Herkesin bakış açısı farklı tabi ama ben Türkiye'de hiç mutlu değildim. Buraya sadece para için değil mutlu olabilmek için de geldim. Türkiye'de kurulu bir düzenim vardı, hem YouTube gelirlerim için şirketim, hem de istediğimde başlayabileceğim Türkiye şartlarında yüksek maaşlı işim vardı. Her gün eve yemek söyleyecek, temizlik yapmayıp temizlikçi tutacak kadar rahattım. Altımda sıfırken aldığım 5 yıllık arabam ve 3+1 dairem vardı. Şu an Amerika'da bunların hiç biri yok elimde ama ümit var diğer yönlerden daha iyi bir hayatım olabilecek diye. Şimdi burada 1+1 evde kiracıyım, altımda tüm lambaları yanan 20 yıllık araba var (yolda da bıraktı). Her gün yemek söylemeyi geçtim market alışverişi bile yapamıyorum artık bütün hazırı yediğim için. İşim hazırken şimdi 3 aydır iş arıyorum, hala bulamadım düzgün bir şey. Kronik hastayım ama ilaç alamıyorum SGK bedava iken. Ama bunlar elbette ortalama maaşlı bir iş bulunca çözülecek, ve sonrasında sürünmek yerine insan gibi yaşayabileceğim tekrar. Dahası Türkiye'deki politik kargaşadan uzak, nispeten daha stabil bir ortamda yaşama imkanım olacak. Her gün yine yok bilmemkim teröristmiş, yok bilmemne yasağı çıktı, yok Afganlar bilmemne yaptı, yok yine konuşmuş dolar uçtu, gına gelmişti ki ileride daha bile beteri olacak diye korkuyorum ve olursa içinde yaşamak istemiyorum, uzaktan takip ediyorum ama hala elbette. Dahası Türkiye'deki bana çok büyük kazıklar atmış (maddi değil) ailemden daha da uzak yaşama imkanım var sonunda, artık çatkapı gelemezler en azından. Zaten son yıllarda evden adım atmayan biri olduğum için arkadaşım bile kalmamıştı, kaybettiğim bir şey yok yani çevremde. Kısacası maddi yönden çok daha kötü durumdayım ama uzun yıllar sonra sonunda mutlu olabilmem için bir ihtimal var gibi geliyor. Boşa hayal belki ama denemeye değer. İşler yolunda giderse bir daha ziyaret için bile döneceğimi sanmıyorum. İskender kebabı ve rakıyı özlüyorum ve özlemeye devam etmem gerekecek o ayrı.
Best posts made by isik
-
RE: Amerika'da Green Cardla Yaşayanların Tecrübeleri
-
RE: [Arşiv] DV2021 Mulakat Deneyimleri
Bugünkü mülakat deneyimimi paylaşayım;
Sabah 7:00 uçağı ile Ankara’ya vardım. İlk işim Unganlardan zarfı alıp elçiliğe yürümek oldu. Saatimden erken vardığım için emanet alınır yazısı olan Cafe Paris (ya da benzeri bir isim) de mülakatımı bekledim. Saatim gelince eşyaları emanet edip elçiliğe geçtim. 1 su 1 çay ve emanet için 19₺ ödedim bu arada (dönüşte).
Elçilik girişinde denildiği gibi form doldurtuluyor, elinize bir kağıt parçası (zehir testi (?)) sürülüyor ve güvenlikten geçiliyor. Elemanlar türk. İçeride pasaporta etiket yapıştırıp no veriyorlar sıradaki türk arkadaşlar.
Oturup bekledim, ilk çağırılmam para içindi. Burada pasaportumu ve numara kağıdımı da aldı, ezberde tutmak gerekiyor. İkincisi evraklardı. Bu vezne arkada zor görünen bir yerde, ve bir basamak var. Evrakları tek tek teslim ettim, yeni ve eski nüfus ve sicil, lise ve üniversite diploması, banka, tapu, iş teklifi, Amerika adresi, sağlık raporu aldı benden. Yine türktü çalışan. Dönüşte o basamak yüzünden az kalsın düşüyordum.
Son çağırılma ise mülakatın kendi. Bana forumda Asyalı kadın diye anlatılan konsolos denk geldi. Hello ve merhaba dedi hello diye cevap verdim ingilizce istediğim için. İngilizcem yeterince iyi olduğu için bunu tercih ettim. Sorduğu sorular ağırlıkla verdiğim evraklarda yazan şeylerdi, kontrol etmek için herhalde. Nasıl erken yaşta daire sahibi olduğumu sordu, dürüstçe aile yardımı olduğunu söyledim. Bu sorulardan sonra bekle biraz not alacağım dedi ve bir şeyler yazmaya başladı. Bunun ortasında da bir anda yüzündeki gülümseme ciddileşti. İçimden eyvah dedim. Sonra son bir soru sordu, hiç Amerika'da bulundun mu, cevabım hayır. Sanırım turist vizesine ret yediğim için sordu bunu. Sonra da pasaportumu dosyaya koydu, içimden dedim oldu bu iş, ve beklenen Congratulations lafını duydum. Gerçekten o ana kadar bin türlü şüphe vardı aklımda. Birkaç kere teşekkür edip ayrıldım. Şu anda havalimanında uçağımı bekliyorum.
Birikim 5000€ + 3000$ + 4000₺ + iş teklifi + tapu ve eksper raporu gösterdim. İş teklifi Chicago'da (pahalı) ama sorun olmadı.
-
RE: Göçmen Vize ile ABD'ye ilk giriş
8 Aralık günü Houstondan ile giriş yaptım.
Havaalanı çok kalabalıktı. Uçuştan 3.5 saat önce gittim ama ilk Polis, Gözen, check-in, kedi ödemesi, pasaport, 2. Polis, 2. Gözen derken ancak binebildim uçağa. Uçak (THY) planlandığı gibi 14:30 da kalktı.
THY ile direkt uçuş tercih ettim Houston'a. 787 ile idi uçuşum, koltuklar dar ama uçak onun dışında oldukça güzel. Özellikle para ile önceden (kedi ile online checkin olmadığı için seçemeyeceğim için) arakalardan cam kenarı seçtim. Arakalar genelde tercih edilmez ve boş olma ihtimali daha yüksektir. Yanımdaki 2 koltuk da boş kaldı ve rahat rahat seyahat ettim. Ta ki Kanadaya yaklaşana kadar.
Okyanus üzerinde iken yarım saat ara ile iki kere doktor istediler ve bu aşamada belliydi pürüz çıkacağı. Maalesef hasta yolcu sebebi ile Montreal'e acil iniş yaptık. Yolcu indi, bagajı indi, yakıt alındı veeee Arap bir yolcu güvenlik kontrolü esnasında laptobum çalındı diye tutturdu. 20 sıra arkada bir yerde çıktı ki kendi koymuş sonra hatırladım dedi.
Tekrar kalktık ve 3.5 saat sonra sonunda Houston'a indik. Pasaport kontrolde iki sıra vardı US citizen ve LPR tourist vs hepsi bir. Bu sıra da biraz uzundu, sıram gelince de odaya aldılar. Bana paralel sıradaki GC hanımefendileri almadılar, herhalde tipimi beğenmediler
Elimdeki kediyi görünce onu (sohbet sadece sanırım) sordu içeride bir görevli. Ben de fırsatı bulup hayvan 20 saattir kafeste dedim o da hızlı yaparım merak etme dedi. Hakikaten 10 dk sürmedi odada oturmam. Ve sorunsuz giriş yaptım.
Havaalanı biraz sıkıntılı inşaat sebebi ile kaybolmak kolay. Uber yerini bulmam (giriş yaptığım terminalinki kapalı) 1 saat sürdü, bundan da 2 saat sonra otele check-in yaptım ve kediyi besleyip, tuvaletini kurup yattım. 17 saat uyumuşum
-
RE: ABD'ye yeni gelenler icin kredi karti tavsiyeleri
ABD'de yaklaşık 1 yılımı tamamladım. İlk 1 yılda aldığım kartları ve görüşlerimi yazmak istedim, umarım faydası olur.
- Bank of America: Customized Cash Rewards
İlk ABD kredi kartım. Bu kartı gelir gelmez, SSN olmadan kolaylıkla alabildim. $1500 limit verdiler en başta, şu an $8300. Eğer ilk kartınız, hele SSN öncesi ise şubede başvurmanızı tavsiye ederim.
Cashback türünde puan toplayan kartlardan. BofA hesap kesiminden sonra puanı çekmenize izin veriyor.
Artıları:- 3% cashback kategorisi. Gas, online shopping, dining, travel, drug stores, or home improvement/furnishings kategorilerinden birini seçiyorsunuz ve bu kategoride harcamanızda (çeyrek başına $2500 harcamaya kadar) 3% cashback puanı veriyorlar. Çok online alışveriş yaptığım için online shopping seçtim ben.
- 2% market harcamalarına cashback. Daha iyisi var ama ilk kart için, veya az kart istiyorsanız fena değil.
- İlk başvuruda sign-up bonus (para) ve 0% faiz kampanyası var. 0% kampanyalarını yıl boyunca da arada bir tekrarlıyorlar balance transfer vs için.
- Kart aidatı yok.
- Biraz şans meselesi ama SSN olmadan almak mümkün.
- Şu aralar 1 yıl bedava GrubHub aboneliği veriyorlar
- BankAmeriDeals adı artında kampanyaları var bazı alışverişlerde. Çok işe yarar bir şeye denk gelmedim şahsen.
Eksileri: - Bazı işlemlerin hesaba düşmesi uzun sürebiliyor.
- Capital One: Platinum Mastercard
İkinci kartım. FICO skorum oluşmadan başvurdum ve $300 limitle verdiler. Şu an bu kartı Quicksilver'a upgrade ettim (aşağıda) ve limiti $2500 oldu. Başvuru esnasında bu kart ve aidatlı Quicksilver One çıkıyor çoğunluğa, bunu seçip kısa zamanda aidatsız Quicksilver (One olmayan) upgrade teklifini beklemenizi tavsiye ederim. One ile arasındaki tek fark aidatı, One seçenlere genelde bu teklif gelmiyor.
Artıları:- Alması kolay.
- Kolay sanal kart vermeleri.
- Kart aidatı yok.
- Capital One offers ile bazı alışverişlere puan veriyorlar. Çok işe yarar bir şeye denk gelmedim şahsen.
Eksileri: - Cashback/Puan yok.
- Intro puan/faiz yok.
- Capital One: Quicksilver
Platinum sonrası 3 ay içinde limitim $2000 oldu, az sonra da buna upgrade imkanı doğdu. Limitim şu an $2500. Kategorisiz 1.5% cashback veriyor. Cashback puanlarını hesap kesimini beklemeden çekmeniz mümkün.
Artıları:- 1.5% Cashback. Düşük bir miktar ama kategori, limit vs. dertleri yok. Kategorili kartların 1% verdiği harcamalar için kullanıyorum.
- Kolay sanal kart vermeleri.
- Kart aidatı yok.
- Şu aralar 6 ay bedava Uber One aboneliği var.
- Capital One offers ile bazı alışverişlere puan veriyorlar. Çok işe yarar bir şeye denk gelmedim şahsen.
- Yurtdışı alışverişte ek ücret almıyorlar.
Eksileri: - Cashback düşük.
- American Express: Blue Cash Preferred
En sevdiğim kartım. Oldukça yüksek (6%ya kadar) cashback veriyor birçok işe yarar kategoride, ve başka benefitleri de var. Alabilmeniz için FICO skorunuzun oluşmuş olması lazım, onun dışında Amex çok sıkı değil. $1000 limit ile başlatıp, 3 aya $3000 yapabildim. Cashbackleri çekebilmek için hesap kesiminden sonra, asgari tutarın ödenmesi gerekiyor.
Artıları:- 6% Cashback: Market harcamaları (yılda $6k limit)
- 6% Cashback: Streaming harcamaları (Netflix vs.)
- 3% Cashback: Transit (Taxi, Uber, Otobüs vs.)
- 3% Cashback: Akaryakıt
- Yılda $84 Disney Plus indirimi
- Bedava shoprunner.
- Değişen miktarlarda (ben $400 aldım) sign-up bonus ve 0% faiz.
- Amex offers kampanyaları. Bir tek Amex offers'ta işe yarar kampanyalara denk geldim.
Eksileri: - Yıllık $95 kart aidatı (peşin alıyorlar).
- Amex heryerde geçmiyor.
- Discover: It Cashback
Her çeyrekte farklı kategoride 5% cashback veren bir kart. (Chase Freedom Flex gibi.) Alması kolay. $1500 limit verdiler, şimdi $3000.
Artıları:- %5 Cashback: işe yarar kategori olunca güzel. Paypal, Apple Pay ve Amazon işime yaradı çok.
- İlk yıl kazandığınız cashback kadar bonus veriyorlar, ilk yıl efektif olarak 10% oluyor. 0% faiz kampanyası da var.
- Yurtdışı alışverişte ek ücret almıyorlar.
- Alması kolay.
- Cashback ile karta ödeme yapınca bunu asgari ödemeden düşüyorlar (daha az ödeme imkanınız oluyor).
Eksileri: - Limit konusunda cimriler.
- Discover heryerde geçmiyor.
- Diğer kartlar gibi offer portalı yok.
- Her çeyrek puan kazanmak için online işlemlerden enroll olmanız gerekiyor.
- American Express Gold
En son aldığım kartım da bu. Çok sık yemek siparişi verdiğim için bu kartı almaya karar verdim. Bu kartın diğer kartlarımdan 2 önemli farkı var; cashback yerine point vermesi ve charge card olması. Charge card meselesini şurada detaylıca açıklamıştım. Point konusu ise; kazandığınız puanların değeri nasıl harcadığınıza göre değişiyor. Seyahat edenler için bir puandan 2-3 cent değer almak mümkün iken, diğerleri için 0.7 ile 1 cent değer alabilirsiniz. Cashbacklerin değeri nasıl kullandığınızdan bağımsız olarak 1 cent. Tek metal kartım, statü sembolleri çok umrumda değil ama hissiyat olarak da hoş bence. Pay over time özelliği için $15k limit verdiler.
Artıları:- 4X Point: Dışarıda yemek (delivery dahil)
- 4X Point: Market harcamaları (yılda $25k limit)
- 3X Point: Uçuş
- Ayda $10 Uber kredisi
- Ayda $10 Dining (Grubhub için kullanıyorum) kredisi
- Harcama limiti yok (Amex charge kartlar böyle)
- Bedava shoprunner.
- Değişen miktarlarda sign-up bonus. (Ben 75K point + $250 aldım)
- Yurtdışı alışverişte ek ücret almıyorlar.
- Amex offers kampanyaları. Bir tek Amex offers'ta işe yarar kampanyalara denk geldim.
Eksileri: - Oldukça yüksek yıllık $250 kart aidatı (peşin alıyorlar).
- Amex heryerde geçmiyor.
- Charge kart olduğu için aysonunda tüm borcu ödemeniz bekleniyor. Pay over time özelliği var ama pahalı ve genelde normali limitsiz olan kartınıza limit konmasına sebep oluyor.
- Çok seyahat etmiyorsanız pointler cashback kadar değerli değil.
Eğer yukarıdaki Amex kartlar ilginizi çekti ise, benim linkim ile başvurmanız durumunda size 90K MR (~$900) sign-up bonus bana da 30K MR veriyorlar.
Eğer Discover kart ilginizi çekti ise benim linkim ile başvurmanız durumda size ve bana $100 veriyorlar.
Şu aralar harcamalarımı şöyle dağıtıyorum, ortalamada %4-5 kazanıyorum:
- Market: Amex BCP (6%)
- Streaming: Amex BCP (6%)
- Yemek: Amex Gold (4X)
- Uber: Amex BCP veya BofA CCR (3%)
- Online Alışveriş: BofA CCR (3%) (İyi çeyreklerde Discover 5%)
- Diğer: Cap1 QS (1.5%) (Elektrik, sigorta, sağlık, internet, telefon, Aliexpress) (Aliexpress bunda çünkü BofA yurtdışı diye ek ücret alıyor) (internet ve sigorta bir ara Amex offer sebebi ile BCP idi)
Arabam yok, olsa yakıt da Amex BCP (3%)
- Bank of America: Customized Cash Rewards
-
RE: Amerika'da Green Cardla Yaşayanların Tecrübeleri
Öncelikle geçmiş olsun, umarım en kısa sürede iyileşirler.
Sağlık sigortası konusuna da tamamen katılıyorum. İyi bir sağlık sigortası şart. Yeni göçmen olarak yaptırma hakkım varken, nasıl olsa iş bulur üzerinden yaparım elimdeki üç kuruş para bana lazım diyip sigorta yapmadım, ama sonra zamanında iş de bulamadım. Diyabet hastası olduğum ve ilaçlarım bittiği için ilaçlarımı yazdırmaya doktora gittim ve gitmişken geçmişte geçirdiğim ve iyileşen bir hastalığın kontrolünü de istedim. Bu noktaya kadar maddi olarak çok kötü değil (3 aylık ilaç $115, specialist doktor $150+$100, tahlil $65) ama sonrasında aldığım haber ile belki hayatımı tehlikeye attığımı öğrenmiş oldum. 90% olasılıkla ya geçmişte (3 yıl önce) geçirdiğim hastalık eksik diagnose edilmiş hem primer hem sekondermiş ve ameliyat olmam lazımmış, ya da ileri düzey kanser hastasıymışım. İşin kötü tarafı bunun cevabı için testleri yaptıramıyorum, ki yaptırsam da eğer o 10%da değilsem ve ameliyat ya da kanser tedavisi gerkiyorsa da oldukça maliyetli olacak. 3 ay öteye atmak zorunda kaldım, iş bulunca, sigortam olunca yaptıracağım.
Okuyan herkese tavsiyem gider gitmez, eğer iş hazır değilse, healthcare.gov üzerinden düşük out-of-pocket limitli bir sigorta yaptırmaları. Hiç belli olmuyor ne zaman gerekeceği, ben 23 yaşındayım
-
RE: [Arşiv] DV2021 Mulakat Deneyimleri
Bunca kişinin tecrübelerini okuduktan sonra ben de kendi deneyimim paylaşayım. Bugün saat 10:40da sağlık muayenem vardı. Emin olmak için gidiş/dönüş biletlerimi erken/geç almıştım.
Sabah 7:00 (kalkış) uçağı ile Ankara’ya vardım. Taksi ile unganlara varmam 9:20 oldu. Denildiği gibi 4. katta, kapısında Mehmet Ungan yazan 45 nolu daire, asansörden çıkınca görülen sandalyeli boş daire değil. Kısa bir bekleme sonrasında randevu saatimden önce kaydımı açtılar. Ds-260 confirmation kağıdını istemediler, covid-19 aşı kağıdımı ve çocukluk doktorumun sekteterinden whatsapp ile aldığım ve sadece ekran görüntüsü olan "aşı kartı"mı kabul edip aldılar. Almalarını pek beklememiştim açıkçası. Biraz bekleme sonrası fotoğraf için çağırdılar ve bir evrak imzalattılar.
Sonrasında pasaportumu ve bir kağıdı verip, alt kattaki Düzen laba yönlendirdiler. Girince hemen sol taraftaki yerde yapılıyor ödeme. Burada 1015,50₺ (dolar soramadım, duymuyor gürültüden) ödeme sonrası beklemem söylediler. Henüz oturamadan çağırdılar kan için, hemen sonrasında da iki imza alıp kabı verip daracık bir tuvalete yönlerdiler idrar için. Çıkınca da beklememi söylediler.
Bu sırada biraz oturup etrafı inceleme fırsatım oldu. Gerçekten çok ilginç bir yer, özel laboratuvar denince aklıma gelen yerler gibi hiç değil. Gerçekten çok kalabalık ve devamlı ellerinde pasaportlarla koşturan çalışanlar var. Daha yeni oturduğumda röntgen için çağırdılar dairenin öbür tarafından. Kan kısmının önünde değil öbür tarafta bekleyin. Duymak zor oluyor. Röntgen sonrası bir imza daha ve yukarı.
Pasaport ve kağıdımı alıp 11:30da gelmemi söylediler. Saat henüz 10:15ti ve acık aya başlamıştım. Ben de inip Kuğulu Park'ta bir kafede yemek yedim. 11:00 gibi bir telefon geldi ve 11:30u 12:00 yaptıklarını söylediler. 11:45te gittim tekrar ve 41nolu önceden bahsettiğim boş sadece sandalyeli dairede beklememi söylediler.
İşte buradan sonra ufak aksilikler oldu. İlki çağırma saatleriydi. Dediğim gibi 12:00 randevusu için 13:15e kadar beklettiler hiç açıklama yapmadan. Bu oda çok sıkıntılı, rahatsız sandalyeler var ve çok havasız. 13:15 civarı çağırıp kayıt yaptıkları daireye aldılar ve sonunda biraz nefes aldım. 5-10 dk daha beklettiler burada ve içeri çağırdılar. Kilo ve boy ölçüp, soyunup (iç çamaşırı hariç) ameliyat önlüğünü giymemi söylediler. Perdelerin yarısı açıktı bu arada ama dedikleri gibi yaptım ve doktoru bekledim.
Erkek olan doktor geldi, tansiyon ölçtü, ciğer dinledi (tek bir yerden) ve bende olmayan bir rahatsızlıktan bahsetti. Bu şekilde önce bahsettiğim ekran görüntüsünde bir hata yakalamış oldu ki benim de gözümden kaçmış. Aşılar tarihleri ile yazıyor ama bir tanesinde hata yapmışlar ve doğum tarihimden önce girmişler. Doktor bu belgenin açıkça sahte olduğunu, işleme almadığını ve mülakatta bahsetmememi söyledi. Sahte değil ama bu hata yüzünden de açıklasam da inandırıcı olmadı. Ama bu aşılar zaten yapılacak olanlar değil dedi ve 1 tane aşı yaptı ve bir şey demeden gitti.
Herhalde bitti diyerek giyindim ve çıktım, hemen işlemleri bitiriyoruz dediler, ödeme olarak 250$ karşılığı 2168₺ aldılar (pos makinesi içerideymiş, gidip geldik), pasaportumu verdiler ve yarın hazır olur dediler. Ben mülakat sabahı teslim almak istediğimi belirttim ne olur ne olmaz, sorun olmayacağını söylediler, yarın 12ye kadar arayabilirletmiş sıkıntı olursa, aramazlarsa hazırmış. Tüm işlemlerim 14:00 öncesi bitti. Gerçekten çok hızlı bir şekilde bitti.
Daha geç beklediğim için dönüş biletini 20:35 almıştım. Esenboğa'ya taksi ile geldim ve check in kontuarında saatimi erkene almamın mümkün olup olmadığını sordum ama şansa bir uçak iptal olmuş, yolcular birikmiş ve bu yüzden alamazlarmış. Bekliyorum Esenboğa'da uçağı.
Umarım mülakat da böyle az sorunlu ya da ideali sorunsuz geçer.
-
RE: Göçmen Vize ile ABD'ye ilk giriş
@Stiff Teşekkürler. İlaç vermedim. Çok stres oldu belliydi ama kabinde alabildiğim için onu biraz olsun rahatlatabildim. Sırf kafesi kucağıma almam bile hayvana iyi geliyordu belli. Ödül maması da almıştım uçağa ama hiç ilgilenmedi. Otelde de ortamı beğenmedi tabi ki ilk başta ama şu an uyum sağladı. Açıkçası geçmiş tecrübelerime göre beklentimden iyiydi.
-
RE: [Arşiv] DV2021 (2021 Green Card Lotosu) Asamalari
Sonunda evrak onayım geldi. Numaram ufak olmasına rağmen rastgele yapsalar daha önce gelirdi gibi
-
RE: [Arşiv] DV2021 Mulakat Deneyimleri
Bugün sabah itibari ile vizem ulaştı. Bu süreçte forumun gerçekten çok faydasını gördüm. (Bazen salak saçma) sorularımı sorabildiğim, süreç hakkında bilgilere rahatlıkla ulaşabildiğim bir platformun var olması gerçekten çok büyük kolaylık. Emeği geçen herkese teşekkürler. Umarım en kısa zamanda bekleyenler (TR doğumlu olmadığından alamama saçmalığından bekleyenler de) en kısa zamanda vizelerini alabilirler.
Sürecin neredeyse sonuna ulaştım. Az önce USCIS ödemesini de gerçekleştirdim ve tek kalan iş biletimi alıp, eşyaları paketleyip, şirketi kapatıp, abonelikleri iptal edip... Tamam, hala çok iş var ama pürüz çıkmaması gereken işler. En kısa zamanda taşınabilmeyi umuyorum. Biletin ekonomik olması adına (erken rezervasyon) herhalde Ekim-Kasım gibi taşınırım. -
RE: Amerika'da Yaşanacak Eyalet ve Şehrin Seçimi
@Houstonwehaveproblem, içinde söyledi: Amerika'da Yaşanacak Eyalet ve Şehrin Seçimi
@sir-altan bu listede yer alan Manchester, NH'da bir seneye yakin yasamistim okulum geregi ve sonrasinda Boston'a kactim. Kactim diyorum cunku sakinliginden dolayi kafayi yersiniz.
Bu listelerin Amerika'ya goc edecek turkler icin ILK ETAPTA cok bir anlam ifade ettigini dusunmuyorum.
Okumak icin gelenleri haric tutuyorum. Onemli olan ingilizce seviyesi ve network, Ornegin Manchester'a gelen ve ingilizcesi iyi seyiyede olmayan bir turk orada tanidigi biri yoksa ne yapacak. Yasam masraflari istedigi kadar dusuk olsun.
Bu cok kisiden kisiye degisebilecek bir konu ancak eger cok iyi ingilizceniz ve Amerika'da cok aranan bir meslek erbabi degilseiniz - ilk etapta belli sehirlerin disina cikilmamasi dusunceseyim. Kisisel dusuncemdir.Açıkçası ben "belli şehirler"den birini seçtiğim için pişmanım. Houston'u yaşam maliyetleri bir şehir için nispeten ucuz ve iş imkanları var diye seçtim. 8 ay kadar iş aradım. Sırf komisyon veren piramit iş dışında teklif alamadım. Uzunca bir zaman ve tomarla birikmiş param ziyan oldu. Aldığım arabayı satmak zorunda kaldım, arabasız kaldım (Amerika'da çok sıkıntı). Hala arabam yok. Houston bir şehir için ucuz olabilir ama çok daha ekonomik ve aynı zamanda güvenli ve huzurlu yerler var yaşam için. Belki başka yerde olsam maddi olarak bu kadar sıkışmazdım.
İş ararken aynı anda, Türkiye'de iken yaptığım işleri devam ettirdim. YouTube kanalıma video yükledim, elektronik ve 3D baskı işleri için bir müşteri buldum ve 1 yıl sonra elektronik işlerim gelişince kendi online dükkanımı da açtım. Şu an bir LLC olarak faaliyetlerime devam ediyorum.
Yaptığım iş tamamen uzaktan. Bilgisayarda çizim, edit, vs. ve kargo. Kargonun makul fiyatta olduğu (çok kırsal olmayan, 48 eyalletten birinde olan) her yerden yapılabilecek bir iş.
Yukarıdaki tanıma tam uymuyorum, İngilizcem iyi, ama öyle çok aranan bir meslek sahibi değilim. İşletme mezunuyum. Eğer başka yeri seçseydim şu an daha iyi durumda olacağıma inanıyorum.
Tabi kişinin beklentilerine bağlı. Mesela aile olarak gelen biri için muhit ve okullar çok önemli. Veya aşırı sosyal insanlar için çevrede yapılabilecek aktiviteler önemli. Mesleğin ne olduğuna bağlı olarak, o mesleğin orada yapılıp yapılamayacağı önemli. Yaşam maliyetleri önemli. Birçok faktör var. Ama bu belli şehirler bakış açısının benim gibi bazı kişilerin yanlış tercih yapmasına sebep olduğunu düşünüyorum.
Latest posts made by isik
-
RE: "Credit Card" ve "Charge Card" Farkları (American Express)
@HAKAN-6 Kredi raporuna etkisi olmaz, ama Amex bunu iyi değerlendirmez. En az 13 ay beklemenizi tavsiye ederim. Adverse action / hesap kapama durumu olabilir.
-
RE: Amerika'da Yaşayanlardan Yaşam Maliyeti Örnekleri
Benim 1 oda dairemde elektrik faturam yazın $200 üstünde geliyor,, (13c/kwh) bu sebeple daha büyük bir evde fatura daha düşük gelmez.
Atlanan çok büyük bir kalem sağlık sigortası. Benimki Obamacare hariç $350 tutuyor, ve 1 kişiyim. Arabayı kredi ile alırsanız, bunun da taksidi var bir de.
Ben Houston için $5000 1-2 kişi için yeterli görüyorum. Çocuk da varsa daha çok lazım. -
RE: "Credit Card" ve "Charge Card" Farkları (American Express)
@HAKAN-6 Kredi geçmişi oluşturması açısından etkili ama kullanım yüzdesi olarak etkisiz.
Hatta mortgage için zararı olabiliyor, çünkü mortgage için kullanılan eski tip FICO modelleri rapora yansıtılan maksimum miktarı limit kabul ediyor, ve bu yüzden yüksek yüzde çıkıyor. Ama yeni FICO modellerinde (mortgage hariç çok daha yaygın) bu sorun yok.
Bir avantajı şu olabilir, eğer çok harcama yapmanız gerekirse, yüzde yüksek diye zararı da yok.
-
RE: Amerika'da Yaşanacak Eyalet ve Şehrin Seçimi
Ben de adam gibi iş bulamayınca kendi işimi yapmaya başladım. Ana faaliyet alanım da e-ticaret. Bulunduğunuz eyaletin ve federal ticari kanunlarını iyi araştırın. Özellikle vergiler ve lisanslar eyaletten eyalete çok fark ediyor.
-
RE: Amerika'da isminizi değiştirmek isteseydiniz ne olurdu?
@Hurricane7433, içinde söyledi: Amerika'da isminizi değiştirmek isteseydiniz ne olurdu?
@isik Isa, diyebilirsiniz Isabel'in kısaltması gibi dusunebilirler. Yada Elisa da benziyor
Erkeğim
-
RE: Amerika'da isminizi değiştirmek isteseydiniz ne olurdu?
Işık'ı Isaac sanıyorlar hep. Gerçi bir de first name mevzusu var, göbek adımı kullanan da çok oluyor bu saçmalık yüzünden (eğer legal ismimi yazmam gereken bir yerse)
-
RE: Amerika'da Yaşanacak Eyalet ve Şehrin Seçimi
@Houstonwehaveproblem, içinde söyledi: Amerika'da Yaşanacak Eyalet ve Şehrin Seçimi
@sir-altan bu listede yer alan Manchester, NH'da bir seneye yakin yasamistim okulum geregi ve sonrasinda Boston'a kactim. Kactim diyorum cunku sakinliginden dolayi kafayi yersiniz.
Bu listelerin Amerika'ya goc edecek turkler icin ILK ETAPTA cok bir anlam ifade ettigini dusunmuyorum.
Okumak icin gelenleri haric tutuyorum. Onemli olan ingilizce seviyesi ve network, Ornegin Manchester'a gelen ve ingilizcesi iyi seyiyede olmayan bir turk orada tanidigi biri yoksa ne yapacak. Yasam masraflari istedigi kadar dusuk olsun.
Bu cok kisiden kisiye degisebilecek bir konu ancak eger cok iyi ingilizceniz ve Amerika'da cok aranan bir meslek erbabi degilseiniz - ilk etapta belli sehirlerin disina cikilmamasi dusunceseyim. Kisisel dusuncemdir.Açıkçası ben "belli şehirler"den birini seçtiğim için pişmanım. Houston'u yaşam maliyetleri bir şehir için nispeten ucuz ve iş imkanları var diye seçtim. 8 ay kadar iş aradım. Sırf komisyon veren piramit iş dışında teklif alamadım. Uzunca bir zaman ve tomarla birikmiş param ziyan oldu. Aldığım arabayı satmak zorunda kaldım, arabasız kaldım (Amerika'da çok sıkıntı). Hala arabam yok. Houston bir şehir için ucuz olabilir ama çok daha ekonomik ve aynı zamanda güvenli ve huzurlu yerler var yaşam için. Belki başka yerde olsam maddi olarak bu kadar sıkışmazdım.
İş ararken aynı anda, Türkiye'de iken yaptığım işleri devam ettirdim. YouTube kanalıma video yükledim, elektronik ve 3D baskı işleri için bir müşteri buldum ve 1 yıl sonra elektronik işlerim gelişince kendi online dükkanımı da açtım. Şu an bir LLC olarak faaliyetlerime devam ediyorum.
Yaptığım iş tamamen uzaktan. Bilgisayarda çizim, edit, vs. ve kargo. Kargonun makul fiyatta olduğu (çok kırsal olmayan, 48 eyalletten birinde olan) her yerden yapılabilecek bir iş.
Yukarıdaki tanıma tam uymuyorum, İngilizcem iyi, ama öyle çok aranan bir meslek sahibi değilim. İşletme mezunuyum. Eğer başka yeri seçseydim şu an daha iyi durumda olacağıma inanıyorum.
Tabi kişinin beklentilerine bağlı. Mesela aile olarak gelen biri için muhit ve okullar çok önemli. Veya aşırı sosyal insanlar için çevrede yapılabilecek aktiviteler önemli. Mesleğin ne olduğuna bağlı olarak, o mesleğin orada yapılıp yapılamayacağı önemli. Yaşam maliyetleri önemli. Birçok faktör var. Ama bu belli şehirler bakış açısının benim gibi bazı kişilerin yanlış tercih yapmasına sebep olduğunu düşünüyorum.
-
RE: Amerika'da Yaşayanlardan Yaşam Maliyeti Örnekleri
Yavaş yavaş kaynatıyorlar kurbağayı.
-
RE: Houston'a gidenler, gitmek isteyenler, olumlu olumsuz yönlerini tartışalım
Bu gece Beryl kasırgasının Texas'a varması bekleniyor. Öncelikle kıyısal alanları, sonra da I45'in batısı, yani biz Türklerin çok olduğu Sugar Land'i ve civardaki bölgeleri etkiliyerek, Katy üzerinden Houston'u terk edecek. Hava durumu tahminleri devamlı değişiyor. Houston'u hiç vurmayacak ile başladı, bu bölgeleri kategori 2 olarak vuracağa kadar gitti. Ama bugün beklendiği kadar şiddetlenmemiş şimdilik, bu yüzden kategori 1 bekleniyor.
Ben 2021 sonunda buraya taşındım ve taşındığımdan beri hiç kasırga olmadı. Olan diğer ciddi hava olayları ise oturduğum civarı pek etkilemedi. Görelim bakalım kasırga nasıl oluyormuş. En azından "hafif" bir kasırga ile başlıyorum. Sabaha karşı varması bekleniyor.
İngilizce biliyorsanız ve diğer haber kaynakları gibi gaza getirmek yerine gerçekleri yazan bir kaynaktan takip etmek isterseniz, Space City Weather'ı tavsiye ederim. Link: https://spacecityweather.com/
-
RE: Göçmen Vize ile ABD'ye ilk giriş
@jtcarlos, içinde söyledi: Göçmen Vize ile ABD'ye ilk giriş
Dostlar,
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 150 TL olan yurt dışı çıkış harcını 1000-1750 TL arasına çıkarmayı planlıyor. (Ekonomi Gazetesi)Cikis sirasinda polislerle didişecegiz parayi vermemek icin
IMEI kayıt ücreti gibi olacak demek ki. Zamanında yurdışından alınmış telefonu Turkcell'de 15 TL'ye kayıt edildiğini hatırlıyorum, herhalde yaklaşık 10$ idi. Şimdi servet tutuyor.
Yurtdışı çıkış harç pulu da 10$ civarı bir paraya çıkmıştı. Eğer bu zam olursa, 50$ olacak.