• Kayıt Ol
    • Giriş
    • Arama
    • Kategoriler
    • Güncel
      • Popüler Konular
      • Beğenilen İletiler
    • Popüler Konular
    • Beğenilen İletiler
    • Takip Duvarı
    • Takip Edilen Başlıklar
    • Yer İmleriniz
      • Kullanıcılar
      • Gruplar
    • Kullanıcılar
    • Gruplar
    • Harita
    • Takvim
    • Social Media
      • Facebook Group
      • YouTube Channel
      • Facebook Page
      • Twitter Page
      • Instagram Page
    • Arama
    1. Ana Sayfa
    2. Not_Born_Yesterday
    Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
    N
    • Takip Edilenler 7
    • Takipçiler 18
    • Konu 0
    • İleti 211
    • En İyi 112
    • Tartışmalı 0
    • Gruplar 0

Not_Born_Yesterday

@Not_Born_Yesterday

326
    İtibar
    610
    Profil Görüntülemeleri
    211
    Takipçiler
    7
    Takip Edilenler
    Katılım Tarihi: Son Çevrimiçi Zamanı:
    Konum izmir

Not_Born_Yesterday Takip etme Takip Et

Not_Born_Yesterday tarafından gönderilen en iyi iletiler

• RE: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

Herkese merhabalar,

Gocmen vizesi ilen gelenlerin ilk tecrubelerini paylasmasi gelecekler icin cok onemli. Ozellikle cocuklu ailelerin cocuklardan arta kalan kisitli zamanlarda yapacaklari fazladan islemler icin (asilar, sigorta, okul vb) aradiklari bilgiye hizla ulasmasi daha da onemli. Bu sebeple tecrubelerimizi aktarirken cocuklar kisminda detaya girerek, diger kisimlarda kliselere kacmadan anlatmaya calisacagim. Tecrubem ihtiyaclara deginmiyorsa, yaziyi kisa tutmak icin elimden geldigince deginmeyecegim. Konu basliklari zaman cizelgesine esas tecrube zamanlarina gore ilerleyecek. Faydasi olacagini biliyorum, ihtiyaci olan herkese ulasmasi dilegiyle.

Ozet Profil Bilgisi:
      Turkiye is tecrubemle baslamak gerekirse 9 yil silahli kuvvetler, 1 yil ozel tersane (askeri projeler) olmak uzere 10 yillik is tecrubem vardi. 2015-2017 yillari arasinda Kuzey Karolina’da muhendislik alaninda yuksek lisans egitimimi tamamladim. TSK’dan ayrilmaya karar verdigim aylarda hayatimda ilk defa GC’a basvurdum ve ayrilma surecim devam ederken GC ciktigini ogrendim. Gidersem lazim olur diye, kart cikmis olmasina ragmen, ozel sektor tectubem olsun diye, kisa sure de olsa ozel sektorde calismak istedim. Ve bunun cok faydasini gordum. Amerika’da calismak istedigim alana (IT) yonelik kurslari Turkiye’de iken online (coursera-udemy) aldim. Ozel tersane’de muhendis kadrosunda calistigim surede aldigim kurslari (ileri seviye excel haric) kullanma firsatim pek olmadi. Mulakat deneyimlerde bundan sonraki kisimlari aktardim, Simdi gelmeden yaptigim hazirliklar kismina gecelim.

Gelmeden Once Yaptigimiz Hazirliklar:
      Dallas’ta aile bireyimiz oldugu icin nereye yerlesecegimiz konusu belliydi. Nerede oturmaliyiz sorusunun cevabini hem yasayandan hem de forumdan faydalanarak belirledik. Kalacak yerden sonrasi yapilacak is. Turkiye’de iken skype’den abd numarasi kiraladim. ABD standartlarina uygun resume hazirlayip, linkedin-indeed-glassdoor platformlarinda konumumu yerlesmeyi dusundugum yer olarak degistirdim ve is basvurularina gelmeden bir ay once basladim. Basvurdugum islerde aldigim donusler oldu ve Turkiye’de iken telefondan is gorusmelerine basladim. Bu isler tabi her zaman IT alaninda degildi. Bazi islere sirf mulakat tecrubesi olsun diye basvurdum. Ucaktan indigim gun ve hafta yuzyuze mulakatlarim vardi ama jetlag ve is konusundan once evi halletmem gerektigi icin gorusmelere gitmedim. Turkiye’deki mobil bankacilik hizmetlerine yurtdisindan kesintisiz erisim icin sms dogrulama yontemlerini mumkun mertebe degistirdim. E-devlet erisimim olacagi icin hat iptallerini abd’de yapmaya karar verdim ve oyle de yaptim. Cocuklar icin basta olmak uzere 8 bavuldan 1’ni ilac olarak ayarladim. Ancak ilaclari daha sonra 8 bavula grup grup dagittim. Her gurupta agri kesici, ates dusurucu ve antibiyotikler vardi. Riski dagittik/paylastirdik yani. Buyugu 3 yasinda iki cocukla amerika seruvenine adim attik. Ucak yolculugumuzu da forumda paylasmistim.

Ucaktan Inince Ilk Gunler:
      Geldigimiz hafta uyku duzenini abd saatine uydurmakla gecirdik. Cocuklari saat saat kaydirarak 4-5 gunde buranin gece-gunduzune ancak adapte ettik. Ilk gunlerde cocuklar sabah 3-4 gibi uyuyup aksama dogru uyaniyorlardi 😊. Banka hesabi icin ilk bir BofA subesine gittik. Turkiye’nin gri listede olmasi nedeniyle hesap acamayacaklarini belirttiler. Daha sonra Wells Fargo’ya (WF) gittim. Kuzey Karolina’da iken hesabim vardi. O hesabi buldu ve aktive edip adresimi guncelledi. Hesabi bulmasini beklemiyordum cunku o zaman SSN’im yoktu, gri pasaport ve J-1 ile gelmistim. Neyse, secured kredi kartlari olmadigi icin WF’den kart istemedim. WF’den cikinca BofA’nin başka bir subesine gidip WF’nin hesap acilis evraklari ile hesabi acip secured kredi kartina basvurdum ve aldim. Haftasonu bir gunde belirledigim 5 apartman kompleksini gezdik. Begendigimize basvuruyu kefil (garantor) ile yapip kabul edildik. Tum kefalet islemleri online ofise gelmesine gerek yok. Ekstra deposito istediler sorun etmedik, verdik. Inisimizin 8. gunu tuttugumuz daireye tasindik. Daire giris kati, cocuklu ailelere kesinlikle giris kati tavsiye ederiz. Buradaki apartmanlarin ses durumu malum. Bir de buyukce cevrili bahcemiz var. Cocuklar ve bizim icin cok guzel oluyor.
      Daire icin temel esyalari ve esimin suanki aracini yine kefilimiz de olan aile bireyimiz sagladi. Ev ve araba tamam olunca ben is basvurularina kaldigim yerden devam ettim. Ayrica ehliyet kursu telefondan aldik. Bircok eyalette gecerli: https://www.aceable.com/drivers-ed/. Bu kurs bitince bir kurs daha var ama o daha cok yasanmis hikayeler uzerine. Bu iki kurs sertifikasi ve gerekli belgelerle ehliyet almaya gittik o konuya ilerde deginecegim.

SSN ve GC’lar:
      SSN’lerin hepsi 2-3 haftada sorunsuz geldi. GC’larin ikisi 6-7 haftada, benimki 9-10 haftada geldi. Buyuk cocuga is biyometrik randevusu geldi. Bu randevuyu kacirmamak cok onemli, cunku gelen kagitta randevuya gelmezseniz karttan vazgectiginiz varsayilacak, tekrar yapacaginiz başvuru degerlendirmeye tabi tutulacaktir ibaresi mevcut. Kaciranlardan duyduklarimiz da bunu destekler nitelikte.

Cocuklarin Asilari:
      Cocuklarin asilarini bulundugunuz eyaletin health and human services ofislerinde sigortaniz yoksa cuzi miktar karsiligi yaptiriyorsunuz. Ilk asida bizim de sigortamiz aktif degildi. Unganlardan aldiginiz kagitla gidip mevcut asilari isletiyorsunuz. Randevuyu 1 ay onceden almak lazim cunku en erken 3-4 haftaya ancak randevu bulabildik. Asi takvimi tam uymasa da epey benzer. Devlet ofisleri oldugu icin sizin adiniza takip etmiyorlar. Sizin takip edip randevu almaniz gerek.
      Sigortaniz oldugunda ise pediatri doctor ofislerinden sizin sigortaniz ile calisan bir tane bulup, asi bulundurup bulundurmadiklarini sormak gerekiyor. Bazi pediyatrist doktorlar asi tasimiyorlar. Tasiyanlar ise ozel olduklari icin sizin adiniza takip ediyorlar. Ayrica krese baslamak icin de yine cocuk doktorunuzdan asi kaydi ve muayene belgesi istiyorlar. Onlari da cocuk doktorunuzdan temin ediyorsunuz.

Saglik Sigortasi:
      Saglik sigortasi icin başvuru sarti SSN olmasi. Yeni gelen gocmenler başvuru doneminden bagimsiz olarak istedikleri zaman basvurabiliyor. Resmi adresi www.healthcare.gov. Yilin bitmesine 6-7 hafta kalsa da 2022 icin basvuruyu yaptim. Sonuc cocuklar Medicaid basvurusuna uygun, yetiskinler degil. Duyduklarimiz da genelde boyle. Cunku hamile kadin ve cocuklari koruma kanunu kapsaminda, hamile kadinlar ve cocuklar hicbir sartta saglik sigortasiz kalmiyor. Yetiskinler ise calisip sigortasini satin almak zorunda.
      Ben ilk isime geldigim ay girdigim icin hem bize hem de cocuklara saglik sigortasini isyerimden aldim. Cocuklar ilave 7 dolara geliyordu, Medicaid basvurusu yapmadim o yüzden. Calistiginiz sirketin ilgili saglik sigortasi sirketle anlasmasina bagli olarak odemeleriniz ve sigortanin kapsami degisiyor. Ornek vermek gerekirse, ilk calistigim sirkette 2K/4K deductible pakete 2.1 birim dolar oderken, simdiki sirkette 0 deductible pakete 1 birim oduyorum.

Ise Baslama:
      Ilk basta hedefledigim alanda ve pozisyonda baslamayi beklemiyordum cunku o alanda egitim sertifikalarim olsa da tecrubem hic yoktu. Tecrubemin oldugu alan savunma sanayi, orada calismak için de guvenlik belgesi sart, onun icin de vatandaslik. Turkiye icin halen gecerli guvenlik belgem var ama onun da burada hicbir faydasi yok. Vatandaslik icin orduya yazilmayi istemiyorum. O hayati sevsem zaten TSK’dan neden ayrilayim? Bu sebeple vatandas olana kadar, yeni bir alanda ve iyi bir ucrete calismanin tek yolu benim icin IT sektoru. Ama ona giden yolda da tecrubemin olmasi gerekiyordu.
      Alana yakinsayan bir alanda calisip alanima gecmek icin geldigimin 3. haftasinda allstate sigorta sirketinde auto claim’lerin kayit altina alinmasi isinde calismaya basladim. Amerikali isverenlerin burada is tecrubesi olan veya halihazirda bir yerde calisan birini ise alma istekleri abd’de hic calismamis ve halen calismayan birini ise almaktan daha fazladir. Bu sebeple ilk isim her turlu gecici olacakti.
      Ilk isimde 3 aydan az calistim cunku is basvurularina hic ara vermedim. Bazi mulakatlar mesai içinde oluyordu, arabaya gidip arabadan goruntulu gorusme aciyordum. Kiyafet ve arabada olmam nedeniyle ozur diledigimde hic afra tafra yapan da olmadi. Cunku kimsenin derdi nasil gorundugun degil, nasil calisacagin.
      IT sektorunde, askeri ve sivil alanda faaliyet gosteren bilinen bir sirkete basvurumu yapip donus almam ise abd’ye geldikten 2 ay sonra gerceklesti. Ucuncu tur mulakattan sonra is teklifini ilettiler kabul ettim. Yalniz savunma sektorunde de olduklari icin tum onceki calistigim pozisyonlari dogrulamak istediklerini illetiler. Tabi dedim, tersanedeki mudurumun ve halen gorevdeki eski komutanlarimdan birinin iletisim bilgilerini de verdim. Anlasmali olduklari avrupadaki insan kaynaklari araci sirketinden turk bir kadin, verdigim telefonlari tek tek arayip, eposta ile dogrulama formlarini iletmis. Bu kisma neden girdin derseniz; “resume’de salla gitsin, kim ulasacak” diyenleri dikkate almayin. Telefona da epostaya da ulastilar. Dogrulama islemleri de tamamlaninca amerika’ya geldikten 3.5 ay sonra IT alaninda, bildigim bir sirkette calismaya basladim. 1 yila yakin suredir de ayni yerde calismaya devam ediyorum.

Ehliyet:
      Bende Kuzey Karolina ehliyeti var ama J-1 vizem 2 yildi o yüzden expired. Texas’ta olunca başka eyaletin expired ehliyetini sil bastan yeniden alman gerekiyor. Ben de esimle bastan ehliyet alacagim yani.
      Kurslari bitirip 1 ayi da doldurunca, randevu kovalamaya basladik. Bir tane yakalayip gittik ama bize permit verdiler. Dedim direksiyon sinavi ne olacak, onun icin ayrica randevu almak lazim dediler. Randevu kovalamak ayni vize randevusu kovalamak gibi girip girip bakmak lazim. Bir tane yakaladim. Esime de hazirlik olmasi icin haftasonu direksiyon sinavina girecegimiz dmv nin etrafinda esime 1-2 tur araba surdurdum. Tam tutturamasak da sinav gunku rotaya yakin rotada surmusuz. Sinav gunu 2 cocukla gittik sinava. Esimin ingilizcesi o zaman iyi olmadigi icin ben de cevirmen olarak girmek istedim. Ama cocuklar da oldugu icin gorevli kabul etmedi. Once ben girdim gectim, sonra esim girdi gecti. Tek seferde ikimiz de ehliyete kavusmus olduk. Esim bazi komutlari tam anlamamis, gorevli madam madam diye uyarmis ama oradan kirilan puanlara ragmen 82 ile gecti. Beni de ayni puanla gecirmis orasi ayri 😊

Cocuklarin okul ve kres isleri:
      En buyugu 4 yasindan kucuk iki cocukla gelince, devlet okullarindan ücretsiz faydalanmak her bolgede mumkun olmuyor. Bizim icin de mumkun olmadi. 1 Eylul itibariyle 4 yasindan buyuk cocuklar devletin pre-K siniflarina ana dilleri ingilizce olmadigi icin aliniyorlar. 4 yas alti ise her bolgede mumkun olmuyor. Bu yüzden cocuklar icin kres baktik. Bekleme listesi icin gorustugumuz bir Montessori okulunda esime is teklif edip cocuklari da ücretsiz kayit etmeyi teklif ettiler. Kabul ettik ve esimin isi cocuklarin kresi tek seferde cozulmus oldu. Cocuklar ingilizceyi hizli ogreniyor diyorlardi dogruymus, dert edecek bir konu degilmis hakikaten.

Araba Alma:
      Ilk araba kolayca halloldu ama ikinci araba lazim. Ben geldigimizin 3. ayinda ikinci araba icin Hertz Car Sales den krediye basvurdum onaylanmadi. O yüzden modeli biraz dusurup pesin para bir sedan aldim ayni yerden. Turkiye’de de kiralama sirketinden araba alip memnun kalmistim cunku bakimlari zamaninda, hasari yetkili serviste yapiliyordu. Facebook, craigslist’e guvenemiyorum, carmax var ama fiyatlari piyasanin ustu. Tabi biz de akilliyiz ya rental car satin alip, guvenilir arabaya ucuz binecegiz. Bu kadar akilli olmanin da bir bedeli var tabi, odetirler.
      Arabayi hertz’den online ayirttim gunu geldi gittim baktim, Carfax’e baktim temiz aldim. Arabayi 2 ay kullanmadim bir gun yolda motor devri ve sanziman sacmaladi. Elle vites atiyorum ama devir yukselmiyor. Biraz daha gittim araba stop etti. Irakli ustami aradim, dedi getir yarin bakalim. Ikinci vitesle eve, ertesi gun de ustaya gittim. Motor hava filtresini temizleyelim belki duzelir belki dedi, temizledi. Tabi motoru biraz sokunce baktim renk renk her parca isaretlenmis, dedim bu sok-tak degil mi, evet dedi. E Carfax tertemiz? Neyse araba duzeldi ama bu seferde park halinde motorda titremeler basladi. Iade edeyim diye arastirdim. Ne goreyim tonla sikayet, hertz mertz ama dolandiricidan farklari yok. Kara kara dusunurken dolu felaketi bolgemizi vurdu ve araba perte cikti. Full coverage oldugu icin piyasa degerini 2 gunde hesabima yatirdilar. Arabadan da temizce kurtulmus olduk.
      Tekrar araba lazim ama dersimi de aldim, artik o kadar akilli degilim. Kredi skorum da olustu. 720 kusurdu. O yüzden kesinlikle 0 araba alacagim dedim. Ikinci el alacaksam da certified olanlardan carmax yada dealership’ten alirim dedim. Sifir araba aldim. Kredim WF’den dusuk sayilabilecek bir oranla onaylandi, geri kalan alayindan red yedim. Full time calismama ve kredi skoruma ragmen kredi gecmisime dayanarak reddettiler. WF’da 2015 ten beri musteri gorundugumden sanirim onaylandi. Ally den reddedilip WF’den onaylanmama dealership bile sasirdi.

Sonuc:
      Geleli 15 ayi gecti, ilk tuttugumuz dairede, okul durumlarinin da etkisi ile, oturmaya devam ediyoruz. Semti ve insanlarini cok sevdik. Standard amerikan kosturmasina ayak uydurduk, kostur kostur yasiyoruz. Bir gun olsun, neden geldik duygusuna kapilmadik. Kari koca devlette calisan genc insanlardik, evet is hayati bu kadar yorucu degildi ama gelecege dair umutlarimiz azalmis, cocuklarimizin gelecegine dair endiselerimiz ise artmisti. Goc etme fikrini de tetikleyen bu oldu. Tabi bu bizim dusuncemiz, yoksa herkes nerede mutlu ve umutlu ise orada yasamali, saygi duyariz.

Simdilik bu kadar, yeni yilin herkese istedigini vermesi dilegiyle…

Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam içinde yayımlandı
      N
      Not_Born_Yesterday
    • RE: [Arşiv] DV2022 Mülakat Deneyimleri

Herkese Merhaba,
      Mülakat deneyim(ler)i yazma hayallerime Ankara'nın son mülakat dağıtımından sonra veda etmiş, hatta DV2022 Aşamaları başlığında arz-ı veda etmiştim. Ben bıraksam da eşim işin peşini bırakmadığı için bu satırları yazabiliyorum.
      Mayıs 2021'de kazandığımızı öğrendiğimizde başımıza geleceklerden habersiz, çocuklar gibi sevinmiştik. İlk başvuruda çıkmıştı. Hatta kardeşlerimden sevinçten ağlayan bile olmuştu.
      Sonucu öğrendiğimizde eşim hamile olduğu için, formu erken gönderip sonradan açtırsak mı, doğumu bekleyip öyle mi göndersek ikileminde bulmuştuk kendimizi. Hatırlayanlar çıkacaktır; o zamanlar form açtırma süresi ayları aşıyordu. Yaptığımız hesaba göre, doğumdan sonra göndermek, gönderip açtırmaktan 15-20 gün kadar önce oluyordu. Bu sebeple doğumu bekledik ve formu Eylül 2021 ortasında gönderdik. 10-12 Mayıs 2022 gibi "Your case is active for consular processing.." dönüşünü ilk defa alabildik.
      Sonraki gelişmeler herkesin malumu. Taa ki @gucarslan 3 Haziran 2022 akşamı forumda "oturumsuz dosya taşımak mümkün arkadaşlar" diyene kadar. Telegram gruplarına hiç dahil olmadık, ki bu bence hataların en büyüğüydü. (Barbadostakiler grubuna alınmamız haricinde halen başka bir telegram grubunda değiliz.)
      3 Haziran - 1 Eylül arası dosya transferi talep e-postaları ile geçti. Ben Ağustos başında Arnavutluk'a gidip elim boş döndükten sonra, artık foruma girmeyi de, transfer talep e-postaları göndermeyi de bırakıp alternatif yollara/ülkelere gidiş için hazırlık yapmaya başlamıştım. E-posta ile taşıma taleplerini artık eşim google translate yardımıyla yapıyordu.
      1 Eylül 2022 Perşembe akşamı gelen e-postayı okuyunca gözlerime inanamadım. Önce burası neresiymiş diye Bridgetown'u google'ladım. Avrupa-Asya harici eposta hiç atmamıştım ama eşim atmış. Barbados olumlu dönüş yapmıştı.
      O gece hemen belgeleri hazırlamaya başlayıp Cuma günü öğleden sonra tercüman noter işlerini halletmeyi denedik. Bingo! Noterlerin ülke çapında sistemleri çalışmıyordu, ne zaman çalışacağını da bilmiyorlardı. Cumartesi nöbetçi noterlere sorduk devam dediler. Pazartesi beraber çalıştığım, tanıştığım tercümanlık bürosuna gittim ve dediler ki "sistem olmaması senin açından sadece muhasebe kayıtlarında sorun yaratıyor, devir değil satış değil, hallederiz." Hallettiler de sağolsunlar.
      Pazartesi günü eve gelir gelmez dört koldan uçak bileti bakmaya başladık. Yurtdışında kardeşimin eşi ve Türkiye'de biz. Ama PTY-BGI uçağında aile olarak yer bulamıyorduk. Salı günü sabah ise artık Eylül ayında komple yer yoktu. 1 tane bile. Farklı tarayıcılar, Chrome-Explorer, VPN, Gizli Sekme vs tüm yöntemleri deniyor ama bulamıyorduk. Hayatımın en kötü haftası açık ara o haftadır.
      Sonra 14'üne Copa Airlines'da yer bulabildik sonunda. Henüz giden ve alan birini duymadığımız ve 21'ine kadar gelin dediklerinden de haberimiz olmadığı için bir an önce gitmek istiyorduk. O yüzden aramaya devam ediyorduk. Sonunda 11'ine PTY-BGI'de yer bulduk ve anne-bebeğe aldık. Ne olsa beğenirsiniz; Copa'nın rezervasyon sistemi anne-bebeği 14'ü Çarşamba günkü rezervasyondan "bunlar bileti 11'ine aldılar" diye çıkarmış atmış! Ben ve büyük çocukta bilet yok. Anne-Bebeği 14'üne alamıyor, ben ve büyük çocuk için ise 11'inde yer bulamıyorduk artık. Durum böyle olunca, bende B1/B2 olduğu için NY aktarmalı önden gitmeye anne ve çocukları ise sonradan bir şekilde getirmeye karar verdik ve yola çıktım.
      IST'deki biniş kontrollerinde kalacak yer ve dönüş bileti soruyorlar, bende ikisi de yok. Görevli bana sormayı unuttu ben geçtim. Diğer görevli benden bahsederek kalacak yer ve dönüş bileti sormuyor musun diye çıkıştı benim görevliye. Bana tamam demiş, ben arkamı dönmüşüm artık geri döner miyim? Dönmem. Hızlı adımlarla uzaklaştım kapıya gittim ve uçağa binebildim. Fazladan yolcu olduğu için binemeyenler oldu.
      JFK'de polis epey sordu, soruşturdu ama sonunda tamam dedi geçirdi beni. JFK-BGI uçağını beklerken formları doldurup, rezervasyonu filan yaptım ama seyahat sağlık sigortası için Türkiye'den çıkışım olduğu için artık geç kalmıştım.
      Sabah uçağa binebildim. Yine fazladan yolcu olduğu için binemeyenler oldu.
      Uçakta reklam izleyip internet kazanarak eş ve çocukların gelişini ayarlamaya çalışırken vekalet bırakmadığım için panama'da sorun yaşabileceklerini öğrendim. Barbados'a bakan elçiliğimizin de Trinidad and Tobago'da olduğunu öğrendim. Sağlık olsun dedik ve uçak inişe başladı.
      9 Eylül öğleden sonra Bridgetown'a varınca gümrük polisine durumu anlatıp pasaporta damga basması için ikna ettim. Hemen fotoğrafını çekip Bridgetown Konsolosluğuna attım. 20 dakika sonra göçmenlik formunun fotoğrafını istediklerine dair yanıt geldi. Tekrar polise gidip durumu anlattım ve gelen e-postayı gösterdim. Beni online doldurduğum formu tekrar doldurmam için Kiosklara yönlendirdi. Doldurup onu da attım ve 15 Eylül sabahına mülakat planladılar. Ailemin durumunu anlatıp onlar için ne yapabiliriz diye cevapladım e-postayı. Hepiniz için 20'sine planlayabiliriz dediler. Bridgetown'da saat 16:00'yı geçmişti ve havaalanından kaldığım otele gittim. 26 saattir uyumuyor ve bütün öğünleri pas geçiyordum.
      10 Eylül günü sabah mideme bi şeyler atarken yurtdışındaki kardeşim arayarak çocuklar için B2 başvurusunu posta yoluyla yapabileceğimizi söylerken eşim de arayıp @gamefry'ın da aynı şeyi söylediğini iletti. Aynı dakikada iki koldan aynı bilgi. Hemen odama döndüm ve çocuklar için DS-160 doldurup AIS kaydını yaptım. Görüşme yeri olarak Ankara'yı seçtim fakat gönderim talimatında İstanbul yazıyordu. Tüm belgeler hazırdı ve daha da iyisi B1/B2 vizemin JFK damgası öncesi fotokopisi de vardı.
      12 Eylül sabahı eşim, çocukların turist vize başvuru evraklarını PTT'ye vermek üzere şubeye gitti. Oradaki görevli barkodu okutunca Ankara Konsolosluğu çıktığını ve konu hakkında bilgilendirme aldıklarını söylerek evrakları talimatta İstanbul yazmasına rağmen barkod'a dayanarak Ankara'ya yolladı. (Daha sonra ne olacağını göreceğiz.)
      14 Eylül günü eşim de Bridgetown'a gelerek bana katıldı. Yolda yaşadığımız aksiliklerde yolda yardımına yetişenler ve benim için aklıma gelemeyecek yardımlar yapan @gucarslan'a ne kadar teşekkür etsem yetmez, hakları ödenmez.
      16'ında sağlık muayenesine girip 19'unda sonuçlarımızı aldık.
      20 Eylül Salı günü mülakata girdik.
      Görüşmeye geçince kadın görevlinin ilk tepkisi "çocuklar nerede?" oldu. Durumu anlattım. "Peki onlar için ne yapacaksın?" dedi. Vizem onaylanır onaylanmaz Ankara'ya yazıp 26-30 Eylül haftasına mülakat talep edeceğim, olmazsa bildiniz gibi sponsorluk ve F2A süreci dedim. "Evet, peki." dedi.
      Görüşme olumlu havada geçti, eşiyle aynı işi yapıyormuşum, "formunu okurken işini çok iyi anlıyorum" dedi.
      21'inde sırayla AP ve Issued olduk. Hemen Ankara ve Support Desk'e e-posta atıp çocuklar için Ankara'da mülakat talep etmeye başladım.
      22'sinde pasaportlarımızı almak üzere konsolosluğa gittik. Dönünce tekrar e-posta bombardımanına devam ettim. Zaman ayarlı bile attım. Bir tanesine Bridgetown'u da bilgi hanesine koymuştum. Bridgetown aynı gün ne diye dönse beğenirsiniz; "27'sine yetiştirebilirsen çocuklar için de bir görüşme ayarlayabiliriz." Gözlerimiz doldu.
      23 Eylül Cuma sabah Ankara'dan "27'sine mülakat ayarlayabiliriz, Pazartesi günü bizden gelecek talimatları bekleyin." şeklinde bir dönüş aldık.
      Bu arada çocukların turist vize başvuruları CEAC'da hep No Status olarak görünüyordu. İlgili başlıkta konuyu dile getirince @denizci10 "bu işte bir teslik var" dedi.
      Hemen Barbados'a ailesini getirmeyen/getiremeyen arkadaşlara durumu haber verdik. Onlara da avukatları üzerinden aynı dönüşün yapıldığını öğrendik. Çok sevindik.
      24 Eylül Cumartesi günü Panama üzerinden ülkeye döndük.
      26 Eylül Pazartesi günü sabah PTT şubesine gittim ve Bingo! lastikle tüm belge ve pasaportlar iade edilmiş. İşleme alınmamış bile. Oradan Unganlara randevumuza geçtik. Çocukların aşı ve muayeneleri tamamlandı. Yarından önce olmaz dediler. Biz unganlardayken 10:30'da Ankara'dan 27 Eylül 13:30'a çocuklar için randevu geldi.
      O gece neredeyse hiç uyuyamadım. Sağlık muayeneleri yetişmese, AP'ye kalma yetişmeme ihtimalleri aklımdan çıkmıyordu. Turist vizeleri de olmamıştı.
      27 Eylül günü öğlen önce unganlara geçtik ve sağlık dosyalarını aldık. İnanılmaz bir sevinç yaşadık. Oradan Ankara Konsolosluğuna geçtik.
      Görüşme için sona kalan ailelerden biriydik. Asyalı görevli "normalde 5-7 gün sürüyor ama rahat olun 30'undan önce vizelerini basacağız" dedi.
      27-28 Eylül'de çocukların dosyaları hala AP'de görünüyordu.
      29 Eylülde de durum değişmeyince aynı gün mülakata giren @gamefry'a durumu sordum. Onların vizelerinin basıldığını hatta bizden sonraki ailenin bile basılmak üzere olduğunu söyledi. Hemen @gucarslan'a yazdım forumdan. Cep numaramı isteyip aradı ve "hemen konsolosluğa gidin, ne bekliyorsunuz" dedi. Saat 14:00-15.00 arasındaydı. Bu arada ben de Ankara'ya e-posta atmaya başladım. Taksi ile konsolosluk yolunda iken CEAC'da durum Issued'a döndü ve taksinin yönünü eve değiştirdik. 30 dakika içinde e-postayı okuyup Issued'a çevirdiler diye tahmin ediyorum. Aynı gün pasaportlar kargolandı ve 30 Eylül Cuma günü 11:30'da pasaportları ve sarı zarfları alıp kontrol ettik. Her şey yolundaydı.
      Özetle, yanımızda olan ailelermiz ve yolumuza çıkan iyi insanlar sayesinde vizelerimizi alabildik. Haklarını ödemeye ömrüm x100 olsa yetmez.
      Dünya dönüyorsa bu iyi insanların hatrına dönüyor.
      Herkese hayat yolunda bol şans ve başarılar dilerim.
      Hürmet ve şükranlarımla...

Greencard Lotosu (Diversity Visa) Süreci içinde yayımlandı
      N
      Not_Born_Yesterday
    • RE: Göçmen Vize ile ABD'ye ilk giriş

Merhabalar, dv ile ilk girişimizi Dallas Havalimanından yaptık. Girerken görevli diğer ülke vatandaşları kısmına yönlendirdi. Oradaki polis göçmen vize mi dedi, evet dedik. Polis pasaportları kontrol ederken teyit almak için fotoğraf, sarı zarf ve park izlerimizi alacaksınız sanırım dedim. Sarı zarfı aldı, fotoğrafa gerek yok üstündeki kağıtta var, bazen içine de koyuyorlar dedi. Ardından kendi kamerası ile bebek dahil hepimizin fotoğrafını çekti ve sonra iç kısım ofislere geçtik. Başka bir polis adımı seslendi girer girmez. Orada tekrar sordum, parmak izlerini alacak mısınız dedim. Hayır almayacağım dedi polis. Pasaportları kontrol edip damgaları vurdu. Sarı zarfları açmadan arkasındaki dosya cebine diğer sarı zarfların üstüne attı. Pasaportları verdi, tamamlandı diye sordum. Evet çıkışa gidebilirsiniz dedi. Valizlerin hiç biri açılmamış jelatinli duruyordu, aldık ve çıktık. Özetle; parmak izi alınmadı, üzerimizdeki para sorulmadı, nereye gideceksiniz adres değiştirecek misiniz sorusu gelmedi, valizler açılmamıştı.

Yolculuk içinde yayımlandı
      N
      Not_Born_Yesterday
    • RE: Amerika'da Yaşayanlardan Yaşam Maliyeti Örnekleri

Yaşam maliyetlerini çocuklu aileler için kendimizden yola çıkarak yazmak isterim. $10 ve katları yazacağım, 2024 yılı ilk çeyreği itibari ile büyükten küçüğe iyi sayılan bir posta kodunda aylık maliyetleri şöyle tecrübe etmeyiz:

1. Kira, aidat, su ve garaj dahil 2+2 daire $2.200
      2. Kreş tek çocuk tam gün $1.200
      3. Araç sigortaları full paket artırılmış limitler ile $320
      4. Sağlık sigortası aylık $310
      5. Emeklilik %10 sonra brüte eklenecek
      6. Araba kredi taksidi $300
      7. İşe git gel toll ücreti aylık $280
      8. Arabalara ayda 6 depo benzin $200
      9. Arada bir dışarda yemek ayda olsun $200
      10. Elektrik faturası yaz kış ortalaması $150
      11. Telefon internet ve taksitleri $120
      12. Tüm ailenin berber kuaförü ayda olsun $100
      13. Tüm ailenin kıyafet ayakkabı masrafı için ayda diyelim minimum $100 (gerçekçi olmasa da…)
      14. Ev interneti $60
      15. Market masrafına haftalık $300 den ayda $1200 diyelim (minimum bu kadar olur)
        Toplayınca net eder $6.740. Brütte yüzde 10 vergi verecek olsanız $7.415 brüt kazanmanız gerekir. Bu da yıllık brüt ücretinizin $89K olması gerekir demektir. Yüzde 10 emeklilik birikimi deseniz $98K brüt ücret ile çocuklu bir aile ancak yaşar. Bakın burada ne tatil var ne ekstra araç bakım arızaları ne de tasarruf var. Hayatta bunun haricinde bir sürü durum oluyor masraf gerektiren.
        Çocuklu gelecek olanlar lütfen video platformlarında duyduklarına inanmasın. Yaşayanlara doğrudan sorsun.
      N
      Not_Born_Yesterday
    • RE: [Arşiv] DV2022 (2022 Green Card Lotosu) Aşamaları

@sanaldeniz; Ankara konsolosluğunun son 5 yıl DV basma sayıları şöyle
      Tem.2017=51, Ağu.2017=108, Eyl.2017=63
      Tem.2018=106, Ağu.2018=136, Eyl.2018=208
      Tem.2019=196, Ağu.2019=206, Eyl.2019=270
      Tem.2020=0, Ağu.2020=21, Eyl.2020=0
      Tem.2021=25, Ağu.2021=296, Eyl.2021=231
      İşin iyi yanı şu ki Mart 2022 ayı içerisinde ANK tarafından basılan DV sayısı "512"

İsteseler 3 hafta içerisinde bekleyen tüm Türk DV kazananlarını mülakata alabilirler ama isterler mi orası belirsiz işte.

N
      Not_Born_Yesterday
    • RE: Bavul Hazırlama - Yeni Hayat , Yeni Bir Başlangıç ...

@Allochthonous; yaklaşık 3 ay önce bir ve üç yaşında iki çocukla ist-dfw uçusunu gerçekleştirdik. En arka sağ köşeden aldık. Fazladan 1 koltuk satın aldık, yani 4 koltuk aldık. Anne ve çocuklar için her ihtimale karşı 3 koltuğun yerini satın aldık. Dördüncü koltuğu check-in günü yan sıradan alamadım yanın bir önünü alabildim. Yan yana sayılır. Organik uyku yapıcı damlalar var. Eczacınıza danışabilirsiniz. Onu normal uyku vaktinde verdik. Rahat uyudular. Buzullara yakın geçerken uçak soğuyor ona dikkat ettik. Uyanınca büyük çocukla baştan aşağı uçağı bir kaç tur gezdik. O yürüdü peşinden ben. En arkada olduğumuzdan büfe ve tuvalet ile kapının ordaki koltukta da baya vakit geçirdik. Uçak içi eğlence sistemi de yardımcı oluyor. Uçakta mama bile veriyorlar. Koltuklar yatsa da çocuklardan küçük olanı kucağımızda sırayla uyudu. Büyük olan yattı iki koltuğa. Korktuğumuz gibi ağlama filan olmadı. Antepten aktarmalı gelmemize rağmen kötü değildi yolculuğumuz. Gelince normal uyku düzenlerini almaları 1 hafta kadar sürdü. Saat saat kaydıra kaydıra yerel saate uyum sağladık. İlave sorunuz olursa sorun lütfen.

Yolculuk içinde yayımlandı
      N
      Not_Born_Yesterday

@ridetowild teşekkürler.

1. Başvurularda permanent resident(green card holder) olduğumu belirttim. Bu hem başvuru aşamasındaki seçeneklerde hem de telefon mülakatında oldu.
      2. Yaşayacağınız şehri resume ve iş bulma platformlarında belirtmeniz yeterli. Nerede yaşıyorsunuz sorusuna şehri belirtip geçebilirsiniz. Şu an neredesinizden çok ne zaman başlayabilirsiniz sorusu geliyor. Benim durumumda vize pasaporta basılı ve uçak bileti alınmış olduğu için iniş tarihi +4 hafta olarak söylüyordum.
      3. İşe başvurup ilk dönüşü aldıktan sonra en az iki ay süren bir mülakat ve işe alım süreci oluyor. 3-4 tur mülakat (ik-teknik-işe alım) ve iş teklifinde tekrar hangi gün başlayabileceğiniz üzerinde anlaşma sağlanır. Benim durumumda gelmeye bir ay kaldığı için genelde ilk tur mülakatları yaptım. Yüzyüze görüşme isteyenleri indiğim haftaya planladım ama ilk hafta jetlag ve çocukların durumundan dolayı mülakatlara gidemedim.
      4. SSN en son işe alım aşamasında sorulur. İş teklifi gelmeden ve başlama formları iletilmeden SSN isteyenler dolandırıcı oluyor, paylaşmayın.
      N
      Not_Born_Yesterday

Tüm forum ailesinin bayramı kutlu olsun forumdaşlar.
      Bu başlığı aktif görmeyince olmuyor yazayım dedim.
      Bayramın başta DV-22 olmak üzere mülakat bekleyen herkese mülakat getirmesi dileğiyle.😊

N
      Not_Born_Yesterday

@jtcarlos; farklı zorluklar farklı geliş şekillerine bağlı;
      -Bekar çocuksuz gelmek ayrı
      -Bekar çocuklu gelmek ayrı
      -Evli Çocuksuz gelmek ayrı
      -Evli çocuklu gelmek ayrı
      -Evli ve 4 yaşından büyük çocuklarla gelmek ayrı
      -Evli ve 4 yaşından küçük çocuk(lar)la gelmek ayrı.

N
      Not_Born_Yesterday

@ayvalik10, üslubunuza olmasa bile fikrinize saygım var. Bu nedenle hararetli sorularınızı cevaplamak isterim.
      1.Hiç bir ülkenin kimseye vize mülakatı vermek gibi bir zorunluluğu yok. Olduğunu iddia eden de görmedim. Böyle söz veren birisiyle de tanışmadım. Meselenin mülakat vermemek değil, süreci adil ve hakkaniyetli yönetmediği olduğunu tekrarlamak isterim. Dava edilirse de bu edilir.
      2. İlk defa dava eden olmayacağımız için mutlaka daha önce eden ve bu davayı kabul eden ve hatta davacı lehine karar veren makam hakimler sizinle aynı fikirde değil, ben gibi.
      3. Oraya gidince yaşayacağım hayatı bana önceden bildirdiğiniz için size ayrıca teşekkür ederim.
      4. İş bulup bulamama konusunda hakkımda ve orası hakkında az şey bildiğiniz anlaşılıyor. Gidenlerin ortalaması bir profilde olduğumu varsayarsak gidenler size en güzel cevabı veriyor.

Son olarak bu öfke ve nefret nöbetiniz hakkında önlem almayı düşünüyor musunuz? Yoksa sadece klavye başında mı böyle oluyorsunuz?

N
      Not_Born_Yesterday

Not_Born_Yesterday tarafından gönderilen son iletiler

• RE: ABD'de Trafik Kazasi Yapmak

@efemu35 Gecmis olsun. Kaza anindaki sigorta ve teminatlari gecerlidir. Kaza sonrasi yapilan degisiklikler kaza anindaki kapsami degistirmez.

Edit: degistirmek -> degistirmez

Ehliyet ve Araba içinde yayımlandı
      N
      Not_Born_Yesterday
    • RE: Amerika'da ikinci el araba almak

@melih-solmaz, yuksek faizi dusurmek kisa surede olacak sey degil sizin durumunuzda. Cunku sizin kredi gecmisiniz kisa. Yuksek faizi erken kapatarak kaybi azaltabilirsiniz. Ama yuksek faize girmek istemezseniz pesin almak en iyisi.

N
      Not_Born_Yesterday

@melih-solmaz,

1. Soruya cevaben, araci degistirmek istediginizde hala kredisi devam ediyorsa, ya araci trade-in verip yeni kredi cekersiniz yada sahisa satis yapmaya calisabilirsiniz ancak bu da cetrefilli ve herkes yanasmaz almaya. Trade-In degeri inanilmaz dusuk olur, odeyeceginiz faizi de dusununce bu yolu secerseniz cok maliyetli olur. Krediyi erken odeyip kapatabilirsiniz ama madem kredi cekeceksiniz uzun sure bineceginiz araci almak daha iyi olur.
      2. CarMax deki arkadasa green cardinizi ve pasaport damgasini gosterirseniz satisi gerceklestirir. Trump yeni kanun gecirdi, kacaklarin hayati daha da zorlastirmak icin ehliyetsiz arac alim satim islemlerini engelledi. Satis gorevlisi sizi kayit disi gocmen sanmistir.
      3. Kiralik aracla ehliyet sinavina girebilirsiniz. Title kontrol edilmez, sizi o aracla iliskilendiren bir sigorta policesi yeterli olur.

Edit: pasaport damgasi yerine ehliyet yazmistim.

N
      Not_Born_Yesterday

Carmax yada Carvana dan almak araştırma zamanı olmayanlar yada emin olamayanlar için de birçok bakımdan daha iyi:

1. Garantilik iş olunca dealer ların yaptığı gibi “ohh bu garanti kapsamına girmiyo yalnız, kullanıcı hatası gibi duruyor” demezler kolay kolay. 90 gün vs süre neyse, çıkan sorunu yaptırırsınız onlar da öder. Çünkü onlar da kendilerine satana döner ve verilen beyana aykırılık görürlerse üstüne gidebilirler.
      2. Dealer dan sıfır arabayı ve hatta ikinci el arabayı paketsiz (add-ons) çıkarmak kolay değil hatta bazı markalarda imkansızdır. “Hade abicim kapı şurada” der gönderirler. Her kuşun etinin yenmeyeceği gibi her taktik her marka ve dealer da sökmez. Ama Carmax/Carvana da bu saatler süren pazarlıkla uğraşmazsınız. Araba belli fiyatı belli finans şartları belli şipşak biter alışveriş, arabayı da ya otomattan yada çekiciyle kapınıza indirirler.

Esasında öncelik ne alacağınıza bütçenize karar vermek sonra da ona göre yol seçmektir.
      Karar verdiğiniz modeli ve piyasasını bilmeyenlerin en az bir ay boyunca aktif araştırma yapması gerekir.

N
      Not_Born_Yesterday

Yüzde 5-6 lar sıfır araçta bile 6 aylık sürede zor mevcut piyasada. İkinci elde faiz daha yüksek olur. Şubat - Mayıs arası araba almak için iyi bir zaman değil, vergi iadesi alan piyasayı bilmeden değerinin üstüne araba alıp piyasayı da şişiriyor.
      0% apr herkese kolay kolay çıkmaz, böyle alan varsa lütfen paylaşsın. Tesla dahil markalar 0 faiz için ekstraları şart koşuyor.
      7-8 bin dolara 100K nın altında 10 yaşından küçük araba bulmak gayet mümkün.
      Arabadan anlamıyorsanız bunun maliyeti dealer yada carmax değerini ödemek olur.

N
      Not_Born_Yesterday

Kadir Bey'in dediklerine harfiyen katiliyorum. Ben dealer olmadigim icin dediklerini o pencereden yazdigi izlenimine kapilmayin.
      Kendim bizzat 3.5 yillik ABD maceramda 9 arac aldim. Kredi ile arac almak, hele ki delivery'de kullanma ihtimaliniz varsa, ki bu hepimiz icin var, finansal olarak cok kayipli bir karardir.
      Yeni gelenleri ikinci el piyasasinda cok cok buyuk riskler bekliyor. Buna ben de katiliyorum. Zaten ilk, tek ve muhtemelen son kredili sifir aracimi da 6. ayimda aldim. Kredisini iki yila varmadan hizlica kapattim ki zararimi azaltayim. Arabaya halen biniyorum.
      Arabadan iyi anlamiyorsaniz, anlayan birinden yada yeri yurdu belli ticari isletmelerden devam etmek daha guvenli.
      Ister yeni ister ikinci el araba olsun, bunlar arac/makine illa ki ariza verecek. Kimisi az kimisi cok...
      Mesela ben sifir aldigim aracta hayalet ekran dedikleri, otoyolda 70+ mph ile giderken karardi. Gosterge paneli (instrument cluster) garanti kapsaminda degisitirildi. Ben bu arabayi sahibinden almis olsam, vay .... beni dolandirdi derdim buyuk ihtimalle. Ama ilgisi yok, makine iste bozulur/yapilir.
      Sifir arabayi 0% apr ile vermiyorlarsa, yaninda paket sart surtu olmadan, almamak dogru bir tercih sebebi yukaridaki iletide mevcut.
      Hybrid ve EV arabalar yakin ama birbirinden cok farkli. Cunku esasinda batarya/pilleri birbirinden cok farkli.
      Hybrid arabalardaki pillerin bakim tutumuna gore, EV arabalarda ise pillerin bakim/tutum ve kullanim sekline (tam sarj, hizli sarj...) gore bile sonuc degisir. Bu ikisi icten yanmali motorlarla tamamen farkli dunya. Bilmeden girilecekse cok tehlikeli buluyorum.

N
      Not_Born_Yesterday
    • RE: Greencard ve vergi bildirimi

@seda80, vergi beyani yaparken eger W-2 yada 1099 aldiysaniz orada zaten ay ay ne kadar gelir elde etmissiniz gorunur. Bunun disindaki formlarda esas olan takvim yili icerisinde ne kadar gelir elde ettiginiz neleri nasil gider olarak sunabileceginiz olur.
      Ozetle, eger Eylul ayina kadar dunyanin herhangi bir yerinden baska bir geliriniz olmadiysa Eylul'den itibaren olduysa 1 Ocak'tan itibaren elde ettiginiz gelirinizi ve odediginiz vergiyi (odediyseniz) dahi etmeniz makul gorunendir.
      Ancak bu konular forumdan hareketle girisilecek duzeyde isler olmadigindan CPA ile calismaniz cok daha guvenli olacaktir.

Yeşilkart (Greencard) ve Göçmenlik içinde yayımlandı
      N
      Not_Born_Yesterday

@bkio belirttiğiniz rakama toyota honda benzeri araçları cpo bulmanız imkansıza yakın ancak bahsettiğiniz hiç de az bir meblağ değil. Finansman konusunda yeni olduğunuz için, dealer evrakta oynama yapmazsa, çıkacak faiz oranı çok yüksek olur. Değer kaybedecek bir emtiayı yüksek sayılacak (>8% apr) faizle almak kaybınızı katmerler.
      Hyundai, Nissan, Kia, Chevy… grubundan cpo bulmanız muhtemel. Vereceğiniz meblağ yüksek olduğu için güvendiğiniz ve bu işten anlayan birinden yardım almanız yada broker hizmetini araştırmanızı öneririm. Bol şanslar.

N
      Not_Born_Yesterday

@bkio iki konuda görüşümü paylaşayım:

1. Dealer vs Private Party, dealer lar ikinci el araçları listeledikleri fiyatın en fazla 500-1000 altına verirler. Paket satmak isterler ama paketsiz çıkarmak da mümkün, bu işten anlayan birinden yada car broker hizmeti alarak sonuca ulaşabilirsiniz. Kendiniz de ulaşabilirsiniz ama yeniyseniz yardım almaktan çekinmeyin. Private Party den ikinci el araç almak daha risklidir çünkü muhatabınız satıştan sonra ortalıkta kalmaz.
      2. Bahsettiğiniz markaları 100 bin mile yakın alırsanız satmanız çok zor olur ve araçlar tabiatı gereği ağır bakımları 80 binden sonra istemeye başlar. Şanzıman, kayışlar, süspansiyon sistemi… bunlar hep arabanın isteyeceği bakımlar olur ve masraflıdır.
        Eğer ikinci elde riski azaltmak isterseniz, dealer dan Certified Preowned (cpo) almayı düşünebilirsiniz. Tabiki ağır bakımları yapılmış mı atlanmış mı yine de kontrol edin. Sahibinden alacaksanız ve arabadan / piyasadan henüz pek anlamıyorsanız risk aldığınızı göz önünde bulundurmanız gerekir.
      N
      Not_Born_Yesterday

@goose, km sayacını geri sardırmak, durdurmak veya çalışmasını engelleyerek alıcısına söylemeden böyle satmak federal bir suçtur.
      Duyduğunuz satışta km belirtme zorunluluğunun 20 yaş üzeri araçları kapsamaması olabilir. Ancak bu 20 yaş üzerindeki aracın km sayacını ayarlayıp alıcısına söylemeden öyle satabilirsiniz anlamına gelmez.

N
      Not_Born_Yesterday