Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐

    EB-3C (EW) Other Workers Vizesi Nedir?

    İki yıldan az eğitim veya deneyim gerektiren "vasıfsız işler" olarak da adlandırılan işlerde çalışarak green card almanızı sağlayabilecek "istihdama dayalı" bir vize türüdür. Aile üyeleri ile birlikte yıllık toplam 10.000 vize kotası vardır.

    Size sponsor olacak işverenin aynı işi yapabilecek ABD'li (veya green card'lı) işçilerin bulunmadığını kanıtlaması gerekmektedir. Bunun için işveren öncelikle geçerli maaş belirleme süreci başlatır (PWD) ve sonrasında iş ilanları / reklamlarla bu işte çalışmaya niyetli bir ABD vatandaşı / green card sahibi olmadığını çalışma bakanlığına belgeler / kanıtlar. Bu kanıtlarla birlikte işverenin sizin adınıza çalışma bakanlığına işçi sertifikasını (LC) göndermesi gerekmektedir. Bu sürecin tümüne PERM süreci nedir. (Program Electronic Review Management)

    Bulunduğunuz ülkedeki ABD elçilikleri / konsoloslukları veya ABD içerisindeyseniz AOS yönteminden birini seçerek ilerleyebilirsiniz. İlk adımınız size sponsor olacak firmayı bulmak olacaktır. Bu işlemi bir avukat veya doğrudan bu işlerle uğraşan ve işçi ile işvereni buluşturan servisleri kullanarak yürütebilirsiniz. Asıl önemli olan husus bunun gerçek bir iş olması. Siz veya aracı firma, sponsor firmaya herhangi bir ödeme yapmamalıdır. Süreçte yapacağınız ödemeler aracı firmanın sağlayacağı danışmanlık, avukatlık, kurye, banka ve bazı belge masraflarından ibaret olmalıdır.


    Aşağıdaki aşamalar ve takip linkleri EB-3 kategorisinde yer alan "Skilled" ve "Professional" seçenekleri için de referans alınabilir. Aradaki fark işin gereklilikleri ve vize bülteninde dikkate almanız gereken başlıktır. "Skilled" ve "Professional" için vize bülteninde "3rd" başlığına bakmanız gerekmektedir.


    eb3-process-flowchart-09-10-2023-updated.png


    Konsolosluk Yöntemini Seçenler için Formlar / Aşamalar (Consular Processing)

    LC ➡ I-140 ➡ DS-260 ➡ Vize mülakatı - Vize onayı


    AOS Yöntemini seçenler için Formlar / Aşamalar (Adjusment Of Status)

    LC ➡ I-140 ➡ I-485 + I-765 EAD + I-131 Advance Parole ➡ Vize mülakatı - Vize onayı


    Süreç içerisindeki formlar, kısaltmalar ve diğer teknik detaylar:

    CP (Consular Processing) : Vizeyi konsolosluk mülakatı ile alma yöntemi.

    AOS ( Adjustment Of Status) : ABD içersindeki göçmen olmayan bir vize türünden kalıcı vize türüne geçiş yöntemi.

    USCIS (U.S. Citizenship & Immigration Services) : ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri.

    NVC (National Visa Center): Göçmen vize kategorilerindeki başvuruları değerlendiren ve ilgili ABD elçilikleri veya konsolosluklarına gönderen birim.

    DOL (Department of Labor) : ABD Çalışma Bakanlığı.

    PWD (Prevailing Wage Determination) : Geçerli ücret belirleme süreci. Sponsorun ilgili pozisyon için vermesi gereken minimum maaşı DOL'a başvurarak tespit ettiği süreçtir.

    PERM (Program Electronic Review Management) : Geçerli ücret belirleme ( PWD ), ilan ve LC'nin doldurulmasını kapsayan sürecin tümüne verilen ad. PWD, ilan süreci ve LC'nin doldurulma zamanı hakkında daha detaylı bilgi için şu başlığı inceleyebilirsiniz: https://yesilkartforum.com/forum/post/394016

    Vize bülteni: Her ay USCIS tarafından yayınlanan, göçmen vize kategorilerinde işlem yapan kişilerin yerini / sırasını takip etmesi için kullanılan tablolara verilen isimdir. https://travel.state.gov/content/travel/en/legal/visa-law0/visa-bulletin.html adresinden takip edilebilir.

    Current olmak: Sıra numaramızın (PD'mizin) bültende aktif olması, yani bültendeki tarihin bizim öncelik tarihimizi veya sonrasını göstermesi. Seçtiğimiz yönteme (cp veya aos) ve işlem durumumuza göre kontrol etmemiz gereken tablolar değişebilir. Aşağıda yer alan "Süreçle ilgili önemli linkler" kısmında bununla ilgili detaylı bilgi mevcut.

    Retrogression: Vize bültenindeki tarihler bazen ileri gitmek yerine geriye gidebilir, buna gerileme yani "retrogression" denir. Bunun nedeni başvuru sayılarının çok olması, işlem yoğunlukları ve senelik verilebilecek vize kotasına ulaşılmasıdır.

    LC (Labor certification): İşverenin sizin adınıza dolduracağı işçi sertikası. ETA-9089 formu olarak da adlandırılır.

    LC Audit : Doldurulan her 3 işçi sertifikasından 1 tanesi otomatik olarak audit'e yani denetime girer, tamamen rutin bir süreçtir. Denetimi böyle rastgele yapmayı uygun görmüş çalışma bakanlığı, korkulacak bir süreç değil. İşverenin LC formuna girdiği tüm ilan, pwd vb. süreçleri kanıtlayacı belgeler göndermesi istenir. Sadece süreci biraz uzatabilir.

    PD (Priority date): İşverenin sizin adınıza LC'yi çalışma bakanlığına gönderdiği tarih sizin öncelik tarihiniz / sıranız oluyor. Sıra numarasını alan beklemeye geçiyor. Bu sıra numarası aslında bir tarih, ve bültende “current” olmak yani sıramızın gelmesi için bizim tarihimiz veya sonrasını göstermesi gerekir.

    I-140: Bu form yabancı işçiler için göçmen dilekçesidir. LC yani işçi sertifikanız onay aldıktan sonra göçmenlik işlemlerini başlatabilmek için işveren tarafından doldurulur. Onay alan LC'nin zaman aşımına uğramaması için I-140 formu 6 ay içerisinde gönderilmelidir.

    I-140 Premium Process : I-140 formunun 15 gün gibi kısa bir sürede değerlendirilebilmesi için USCIS'ten satın alınabilecek hızlandırılmış servis. Bazı aracı firmalar verdikleri servise bu hizmeti dahil ediyorlar. Eğer dahil değil ise ekstra ücret ödenerek satın alınabilir.

    I-140 RFE: Request for Evidence dediğimiz bu işlem dilekçedeki bilgiler yeterli bulunmadığı zaman USCIS yetkilileri tarafından daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulduğu durumlarda talep edilir. Bu aşamaya giren başvuralar ek formlarla işe ve kriterlerine uygun olduğunu kanıtlaması gerekecektir. Dilekçenin reddi anlamına gelmez ancak süreci uzatacaktır.

    DS-260 (Sadece CP yöntemi için): PD'miz bültende "B. DATES FOR FILING" tablosunda "current" olduğu zaman, yani sıra numaramız "tabloda" ilk göründüğü zaman artık dosyamız NVC'ye gönderilir ve konsolosluk randevusu alabilmemiz için bizim ve varsa aile üyelerimize ait bilgiler ayrı ayrı bu form aracılığı ile tanımlanır, sonrasında gerekli belgeler gönderilir. Belgelerimiz onaylandığı (DQ olduğunda) ve sıra numaramız "Final Action Dates" tablosuna göre current olduğunda artık hayırlısı ile konsolosluktan vize randevusu almaya hazırız demektedir.

    DQ (Sadece CP yöntemi için): DS-260 ve tüm belge işlemleri tamamlandıktan sonra NVC'da "Documentarily Qualified" durumuna geçilir. Bu artık vize almak için her şeyin hazır olduğu ve "Final Action Dates" tablosuna göre current olmayı beklediğimizi gösterir. Current olduğumuz zaman konsolosluktan randevu bekleme aşamasına geçeriz.

    I-485 (Sadece AOS yöntemi için): ABD'de geçerli bir vize türüne sahip olanların AOS yaparak göçmen vize türüne geçmelerini sağlayan form. PD'miz bültende "current" olduğu zaman ( AOS filing için hangi tablo kullanılacağı her ay bültende belirtilir), yani sıra numaramız "tabloda" ilk göründüğü zaman artık dosyamız USCIS'e gönderilir ve randevu alabilmemiz için bizim ve varsa aile üyelerimize ait bilgiler ayrı ayrı bu form aracılığı ile tanımlanır. Bu form doldurulduktan ve bekleme aşamasına geçtikten sonra artık mevcut vizemiz ve overstay ( kalış süreleri ) ile ilgili bir sıkıntı yaşayamayız. Belgelerimiz onaylandığı ve sıra numaramız "Final Action Dates" tablosuna göre current olduğunda artık hayırlısı ile USCIS yerel ofislerinden vize randevusu almaya hazırız demektir.

    I-765 EAD (Sadece AOS yöntemi için): Green card'ınız onaylanıncaya kadar sponsorda çalışabilmenizi sağlayacak geçici çalışma belgesidir. PD'niz bültende current olunca I-485 formu ile birlikte doldurabilir. Bu belge onaylandıktan sonra green card'ımız olmasa bile çalışmaya başlayabiliriz.

    I-131 Advance Parole (Sadece AOS yöntemi için): Green card'ınız onaylanıncaya kadar ABD dışına seyahat edebilmenizi sağlayacak seyahat belgesidir. PD'niz bültende current olunca I-485 formu ile birlikte doldurabilir. Bu belge onaylandıktan sonra sürecinizi etkilemeden ABD dışına seyahat etmenize ve geri dönmenize olanak tanır.

    Süreçle ilgili önemli linkler

    📅 Vize bülteni:

    Vize bülteni https://travel.state.gov/content/travel/en/legal/visa-law0/visa-bulletin.html adresinden takip edilebilir. Her ay yayınlanan bültendeki yerinizi AOS ve CP yöntemi tercihinize göre takip edebilirsiniz. Sponsorunuz sizin adınıza LC belgesini doldurduğu tarih sizin PD'niz oluyor. Bu tarihle bültendeki yerinizi takip edebilirsiniz. Örneğin 22 Eylül 2023 tarihinde LC'si dolduran bir kişinin PD'si İngilizce yazılışıyla 22SEP23 tarihidir. Bültende bakmanız gereken üst başlık "EMPLOYMENT-BASED PREFERENCES". Bunun altında 2 adet tablo yer almaktadır.

    A. FINAL ACTION DATES FOR EMPLOYMENT-BASED PREFERENCE CASES

    Screenshot 2023-09-22 at 10.22.55.png


    B. DATES FOR FILING OF EMPLOYMENT-BASED VISA APPLICATIONS

    Screenshot 2023-09-22 at 10.23.16.png

    AOS yöntemini seçtiğiniz zaman her ayın bülteninde I-485 formunu doldurmak için hangi tabloyu kontrol etmeniz gerektiği belirtilir. Hem mevcut bültende hem de sonraki bültende hangi tablonun kullanılacağını şu adresten öğrenebilirsiniz. Genelde mali yılın ilk aylarında (ekim, kasım), B. DATES FOR FILING tablosu baz alınır, sonraki aylarda ise yerini A. FINAL ACTION DATES tablosuna bırakır. Bültenden bunu takip etmeniz gerekecektir. Tabloda "Other workers" kategorisi altında yer alan tarih sizin PD'niz ile aynı veya daha ileri bir tarih ise artık bu formu doldurmaya hazırsınız demektedir. Ancak formu doldurmuş olmanız green card'ın hemen hazır olacağı anlamına gelmez. Green card alabilmeniz için I-485 başvurunuzun tamamlanması / onaylanması ve sonrasında PD'nizin A. FINAL ACTION DATES tablosunda da "current" olması gerekir.

    CP yöntemini seçtiğiniz zaman DS-260 formunu doldurabilmeniz için B. DATES FOR FILING tablosu baz alınır. Bültenden bunu takip etmeniz gerekecektir. Tabloda "Other workers" kategorisi altında yer alan tarih sizin PD'niz ile aynı veya daha ileri bir tarih ise artık bu formu doldurmaya hazırsınız demektedir. Ancak formu doldurmuş olmanız green card'ın hemen hazır olacağı anlamına gelmez. Green card alabilmeniz için DS-260 başvurunuzun tamamlanması / onaylanması (DQ olması) ve sonrasında PD'nizin A. FINAL ACTION DATES tablosunda da "current" olması gerekir. Bu hazır hale geldikten sonra artık konsolosluk randevusu bekleyebilirsiniz.

    Diğer detaylar:

    B. DATES FOR FILING tablosu her zaman daha ileri bir tarihi gösterir çünkü hazırda green card olmasa bile insanların başvurularını almak ve dosya işlemlerini hızlandırmak için bu tablo baz alınır.

    Tabloda "C" harfi yer alıyorsa tarih farketmeksizin herkes için "all current" olduğu anlamına gelmektedir.
    Tabloda "U" harfi yer alıyorsa o kategorideki vize işlemlerinin "unauthorized" olduğunu yani durdurulduğunu anlayabiliriz.

    Vize bültenini anlayabilmek adına biraz daha detay içeren şu iletiyi inceleyebilirsiniz: https://yesilkartforum.com/forum/post/389489

    ⌛ PERM Processing Times:

    Perm işlem süreleri tablosunu https://flag.dol.gov/processingtimes adresinden takip edebilirsiniz. Her ay güncellenen bu tabloda PERM sürecindeki işlem sayıları ve ortalama işlem sürelerini görebilirsiniz.

    Screenshot 2023-09-22 at 11.28.36.png
    "Analyst Review" sizin LC'nizin o anki duruma göre ortalama ne kadar sürede değerlendirilebileceğini gösterir. "Audit Review" ise eğer LC'niz audit'e girerse ortalama ne kadar sürede sonuçlanabileceğini gösterir.

    Screenshot 2023-09-22 at 11.05.13.png

    Yukarıdaki tabloda ise "Priority Date"'e göre hangi dosyaların o ay işlemde olduğunu görebilirsiniz. Yukarıdaki tabloya göre 31 Ağustos 2023 itibariyle LC doldurma tarihi "October 2022" veya öncesi olan dosyalar inceleniyor. LC gönderilme tarihi "June 2022" olan ve audit'e girmiş dosyalar inceleniyor.

    🔍 DOL başvuru takibi ve durum kontrolü

    DOL'a ait şu adresten https://flag.dol.gov/case-status-search size aracı firma veya avukat tarafından iletilen "G-" harfiyle başlayan takip kodu ile başvurunuzun gerçekten yapılıp yapılmadığını ve ne aşamada olduğunu takip edebilirsiniz.
    Önemli bilgi: Bu özellik LC formu 1 Haziran 2023 ve sonrasında doldurulanlar için geçerli. Bu tarihten öncekiler için online sorgulama maalesef mevcut değil. DOL veya avukat ile iletişime geçerek durumu öğrenebilirsiniz.

    Ayrıca bu ekrandan PWD sürecindeki iş ilanları için "P-" harfiyle başlayan takip kodu ile sorgulama yapabilirsiniz.

    Aşağıda bana ait LC dilekçesinin durumunu gösteren sonuç ekranı mevcut.

    screenshot-2023-09-04-at-16.25.37-resized-2.jpg

    Aşağıda benim başvurduğum işe ait PWD sonuç ekranı mevcut.

    Screenshot 2023-09-25 at 11.42.36.jpg

    EB-3C (EW) Other Workers Durum Takibi - Excel Tablosu

    Forumdaki üyeler arasından bu sürece başlamış kişileri aşağıda formu kullanarak excel tablosuna kayıt olmaya davet ediyorum. Bu formda kişisel ve gizli kalması gereken bilgiler (ad soyad, email) açık olarak gösterilmiyor. Sadece süreçteki konumunuzu görmek ve diğer üyelerlerle karşılaştırabilmek için oluşturulmuştur ve kaydolmak gibi bir zorunluluk yoktur. Buraya veri girebilmeniz için bir google hesabına ihtiyacınız olacaktır çünkü formu güncellenebilir yaptım. Yani süreç içerisindeki tüm güncellemeleri kendi email hesabınızla giriş yaparak form üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Buraya kaydettiğiniz ad soyad ve e-mail adresi diğer kişiler tarafından görüntülenemez ve gizli kalır. Sadece forma girmiş olduğunuz diğer bilgiler açık bir şekilde excel tablosunda yer alır. Süreç içerisinde hangi konumdaysanız o alanları doldurmanız, diğer alanları boş bırakmanız gerekmektedir. Katılımınız için şimdiden çok teşekkür ederim.


    ✏ Formu doldurma & düzenleme adresi: https://forms.gle/YMZfBYVRKFyDBwSM6

    📄 Forma doldurulan tüm kayıtların yer aldığı excel tablosu: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1z9VvHB4wKk5t8qILfEC96pXbtNEwSTymel61TYX55ew/edit?usp=sharing


  • Bu başlıktan bahsedildi. Kullanıcı:   tufank tufank 

  • Faydalı bi çalışma olmuş teşekkürler emeğinize sağlık


  • Çok güzel ve çok detaylı bir paylaşım harika tebrikler takipteyim. Teşekkürler

  • ⭐⭐

    Bizde yerimizi alalım bu başlıkta. Elinize sağlık @tufank bey. Umarım süreçler hızlanır hepimiz çok beklemeden sonuca ulaşırız.


  • Aylardır bu vize türünü araştıran ve nacizane detaylı bilgilere sahip olduğunu düşünen biri olarak paylaşımınız benim için de çok faydalı oldu. ellerinize emeklerinize sağlık. Ben BDV den üyelik oluşturdum ve oradan takip ediyorum, eşim EB3.vize den üye ve orayı da yakınen takip ediyoruz. Orçun Bey ile 2 sefer telekonferans yaptık. Kendisi konuya son derece hakim ve bize çok yardımcı oldu. Herşeyden önemlisi ciddi bir güven telkin etti. eşim de ben de hayatımızda hiç GC başvurusu yapmadık. Bu sene şansımızı denemek istediğimiz için, Mayıs ayına kadar bekleyelim istedik. Böylelikle hem forumdan da başvurularını başlatmış arkadaşların süreçlerini takip etmiş oluruz diye düşündük. bu anlamda oluşturmuş olduğunuz bu başlık altına yazılacak yorumlar bizim için son derece önemli bilgiler içerecek. Umarım başvurusunu başlatmış olan herkesin süreçleri su gibi akıp gider ve hızlıca hayallerine kavuşurlar. tekrardan ellerinize sağlık. Teşekkürler.

  • Bu başlıktan bahsedildi. Kullanıcı:   tufank tufank 

  • Süper olmuş dostum. Emeğine sağlık. Gelecekte çok insanın işine yarayacaktır. 🤘


  • Vize bülteni:

    Vize bülteni https://travel.state.gov/content/travel/en/legal/visa-law0/

    link hatalı


  • @tufank süper olmuş elinize sağlık


  • emeğinize sağlık gerçekten güzel bir çalışma olmuş, bende yerimi almak isterim şahsen burada. kendimde sürecin içerisindeyim eb3vize.com ile Ohio Mc Donalds ekibindeyim. Allah herkesin yardımcısı olsun. Bol şanslar ..


  • george bernard shaw
    ''Bu dünyada fark yaratanlar yataktan kalktığı andan itibaren istedikleri koşulları arayan ve bulamadıkları takdirde onları yaratanlardır.''
    mütevaziliğiz dikkatiniz saygıya değer işiniz rast gitsin.


  • ⭐⭐

    yorumlarınız için çok teşekkürler. excel'e katılım sağladığınız için de ayrıca teşekkür ederim. umarım herkes sorunsuz bir şekilde en kısa sürede vizesini alır. dilerim ki bu başlık altına girilen bilgiler sürece yeni katılacak veya katılmış olan herkese bir referans olur.


  • Emeğinize sağlık ayrıntılı ve güzel bir çalışma olmuş.

  • ⭐⭐⭐

    Öncelikle süreci doğru ve şeffaf olarak yazdığınızdan dolayı sizi tebrik ederim. Bilgiler güzel olmuş kullanıcak arkadaşlara bol şans dilerim başvurusu olan arkadaşlarda sabır dilerim en kısa sürede kartınızı alırsınız umarım 👍


  • mailime gelene bakın 🙂

    Opera Anlık Görüntü_2023-09-22_152606_mail.google.com.png

  • ⭐⭐

    @mesut1905 bu biraz müşteri odaklı mailing, sizi sürece katmak için ama tabi bahsettikleri örnek doğru. daha önce sanırım sosyal medya hesaplarında paylaşmışlardı. Umarım işlem süreleri tekrardan bu örnekteki duruma gelir.


  • @tufank inş. evet reklam kokan hareketler ama yaşanmış 🙂 bu örnekte sanırım 7 ay mülakat için beklenmiş o olmasa daha kısa sürecek gibi doğru mu anlamışım.

  • ⭐⭐

    @mesut1905 yok aslında tarihler ay/gün/yıl şeklinde gidiyor. Bu tabloda ne kadar beklediğini göremiyoruz, sadece vize basım süresi 1 ay kadar sürmüş onu gösteriyor.


  • @tufank 😳 evet hesap hatası yaptım


  • @mesut1905 bu örnek aos yapan birisinin örneği cp değil oda gözden kaçmasın


Benzer Başlıklar

  • 2
  • 1
  • 5
  • 3
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

60
Çevrimiçi

41.0k
Kullanıcı

4.4k
Konu

426.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum