EB-3C (EW) Other Workers Vizesi Nedir?
İki yıldan az eğitim veya deneyim gerektiren "vasıfsız işler" olarak da adlandırılan işlerde çalışarak green card almanızı sağlayabilecek "istihdama dayalı" bir vize türüdür. Aile üyeleri ile birlikte yıllık toplam 10.000 vize kotası vardır.
Size sponsor olacak işverenin aynı işi yapabilecek ABD'li (veya green card'lı) işçilerin bulunmadığını kanıtlaması gerekmektedir. Bunun için işveren öncelikle geçerli maaş belirleme süreci başlatır (PWD) ve sonrasında iş ilanları / reklamlarla bu işte çalışmaya niyetli bir ABD vatandaşı / green card sahibi olmadığını çalışma bakanlığına belgeler / kanıtlar. Bu kanıtlarla birlikte işverenin sizin adınıza çalışma bakanlığına işçi sertifikasını (LC) göndermesi gerekmektedir. Bu sürecin tümüne PERM süreci nedir. (Program Electronic Review Management)
Bulunduğunuz ülkedeki ABD elçilikleri / konsoloslukları veya ABD içerisindeyseniz AOS yönteminden birini seçerek ilerleyebilirsiniz. İlk adımınız size sponsor olacak firmayı bulmak olacaktır. Bu işlemi bir avukat veya doğrudan bu işlerle uğraşan ve işçi ile işvereni buluşturan servisleri kullanarak yürütebilirsiniz. Asıl önemli olan husus bunun gerçek bir iş olması. Siz veya aracı firma, sponsor firmaya herhangi bir ödeme yapmamalıdır. Süreçte yapacağınız ödemeler aracı firmanın sağlayacağı danışmanlık, avukatlık, kurye, banka ve bazı belge masraflarından ibaret olmalıdır.
Aşağıdaki aşamalar ve takip linkleri EB-3 kategorisinde yer alan "Skilled" ve "Professional" seçenekleri için de referans alınabilir. Aradaki fark işin gereklilikleri ve vize bülteninde dikkate almanız gereken başlıktır. "Skilled" ve "Professional" için vize bülteninde "3rd" başlığına bakmanız gerekmektedir.
Konsolosluk Yöntemini Seçenler için Formlar / Aşamalar (Consular Processing)
LC I-140 DS-260 Vize mülakatı - Vize onayı
AOS Yöntemini seçenler için Formlar / Aşamalar (Adjusment Of Status)
LC I-140 I-485 + I-765 EAD + I-131 Advance Parole Vize mülakatı - Vize onayı
Süreç içerisindeki formlar, kısaltmalar ve diğer teknik detaylar:
CP (Consular Processing) : Vizeyi konsolosluk mülakatı ile alma yöntemi.
AOS ( Adjustment Of Status) : ABD içersindeki göçmen olmayan bir vize türünden kalıcı vize türüne geçiş yöntemi.
USCIS (U.S. Citizenship & Immigration Services) : ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri.
NVC (National Visa Center): Göçmen vize kategorilerindeki başvuruları değerlendiren ve ilgili ABD elçilikleri veya konsolosluklarına gönderen birim.
DOL (Department of Labor) : ABD Çalışma Bakanlığı.
PWD (Prevailing Wage Determination) : Geçerli ücret belirleme süreci. Sponsorun ilgili pozisyon için vermesi gereken minimum maaşı DOL'a başvurarak tespit ettiği süreçtir.
PERM (Program Electronic Review Management) : Geçerli ücret belirleme ( PWD ), ilan ve LC'nin doldurulmasını kapsayan sürecin tümüne verilen ad. PWD, ilan süreci ve LC'nin doldurulma zamanı hakkında daha detaylı bilgi için şu başlığı inceleyebilirsiniz: https://yesilkartforum.com/forum/post/394016
Vize bülteni: Her ay USCIS tarafından yayınlanan, göçmen vize kategorilerinde işlem yapan kişilerin yerini / sırasını takip etmesi için kullanılan tablolara verilen isimdir. https://travel.state.gov/content/travel/en/legal/visa-law0/visa-bulletin.html adresinden takip edilebilir.
Current olmak: Sıra numaramızın (PD'mizin) bültende aktif olması, yani bültendeki tarihin bizim öncelik tarihimizi veya sonrasını göstermesi. Seçtiğimiz yönteme (cp veya aos) ve işlem durumumuza göre kontrol etmemiz gereken tablolar değişebilir. Aşağıda yer alan "Süreçle ilgili önemli linkler" kısmında bununla ilgili detaylı bilgi mevcut.
Retrogression: Vize bültenindeki tarihler bazen ileri gitmek yerine geriye gidebilir, buna gerileme yani "retrogression" denir. Bunun nedeni başvuru sayılarının çok olması, işlem yoğunlukları ve senelik verilebilecek vize kotasına ulaşılmasıdır.
LC (Labor certification): İşverenin sizin adınıza dolduracağı işçi sertikası. ETA-9089 formu olarak da adlandırılır.
LC Audit : Doldurulan her 3 işçi sertifikasından 1 tanesi otomatik olarak audit'e yani denetime girer, tamamen rutin bir süreçtir. Denetimi böyle rastgele yapmayı uygun görmüş çalışma bakanlığı, korkulacak bir süreç değil. (1 Haziran 2023 ile devreye giren yeni form yapısı ile birlikte audit oranları çok azaldı. son verilere göre 5000 dosyadan ancak 1 tanesini audit'e giriyor) İşverenin LC formuna girdiği tüm ilan, pwd vb. süreçleri kanıtlayacı belgeler göndermesi istenir. Sadece süreci biraz uzatabilir.
PD (Priority date): İşverenin sizin adınıza LC'yi çalışma bakanlığına gönderdiği tarih sizin öncelik tarihiniz / sıranız oluyor. Sıra numarasını alan beklemeye geçiyor. Bu sıra numarası aslında bir tarih, ve bültende “current” olmak yani sıramızın gelmesi için bizim tarihimiz veya sonrasını göstermesi gerekir.
I-140: Bu form yabancı işçiler için göçmen dilekçesidir. LC yani işçi sertifikanız onay aldıktan sonra göçmenlik işlemlerini başlatabilmek için işveren tarafından doldurulur. Onay alan LC'nin zaman aşımına uğramaması için I-140 formu 6 ay içerisinde gönderilmelidir. Ayrıca bu form ile birlikte süreci AOS mu yoksa Konsolosluk aracılığı mı yürüteceğimiz belirlenir. ( Dosyanın nereye transfer edileceği bu aşamada belirlenir) Fakat bu seçim üzerinde ileride değişiklik yapmamız mümkün. Yani AOS'tan CP'ye, CP'den AOS'a geçiş her zaman mümkün. Sadece bunun kurallarına uygun yapmak ve işlemlere dikkat etmek gerekiyor. Bu formda AOS seçebilmek için ABD'de olmamız ve geçerli bir statüye sahip olmamız gerekiyor. Eğer konsolosluk seçeneği seçilirse dosyamız ilerleyen aşamalarda NVC'ye transfer edilir.
I-140 Premium Process : I-140 formunun 15 gün gibi kısa bir sürede değerlendirilebilmesi için USCIS'ten satın alınabilecek hızlandırılmış servis. Bazı aracı firmalar verdikleri servise bu hizmeti dahil ediyorlar. Eğer dahil değil ise ekstra ücret ödenerek satın alınabilir.
I-140 RFE: Request for Evidence dediğimiz bu işlem dilekçedeki bilgiler yeterli bulunmadığı zaman USCIS yetkilileri tarafından daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulduğu durumlarda talep edilir. Bu aşamaya giren başvuralar ek formlarla işe ve kriterlerine uygun olduğunu kanıtlaması gerekecektir. Dilekçenin reddi anlamına gelmez ancak süreci uzatacaktır.
DS-260 (Sadece CP yöntemi için): PD'miz bültende "B. DATES FOR FILING" tablosunda "current" olduğu zaman, yani sıra numaramız "tabloda" ilk göründüğü zaman artık dosyamız NVC'ye gönderilir ve konsolosluk randevusu alabilmemiz için bizim ve varsa aile üyelerimize ait bilgiler ayrı ayrı bu form aracılığı ile tanımlanır, sonrasında gerekli belgeler gönderilir. Belgelerimiz onaylandığı (DQ olduğunda) ve sıra numaramız "Final Action Dates" tablosuna göre current olduğunda artık hayırlısı ile konsolosluktan vize randevusu almaya hazırız demektedir.
DQ (Sadece CP yöntemi için): DS-260 ve tüm belge işlemleri tamamlandıktan sonra NVC'da "Documentarily Qualified" durumuna geçilir. Bu artık vize almak için her şeyin hazır olduğu ve "Final Action Dates" tablosuna göre current olmayı beklediğimizi gösterir. Current olduğumuz zaman konsolosluktan randevu bekleme aşamasına geçeriz.
I-485 (Sadece AOS yöntemi için): ABD'de geçerli bir vize türüne sahip olanların AOS yaparak göçmen vize türüne geçmelerini sağlayan form. PD'miz bültende "current" olduğu zaman ( AOS filing için hangi tablo kullanılacağı her ay bültende belirtilir), yani sıra numaramız "tabloda" ilk göründüğü zaman artık dosyamız USCIS'e gönderilir ve randevu alabilmemiz için bizim ve varsa aile üyelerimize ait bilgiler ayrı ayrı bu form aracılığı ile tanımlanır. Bu form doldurulduktan ve bekleme aşamasına geçtikten sonra artık mevcut vizemiz ve overstay ( kalış süreleri ) ile ilgili bir sıkıntı yaşayamayız. Belgelerimiz onaylandığı ve sıra numaramız "Final Action Dates" tablosuna göre current olduğunda artık hayırlısı ile USCIS yerel ofislerinden vize randevusu almaya hazırız demektir.
I-765 EAD (Sadece AOS yöntemi için): Green card'ınız onaylanıncaya kadar sponsorda çalışabilmenizi sağlayacak geçici çalışma belgesidir. PD'niz bültende current olunca I-485 formu ile birlikte doldurabilir. Bu belge onaylandıktan sonra green card'ımız olmasa bile çalışmaya başlayabiliriz.
I-131 Advance Parole (Sadece AOS yöntemi için): Green card'ınız onaylanıncaya kadar ABD dışına seyahat edebilmenizi sağlayacak seyahat belgesidir. PD'niz bültende current olunca I-485 formu ile birlikte doldurabilir. Bu belge onaylandıktan sonra sürecinizi etkilemeden ABD dışına seyahat etmenize ve geri dönmenize olanak tanır.
Süreçle ilgili önemli linkler
Vize bülteni:
Vize bülteni https://travel.state.gov/content/travel/en/legal/visa-law0/visa-bulletin.html adresinden takip edilebilir. Her ay yayınlanan bültendeki yerinizi AOS ve CP yöntemi tercihinize göre takip edebilirsiniz. Sponsorunuz sizin adınıza LC belgesini doldurduğu tarih sizin PD'niz oluyor. Bu tarihle bültendeki yerinizi takip edebilirsiniz. Örneğin 22 Eylül 2023 tarihinde LC'si dolduran bir kişinin PD'si İngilizce yazılışıyla 22SEP23 tarihidir. Bültende bakmanız gereken üst başlık "EMPLOYMENT-BASED PREFERENCES". Bunun altında 2 adet tablo yer almaktadır.
A. FINAL ACTION DATES FOR EMPLOYMENT-BASED PREFERENCE CASES
B. DATES FOR FILING OF EMPLOYMENT-BASED VISA APPLICATIONS
AOS yöntemini seçtiğiniz zaman her ayın bülteninde I-485 formunu doldurmak için hangi tabloyu kontrol etmeniz gerektiği belirtilir. Hem mevcut bültende hem de sonraki bültende hangi tablonun kullanılacağını şu adresten öğrenebilirsiniz. Genelde mali yılın ilk aylarında (ekim, kasım), B. DATES FOR FILING tablosu baz alınır, sonraki aylarda ise yerini A. FINAL ACTION DATES tablosuna bırakır. Bültenden bunu takip etmeniz gerekecektir. Tabloda "Other workers" kategorisi altında yer alan tarih sizin PD'niz ile aynı veya daha ileri bir tarih ise artık bu formu doldurmaya hazırsınız demektedir. Ancak formu doldurmuş olmanız green card'ın hemen hazır olacağı anlamına gelmez. Green card alabilmeniz için I-485 başvurunuzun tamamlanması / onaylanması ve sonrasında PD'nizin A. FINAL ACTION DATES tablosunda da "current" olması gerekir.
CP yöntemini seçtiğiniz zaman DS-260 formunu doldurabilmeniz için B. DATES FOR FILING tablosu baz alınır. Bültenden bunu takip etmeniz gerekecektir. Tabloda "Other workers" kategorisi altında yer alan tarih sizin PD'niz ile aynı veya daha ileri bir tarih ise artık bu formu doldurmaya hazırsınız demektedir. Ancak formu doldurmuş olmanız green card'ın hemen hazır olacağı anlamına gelmez. Green card alabilmeniz için DS-260 başvurunuzun tamamlanması / onaylanması (DQ olması) ve sonrasında PD'nizin A. FINAL ACTION DATES tablosunda da "current" olması gerekir. Bu hazır hale geldikten sonra artık konsolosluk randevusu bekleyebilirsiniz.
Diğer detaylar:
B. DATES FOR FILING tablosu her zaman daha ileri bir tarihi gösterir çünkü hazırda green card olmasa bile insanların başvurularını almak ve dosya işlemlerini hızlandırmak için bu tablo baz alınır.
Tabloda "C" harfi yer alıyorsa tarih farketmeksizin herkes için "all current" olduğu anlamına gelmektedir.
Tabloda "U" harfi yer alıyorsa o kategorideki vize işlemlerinin "unauthorized" olduğunu yani durdurulduğunu anlayabiliriz.
Vize bültenini anlayabilmek adına biraz daha detay içeren şu iletiyi inceleyebilirsiniz: https://yesilkartforum.com/forum/post/389489
PERM Processing Times:
Perm işlem süreleri tablosunu https://flag.dol.gov/processingtimes adresinden takip edebilirsiniz. Her ay güncellenen bu tabloda PERM sürecindeki işlem sayıları ve ortalama işlem sürelerini görebilirsiniz.
"Analyst Review" sizin LC'nizin o anki duruma göre ortalama ne kadar sürede değerlendirilebileceğini gösterir. "Audit Review" ise eğer LC'niz audit'e girerse ortalama ne kadar sürede sonuçlanabileceğini gösterir. (LC değerlendirme ile birlikte toplam süre ).
Yukarıdaki tabloda ise "Priority Date"'e göre hangi dosyaların o ay işlemde olduğunu görebilirsiniz. Yukarıdaki tabloya göre 31 Ağustos 2023 itibariyle LC doldurma tarihi "October 2022" veya öncesi olan dosyalar inceleniyor. LC gönderilme tarihi "June 2022" olan ve audit'e girmiş dosyalar inceleniyor.
DOL başvuru takibi ve durum kontrolü
DOL'a ait şu adresten https://flag.dol.gov/case-status-search size aracı firma veya avukat tarafından iletilen "G-" harfiyle başlayan takip kodu ile başvurunuzun gerçekten yapılıp yapılmadığını ve ne aşamada olduğunu takip edebilirsiniz.
Önemli bilgi: Bu özellik LC formu 1 Haziran 2023 ve sonrasında doldurulanlar için geçerli. Bu tarihten öncekiler için online sorgulama maalesef mevcut değil. DOL veya avukat ile iletişime geçerek durumu öğrenebilirsiniz.
Ayrıca bu ekrandan PWD sürecindeki iş ilanları için "P-" harfiyle başlayan takip kodu ile sorgulama yapabilirsiniz.
Aşağıda bana ait LC dilekçesinin durumunu gösteren sonuç ekranı mevcut.
Aşağıda benim başvurduğum işe ait PWD sonuç ekranı mevcut.
EB-3C (EW) Other Workers Durum Takibi - Excel Tablosu
Forumdaki üyeler arasından bu sürece başlamış kişileri aşağıda formu kullanarak excel tablosuna kayıt olmaya davet ediyorum. Bu formda kişisel ve gizli kalması gereken bilgiler (ad soyad, email) açık olarak gösterilmiyor. Sadece süreçteki konumunuzu görmek ve diğer üyelerlerle karşılaştırabilmek için oluşturulmuştur ve kaydolmak gibi bir zorunluluk yoktur. Buraya veri girebilmeniz için bir google hesabına ihtiyacınız olacaktır çünkü formu güncellenebilir yaptım. Yani süreç içerisindeki tüm güncellemeleri kendi email hesabınızla giriş yaparak form üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Buraya kaydettiğiniz ad soyad ve e-mail adresi diğer kişiler tarafından görüntülenemez ve gizli kalır. Sadece forma girmiş olduğunuz diğer bilgiler açık bir şekilde excel tablosunda yer alır. Süreç içerisinde hangi konumdaysanız o alanları doldurmanız, diğer alanları boş bırakmanız gerekmektedir. Katılımınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Formu doldurma & düzenleme adresi: https://forms.gle/YMZfBYVRKFyDBwSM6
Forma doldurulan tüm kayıtların yer aldığı excel tablosu: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1z9VvHB4wKk5t8qILfEC96pXbtNEwSTymel61TYX55ew/edit?usp=sharing