@Aleras
Rica ederim. Trump döneminde skilled kategorilerin önü açık diye düşünüyorum ben açıkçası. Şu an yeni sürece dahil olan (LC başvurusu ile Priority Date alan) biri tahminim kategorisi ne olursa olsun en geç 2-3 sene içinde neticeye ulaşır diye düşünüyorum. Özellikle ABD de 4 yıllık üniversite mezunu olanların geleceği parlak görünüyor.
Unskilled için maalesef aynısını söyleyemeyiz. 5. 10. plana atılmış, taş devrinden kalma kotayla önü kesilen, ne eski ne yeni yönetimlerin umrunda olmayan yoğunluğun da çok fazla olduğu bir kategori. Açık konuşayım şu an bildiklerimi bilsem ya da bu kadar yığılma ve süreçlerin yavaşlayacağını öngörebilsem bu işe girmezdim muhtemelen. Yapacak bir şey yok, minimum 4-5 sene daha devam edeceğiz beklemeye.
İlaveten aracı firmaların pazarlama amaçlı söyledikleri süreler büyük palavra. Daha bugün kendi şirketimin sunumunda yeni açılan pozisyonlar için (LC başvurusu 2025 ilkbaharında yapılabilecek) tahmini bekleme süreleri 3.5 yıl olarak söylendi. Bu tarz tahminler gerçeklikten çok uzak. Sadece LC onay süreleri 15-20 ayları bulmuş durumda. Yeni dahil olmayı düşünen arkadaşlar mevcut duruma göre 2030 öncesi gidişin imkanıza yakın olduğunu bilerek girişmeliler. Özellikle yaşı 40’ı geçmiş, çoluğunu çocuğunu ortadoğudan kurtarmak için çıkar yol arayan aileler daha sabırsız olduğu için bu süreç kesinlikle onlara göre değil. Hakeza ABD’ye turist ya da öğrenci vizesiyle gidip f1 le, e2 ile bilmemneyle tutunmaya çalışanlar da başka ve daha seri yollar arasalar daha mantıklı. Burada durum şu an çok acelesi olmayan, mevcut hayatını stabil sürdüren 25-35 yaş arası bekar veya çocuksuz evlilere daha uygun.
Umarım Trump yönetimi kategori ayırmaksızın tüm kotaları 2 katına falan çıkarır da herkesin işi kolaylaşır diyelim.