Bu arada dün konuşulan konularla ilgili olarak (USCIS sürecindeki avukatlık ve bazı devlet formu harcamaları ile danışmanlık ücretlerinin aday tarafından karşılanması) gün içerisinde Muhammed Üzüm Bey'e de (Grape Law Firm PLLC) mail atmıştım. @tufank Bu ödemeler hukuki açıdan bir sorun teşkil ediyor mu, ya da bu konuda konsolosluklar bir problem vs çıkarıyor mu, bunları sorguluyor mu diye. "Hayır, herhangi bir problem olmaz." şeklinde geri dönüş yaptı. Merak eden arkadaşlara ilave bilgi olması açısından eklemiş olayım.
Best posts made by emre911
-
RE: EB-3C (EW) Green Card süreci danışmanlığı konusunda sorular ve uyarılar!
-
RE: EB-3C (EW) Green Card süreci danışmanlığı konusunda sorular ve uyarılar!
Detaylı bilgi için benim ve tufan beyin postları kronolojik sırayla takip edebilirsiniz. Kendimiz de sürece dahil olduğumuz için özellikle bu başlık altında baya paylaşım-araştırma yaptık.
Vasıfsız işçi kategorisi için süreci basite indirgersek;
PWD (Ortalama Maaş Tespiti) => ortalama 4-6 ay (aday bağımsız),
İlan Süreci => ortalama 2-3 ay (aday bağımsız),
DOL (Department of Labor / Çalışma Bakanlığı) PERM Süreçleri => ortalama 9-15 ay (audit olursa yani süreç denetime takılırsa süre uzayabiliyor)
USCIS(Vatandaşlık ve Göçmenlik Bürosu) I-140 Süreçleri => Premium Processing(devlete ödenen 2500$ işlem hızlandırma parası) ile 15 gün, yoksa 3-6 ay
Visa Bulletin Bekleyiş Süreci => Her ay paylaşılan vize bültenine göre değişiyor, şu anda 3 yıl geriden geliyor.Burada şöyle de önemli bir nokta var, bazı süreçlerin bekleme süresi toplam bekleme süresini etkilemiyor. Son aşamada Visa Bulletin (Vize Bülteni) 'de takip ettiğiniz tarih, sizin Labor Certification filling date'iniz, yani PERM süreçlerinin evraklar doldurulup DOL(Çalışma Bakanlığı) üzerinde başlatıldığı tarih. Dolayısıyla PERM başlangıcına kadar geçen süre + Visa Bulletin'de current oluncaya kadar geçen süre kadar sürüyor diyebiliriz kabaca. Tabi Visa Bulletin'de Current olduktan sonra Konsolosluk mülakatı randevusu verilmesi, pasaport teslimi, ABD'ye gidiş derken o tarihin üzerine birkaç hafta ya da ay daha geçecektir mutlaka.
Toplam bekleme süresinden, yani Visa Bulletin'den bağımsız olarak da 0'dan bu işe girişen bir kişinin I-140 formunun onaylanıncaya kadar geçecek süre yaklaşık 15-30 ay. Burada bürokratik işlemlerin yavaşlaması, sürece neresinden dahil olduğunuz gibi faktörler ne kadar zaman alacağını etkileyen faktörler. BDV Solutions firmasında paylaşılan tarih, tahmini LC Filling Date yani o işe başvurursanız Visa Bulletin'de bekleyeceğiniz Priority Date olacak. Bu şirketlerdeki pozisyonlar sürekli ihtiyaç bulunan toplu ekip pozisyonları, maaşlar asgari ücret, gereksinimler çok az olduğundan maaş tespit ve ilan süreçleri aday bağımsız önden yürütülebiliyor. Dolayısıyla kontenjan henüz dolmasa bile bu süreçler paralelde işliyor. LC başvurusu şahsa özel yapıldığından LC başvurusu yapılmadan önce PWD ve ilan süreci tamamlandıktan sonra henüz kontenjan dolmamışsa, tam o anda pozisyona dahil olursanız baştaki 6-9 aylık boşa bekleme sürecinden de kurtulmuş olursunuz özetle.
Sözün özü, LC Filling Date'i en yakın tarihli pozisyonu seçerseniz, PERM süreci sizin için daha erken başlar ve muhtemelen diğerlerinden daha çabuk biter diyebiliriz.
-
RE: EB-3C (EW) Green Card süreci danışmanlığı konusunda sorular ve uyarılar!
Bu arada bu sayfada yazılanları okuyup cidden yazılıma yönelmek isteyenler için de eklemiş olayım. İlla bu mesleği yapmak istiyorsanız (Software Developer - Software Engineer), mühendislik ya da ilgili bir bölüm mezunu olmasanız bile lütfen öncelikle yabancı bir üniversitenin (Duke-Stanford-Oxford-ETH Zurich-UC Berkeley-MIT vs gibi) ya da yerlilerden ODTÜ-Koç vs gibi bir üniversitenin Curriculum (müfredat) saylarını inceleyin. Bazı üniversiteler gerek youtube kanallarında, gerek çeşitli platformlarda ücretli-ücretsiz bu dersleri tekil ya da toplu olarak yayınlayabiliyor. Öncelikle bu müfredatlardaki dersleri kısmen de olsa tamamlamak size hem mesleki açıdan bir fikir verecektir, hem de yazılımsal altyapının temellerini atacaktır. Daha sonrasında EDX gibi ciddi eğitim platformlarından yabancı üniversitelerin veya akademilerin elektronik diplomalı, tamamen uzaktan Computer Science programları mevcut. Bunlar elbette biraz tuzlu olmakla birlikte o kadar mükemmel seviye de eğitimler ki, diplomaların direkt olarak uluslararası geçerliliği mevcut (Syracuse, University of London gibi). Ayrıca Türk Üniversitelerinin örgün eğitiminden hem kat kat daha ucuz, hem de tamamen online. Hatta dünyanın en iyi üniversitelerinden online Micro Master ve Master Degree'ler bile mevcut.
Özetle Software Engineer-Software Developer olup, bir de üzerine ABD'de iyi maaşlarla iş bulup çalışabilmek istiyorsanız bu yollardan ilerlemek çok faydalı olacaktır. Eğer matematiksel altyapınız kötüyse, en azından sayısal bir bölüm mezunu değilseniz, lise zamanlarında notlarınız kötüyse, ÖSYS sınavlarında matematikten en az 3'te 2'sini doğru yapamamış bir öğrenci olduysanız, belli bir yaştan sonra da bunları telafi etmek çok zor olacağından bu mesleğe hiç girmemenizi öneririm. Bu meslekte hele ki ABD'de iyi paralar kazanabilmek için matematik altyapısı, algoritma kurabilme kabiliyeti, analitik zeka, hafıza vs gibi kavramlar gerçekten çok önemli. ABD'de neredeyse tüm kurumsal iş yerleri sizi zamana karşı stres altında bırakan algoritma mülakatlarına sokacak, aynı zamanda bar raiser gibi mülakatlarla da genel altyapınızı ölçüp, şirketin seviyesini arttırıp arttıramayacağınıza bakacaktır.
Buraya kadar okeyseniz, yazılım geliştirciliği-mühendisliği altyapınız tamamdır. İş Tufan bey'in de dediği noktaya geliyor, yani alt başlıkta uzmanlaşma. Burada yeni başlayanlar daha şanslı denebilir, çünkü herhangi bir teknoloji için 0'dan başlamak kendini güncel tutmaya çalışmaktan her zaman daha kolaydır. Burada hangi alt başlıkta uzmanlaşacağınız sizin yeteneklerinize ve hevesinize kalmış.
İlk olarak Support-Frontend-Backend-Mobil-DevOPS-System-Network-Data Science-Database Management bu üst yönelimlerden birisi seçilmeli. Popülariteleri için ABD'deki iş ilanlarını ve ortalama maaşları inceleyebilirsiniz. Hepsi gayet popüler diyebiliriz. Fakat son birkaç yıldır (özellikle pandemiyle birlikte) artan dijitalleşme sonrası birbiriyle entegre ve yüksek trafikli devasa sistemlerin yönetimi açısından Docker-Kubernetes-Jenkins-Git-Chef-New Relic gibi tool'lar oldukça gelişti. Dolayısıyla DevOPS Engineer dediğimiz kesimin önemi bir hayli arttı, maaşları da yükseldi. System ve Network Engineer dediğimiz, sistem ve ağ entegrasyonlarını kontrol edip yöneten arkadaşlar da benzer durumda. DBA'ler de artık çok daha komplike ve devasa, hassas databaseleri yönettiğinden ve özellikle mikro servis mimarisinin yayılmasıyla birlikte tek bir şirkette bile birbiriyle entegre sayısız DB katmanı oluştuğundan, kendi başlarına bir ekosistemden sorumlu hale geldiler. O yüzden onlar da çok revaçta denebilir. Yine benzer şekilde bu şirketlerin db'lerinde oluşan Data havuzu yani ham bilginin ve bunların işlenmesinin-raporlanmasının önemi arttığından Data Scientist dediğimiz veri bilimcileri de ABD piyasasında çok kıymetli. İlişkisel veri tabanları, SQL syntax, SQL mimarisi, Python yazılım dili, Big Data Management, Hadoop-Spark gibi tool'lar vs ilginizi çekiyorsa bunları da tercih edebilirsiniz.
Yok ben bu taraflar revaçta diye hiç bulaşmayayım, derdim klasik yazılımcılık. Oturup kod yazayım diyorsanız da, o da artık eskisi gibi değil. Fullstack Developer'lığın dünyada pek bir kıymeti kalmadı. Artık Mobil için Mobile Development ekipleri (iOS için ayrı Android için ayrı), iş akışı ve altyapı kodları için backend ekipleri (Java, C#, Go, Node.js, C++ gibi diller ve sayısız birçok tool kullanan), Web veya Mobile farketmeksizin (responsive design) görsel component'leri ve ön yüzün backend ile entegrasyonunu geliştiren-düzenleyen frontend ekipleri (React.js, Vue.js, Angular.js, Node.js, Pure Javascript, HTML, CSS teknolojileri başta olmak üzere yazan) mevcut. Backend tarafı daha çetin diyebilirim. Hem akademik, hem mesleki tecrübe beklenen, en ufak hatanın bile çok pahalıya patlayabildiği, kendi içerisinde bile domain uzmanlığı gerektirebilen (Core Banking, Insurance, E-Commerce gibi) tam bir kurtlar sofrası. Ayrıca gerektiğinde kendi içerisinde hem DBA, hem frontend, hem system, hem network hem data science vs gibi çeşitli yelpazeden uzmanlıkları dönemsel olarak gerektirebiliyor. Kullandığınız yazılım dilinin syntax'ı güncellemelerle tamamen değişebiliyor. Yeri geliyor bir projede 3 farklı db, 5 farklı yazılım dili, sayısız tool ve mimari altyapı tasarlamak-kullanmak gerekebiliyor. Yani kısaca yazılımın amiral gemisi, diğer her konu backend'in etrafında şekillenir diyebiliriz. Temelden gelmeyenlerin bu taraftan uzak durmasını öneririm. Frontend ve Mobile taraflar ise çok daha soft, kullanılan araçlar-teknolojiler az çok belli, sorumluluk çok daha az, maaşlar kıdeme göre hemen hemen aynı. Backend'in bunlara göre tek artısı, ortada yeni açılan bir üst seviye pozisyon ve bir kıdem atlama/terfi durumu varsa (team lead-tech lead-software architect-director-CTO vs) bunda öncelik çoğunlukla backend uzmanlarınındır. Yani bir 7-10 yıl sürünür, sonra yönetsel pozisyonlarla ekmeğini yemeye başlarsınız. Sırta yüklenen sorumluluk 10 kat artar tabi orası ayrı. Okullu değil alaylı dediğimiz yazılımcıların büyük çoğunluğu bu taraftan uzak durur ve mobile-frontend ekiplerde baş gösterirler.
Son olarak tercihinizden bağımsız olarak, Tufan Bey'in de söylediği gibi, uzmanlık farketmeksizin iş yaptığınız/kullandığınız sürece takip edilmesi gereken birçok yazılım dili veya tool/teknoloji ile karşılaşırsınız. Bunlar için de online eğitim platformları her zaman başı çeker. Ben kendi adıma spesifik konuların eğitimleri için Udemy, PluralSight ve Linda kullanıyorum. Özellikle Udemy, derya deniz ve eğitimler oldukça ucuz. Eğitim bağımsız, herhangi bir konuda takıldığımda da Google'a başvurmak yeterli oluyor. İnternette hemen her konuda sayısız kaynak var. Bunca yıldır yazılımcıyım, Youtube, Stackoverflow, Medium, Microsoft.com(ya da kullandığınız dilin Open Source dökümantasyon siteleri) gibi platformlar kullanarak cevabını bulamadığım bir problemle ancak 5-10 kez karşılaşmışımdır. Onlarda da beyin fırtınası yapmak ve sizden çok daha tecrübeli insanlara sormak; o da yeterli gelmezse alternatif çözümler bulmak her zaman işe yarayacaktır.
Biraz uzun bir yazı oldu ama fikir vermesi açısından detaylı yazmak istedim. Umarım faydası dokunur.
-
RE: DV2025 Sohbet Odası
Hocam zaten birkaç ön şart koşsalar o yüzbinlerle ifade edilen sayı direkt on binlere düşer. Kimin daha çok istediği de şartları sağlamasından belli olur. Surname yerine adını, Name yerine soyadını yazan birçok kişiye bile çıktığını gördüm. Bu işin biraz ciddiyeti olmalı. İnsanlar belediyeye iftar başvurusu yapar gibi başvurmamalı.
-
RE: eb3vize.com İstihdam Bazlı Green Card
Biz de eb3vize.com üzerinden Charleston/SC için sürecimizi başlattık. Tüm arkadaşlar için süreçlerinde başarılar ve kolaylıklar diliyorum.
-
RE: eb3vize.com İstihdam Bazlı Green Card
Kesinlikle katılıyorum. Biz de benzer şekilde eşim üzerinden başvurduk. Yaş 30 ların başıyken çok geç olmadan girişmek en iyisiydi. Ben dediğiniz gibi senior software engineer pozisyonunda çalışıyorum halihazırda. 7 seneyi geçen kurumsal tecrübem, C1-C2 bandı İngilizcem var. Elimde green card olsa birçok iş imkanı saatler içinde garantili ama gel gör ki sponsorluk olmadan gitmek imkansız. Hangi sponsor ABD de yazılımcı olmadığına devleti inandırıp bir de tek bir kontenjan için 3 sene bekler? Masrafları vs saymıyorum. Tanıdık-akraba şirketi vs bulsanız scam'den patlarsınız. Bizim eskilerin bir lafı vardır, emeklemeden yürüyemez, yürümeden koşamaz, koşmadan uçamazsın diye. Sürünmeden de kral olamazsın hiçbir yerde. Biz burada eşimle girdiğimiz ve ben kendi sektörümde çalışabileceğim için biraz daha şanslıyım sanırım ama bekarlar için bile gerçekten iyi bir yaşam tecrübesi ve bu sonsuz umutsuz döngüler ülkesinden kurtulmak için gerçekten iyi bir fırsat.
-
RE: eb3vize.com İstihdam Bazlı Green Card
Biz sürece dahil olduk. Şu ana kadar bir eksikliklerini görmedim diyebilirim. Alternatif olarak bdvsolutions var fakat hem fiyatlar 30.000 dolar üzeri hem de pozisyonların lokasyonlarını ben pek beğenmedim açıkçası. İlaveten dünyanın her yerinden uzun yıllardır başvuru aldığı için ilgi alakanın yetersiz olduğu söylenmiş birçok kaynakta.
Eb3vize kendini kanıtlamak ve uluslararası piyasada eb3visa olarak yer edinmek için için daha fazla uğraşacak ve bizlere destek olacaktır diye düşünüyorum. Ayrıca hem fiyat daha makul, hem taksitli hem de lokasyonlar ve saatlik ücretler daha iyi. Ek olarak Grape Law avukatlık ofisinin kurucusu Muhammet Üzüm beyle görüştüğümde kendisi eb3vize ile partner olduklarını ve LC sonrası üçüncü aşamayı kendilerinin yürüteceğini belirtti. Belki şu an tek eksiği alternatif yerler ve iş kolları olabilir, o da zamanla artacaktır.
Gidişata göre feedback vermeye devam ederim. Bilginiz olsun.
-
RE: eb3vize.com İstihdam Bazlı Green Card
Evet, 4 yıllık fakülte bitirenler ve alanında en az birkaç yıl iş tecrübesi olanlar Professional kategorisinde başvurabiliyor. Fakat burada şöyle sorunlar var. Bu pozisyonlar doğası gereği tek ya da nadiren maksimum birkaç kişilik açılabiliyor. Ayrıca firmanın neden sizi istihdam etmeye çalıştığını devlete ispat etmesi, tüm masraflarınızı karşılaması, verdiği ilanlara başvuru olmaması, ve tüm bunlar olurken yıllarca, en az 2-3 sene sizi beklemesi gerekiyor. Eğer özellikle Türkiye üzerinden başvuracaksanız bu yöntem maalesef pek sağlıklı değil ve olabiliyesi çok zayıf. ABD üzerinde çalışma vizeniz varsa ve Adjustment of Status ile basvuracaksaniz mantıklı olabilir.
Şöyle söyleyeyim, 7 sene üzeri tecrübem, C2 civarı İngilizcem var. Halihazırda Avrupadan bir şirketle freelance iş yapıp Türkiyenin en büyük firmalarından birinde çalışıyorum. Ek olarak yazılımcıyım ve mühendislik diplomam var uluslararası geçerliliği olan. Yine de girmedim Professional topuna. Tanıdık, akraba vs olsa ya da start up vs olsa ya denetimlerden patlarsınız ya da size verilecek maaşa onlarca başvuru gelir ABD vatandaşlarından öyle patlarsınız
Unskilled'ın avantajı, ABD de rağbet görmeyen, sürekli işçi açığı olan pozisyonlar olması. Burada siciliniz temizse, yaşınız gençse, 1 yıl o maaşa razı olup çalışma sözü verirseniz ve bir de üzerine belli bir düzey İngilizceniz varsa Amerikan kapitalizmi için biçilmiş kaftansınız. 1 yıl sonra zaten istediğiniz işte çalışabilirsiniz. Benim eşim de sizin durumunuzda, onun üzerinden başvurduk o sebeple. Ben eş durumundan alırsam direkt kendi işimi yapabilmiş olacağım.
-
RE: eb3vize.com İstihdam Bazlı Green Card
Selamlar,
Bu şekilde beklerseniz şöyle bir durum var, bilginiz olması açısından yazayım. Zaten şu an girenler vize bülteninin mevcut durumuna bakıldığında minimum 3 yıl bekleyecek. Sürece dahil olmak için eğer bizim sonuçları beklerseniz vize alabilmeniz muhtemelen 7-10 yılı bulacaktır. Ona göre hesap yapmanızı öneririm.
-
RE: EB-3C (EW) Green Card süreci danışmanlığı konusunda sorular ve uyarılar!
E2 yatırımcı vizesi sonuçta, maddiyatçı yaklaşılması normal, bizimki harranlı ırgat vizesi olduğundan destek oluyorlar sağolsun
Şaka bir yana, ben kendisine gerek instagram, gerek mail yoluyla ne sorduysam cevabını aldım diyebilirim, hiçbir talepleri olmadı. Ayrıca önemli olan maddiyat değil, zaten sürecin ücretini ödeyeceğiz her halükarda. Benim için önemli olan prestij, ulaşılabilirlik, hukuki olarak Türkçe'ye hakimiyet, tecrübe ve olumlu referanslar. Bunların hepsi mevcut olan 2-3 Türk kökenli avukatlık ofisi var sadece.
BDV'de sorun yaşayan, negatif geri bildirim yapanların büyük çoğunluğu ya avukatla ilgili problem yaşamış, ya ulaşılabilirlikle ya da bazı işverenlerin ufak ölçekli olması sebebiyle pozisyonlarla ilgili yaşanan sorunlar ve gecikmelerle. Eb3vize yeni olmasına rağmen çatı şirketi Dynaxe Capital - Workforce'un anlaştığı şirketler oldukça büyük. Bizim yazıldığımız Charleston daki Wendy's zincirinin (franchise) ülke çapında 3.000 den fazla çalışanı var. Muhtemelen McDonald's zincirinin de benzer şekildedir. Yani pozisyonla-işverenle ilgili sorun yaşama ihtimali düşük. Avukat olarak Muhammed Bey in kanalı,sayfaları ve Google sayfasında hiç kötü yorumu yok. İletişim olarak da 6 saati aşkın cevap alamadığım olmadı, BDV bazen günler sonra dönüyor. O yüzden söylediğiniz gibi ekstra bir risk yok. Fiyat da 10.000 dolar kadar fark ediyor. Düşünen arkadaşlar ikisini de iyi incelesin değerlendirsin tabi kendi şartlarına göre.
Latest posts made by emre911
-
RE: EB-3C (EW) Green Card süreci danışmanlığı konusunda sorular ve uyarılar!
Güveninizi kıran ya da sorun yaşadığınız konu nedir tam olarak? Açıklarsanız hem herkes bilgilensin hem de muhatabına srabiliriz bu şekilde. Ben sözleşmede rahatsızlık verecek bir nokta görmedim, BDV'ninkiyle aynı sayılır.
Bizler ve birçok insan bu işe hem para hem de önemli zaman harcamış olacağız. Aynısı BDV ile anlaşanlar için de geçerli. Kötü veya iyi, yaşadığınız tüm önemli tecrübeleri lütfen detaylıca yazın ki herkes bilgilensin ve konu herneyse açıklığa kavuşsun. Bu şekilde yüzeysel kalınca insanları şüpheye düşürüp endişelendirmekten başka bir şeye yaramıyor maalesef.
-
RE: EB-3C (EW) Green Card süreci danışmanlığı konusunda sorular ve uyarılar!
BDV Solutions tüm dünyadan başvuru alıyor şu anda, ondan dolayı 20-30 farklı pozisyon olması normal. EB3vize Türkiye'den, Azerbaycan'dan veya Türklerden başvuru alıyor şu an sadece. Eş zamanlı pozisyonlar açarken ülke kotalarını da hesap etmek zorundalar. Dan dun pozisyon açsanız yığılmadan ve sonradan girenler için süreyi uzatmaktan başka bir işe yaramaz. Sonuçta Türkiye'de yaşıyoruz, emin olun Alabama'ya bile gitseniz 1 yıllığına değer. Sonradan şükredersiniz iyi ki deyip. Şu an zaten Tennessee Pigeon Forge var. Ufak bir tatil kasabası, ilk 1 yıl için gayet iyi. BDV Solutions'ta da Colorado gibi alternatifler var onlar da güzel. Bence fazla seçici olup çok vakit kaybetmeyin, mevcut alternatiflerden neresi daha hoşunuza gidiyorsa yapıştırın.
-
RE: DV2025 Sohbet Odası
Kesinlikle. ABD'de karı-koca çalışmak kadar harika bir şey yok. Emeğin karşılığını veren bir ülke. Ona göre refah seviyesi de artıyor. Sadece ilk başta biraz daha masraflı olur.
Ne iş yapacağınızı şimdiden belirlerseniz (ülke bağımsız), çok fazla sıkıntı olmaz. Zaten büyük bir çoğunluk kendi işini devam ettiriyor dil sorunu yoksa.
Psikolojik olarak da aileyle gitmek, tek gitmeye göre 1000 kat daha iyidir. Yalnız olmayacaksınız akşam evinize gittiğinizde en azından.
-
RE: EB-3C (EW) Green Card süreci danışmanlığı konusunda sorular ve uyarılar!
Aynen. Kendisi elinden geleni yapacaktır şüphem yok. İnşallah kaza, bela, sağlık problemi, pandemi, savaş vs olmaz da bir an önce vakit geçer gitmek kısmet olur hepimizin.
-
RE: DV2025 Sohbet Odası
Yaklaşık 8 yıldır C# ağırlıklı yazıyorum. Gerçekten güzel ve keyifli bir dil; .Net Core la gelinen performans ve kabiliyet seviyesi inanılmaz. Yakında Java'yı çöplüğe gönderecek bu gidişle. Benzer şekilde Go da oldukça iyi.
Yalnız yazılıma 0'dan girecek arkadaşların (özellikle 25-30 yaşından sonra) öncelikle bir akademik altyapı oluşturmasını (EDX Online Derece Programları gibi) daha sonrasında da bazı bootcamp ve online akademilerin sertifikasyon programlarına katılıp hem deneyim kazanmalarını hem de sertifikalar alıp LinkedIn-Github vs profillerini güçlendirmelerini tavsiye ederim. Öyle sadece youtube'dan video izlemekle hiçbir gelişim olmaz maalesef, iş bile bulunamaz bu şekilde.
-
RE: EB-3C (EW) Green Card süreci danışmanlığı konusunda sorular ve uyarılar!
E2 yatırımcı vizesi sonuçta, maddiyatçı yaklaşılması normal, bizimki harranlı ırgat vizesi olduğundan destek oluyorlar sağolsun
Şaka bir yana, ben kendisine gerek instagram, gerek mail yoluyla ne sorduysam cevabını aldım diyebilirim, hiçbir talepleri olmadı. Ayrıca önemli olan maddiyat değil, zaten sürecin ücretini ödeyeceğiz her halükarda. Benim için önemli olan prestij, ulaşılabilirlik, hukuki olarak Türkçe'ye hakimiyet, tecrübe ve olumlu referanslar. Bunların hepsi mevcut olan 2-3 Türk kökenli avukatlık ofisi var sadece.
BDV'de sorun yaşayan, negatif geri bildirim yapanların büyük çoğunluğu ya avukatla ilgili problem yaşamış, ya ulaşılabilirlikle ya da bazı işverenlerin ufak ölçekli olması sebebiyle pozisyonlarla ilgili yaşanan sorunlar ve gecikmelerle. Eb3vize yeni olmasına rağmen çatı şirketi Dynaxe Capital - Workforce'un anlaştığı şirketler oldukça büyük. Bizim yazıldığımız Charleston daki Wendy's zincirinin (franchise) ülke çapında 3.000 den fazla çalışanı var. Muhtemelen McDonald's zincirinin de benzer şekildedir. Yani pozisyonla-işverenle ilgili sorun yaşama ihtimali düşük. Avukat olarak Muhammed Bey in kanalı,sayfaları ve Google sayfasında hiç kötü yorumu yok. İletişim olarak da 6 saati aşkın cevap alamadığım olmadı, BDV bazen günler sonra dönüyor. O yüzden söylediğiniz gibi ekstra bir risk yok. Fiyat da 10.000 dolar kadar fark ediyor. Düşünen arkadaşlar ikisini de iyi incelesin değerlendirsin tabi kendi şartlarına göre.
-
RE: EB-3C (EW) Green Card süreci danışmanlığı konusunda sorular ve uyarılar!
@mesut1905, içinde söyledi: EB-3C (EW) Green Card süreci danışmanlığı konusunda sorular ve uyarılar!
@tufank evet dil şuan sorun özellikle BDV iletişimi konusunda eşim benden daha iyi ve şuan baya geliştiriyor kendisini online eğitimlerle bende 3 sene boyunca dil okulu online eğitim vs derken bir seviyeye gelirim diye düşünüyorum o seviye ile 1 sene boyunca orada çalışırken de bana katacağı dil tecrübesi ile hayatta kalabilecek kadar dilimi geliştirmiş olurum. argo firması ile yapılacak görüşmeye bir arkadaşımla beraber girerek tercüman yardımı almayı düşünüyorum. Orçun beylerle de görüştüm çok iyi niyetliler evet ama yolun başında olmaları tüm süreçlerin daha yeni oluşu zaten riskin yüksek olduğu ve sürecin bu kadar uzun olduğu bir planda bana uygun gelmedi
EB3vize'de de USCIS'den sonrasını Muhammed Üzüm (Grape Law Firm) yönetecek. Kendisi en yüksek oranlı kabul aldıran ve en tecrübeli göçmen avukatlarından birisi. Yıllardır takip ediyorum kendisini. Açıkçası o işin içinde olmasa ben de BDV düşünüyordum. BDV Solutions biraz daha kurumsal, çeşitli ve farklı avukatlarla çalışıyorlar. Çalıştıkları bazı avukatlarla ilgili çok fazla şikayet geri bildirimi okudum. Evet BDV Solutions ne yapıp edip telafi ediyor ama iş aylarca ya da yıllarca da uzayabiliyor. O yüzden avukatlık süreçleri anlamında EB3 de iyi denebilir, tecrübesizlik durumu yok. Merak edenler için ek bilgi olarak dursun.
-
RE: EB-3C (EW) Green Card süreci danışmanlığı konusunda sorular ve uyarılar!
Bu arada lokasyon olarak spesifik bir talebiniz olursa bunu BDV Solutions'daki danışman arkadaşlara belirtin gün aşırı. Muhtemelen daha açılmadan size haber verirler, ya da olur ya açılır-hemen kapanır bir şey olur, kapansa bile ek kontenjan açıp ya da vazgeçen birisi olursa onun yerine sizi dahil edebilirler hızlı şekilde. Danışmanlarla iletişim çok önemli. Bir iki tanesiyle arkadaş olun ve sürekli sorular sorun, gerisini halledersiniz.
-
RE: EB-3C (EW) Green Card süreci danışmanlığı konusunda sorular ve uyarılar!
Evet, BDV'de baştan soruyor AOS mu Consular Processing'mi diye. Eğer halihazırda bir vizeniz yoksa AOS başlatamazsınız zaten. Sonradan kaydırma vs'de olmuyor, neyle başladıysanız onunla devam etmeniz lazım.
Tufan Bey'in de dediği gibi, grup indirimi yapacaklarını sanmam. Zaten harcanan paranın çoğu avukatlık-devlet masrafları ile birlikte önemli bir kısmı da çalışan danışmanların maaşlarına gidiyor. Karları yönetmelikler gereği ancak maksimum birkaç bin dolar olabiliyor. Dünya çapından başvuran da binlerce müşterileri var bugüne kadar. Bir indirim yapmazlar.
Taksitli seçenekleri bence iyi. Meblağnın çoğunu 3 seneye yayarak ödemek büyük avantaj. Ama tabii ki önemli bir miktarda, dolar bazında vade farkı da alınıyor.
Onun dışında, şu anda evliyseniz ya da USCIS'e I-140 başvurusu yapılana kadar evlenirseniz bir problem yok. Eşiniz için 1000 dolar kadar bir ödeme yapıyorsunuz, dosyaya o aşamada dahil ediliyor. Çocuklar da aynı şekilde. I-140 başvurusu sonrası evlenirseniz problem olabiliyor, başvuruyu geri çekip tekrar değişiklik yapmaları gerekiyor (medeni durum vs). I-140 başvurusu sonrası çocuğunuz olursa negatif bir etkisi yok. Ek ücret ödenip dosyası ilave ediliyor.
Onun dışında seçeceğiniz yer tabii ki sizin zevkinize kalmış. Çocuğunuz varsa okul puanları oldukça önemli. Okul puanlarının yüksek oluşu aynı zamanda suç oranlarını da etkiliyor. Genel olarak ABD'nin tüm şehirlerinde okul puanları (school ratings) ile suç oranları (crime ratings) arasında ters ilişki söz konusu. Bunlardan biri yüksekse diğeri düşüyor otomatikman.
Sizin açınızdan dikkate alınması gereken en önemli özelliklerden birisi de iş imkanları. Her ne kadar sizin işiniz hazır bile olsa, eşiniz de muhtemelen o süre zarfında çalışmak isteyecektir. O yüzden iş imkanlarının daha çeşitli ve fazla olduğu, orta-büyük ölçekli şehirler ya da turistik-sanayi bölgeleri her zaman daha iyidir. Çok atıl kalmış, suç oranları yüksek, nüfusu yıllar geçtikçe azalan bölgeleri tercih etmeyin. En önemlisi de iklim. ABD, Türkiye gibi bir ülke değil. Büyük ama birçok noktasının iklimi size uygun olmayabilir. O yüzden yıl boyu 5-30 derece aralığında kalabilen şehirleri tercih etmenizi tavsiye ederim. Bu sayede iklime adapte olmanız kolay olur ve fazla hasta olmazsınız. Biz bu sebeplerden dolayı, en az 3-4 ay kazandıracağını bildiğimiz halde Canton/Ohio yerine Charleston/SC tercih ettik mesela.
Maaş konusuna gelirsek, bence ona fazla takılmayın. Genelde maaşlar 10-17 dolar arası oluyor. Bunun da sebebi bazı şehirlerde yaşamın ucuz, bazılarında pahalı olması. Dolayısıyla birkaç dolar eksik ya da fazla almanız, şehirler arasındaki bu farktan dolayı yaşam standartınızı büyük ihtimalle pek etkilemez. Fakat BDV Solutions'daki tüm şehirleri ve maaşlarını bir Excel'e yazdıktan sonra numbeo ya da zillow sitesinden de bu şehirlerin pahalılık endekslerini, ortalama kiralarını, okul-suç oranlarını vs takip edip size en uygun gelenleri seçebilirsiniz. Eşiniz bir meslekte çalışmayı planlıyorsa, o mesleğe ait iş imkanlarının daha fazla olduğu bölgeleri tercih edebilirsiniz.
Son olarak yine maddi anlamda en önemli ve dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi gelir vergisi. ABD'de çok çeşit gelir veya mülkiyet vergisi olmakla birlikte temelde üç tip gelir vergisi mevcut. Bunlar Federal (ABD tarafından alınan), Eyalet, Yerel olarak ayrılıyor. Yerel Gelir Vergisi alan yerler ABD'de az sayıda denebilir. Miktarı da düşük olduğundan bunu göz ardı edebiliriz. Geriye kalıyor Federal ve Eyalet Gelir Vergileri. Burada Federal Gelir Vergisi, kazancınızın miktarına göre farklı dilimlerde ve oranlarda olabiliyor, tüm ABD yerleşikleri için ortak bir vergi. Fakat siz seçtiğiniz yere göre Eyalet Vergisinden kurtulabilirsiniz. ABD'de birçok eyalet, eyalet vergisi almıyor ve bu yüzden göçmenler de genelde buraları tercih etme eğilimi gösterebiliyor.
Eyalet Vergisi oranları aşağıdaki şekilde, gri olanlar hiç Eyalet Vergisi almayanlar;
-
RE: EB-3C (EW) Green Card süreci danışmanlığı konusunda sorular ve uyarılar!
Detaylı bilgi için benim ve tufan beyin postları kronolojik sırayla takip edebilirsiniz. Kendimiz de sürece dahil olduğumuz için özellikle bu başlık altında baya paylaşım-araştırma yaptık.
Vasıfsız işçi kategorisi için süreci basite indirgersek;
PWD (Ortalama Maaş Tespiti) => ortalama 4-6 ay (aday bağımsız),
İlan Süreci => ortalama 2-3 ay (aday bağımsız),
DOL (Department of Labor / Çalışma Bakanlığı) PERM Süreçleri => ortalama 9-15 ay (audit olursa yani süreç denetime takılırsa süre uzayabiliyor)
USCIS(Vatandaşlık ve Göçmenlik Bürosu) I-140 Süreçleri => Premium Processing(devlete ödenen 2500$ işlem hızlandırma parası) ile 15 gün, yoksa 3-6 ay
Visa Bulletin Bekleyiş Süreci => Her ay paylaşılan vize bültenine göre değişiyor, şu anda 3 yıl geriden geliyor.Burada şöyle de önemli bir nokta var, bazı süreçlerin bekleme süresi toplam bekleme süresini etkilemiyor. Son aşamada Visa Bulletin (Vize Bülteni) 'de takip ettiğiniz tarih, sizin Labor Certification filling date'iniz, yani PERM süreçlerinin evraklar doldurulup DOL(Çalışma Bakanlığı) üzerinde başlatıldığı tarih. Dolayısıyla PERM başlangıcına kadar geçen süre + Visa Bulletin'de current oluncaya kadar geçen süre kadar sürüyor diyebiliriz kabaca. Tabi Visa Bulletin'de Current olduktan sonra Konsolosluk mülakatı randevusu verilmesi, pasaport teslimi, ABD'ye gidiş derken o tarihin üzerine birkaç hafta ya da ay daha geçecektir mutlaka.
Toplam bekleme süresinden, yani Visa Bulletin'den bağımsız olarak da 0'dan bu işe girişen bir kişinin I-140 formunun onaylanıncaya kadar geçecek süre yaklaşık 15-30 ay. Burada bürokratik işlemlerin yavaşlaması, sürece neresinden dahil olduğunuz gibi faktörler ne kadar zaman alacağını etkileyen faktörler. BDV Solutions firmasında paylaşılan tarih, tahmini LC Filling Date yani o işe başvurursanız Visa Bulletin'de bekleyeceğiniz Priority Date olacak. Bu şirketlerdeki pozisyonlar sürekli ihtiyaç bulunan toplu ekip pozisyonları, maaşlar asgari ücret, gereksinimler çok az olduğundan maaş tespit ve ilan süreçleri aday bağımsız önden yürütülebiliyor. Dolayısıyla kontenjan henüz dolmasa bile bu süreçler paralelde işliyor. LC başvurusu şahsa özel yapıldığından LC başvurusu yapılmadan önce PWD ve ilan süreci tamamlandıktan sonra henüz kontenjan dolmamışsa, tam o anda pozisyona dahil olursanız baştaki 6-9 aylık boşa bekleme sürecinden de kurtulmuş olursunuz özetle.
Sözün özü, LC Filling Date'i en yakın tarihli pozisyonu seçerseniz, PERM süreci sizin için daha erken başlar ve muhtemelen diğerlerinden daha çabuk biter diyebiliriz.