Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • @Emre-Kurtulmuş anladim bilgilendirme icin teşekkürler 🙂 Belgeyi orijinal halde tutmakta fayda var demek 👍

  • ⭐⭐⭐

    Gecen yil 4 Eylul'de Amerika'ya ik girismizi yapmistik. Aradan tam 1 yil gecmis. Bu surede neler yaptik, neler yasadik biraz paylasmak istiyorum. Bu yilki Labor Day tatili 4 Eylul Pazartesi yani bugun. Sali'dan Cuma'ya da ben 4 gun ucretli izin aldim ve 9 gunluk bayram tatili basladi. Yazmak icin iyi bir firsat oldu. Hatirladigim ve aklima geldigi kadariyla butun deneyimlerimizi anlatacagim. Nerdeydik, nerelere geldik.

    Giris yapmadan once is basvurusu ve daha gelmeden nasil is buldugumu Su LINK'te ve ise baslangicimi su LINK'te anlatmistim.

    • Normal planimiz 2022'nin Kasim sonu veya Aralik basi gibi ilk girisimizi bir defada ve butun aile olarak yapmakti. Fakat anlastigim isyeri mumkun olan en kisa zamanda gelip baslamami isteyince stratejide degisiklik yapmak zorunda kaldik. 6 Eylul'de gelip baslamami istiyorlardi. 5 Eylul Pazartesi gunu Labor Day olarak tatildi. En erken 12 Eylul'de baslayabilecegimi soyledim ve o sekilde anlastik. Ben ve esim THY ile 4 Eylul Pazar gunu Istanbul'dan NYC'ye direk ucusla geldik ve aksam 8 gibi JFK'ye indik. Pasaport kuyrugu uzundu ama biz sadece bir kac dakika bekledik. Cunku elimizde sari zarfi goren bir polis bizi onunde hic kuyruk olmayan bir giseye yonlendirdi. Bu gise pilot ve kabin gorevlilerine bakan giseymis. Guler yuzlu, neseli ve biraz sismanca bir zenci polis arkadas hizlica islemlerimizi halletti. Adres degistirmek isteyip istemedigimizi sordu, hayir dedik ve 5 dakikada islemlerimiz bitti. Amerika'ya hosgeldiniz, bol sanslar dileyip gidebilirsiniz dedi. Bagajlarimizi alip havaalanindan ciktik ve taksiyle dogrudan kalacagimiz otele gittik. Cikis kapisindan hemen once kucuk bir kulube icinde prepeid simcard satan yerden 1 adet T-mobile prepaid simkart aldim, hemen aktive ettik. Aylik 50 dolar gibi bir seydi dogru hatirliyorsam.

    • Otel Lower Manhattan'da, Wall Street'in de bulundugu Financial District'e ve su meshur Wall Street bogasina cok yakin DoubleTree Hilton oteliydi. Hem otelin yerinden hem de odalarin konforundan cok memnun kaldik. Burayi Booking-com uzerinden indirimle 3 gece icin 340 dolar olarak rezerve etmistim. NYC'deki bu gunler turist havasinda gecti. Havanin da guzel olmasini firsat bilerek caddelerde uzun uzun yuruduk, akla gelen belli basli butun yerlere gittik. Bu arada otele girisi yaptiktan sonra USCIS'e girip butun aile bireyleri icin adresleri kendim guncellemistim.

    • Pazartesi Labor Day nedeniyle tatil oldugu icin bankalar da kapaliydi. Sali sabahi otele cok yakin BofA subesine gittik ve hesap acmak istedigimizi soyledik. Herhangi 2 kimlik belgesi gerektigini soylediler. Turistik bolge oldugu ve turistlerin hesap actirmasina aliskin olduklarindan hesap acmada adres, ssn, gc gibi seylerde direten, zorluk cikaran bir sube degildi. Turk pasaportu ve Turk ehliyetini kabul ettiler. Otelde kalmamiza ragmen adres konusunu da dert etmediler. Hesap acildi, debit card olusturuldu ve bu karti Google Pay'e tanimladik beraberce. Hemen orada subedeki ATM'lerde cep telefonu ile ATM'ye para yatirma ve cekme denemesi yaptik. Her sey duzgun calisinca beraberimizde getirdigimiz butun parayi da hesaba yatirip ayrildik. Islemlerimizi yapan Italyan kokenli hanim SSN ve GC gelince sehir eyalet farketmeksizin herhangi bir subeye gidip ev adresi dahil butun bilgilerimizi en kisa surede guncellememizi tembihledi.

    • Gelmeden once yine Turkiye'den turo-com uzerinden 10 gunlugune bir Toyota Camry kiralamistim. Sigorta vs dahil gunlugu 51 dolara geliyordu. Carsamba sabahi gidip arabayi teslim aldim ve esylarimizi yukleyerek otelden ayrildik. Esim ogleden sonra bir ucusla Turkiye'ye donecekti. Gelirken kisi basi 2x23 kg bagaj, 1'er kabin bagaji ve 1'er sirt cantasi ve laptop cantalari olarak gelmistik. Nerdeyse tamami benim esyalarimi iceriyordu. Esimi JFK'ye biraktiktan sonra ben de yerlesecegimiz sehre dogru uzun bir yolculuga ciktim.

    • Gidecegim sehirde yine Turkiye'den booking-com uzerinden guzel bir motelde 10 gun rezervasyon yapmistim. Planim ev ve araba islerini halledene kadar bu motel ve bu kiralik aracla 10 gun kadar idare etmekti. 7 Eylul Carsamba aksami gec saatte motele vardim ve girisimi yaptim. Motel web sayfasindan gorundugunden de iyi cikti. Oda kalitesi ve konforu DoubleTree'den daha iyiydi diyebilirim. Buraya da gunluk 50 dolardan rezervasyon yapmistim.

    • Pazartesi gunu ise baslayacaktim ve vaktim kisitliydi. Ev ve araba isini halletmek icin 10 gun surem vardi. Hafta ici is cikisi, aksamlari ev ve araba bakmak icin cok uygun olmayacagindan ise baslayacagim Pazartesine kadar 3 gun cok degerliydi. Araba almak cok bir sorun degildi, sonucta iyi kotu bir seye karar verip hemen alinabilirdi ama ev bulmak o kadar kolay bir sey degil, hele de yeni gelmis ve hic bir kaydi, finansal gecmisi gorunmeyen yeni gocmen birinin ev bulmasi hic kolay degildi. Bu yuzden onceligi ev bulmaya verdim. Bir an once ev tutup hazirlamam gerekiyordu, ki Turkiye'ye donup butun aile olarak kalici olarak yerlesmeye gelebilelim. Ev arama ve bulma deneyimini su LINK'teki mesajimda anlatmistim. Evi tuttuktan 1 gun sonra da araba isini hallettim. Bir suru galeri, dealer gezip cok sayida arac denedikten sonra kafama yatan dusuk milde 2016 model bir sedani pesin parayla aldim. Boylece planladigim gibi 10 gun icinde ev ve araba isini halletmis oldum.

    • Giris yaptiktan 9 gun sonra SSN, 25 gun sonra da GC'lar geldi.

    • Isyerindeki HR belge olarak benden sadece SSN ve Amerika'daki statumu gosteren belgeleri istedi, hic bir sey sormadilar ve istemediler. Ne diploma, ne diploma cevirsi, denkligi ne de transkript vs. Sehre geldigimin ertesi gunu SSA ofise gidip SSN numarasini ogrenmistim. Bu numarayi, pasaporttaki vize ve 1-551 damgasini yeterli gorduler. Sonradan kartlar gelince ikisini de HR'a bildirdim. Sonra BofA subesine gidip buradaki butun bilgileri guncelledim. Ehliyet icin randevu aldim ve sinavi ilk defada 20'de 20 yaparak gectim ve Real ID ozelligi olan Learner Permit'i aldim.

    • Butun temel isleri hizli ve bir problem yasamadan tamalayinca artik aileyi getirmek icin planlar yapmaya basladim. Isyerinden 2 hafta (10 is gunu) ucretli izin alip Turkiye'ye dondum. Bu 10 gun icinde araba ve nerdeyse butun ev esyalarini sattim. Satmayi dusunmedigimiz fakat yanimizda da getirmeyecegimiz, getiremeyecegimiz, fakat atamayacagimiz, birakamayacagimiz aile yadigari ve diger bazi esylari paketledik ve kiralik depoya kaldirdik. Ucustan 1 gun once bir kamyonet ustunde 7 m3'luk bir yarim konteyner geldi. Bu esyalari yukledler ve konteyneri kilitleyip anahtarini bize verdiler. Bu depo kiralama icin 1 yillik 4500 TL odedim. Yataklar dahil her sey satildigi icin son gece evde yere battaniye serip oyle yattik. Ertesi gun ABD'ye ucusumuz vardi.

    • Sabah onceden ayarladigimiz 2 taksi geldi. 8 buyuk boy bagaj, 4 kabin bagaji, 4 sirt cantasi ve 4 laptop cantasini 2 taksi arasinda paylastirip havaalanina erkenden geldik. Sigabilmesi icin ozellikle Doblo tarzi taksi gelmesini istemistim. Bagajlarin 23 kg olmasi gerekiyordu ama havaalanindaki kantarda tartinca fazla ciktilar. Meger evdeki tarti dogru gostermiyormus, her bir bagaj 2-3-4 kg fazla cikti ama THY gorevlisi hic problem yapmadi, hepsine etiketi yapistirip gecti. Bagajlar ebat olarak normal bavullardan cok daha buyuk oldugundan (bavul yerine cuvallar kullandik, Laleli isi koli bantlariyla paketlenmis tekstil kargolari gibi) check-in yapilan bankodan degil oversize bagaj bolumunden teslim edildi. Hic bir ek odeme istenmedi. Bos bir bavulun kendisi en az 4-5 kilo cektginden 8 bagajda ekstradan 30 kg bagaj getirmis olduk. Yine bu sayede bavul almak icin de marsaf olmadi ve gelip yerlesince nereye koyacagini bilemedigin, saklamak gereken bavul kalabalikligi da olmuyor. Bir tasla kus katliami.

    • Rahat ve keyifli bir yolculuktan sonra 5 Kasim aksami JFK'ye indik. Bu sefer dogrudan GC kuyruguna girdik. Ben ve esim green cardlar ile hemen gectik, cocuklarin sari zarflarini acip islemlerini yaptilar ve onlar da PR statusu kazanmis olaraktan butun aile hizlica ve sorunsuz gectik. Cogunlugu oversize olan 20 parca esyamizi 2 el arabasina yukleyerek bagaj alim noktasinin biraz ilerisindeki ic hat ucusu aktarma bagaj kabul bankolarina geldik. Istanbul'dan tek bilet olarak almistim ve ic hat ucusu JetBlue ile devam edecekti. Bagajlarin hepsinin 2-3 kg fazla cikmasi bizde biraz tedirginlik yaratmisti. Tarttiklarinda en az 25-30 kilo fazla cikacakti, 1000 dolar belki daha fazla ek ucret talep edebilirlerdi. Fakat bagajlari tartmadan dogrudan teslim alip borading pass'lari verdiler. Zaten biz bagajlari JFK'de teslim aldigimizda da hepsi JetBlue ucusu icin onceden yeniden etiketlenmisti. Etiketleri okutup tasiyiciya koydular. Ek odeme istemedikleri icin derin bir nefes alip bunun rahatligiyla diger terminal binasindaki ucus kapisina dogru yola ciktik. Kapiya vardiktan 30 dakika sonra boarding basladi.

    • Geldigimiz sehrin kucuk havaalanina gece 12;den biraz sonra indik ve bagajlarimizi yine 2 el arabasina yukleyerek disariya ciktik. Evimiz havaalanina 5 dk mesafedydi. Bir taksi tuttum ve bir kac parca esya ve cocuklardan biriyle eve geldik. Onlari eve birakip kendi arabami alip tekrar havaalanina dondum ve geri kalan butun esya ve aile uyelerini eve getirdim. Evde her sey hazirdi zaten, odalar, yataklar, yeterli mutfak malzemesi. Iznimin bitmesine, Pazartesiye kadar 4 gunum vardi ve bu surede evdeki eksik esyalarin tamamlanmasi icin kosturacaktik. Kendi evimizi alana kadar pahalli hic bir sey almamaya karar vermistik. Bizi idare edecek en ucuz cozumlerle ilk yil idare edecektik. Ne zaman kendi evimizi aliriz, o ev ve evin ic yapisina gore ve zevkimize, ihtiyacimiza gore iyi ve kaliteli esyalar alacaktik. Bir kac bin dolar harcayarak sadece ihtiyac duydugumuz gerekli her seyi temin ettik.

    • 6e17b8bf-ed12-4653-8c11-a1f8cddb4db8-image.png

    • Geldikten sonra ilk islerimden biri cocuklara eyalet kimligi cikarmak oldu. Ebeveynlerden biri Real ID sahibi ise cocuklara da dogrudan Real ID veriyorlar. Cocuklarin da SSN'leri 8 gunde, GC'lari 24 gunde geldi.

    • Kucuk oglum Turkiye'de ortaokul 7. sinifta okuyordu. Eve en yakin ortaokula gidip neyi nasil yapacagimizi sorduk. Bizi District Office'e yonlendirdiler. Kimin hangi okulda okuyacagini burasi belirliyormus. District Office'e gerekli olacagini, isteyeceklerini dusundugumuz butun belgeleri dosyalayarak gittik. Son okudugu okuldan ayrilis belgesi, gordugu derslerin transkripti, kira sozlesmesi, diger adres proof ve yasal durum belgeleri, asi kartlari vs. Burada guler yuzlu personel cok yardimci oldu ve cocugun gidecegi ortaokul belli oldu. Evimize cok yakin iyi bir okula verdiler. Ertesi gun okula gittik ve zaten sistemlerinde district office'in yaptigi kayit gorundugu icin isimizi hizlica hallettiler. Normalde ev okul arasi 1,5 milden az ise su sari okul otobuslerinden faydalanmak mumkun degilmis ama bizim burada ev ile okul arasinda cok seritli bir yol gectgi icin, bu yolda trafik isikli yaya gecidi de olmasina ragmen ogrencilerin bu yolu yuruyerek gecmelerini istemediklerinden otobusle gidip gelecegini soylediler ve alma-birakma icin saat ve yer belirlenmesi icin Transportaion bolumune yonlendirdiler. Sari otobusle ulasim, okulda verilen kahvalti ve ogle yemegi tamamen ucretsiz ve okuldan. Otobus evin 20 metre ilerisindeki kavsaktan saat 8:45'te alip ogleden sonra saat 3'te yine ayni yere birakiyor.

    • Cocuk nerdeyse ilk donemin sonuna dogru baslayacakti. Yani ogretim yilinin yarisi bitmek uzereydi. 7 siniftan baslamasina karar verdiler ama oncesinde sadece Ingilizce dersi verilen bir sinifta baslayacagini, dil becerisine gore normal sinifa devam edecegini soylediler. 2023 Ocak icinde dil seviyesinin normal sinifi rahatlikla takip edebilecegi bir seviyeye geldigine karar verip normal 7. sinifa dahil edildi. Bu arada okulun ilk gunlerinde okul hemsiresi butun saglik evraklarini kontrol ettikten sonra eksik 2 asi oldugunu soyleyip 1 ay icinde tamamlanmasini aksi takdirde sinifa girisine izin verilmeyecegini soyledi. Bir saglik merkezinden randevu alarak eksik asilari 1'er ay arayla tamamladik. Normalde bu asilar icin 40-50 dolar gibi bir odeme yapilmasi gerekiyormus ama calistigim yerin butun aile icin full saglik sigortasi saglamasindan dolayi bir sey odemedik, sigorta kartini gostermemiz yetti. Bunun disinda geldigimiz gunden beri saglik sigortasina sadece 1 kere ihtiyac duyduk onda da buyuk oglum bisikletten dusup kolunu incitti. Herhangi bir kirik, cikik ya da yara falan yoktu ama rontgen, MR, muayene, kolluk, sonraki kontrol vs hepsini saglik sigortasi kartini beyan ederek sadece 15 dolar odeyerek hallettik.

    • Turkiye'de ortaokulda verilen ve cok da randimanli olmayan Ingilizce derslerinden ogrendigi boluk porcuk 3-5 kelimeyle buraya gelip 2 ayda normal sinif derslerini takip edecek seviyeye ulasan kucuk oglum yarim donem olarak katildigi ortaokulu 11 tane ustun basari sertifikasi alarak ortaokul birincisi olarak bitirdi! Yine ayni bolgede olan Junior High School'ada basarili ogrenciler icin olusturulan ozel bir sinifa dahil edildi. Jr High School'da da yine ulasim, kahvalti ve ogle yemegi ucretsiz olarak veriliyor. Gecen hafta icinde yeni ogretim yili baslamadan once olusturulan liderlik grubu egitimine ve yine baska bir ozel egitim grubuna alindi. Normal lise egitimi haricinde paralelde baska egitim ve aktiviteler icin 1 yillik bir program yapildi. 3 dili (Turkce, Rusca, Ingilizce) anadil seviyesinde ve aksansiz konusuyor.

    • Kucuk oglum komsum ve cevredeki bazi evlerle anlasti. Cimlerini biciyor, kopek gezdiriyor vs. Kisin da yaprak ve driveway kar temizligi icin anlasti. O da simdiden kendince iyi para biriktirdi.

    • 4e5d0c86-07b4-4677-a1d0-7048969c532b-image.png

    • Bitirdigi ortaokulda cok siki guvenlik tebdirleri vardi. Kapida surekli duran bir sheriff arabasi ve iceride surekli bekleyen bir deputy oluyor. Ana giris kapisi cift bolgeli ve kursun gecirmez kalin camlarla kapli. Okula gittiginizde once disaridan zile basip kapinin acilmasini bekliyorsunuz. Iceri girince ikinci bir kursun gecirmez kapisi olan bir bolgeye giriyorsunuz. Burada kucuk bir penceresi olan (tabi yine kursun gecirmez) bir buro penceresinden diafon yardimiyla neden geldiginizi soyluyorsunuz ve kimlik belgelerinizi ibraz ediyorsunuz. Kimligi alip size bir kart veriyorlar, ondan sonra diger kapi aciliyor. Kapi acilinca polis sizi karsiliyor ve gerekirse eslik ediyor. Ogrencilerin ve siniflarin oldugu yere kesinlikle gecemiyorsunuz. Mass-shooting ya da school-shooting bu bolgede gorulen olaylardan degil ama rehavete kapilmayip isi ciddiye alarak okullarda boyle onlemler alinmasi guven veriyor. Yabanci birinin veya bir saldirganin okula dalip ates etmesi mumkun degil bu onlemlerle. Sanirim Mayis ayiydi, okuldan bir mesaj geldi, "okul cevresinde dolasan supheli bir sahis goruldu, bolgedeki butun okullar lock-down yapildi, kimsenin girip cikmasina izin verilmiyor, okul cevresinde polis yogunlugu gorurseniz meraklanmayin, cocuklar guvende ve her sey kontrol altinda" diye mesaj attilar. Butun okul bolgesi bir anda state police, trooper'larla dolmus etraftaki her sokagi kapatmislar ve supheli sahsi yakalamislar. Is okullla ilgisi olmayan baska bir mesele cikmis sonucta ama okul ve polisin dikkati ve reaksiyonu guven verici. Hic salmadan cok ciddiye aliyorlar bu tur seyleri.

    • Bunun disinda okulun ve ogretmenlerin yaklasimi, ailelerle olan surekli iletisimleri takdir edilesi. Telefon, email, web uygulamalari veya normal posta ile surekli iletisim kurup bilgilendiryorlar. Ogrenciyi ve okul surecini, gelisimini cok yakindan takip etmek mumkun.

    • Buyuk ogluma gelirsek, 2022 yazinda liseyi bitirmis ve universite sinavinda Mimar Sinan uiversitesini kazanmisti. Gelmeden once ne olur ne olmaz, dunya halidir diye kayit yaptirdi ama hic gitmedi. Buraya geldigimizde buradaki universitelere basvuru ve kayit icin artik gecti. Hem universite parasini biriktirmek hem de hayatin icinde olup topluma ve kulture hizla adapte olmak icin universiteye baslayana kadar calismak istedi. Geldigimiz donem tatiller, kampanyali gunler, yilbasi oncesi cok fazla kargo hareketi olan bir donem oldugu icin kargo firmalari normalin cok ustunde saat ucreti ile gecici elemanlar ariyorlardi. Fedex'e basvurdu ve hemen evimize cok uzak olmayan bir Fedex deposunda saati 21 dolardan ise basladi. Yil basina kadar orada calisti. Yilbasindan sonra saatlik ucreti 13 dolara dusunce baska is bakmaya basladi. Eve yakin yurume mesafesindeki butun magazalara teker teker gidip sordu, elemana ihtiyaciniz var mi diye. Walgreens'te saati 17 dolara part-time ise girdi. Hem depo islerine gore cok rahat bir isti hem de bizim evin oldugu sokakgin asagi ucundaydi, yuruyerek gidip geliyordu, calisma saatleri cok uygundu. Sonra yakinlarda yine yurume mesafesinde baska bir magazada da part-time is buldu. Cogu zaman 2 iste calisti. Bu sekilde bir sure calistiktan sonra bir AVM'de bir 3D eglence merkezinin isletmesini ona verdiler. Universiteye baslayincaya kadar burada calisti ve 15 bin dolardan fazla para biriktirdi. Tabi kira, yemek, ulasim, sigorta gibi masraflari yok keratanin, ne kazansa direk cebe gidiyor 🙂

    • 2023'un ilk ayiyla itibaren universiteleri arastirmaya basladi. Cunku 2023-24 donemi icin Mart-Nisan aylari basvuru icin son zamanlar. Kendi istedigi bolumle ilgili arastirmalardan sonra 2 universiteye basvurmaya karar verdi. Ikisi de prestijli ve cok iyi universitelerdi. Internet uzerinden bu iki uni ve bir kac farkli universiteni ogretim gorevlileri, profesorlerin iletisim bilgilerini alip tekr teker hepsiyle kontak kurdu. Ve hepsiyle teker teker gorustu. Kimiyle telefonda kimiyle zoom veya baska uygulamalarla uzun uzun saatlerce hepsiyle konustu, kendisini anlatti ve tavsiye ve yonlendirme istedi. Koca koca profesorlerin lise mezunu yabanci bir gence kendi ozel zamanlarindan vakit ayirip saatlerce konusmalari beni hayrete dusurdu. Bazisi ile yuz yuze gorustu. 2 tane Turk ogretim gorevlisi bulup onlarla da uzun uzun konustu. Sonra baska bir universitede, bizim bir akrabamizin bolum baskani oldugunu ogrenince onunla da tanisip gorustu.

    • Butun bu arastirma ve cabalamalardan sonra dogru bilgilenmis olarak ve yonlendirmelerle 2 universiteye basvurdu. ABD'deki universitelerin ogrenci kabulunde ders notlarindan cok kisisel beceri ve lise donemindeki sosyal-sportif basarilara ve faaliyetlere daha cok onem verdigini bildigimden gelmeden once kendisine butun her seyin belgesini ve cevirilerini toplamasini istemistim. Lise doneminde okul bunyesinde ve okul disinda katildigi tum kisisel-sosyal aktivitelerinin, calismalarin belgelerini, setifikalarini, fotograflarini toparlamisti. BM bunyesinde yurutulen bir calismaya 2-3 defa aktif olarak katilmisti. Lisedeki 7-8 ogretmeninden Ingilizce referans mektuplari topladi. Sonrasinda oturup neden onu universiteye kabul etmeleri hakkinda bir kac sayfalaik bir makale hazirladi. Butun bu belge, bilgi, ceviriler, fotograflar vs ile 2 dosya hazirladi ve bu 2 universiteye en cok istedigi bolum (major) icin basvurdu. 1 ay icinde 2 universiteden de cevap geldi ve her ikisinden de kabul aldi. Sonunda birisine karar verdi ve ilk depozitosunu yatirarak kaydini baslatti.

    • Sectigi bolumun yillik ucreti yabancilar icin 42 bin dolar. Henuz 6-7 aydir eyalette olmasina ragmen In-State olarak degerlendirdiler ve 15K'ya dusurduler. Normalde in-state icin en az 1 yil oturma sarti var. Ogrencilerin kaldigi apartments'a yillik 9K dolar istiyorlar. Saglik sigortasi mecburiyeti var ve bunu da faturaya ekliyorlar. Zaten benim sigortam kapsaminda tam saglik sigortasi oldugu icin bu insurance icin muafiyet istedi. Basvurdugu eyalet ve federal burslar onaylandi ki aslinda bunlar icin de 1 yil sarti varmis. Sonucta yillik odeyecegi miktar 5-6 bin dolara kadar dustu. Buna 1 yillik apartments kirasi ve yemek de dahil!. Kendi kazandigi parayla odemesini yapti.

    • 2 hafta once universite yeni egitim donemine basladi ve butun esyalarini arabaya yukleyerek kampuse goturduk. Kendisine verilen apartment odasina yerlestirdik. Ihtiyaclari olacak her sey var odalarinda. Sosyal olarak cok hareketli bir ortam. Her turlu spor icin tesisleri var. Ogrencilere taninan imkanlar o kadar cok ki. Sectigi universite ve kampusu harika bir yer. Oyle imrendim ki, kendim de kayit yaptirip yeniden universite okuyasim geldi 🙂

    • Ilk haftasinda arsiv veya kutuphanede calismak icin basvurdu ve mulakata girdi fakat mulakatta red aldi cunku kampus ici islerde ilk yilindaki ograncilere (freshman) is vermiyorlarmis. Gitmis itiraz etmis, bazi okul yoneticileri ile gorusmus. Bunun uzerine ikinci bir mulakat yapmislar ve kutuphanede part time olarak isi kapmis. Sen cok azimli bir cocuga benziyorsun deyip istisna yapmislar. Bu kutuphane isi icin taksitler halinde toplam 3000 dolar alacak. Kampus ici ve disi icin kullanilan otobusleri sadece ogrenciler suruyor. Bunun icin otobus soforlugu yapmak isteyen ogrencilere egitim verip ehliyet almalari saglaniyor. Bir de gozunu bu otobus soforlugune dikmis 🙂

    • Arsivde calismasi icin ikinci yil olacak dediler. Buyuk oglum da kucugu gibi 3 dili anadil seviyesinde konusuyor. Universite arsivinde cevirilmeyi bekleyen cok sayida Rusca ve Turkce dokuman varmis, bunlarin cevirilerinde calisacakmis. Amerikalilar ikinci bir dil bilme konusunda biraz isteksiz ve becreiksiz olduklarinden 3 dil bilmek burada her alanda avantaj getiriyor, ozellikle universite sonrasi is bulma ve calisma konusunda. Simdilik hedefi ve hayali okudugu alanda akademisyen olup universitede kalmak.

    • Cocuklarimin kisa suredeki adaptasyon ve basarilarinin gurur vermesi disinda bana buyuk bir guven ve ic rahatligi vermis durumda. Sikayet etmeden, sizlanmadan, miz miz etmeden gozlerine kestirdikleri icin ugrasiyorlar, engel veya sorunlarda pes etmeyip israrci olup ugrasiyorlar. 1 dakika sonra olsem gozum arkada kalmaz, biliyorum ki burada her turlu hayatta kalip istediklerini koparacak, hayatta kalacak azme, bilgi ve guce sahipler. Kendi baslarina istedikleri gibi bir hayat kurabilirler. Burada cok mutlular ve bunu surekli dile getiriyorlar. Zaman zaman gelip sarilip opuyorlar, "baba iyi ki bizi buraya getirdin, burasi cok guzel" diyorlar. Bu saatten sonra deport etseler bile gitmezler zaten 🙂

  • ⭐⭐⭐

    ==Devami==

    • Esim Turkiye'de buyuk bir sirkette marketing director olarak calisiyordu. Turkiye'deki 15 yili asan calisma hayatinda pek cok buyuk sirkette satis&pazarlama alanlarinda, uluslararasi ticaret, fuar islerinde, dijital marketing islerinde cok calisti. Zaten ekonomi alaninda PhD'si var. Buraya gelince uzun calisma hayatinin verdigi o yorgunlugu atmak icin ilk 2-3 ay sadece kafa dinledi. Sonrasinda daha once baslattigi bazi remote ve freelance islere devam etti. Sonra tercumanlik isi buldu ve basladi. Burada cok sayida Rus ve ozellikle Ukraynali gocmen oldugundan tercumana cok ihtiyac oluyor. Hastane, polis karakolu, mahkeme, DMV ve diger resmi binalarda bu kisilere tercumanlik yapiyor. Bunyesinde calistigi sirket en az 1 gun oncesinden nerede ne kadar surede ihtiyac duyuldugunu bildiren assignment yapiyor. Saatine 30 dolar oduyorlar. Bazen gunde 10-12 saat tercumanlik yaptigi zamanlar oluyor. Freelance isleriyle beraber iyi kazaniyordu. Esim de 3 dili anadil seviyesinde konusuyor.

    • Gectigimiz ay New York City merkezli bir sirket sehrimize bir ofis acti ve esimi de bu ofisin basina getirdiler. Burada ilerleyen zamanlarda bir kac calisma arkadasi ise alacak. Calisma saatleri 10:00-18:00 arasi ve haftada 5 gun. Tercumanlik islerini artik sadece haftasonu veya kendi calisma saatleri disinda olursa kabul ediyor.

    • Bana gelirsek, hala ayni iste calisiyorum ve 1 yil oldu. Her sey yolunda ve guzel gitti. Ilk 2 ay egitimlerle gecti ve sonra yukselen bir trendle sorumluluklar verildi. Isyerindeki calisma arkadaslarim, mudurum, beraber calistigimiz diger takimlar ve yoneticilerle cok iyi ve profesyonel bir iliski var. Butun calisma hayatim boyunca bu kadar rahat ettigim bir is ve is ortami olmamisti. 2022 yilinda sadece 3,5 ay calismis olmama ragmen beni de 2022 bonus programina dahil ettiler. 2023 Mart ayinda hem bu bonusu hem de maasa cok iyi bir zam aldim. 3,5 aylik bir gelirim olmasina ragmen ilk vergi beyanimda toplamda 11 bin dolar federal+state tax return aldim. Vergi bildirimini esimle beraber Joint Filing olarak yapmistik. Vergi bildirimini yaptiktan 1 hafta-10 gun sonra ikisi de ayri ayri hesabima yatti.

    • Ise basladigim zaman 401K emeklilik hesabi acilmisti ve benden kesilen kadar da isyeri yatiriyordu. 1 yil sonunda bu hesapta fon getirileriyle beraber 6000 dolardan fazla para birikmis. 3 ayda bir hesap ozeti gonderiyorlar. Uzun vadede iyi bir birikim olusacak gibi gorunuyor. Tabi isveren katkisi burada cok onemli.

    • Bunun disinda Mart ayinda Turkiye'de emekli olmak icin e-devlet uzerinden basvurmustum ve 1 Nisan 2023 tarihi itibariyle Turkiye'de emekli oldum. Emekli ikramiyesini aldim ve aylik maas baglandi. Buraya yatan paraya hic dokunmuyorum, yattigi gibi dolara ceviriyorum. 401K + Turk bankasina yatan emekli maasi ikisi beraber yilda toplam 16-17 bin dolar gibi bir birikim saglayacak. Yine bu emeklilik sayesinde ailecek Turkiye'de SGK tedavi garantimiz olmus oldu.

    • Geldigimizden beri benim buradaki isimden aldigim maas bize fazlasiyla yetiyor. Herhangi bir seyden kismadan butun masraflarimizi karsiliyor, tasarruflarimiza hic dokunmadik.

    • Pilot lisansimi cikardiktan bir sure sonra bolge ofisi bana ulasti ve ben lisans cikarirken yonetmenligin degistigini ve 9 dersten sinava girmem gerektini soyledi. Oturup 1 ay ders calistim ve sinava girip gectim. Eksik lisanslarimi tamamlamayi biraz ertelemek zorunda kaldim ama musait bir zamanda tekrar bunlara baslayacagim. Ara sira evin hemen yanindaki havaalaninda okul isleten bir Hintli arkadastan ucak kiralayip ucuyorum.

    • Evi tuttuktan sonra ilk isim eve fiber internet baglatmak oldu. Bodrum katinda Verizon'un fiber kutusu ve modemini gorunce dogrudan Verizon'a basvurdum ve aylik 49 dolara 300 Mbit fiber internet aboneligi yaptim. 1 yildir hic problem yasamadan kullaniyoruz. Streaming ve diger ev kullanimi icin cok fazlasiyla yeterli bir hiz. Amazon, Netflix vs platformlari 1080p olarak izliyoruz.

    • Ilk geldigimde T-Mobile'dan aylik 50 dolara bir prepaid hat aldigimi soylemistim. Aileyi getirmeden once USMobile diye bir alt operatorden 4 tane hat siparis ettim. Bir kampanya dolaysiyla hepsini ucretsiz verdiler. Siparisi verdikten sonra eve 4 tane paket geldi. Her bir paketten icinde 2 simkart olan bir kit cikti. Kartlardan birisi T-Mobile digeri ise Verizon sebekesini kullaniyor. Hangisini secip aktif ederseniz o sizin hattiniz oluyor. Verizon simcard'i sadece 5G oldugundan ve Turkiye'den getirdigim telefonda 5G olmadigindan, yani benim telefon Verizon sebekesinde calismadigindan mecburen T-Mobile sebekesinde calisan karti kullandim. Numarami buraya tasidim ve kullanmaya basladim. DIger 3 hatti ise esim ve cocuklarim kullanacak sekilde 3 sifir yeni numara secerek actim. Butun islemleri internet uzerinden kendim yapip aktif ettim. USMobile'i secmemdeki neden buradaki aylik tarifeyi kendiniz istediginiz gibi belirleyebiliyorsunuz. 5 dolardan 50 dolara kada istediginiz gibi bir tarife olusturuyorsunuz. Aylik kullanacaginiz ses, SMS ve data miktarlarini kendiniz belirliyorsunuz. Kimse zorluk cekmesin diye butun hatlari yuksek internet datasi kullanacak sekilde aylik 40 dolar olarak belirledim. Boylece 49 dolar internet, 160 dolar 4 telefon hatti olmak uzere aylik 210 dolarlik telekomunikasyon giderimiz oldu. Sanirim 2023 Ocak ayinin sonlariydi, Verizon bir kampmaya baslatti. Company Perk kapsaminda ucretsiz telefon veriyordu. USMobile'den kullandigimiz 4 prepaid hatti faturali olmak uzere Verizon'a tasidim. Numaralarimiz degismedi. Bu tasima karsiliginda 4 tane telefonu ucretsiz verdiler. Seceneklerimiz arasinda IPhone 14 Plus, Samsung S22 ve Google Pixel 7 vardi. Hangisinden istersek ondan alabiliyorduk. Esim ve kucuk oglum IPhone sectiler, ben ve buyuk oglum Pixel 7'de karar kildik. 4 hat icin aylik 172 dolar oduyoruz, sabit fiyat her sey dahil. Sinirsiz konusma, SMS ve sinirsiz 5G internet. Arti olarak ev internetine de %50 indirim yaptilar ve o da 50 dolardan 25 dolara dustu. Boylece Verizon'a gecerek ev interneti + sinirsiz tarife icin toplamda 172+25 toplam 197 dolar oduyoruz, arti olarak 4 tane de son model telefona bedelsiz sahip olmus olduk. Ve arti olarak 1 yillik Netflix, Disney+, Paramount+, Hulu aboneligi hediye ettiler. Verizon'un servis kalitesi gercekten T-Mobile'a gore cok cok iyi. Gercek 5G hizi veriyor, T-Mobile gibi yalandan degil.

    • Pixel'lerde sadece tek simkart yuvasi var. Bu nedenle fiziksel kart yerine eSim tercih ettim. Verizon hatti eSim olarak calisirken simcard yuvasinda da Vodafone hattimi kullaniyorum. Iki hat da tek tekefonda ayni anda surekli aktif. Vodafone AT&T sebekesini kullaniyor. Default olarak arama, SMS ve internet icin Verizon numarasini ayarladim. Vodafon'u data erisimine kapattim. Turk bankacilik ve diger hesaplara erisim icin gerekli butun SMS ve akilli bildirimleri hic sorun yasamadan aliyorum. Butun ailenin Vodafone numaralarini yil boyunca sabit fiyat garantisi ile aylik 35 TL olan bir tarifeye gecirdim. Iphone 14 Plus'ta simcard yuvasi olmadigindan esim o telefonda kendi Vodafone hattini kullanamiyor. Mecburen bu hatti eski Xiaomi telefonunda kullanmaya devam ediyor. Telefon ucak modunda ve wi-fi call durumunda. Bu sekilde cagri almakta, arama ve SMS almakta bir sorun yasamiyor ama faturaya da yansiyan bir sey olmuyor, Turkiye ici tarifesini kullanmis oluyor. Wifi olmayan yerde de Verizon'dan hotspot yaparak internete bagliyor vodafone hattini.

    • Nisan ayina kadar sabah 8, aksam 5 calisiyordum. Sonra shift'im 12:00-21:00 olarak degistirildi. Bu degisim kendime ayirdigim zaman ve yasam kalitesi acisindan cok buyuk katkida bulundu. Normal duzende 8'de iste olmak icin erkenden kalkip hazirlik yapiyor yola cikiyordum. Aksam eve gelip yemek yedikten bir sure sonra genelde bir agirlik cokuyor ve bir sure sonra uyuyordum. Yani hafta ici 8-5 calisma duzeni ozel yasama, kendine ve ailenle gecirecegin zamana cok fazla bir alan birakmayan bir duzen. Ne yapilacaksa haftasonuna birakiliyordu. Yeni 12-21 duzeni ise bana her gun ekstradan yarim gun hediye etti. Ise gidene kadar yapmam gereken ne varsa zaman bulabiliyorum. Cogunlukla 9 gibi gol kenarindaki parka gidip uzun uzun, en az 5-6 mil yuruyorum. 12'ye yakin oradan isyerine geciyorum. Eger herhangi bir kurumda isim varsa veya ozel isim varsa izin almam gerekmiyor, her seyi oglenden once ayarliyorum veya yapiyorum. Bu sabah yuruyusleri saglik ve yasam kalitemi cok yukseltti. Nisan ayindan beri 25 pound'dan fazla kilo verdim (evet pound 🙂 ).

    • Sirkette sadece bizim departmana (Network Operations) ozgu olarak izin kisitlamasi yok. Mudurumuz onay verdigi surece istedigimiz zaman istedigimiz kadar izin kullanabiliyoruz. HR'a ya da baska bir birime bilgi ya da hesap vermiyoruz, takim icinde kendi aramizda koordine ediyoruz. Ilk yilimda 22 is gunu ucretli izin kulllanmisim.

    • 3 defa ABD ici turistik faaliyetimiz oldu. Kuzey Amerika'daki en buyuk 2 doga harikasini ziyaret edip gezdik (Grand Canyon ve Niagara Selalesi). Aracla Kanada'ya gidip gezdik. Kanada sinirini gecmesi 45 saniye surdu. Sadece Green Card'lari gostererek gectik. Polis sadece 3 soru sordu, "ABD'de nerede yasiyorsunuz, Kanada'da nereye gideceksiniz, ne kadar sure kalacaksiniz". Kartlari okutup geri verdi ve Kanada'ya hos geldiniz dedi. Sonra ABD'ye geri donerken de yine sadece GC'lari gostererek 40 saniyede iceri girdik. Pasaport veya baska bir belge kullanmadik.

    • 1ac3832f-f0d5-446d-85d5-c80d380fef75-image.png

    • Ikinci gezimizi Las Vegas'a yaptik. Arac kiraladim ve zaman elverdigi surece cevreyi gezdik ve bir de kumar oynadik 🙂 Ucak ve otel rezervasyonlarini aylar oncesinden yaptigimiz icin cok dusuk maliyetli bir gezi oldu. Esim hayatinda ilk defa kumar oynadi ve rulette 160 dolar kazandi. Ben de kollu makinelerde 90 dolar kazandim. Kazaninca Ekrem abi gibi "Benim kumarim burada biter" diyerekten hemen masalardan kalktik ve cekleri nakite cevirip kactik oradan 🙂
      Bir keresinde de ailecek NYC'i gormeye gittik. Cocuklar Manhattan'i gormeyi cok istiyorlardi. Meshur yerleri gezidrdik, Central Park, Times Square, Brooklyn koprusu vs vs. Haftalarca gezilse bile bitmeyecek bir yer burasi zaten.

    • Geldigimizden beri sadece 3 defa disarida yemek yedik (seyahatler haric). Istanbul'daki yemek aliskanligimiz ve duzenimiz neyse aynen devam ettiriyoruz. Buradaki yemekler bize cok yagli, tuzlu ve sekerli geliyor. Haftasonlari nerdeyse hic sektirmeden arka bahcemizde mangal yapiyoruz. Adana kebab, ciger sis, kuzu sis, tavuk sis, kanat vs. Bunun disinda zaman zaman lahmacun, pide ve borek, pogaca vs yapiyorum. Burada istanbul'daki gibi sadece normal geleneksel Turk yemekleri yapip yiyoruz.

    • b2d86e3c-93f8-41e6-8499-50d092931e7e-image.png

    • Ihtiyac duydugumuz ve canimizin cektigi tum Turk gidalarina ve markalarina ulasabiliyoruz. Amazon'da arayip da bulamadigimiz, siparis edemedigimiz bir sey yok. Bunun disinda bizim eve 5 dk mesafede Lubnanli birinin islettigi bir Arap marketi var. Arap marketi diyorum ama icerideki urunlerin yarisi Turk markalari. Ornegin 5-6 degisik Turk beyaz peyniri var, Sutas, Teksut, Pinar vs. Biber salcasi, sumak, isot vs her turlu baharat, Marmarabirlik siyah zeytini, yufka vs ne arasan var. Bir defasinda gozum Cokoprens'e takildi ve dayanmayip aldim 🙂 Turkiye'den getirdigimiz demlik takimi ve buradan aldigimiz (Amazon'dan) ince belli bardak setiyle cay aliskanligimiz ve keyfimiz hic degismeden devam ediyor. Kurukahveci Mehmet Efendi ve yine Turkiye'den yanimizda getirdigimiz cezve ve fincan takimlariyla her sabah arka bahcede kahvemizi icerek gune basliyoruz. Mangal yapiyorsam final kesinlikle mangalda bakir cezvede pisen kahve oluyor.

    • Komsularimizla Turkiye'de bile cocukluk zamanlarimdan beri yasamadigimiz bir yakinlik ve muhabbet var. Ilk geldigimiz gunden beri yakinlik gosterip her turlu yardimda bulundular. Ailemi getirmek icin Turkiye'ye dondukten bir kac gun sonra birer gun arayla iki komsum da mesaj atti, "3 gundur araban yerinden hareket etmedi, bir sorun mu var, iyi misin, yardima ihtiyacin var mi' diye. Sagimdaki komsum 80 ustu yaslarda bir cift. 50 yildan fazladir ayni evde oturyorlarmis. Jim hava kuvvetlerinden emekli, 83 yasinda. Ama bu yaslarina ragmen cok dinc ve hareketliler, her seylerini kendileri yapiyorlar. Esi Barbara haftada en az 1 defa koca tepsi yemek yapip gonderiyor bize. Solumdaki komsun Jamal Louisiana'li bir zenci arkadas. O da esiyle beraber yasiyor. Jamal evi tuttugum ilk gunden beri neyi varsa paylasti benle. Bir alete, bir seye ihtiyacim varsa daha ben istemeden getirip veriyor. Kistan once bir suru odun kirip benim kapiya biramis. Onlar da bazen yemek yapip gonderiyorlar veya tatli yapip alip geliyorlar, hep beraber bizim Turk cayi veya kahvesi esliginde yiyoruz. Biz de bize ozgu bir sey yaptigimiz zaman onlara gonderiyoruz. Icli kofte yaptim, lahmacun, pide yaptik gonderdik, mangallarda kesinlikle onlar icin de ekstradan hazirliyorum. Haftasonlari genelde bizim bahcemizde beraber kahvalti yaptigimiz veya mangal yaptigimiz oluyor. Karsi komsumuz Pamela okul otobusu soforu. Ilk gunden beri yakinlik gosteriyor ve bahcesinde yetirtidigi seyleri bizle paylasiyor. O kadar cok elma verdi ki bize artik elma yiyecek halimiz kalmadi 🙂 Komsularla evlerimiz arsinda tepsi tepsi yiyecekler gidip geliyor surekli.

    • 1372c4ed-f0b8-4b0f-9c12-c962c2981d3d-image.png

    • Jim'in laptop, bilgisayar, yazici vs teknik konularla ilgili bir sorunu oldugu zaman hemen yetisiyorum, her turlu problemini cozuyorum. Jim benim cocuklari kendi torunlari gibi seviyor. Gidip her ikisine de bisiklet alip hediye etti. Ne kadar israr etsem de parasini kabul etmedi. Sonra kucuk ogluma kendi baseball malzemelerini verdi, bat, eldiven, top. Bir de adimiza siir yazip bestelemis:

    WELCOME TO AMERICA!

    5000 miles, from very far away
    a family of four came, here to stay
    traveling all the way, from Istanbul
    so happy to reach, this final goal
    Pappa still misses his, fathers land
    where he grew up into a fine, young man
    but America holds a place, in all their dreams
    Momma's now in a home, where she is Queen
    her crafts from back home planted, deep in her head
    generations handed down like, holiday breads

    dad has a job where they all, can up and leave
    his family in this new world for all, to believe
    11 hours in the air over raging seas
    a new world and life, they cant wait to see
    two young sons will carry their family heritage on
    the eldest well on his way to a college life
    little brother taking in all his brothers advice
    this is only stage one of many more, to come
    so enough for today their new life's just begun

    • Aylik temel masraflarimizi siralarsak:
      1800 dolar - Kira (3 oda mustakil ev)
      100 dolar - Elektrik-gaz tek fatura geliyor, ortalama aylik odeme
      200 dolar - Telefon-ev interneti
      25 dolar - Su faturasi. 3 ayda bir 60-70 dolar civari geliyor, aylik ortalama
      700 dolar - Mutfak masrafi. 2 haftada bir 300-350 dolarlik alisveris yapiyoruz ve bu 4 kisilik ailenin butun gida-protein ihtiyacini 2 haftadan fazla fazlasiyla karsiliyor
      150 dolar - Benzin, 2 araba aylik
      330 dolar - Sigorta, 2 arac
      330 dolar - Arac kredisi

      Toplam temel sabit masraflar: 3635 dolar

    • Ilk arabayi geldigim hafta icinde pesin olarak almistim. 62 bin milde 2016 model tertemiz bir aracti. Chevrolet Malibu. 1 yildir hic bir sorun yasamadan kullanmaya devam ediyorum. Araci alirken el frenin (daha dogrusu ayakla basilan tipte el freninin) dogru calismadigini farkettim. Yani bazen cozmeyip kilitli kaliyordu. Arabayi simdi almayip birakirsam 3-4 gun icinde yaptirip oyle teslim etmeyi onerdiler. Acil ihtiyacim oldugundan sonra uygun bir zamanda yaptiririz dedim. Zaten duz memleket, el freni falan kullandigimiz yok, yani sikinti cikaracak bir durum degil, sonradan da yapilabilirdi. Arabayi teslim aldim. Bu galerinin kendilerine ait 2 mekanik atolyesi var. Bunlardan birinden 2 hafta sonrasi icin randevu alip biraktim. Fren teli ve sistemi deforme oldugu icin komple degistirmisler. Ayrica bu degisim sirasinda arka kampanalari da iyi gormeyip komple sifiri ile degistirmisler. Butun bu islemleri ucretsiz yaptilar. Arti olarak kendilerinden alinan araca 1 yil boyunca 3 defa yag ve filtreler degisimini ucretsiz hediye ediyorlardi. Kendi mekanik atolyelerinden birine goturmem yeterli oluyor. Bakim ve yag degisimini bu arkadaslarda ucretsiz yaptiriyorum. 2. ayinda selenoidlerden biri yag sizdirmaya basladi. Contasi sertlesmis ama sadece conta degisimi yapilamadigindan komple selonoidi degistirttim. Bu arabadan cok memnun kaldik. Zaten Turkiye'de de uzun zamandir Chevy kullaniyordum ve son gelisimizden once satmistim.

    • Aileyi getirince 2. araba sart oldu. Yine ayni yerden almaya karar verdik. Kisin burasi biraz karli buzlu oldugu icin esimin guvenle kullanacagi 4x4 bir SUV olsun istedik. 10'a yakin arac surup denedik ve sonunda Chevrolet Equinox'a karar verdik. En dolu modelini aldik. Bu sefer krediye basvurduk ve normalden yuksek olmasina ragmen makul sayilacak bir faizle kredimiz onayladi. Kucuk bir pesinat ve ayda 330 dolar taksitle aldik. Deneme surusu yaparken arka sileceginin calismadigi farketmistim. Yine bu arkadaslarin tamirhanelerinde silecek motoru ucretsiz degistirildi. Yine bu arac icin de 1 yilda 3 kere ucretsiz bakim paketi verdiler. Bu aracla da hic bir sorun yasamadik. Her bir arac simdiye kadar 5000 mil yapti.

    • 58008884-2bee-411d-aeb8-c0156a722f58-image.png

    • Her ne kadar isimiz olsa da hic bir seyin garantisi olmadigindan, ne olur ne olmaz diye, bir sey olur da issiz kalirsak gelirsiz kalmayalim dusuncesiyle gerektiginde kullanmak icin delivery hesaplari acmak istedim. Cunku bunlarin hemen acilmamasi veya aylarca sirada beklendigi icin simdiden siraya gireyim dusuncesi vardi. Geleli 2 ay olmustu ve ehliyetim de daha 1 aylikti. Doordash hesabi aninda acildi. Hesabi aktif edip haftasonu bir gun calistim. Gayet verimli ve kazancli bi gun oldu. Bu ilk ve son kullanimim oldu, bir daha da cikmadim. Hesap acik ve aktif, istedigim zaman kullanmaya hazir. Doordash'le beraber Lyft Driver icin de hesap acip basvurdum ve o da aninda acildi. Evraklarimi yukleyip background checki bekledim. O da 2-3 gunde bitti ve ehliyetim 1 aylik olmasina ragmen lyft driver da kullanima acildi. Bir kac haftasonu sonu ciktim. Food delivery'e gore cok daha rahat ve kazancli bir uygulama. Ufak sehir oldugu icin mesafeler kisa ve trafik olmadigindan arac da fazla yipranmiyor. Acildigindan beri toplamda 6-7 defa cikmisimdir. Bazen oyle cazip garanti para teklifi sunuyor ki dayanamayip cikiyorum. Bu hesap da acil durum yedek plani olarak bir kenarda duruyor. Bir de takscilik bir sehri tanimak icin en guzel yollardan biri. Kisa surede sehrin her bir kosesini ogrenip mahalleleri taniyorsunuz.

    • Burasi 200 bin nufuslu her tarafi ormanlarla cevrili, gol kenarinda, agaci, yesilligi bol kucuk bir sehir. Burada Meksikali ya hic yok ya da cok az cunku nerdeyse 1 yildir hic rastlamadim. Ama zenci nufusu yuksek, downtown ve cevresi nerdeyse silme zenci mahalleleri. %60 beyaz, %30 zenci ve geri kalanlar %10.

    • Hava olarak burada yaz yok. 4 ay kis 8 ay bahar seklinde gecti bu 1 yil. Temmuz ve Agustos aylari cogu zaman kapaliydi veya yagmurluydu. Kis bittikten sonra hava sicakligi hep 70-75 derece (21-24 C) arasi takili kaldi. 2 ya da 3 defa 80 derece (27 C) ustune cikti.

    • 9597dd3e-d8e8-4b59-91fc-8d2b4fff554c-image.png

    • Trafik yok. En yogun ise gidis ve cikis saatlerinde bile trafik olmuyor. Yollar duzgun ve herkes sakince ve kurallara uygun suruyor. Yeri geldi 1 metre kar yagdi ama buradakiler karda buzda nasil sureceklerini bildiklerinden nerdeyse hic kazaya rastlamadim. En yogun kar yagisinda bile kapali ve temizlenmemis yol olmadi, erken saatlerden itibaren ara sokaklar dahil her yeri acik tuttular.

    • 5e7b6625-7fc9-4d0a-8ffd-191390669b26-image.png

    Buradaki ilk 1 yili tek kelime ile ozetlersem: Huzur
    Evde huzur, iste huzur, trafikte huzur, mahallede huzur, sokakta huzur. Her yerde huzur.

    Belki baskalari da yazmistir, biz burda kendimizi gocmen gibi gormuyoruz ya da hissetmiyoruz. Sanki hep buradaymisiz da Turkiye'den uzun bir tatilden sonra evimize geri donmus gibi hissediyoruz.


  • Akıcı bir hikaye okur gibi okudum iletinizi. Ne mutlu, herşey güzel olmuş sizin için. Okurken ben mi kaçırdım, yaşadığınız şehrin neresi olduğunu göremedim. Hangi sehirdesiniz acaba? Hayatınızın bundan sonrasında da şans sizinle olsun. Deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkürler.

  • ⭐⭐⭐

    @smartcells roman tasında okudum, cocuklarınızın başarısını okudukça benim bile gögsüm kabardı sizi hayal edemiyorum ayağınıza taş değmesin


  • @smartcells, iş deneyiminizin çok faydasını görmüştüm. Bu yazdıklarınız da çok değerli çok güzel. Çocuklarınızın başarısı daim yolları hep açık olsun inşallah.

  • ⭐⭐

    @smartcells harika bilgiler içeren, eğlenceli bir yazı olmuş. Paylaşımız için teşekkürler. Jim’in şiirine bayıldım 😃 çok güzel komşularınız varmış gerçekten. Bulunduğuz yere ait olma, stresten uzak ve huzurlu bir yaşam hissi gerçekten güzel olsa gerek. Umarım her şey dilediğiniz gibi olur bundan sonrasında da.


  • @smartcells , cok guzel bilgiler vermissiniz tesekkurler oturulan eyalet sehir neresi onu da belirtirseniz sevinirim.


  • @smartcells, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

    Buradaki ilk 1 yili ozetlersem, tek kelime ile: Huzur
    Evde huzur, iste huzur, trafikte huzur, her yerde huzur.

    Belki baskalari da yazmistir, biz burda kendimizi gocmen gibi gormuyoruz ya da hissetmiyoruz. Sanki hep buradaymisiz da Turkiye'den uzun bir tatilden evimize geri donmus gibi hissediyoruz.

    İşte bu sebepler değil mi zaten bizleri oraya iten.. O kadar imrendim ki anlatamam. Hayalimi yaşadım resmen siz anlatınca. Dilerim ki hepimiz yaşayalım bu duyguyu sırayla ve hiç bitmesin. Harika bir anlatım olmuş, elinize sağlık. Mutluluğunuz, huzurunuz daim olsun.


  • @smartcells Hocam ağzınıza emeğinize sağlık,çok güzel olmuş yazınız ve devamlarını bekliyoruz,danışacağım bir başka konu dil seviyesi b1-2 seviyesinde olan bir elektrik elektronik mühendisiyim ve türkiyedede epc projelerinde güzel bir kariyerim var ama dil konusundaki eksikliğim gözümü korkutuyor, dil konusunda aksaklığı çözmeden iş arayışına girmek mi mesleğimle ilgili yoksa geçici işlerle uğraşarak önce dil sorununu aşmak mı olurdu tavsiyeniz B1-2 seviyesinde dili olanlara


  • @smartcells ya bu kadar da güzel yazmayın lütfen en son mal mülk satıp kredileri çekip Meksika kartellerine yedircem 😂


  • @smartcells
    Hikaye gibi sanki kendim yaşıyormuş gibi okudum
    Ailenize ve size mutluluklar

  • ⭐⭐

    @smartcells çok güzel bir yazı olmuş.Siz vakit buldukça yazın biz okuyalım.Stresten uzak az kaygılı yaşamak hepimizin hakkı. Umarım bizlerde bu tür bir yaşantıya kavuşuruz.


  • @smartcells su gibi aktı gitti yazınız. Okurken kendimi hayal ettim, umarım benim de güzel ve huzurlu bir hayatım olur 🙂
    Hayatınızın geri kalanıda ilk yılınız gibi güzel geçer umarım.


  • @smartcells tek bir sey denilebilir 'masallah' 😉


  • @smartcells hocam çok güzel yazmışsınız. Rusça önemli bir dil aslında.
    lakin ispanyolca ögrenilmesini şiddetin ötesinde tavsiye ederim.


  • @smartcells böyle bir hikaye ve yazımınız çok güzel sizin ve aileniz özellikle çocuklar için o kadar sevindim ki anlatamam . 5 aylık bir erkek çocuğu olan taze bir baba olarak o 1 dakika sonrası kelimesinden sonra yazdığınız cümle beni çok etkiledi belki de biz babaların tek gayesi bu oluyor çocuk olduktan sonra. çok da öfkelendim ülkeme devletime içimden küfürler ettim bu kadar değerli kıymetli kaynakları yurtdışına kaptırmamalıyız diye. Ben de dahil gidenlerin çoğu verdiğiniz örnekteki gibi kısa sürede ABD'de öne çıkabilecek potansiyellere sahip insanlarız. Çocuklarınızın başarıları sizlerinde mutlu huzurlu hayatı devam etsin herşey gönlünüzce olsun

  • ⭐⭐⭐


  • @smartcells, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

    ==Devami==

    Esim Turkiye'de buyuk bir sirkette marketing director olarak calisiyordu. Turkiye'deki 15 yili asan calisma hayatinda pek cok buyuk sirkette satis&pazarlama alanlarinda, uluslararasi ticaret, fuar islerinde, dijital marketing islerinde cok calisti. Zaten ekonomi alaninda PhD'si var. Buraya gelince uzun calisma hayatinin verdigi o yorgunlugu atmak icin ilk 2-3 ay sadece kafa dinledi. Sonrasinda daha once baslattigi bazi remote ve freelance islere devam etti. Sonra tercumanlik isi buldu ve basladi. Burada cok sayida Rus ve ozellikle Ukraynali gocmen oldugundan tercumana cok ihtiyac oluyor. Hastane, polis karakolu, mahkeme ve diger resmi binalarda bu kisilere tercumanlik yapiyor. Bunyesinde calistigi sirket en az 1 gun oncesinden nerede ne kadar surede ihtiyac duyuldugunu bildiren assignment yapiyor. Saatine 30 dolar oduyorlar. Bazen gunde 10-12 saat tercumanlik yaptigi zamanlar oluyor. Freelance isleriyle beraber iyi kazaniyordu. Esim de 3 dili anadil seviyesinde konusuyor.

    Gectugimiz ay New York City merkezli bir sirket sehrimize bir ofis acti ve esimi de bu ofisin basina getirdiler. Burada ilerleyen zamanlarda bir kac calisma arkadasi ise alacak. Calisma saatleri 10:00-18:00 arasi ve haftada 5 gun. Tercumanlik islerini artik sadece haftasonu veya kendi calisma saatleri disinda olursa kabul ediyor.

    Bana gelirsek, hala ayni iste calisiyorum ve 1 yil oldu. Her sey yolunda ve guzel gitti. Ilk 2 ay egitimlerle gecti ve sonra yukselen bir trendle sorumluluklar verildi. Isyerindeki calisma arkadaslarim, mudurum, beraber calistigimiz diger takimlar ve yoneticilerle cok iyi ve profesyonel bir iliski var. Butun calisma hayatim boyunca bu kadar rahat ettigim bir is ve is ortami olmamisti. 2022 yilinda sadece 3,5 ay calismis olmama ragmen beni de 2022 bonus programina dahil ettiler. 2023 Mart ayinda hem bu bonusu hem de maasa cok iyi bir zam aldim. 3,5 aylik bir gelirim olmasina ragmen ilk vergi beyanimda toplamda 11 bin dolar federal+state tax return aldim. Vergi bildirimini esimle beraber Joint Filing olarak yapmistik. Vergi bildirimini yaptiktan 1 hafta-10 gun sonra ikisi de ayri ayri hesabima yatti.

    Ise basladigim zaman 401K emeklilik hesabi acilmisti ve benden kesilen kadar da isyeri yatiriyordu. 1 yil sonunda bu hesapta fon getirileriyle beraber 6000 dolardan fazla para birikmis. 3 ayda bir hesap ozeti gonderiyorlar. Uzun vadede iyi bir birikim olusacak gibi gorunuyor. Tabi isveren katkisi burada cok onemli.

    Bunun disinda Mart ayinda Turkiye'de emekli olmak icin e-devlet uzerinden basvurmustum ve 1 Nisan 2022 tarihi itibariyle Turkiye'de emekli oldum. Emekli ikramiyesini aldim ve aylik maas baglandi. Buraya yatan paraya dokunmuyorum, yattigi gibi dolara ceviriyorum. 401K + Turk bankasina yatan emekli maasi ikisi beraber yilda toplam 16-17 bin dolar gibi bir birikim yapacak. Yine bu emeklilik sayesinde ailecek Turkiye'de SGK tedavi garantimiz olmus oldu.

    Geldigimizden beri benim buradaki isimden aldigim maas bize fazlasiyla yetiyor. Herhangi bir seyden kismadan butun masraflarimizi karsiliyor, tasarruflarimiza hic dokunmadik.

    Pilot lisansimi cikardiktan bir sure sonra bolge ofisi bana ulasti ve ben lisans cikarirken yonetmenligin degistigini ve 9 dersten sinava girmem gerektini soyledi. Oturup 1 ay ders calistim ve sinava girip gectim. Eksik lisanslarimi tamamlamayi biraz ertelemek zorunda kaldim ama musait bir zamanda tekrar bunlara baslayacagim. Ara sira evin hemen yanindaki havaalaninda okul isleten bir Hintli arkadastan ucak kiralayip ucuyorum.

    • Evi tuttuktan sonra ilk isim eve fiber internet baglatmak oldu. Bodrum katinda Verizon'un fiber kutusu ve modemini gorunce dogrudan Verizon'a basvurdum ve aylik 49 dolara 300 Mbit fiber internet aboneligi yaptim. 1 yildir hic problem yasamadan kullaniyoruz. Streaming ve diger ev kullanimi icin cok fazlasiyla yeterli bir hiz. Amazon, Netflix vs platformlari 1080p olarak izliyoruz.

    • Ilk geldigimde T-Mobile'dan aylik 50 dolara bir prepaid hat aldigimi soylemistim. Aileyi getirmeden once USMobile diye bir alt operatorden 4 tane hat siparis ettim. Ama bir kampanya dolaysiyla hepsini ucretsiz verdiler. Siparisi verdikten sonra eve 4 tane paket geldi. Her bir paketten icinde 2 simkart olan bir kit cikti. Kartlardan birisi T-Mobile digeri ise Verizon sebekesini kullaniyor. Hangisini secip aktif ederseniz o sizin hattiniz oluyor. Verizon simcard'i sadece 5G oldugundan ve Turkiye'den getirdigim telefonda 5G olmadigindan, yani benim telefon Verizon sebekesinde calismadigindan mecburen T-Mobile sebekesinde calisan karti kullandim. Numarami buraya tasidim ve kullanmaya basladim. DIger 3 hatti ise esim ve cocuklarim kullanacak sekilde sifir yeni numara olarak actim. Butun islemleri internet uzerinden kendim yapip aktif ettim. USMobile'i secmemdeki neden buradaki aylik tarifeyi kendiniz istediginiz gibi belirleyebiliyorsunuz. 5 dolardan 50 dolara kada istediginiz gibi bir tarife olusturuyorsunuz. Aylik kullanacaginiz ses, SMS ve data miktarlarini kendiniz belirliyorsunuz. Kimse zorluk cekmesin diye butun hatlari yuksek internet datasi kullanacak sekilde aylik 40 dolar olarak belirledim. Boylece 49 dolar internet, 160 dolar 4 telefon hatti olmak uzere aylik 210 dolarlik telekomunikasyon giderimiz oldu. Sanirim 2023 Ocak ayinin sonlariydi, Verizon bir kampmaya baslatti. Company Perk kapsaminda ucretsiz telefon veriyordu. USMobile'den kullandigimiz 4 prepaid hatti faturali olmak uzere Verizon'a tasidim. Numaralarimiz degismedi. Bu tasima karsiliginda 4 tane telefonu ucretsiz verdiler. Seceneklerimiz arasinda IPhone 14 Plus, Samsung S22 ve Google Pixel 7 vardi. Hangisinden istersek ondan alabiliyorduk. Esim ve kucuk oglum IPhone sectiler, ben ve buyuk oglum Pixel 7'de karar kildik. 4 hat icin aylik 172 dolar oduyoruz, sabit fiyat her sey dahil. Sinirsiz konusma, SMS ve sinirsiz 5G internet. Arti olarak ev internetine de %50 indirim yaptilar ve o da 50 dolardan 25 dolara dustu. Boylece Verizon'a gecerek ev interneti + sinirsiz tarife icin toplamda 172+25 toplam 197 dolar oduyoruz, arti olarak 4 tane de son model telefona bedelsiz sahip olmus olduk. Ve arti olarak 1 yillik Netflix, Disney+, Paramount+, Hulu aboneligi hediye ettiler. Verizon'un servis kalitesi gercekten T-Mobile'a gore cok cok iyi. Gercek 5G hizi veriyor, T-Mobile gibi yalandan degil.

    • Pixel'lerde sadece tek simkart yuvasi var. Bu nedenle fiziksel kart yerine eSim tercih ettim. Verizon hatti eSim olarak calisirken simcard yuvasinda da Vodafone hattimi kullaniyorum. Iki hat da tek tekefonda ayni anda surekli aktif. Vodafone AT&T sebekesini kullaniyor. Default olarak arama, SMS ve internet icin Verizon numarasini ayarladim. Vodafon'u data erisimine kapattim. Turk bankacilik ve diger hesaplara erisim icin gerekli butun SMS ve akilli bildirimleri hic sorun yasamadan aliyorum. Butun ailenin Vodafone numaralarini yil boyunca sabit fiyat garantisi ile aylik 35 TL olan bir tarifeye gecirdim. Iphone 14 Plus'ta simcard yuvasi olmadigindan esim o telefonda kendi Vodafone hattini kullanamiyor. Mecburen bu hatti eski Xiaomi telefonunda kullanmaya devam ediyor. Telefon ucak modunda ve wi-fi call durumunda. Bu sekilde cagri almakta, arama ve SMS almakta bir sorun yasamiyor ama faturaya da yansiyan bir sey olmuyor, Turkiye ici tarifesini kullanmis oluyor. Wifi olmayan yerde de Verizon'dan hotspot yaparak internete bagliyor vodafone hattini.

    • Nisan ayina kadar sabah 8, aksam 5 calisiyordum. Sonra shift'im 12:00-21:00 olarak degistirildi. Bu degisim kendime ayirdigim zaman ve yasam kalitesi acisindan cok buyuk katkida bulundu. Normal duzende 8'de iste olmak icin erkenden kalkip hazirlik yapiyor yola cikiyordum. Aksam eve gelip yemek yedikten bir sure sonra bir agirlik cokuyor ve bir sure sonra uyuyordum. Yani hafta ici 8-5 calisma duzeni ozel yasama, kendine ve ailenle gecirecegin zamana cok fazla alan birakmayan bir duzen. Ne yapilacaksa haftasonuna birakiliyordu. Yeni 12-21 duzeni ise bana her gun ekstradan yarim gun hediye etti. Ise gidene kadar yapmam gereken ne varsa zaman bulabiliyorum. Cogunlukla 9 gibi gol kenarindaki parka gidip uzun uzun, en az 5-6 mil yuruyorum. 12'ye yakin oradan isyerine geciyorum. Eger herhangi bir kurumda isim varsa veya ozel isim varsa izin almam gerekmiyor, her seyi oglenden once ayarliyorum veya yapiyorum. Bu sabah yuruyusleri saglik ve yasam kalitemi cok yukseltti. Nisan ayindan beri 25 pound'dan fazla kilo verdim (evet pound 🙂 ).

    • Sirkette sadece bizim departmana (Network Operations) ozgu olarak izin kisitlamasi yok. Mudurumuz onay verdigi surece istedigimiz zaman istedigimiz kadar izin kullanabiliyoruz. HR'a ya da baska bir birime bilgi ya da hesap vermiyoruz, takim icinde kendi aramizda koordine ediyoruz. Ilk yilimda 22 is gunu ucretli izin kulllanmisim.

    • 3 defa ABD ici turistik faaliyetimiz oldu. Kuzey Amerika'daki en buyuk 2 doga harikasini ziyaret edip gezdik.(Grand Canyon ve Niagara Selalesi). Aracla Kanada'ya gidip gezdik. Kanada sinirini gecmesi 45 saniye surdu. Sadece Green Card'lari gostererek gectik. Polis sadece 3 soru sordu, "ABD'de nerede yasiyorsunuz, Kanda'da nereye gideceksiniz, ne kadar sure kalacaksiniz". Kartlari okutup geri verdi ve Kanada'ya hos geldiniz dedi. Sonra ABD'ye geri donerken de sadece GC'lari gostererek 40 saniyede iceri girdik. Pasaport veya baska bir belge kullanmadik. Ikinci gezimizi Las Vegas'a yaptik. Arac kiraladim ve zaman elverdigi surece cevreyi gezdik ve bir de kumar oynadik 🙂 Ucak ve otel rezervasyonlarini aylar oncesinden yaptigimiz icin cok dusuk maliyetli bir gezi oldu. Esim hayatinda ilk defa kumar oynadi ve rulette 160 dolar kazandi. Ben de kollu makinelerde 90 dolar kazandim. Kazaninca hemen masalardan kalktik ve cekleri nakite cevirip kactik oradan 🙂
      Bir keresinde de ailecek NYC'i gormeye gittik. Cocuklar Manhattan'i gormeyi cok istiyorlardi. Meshur yerleri gezidrdik, Central park, Times Square, Brooklyn koprusu vs vs. Haftalarca gezilse bile bitmeyecek bir yer burasi zaten.

    • Geldigimizden beri sadece 3 defa disraida yemek yedik (seyahatler haric). Istanbul'daki yemek aliskanligimiz ve duzenimiz neyse aynen devam ettiriyoruz. Buradaki yemekler bize cok yagli, tuzlu ve sekerli geliyor. Haftasonlari nerdeyse hic sektirmeden arka bahcemizde mangal yapiyoruz. Adana kebab, ciger sis, kuzu sis, tavuk sis, kanat vs. Bunun disinda zaman zaman lahmacun, pide yapiyorum. Ve normal geleneksel Turk yemekleri yapip yiyoruz.

    • Ihtiyac duydugumuz ve canimizin cektigi tum Turk gidalarina ve markalarina ulasabiliyoruz. Amazon'da arayip da bulamadigimiz, siparis edemedigimiz bir sey yok. Bunun disinda bizim eve 5 dk mesafede Lubnanli birinin islettigi bir Arap marketi var. Arap marketi diyorum ama icerideki urunlerin yarisi Turk markalari. Ornegin 5-6 degisik Turk beyaz peyniri var, Sutas, Teksut, Pinar vs. Biber salcasi, sumak, isot vs her turlu baharat, Marmarabirlik siyah zeytini, yufka vs ne arasan var. Bir defasinda gozum Cokoprens'e takildi ve dayanmayip aldim 🙂 Turkiye'den getirdigimiz demlik takimi ve buradan aldigimiz (Amazon'dan) ince belli bardak setiyle cay aliskanligimiz ve keyfimiz hic degismeden devam ediyor. Kurukahveci Mehmet Efendi ve yine Turkiye'den yanimizda getirdigimiz cezve ve fincan takimlariyla her sabah arka bahcede kahvemizi icerek gune basliyoruz. Mangal yapiyorsam final kesinlikle mangalda pisen kahve oluyor.

    • Komsularimizla Turkiye'de bile cocukluk zamanlarimdan beri yasamadigimiz bir yakinlik ve muhabbet var. Ilk geldigimiz gunden beri yakinlik gosterip her turlu yardimda bulundular. Ailemi getirmek icin Turkiye'ye dondukten bir kac gun sonra birer gun arayla iki komsum da mesaj atti, "3 gundur araban yerinden hareket etmedi, bir sorun mu var, iyi misin, yardima ihtiyacin var mi' diye. Sagimdaki komsum 80 ustu yaslarda bir cift. 50 yildan fazladir ayni evde oturyorlarmis. Jim hava kuvvetlerinden emekli, 83 yasinda. Ama bu yaslarina ragmen cok dinc ve hareketliler, her seylerini kendileri yapiyorlar. Esi Barbara haftada en az 1 defa koca tepsi yemek yapip gonderiyor bize. Solumdaki komsun Jamal Louisiana'li bir zenci arkadas. O da esiyle beraber yasiyor. Jamal evi tuttugum ilk gunden beri neyi varsa paylasti benle. Bir alete, bir seye ihtiyacim varsa daha ben istemeden getirip veriyor. Kistan once bir suru odun kirip benim kapiya biramis. Onlar da bazen yemek yapip gonderiyorlar veya tatli yapip alip geliyorlar, hep beraber bizim Turk cayi veya kahvesi esliginde yiyoruz. Biz de bize ozgu bir sey yaptigimiz zaman onlara gonderiyoruz. Icli kofte yaptim, lahmacun, pide yaptik gonderdik, mangallarda kesinlikle onlar icin de ekstradan hazirliyorum. Haftasonlari genelde bizim bahcemizde beraber kahvalti yaptigimiz veya mangal yaptigimiz oluyor. Karsi komsumuz Pamela okul otobusu soforu. Ilk gunden beri yakinlik gosteriyor ve bahcesinde yetirtidigi seyleri bizle paylasiyor. O kadar cok elma verdi ki bize artik elma yiyecek halimiz kalmadi 🙂 Komsularla evlerimiz arsinda tepsi tepsi yiyecekler gidip geliyor surekli.

    b2d86e3c-93f8-41e6-8499-50d092931e7e-image.png
    Jim'in laptop, bilgisayar, yazici vs teknik konularla ilgili bir sorunu oldugu zaman hemen yetisiyorum, her turlu problemini cozuyorum. Jim benim cocuklari kendi torunlari gibi seviyor. Gidip her ikisine de bisiklet alip hediye etti. Ne kadar israr etsem de parasini kabul etmedi. Sonra kucuk ogluma kendi baseball malzemelerini verdi, bat, eldiven, top. Bir de adimiza siir yazip bestelemis:

    WELCOME TO AMERICA!

    5000 miles, from very far away
    a family of four came, here to stay
    traveling all the way, from Istanbul
    so happy to reach, this final goal
    Pappa still misses his, fathers land
    where he grew up into a fine, young man
    but America holds a place, in all their dreams
    Momma's now in a home, where she is Queen
    her crafts from back home planted, deep in her head
    generations handed down like, holiday breads

    dad has a job where they all, can up and leave
    his family in this new world for all, to believe
    11 hours in the air over raging seas
    a new world and life, they cant wait to see
    two young sons will carry their family heritage on
    the eldest well on his way to a college life
    little brother taking in all his brothers advice
    this is only stage one of many more, to come
    so enough for today their new life's just begun

    • Aylik temel masraflarimizi siralarsak:
      1800 dolar - Kira: (3 oda mustakil ev)
      100 dolar - Elektrik-gaz tek fatura geliyor, ortalama aylik odeme
      200 dolar - Telefon-internet
      25 dolar - Su faturasi 3 ayda bir 60-70 dolar civari geliyor, aylik ortalama
      700 dolar - Mutfak masrafi. 2 haftada bir 300-350 dolarlik alisveris yapiyoruz ve bu 4 kisilik ailenin butun gida-protein ihtiyacini 2 haftadan fazla fazlasiyla karsiliyor
      150 dolar - Benzin, 2 araba aylik
      330 dolar - Sigorta, 2 arac
      330 dolar - Arac kredisi

      Toplam temel sabit masraflar: 3635 dolar

    • Ilk arabayi geldigim hafta icinde pesin olarak almistim. 62 bin milde 2016 model tertemiz bir aracti. Chevrolet Malibu. 1 yildir hic bir sorun yasamadan kullanmaya devam ediyorum. Araci alirken el frenin (daha dogrusu ayakla basilan tipte el freninin) dogru calismadigini farkettim. Yani bazen cozmeyip kilitli kaliyordu. Arabayi simdi almayip birakirsam 3-4 gun icinde yaptirip oyle teslim etmeyi onerdiler. Acil ihtiyacim oldugundan sonra uygun bir zamanda yaptiriz dedim. Zaten duz memleket, el freni falan kullandigimiz yok, yani sikinti cikaracak bir durum degil, sonradan da yapilabilirdi. Arabayi teslim aldim. Bu galerinin kendilerine ait 2 mekanik atolyesi var. Bunlardan birinden 2 hafta sonrasi icin randevu alip biraktim. Fren teli ve sistemi deforme oldugu icin komple degistirmisler. Ayrica bu degisim sirasinda arka kampanalari da komple sifiri ile degistirmisler. Butun bu islemleri ucretsiz yaptilar. Arti olarak kendilerinden alinan arca 1 yil boyunca 3 defa yag ve filtreler degisimini ucretsiz hediye ediyorlardi. Kendi mekanik atolyelerinden birne goturmem yeterli oluyor. Bakim ve yag degisimini bu arkadaslarda ucretsiz yaptiriyorum. 2. ayinda selenoidlerden biri yag sizdirmaya basladi. Contasi sertlesmis ama sadece conta degisimi olmadigindan komple selonoidi degistirttim. Bu arabadan cok memnun kaldik. Zaten Turkiye'de de uzun zamandir Chevy kullaniyordum ve son gelisimizden once satmistim.

    • Aile'yi getirince 2. araba sart oldu. Yine ayni yerden almaya karar verdik. Kisin burasi biraz karli buzlu oldugu icin esimin guvenle kullanacagi 4x4 bir SUV olsun istedik. 10'a yakin arac surup denedik ve sonunda Chevrolet Equinox'a karar verdik. En dolu modelini aldik. Bu sefer krediye basvurduk ve normalden yuksek olmasina ragmen makul sayilacak bir faizle kredimiz onayladi. Kucuk bir pesinat ve ayda 330 dolar taksitle aldik. Deneme surusu yaparken arka sileceginin calismadigi farketmistim. Yine bu arkadaslarin tamirhanelerinde silecek motoru ucretsiz degistirildi. Yine bu arac icin de 1 yilda 3 kere ucretsiz bakim paketi verdiler. Bu aracla da hic bir sorun yasamadik. Her bir arac simdiye kadar 5000 mil yapti.

    • Her ne kadar isimiz olsa da hic bir seyin garantisi olmadigindan, ne olur ne olmaz diye, bir sey olur da issiz kalirsak gelirsiz kalmayalim dusuncesiyle gerektiginde kullanmak icin delivery icin hesaplar acmak istedim. Cunku bunlarin hemen acilmamasi ve aylarca sirada beklendigi icin simdiden siraya gireyim dusuncsi vardi. Geleli 2 ay olmustu ve ehliyetim de daha 1 aylikti. Doordash hesabi aninda acildi. Hesabi aktif edip haftasonu bir gun calistim. Gayet verimli ve kazancli bi gun oldu. Bu ilk ve son kullanimim oldu, bir daha da cikmadim. Hesap acik ve aktif, istedigim zaman kullanmaya hazir. Doordash'le beraber Lyft Driver icin de hesap acip basvurdum ve o da aninda acildi. Evraklarimi yukleyip background checki bekledim. O da 2-3 gunde bitti ve ehliyetim 1 aylik olmasina ragmen lyft driver da kullanima acildi. Bir kac haftasonu sonu ciktim. Food delivery'e gore cok daha rahat ve kazancli bir uygulama. Ufak sehir oldugu icin mesafeler kisa ve trafik olmadigindan arac da fazla yipranmiyor. Acildigindan beri toplamda 6-7 defa cikmisimdir. Bazen oyle cazip teklif sunuyor ki dayanamayip cikiyorum. Bu hesap da acil durum yedek plani olarak bir kenarda duruyor. Bir de takscilik bir sehri tanimak icin en guzel yollardan biri. Kisa surede sehrin her bir kosesini ogrenip mahalleleri taniyorsunuz.

    • Burasi 200 bin nufuslu her tarafi ormanlarla cevrili, gol kenarinda, agaci, yesilligi bol kucuk bir sehir. Burada Meksikali ya hic yok ya da cok az cunku nerdeyse 1 yildir hic rastlamadim. Ama zenci nufusu yuksek, downtown ve cevresi nerdeyse silme zenci mahalleleri. %60 beyaz, %30 zenci ve geri kalanlar %10.

    Hava olarak burada yaz yok. 4 ay kis 8 ay bahar seklinde gecti bu 1 yil. Temmuz ve Agustos aylari cogu zaman kapaliydi veya yagmurluydu. Kis bittikten sonra hava sicakligi hep 70-75 derece (21-24 C) arasi takili kaldi. 2 ya da 3 defa 80 derece (27 C) ustune cikti.

    Trafik yok. En yogun ise gidis ve cikis satlerinde bile trafik olmuyor. Yollar duzgun ve herkes sakince ve kurallara uygun suruyor. Yeri geldi 1 metre kar yagdi ama buradakiler karda buzda nasil sureceklerini bildiklerinden nerdeyse hic kazaya rastlamadim. En yogun kar yagisinda bile kapali ve temizlenmemis yol olmadi, erken saatlerden itibaren ara sokaklar dahil her yeri acik tuttular.

    Buradaki ilk 1 yili ozetlersem, tek kelime ile: Huzur
    Evde huzur, iste huzur, trafikte huzur, her yerde huzur.

    Belki baskalari da yazmistir, biz burda kendimizi gocmen gibi gormuyoruz ya da hissetmiyoruz. Sanki hep buradaymisiz da Turkiye'den uzun bir tatilden evimize geri donmus gibi hissediyoruz.

    TEK KELİME İLE MÜTHİŞ 🙂 BAŞARILAR DAİM OLSUN MUTLU OLUN LÜTFEN.


  • @smartcells Çok güzel ve hepimiz için ufuk açıcı bir paylaşım olmuş. Teşekkürler.

    Ailenize ve size sevgiler.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

48
Çevrimiçi

40.9k
Kullanıcı

4.4k
Konu

426.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum