• Register
    • Login
    • Search
    • Categories
    • Recent
      • Popular Topics
      • Best Posts
    • Popular Topics
    • Best Posts
    • Feed
    • Watched Topics
    • Bookmarks
      • Users
      • Groups
    • Users
    • Groups
    • Map
    • Calendar
    • Social Media
      • Facebook Group
      • YouTube Channel
      • Facebook Page
      • Twitter Page
      • Instagram Page
    • Search
    1. Home
    2. Sono
    Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz forum@yesilkartforum.com adresine email gönderebilirler!
    6 Şubat 2023 Depremzedelerine yardımda bulunmak isteyenler AHBAP Derneği'ne bağış yapabilirler.
    • Profile
    • Following 1
    • Followers 16
    • Topics 1
    • Posts 1178
    • Best 1038
    • Controversial 0
    • Groups 1

    Sono

    @Sono

    ⭐⭐⭐

    3044
    Reputation
    831
    Profile views
    1178
    Posts
    16
    Followers
    1
    Following
    Joined Last Online
    Website www.subianco.com Location AUSTIN Age 33

    Sono Unfollow Follow
    ⭐⭐⭐

    Best posts made by Sono

    • RE: DV2021 Mulakat Deneyimleri

      Yaklaşık 15 ayı bulan bir serüvenin arkasından, çok şükür DV2021 sürecimi olumlu tamamlayarak vizemi aldım. Biraz uzun olacak bir deneyim yazısını buraya ekleyeceğimi hiç düşünmezdim ama süreç DV2021'ler için olması gerektiğinden çok daha zor geçince, insanın söyleyecekleri de fazlalaşıyormuş.

      Deneyimlerime geçmeden önce, arada gözden kaybolmaması ve herkesin de dikkatini çekmesi için bir teşekkür paragrafı açmak istiyorum. Sürecimin olumlu noktalanmasında tüm DV2020 ve DV2021 ailesinin her bir üyesinin payı büyük, hepsine teşekkürlerimi sunuyorum ama özel teşekkürleri hakeden bazı dostlarım var. Bu kişilerden; ilk günden beri engin bilgisiyle bizlere yol gösteren sayın @crazycells'e, hem forumda hem de Telegram gruplarımızda her daim yanımızda olan DV2020 talihlisi @Muhtaradana'ya, DV2021 ve Rosales davasından kader arkadaşım, abim ve SaveDiversityVisa.org'u kurarak binlerce talihlinin vizelerine kavuşmasına ön ayak olan süper kahramanız @gucarslan'a, ilk günden beri sabırla mücadelesine tanık olduğumuz ve sonunda mutlu sonla hikayesini noktalayıp ABD'ye yerleşen, ama desteğini hiçbir zaman esirgemeyen sayın @esranboylu 'ya, 1 Ocak 2021'de CEAC'a dosyalarımızın yüklenmesinden sonra hazırladığı yazılım ile sadece bizlere değil, tüm DV talihlilerine çok büyük faydası dokunan ve hayır dua alan @covacik ile süreç boyunca hep "İnşallah birlikte aynı gün ve aynı saatte mülakata gireceğiz, sabır" diye birbirimize umut aşıladığımız, konsolosluk önünde ve içeride sürekli temas halinde bulunduğumuz mülakat arkadaşım @Kemal-Binici 'ye ve süreç boyunca birlikte hayal kurup birbirimize "olacak inşallah" diye telkin verdiğimiz @28Bjk1903 'e sonsuz teşekkürlerimi sunmak istiyorum.

      6 Haziran 2020’den 29 Haziran 2021’e…

      700 farklı kişinin bir arada bulunduğu, sürekli iletişim halinde kaldığı, her gün yüzlerce mesajlaşmanın yapıldığı, geride bırakılan her 24 saatin umutların azalmasına sebep olduğu, ilk günkü hayallerin yerini her geçen gün karamsarlığın aldığı ve benim için bir yılı biraz aşkın bir bekleyişti bu dönem. Kelimelerle anlatmaya çalışsak bile duygularının eksik kalacağı ve yalnızca yaşayanın anlayabileceği zamanlardı.

      @Muhtaradana'nın dediği gibi hep bir bekleyiş hakim olacaktı, ama zor tarafı beklediğimiz tarihler çoğu zaman mutluluğu değil karamsarlığı ve yeni bekleyişleri getirdi bize. Önce Trump’ın yasağının biteceği Haziran 2020 sonunu bekledik, ama beklediğimiz gibi olmadı, yasak uzadı yıl sonuna kadar. DV2020’nin mahkemelerini bekledik, 4 Eylül’e kadar hep mutsuzlukla bitti beklentilerimiz. 4 Eylül’de aylardır bekleyen DV2020 talihlileri için sevindik, sonunda mülakata girebileceklerdi eylül sonuna kadar, dahası kendimiz için 1 Ekim’de sürecin başlayabileceğiyle umutlandık. Yine beklemeye koyulmuştuk, ama bu bekleyiş de mutsuzlukla noktaladı. Ama bekleyeceklerimiz bitmemişti, bu sefer sırada ABD seçimleri vardı. Son İstanbul seçimlerindeki heyecanımızı bu sefer ABD seçimleri için yaşadık, ülkemizdeki seçim sistemine göre çok daha karışık olan ABD’nin seçim sistemini her birimiz yalayıp yuttuk. Biden’ın kazanmasıyla çılgınca mutlu olduk. Grubumuz yine umut dolmuştu. Ama umut dolmak bekleyişlerin bittiği anlamına gelmiyordu, bu sefer beklediğimiz tarih 31 Aralık 2020’ydi, hani şu Trump’ın COVID’den kaynaklı bozulan ekonominin suçlusu olarak göçmenleri ilan ettiği ve girişlerine engel koyan kararnamesinin bitiş tarihi olan. Bu tarih de bize beklediğimiz, umut ettiğimizi getirmedi; Trump 3 ay da uzatmıştı yasağı çünkü. Neyse ki 20 gün sonra Biden geliyordu ve bir önceki başkandan kalan kararnameleri bir imzayla kaldırabilirdi. Yine umutlanmıştık ve sabırla başkanlık değişimini bekledik; ama yine beklediğimizle kaldık. Baktık bu böyle olmuyor, başkalarından bir şeyler beklemek yerine artık mücadeleye başlamak gerekiyordu ve hemen süper kahraman @gucarslan devreye girdi, güzel bir fikir ile sesimizi tüm dünyaya duyurabileceğimiz SaveDiversityVisa.org’u hayata geçirdi. Grupta hızlıca organize olduk, DV2020’lerle ortak hareket ederek sesimizi Forbes, Wall Street gibi ABD’nin büyük medya kuruluşlarından duyurduk, Twitter’da ses getirmeye başladık. Ve sonunda ilk defa yüzümüzün tam anlamıyla güldüğünü düşündüğümüz 24 Şubat akşamında Biden’ın yasakları kaldırdığı haberini WH.com’dan okuyarak, mutluluktan havalara uçtuk.

      Birkaç gün içerisinde önce Afrika kıtasından ilk DV2021 mülakatlarının verildiğini haber aldık, Ankara’da yakında verecektir diye umutla beklemeye başladık. Kaderimizde yine beklemek vardı kısacası. Daha ne kadar bekleyeceğimizi bilmeden tam tamına 4 ay bekledik. Çünkü Biden’ın kabinesinin yönettiği DOS’un Trump’ın döneminden kalan uygulamalarından ötürü Ankara’nın ilk DV2021 mülakatlarını vermesi 8 Temmuz’u bulacaktı.

      DV için temmuzdan itibaren mülakat vermeyi tercih eden Ankara, temmuz mülakatlarında en fazla CN 800'e kadar mülakat verdi. İkinci partide ise şaşırtıcı şekilde Ağustos ayı için 211 dosyaya birden mülakat verip, her haftanın perşembe ve cuma günlerini DV'lere ayırmayı tercih etti. Bu kabaca TR'den CN 8800'e kadar 210'u aşkı talihlinin mülakat alacağı anlamına geliyordu.

      Ağustos ayı için mülakat tarihlerimizin verildiğinden, 29 Haziran günü gece 10:00 sularında KCC'den gelen mail ile anladık. Bir önceki az bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar dosyaya bakan Ankara'nın bu tavrı gruplarımızda büyük bir mutluluğa sebep olmuştu. Nasıl olduğunu anlayamadan, hemen @Muhtaradana hızır gibi yetişip bizlere ne yapılması gerektiğini hızlıca aktardı. Süreçte bundan sonra ilk yapmam gereken sağlık raporu almaktı.

      Sağlık Muayenesi - 9 Ağustos 2021

      ABD’ye göç etmek için geçilmesi gereken en kritik aşamaların başında sağlık muayenesi geliyor. Genelde yaygın olarak yapılan mülakat haftası içerisinde, mülakattan 1-2 gün önce sağlık muayenesini olup, bir gün sonra raporu almak ve ardından da mülakata katılmak yönünde. Ben ise hem iş yerindeki izin durumlarından ötürü, hem de yaşanabilecek herhangi bir gecikmeden kaynaklı sorunların çözülebilmesi için Unganlar’dan 2 Ağustos günü, saat 09:15 için randevu almayı tercih ettim.

      Randevu saatinden 15 dakika önce, saat 09:00’da Unganlar’a giriş yaptım. Benden önceki randevular henüz gelmediği için hızlıca benim dosyamı oluşturup işleme koydular. Kayıt işlemleri için pasaportunuz ve DV Case Number’ınızı doğrulayabilecekleri herhangi bir belge - ben DS260 Confirmation sayfasını götürmüştüm - yeterli. Ayrıca aşı karneniz varsa, onu da teslim edebilirsiniz kayıt işlemleri esnasında. O karnenizin geçerliliği ve doğruluğuna göre size yapılacak aşılar farklılık gösterebiliyor. Ama yoksa da çok sorun değil merak etmeyin.

      Evrak işlemlerini tamamlandıktan sonra idrar ve kan örneği verip akciğer grafisini çektirmek için Unganlar’ın hemen bir alt katında yer alan Düzen Laboratuvar’ına yönlendirildim. Düzen Lab’a indiğimde inanılmaz kalabalık bir ortamda buldum kendimi. Saat daha 9:15 bile olmamıştı ama içerisi ana baba günüydü. Bu yoğunluğu da en çok yurtdışı uçuşu için PCR testi yaptırmak zorunda olan yabancı uyruklu kişiler oluşturuyordu. Özellikle kayıt ve ödeme işlemlerinin yapıldığı banko bölümü son derece kabalıktı, üstelik bir karmaşa hakim olacak şekilde. Fakat neyse ki korktuğum gibi olmadı; çok beklemeden ödeme bankosuna davet edildim; ve 117,5 dolarlık test ücretini TL karşılığı kredi kartından çekilecek şekilde ödemeyi gerçekleştirdim. Burada ödemenizi dolar, TL nakit ya da kredi kartıyla yapabiliyorsunuz. Karar size kalmış.

      Ödemeyi yaptıktan kısa bir süre laboratuvarın bir köşesinden isminizin seslendirildiğini duyduğunuzda kan ve idrar örneklerini verme zamanı olduğunuzu anlıyorsunuz. Bu işlemleri tamamladıktan sonra bu sefer de laboratuvarın bir diğer ucunda yer alan röntgen bölümünden size sesleniyorlar ve orada da akciğer grafisini çektiriyorsunuz. Sağlık muayenesinin en kritik aşamaları olan bu işlemleri yaklaşık 20 dakikada tamamladım ve bu işlemlerin yapıldığına dair evrağıma iki imza daha atarak tekrardan Unganlar’a çıktım. Elimdeki dosyamı teslim ederek fiziksel muayene ve aşı işlemleri için saat 11:30’da yeniden gelmem istendi. Böylelikle yaklaşık 30 dakikada sağlık muayenesinin ilk bölümünü tamamlayarak Unganlar’dan ayrıldım.

      Muayene saati çok geç olmadığı için, eskiden Dost Kitabevi’nin olduğu yerde bulunan A4 Kahve isimli kafeyi muayene saatini beklemek için seçtim. Ancak evdeki plan çarşıya pek uymadı; çünkü o gün Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintilerinden ötürü 11:30’da olan muayenem 13:00’e kadar ertelendi. Daha sonradan öğrendim ki akciğer grafisi sonuçları gelmeden sizi doktor muayenesine almıyorlarmış; çünkü akciğer grafisinin sonucu hem muayene esnasında ödeyeceğiniz tutarı değiştirebiliyor hem de sağlık raporu sürecinizi değiştiriyor. Bu yüzden normalde 11:30’da gireceğim doktor muayenesine ancak 13:00’de girebildim.

      Doktor beyin odasına girince sekreterlerden biri önce boy ve kilo ölçümü yapıp bunu evrağa not etti; ardından da üzerimde yalnızca alt iç çamaşırı kalacak şekilde soyunmamı ve tek kullanımlık önlüğü girip sedyenin üzerinde doktor beyi beklememi söyledi. Gerektiği şekilde hazırlandıktan sonra sedyenin üzerine oturup doktor beyi beklemeye koyulmamın üzerinden 10 dakika geçmesi gerekti doktor beyi görmek için. Buradaki bekleyiş neden kaynaklanıyor açıkçası bilmiyorum ama bazı arkadaşlarımız 40-45 dakika bile beklerken, kimisi ise 1-2 dakika içerisinde doktor beyin geldiğini söylediler. Kısacası bir süre bekleyeceksiniz ama bu süre ne kadar olacak o artık şansınıza kalmış.

      Doktor beyin gelmesiyle birlikte son derece robotik olan muayene süreci başlamış oldu: Hemen sedyeye uzandım, o esnada tansiyon aleti hazırdı bile ve doktor bey hemen kolumu geçirmemi istedi. Tansiyonumu ölçmeye başladığı andan itibaren de hem son derece hızlı sorduğu hem de cevaplarını benden hızlıca beklediği soruları arka arkaya saymaya başladı (Merak edenler bu soruları yazının altında görebilir). Soruları sorarken tansiyon ölçümümü tamamladı, bazı muayenelerde yaptığının aksine stetoskop ile ciğer ya da kalp dinlemesi yapmadı, fiziksel muayene ise böbreklere baskı ve ayak bileklerine birkaç dokunuş ile tamamlandı. Soru cevabın devam ettiği bu dakikalarda sedyede yatar haldeyken sağ kolumda küçük bir acı hissettiğim anda da aşı işlemlerinin tamamlandığını anladım. (Yapılan aşıları da mesajın sonunda bulabilirsiniz) Hemen ardından da doktor beyden “geçmiş olsun, hazırlanabilirsin” cümlesi geldi ve böylelikle muayeneyi bitirmiş olduk.

      Muayenenin tamamlanmasıyla tekrardan sekreterlerin yanına döndüm. Dosyamla ilgilinen hanımefendi, kan ve idrar sonuçlarının bir sonraki gün 12’ye kadar netleşeceğini ve herhangi bir sorun tespit edilirse benimle iletişim kurulacağını, raporu ise bir sonraki gün 16’dan sonra dilediğim gün alabileceğimi söyledi. Sonra da doktor muayenesi ve 3 aşı için ücretin 250 dolar olduğunu ve ödemeyi nasıl yapacağımı sordu. Ben kredi kartıyla ödemeyi tercih ettiğim için, bu tutarın o anki TL karşılığı olacak şekilde kredi kartıyla ödememi gerçekleştirdim.

      Düzen Laboratuvar’daki testler için 117,5 doların o anki TL karşılığı ile 988.6 TL,
      Doktor Muayenesi ve 3 aşı için 250 doların o anki TL karşılığı ile 2,111 TL

      ödeme gerçekleştirerek toplamda 3099,6 TL’ye sağlık muayenesi sürecini tamamlamış oldum.

      Bir sonraki gün olan 3 Ağustos günü Unganlar'dan herhangi bir arama gelmeyince de saat 16:30 sularından yeniden Unganlar'a gidererek raporumu teslim ettim. Teslim edilen evraklardan en kritik olan saman zarfın içerisinde bulunan raporunuz. Bu zarfa DS-3025 isimli aşı kartınız, akciğer grafisinin yer aldığı CD ve bir yönerge kağıdı zımbalanmış oluyor. Mülakata yalnızca zarfı götürüyorsunuz, CD ise ABD sınırından ilk girişi yaparken sınır görevlisine teslim edeceksiniz.

      Sağlık raporunu da aldıktan sonra artık 26 Ağustos'taki mülakat saatimi sabırla beklemeye koyuldum...

      Mülakat - 26 Ağustos 2021

      6 Haziran 2020’de başlayan heyecan dolu, sancılı bekleyişin neticeleneceği gün olan 26 Ağustos’ta mülakatım 10:45’teydi. Aynı slotta mülakatı olan kişilerden biri de forumdan arkadaşım olan @Kemal-Binici'ydi. Onunla mülakat maillerini aldığımız 29 Haziran’dan itibaren sürekli irtibat halindeydik; bu iletişimimiz mülakat günüyse bu sefer yüz yüze devam etti ve kendisiyle 09:10 sularında konsolosluğun 2 numaralı kapısını direkt gören Cafe Paris isimli kafede buluştuk.

      Tanışma faslı, sohbet derken hızlıca bir belge kontrolü gerçekleştirdik. Hem kendisinde hem de bende ek bazı belgeler de vardı; bunlardan hangilerini yanımıza alalım diye bir değerlendirme yaptık ve konsolosluğun istediği standart belgelere birkaç belge eklemesi daha yaparak elimizdeki dosyaları sadeleştirdik. Önceki deneyimlerde mülakat saatinden 15-20 dakika önce talihlilerin içeri alındığını okumuştuk ama 26 Ağustos günü öyle olmadı; 09:15 ve 09:45’teki arkadaşlarımızın tam saatinde içeri alındığını görünce, kapı önüne erken gitmenin bir artı sağlamadığını anlamış olduk. Kafede yaklaşık 1 saati aşkın süre geçirdikten sonra son hazırlıkları da yapıp saat 10:30 gibi 2 numaralı kapının önünde sıraya girdik.

      Biz sıraya girdiğimizde, sırada yabancı uyruklu birkaç kişiden başka kimse yoktu. Kemal ile yaptığımız, süreçteki zorlukları yad ettiğimiz, heyecanımızı yatıştırmaya çalıştığımız sohbetin ardından güvenlik görevlisinin 10:45 randevusu için mi bekliyorsunuz sorusuyla artık vaktin geldiğini anladık. Güvenlikteki arkadaşın sırayla pasaport kontrolü, isimleri listeden kontrol etmesi ve COVID formlarını doldurtmasından sonra güvenlik kontrolü dışındaki alanda sosyal mesafeye dikkat ederek yeni bir sıraya girdik. Yanlış anımsamıyorsam o esnada 5 kişiydik 10:45 mülakatına girecekler olarak. Zaten daha fazla kişinin sosyal mesafe kontrolüyle o alanda bulunması zor olurdu. Ardından tek tek güvenlik noktasından geçiş yaptık - tıpkı havalimanlarına girişteki kontrollerde olduğu gibi. Güvenlik noktasından geçtikten sonra da içeriden otomat ile açılan son derece ağır bir kapıyı daha aştıktan sonra sonunda mülakatınızın yapılacağı devasa bir bekleme sorunu (Duvarda yazan bilgi notuna göre COVID olmadığı zaman aynı anda 80-90 kişi bulunabiliyormuş) ve 10-12 farklı bankonun bulunduğu yapıya giriş yapıyorsunuz. Buraya adım attığınız an bir karşılayıcı, greeter, görevli artık ne derseniz, hemen pasaportunuzu alıyor ve size bir sıra numarası veriyor. Ardından bekleme alanına geçiyorsunuz ve bu numaranızın toplamda 3 defa yanmasını beklemeye başlıyorsunuz.

      Numaram ilk kez yandığında, kasiyer olarak görev yapan bankoya yöneldim ve pasaportum ile 330 doları uzatarak mülakat ücreti ödemesini gerçekleştirdim. Normalde ücreti kredi kartıyla da ödeyebiliyorsunuz ama o günlerde POS cihazlarında yaşanan bir problemden ötürü yalnızca nakit alabiliyorlardı ücreti. Ücreti ödedikten sonra bankolara sırtı dönük şekilde konumlandırılan sandalyelerden birine oturarak numaramın 2. kez yanmasını beklemeye başladım.

      Numaram ikinci kez yandığında ise bu sefer evraklarımı teslim etmek için 9 numaralı bankoya doğru ilerledim. Bankoya ulaştığımda direkt günaydın diyerek işe koyuldum. Görevli Türktü; en önemlisiyse son derece cana yakın ve sıcak kanlıydı. Heyecan dolu bir aşama olan mülakat aşamasında açıkçası böyle insanlarla temas kurmak insanı çok rahatlatıyor. Kendisine önce pasaportumu uzattım. Sonra benden sağlık raporunu atlayarak diğer belgeleri arka arkaya istedi; ben “önce sağlık belgesini versem daha iyi olmaz mı” diyerek evrak tesliminin konsolosluk mailinde belirtildiği sırasıyla gitmesini sağlamak istedim. Sağolsun kendisi de “evet onu önce vermen daha iyi olur” diyerek cevap verdi. Ben tüm belgeleri mailde belirtildiği üzere sırasıyla hazırlamıştım; ayrıca KCC’ye gönderdiğim Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği ve Arşivli Adli Sicil Kaydını, o belgelerin yeni tarihlilerinin arkasına koymuştum. Bu sıralama evrak teslimi esnasında işimi oldukça rahatlattı açıkçası. Eğitim belgelerimin arasında çift anadal yaptığım için 2 farklı lisans diploması vardı, ayrıca lise diplomamı da ne olur ne olmaz diye yanımda götürmüştüm. Yine lisans eğitimlerim için E-Devlet’ten alınmış mezuniyet belgeleri yanımda bulunuyordu. Tüm eğitim belgelerimi sırasıyla görevliyle verdim. Görevli biraz inceledikten sonra, önce lise diplomama ve fotokopisine ihtiyacı olmadığını söyledi; ardından da lisans diplomalarımdan yalnızca birini dosyama koyacağını, diğerini ise mülakat esnasında camdan konsolosa gösterebileceğimi söyledi. Bu konuda mutabık kaldıktan sonra da son olarak Greencard ve SSN teslimi için aldığım adresin yazılı olduğu kağıdı görevliye uzatarak sisteme girmesini talep ettikten sonra evrak teslimi aşamasını da tamamlamış oldum.

      Artık numaranın üçüncü ve son kez yanması için beklemeye başlamıştım. Sıra numarası benden bir önce olan @Kemal-Binici'yi gönderdik önce 4 numaralı bankoya. Siyahi konsolosun bulunduğu bankoydu o. Geçmiş deneyimlerde daha sıcak kanlı olduğu çokça belirtildiği için birçok kişinin mülakat yapmak istediği kişiydi o. Beklerken bir yandan Kemal’in mülakatından gelen konuşmaları duyuyordum, bir yandan da benim numaram ne zaman yanacak acaba diye bekliyordum. Bekleyişin tahmin ettiğimden daha uzun sürmesi bir yana, sırada benim numaramın yanmasını beklerken benden sonraki arkadaşın numarasının yanması zaten heyecanlı olduğum anlarda “neden böyle oldu ki?” sorusunun zihnimde gezinmeye başlamasına neden oldu. Bu anları heyecanlı ve hafif meraklı şekilde içimde yaşarken bir anda @Kemal-Binici 'nin “Thank you” deyişini duydum ve başımı ona doğru dönüp baş parmağıyla “tamamdır” işaretini görünce, süreçteki bir yoldaşımın daha vizesine kavuşmasının verdiği mutluluk havası egemen oldu içime. Kendi sürecim nasıl biteceğini merak eder haldeydim, Ama henüz numaram yanmamıştı ve neden yanmadığıyla ilgili kuruntular zihnimde yeniden dolanmaya başlamıştı. Neyse ki bekleyiş uzun sürmedi ve kısa bir süre sonra Kemal’den boşalan 4 numaralı banko için numaramın yandığını gördüm. Gerginlik yerini bir rahatlamaya bıraktı ve saniyeler içerisinde kendimi siyahi konsolosun önünde buldum.

      Hızlı bir selamlaşmadan sonra önce bana “İngilizce biliyor musun?” diye sordu, “Evet” diye yanıt verdim. “Hangi dilde yapalım mülakatı, İngilizce yapsak olur mu?” diye sordu. Mülakat yaparken hoparlör ve mikrofonun azizliğine uğrarım diye Türkçe yapmayı düşünüyordum normalde ama bu kısa soru cevabın son derece anlaşılır olmasından ötürü “Olur, İngilizce devam edebiliriz.” diyerekten mülakata başladık. Önce yemin etmemi istedi, yalnızca “yes demem yeterli mi” diye sordum, “evet” dedi ve yemin aşamasını basit bir “yes” ile geride bıraktık. Sonrasında önce 4 parmaklar, sonra da baş parmaklar olacak şekilde parmak izlerimi aldı. Sağ el 4 parmağımın parmak izlerini alırken makinede işaret parmağı için tamam tiki çıkmadığını, bir sorun olup olmadığını sordum, konsolos bir sorun olmadığını belirterek dosyamla ilgilenmeye başladı.

      Önce nerede yaşadığımı sordu. “Doğduğumdan beri İstanbul’da yaşıyorum.” dedim. Bir süre not aldı bilgisayara, aslında her soru esnasında ve soruların arasında not almaya devam etti. Hakkımda dosyama not düşüyor gibiydi. Akabinde “Ne işle uğraşıyorsun şu anda?” diye sordu, farklı sorumluluklarım ve çalışma alanım olsa da en genel anlamda “Dijital pazarlama üzerine çalışıyorum. Facebook, Google reklamcılığı bilirsiniz.” dedim. “Mühendissin sanırım, yazılım mühendisi mi?” diye sorunca çift anadal yaptığımı, makine ve endüstri mühendisi olduğumu ama şu anda endüstri mühendisi olarak çalıştığımı belirttim. “Amerika’da nereye gideceksin?” diye sorunca “Teksas’ı düşünüyorum" deyip niçin diye sormasını beklemeden "çünkü orada arkadaşım var, bana yardımcı olacak” dedim. Hemen “Yanında mı kalacaksın?” sorusu gelince “Aslında hayır, kendisi bana iş ve konaklayacak yer bulma noktasında yardımcı olacak; ama ilk gittiğim birkaç gün onda kalabilirim elbette.” dedim; gülümsedi. Ardından “E peki orada ne yapacaksın, mühendisliğe devam mı?” deyince “İlk zamanlarda geçici işlerde çalışabilirim, İngilizcemi biraz daha akıcı hale getirmek için özellikle, sonrasındaki hedefim kariyerime devam etmek.” şeklinde son olduğunu bilmediğim ama aslında mülakatımın son cevabını vermiş oldum. Çok kısa bir süre sonra “Tebrikler, vizeni onaylıyorum. 5 gün içerisinde pasaportun sana ulaşır.” cevabını duydum ve o andan sonra heyecandan ve mutlulukta “bu kadar mı?” “çok teşekkürler” gibi cevaplar verdiğimi düşündüğüm birkaç cümle edip, bana uzattığı diplomamın aslını da alarak dışarı çıktım.

      Merak edenler için hemen belirtmeliyim, hesabımda 17.600 dolar gösterdim, İş teklifi ya da sponsorum da yoktu ama mülakat esnasında mali kaynaklar hiç konu olmadı. Ne tutarı sordu, ne de kendisi açıp dosyalar içerisinde inceledi.

      Hemen dışarı adımımı attıktan sonra sırada bekleyen forumdan ve Telegram grubundan tanıdığım arkadaşlarımla karşılaştım, onları hem müjdeli haberi verdim hem de birkaç öneride bulunarak şans diledim…

      Uzun lafın kısası, yaklaşık 450 günlük bir bekleyişi mutlu sonla noktalamıştım. Açıkçası, geriye dönüp baktığımda sürecin en kolay aşamasının mülakatı gerçekleştirmek olduğunu söyleyebilirim.

      Bankodan ayrılıp, dışarıda insanlarla ilk teması kurduğum ana kadar hissettiğim duygular ise hayal edemeyeceğim kadar garipti. Bu garip duyguları başta DV2020, sonra DV2021 ve ardından da şu anda bunları okuyan DV2022 ve sonrasındaki tüm talihlilerin yaşamasını canı gönülden istiyorum. Çünkü süreci sonuna kadar takip ederek emek harcayan her talihli bu duyguları yaşamayı sonuna kadar hak ediyor. İnşallah herkes de yaşayacak. Mücadeleye devam!

      Merak Edenler için Sağlık Muayenesiyle ilgili Diğer Notlar:

      Unganlar, Kuğulu Park’ın hemen yanında yer alan, ön cephesi de Atatürk Bulvarı’na bakan eski bir bina içerisinde 4. katta yer alıyor. Yine aynı binanın 3. katında da kan, idrar ve göğüs röntgen çekiminin yapıldığı Düzen Laboratuvarı yer alıyor.

      Randevular 5 dakikalık slotlar halinde, pazartesiden cumartesiye kadar haftanın altı günü, saat 09:00’dan 12:00’ye kadar toplamda günlük 36 muayene olacak şekilde planlanıyor. Tabi ki işlemler 5 dakikadan çok daha uzun sürüyor. Talihli evliyse, eşi ve çocukları için arka arkaya slotları kapatarak randevu alması gerekiyor.

      Normal şartlar altında, daha doğru bir ifadeyle testleriniz herhangi bir şüpheye yer bırakmayacak şekilde çıkabilecekse, sağlık muayenesini tek günde halledip, bir sonraki öğleden sonra raporunuzu alabiliyorsunuz. Burada yani “herhangi bir sağlık sorununuz yoksa” demek yerine “şüpheye yer bırakmayacaksa” demeyi tercih ettim çünkü siz ne kadar sağlıklı olsanız da Unganlar, hiçbir şekilde sorumluluk almak istemiyor ve buldukları en küçük şüphede ya da geriye dönük yaşadığınız bir olumsuzluktan ötürü ek test isteyebiliyor ya da raporunuzu yazmamak için diretebiliyor.

      Ek Test İsteyebileceği Durumlar: En yaygın örneğini Akciğerde göreceği herhangi bir iz - Tüberküloz geçirmiş olmasanız da - örneğin bir kazadan kalan zedelenme durumu gibi. Diğer durumsa kan - idrar testlerinde Frengi, Bel Soğukluğu tespit edilmesi ama zaten bu hastalıklar hızla ortaya çıktığı için muhtemelen kendinizi sağlıklı hissederken, bu hastalıkların tespit edilmesi çok düşük bir ihtimal olsa gerek.

      Rapor Yazmamak İsteyebileceği Durumlar: Geçmişte geçirdiğiniz bir hastalıkla ilgili doktorlarınızdan bilgi almadan rapor yazmak istememesi vb. Bu yüzden mülakata eski hastalıklarınızla ilgili olabildiğince fazla belgeyle gitmek bu olumsuz durumlarla karşılaşma ihtimalinizi düşürür.

      Uzun lafın kısası sağlık muayenesini mülakata 2-3 gün kala almak yerine, daha önceden alıp halletmek ve aradan çıkartmak riskleri yönetmek açısından daha mantıklı. Özellikle de mali yılın bitimine kısa süre kaldıysa hiç riske girmeyip, mülakat maili geldiği gibi hızlıca sağlık randevusunu almak bence en doğrusu.

      Muayene esnasında sorulan sorular kişiden kişiye değişiklik gösteriyor. Ben özellikle kişilere göre soru sorduklarını düşünmüyorum, tamamen o esnada akıllarına hangi sorular gelirse onların sorulduğunu düşünüyorum. Ayrıca okuduğum yorumlara göre Handan hanımın biraz daha akıllıca sorular sorduğunu düşünüyorum. Bana sorulan sorular: “Herhangi bir sağlık problemin var mı? Hiç ameliyat geçirdin mi? Sigara kullanıyor musun? Alkol alıyor musun? Uyuşturucu kullandın mı? Kendine zarar vermeyi düşündün mü? Başkasına zarar vermeyi düşündün mü? Daha önce ABD’de bulundun mu? Ailende tüberküloz geçmişi olan biri var mı?”

      Doktor beyin bana yaptığı aşılar:

      • TDAP: Tetanoz, Difteri, Boğmaca (Türkiye’de DBT olarak biliniyormuş.)
      • MMR: Kızamık, Kabakulak, Kızamıkçık (Türkiye’de KKK olarak biliniyormuş.)
      • Varicella: Su Çiçeği

      Mülakat Günü Öncesi ve Mülakat Günüyle İlgili Diğer Notlar:

      Biz 26 Ağustos günü mülakatlarına katılacaklar olan bir Telegram grubunda organize olduk. İyi ki de olmuşuz çünkü hem mülakat gününe kadar olan süre zarfında kritik paylaşımlar yaparak birbirimizi mülakata hazırladık, hem mülakat gününden bir önceki akşam küçük bir buluşma yaparak hem yüz yüze tanıştık, hem mülakat hakkında konuştuk, hem de ABD planlarımız hakkında sohbetler yaptık. Mülakattan sonra da süreçteki gelişmeleri oradan birbirimizle paylaşmaya devam ettik.

      Mülakat için Ankara’ya şehir dışından gelecekseniz, tavsiyem Bestekar Sokak - Tunus Caddesi ya da Tunalı Hilmi üzerindeki otellerden birinde konaklamanız yönünde. Bizim ekibin çoğu Bestekar Sokak’ta yer alan Seven Deep Hotel’de konakladı. Fiyatları o bölge ve seviyedeki oteller için normaldi, hizmet olarak beklentiniz yüksek olmasın ama en önemli avantajı konsolosluğa sadece 5 dakikalık yürüme mesafesinde olduğu için tercih edilebilir durumda.

      Eski deneyimlerde emanetçi olarak kullanılan büfenin yerinde artık yeller esiyor. Bu yüzden emanetinizi oraya verme hayali kurmayın. Hem mülakat saatini beklemek, hem de emanetleri vermek için Cafe Paris’i tercih edebilirsiniz.

      Mülakat aşaması, sürecin en kolay aşamasıymış. Bunu yaşayınca sizler de anlayacaksınız inşallah.

      Mülakat esnasında parolanız her zaman “kısa ve net cevaplar; yeni soruya kapı açmayacak şekilde” olsun. Konsolos ne soruyorsa, onun cevabını bir iki cümleyi geçmeyecek şekilde verin. Kafa karışıklığı yaratacak ya da size yeni soru sormasına sebep olabilecek cevaplardan kaçının.

      Az da olsa İngilizce biliyorsanız, biraz pratik ile mülakatı İngilizce yapabilirsiniz. Tavsiyem İngilizce biliyorsanız, bu durumu net olarak ifade edin. Bilmenize rağmen “İngilizce bilmiyorum Türkçe yapalım.” deyip, verdiği cevaplarda ingilizceyi belli seviyede bilmesi gerektiğinizi anlarlarsa, size “E sen İngilizce bilmiyordun hani, nasıl olacak?” gibi karşı cevaplar ile atağa geçebiliyorlar. Bu yüzden durumunuzu net ifade edin ki sonradan herhangi bir problem yaşayıp, mülakatta soğuk terler dökmeyin.

      Herkese bol şans!

      posted in Greencard Lotosu (Diversity Visa) Süreci
      Sono
      Sono
    • RE: Göçmen Vize ile ABD'ye ilk giriş

      27 Ağustos’ta basılan DV vizem ile 24 Ekim günü Dallas’tan ilk girişimi gerçekleştirerek ABD topraklarına ayak bastım ve Haziran 2020’de başlayan, son derece sancılı ve zor DV2021 yolculuğunu kazasız, belasız tamamlamış oldum.

      Hedef şehrim Austin olduğu ve direkt uçmak istediğim için önümde iki seçenek vardı: Houston ya da Dallas. Normalde planlarım Houston üzerinden giriş yapmaktı ancak hem eylül ayında THY’nin Dallas uçuşuna başlamasıyla, hem de daha güzel olduğunu bildiğim için tercihimi Dallas’dan yana kullandım. Bilet fiyatları COVID’den ötürü son güne kadar pek değişmediği yolculuğa birkaç gün kala aldım biletimi; tarifeli saatle 14:10’da uçuşum gerçekleşecekti İstanbul Havalimanı’ndan.

      4 saat kala havalimanına doğru yola çıktım. Yakın bir bölgede oturduğum için 20 dakika içerisinde havalimanına ulaştım. Ana girişteki kontrolü geçip, J blok konturlarına doğru yol aldım. Oraya gidince uçuş bilgilerinin aktığı ekranda uçuşumun 3 saat 20 dakika rötar yaptığını ve yeni uçuş saatinin 17:30 olduğunu öğrendim. Bir an aklımdan “bilseydim daha geç gelirdim.” diye geçirsem de kontrol ve bagaj teslimin tarifeli uçuş saatine göre yapıldığını anımsayınca “beklemekten başka çare yok” diyerekten rotamı J konturlarına çevirdim ve GÖZEN kontrolü ile bagaj teslimini yaparak biletimi aldım.

      Beklemelerle geçen saatlerin ardından 18:30 itibariyle havalanan Dallas uçağı genel olarak boştu. Aslından Dallas Forth Worth’ün ABD’nin en büyük havalimanları arasında yer aldığını ve Türk nüfusunun da Dallas’da çok olduğunu bildiğim için beklentim yoğun bir uçuştu ancak üçlü koltukların çoğunda yalnızca bir yolcu bulunuyordu. Benim de iki yanım boş olunca bol dinlenmeli bir yolculuk geçirdim. Yalnızca Kanada ve Kuzey Amerika üzerinde yoğun bir türbülanslı hava akımı içerisinde kaldık; hatta yoğunluğundan ötürü THY yemek servisine ara vermek zorunda da kaldı. Çok şükür kazasız belasız geçen hemen hemen 13 saatin ardından saat 22:40’da Dallas Forth Worth’e indik.

      Uçaktaki yolcu sayısı az olunca hızlıca uçaktan çıkıp, hızlı hızlı pasaport kontrolüne doğru ilerledim. Pasaport kontrolünde “ABD Vatandaşları” kısmını tercih ettim, hızlı da ilerlediği için sıra hemen bana geldi. Pasaportumdaki vizeyi gören polis, sarı zarfı vermemi istedi. “CD’yi almayacak mısınız?” diye sorduğumda “Hayır, bu zarf üzerinde yazılı bir kod olsaydı, o zaman alacaktım.” diye cevap verdi. Daha sonra birkaç işlem yapıp, “Şanslısın” dedikten sonra, “Yanında hiç yemek getirdin mi?” ve “Ne kadar para var üzerinde” diye iki soru yöneltti ve onlara verdiğim cevapları duyduktan sonra pasaporta damgayı basıp “Dünyanın en harika ülkesine hoş geldin” diyerek pasaportumu bana teslim etti.

      Bagajlarımı alıp havalimanından çıktım ve Uber için beklemeye başladım. Kalacağım yer Super 8 DFW, yani hemen havalimanı yanındaki otellerden biriydi ancak yoğun yolcu trafiğinden ötürü 3 mil için 30 dolarlık bir yolculuk gerçekleştirdim ve belki de hayatımda o güne kadar gördüğüm en kötü oteller listesinde ilk sırayı alan Super 8’e ulaştım. Normalde tarifeli saate göre plan yaptığım için otelde konaklamak istemiştim ama rötar yapınca orada yalnızca 6 saat soluklanabildim (iyi ki de böyle oldu bence). Tek gecelik konaklama için buraya vergiler dahil 75 dolar ödedim.

      Sabah 6 sularında geride bir şey bırakmayacak şekilde eşyalarımı alıp Dallas’ın Historic Downtown’una doğru yola çıktım ve yaklaşık 17 mil için 14 dolarlık bir Uber yolculuğu gerçekleştirdim. Orada biraz vakit geçirdikten sonra da beni Austin’e ulaştıracak olan Megabus’a bineceğim ve şehir merkezine çok yakın olan Fuel City’ye geçtim. Yine buraya ulaşımımı da Uber ile gerçekleştirdim.

      Normalde planım Austin’e Dallas ya da Houston’dan araç kiralayıp geçmekti fakat COVID’in yan etkilerinden biri olarak araç kiralama fiyatları hem tavan yapmıştı, hem de çoğu zaman araç bulunmuyordu. Üstüne bir de farklı şehirde bırakacağım için aracı, günlük fiyat 250 doları aşıyordu. Bu yüzden en mantıklı ulaşım şeklinin Amtrak ya da Megabus / Greyhound olacağına kanaat getirdim. Amtrak’ın Dallas - Austin arasında çalışan bir hattı olmadığını da öğrenince zaten tek çaremin otobüs yolculuğu olduğunu anladım. Tamamen bana sıcak gelmesi, hem de AB’yle bir bağı olması açısından Megabus’ı tercih ettim. Normalde 39,99 olan bilete, sosyal mesafeli koltuklardan birini seçince 10 dolar daha eklendi ve 2,5 dolarlık hizmet ücretiyle 52,5 dolara biletimi almış oldum. Yorumlarda ABD içerisindeki otobüs şirketleriyle yolculuk yapmanın kalitesizliğinden bahsedildiği için beklentimi büyük ölçüde düşürmüştüm. Aksi de olmadı. Üzerinde Megabus yazısı olmayan, oldukça eski bir otobüs ile yolculuk yaptım. Ama yolcu profili beklediğimden daha iyiydi daha çok öğrenci dolu olduğu için. Sanırım burada hedef şehrin Austin olmasının payı büyük. Diğer yandan iyi ki de araç kiralamamışım diyorum çünkü hem yaklaşık 3 saat 30 dakika süren yolculuk için 200 dolar cebimde kalmış oldu, hem de Texas’ın yeşilliğini, devasa yollarını izleme şansım oldu.

      Megabus ile yaptığım bu yolculuğum Teksas Eyalet Meclis Binası’nın hemen arkasında yer alan durakta son buldu. Oradan da şehirde en az 1 hafta konaklayacağım Uptown Suites Extended Stay isimli otelime geçtim. Ve böylelikle kısa vadedeki ilk durağım olacak Austin’de halkın arasına karışmış oldum.

      posted in Yolculuk
      Sono
      Sono
    • RE: Amerika'da Ehliyet Almak

      Herkese merhaba,

      24 Ekim’de Dallas’tan giriş yaparak başladığım Teksas’taki serüvenimde 15 Aralık itibariyle ehliyetimi aldım. Aşama aşama ehliyet alma deneyimimi paylaşmak istiyorum izninizle.

      Öncelikle ehliyet sürecinden DPS yani Department of Public Safety sorumlu olduğunu belirteyim. Sürecinizi baştan sonra bu arkadaşlarla ilerleteceksiniz. DPS’in bu süreçte bizden beklediği 3 önemli kriter var.

      30 Gündür Texas’ta Oturma Şartı

      Bu süreçteki en önemli ve zaman alan kriter eyalet içerisinde en az 30 gündür oturma şartı. Ve bunu sözle değil, mutlaka yazılı olarak beyan etmeniz gerekiyor. Daha önceki deneyimler 30 güne takılmayan arkadaşlar olmuş ancak bende öyle olmadı, kesinlikle 30 gündür Teksas içerisinde olduğuma kanaat getirmeden işlemlere devam etmediler.

      7 Aralıktaki DPS randevuma yanımda 13 Kasım günü BofA’nın adresime gönderdiği statement ve kasım sonuna doğru kesilmiş Verizon faturamı götürdüm. Görevli önce Verizon faturasını gördü, “Bu olmaz. Çok yakın tarihli.” dedi. Ardından BofA’nın Statement’ına baktı ve malum cümleyi kurdu “İki belge de 30 günden geçmişi göstermiyor. Üzgünüm sürece devam edemezsin bu belgelerle.” dedi. Ben yine her zamanki gibi aptala yatarak “aslında ilk randevum aralık sonuna doğruydu, bu yüzden BofA statement’ının yeterli olacağını düşünerek başka belge almadım.” deyince “Ben bunun açıklamasını sormadım ki.” diye güzel bir cevap verdi 🙂 Tam sinir olacakken görevliye, beni utandıracak bir şekilde “İlk banka hesabı açtığında gönderilen bir statement yok mu?” diye gayet yardımsever bir soru yöneltti. Kendisine o belgede yazan adresimle şu anki adresimin farklı olduğunu söyledim. Kendisi “Teksas içerisinden bir yere aitse o adres sorun olmaz.” deyince; hemen BofA Mobil’e girip, hesabın açılışında üretilen statement’ı PDF olarak görevlinin mail adresine gönderdim. Kendisi bu belgenin 5 Kasım’da düzenlendiğini görünce, bu belgenin yeterli olduğunu belirterek işlemleri yapmaya başladı.

      Ayrıca belirteyim Proof of Residency olarak 2 belge istiyorlar. Benden aldıkları bir belge 30 günden daha eski, diğeri ise hemen hemen 25-30 günlüktü.

      Yazılı Sınav ya da Özel Online Eğitimin Tamamlanması

      DPS’de beklenen diğer belge ise trafik eğitimi almış olmanız ve bunun sonucunda yazılı sınav ya da online sınavı geçmiş olduğunuzu gösteren ADEE-1317 sertifikasının alınması. Bunun için ben özel kurs üzerinden online eğitim almayı tercih ettim. Bu eğitimin fiyatları 30 ile 60 dolar arasında değişiyor. Minimum 6 saat süren bir eğitim, slaytları okuya okuya geçiyorsunuz ama açıkçası benim beklediğimden daha uzun süren bir eğitim oldu. Eğitimi tamamladıktan sonraki sınav ise son derece kolay. Slaytları üstün körü geçmek yerine biraz dikkatli incelerseniz, sorunsuz şekilde sınavı geçersiniz. Minimum geçme notunun 70 olduğunu belirteyim.

      Kurs olarak ben American Safety Council’i tercih ettim. Sınavı başarıyla geçtikten sonra sonucunuzu hem adresinize, hem de elektronik olarak mailinize atıyorlar.

      Yeri gelmişken kurs listesini aşağı bırakıyorum:

      TDLR DESSearch

      IMPACT Videosunun İzlenmesi ve Sertifikasının Düzenlenmesi

      Yaklaşık 2 saatlik bir video olan IMPACT videosu üç bölümden oluşuyor ve her bölümde trafikte yaşanmış acı olaylardan kesitler sunarak, sürücü adayının mutlaka dikkatli olması gerektiğini öğretmeye çalışıyor. Videoları izleyip, aralardaki kısa sorulara doğru cevap verdikten sonra eğitimi tamamlıyorsunuz ve sistem sizin IMPACT eğitimini tamamladığınızı gösteren elektronik sertifikayı düzenleyip mail adresinize gönderiyor.

      Hemen küçük bir detay vereyim, bu IMPACT videolarını izlemek için ADEE-1317 sertifikasının adınıza düzenlenmiş olması gerekiyor. Çünkü IMPACT için form doldururken online sınavı geçtiğinizi gösteren sertifikada yer alan, size özel olan kodu yazmanız gerekiyor.

      İlk defa Teksas ehliyeti alacak olan 25 yaş üstü kişilerin, adult versiyonu henüz olmadığı için. 18-24 yaş arası için yapılan IMPACT Texas Young Drivers’ı tamamlaması gerekiyor. Belki bu satırları okurken adult versiyonu hazırlanmış olabilir, o yüzden dikkatli olmak lazım:

      Impact Texas Drivers

      Bu üç belgeye ek olarak DPS’e götürmeniz gereken diğer belgeler şunlar:

      • Proof of ID
      • SSN
      • DL-14 A Başvuru Belgesi (Belge için: https://www.dps.texas.gov/internetforms/Forms/DL-14A.pdf)

      Bu belgeleri tamamladıktan sonra yapmanız gereken en yakın DPS’den randevu alıp, belgelerinizi teslim etmek, ücreti ödemek, fotoğrafınızı çektirmek, parmak izi vermeniz. Özellikle COVID döneminde DPS’den yer bulmak zoru olabiliyor. Ben biraz şans eseri 7 Aralık’a boş bulunca randevu alabildim, yoksa alabileceğim randevular hep aralık sonuydu. Ama daha sonra öğrendim ki tüm DPS’ler kısıtlı da olsa Walk - in olarak hizmet veriyorlarmış; ama bunlar çok kısıtlı sayıda olduğu için sabah erkenden doluyormuş. Bu yüzden randevunuz olmasa da sabah 7:30 - 8:00 gibi giderek belgelerinizi teslim edebilirsiniz.

      Belgelerinizi teslim ettikten sonra görevli size kısıtlı olan ve ancak Texas ehliyetine sahip biri eşliğinde araç kullanabilmenizi sağlayacak Learner’s Permit’i veriyor. Learner’s Permit’in bizler açısından önemi ise DPS’de ya da özel bir sürücü kursunda direksiyon sınavına girebilmemizi sağlaması.

      Learner’s Permit’i aldığımız bu ilk DPS randevusunda ödediğim tutar 33 dolardı.

      Ben Permit’i aldıktan sonra küçük bir araştırma yaparak bana en yakın sürücü kursu olan Travis Driving School’dan bir hafta sonrasına randevu aldım. Bu sınav için 80 dolar ödedim, iki kez girme hakkım bulunuyordu direksiyon sınavına. Tüm kurs listesi için linki aşağı bırakıyorum:

      Schedule a drive test at an authorized Third Party Skills Testing (TPST) | Department of Public Safety

      14 Aralık sabahı 09:30’da sisli bir Austin havasında, West Palmer ile I-35’in kesişiminde olan Travis Driving School’da direksiyon sınavına girdim. Sınav boyunca bana eşlik eden görevli şu başlıklarda beni değerlendirdi:

      • Control
      • Observation
      • Position
      • Signal
      • Parallel Parking

      Sanırım yaklaşık 20 dakika çevreyi turladık. Sonrasında kursa geri döndük ve sınav kağıdına bakarak bana bazı geri bildirimlerde bulundu. Bunları aklınızda bulunması açısından not düşmek istiyorum:

      • Hız sınırının 50 MPH olduğu yerde 40 MPH ile gitme. Polisler ceza keser.
      • Şeritler büyük olduğu için araçların ölü noktalarına başını hafif çevirerek göz atmayı unutma (Türkiye’de şeritler küçük olduğu için aynalara bakmak yeterli oluyor ama Teksas’ta biraz daha dikkatli olmak gerekiyor)
      • Stop Sign’larda mutlaka 3 saniyeden önce hareket etme.
      • Kırmızıda güvenli olduğu sürece sağa dönmemezlik etme.

      Çok şükür sınavı sorunsuzca atlattıktan sonra istikamet yine DPS. Çünkü direksiyon sınavını da başarıyla tamamladıktan sonra sınava girdiğiniz sürücü kursu sınav sonuç belgenizi ve IMPACT sertifikanızı bir sarı zarfa koyup mühürlüyor; ve bu zarf ile gidip Learner’s Permit’i Driver License’e çevirmeniz gerekiyor. Bunun için de adres malum DPS.

      DPS’in randevu sistemine girip, hemen Change or Replace / Renewal DL / Permit seçeceğini seçerek DPS’den 15 Aralık sabahına randevu aldım. Bu sabah da DPS’e giderek elimdeki belgeleri (Green Card, sarı zarf ve orada dolduracağınız yeni DL-14 A başvuru formu) vererek görevlinin işlemleri tamamlamasını bekledim. Bu işlemler sırasında da fotoğrafınız bir kez daha çekiliyor, ve parmak iziniz bir kez daha alınıyor. İşlemler sonunda size kağıt halinde ehliyetinizi veriyorlar, normal kart şeklinde gelmesiyse 2-3 haftayı buluyormuş.

      Bu ikinci ziyaret esnasın, Permit’in DL’e dönüştürülmesi için ödediğim tutar 11 dolardı.

      Böylelikle trafik eğitimi için yaklaşık 40 dolar, sürücü kursu için 80 dolar, Permit için 33 dolar, DL’e dönüşüm için de 11 dolar olmak üzere toplamda 164 dolar ödemiş oldum.

      İnşallah darısı diğer tüm DV talihlisi olup Teksas'a yerleşen arkadaşlarımızın başına.

      posted in Ehliyet ve Araba
      Sono
      Sono
    • RE: Trump'ın Göçmenlik ve Çalışma Vizelerini 31 Mart 2021'e Kadar Durdurma Kararı (1 Ocak 2021)

      DV2020 ve DV2021'liler olarak yürüttüğümüz mail organizasyonu ilk meyvesini verdi. İnşallah yasakların kalkmasına ve tüm vize türlerinde bekleyen arkadaşlarımızın hayallerine kavuşmasında fayda sağlar. Emeği geçen @gucarslan ve @Muhtaradana'ya çok teşekkür ederiz.

      @gucarslan bey'in Forbes'a verdiği mülakatın linkini aşağı bırakıyorum. Ayrıca Twitter'daki gönderi de desteklerinizi bekliyor 🙂

      Chantal Da Silva  /  Şub 11, 2021  /  Diversity, Equity & Inclusion

      Diversity Visa Lottery Winners Launch Campaign Urging Biden To Rescind Trump Rules That Could Dash Dreams Of Living In U.S.

      Diversity Visa Lottery Winners Launch Campaign Urging Biden To Rescind Trump Rules That Could Dash Dreams Of Living In U.S.

      A group of U.S. diversity visa lottery winners have launched a new campaign calling on the Biden administration to take action to reverse restrictions introduced under President Donald Trump that could see them lose the chance to migrate to the U.S.

      posted in Gündem
      Sono
      Sono
    • RE: DV2022 (2022 Green Card Lotosu) Aşamaları

      Haftasonuna sıcak bir haberle merhaba diyoruz. Dışişleri, kısa bir süre önce yaptığı açıklamayla Kasım 2020'den beri yürürlükte olan ve özellikle DV talihlilerine büyük sıkıntı yaratan Tier yani Önceliklendirme uygulamasına son verildiğini duyurdu.

      Tüm DV2022 talihlilerine hayırlı olması dileğiyle:

      Visa Services Operating Status Update

      Visa Services Operating Status Update
      posted in Greencard Lotosu (Diversity Visa) Süreci
      Sono
      Sono
    • RE: Texas, Austin

      Merhaba,

      Yaklaşık 3 haftayı aşkın bir süredir Austin'de bulunuyorum. Orta vadeli konaklayacağım yerimi kısa bir süre önce ayarladım. Zamanla şehirle ilgili farklı deneyimlerim oldukça buraya not düşerim; ama bugün şehre yeni gelecekler için kısa vadeli konaklayabilecekleri bir Extended Stay'den bahsetmek istiyorum.

      • İsmi Uptown Suites. Tamamen Meksikalıların işletmesinde olan bir tesis. Booking.com'da 7 civarında göreceli olarak yüksek olduğunu düşündüğüm bir tesis olarak dikkatimi çekmişti. Yeri 78753 Zip Koduna sahip bölgenin en güneyinde, Downtown'a en yakın bölümünde. Eyaletler arası yol olan ve Austin'den de geçen ana arterlerden biri olan I-35 tesisin hemen yanında. Haliyle şehrin birçok noktasına ulaşabilmeniz için zaman kaybetmeden ana artere çıkabiliyor; hem North Austin'e, hem de South Austin'e bu tesisten kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz.
      • Tesisin bence diğer Extended Stay'lerden en önemli farkı ise yeni olması, odaların "cozy" tasarımıyla göz doldurması.
      • Ben, tek bir Queen Size'ın bulunduğu, 25 metrekarelik standart odalarında kaldım. Hareket alanınız pek olmuyor ama zaten tüm gününüzü geçirmeyeceğiniz için bu odada çok dert olmuyor bence.
      • Yatak son derece rahat, üzerindeki bedding'lerde de son derece temizdi.
      • Hemen girişte yer alan kitchenette'yse iki küçük indüksiyon ocağı, birer adet de Whirlpool marka buzdolabı ve mikrodalga standart olarak bulunuyor.
      • Yatağın hemen karşısında LG marka akıllı TV yer alıyor. Youtube, Netflix ve Showtime olmak üzere birçok dijital servise anında ulaşabiliyorsunuz.
      • İnternet alt yapısını Blueprint RF isimli bir firma sağlıyor. Her ne kadar çok hızlı olduğunu söyleseler de internete bağlanmak da, bağlansanız da ciddi hızlara ulaşmanız da pek mümkün değil.
      • Tesisin bulunduğu yer itibariyle odada AT&T'nin çekmediği durumlar oldu. Bu biraz AT&T'den kaynaklı bir problem elbette.
      • Odalar yalnızca cuma günleri temizleniyor; haliyle cuma akşamı girer ve bir sonraki cumadan önce çıkarsanız odanızın temizlenmesi mümkün olmuyor.
      • Tesiste ortak olarak kullanılan çamaşır ve kurutma makineleriyle giysilerinizin temizlenme ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Ben kurutma makinesini kullanmadım, o yüzden fiyatını bilmiyorum hizmetin ama çamaşır makinesinde orta kirlilik ve orta sıcaklık için 1,75 dolar ödeme yaptım.
      • Tesisin otoparkında bir adet Chargepoint bulunuyor. Eğer kiraladığınız aracın da Chargepoint üyeliği varsa, hiçbir masraf ödemeden burada aracınızı şarj edebilirsiniz. Ben Fiat 500 EV kiralamış olmama rağmen, şarj problemi çok yaşamadığım için bu alanı pek kullanmadım.
      • Her Texas evi gibi burada da böcekle karşılaşmanız olası. Ben yalnızca 2 defa gördüm; son derece hızlı hareket eden tahta kurdu olduğunu düşündüğüm bir böcekti. İlk gördüğümde çok garipsemiştim ama sonradan alışıyor, çok dert etmiyorsunuz 🙂
      • Tesise 5 dakika yürüme mesafesinde Bank of America (Norwood) şubesi ve Walmart bulunuyor. Bence bu da önemli artılardan 🙂

      Gelelim en önemli kısım olan maliyete. Ben ilk 11 geceyi Booking.com'dan ayarladım, üçüncü haftayı - 7 gece - ise tesisten. İlk 11 gece için odaya 76 dolardan 836 dolar; ek olarak da %17 vergi ve her gün için 2,5 dolar da hizmet bedeliyle 1000 dolar ödedim. Diğer 7 gün için de tesisten ödemeyi gerçekleştirdim ve vergi dahil 594 dolar ödedim. Toplamda günlük 88 dolar her şey dahil, vergi ve hizmet bedeli hariç de 72 dolar ödemiş oldum. Özellikle %17 vergiyi, konaklama planlaması yaparken mutlaka göz önünde bulundurun çünkü ciddi bir maliyet yaratıyor 🙂

      Uzun lafın kısa şu ki Austin'de artan yaşam maliyetleri hem AirBnB hem de otellerin fiyatlarını yukarı çekmiş durumda. Şehrin farklı yerlerinde (South Austin) ya da şehre yakın diğer şehirlerde (Round Rock, Buda, Cedar Park gibi) daha uygun fiyatlı alternatifler belki bulunabilir ama bunlar da daha çok oda olacaktır. Güvenli mahalleler olmadığı sürece oda kiralamak yerine başlangıçta en azından puanı iyi bir extended stayde konaklamak bence daha mantıklı. Elbette bunun maliyeti bir tık daha fazla olacak. Ama ilk gelişte zaten sudan çıkmış balığa dönüyorsunuz, en azından 1-2 haftayı bildiğiniz tarzda bir yerde konaklamanızı tavsiye ederim.

      Not: Aynı firmanın bir de Round Rock'da yeri var. Benim kaldığım Downtown ya da North diye geçiyor.

      posted in Texas
      Sono
      Sono
    • RE: Green Card ile gelip ev kiralama hakkında öneriler...

      Herkese merhaba,

      25 Ekim'de geldiğim Austin'de 2 hafta boyunca süren ev arama serüvenim hakkında kısaca bahsetmek istiyorum.

      26 Ekim'de telefon hattımı alıp araç kiraladıktan sonra hızlıca aklımdaki bölgelerde gezinmeye başladım. İlk durağım daha çok kuzey bölge oldu; çünkü hem şehrin merkezinin bu bölgeye kaymaya başlaması, hem bölgenin daha çeşitli olması, hem de göreceli olarak daha gelişmiş olması bana cazip geldi. Haliyle ilk önce zihnimdekileri inceleyeyim dedim. İlk gittiğim leasing ofisinde aldığım turu hiç unutmuyorum. "Bu evlere mi bu kadar para istiyorlar? Yahu tahta bu." düşüncesi zihnimde uyanan ilk intibaydı. Muhteşem bir pazarlama çalışması örneği olsa da, apartmanların kesinlikle sitesindeki görsellere kanmamak gerektiğinde ilk gezintimde anladım. Bu yüzden evlerden beklentimi büyük ölçüde - çünkü başka türlü ikna olamayacağım aşikardı - düşürürken, şehrin artan popülerliğinden ötürü de zihnimde belirlediğim konaklama bütçesini ise yükseltmem gerekti.

      Günlerim bir apartman ofisinden çıkıp, diğerine girmekle geçti. Her apartman ofisinin uygulamasının kendine özel olduğunu gördüm. İlk görüştüğüm bazı apartman kompleksleri sizden bir yıllık tüm kiranın 3 katını banka hesabında teminat olarak görmek isterken; kimisiyse bir yıllık tüm kirayı görmenin yeterli olduğunu söylüyorlardı. Bu noktada farklılık olsa da, eğer ki sabit bir geliriniz varsa apartmanlar sanki söz birliği sağlamış gibi 3 katı standart geliri görmek istiyor.

      Baktım bir türlü teminat konusunda arkadaşlarla anlaşamıyorum, çünkü kiralar 1+1 için 1250'den başlıyor ve 1600'e kadar çıkıyor; istenen teminatlar da 15k - 45k arası değişiyor; bölgedeki bir Türk emlakçı olan hanımefendiden yardım rica ettim. Kendisi bana teminat beklentisi minimum olan bir apartman kompleksinin ismini verdi. Hemen o kompleksten bir tur ayarladım ve şartları görüştüm. Kendileri depozitoya ek olarak 1 kirayı kredi kartından bloke ederek başvurmamda herhangi bir sorun olmayacağını ve büyük olasılıkla onaylanacağını söylediler. Kira 1250 dolar, elektrik - su - internet - böcek ilaçlama hizmeti gibi aylık ek ücretleri de hesaba katınca yaklaşık 1450 - 1500 dolar civarına geliyordu.

      Yaklaşık 2 hafta süren apartman arayışım günün sonunda karşıma çıkan bir oda fırsatı ile sonlandı. Şimdilik ABD'deki ilk aylarımı ortak kullanımlı bir evde geçireceğim.

      Austin'le ilgili hemen bir parantez açmam gerekiyor. Bu şehirdeki yaşam maliyetlerinn sürekli arttığını ve özellikle yerli Austin'liler bu durumdan şikayetçi olduğunu okuyordum ancak ben bile geldiğim gibi bu durumdan şikayet etmeye başladım. Daha 2 ay önce aramızdan bir arkadaşımız, çok daha nezih bir sitede 1500'e 2+1'i kiralarken, şu anda neredeyse aynı ücrete 1+1'ler ancak kiralanabiliyor. Şehirde studio apartman ise neredeyse bulunmuyor. Zaten boş apartman dairesinin sayısı da bir elin parmaklarını geçmiyor.

      Çok fazla uzatmadan yeni gelecek arkadaşlara hızlı birkaç tavsiyede bulunmak istiyorum:

      • Buraya gelmeden apartmanlar ve bölge hakkında bilgi sahibi olmanız hiç kolay değil.
      • Gideceğiniz şehrin her bölgesine eşit şans verin. Örneğin ben popülerliğinden ötürü daha çok şehrin kuzeyine odaklanmıştım ama şimdi baktığımda güneyin kendine has otantik havasının da çok güzel olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden şehrin havasını yerinde solumanız gerekiyor.
      • 1-2 hafta boyunca olabildiğince fazla apartman ofisiyle görüşün. Çok daha kolay şartlarda, benzer kalitede farklı evlerle karşılaşmanız olası. Bu yüzden çok gezmeye hazır olun.
      • ABD içerisinde konaklama maliyetlerinin COVID sonrası arttığını ve her gün de artacağını unutmayın. Bütçe planlamasını buna göre yapın.
      • En olumsuz senaryo olan haftalar boyunca konaklayacak yer bulamama ihtimaline karşı mutlaka otel ya da AirBnB'ler için yeterli bütçelemeyi yapın kendi içinizde. En azından 1 ay boyunca konaklama maliyetinizin kira bütçenizin 1,5 katına kadar çıkabileceğini unutmayın.
      • Cebinizde mutlaka yüksek limitli bir TR kredi kartı bulunsun. Hatta bu kartınıza USD limit tanımlatın ki dolar harcamalarınız direkt dolar çekilsin. Apartman ofislerine kredi kartından 2-3 kirayı bloke edebileceğinizi söylemeniz, onlar için cazip gelebiliyor. Dolayısıyla cebinizde kullanıma hazır 50k TL'lik bir kredi kartı olması faydalı olur.
      • Eğer bekarsanız, Facebook'daki şehir gruplarına girip oda fırsatlarını kollayın. En azından 6 ay gibi bir süre odada konaklamak en mantıklı çözüm.
      posted in Emlak
      Sono
      Sono
    • RE: DV2021 Mulakat Deneyimleri

      Bugün DV2021 Türkiye talihlileri için büyük gün. 08:15 itibariyle ilk talihli arkadaşımız mülakatına başladı. Güzel haberlerini duymak dileğiyle...

      Ekleme: @gucarslan mikrofon sende. Güzel haberleri duyurma şerefi senin 🙂

      posted in Greencard Lotosu (Diversity Visa) Süreci
      Sono
      Sono
    • RE: DV2022 (2022 Green Card Lotosu) Aşamaları

      DV2022'nin ilk evrak talebi dosya numarası 4xx @Yekta-Olgun arkadaşımıza geldi. DV2022 süreci yavaştan hızlanmaya başlıyor diyebiliriz.

      Tüm talihlilere süreçte bol şans dilerim.

      posted in Greencard Lotosu (Diversity Visa) Süreci
      Sono
      Sono
    • RE: DV2022 (2022 Green Card Lotosu) Aşamaları

      @Shila Sayın @funnelweb ’in dediği gibi 1 Ocak 2022’de DV2022 dosyaları sisteme yüklenecek. Oradan dosya numaranızı girerek dosyanızın nerede olduğunu ve son durumunu ogreneceksiniz:

      CEAC kontrolünde ilk anda sadece “AT NVC” yazısı göreceksiniz. Bu şu durumu ifade ediyor: “Dosyanız konsolosluk yolunda değil. Henüz current olmamışsınız, ya da mülakat tarihi almamışsınız, ya da evraklarınız incelemede, ya da henüz evrak talebinde bulunulmamış. Ve ya en uç durum DS260 formu doldurulmamış.

      AT NVC aşamasından sonra “In Transit” aşaması geliyor. Bu mülakat tarihinizin verildiğini ve dosyanızın konsolosluğa doğru yola çıktığını ifade ediyor.

      “In Transit” sonrasındaki aşama ise “Ready”. Bu durum ise, konsolosluğa dosyanızın ulaştığı ve mülakata hazır olduğu anlamına geliyor.

      Mülakatı başarıyla geçip vizeye onay çıktığı durumda ise “Issued” olarak durumunuz güncelleniyor. Issued olmadan önce kısa süreliğine dosya statüsü “Administrative Processing” durumuyla güncelleniyor.

      Eğer ki biraz daha araştırma yapılmasına karar verilirse dosyanızla ilgili bu durumda ise “Issued” yerine “Refused” olarak güncelleniyor.

      posted in Greencard Lotosu (Diversity Visa) Süreci
      Sono
      Sono

    Latest posts made by Sono

    • RE: DV2022 Mülakat Deneyimleri

      @atahan Tebrikler, vizeniz hayırlı olsun. Eksik evraktan dolayı süreciniz AP'de olduğundan Refused görüyorsunuz. Evrağınızı ulaştırınca önce AP, sonra da Issued olarak değişecek o durum bilgileri.

      posted in Greencard Lotosu (Diversity Visa) Süreci
      Sono
      Sono
    • RE: ABD-Türkiye Arası Para Transferleri

      @allenwilliams Teorik ve uygulamalı olarak kullanmanızda herhangi bir mahsur ya da engel yok. Ancak bankaların güvenlik açısından koydukları, nakit kartların yurtdışı alışverişlerinde kullanımıyla ilgili işlem limitleri gibi kısıtları oluyor. Bunu İş Bankası Çağrı Merkezi'ni arayarak öğrenebilir ve gerekirse işlem limitlerinizi arttırabilirsiniz.

      Fakat ben yine de yurtdışından kredi kartıyla alışveriş yapmanızı öneririm.

      posted in Bankacılık
      Sono
      Sono
    • RE: ABD-Türkiye Arası Para Transferleri

      @wyoming86 Ben geçmiş sayfalarda Wise kullanarak TEB ile Bofa arasındaki para transferi ücretlerini paylaşmıştım. Şimdiye kadar 3000 dolar gönderdim BofA'dan TEB yönüne doğru max. bir işlemde ve anımsadığım kadarıyla komisyon ücretleri çok anormal değildi. Bence aklınızı hiç karıştırmayın, ödeyeceğiniz komisyonu çok rahat yerine koyarsınız zaten. Ben tüm deneyimlerim itibariyle Wise'ı öneriyorum. Önemli olan paranızın güvenliği, transferin garantisi ve rahatlığınız.

      posted in Bankacılık
      Sono
      Sono
    • RE: Bankacılık Sistemi ve Banka Hesap Çeşitleri

      @uaa491 şubeden subeye değişiyor. Ben BofA’da hesap açarken SSN ve Proof of Address mutlaka istediler.

      posted in Bankacılık
      Sono
      Sono
    • RE: Bankacılık Sistemi ve Banka Hesap Çeşitleri

      @orhan-cabarov Hayırlı olsun. Verdikleri kart da kredi kartı. Türkçe ismi “Nakit Blokeli Kredi Kartı”. Bloke edilen tutar kadar limitin vardır, kredi puanınız olmadığı icin eger ki borcunuzun tamamını ödemezsen banka direkt bloke ettiği meblağdan borcunu tahsil eder. Böylelikle kredi kartında batma söz konusu olmaz.

      1. Ayda Fico oluştuktan sonra bankayı arayıp blokeyi bozmalarını talep edebilirsin.
      posted in Bankacılık
      Sono
      Sono
    • RE: Bankacılık Sistemi ve Banka Hesap Çeşitleri

      @isik 75000 dolar ya da üzeri mevduat varsa, veya her ay 25 dolar ödemeyi göze alıyorsanız bence açmamaları icin bir sebep yok. Yalnızca Chase’de hesap açarken Green Card üzerindeki bir bilgiyi kullanmışlardı. Hesap açmaya giderken kartınızı yanınızda bulundurmanızda fayda var.

      posted in Bankacılık
      Sono
      Sono
    • RE: Texas, Austin

      @gezzio Diggz’e bakabilirsiniz. Ya da direkt Facebook Marketing’den bakın, eğer gruplardan bulamadıysanız.

      posted in Texas
      Sono
      Sono
    • RE: Gelir vergisi / beyani

      Herkese merhaba,

      Ekim sonu ABD'ye giriş yapmıştım. Bu yüzden 2021 gelir beyanı sürecine ben de dahil oldum. Kısaca deneyimimden bahsetmek istiyorum.

      Öncelikle aralıktan itibaren çalışmaya başladığım iş yerinden W2'yi bekledim ocak boyunca. Ayrıca Chase'den hesap açılışı için verilen 225 dolarlık hediye için de 1099-INT'i beklemem gerekti. Ocak 20 gibi mail ile W2 tarafıma iletildikten sonra önce TurboTax'dan hesap açtım. Soru cevap şeklinde ilerleyen, son derece kullanıcı dostu, akılda soru işareti pek bırakmayan bir arayüz ile kolaylıkla file edilebilecek duruma kadar getirdim. Ancak yurtdışı hesaplarıyla ilgili bir soruya evet cevabı verdiğim için TurboTax benden deluxe pakete geçmemi istedi. Ben de hiç para verme niyetinde olmadığım için bu sefer dümenimi FreeTaxUSA'e çevirdim.

      Orada hemen üyelik açıp işlemlere başladım. Açıkçası mesleğim itibariyle de arayüz ve kullanıcı deneyimi konusuna fazlasıyla aşina olmama rağmen, FreeTaxUSA'in süreci bana zorlayıcı geldi. Hem dil açısından daha teknik, hem de istediği bilgiler açısından arka plandaki entegrasyonunun TurboTax kadar iyi olmadığını düşünüyorum. Baktım içime sinerek ilerlemiyorum, o halde en iyisi TurboTax'a geri döneyim dedim.

      TurboTax'de önceki verdiğim tüm cevapları silerek yeniden doldurdum formu. Bu sefer yabancı hesaplarla ilgili soruyu biraz daha dikkatli inceledim (her soruda TurboTax size ilgili soruyu neden sorduğunu ve hangi durumlarda nasıl cevap vermeniz gerektiği bilgisini isterseniz size veriyor). Baktım ki soru 50,000 dolar ve üzeri hesaplarla ilgili (yani FATCA), bu sefer hayır dedim ve devam ettim. Elimdeki W2 ile Chase'in gönderdiği 1099-INT'i kullanarak beyanı tamamladım ve IRS'e gönderdim. TurboTax yalnızca bu ikisini kullandığım için ek bir ücret istemedi.

      3 Şubat'ta file ettiğim beyanı aynı gün IRS onayladı. TurboTax 21 gün sonra, yani 24 Şubat için iademin yapılacağı bilgisini gösteriyordu ama süreç beklediğimden daha hızlı neticelendi ve vergi iadem 16 Şubat itibariyle hesabıma yatırıldı.

      Vergi iadesi kapsamında aralık ayı boyunca paycheck'imden kesilen Federal Income ile 3. Stimulus Check'in tamamı bana ödenmiş oldu.

      posted in Vergi Sistemi
      Sono
      Sono
    • RE: ABD'ye yeni gelenler icin kredi karti tavsiyeleri

      @sono, içinde söyledi: ABD'ye yeni gelenler icin kredi karti tavsiyeleri

      Mobil Şube içinde "You're pre approved" olarak karşıma çıktı Freedom Flex ve Unlimited

      Herkese merhaba,

      Birkaç mesaj yukarıda Chase'den Freedom Unlimited ya da Flex için pre-approved (ön onay) aldığımı yazmıştım. Yaptığım araştırmada sayın @keysnambır'ın dediği gibi Chase'in pre-approved'larının kimi zaman reddedildiğini ve sayın @crazycells 'in söylediği gibi özellikle 1 senelik kredi geçmişi aradığını öğrendim. Ancak Chase ısrarla pre-approved mesajını çıkartınca denemekten zarar gelmez deyip başvurdum ve anında 1500 dolarlık Freedom Flex Unlimited'i onayladı. Kart onaylandığı gibi Mobil Şube'den direkt Apple Pay'e eklenebilecek şekilde gözükmeye başladı. Yani kartınız onaylandığı an fiziksel halini beklemeye gerek kalmadan direkt kullanmaya başlayabiliyorsunuz.

      Henüz Fico skorumun olmadığını belirteyim. Ama VantageScore'a 2. hard inquiry geçmişler anında ve bunun puana yansıması -14 oldu.

      Reddit'te Chase'in son dönemlerde sadık hesap müşterileri için bazı katı kurallarını esnettiğini okumuştum. Sanırım bende de benzer bir durum oluştu. Normalde ilk hesabımı BofA'da açmıştım ama direct deposit tanımlayan yeni müşterilerine 225 dolar verdiği için Chase'den de aralık başında hesap açmıştım. Hemen hemen 2,5 ay boyunca tüm direct deposit alımlarını Chase'e yaptım ve bu hesaptan hiç para çıkartmadım. Sanıyorum bu kullanım şeklim Chase tarafında bazı değerlendirmelerde avantaj sağladı.

      Kartın özellikleri şöyle:

      • Kart aidatı yok.
      • İlk 3 ay boyunca 500 dolarlık kullanımda 200 dolar hediye.
      • 12 ay boyunca benzin alışverişlerinde %5 cash back.
      • Drugstore, Restaurant ve yemek servislerinde %3 cashback.
      • Chase'in kendi seyahat portalından yapılacak alışverişlerde %5 cashback.
      • Diğer tüm alışverişlerde %1.5 cashback.

      Elimde BofA'nın her alışverişe %1 veren kredi kartı olduğu için tercihimi her alışverişe %1.5 veren Unlimited'den yana kullandım. Flex dönemsel olarak bazı sektörlere %5 veriyor ancak dönemsel kampanyaların beni harcamaya itmesinden ziyade kendim rutin alışverişlerimde maksimum cashback'i hedeflediğim için Unlimited'i seçtim. Bu arada piyasada daha iyi cashback veren kartlar var ama henüz Fico skoru oluşmayan biri için o kartlar şimdilik hayal 🙂

      Ekleme:

      Bir ipucunu daha buraya not düşmekte fayda var. Pre-Approved olan kartlarda eğer sözleşmede size özel net bir APR'dan bahsediyorsa, pre-approved'un size özel çalışıldığını anlayabilirsiniz. ("Yıllık %10-20 arasında APR" ifadesi yerine "Yıllık %13.75 APR" gibi)

      posted in Bankacılık
      Sono
      Sono
    • RE: Bankacılık Sistemi ve Banka Hesap Çeşitleri

      @erol-eriste Polis raporu uygulaması diye bir şey yok Türk bankalarında. Türkiye'nin bankacılık altyapısı dünyanın en iyilerinden, güvenebilirsiniz. Kartınızda olağandışı hareketler tespit edilirse zaten banka direkt engeller. Oldu da engellemedi, sizin zaten telefonla bankaya ulaşmanıza da gerek yok kapatmanız için kartı. İnternetin olduğu yerden mobil şubeye girip kartınızı kapatırsınız. Bunu da yapamayacak durumdaysanız, bu sefer Charge Back talep edersiniz harcamaları sizin yapmadığınızı belirterek, banka inceledikten sonra yatırır.

      posted in Bankacılık
      Sono
      Sono