Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Merhaba , basliktan da anlasilacagi gibi vergi sisteminin karisikligi sebebiyle neredeyse abdye gitmekten vazgecmek uzereyim. Kendi durumumu izah ederek sizlerden bu konu hakkinda bilgi alip biraz daha aydinlanabilirsem icim cok rahatlayacak. Ben hali hazirda freelancer olarak (yazilim sektorunde) calisan biriyim. ABDye goc ettikten sonra bu isimi devam ettirmeyi ve baska bir is yapmamayi dusunuyordum. Ancak vergi sisteminin karmasikligi ve yuksek vergiler sebebiyle mevcut isimi ABDde devam ettirmemin hem maddi acidan mantiksiz (yuksek vergiler sebebiyle) hem devlete olan sorumluluklar acisindan zor olacagi kanaatindeyim.

    Kafami karistiran noktalar

    • Anladigim kadariyla kredi skorunuz yoksa ABDde isiniz zor. Arastirdigim kadariyla Self Employment pozisyonunda olan kisilerin kredi skorlarina olumlu etkisi olmuyor sanirim. Yani ben ne kadar para kazanirsam kazanayim bu kredi skoruma olumlu bir sekilde yansimayacak mi ?.

    • Mesela New York ta Sole Proprietor iseniz SE Tax :15.3% + Federal 12.9% + FICA 7.65& + State 5.02% + Local 3.25% = 43.31% vergi mi odememiz gerekiyor?

    • Sole Proprietor standart deduction uygulayabiliyor mu ?

    • Standart deduction uygulamazsak saglik sigortasini gider olarak gosterebiliyor muyuz?

    • Kripto para ile odeme alarak vergi beyaninda bulunulabiliyor mu ?

    • Ailemizden gelen yardim paralari (harclik vb..) icin vergi odememiz gerekiyor mu? bunun bir limiti var mi?

    Arkadaslar aslinda soruyu soyle sorsam daha mantikli olacak -

    Bekar , Self employment olan bir kisi ayda ornek olarak (NY eyaletinde) $5000 brut gelir elde ediyorsa bu kisi (Standart deduction uygulayarak) ne kadar vergi oder , cebine ne kadar gelir kalir.


  • Evet ABD vergi sistemi çok karışık. Yerel,eyalet ve federal vergilendirme olması vergi beyanı için yüzlerce form ve eklerinin olması kafa karıştırıcı olmasına rağmen ABD de ağır bir vergilendirme olduğu söylenemez.
    Ben ayrıntılara girmeden kişisel 5000$ maaş geliri üzerinden kabaca NY için bekar,bağlı bir eş ve çocuk olmadan ve standart deduction dışında bir kesinti göstermeden yaklaşık %23 vergi ödeyeceğinizi tahmin ediyorum.
    Sole Proprietor olarak da aylık 5000 $ gelir üzerinden daha az %16-18 arası bir vergi çıkar herhalde.
    İngiltere ve gelişmiş AB ülkelerinde bu oranlar çok daha fazla.
    Ben konunun uzmanı değilim bunları daha önceki araştırmalarıma dayanarak söylüyorum. Bu konuda en doğru ve güncel bilgileri IRS'nin resmi sitesinden öğrenebilirsiniz.
    Şu konuya da bakabilirsiniz
    https://yesilkartforum.com/forum/topic/3675/usa-avrupa-türkiye-gelir-vergisi-karşılaştırması


  • Bende Sayin @DonTurcos ile ayni fikirdeyim.

    Su linkten kabaca NY icin vergileri hesaplayabilirsiniz. Aylik $5k gelir, single kisi icin standard deduction ile 22-25% araliginda cikabilir diye dusunuyorum. Retirement ve diger benefitler icin kesintiler olmadan.

    Sole Proprietor olarak bazi masraflarinizi deduction gosterebileceginiz icin bu vergi orani daha da dusecektir.


  • Selamlar,
    ABD de ücretli bir çalışan yıl içinde maaşından ne kadar vergi kesileceğine kendisi mi karar veriyor? Yani çalışan yıl içinde alacağı maaştan hiç vergi kesilmemesini sağlayabilir mi? Sağlayabiliyorsa bu kararı nasıl ve kime bildiriyor.? Yıl içinde evlenen ya da çocuğu olan çalışanın elde ettiği ücretinden yapılan gelir vergisinden indirim yapmaya hemen başlayabiliyor mu yoksa sene sonunda mı indirim alıyor. Maaşından kesilen verginin haricinde ertesi yıl elde ettiği kazançları tekrar mı bildiriyor.


  • Ben bu vergi olayina cok basit bakiyorum hem ev hem de iste...

    Texasta ev vergisi yuksek denir hep... Ben olaya 'Alirsam ne kadar oderim, kiralarsam ne kadar' diye bakiyorum. Sonucta kira bedeli belirlenirken kimse vergiyi size hediye etmiyor...

    Is olayinda da oyle... Ne kadar kestiklerinden ziyade kesilmis hali ile nasil bir refah getirdigine bakiyorum eski yasantimla kiyaslayarak... Elbette, online ve sinirlarin disinda calisabilen birisi degilim. Bulundugum yerde yerlesik calismami gerektirecek bir is ve tecrubem var... Uzaktan yapiyor olsaydim hangi ulke de daha rahat olur kismini arastirabilirdim tabiki...

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Major13 tabii son karar size ait 🙂

    gelir seviyeniz direkt olarak kredi skoruna etki etmiyor maalesef. Ayrintili bilgi icin su basligi inceleyebilirsiniz:

    https://yesilkartforum.com/forum/topic/80/kredi-skoru-credit-history

    Vergiyi oderken, is icin yapilan harcamalarin toplam gelirden dusurulecegini unutmayin. Yani sadece harcamalar sonrasi kalan miktar vergilendirilecek, isten kazanilan tum gelirler degil. Isletme masraflari, urun ve reklam harcamalari, seyahat harcamalari veya diger is nedeniyle yapilan masraflari toplam elde edilen gelirden dusebilirsiniz. Dolayisiyla standart deduction yerine, direkt "business expense"leri deduct etmeniz daha iyi olur diye dusunuyorum.

    Artik IRS kripto paralarla elde edilen gelirleri de soruyor vergi bildirimlerinde, yani buyuk ihtimal bu paralari tuttugunuz bankalar bu miktarlari report edeceklerdir, o nedenle sizin de report etmenizi tavsiye ederim.

    Yillik 15.000 dolara kadar size verilecek harcliklara vergi odemeniz gerekmeyecek. (2022 icin miktar $16.000) Ayrintili bilgi icin su sayfalari inceleyebilirsiniz:

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Kadir-Diloğlu, içinde söyledi: Ödenecek Vergi Miktarı Nedeniyle Göçmenlikten Vazgeçmek

    Selamlar,
    ABD de ücretli bir çalışan yıl içinde maaşından ne kadar vergi kesileceğine kendisi mi karar veriyor? Yani çalışan yıl içinde alacağı maaştan hiç vergi kesilmemesini sağlayabilir mi? Sağlayabiliyorsa bu kararı nasıl ve kime bildiriyor.? Yıl içinde evlenen ya da çocuğu olan çalışanın elde ettiği ücretinden yapılan gelir vergisinden indirim yapmaya hemen başlayabiliyor mu yoksa sene sonunda mı indirim alıyor. Maaşından kesilen verginin haricinde ertesi yıl elde ettiği kazançları tekrar mı bildiriyor.

    Bu dediginiz isverene de bagli biraz. Muhasebe birimi varsa onlarla konusun.

    Bazi is yerlerinde tamamen siz karar verebiliyorsunuz, yani hic almayin derseniz maasinizdan kesmezler. Ama sizin yine de o vergileri odemeniz gerekiyor, bilginize.

    Fakat bazi yerlerde kendi belirledikleri miktarlardan secmeniz gerekiyor. Yani %0'a izin vermiyorlar...

    Sene bittikten sonra Ocak veya Subat ayinda bir onceki yila ait odenen vergi miktarlari ve gelirinize ait belgeleri size ulastiriyorlar (W-2, 1099 vs.) ; ve siz 1040 formunu dolduruyorsunuz. Eger odemeniz gereken miktardan daha fazla odeme yaptiysaniz size geri veriliyor, eger gereken miktardan daha az odeme yaptiysaniz ustunu tamamliyorsunuz.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    ilgili wikipedia sayfasindan su tabloyu da aktarayim:

    alt metni


  • 2023 cekislisinde kazananlardan biriyim, sorum su
    green card asamalarini gecip vizeyi aldiktan sonra amerikada is ariyip eger gonlume yatan bir is olursa yerlesecegim bu sirada giris cikislar ile vizeyi canli tutmak istiyorum
    cunku vergisiz bir ulkede iyi bir gelirim var ve daha iyisini bulmadan bir maceraya atilmak istemiyorum.

    vize sahibi olarak bu vergisiz ulkede kazanclarimdan vergi mukellefi oluyor muyum? yerlesmesem bile vergi yukumlulugum olacak mi?
    tesekkurler


Benzer Başlıklar

  • 5
  • 56
  • 2
  • 4
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

54
Çevrimiçi

40.7k
Kullanıcı

4.4k
Konu

424.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum