• Kayıt Ol
    • Giriş
    • Arama
    • Kategoriler
    • Güncel
      • Popüler Konular
      • Beğenilen İletiler
    • Popüler Konular
    • Beğenilen İletiler
    • Takip Duvarı
    • Takip Edilen Başlıklar
    • Yer İmleriniz
      • Kullanıcılar
      • Gruplar
    • Kullanıcılar
    • Gruplar
    • Harita
    • Takvim
    • Social Media
      • Facebook Group
      • YouTube Channel
      • Facebook Page
      • Twitter Page
      • Instagram Page
    • Arama
    1. Ana Sayfa
    2. bkio
    Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
    • Takip Edilenler 2
    • Takipçiler 3
    • Konu 0
    • İleti 260
    • En İyi 143
    • Tartışmalı 0
    • Gruplar 0

bkio

@bkio

459
    İtibar
    573
    Profil Görüntülemeleri
    260
    Takipçiler
    2
    Takip Edilenler
    Katılım Tarihi: Son Çevrimiçi Zamanı:
    Konum San Diego Yaş: 30

bkio Takip etme Takip Et

bkio tarafından gönderilen en iyi iletiler

• RE: DV (Green Card) Çekilişinin Durdurulma Kararı (Aralık 2025)

Arkadaşlar merhaba, LAX’ten az önce sorunsuz giriş yaptık. İlk giriş başlığında detay yazarım ancak ekstra bir soru vs. olmadı. Polis gayet sıcak bir şekilde karşıladı.

Herkese çok teşekkür ederim. Bir şey sorulduysa ilk fırsatta yanıtlayacağım, şu an girişi hemen güncellemek istedim.

Herkesin yolu açık olsun.

Gündem içinde yayımlandı
      bkio
      bkio
    • RE: DV2026 Mülakat Deneyimleri

ANKARA MÜLAKAT DENEYİMİ 19/11/2025

Herkese merhaba, ufak tefek her şeyi kafama taktığım bir süreci geride bırakarak vize onayımızı aldık. Şimdi pasaportlarımızı beklediğimiz sürece geçtik. Mülakatımızda diğer deneyimlerden pek farklı bir durum olmadı, bu sebeple evrak kontrolü yapanlara kolaylık olması için üstte evrak listesini verip altta ayrıntılarıyla deneyimi yazacağım. Ben asıl talihliyim, eşimle beraber sürece devam ediyoruz. Yazılanları buna göre dikkate alırsınız.

EVRAK LİSTESİ

Asıl Talihli İçin

1- Geçerli Pasaport
      2- 2 adet 5x5 fotoğraf
      3- Evlilik cüzdanı ve 2 adet fotokopisi (Muhtemelen bilgi doldurulan sayfaların fotokopisi yeterli ama sayfaların tümünün fotokopisini almıştım, o şekilde teslim aldılar. Normalde 2 adet fotokopi gerekiyor, bizden bir tane aldılar ama aynı gün hemen ardımızdan başka memur ile evrak teslimi yapan aileden 2 adet aldılar. O yüzden 2 adet götürmekte fayda var.)
      4- Diploma aslı ve önlü arkalı fotokopisi ( lise diplomamı da yanımda götürmüştüm ancak sorulmadı, sadece lisans diplomasını , orjinal diplomanız yeterli, diplomanız Türkçe veya İngilizce'den farklı, alakasız bir dilde değilse çevirisine gerek yok )
      5- Arşiv kayıtlı adli sicil kaydı ( e-devlet )
      6- Vukuatlı nüfus kayıt örneği ( e-devlet )
      7- Mali geçim kanıtları ( Banka hesap dökümü, ayrıca tapu götürmüştüm ama vermemeye karar verdim)
      8- Sağlık Raporu

Eşim İçin:

1- Geçerli Pasaport
      2- 2 adet 5x5 fotoğraf
      3- Arşiv kayıtlı adli sicil kaydı ( e-devlet )
      4- Vukuatlı nüfus kayıt örneği ( e-devlet )
      5- Askerlik belgesi ( e-devlet )

• ustraveldocs kaydınıza dair belge/ekran görüntüsü vb. ( görüp geri verdi )
      • Amerika adresinin yazılı olduğu çıktı ( adresi yazıp geri verdi )

Yazı epey uzun oldu. En iyisi ana fikri de üstte yazayım 😊

+Navigasyon, internet sıkıntılı. Taksi veya araçla gidecekseniz yola erken koyulmakta fayda var
      +İlk girişte, pasaportlarınızın istendiği kısımda, pasaportlarınızı metal çekmecedeki kapağı açarak içine koyun, üstüne değil
      +Kartlık/cüzdan alınıyor ama içinde madeni para unutmayın, x-rayden geçmeniz uzun sürebilir
      +Evrakları düzgün tasnif etmek bence önemli, evrak teslimi hızlı ve sorunsuz geçer, stresiniz azalır

MÜLAKAT GÜNÜ

Bizim mülakatımız 19/11/2025 tarihinde saat 09:00’daydı. 08:20 gibi taksi ile büyükelçilik binası önüne gittik. İnternet, navigasyon problemleri olduğu için özellikle taksiye bineceklerin biraz erken davranmasında fayda var. Evraklarımızı koyduğumuz şeffaf dosya ve ödeyeceğimiz USD cinsi para ve ne olur ne olmaz diyerek yanımıza aldığımız kredi kartlarını koyduğumuz küçük kartlığı yanımıza alıp çantamızı emanetçiye teslim ettik. Emanetçi, büyükelçilik binasının giriş kapısının hemen karşısında. AVM girişinin solunda kalan, aşağıya doğru inen yürüyen bant ile indiğinizde sağda görüyorsunuz. İsminizi, saati yazıp eşyanızı dolaba koyup anahtarı size veriyorlar. Çantamızı bıraktıktan sonra büyükelçilik binasının önüne geçtik ve beklemeye başladık. Oldukça kalabalık bir gündü. 15’er dakikalık gruplarla ilerlendi. (08:15’ler, bir süre sonra 08:30 randevuları gibi)

Saat 09:00 randevuları çağrıldığında içeriye girip bu kez içeride sıraya girdik. Çağrıldığımızda pasaportlarımızı metal çekmeceye koyduk. Normalde oradaki görevli kapağı kaldırıp içine koyun diyor bunu sonradan fark ettim. Ama biz teslim ettiğimiz anda bir başka görevli vardı ve kapağı kaldırmamızı söylemedi, ben de kapağın üzerine koymuş bulundum ve ufak bir sızlanma oldu. Siz kapağı kaldırıp içine koyun 😊 Neyse, sonrasında havalimanı usulü mont, atkı, belgeler, kartlık ne var ise kutuya koyup x-ray’den geçirdik. Kutunun birini aldım, x-rayi takip eden polis diğerini ayırdı. Kutuyu tekrar tekrar geçirdi. Kartlığın metal aksamının ya da emanetçi anahtarının görünebileceğini söyledik. Kutu içindeki eşyaları azaltarak tekrar tekrar geçirmeye devam etti. En son kartlık kaldı, tekrar geçirdi, bu kez içini aradı ve nihayetinde kartlığın içinde kalan 1 TL’yi bulunca diğer polislerle birlikte güldü ve kartlığı bize verdi. Ben aslında madeni paraları tamamen çıkardım sanıyordum ama kıyıda köşede bir tane para kalmış, fark etmemişim. Siz cebinizde, cüzdanınızda, kartlığınızda herhangi bir madeni para kalmamasına dikkat edin.

1 TL’nin çıkardığı sorunu çözüp binaya giriş yaptık. Sizi karşılayan personeller var ve ne için geldiğinizi sorun yönlendiriyorlar. Bizi green card için ayrılan bölüme yönlendirdiler ve önce ödememizi yaptık. 660 USD’yi nakit olarak ödedik. Ardından bize verilen sıra numarası ile ekranı takip ederek belgelerimizi teslim ettik. Şimdi burada işinize yarayacağını düşündüğüm bir şeyden bahsetmek istiyorum. Ben evraklarımızın tamamını telsiz, diplomamın da bükülmeden sığabileceği büyük şeffaf bir zarf dosya içerisinde taşıdım tüm süreçte. Evrakları ise kendim/eşim/istenmeyecek belgeler olmak üzere yine telsiz, sadece kağıtları bir arada tutan 3 ayrı küçük şeffaf dosya yaparak tasnif etmiştim. Her belgeye de üstten baktığımda hangi belge olduğunu görebileceğim küçük postitler yapıştırmıştım yan taraflarından. Evrakları her memur kendi stilince istiyor. O sebeple bu şekilde bir ayrıma giderseniz rahat edersiniz. Gözlemlediğim kadarıyla bazen bu süreç sırf evraklar karışık hazırlandığı için çok uzun sürüyor ve görüşmeye gelen kişi demoralize oluyor. Biz oradayken gördüğüm memurlar anlayışlı ve sabırlı görünüyordu ama her zaman aynı memurlar olmuyor deneyimlerden de bildiğim kadarıyla. Buradaki karışıklık ve özensizlik oradaki memuru bunaltabilir. Evrak teslim için sıramız geldiğinde eşime kendi dosyasını verdim, kendi dosyamı da elime aldım. Belgeleri karışık biçimde (bazen asıl talihlinin diye özellikle belirterek bazen ortak ) istedi ve aynı anda belgelere bakıp verdik.

İki adet evlilik cüzdanı fotokopisi almıştık, yalnızca birini aldı. Teyit için sordum gerek yok dedi. Ama aynı gün başka memur başka bir çiftten iki nüsha almış. O sebeple siz iki nüsha götürün. Evlendikten sonra eşimin soyadı eklendiği için evlenmeden önceki nüfus kayıt örneğini de almıştım, vermem gerekip gerekmediğini sordum, ilk emin olamadı tekrar sorduğumda güncel yeterli dedi. Siz yine de evlenmeden önceki kaydınızı da alın derim. Memurdan memura değişiyor olabilir. Posta kaydı yaptınız mı diye sordu, evet dedim, belgenizi görebilir miyim dedi. Biz barkodlu belge almıştık, o belgeyi verdim, bakıp geri verdi. Amerika’da bildirdiğimiz adresi güncelleyecektik, güncel adresi yazdığımız kağıdı verdik. Buna bakarak yazıp geri verdi.

Belgeleri alırken de “daha önce Amerika’ya gittiniz mi? İlk evliliğiniz mi?” gibi bazı sorular sordu hepsini tam hatırlamıyorum. Evet, hayır tarzı cevaplar verdim. İngilizce bilip bilmediğimi sordu, biraz biliyorum ama Türkçe olursa memnun olurum dedim. Sonrasında mülakat alanına gittik, 19 numaralı bankoya yönlendirdiler. Sarışın, gözlüklü, Amerikalı olduğunu tahmin ettiğimiz hanımefendi mülakatımızı yaptı.

Önce ödeme fişleriyle birlikte pasaportlarımızı aldı. Sonrasında parmak izi kayıtlarımızı alıp kısa bir yemin ettirdi. İngilizce olarak İngilizce bilip bilmediğimi sordu. İngilizce olarak “Biraz biliyorum ama çok heyecanlıyım, Türkçe yapmayı tercih ederim” dedim. Hanımefendi Türkçe olarak;
      1- Hangi okuldan mezun oldun ? ( okul adı ve bölümü söyledim )
      2- İlk evliliğiniz mi? ( evet )
      3- Amerika’ya hiç gittiniz mi? ( hayır )
      4- Yurtdışında hiç yaşadınız mı ( hayır )
      5- Nereye gitmeyi düşünüyorsunuz? ( California)
      6- Neden oraya gideceksiniz? ( İklim ve yaşam tarzının bize uygun olduğunu düşünüyorum)
      Burada eşim, “yaşam tarzı” dediğimde biraz dikkat kesildiğini söyledi. Belki yanlış bir şey çağrıştırmıştır bilemiyorum. Bu soru gelirse daha düz cevap vermeyi düşünebilirsiniz.
      7- Orada tanıdığınız var mı? (birkaç tanıdığımız var)

Bu sorunun ardından İngilizce olarak “bu soruyu İngilizce soracağım İngilizce cevap verir misin? Gittiğinde ne iş yapmayı düşünüyorsun?” diye sordu. İngilizce olarak “başta temel işler, ardından kendi alanımda çalışmayı planlıyorum” dedim. Hızlıca eşime de aynı soruyu yöneltti ve eşim de İngilizce olarak cevapladı. Herkeste bir anda İngilizce’ye geçiyor mu bilmiyorum, biz kendimizden önce hiç mülakat izleyemedik. Ama ben ilk başta İngilizce biliyor musun sorusuna İngilizce ve biraz uzun yanıt verdiğim için de İngilizce’ye geçmiş olabilir. Zaten bu cevabın ardından yine İngilizce olarak vizenizi onaylıyorum dedi 😊

Bu soruları sorarken bir yandan diploma aslını, evlilik cüzdanını, banka hesap dökümünü ( bankanın hesaptaki meblağları USD cinsinden gösterdiği üst yazı dahil ) geri verdi. Vizenizi onaylıyorum demesine rağmen “buna ihtiyacınız yok mu?” diye sordum, yok dedi.

Bu arada benim hesabımda toplamda 43K civarı USD vardı. Tapu da götürmüştüm ama ibraz etmemeye karar verdim. Banka hesap hareketlerine ne kadar baktı bilmiyorum, üst yazıyı önüne alıp bir göz attı, bilgisayara bir şey yazdı mı ondan da tam emin değilim. Söylediğimiz eyalet görece pahalı bir eyalet olduğu için biraz tedirgindim ancak hesaptaki parayla ilgili bir soru sorulmadı. Bu arada, çekiliş sonuçları açıklanmadan önce biz aracımızı satışa çıkarmıştık. Aracın satışı çekiliş açıklandıktan sonraya denk geldi ve sonrasında araç almadık. Bundan dolayı da bir tedirginliğim vardı ama dediğim gibi sadece üst yazıya baktı diyebilirim banka dökümüyle ilgili.

Eğer her şey yolunda gider ve birkaç ay sonra Amerika’ya gitmiş olursak ne tür bir psikoloji ile başvurduğumu, “you have been randomly selected” yazısını görmeden hemen önce ne tür düşünceler içerisinde olduğumu da paylaşacağım. Nihayetinde yaşlarımız, şehirlerimiz, mesleklerimiz, hayallerimiz farklı olsa da pek çoğumuzun benzer hisler yaşadığını düşünüyorum. En azından, benzer düşüncede olanlara bir fikir vermesi amacıyla bu duygu benzeşmelerini paylaşmanın faydası olur belki.

Mülakata girecek tüm arkadaşların yolu açık, şansı bol olsun...

Greencard Lotosu (Diversity Visa) Süreci içinde yayımlandı
      bkio
      bkio
    • RE: DV2026 (2026 Green Card Lotosu) Aşamaları

Herkese merhaba, az önce mülakatımın 19 Kasıma planlandığına dair mail aldım. Darısı tüm bekleyenlere 🌸🌸

Düzeltme : Dosyamın durumunu öğrenmek için dün mail attım, bugün cevap geldi.

bkio
      bkio

Bizim vizemiz onaylandı. @Erkan-0 Bey ve ailesinin vizesi de onaylandı 😊 diğer arkadaşların da güzel haberleri gelir umarım. Deneyimi eve gidince deneyimler başlığında yazacağım.

bkio
      bkio
    • RE: DV2026 Mülakat Deneyimleri

Herkese merhaba, Unganlar’daki sağlık muayenemiz 30 Ekim 12:30 itibariyle tamamlandı. Sıcağı sıcağına aklımdakileri aktarmak istedim. Unuttuğum yerler varsa affola. Detaylı yazmaya çalıştım ama belirtmek isterim ki her aşamada yönlendiriliyorsunuz ve süreç genel olarak çok hızlı işliyor. Stres yapmanızı gerektirecek bir durum yok.

Bizim randevumuz saat 10:00’daydı. 09:50 gibi 4. katta bulunan kliniğe giriş yaptık. Bir süre bekledikten sonra isimlerimiz okundu ve pasaportumuzu bankodaki görevliye verdik. Bu aşamada varsa aşı kartınız da alınıyor. Bizden başkaca herhangi bir belge alınmadı. Kısa bir sürenin ardından gerekli belgeyi imzalamak ve fotoğraf çekimi için tekrar çağrıldık. Ardından 5. kattaki Düzen Laboratuvarında hızlıca kanlarımız alındı. Burada iki kişi için yaklaşık 94 USD karşılığı 3.977 TL ödemeyi kredi kartı ile yaptık. Akabinde 3. kata yönlendirildik ve burada akciğer grafimiz çekildi. Bu arada, her aşamada yapılan işlemle ilgili olan kutucuğa imzamızı attık.

Tekrardan 4. kattaki kliniğe döndük ve 11:30’da muayene için tekrardan gelmemiz söylendi. Binanın altında bulunan A4 kafede ufak bir kahvaltı yaptık. 11:30’a doğru tekrardan kliniğe gittik ve yaklaşık 15 dakikalık bir bekleyişin ardından önce eşim muayene için çağrıldı. 5 dakika sonra da eşim çıkmamışken beni çağırdılar. Muayeneye girmeden önce bankodaki hanımefendi düzenli kullandığınız ilaçları soruyor ve getirmenizi istiyor. Bizim yoktu. Burada kutudan cerrahi maske ( pandemide taktıklarımızdan ) alıp takmanızı istiyorlar ve muayene odasına alınıyorsunuz. Eşimin muayenesi devam ederken ben başka bir odaya alındım anladığımız kadarıyla. İç çamaşırlarınız kalacak şekilde üstünüzü çıkarıp önlüğü ( önü açık olacak şekilde ) giyiyorsunuz. Doktor hanım geldiğinde bir yandan bedensel muayeneyi (boğaz, karın boşluğu, sırta vurma gibi elle muayene ve ciğerleri dinleme ) yapıp bir yandan aşıları yaptı ve bu süreçte hızlıca şu soruları sordu ve hepsine ayrı ayrı yanıt verdim:

*Gözlük dışında düzenli kullandığınız bir cihaz var mı?

*Ameliyat oldunuz mu? Tansiyon, şeker, kan hastalığı, kanser, HIV gibi cinsel yolla bulaşan bir hastalığınız var mı?

*Hiç hastanede yattınız mı?

*Alkol, sigara, uyuşturucu madde kullanımı var mı? Hiç alkollü araç kullandınız mı?

*Verem, tüberküloz geçirdiniz mi?

*İntihar düşünceleri oldu mu? Kendine zarar verme düşünceleri oldu mu?

*Psikiyatrik tedavi, ilaç kullanımı var mı?

Tüm bunların ardından “ Talihli sizmişsiniz “ dedi, evet diye yanıtladım. Mesleğimi, Amerika’da ne yapmayı düşündüğümü sordu. Sohbet havasında çok kısa süre bunu konuştuk. Yolunuz açık olsun diyerek muayeneyi bitirdi.

Eşime ise tıbbi sorular haricinde sadece asıl talihlinin kim olduğunu sormuş.

Bir de eşim çocukken geniz eti ameliyatı olduğunu, 15-20 yıl kadar önce de gözlerinden şalazyon ( göz kapağı kisti ) operasyonu geçirdeiğini ifade etmiş. Bunlarla ilgili sözlü birkaç soru sormuş herhangi bir belge talep etmemiş. Zaten çok eski olduğu ve çok da önemli işlemler olmadığı için bir belge de bulamamıştık.

Bu arada, elle muayene esnasında bahsettiğim yerler muayene ediliyor, anladığım kadarıyla didik didik incelendiğiniz bir prosedür değil. Küçük şeyleri kafanıza takmayın demek istiyorum. Dürüst ve şeffaf olmak en önemli nokta bence.

Unganlar’da iki kişi için toplamda 880 USD ödeme yaptık.

Hem Unganlar’da hem Düzen Laboratuvarı’nda kredi kartı ile sorunsuz ödeme yapabilirsiniz.

10:00’da başlayan sürecimiz 1,5 saatlik mola dahil 12:30’da tamamlandı. Ortam zaman zaman kalabalıklaştı ancak her şey hızlı ilerledi.

Ertesi gün 16:00’dan sonra belgelerimizi alabileceğimizi söylediler ve klinikten ayrıldık. Ben röntgen grafimiz çekildikten sonra Unganlar’daki görevliye “confirmation page”i hangi aşamada alacaklarını sordum. Ancak başvurumuzda bir hata olmadığı için gerek olmadığını söyledi ve o çıktıyı almadı.

Herhangi bir gelişme olduğunda güncelleyeceğim. Hepimizin yolu açık olsun.

31.10.2025 Tarihili güncelleme:

Günün erken saatlerinde mailimize aşıya ilişkin döküm ( Vaccination Worksheet ) ve bilgilendirme yazısı ( Information Sheet ) geldi. Bu belgede çoğu kişide olduğu gibi doğum yerimizdeki Türkçe karakterlerin bir kısmı # işareti olarak görünüyor. Bir de "Applicant Category : Immigrant Visa (excludes diversity) " yazısı bana hatalı geldi. Sonuçta bizlerin vize türü diversity olmalı. Ancak bu iki durum için de Unganlar'daki görevli bir sorun olmadığını, bu yıl dijital sisteme geçildiğini ve herkeste bu şekilde yazdığını söyledi.

bkio
      bkio

Merhaba herkese, süreç güncellemesi adına yazıyorum.

21 Aralıkta aniden gelmiştik. Uzun süre ne yapacağımızı düşündük ancak eşimle birlikte 3 ocak tarihine dönüş bileti aldık.

Şubat sonu kalıcı göçümüzü yapmayı planlıyoruz. Bu süreçte ikinci girişini yapan arkadaşlar güncelleme yaparsa çok memnun olurum.

Herkese bol şans..

Gündem içinde yayımlandı
      bkio
      bkio
    • RE: Göçmen Vize ile ABD'ye ilk giriş

Herkese merhaba, öncelikle bugüne dek anksiyetik sorularıma dahi cevap veren tüm arkadaşlara teşekkürü borç bilirim.

Malum gelişmeler sonrası 19 Aralık cuma günü istifa dilekçemi verip işten normalde bildirdiğimden 12 gün önce ayrılmış oldum.

O gece uzun uzun düşündük, bilet baktık, uyuyakaldık uyandık ve ne yapalım derken ( baktığımız biletler de kişi başı 13.000 TL pahalandı bu birkaç saatte ) bilet alıp şansımızı denemeye karar verdik.

Bu kararı verirken geldiğimiz son nokta özetle şöyleydi:

Ola ki uçağa bindirilmedik ya da ülkeye girişimiz onaylanmadı, geri gönderildik. Bu bizim standartlarımızda maalesef önemli bir maddi kayıp. Ama bugüne dek hiç olur olmadık şeyler için risk alıp para kaybetmişliğimiz de yok. Millet nerelerde ne paralar kaybediyor, biz yakaladığımız bu şans için kaybetmişiz çok mu dedik.

Eğer giriş yapıp, bir hafta on gün kalıp geri dönmemiz bir işe yaramayacaksa da pahalı bir tatil yapmış oluruz dedik.

Ama olur da, bu giriş bir işe yarayacaksa bunu denemeye karar verdik ve geceden sabaha pahalanan biletlerimizi nihayet aldık.

O gün ATM’lerden döviz çekmeye çalıştık ancak daha önce döviz çektiğimiz ATM’ler dahi değişmişti bir türlü ATM’den döviz çekemedim. Hafta sonu olduğu için TL hesaplarımızdaki günlük para çekme limitlerinin elverdiği ölçüde para çektik ve yüksek kurdan bir miktar parayı dövize çevirdik. Havalimanındaki ATM’lerden döviz çekeriz dedik.

O gün hızlıca toparlanabildiğimiz kadar toparlandık. Türkiye’de avukat olduğum için halledilmesi gereken çok işim vardı, o gece neredeyse uyumadan gönderilecek ne varsa göndermeye çalıştım. İki büyük köpeğimiz var. Apar topar onlarla ilgili ne yapabileceğimize baktık ve emaneten bir planlama yapıp pazar sabahı havalimanına doğru yola çıktık.

Biz havalimanına marmaray+metrobüs+metro kullanarak gittik. Zaten elimize iki küçük valiz almıştık.

Yolda online check-in yaptık ancak formun tekrar doldurulması gerektiği uyarısıyla eşimin biniş kartını oluşturmadı aplikasyon. J kontuatında check-in bekledik, Gözen Security personeli sıradayken pasaportlarımızı istedi ve bir cihaza okuttu, valizimizi kendimiz hazırlayıp hazırlamadığımız, başkasının eşyası olup olmadı, valizin yanından ayrılıp ayrılmadığımızı sordu ve pasaporta sticker yapıştırdı. Check-in’e devam ettik, aslında online check-in yaptığımızı ama eşimin biniş kartında sorun yaşadığımızı anlattık ancak Gözen Security’nin pasaportu cihaza okutmasıyla bu sorun da düzelmiş. THY personeli de bir sorun olmadığını teyit etti, kabin valizlerimizi tarttı, etiket yapıştırdı ve böylece pasaport kontrole gittik.

Pasaport kontroldeki polis memuru bizden yurtdışı çıkış pulu istedi. Kendisinize vizemizdeki daimi oturum ibaresini gösterdik ancak oralı olmadı, kart olmadıkça pul istedikleri gibi bir şeyler söyledi. Ama biz oradaki polis masası gibi bir yere gittik, durumu anlattık ve uygulama tebliğinden bahsettik. Durumu bilen daha yetkili olduğunu düşündüğümüz polis hangi numarada işlem yaptığımızı sordu ve kendisinin orayı arayacağını ve pul almadan geçebileceğimizi söyledi. Akabinde pul almadan çıkış yapmış olduk.

Şimdi gidip ATM’den döviz çekelim dedik ama tüm ATM’lerin pasaport kontrol öncesinde olduğunu fark ettik. Bu her havalimanında böyle mi tam emin değilim ama güvenlik sebebiyle bu şekilde olduğunu söylediler. Bir kez daha, ama bu kez daha yüksek bir kurdan bir miktar dolar almak zorunda kaldık :)))

Uçuşa alınacağımız kapı alanına girişte Gözen Security tekrardan pasaportlarımızı aldı ve bir cihaza okuttu sanırım. Hemen birkaç adım ilerisinde ikinci bir Gözen Security noktasında pasaportlarımızı yeniden aldılar ve çok hızlı bir şekilde bana “ siz geçiyorsunuz “ eşime ise “ sizi böyle alalım “ dediler ve tüm çantayı, üstünü oldukça detaylı şekilde aradılar. Sanırım birlikte gidenlerin birini rastgele ( ama bence check-in sırasındaki kontrolde belirliyorlar ) seçip detaylı arama yapıyorlar.

Aramamın ardından oturup binişi bekledik. Biraz daha geniş koltuklar bekliyordum ama uçuşumuzda da ilave bir sorun yaşamadan uçuşu da tamamladık. Rotamızın bir kısmı kutuplar üzerinden olduğu için uzun uzun parçalı buz kütlelerini seyrettim. Pek uyuyamadım.

İnişimizin ardından non us citizen sırasına girdik. Buradaki CBP memuruna pasaportlarla birlikte sarı zarfı verdik. Bizi çok sıcak karşıladı, sohbet etti kendinden bahsetti, 10.000 usd üstü para ve taze meyve/gıda/et vb. bir şey getirip getirmediğimizi sordu. Fotoğrafımız çekildi ve birkaç dakika içerisinde işimiz bitti, damgayı vizemize bastı ve bize 1 yıl boyunca green card olarak bu vizeyi kullanabileceğimizi, 9 ay geçmesine rağmen kartımız gelmemişse (hangi kurumu dediğini tam anlamadım) müracaat etmemizi söyledi.

O kadar ekstra hiçbir şey sorulmadan geçtik ki, gümrükte ağır bir muamele görür müyüz, geri gönderilir miyiz diye endişe ettiğimden fazla uzaklaşmadan önce bi pasaportu filan kontrol ettim. Başka bir şey yapacak mıydık hissine kapıldım. Hızlıca forumu açıp bu şekilde geçenlerin yazdıklarını okuyup öyle ikna olup ancak uzaklaştım geçiş noktasından :)) Üstümden nasıl bir stres yükü aldığını kendisi bilmiyor ama bizi böyle sıcak karşılayan memuru hayatım boyunca unutmayacağım.

Havalimanından shuttle ile San Diego’ya geldik. Tramvay kullanarak kalacağımız yerin yakınında inip kalacağımız yere yürüyerek ulaştık. Şimdi bunları yazarken ilk günümüz çoktan geride kaldı bile.

İlk günümüzde:

1- Bir ABD numarası aldık. ( t-mobile’dan ) aslında e-sim kullanıyorduk ancak banka hesabı vs. Açtırmayı deneyeceğimiz için bir ABD numarası edinmek mantıklı geldi.

2- SSN’i öğrenebilir miyiz acaba diye SSA’e uğradık ancak randevu gerektiğini söylediler. Daha ülkeye gireli 12 saat olmadığından çok zorlamadık.

3- BOFA, Chase ve bir bankaya daha girdik ancak SSN ya da ilave addres proof gerektiğini uzun uzun anlatıp bize banka hesabı açmadılar.

Yarın bir iki şube daha deneyeceğiz. Şimdi deneyimli forum üyelerinden yardım istediğim bazı konular var. SSA’den randevu alıp SSN öğrenmeyi deneyelim mi? Bir de banka hesabı için alternatif bir öneri var mıdır?

Bu belirsiz süreçte, birimizi kartlar gelene kadar kalır diğerimiz döner diye düşünmüştük ama bunu yapamayacağız sanırım. Çünkü her şeyi o kadar orta yerden bıraktık ki. İkimiz de bir haftaya filan döneceğiz gibi. Mevcut durumda bu konuda ne önerirsiniz?

Bir de, sadece pasaport ile ehliyet almayı deneyelim mi?

Herkese her şey için çok teşekkürler tekrardan… bakalım bu süreç bize ne gösterecek. Umarım kalıcı göçümüzü sorunsuz şekilde yapabiliriz.

Geriye dönük okuma yapanlar için bir güncelleme :

Şehir merkezindeki başarısız banka hesabı açma denemelerimizden sonra yerleşim yeri mahallelerinden birinde bulunan bir BOFA şubesine gittik ve orada da bize hangi ID ile işlem yapacağımızı sordular. Pasaport diyince, ilave ID olup olmadığını sordular. Burada artık bunu neden sorduklarını nihayet anladık ve Türkiye kimlik kartımız, Türkiye ehliyetimiz, üzerinde isimlerimiz yazılı banka kartları ve benim uluslararası meslek kartım olduğunu belirtmek aklımıza geldi. Bunları çıkartıp görevliye verdik. Bu kartlara baktı ve sonrasında pasaport + ehliyet ile banka hesabımızı açtı. 1.000 USD depozito yatırdık ve her ikimize de 500 USD bakiyeli secured credit cart çıkarttı. Belki normal kart da kabul edilebilirdi bilemiyorum. O esnada daha fazla nakit yanında olup da bankaya yatırabilecekler belki ilk başta normal kredi kartına başvurmayı da tercih edebilirler ama biz en azından bi kredi kartı olsun ve credit history oluşturmaya başlayalım diye en güvenli yoldan gittik. Görevli bize SSN'lerimiz geldiğinde bizzat gelerek bildirmemiz gerektiğini söyledi. İkinci girişimizde SSN'lerimizle birlikte bankaya gittik, SSN'lerimizi sisteme aldı ve bildirdiğimize dair imzalarımızı attık.

Yolculuk içinde yayımlandı
      bkio
      bkio

Herkese merhaba, mülakat tarihimiz 19 Kasım. Bugün Büyükelçilikten belgelere ilişkin mail aldım. Süreç takibi açısından bilgilendirme olarak yazıyorum.

bkio
      bkio

@nazlimb Şu an hangi evrak üzerinde olduğunu tam hatırlamıyorum ancak vize onayımızla birlikte gelen evraklardan birinde kabaca -vizenizin olması ülkeye alınacağınızı garantilemez, CBP sizi ülkeye almayabilir, evinizi arabanızı satmayın- benzeri bir ibare vardı. Yani normal zamanda bile vize bir garanti sunmuyor.

DV Lottery ile green card kazananlarının Lawful Permanent Resident yani daimi oturum statüsü ülkeye girişle başlıyor, bu sebeple apar topar geldik.

Yanlışım varsa deneyimli forum üyeleri düzeltecektir ancak durum özetle bu şekilde.

Gündem içinde yayımlandı
      bkio
      bkio
    • RE: Göçmen Vize ile ABD'ye ilk giriş

Herkese yeniden merhaba. Burası doğru başlık mı emin değilim ancak merak eden arkadaşlar için burada bir güncelleme yapmak istedim.

21 Aralıkta ilk girişimizi yapmış ancak green cardlarımızı teslim alamadan Türkiye'ye dönmüştük. 18 Şubatta yine LAX'ten iki köpeğimizle birlikte ikinci girişimizi yaptık. Vizeyle girişimizde hiçbir sorun olmadı. CBP memuru yalnızca Türkiye'de ne kadar kaldığımızı ve beyan etmek istediğimiz bir şey olup olmadığını sordu. Biz bu aşamada iki köpeğimizle birlikte geldiğimizi beyan ettik ve süreç doğrudan köpeklerimizin girişine yönelik ilerledi. Bu süreci ayrıntılı olarak paylaşacağım.

Özetle, damga basılı vize ile ikinci girişte herhangi bir sorun yaşamadık. Bu arada, ilk girişte de yurt dışı çıkış harcı pulu ödememiştik. Yine vizemizdeki permanent resident ibaresini göstererek harç pulu almadan geçtik.

Buradaki yardımlaşma ve dayanışmaya imkan sağlayan herkese bir kez teşekkür etmek isterim. Herkesin yolu açık, şansı bol olsun. 🍀

bkio
      bkio

bkio tarafından gönderilen son iletiler

• RE: Amerika'da ikinci el araba almak

@melisbasdurmus Çok teşekkürler. Bugün dediğim gibi alma niyetiyle gittik ve %13 civarında bir oranla aracımızı aldık. Dün aslında %12,39 olarak görünüyordu. Neden değiştiğini sorduğumuzda ilk başta sadece soft inquiry yaptıklarını, ön onay sonrası, araç alımına karar verilirse hard inquiry yaptıklarını bu sebeple de oranlarda değişme olabildiğini söylediler. Çok büyük bir fark oluşmadığı için mesele etmedik ama imzalamadan önce oranı kontrol etmek gerekiyor mutlaka.

Netice olarak evet Carmax kredi skoru olmadan, başka bayi aynı gün "finance kullanamazsınız" demesine rağmen size finance ile araç satabiliyor. Üstelik biz, bayilerde öderiz dediğimiz peşinatın yarısını ödedik Carmax'te.

Yukarıda da yazıldığı gibi, vakit varsa aracın piyasa değerini takip edip, eğer piyasa fiyatına göre makul bir fiyatta Carmax'ta yakalanırsa, özellikle bizim gibi arabadan pek anlamayan insanlar için mantıklı olabilir.

Bir de bizim aldığımız araç hemen hemen 1 yıllık bir araç. Bu 1 yılı Carmax'ta kiralık olarak geçirmiş. Biz bunu yine belgeleri imzalarken fark ettik. Muhtemelen ilan sayfasında yazıyordu ama bizim gözümüzden kaçmış olabilir. Gördüğüm kadarıyla tüm bilgiler şeffaf paylaşılıyor. Biz pek önemsemedik araç yeni olduğu için. Ama önemseyenler bunu da ilk başta sorabilir.

Carmax ile iligli genel gözlemim ( en azından San Diego için ) ise, ekstrem olumsuz bir durumunuz yoksa size finance ile araç satıyorlar. Şunu al, bunu al baskısı yok ama pazarlık da yok. Ve satış hızlıca olup bitsin istiyorlar çünkü gerçekten ciddi bir sirkülasyon var.

Ehliyet ve Araba içinde yayımlandı
      bkio
      bkio

@melisbasdurmus bize dün sorun olmadığını, Carmax sisteminde onaylandığını söylediler. Biz bir gün düşünmek istedik. Bugün alma niyetiyle gideceğiz. Sizi bilgilendireyim sonrasında.

bkio
      bkio

Herkese yanıtları için teşekkürler.

Önceki gün Autonation 5k peşin, 23k'lık araç için %15,99 oran çıkarmıştı.

Almayı düşündüğümüz araç Mazda olduğu için bir de Hello Mazda'da şansımızı deneyelim dedik. Onlar da bir kredi sorgulaması yaptıktan sonra ( BOFA'dan mail geliyor sorgulama yapıldığına dair) birkaç ay sonra gelin diyerek kibarca bizi uğurladılar.

Biz de akabinde Carmax'a gittik. Yanlış anlamadıysam, kendi finance sistemlerini kullanıyorlar. Sorduğumda öyle yanıt aldım. 2025 model 13k mile Mazda CX - 5 28k idi. 3k peşinat ile %12 civarı oran çıkardılar. Yani önceki gün 23k'lık araç için oluşan aylık ödeme planından daha uyguna geldi.

Carmax çok az piyasanın üstünde araç satıyor olabilir. Ama yukarıda @Not_Born_Yesterday 'in de söylediği gibi, arabadan anlamayanlar için sanırım mantıklı olan bu farkı ödemek.

Normalde bu fiyatlara çıkma düşüncemiz yoktu ama belirlediğimiz nakit bütçe ile araç alamadık. Çünkü 12-13k'ya en genç 8-9 yaşında araçlar bakıyorduk. Haliyle biraz arabadan anlamak gerekiyor o yaşta araç alabilmek için. Ne kadar doğru yapıyoruz bilmiyorum ama sanırım Carmax'ran finansman kullanarak alacağız.

bkio
      bkio

@akincetin Merhabalar yanıtınız için teşekkürler öncelikle.

"Bu surecte bazi araba dealerlarinin %0 APR ile araba sattigini gorebilirsiniz.
      Tesla nin base modellerinde de bu %0 APR mevcut." bu kastettiğiniz kredi skoru oluştuktan sonra değil mi ?

Kredi skoru oluşmadan %15,99 oran makul mü yani siz yaklaşık hangi oranlardan kullanmıştınız ilk araç için? Tabi yıl kaynaklı da oran farkı vardır, yaklaşık olarak soruyorum.

Bu arada bizim baktığımız araçta manufacturer warranty devam ediyor.

bkio
      bkio

@erenotti Öncelikle yanıtınız için teşekkürler.

yok, kısıtlı bir bütçemiz var. 12-13k’ya peşin baktık. Şu an sorduğum %15,99 oranı 5k peşin , 23k’lık düşük mileage 2023 model arac icin.

Bu opsiyon mantıklı mı ? Kredi skorumuz oluştuğunda refinance yapmak istiyoruz.

bkio
      bkio

Merhabalar, ABD'ye geleli 2 ay oldu ve doğal olarak kredi skorumuz henüz oluşmadı. Bir süre peşin fiyata alabileceğimiz araçlara baktık ancak bu konuda pek deneyimli değiliz ve kendimizi sıkıştırmayıp 1 ay daha araç kiraladık. Ama hem araç kirası hem de yüksek sigorta ( ilave sigorta yaptırmamız gerekti bir sebepten ) ödemek mantıklı olmuyor.

Finansman başta mantıksız geliyordu ama şu an ödediğimizin yarısından az ödeyerek iyi bir araç alabiliyoruz.

Sormak istediğim, kredi skoru oluşmadan, daha income bu ay başlamışken %15,99 çok yüksek bir oran mı ? Araştırdığım kadarıyla değil ama buradaki bir tanıdığımız bize ısrarla çok yüksek diyor.

bkio
      bkio
    • RE: Amerika'ya Evcil Hayvan Götürmek

@ihavedreamed Merhaba, ben bir gün henüz işlemlere başlamadan G kontuarına gittim ve ne yapıyorlar diye izledim. Bir de iki köpeğimizle geldiğimiz gün oradaydım. Bu iki gün gördüklerime dayanarak sorunuzun cevabının şans olduğunu söyleyebilirim üzülerek.

Gözlemlemeye ve danışmaya gittiğim gün, uçuş için gelen kedinin karnesindeki cins uçuşa kabulü olmayan bir cinsmiş ama kedinin sahibi öyle olmadığını, orada hatalı yazıldığını söyledi. G kontuarındaki personel belgelerdeki veterineri aradı ve veteriner de cinsin hatalı girildiğini doğruladı. Bu şekilde yolcuya yardımcı oldular ve uçuşa kabul edildi.

Bizim şahsi tecrübemizde ise, belgelere öyle aşırı detaylı baktıklarını söyleyemem. Ama tabi burada kritik olan şu, belgelere çok detaylı bakmıyor olmalarının sebebi, hâlihazırda iniş havalimanı THY ekibinden onayın gelmiş olması. THY onayınız geldi mi?

bkio
      bkio

@cerenb Ben Garanti Bankasından aldım, bana da ilk kez böyle bir şey duyuyoruz dediler ama sistemlerinde taslak olarak varmış, arayınca buldular.

Başka bir şubede deneyebilirsiniz veya kendiniz mülakattan bir gün önceki tcmb efektif satış kuru üzerinden çevirip, TL meblağa karşılık gelen USD’yi yazabilirsiniz. Bu şekilde de bir sorun yaşamayacağınızı düşünüyorum.

bkio
      bkio

@ceyceycey Merhaba, mülakat deneyimleri başlığında bu konu aslında oldukça net. Lisans mezunuysanız lise diplomasına ihtiyacınız yok. Lisans diplomanız, Türkçe veya İngilizce'den başka, farklı bir yabancı dilde değilse (örneğin Almanca ) çeviriye de ihtiyacınız yok.

Benimki de dahil olmak üzere, evrak listesinin yazılı olduğu pek çok mülakat deneyimini okumanız tavsiyedir.

https://yesilkartforum.com/forum/topic/7665/dv2026-mülakat-deneyimleri/417?_=1774807691144

bkio
      bkio

@designer96 Ben bankadan bir üst yazı almıştım. TL hesabındaki bakiyenin o günkü kur üzerinden USD cinsinden karşılığını yazıp imzalamışlardı.

bkio
      bkio