıya Sahip Bireyler için Green Card (5 Ayda Nasıl Yeşil Kart Aldım?)

    tabii ki diğer vize türlerine kıyasla çok daha az kişiyi ilgilendirecektir

    bu durum forumda baslik olusturmak icin bir engel degil, bilginize. tekrardan elinize saglik 👍

    isterseniz basliga "O1'den EB1A'ye AOS" diye not dusebiliriz...

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @schazeleyes, içinde söyledi: EB-1A Olağanüstü Yetenek ve Başarıya Sahip Bireyler için Green Card (5 Ayda Nasıl Yeşil Kart Aldım?)

    Hayır hocam öyle yapmıyorum. Yukarıdaki mesajdan sonra millet 3, 5 ayda vize alabilecegini sanıp avukatlarla anlaşma yapacak ama yıllarca beklemesi gerektiğini sürecin ortasında öğrenip binlerce dolardan olmasınlar diye DURUST bir bilgilendirme yapmaya çalışıyorum. Aynı tuzağa bende düşdüm bari baskalarini uyarayım diyorum.
    Ama avukatlar bu durumdan rahatsız olacak tabii ki.

    O halde sizin itiraziniz basliktaki 5 ay ibaresine? Bu tur durumlarda beni etiketleyip basligi yeniden duzenlememi isteyebilirsiniz.

    Basligi guncelledim ( @mertsarica )

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Henry-bloor, içinde söyledi: EB-1A Olağanüstü Yetenek ve Başarıya Sahip Bireyler için Green Card (O-1'den EB-1'e AOS süreci)

    @mertsarica biliyorsun degil mi ne isle yazdiysa o isle ilgili calismalisin mesela elektrikliaraba mühendisiyim diye girip alip daha sonra realtorluk yaparsan vatandaslikta sorun yasarsin.

    Makul bir sure gectikten sonra is degisikligi yapabilirsiniz, bilginize:

    https://yesilkartforum.com/forum/topic/6008/eb-vizesi-aldıktan-sonra-işten-ayrılma-süresi


  • @crazycells sizin verdiginiz kaynak eb3 isciler icin yani job offer ile gelenleri kapsar.Benimkisinde Niw var yani job offersiz gelenler icin


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

47
Çevrimiçi

40.9k
Kullanıcı

4.4k
Konu

426.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum