Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

• Arkadaşlar merhabalar. 2022 yazında work and travel öğrencisi olarak amerikaya geldim ve 1 ay fiziki olarak çalıştım. 1. ayın sonunda bir iş kazası geçirdim ve çalışamadım ancak sigorta şirketi eylül ayının sonuna kadar aldığım maaşın 2/3'ünün pay checklerini göndermeye devam etti. Bunlarla ilgili bir vergi iadesi yapmadım ve 8 Nisan 2024'te greencardlı olarak amerikaya tekrar giriş yaptım. Girdikten sonra 2022 yılının vergi beyanlarının sona erdiğini öğrendim. Bu konuda ne yapabilirim acaba? Teşekkürler.

• ⭐⭐

@Hope-Breaker belli bir kazancın altında olan paralar için zaten vergi beyanıba gerek yok diye biliyorum. Bir kişi için belki 24 bin dolar ya da 20.000 dolar Tam hatırlamıyorum bir rakamı var onun altında olduğu zaman zaten beyanı yapmana gerek yok diye düşünüyorum.

• @duygusen Şirketin hiç faaliyeti olmasa dahi beyanname vermek zorundasınız, 5472 form mutlaka verilmek zorunda. Her hangi bir faaliyet ve gelir olmadığı için ceza çıkmaz sanırım. Ben ceza ödemedim.

• @DonTurcos teşekkürler.

• Herkese merhaba, 2023 haziranda ulkeye giris yaptik. ilk kazancimiz temmuz sonu agustos gibi oldu ve 2023 icin file return doldurduk. Kopek baktigim Rover uygulamasi 1099 K almaya uygun degilsiniz dedigi icin onun vergisini odemiyoruz beyan etmiyoruz sanmistim ama sonradan ogrendim ki aslinda ne kazanirsak kazanalim beyan etmek zorundayiz. bu yuzden $3048 kazancimizi 1040X formunu doldurarak gonderecegim ama muhasebeci ekstra $250 islem ucreti istiyor. Vergi borcu da var o yuzden bunu kendim yapmak istiyorum. Hem schedule C hem de 1040X mi doldurmam gerekiyor? daha once benzeri durumu yasayan oldu mu? simdiden tesekkurler.

• @MySea çok saçma geldi ama muhasebeci bu bildirimi yapmasanız fark edilmez bile çünkü sizin için oluşturulmuş bir form yok karşı taraf sizin bu gelirinizi bildirmediği sürece IRS de sizi fark etmeyecektir diyor. Ama bu vergi kaçırmaya giriyor ve ben herhangi bir risk almak istemiyorum, tekrardan 250 $ hizmet ücreti de ödemek istemediğim için 1040 X formunu nasıl dolduracağımla ilgili araştırma yapmam en iyisi olacak. Teşekkür ederim

• Merhabalar. 2024 Ocak ayında ABD'ye ilk girişimizi yaptık. 9 gün kaldık SSN'lerimizi aldık ve Türkiye'ye döndük. Bu 9 günlük sürede ABD'de hiç çalışmadım. Şimdi ABD'ye kalıcı gidiyoruz. Her yıl nisan ayında yapılan bir vergi işlemi vardı sanırım. Herhangi bir vergi beyanı vs yapmam gerekir miydi?

• @Turco 2024 yili icin vergi bildirimini 2025 Ocak-Nisan doneminde yapacaksiniz.

• Mesela Abd de 1 yıl kalıp Türkiye'ye dönmüş olsak vergi bildirimini nasıl yapabiliriz uzaktan bir muhasebeci felan mı bulmamız gerekir

• @MySea, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

@Turco 2024 yili icin vergi bildirimini 2025 Ocak-Nisan doneminde yapacaksiniz.

Yanıtınız için teşekkür ederim. Acaba vergi bildirimi yapmam gerekir miydi diye içim içimi yiyordu. Şimdi rahatladım 🙂

• @erenist Online sitelerden yapabilirsiniz sanirim. Turbotax, taxslayer, taxact vb siteleri inceleyin.

• Merhabalar. Ekim sonunda ABD'ye ilk girişimi yapacağım. 1 hafta kalıp geri döneceğim, herhangi bir gelir elde etme durumum olmayacak. Yine de Ocak-Nisan 2025 arasında bir beyanname vermek gerekir mi ?

• Selam buraya sorsam bilen olur mu acaba diye yazıyorum, kusura bakmayın.
    10 yıl önce ve 4yıl önce (pandemi döneminde) 2 kez kod 29 yani iş ahlakına aykırı davranış sebebiyle işten çıkarılmıştım.
    vize başvurusunda barkodlu hizmet dökümü istiyorlar ve bu iş ahlakına aykırı davranış kod29 durumu, insanın gözüne zorla sokar şekilde ayrıca yazılıp belirtiliyor.
    çalışma vizesi alcam, red almama sebeb olur mu? daha önce buna benzer bir şey duymuş olan varmı. Polonya'ya

• ABD vatandaşları ve Green Card vs, oturum izni olanlar , ister ABD de çalışıp kazansınlar isterse başka bir ülkede çalışıp kazansınlar tüm gelirlerini IRS ye beyan etmek zorundadırlar. Bu yasal bir zorunluluktur.

• Başka bir açıdan bakarsak SSN numarası sahibi iseniz ABD de olun olmayın ömür boyu tüm gelirlerinizi IRS ye bildirmek durumundasınız.

• ⭐⭐

@DonTurcos hayir yanlis bilgi.
    Sadece abd vatandaslari Ve green cardlilar gelirlerini irs'e bildirmek zorundalar.
    Adam work and travella 1 sezon gelmis, SSN almis, bir daha abdye ugramamis neden gelirini bildirsin 😂

• @charon Beyanname vermek vergi vermek değil, muafiyetler var, kazanç dilimleri var. WAT ile gelenler geçici oturum sahibi olduğundan Amerikayı terkettiklerinde beyanname vermek durumunda değil, çalışma izniyle kalanlar da aynı durumda. Benim kasttetiğim PR sahibi ve vatandaş olanlar. Konuyu yeterince açmamışım.

• @DonTurcos Henüz vatandaş değilim, greencardımı ve ssn i alacağım. Bu durumda Amerika içinde olsun olmasın tüm gelirlerimi veya kendi ülkemde aldığım aylıklar var ise bunları bildirmem gerekiyor diye anladım. Doğru anladım sanırım.

• @nazlihande Evet, doğrudur.
    Zaten, vergi beyannamesi verirken kullanılan online programlarda ilk başta bir test yapılır. Amaç Amerika ile ilgili bağınızı doğru tespit etmek. Burada vatandaş olup olmadığınız değil USA Person
    veya Non-USA Person olduğunuz belirlenir ve formları doldururken ona göre ilerlersiniz.

"Amerikan vergi kuralları, green card sahiplerini de Amerikan vatandaşları ile aynı kategoride değerlendirmekte ve kişisel bağ kavramı ile vergilendirmektedir. Bunun sebebi, green card sahiplerinin istedikleri zaman Amerika’ya girip çıkabilmeleridir. Yılın herhangi bir zamanında green card sahibi olan kişiler, Amerikan vatandaşları’nın uymak zorunda olduğu vergi kurallarına tabidir. Yani, dünya üzerindeki tüm gelirlerinden dolayı Amerika’ya sorumludur."
    "Türkiye’de yaşayan green card sahipleri aşağıdaki formları her sene IRS’e göndermek zorundadır:
    1- Form 1040: Belirli bir miktarın üzerinde (bekarlar için $9,500, evliler için $19,000, v.b.) gelir elde etti iseniz, IRS’e Form 1040 göndermek zorundasınız. Bu gelirleri sadece Türkiye’de elde etmiş olmanız önemli değildir. Ayrıca, 2011 yılı içerisinde ABD’de bulunmamanız da önemli değildir. 2011 yılı içerisinde Amerika’da bir gün dahi bulunmasanız da, Form 1040 göndermek zorundasınız. Ayrıca, bu gelirlerin altında dahi kazanmış olsanız, vergi formunuzu yine de göndermenizi tavsiye ederim. İleride herhangi bir nedenle IRS’ten transcript istemek zorunda kalırsanız, o sene için neden file etmediğinizi açıklamak zorunda kalabilirsiniz.
    2- Form 2555: Amerika dışında elde ettiğiniz belirli gelirleriniz (maaş, bonus, ikramiye, serbest meslek gelirleri, v.b.) $92,900’a kadar Amerikan vergisinden istisnadır. Ancak bu avantajdan yararlanabilmek için Form 2555 göndermek zorundasınız.
    Kira, faiz, kar payı, sermaye kazançları,fon gelirleri, menkul kıymet alım satım kazançları, v.b. istisnaya tabi gelirler arasında değildir. Bu gelirler için Form 1116 göndermeli ve Türkiye’ye ödediğiniz vergileri ABD vergi yükümlülüğünüzden düştüğünüz foreign tax credit mekanizmasını kullanmalısınız.
    3- Form 1116: Hem Türkiye’ye ödediğiniz vergileri ABD vergi yükümlülüğünden düşebilmek hem de $92,900 limitinin üzerindeki gelirlerinizin ABD vergi yükümlülüğünü azaltabilmek için Form 1116 göndermek zorundasınız.
    4- TD F 90-22.1: Türkiye ve diğer ülkelerde bulunan toplamda $10,000’ın üzerindeki banka, hisse senedi, emeklilik fonu, v.b. finansal hesap bilgilerinin Hazine Bakanlığı’na bildirildiği formdur. Tüm hesaplarınızın toplamı $10,000’ın üzerinde ise bu formu göndermek zorundasınız.
    5- Form 5471, 8858 ve 8865: Türkiye’de bulunan şirketleriniz ile ilgili bilgilerin IRS’e gönderildiği bilgi formlarıdır."
    Alıntı(Amerikan Vergisi)

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

Çevrimiçi Kullanıcılar

124

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.1k

| | | |