ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri
-
@mrkc
Selamlar, evet Amerika’da para sahte degilse bir kenari kopuk dahi olsa kabul goruyor. -
@ugursway Çok teşekkür ederim.
-
@Ayhan2023 tebrik ederim ny ve njdede durum benzer anlattiklarinizla. Memurluk mu amerikami basligindada yazilara destek olur bu yazdiginiz ama genel olarak memurluktan istifa edip yada trde ort iyi standardi olanlar genelde pisman bu dogru. Gecen gun. Nyta biri trde guzel isim olsa bir dk durmam donerim
Diyordu . Vatandas 20 yildir burda ne cocuk yetistirilir ne evller guzel diyordu. -
@burakshop 20 yıldır türkiyeye gitmemiş galiba. Burada çocuk yetiştirilmez diyip karşılaştırdığı yer türkiye. Çocukların imkanı, geleceği ve güvenliği olmadığı için insanlar türkiyeden kaçmaya çalışıyor. Ev konusuna gelirsekte türkiyedeki güzel evlerin halini her depremde görüyoruz maalesef. Amerika güzellemesi yapmıyorum buranın zorlukları kendine göre ayrıdır bunları bilip gelmeye karar vermek lazım aynı zamanda
-
@Emre-Kurtulmuş Çok doğru, aslında negatif yorumlar da pozitif yorumlar da kendi içlerinde doğruları, yanlışları, kişisel deneyimleri ve dinamikleri barındırıyor. Benim gözlemim şu şekilde; genelde aşırı mutsuz olan kesim, biraz daha İngilizce’de homesick diye tabir edilen, sıla hasretini dibine kadar yaşayan insanlar, e bunun üzerine, düzgün bir iş bulamama, çarkı döndürme baskısı eklenince bir süre sonra her şey batmaya başlıyor. Bu sefer zamanında gözümüze güzel görünen şeyler, bir anda negatif etki yaratabiliyor, marketlerdeki çeşitliliğin yapay olduğunun farkına varma, ev sahibi olmanın kolay ama insanı sistemin içine sokan, hiçbir zaman oh dedirtmeyecek, uzun yıllar sistemin kölesi yapacak bir mekanizma oluşu gibi. Lakin mutsuz insan sayısında son dönemlerde gözle görünür şekilde bir artış var, bunda Trump’ın baskıcı siyasi politikaları, iş piyasasındaki durgunluk, serbest çalışan insanların gelirlerindeki azalma başlıca etkenler. Önümüzde sıkıntılı bir 3-4 sene daha geçireceğimiz aşikar, özetle ülkede kalıp tutunmak isteyenlerin biraz daha dirayetli, ayakları yere sağlam basan planlarla sabırlı bir şekilde devam etmesi gerekiyor.
-
@erenotti beklentilerle karşılaşılanlar arasında fark olunca maalesef dediğiniz gibi memlekete, aileye, akrabaya duyulan özlem daha ağır gelebiliyor insanlara bence. Onun için biraz daha gerçekçi tavırlarla amerikaya göç etmek en sağlıklısı diye düşünüyorum
-
Bu ileti silindi! -
@Emre-Kurtulmuş kusura bakmayin ama cankayada oturan ted kolejine 3 yasindan beri cocugunu veren komsusunun egitim seviyesi uni olan kari koca beyaz yaka insan begenmeyebilir. Amerikada cocuk icin ne guvenli! Okul basmalarimi uyusturucu mu lgbt propagandasimi cinsiyet degisimini destekleyen eyaletlermi!! Manhattanda haftada bir gun 35 dk bir kursun fiyati aylik 509 dolar central
Parkta tenis kursunun fiyati 900 dolar..tr de bu kurslara ulasmak ucuZ ve beyaz yaka ailelere bakarsaniz hepsi cocujlarinin donanimli olmasi icin dolu dolu egitim vermekle mesguller..amerika da eski guvenli amerika degil -
@erenotti 2017 de dolar 2,90 lardayken amerikada alim
Gucunu hatirliyorum nyta.horizon sut 5,99 dolardi simdi 8,99 dolar ayni maarkette. Ev kiralari ucru alim
Gucu dustu. Dikkat ederseniz insanlar endiseli cunku is piyasasi daraldi ayrica sinirdan gelmeler okul kalitesini dusurdu. -
@burakshop Türkiye’nin en iyiler ile Amerika’nın kötülerini kıyaslarsanız ortaya böyle saçma sapan bir tablo çıkar. Türkiye’deki koşullar ve şartlarla asla kıyaslanmamalı ama illa kıyas yapmak istiyorsanız neyle neyi kıyaslayacağınızı bilin.
-
@MomisCan trnın en iyilerini anerikanın en iyilerinden biri olan ny njle karsılastırdım. Burda yasayan burayı tercih edenlerden duyduklarım. kaldıkı 2017 den beride burdayım sizin gibi yeni de gelmedim.. amerikanın amerıka olduğu pandemi öncesi dönem var.trde ıyı sartları olan insanları mutlu etmeyebilir amerika saçma spanlık neresinde bunun!!yazarkende saygı sınırını bilmek önemli. Cokca fazla arkadasım son 5 senede avrupaya geçti hollandaya giden oldu ingiltereye gidende.
-
Kıyaslama yaparken bir noktayı mı atlıyorsunuz acaba, sonuçta Çankaya Ankara’nın refah, eğitim ve suç oranı düşünülünce en üst sırasındaki ilçelerinden birisi, hatta birincisi.
NJ’den örnek verdiğiniz için buradan sormak isterim, Çankaya ile Haworth’u ve Akyurt (ilçeyi kötülemiyorum, istatistikler bunu söylüyor) ile Camden’i kıyaslamanız doğru olmaz mı zira her bölgenin kendi içerisinde farklı profilleri ve koşulları var.
Çankaya’da oturabilecek ve eğitim imkanlarını kullanabilecek profil ile Haworth’un şartlarının altından kalkabilecek profiller benzer profiller. Buna ilave olarak her göçmenin göç etmeden önce profil, iş hayatı, yaşayacağı bölgeden beklentiler vb konular doğrultusunda yaşamayı planladığı bölgeyi incelemesi olası hatalarının önüne geçecektir.
Sanki NJ ile Çankaya’yı kıyaslamak yanlış oldu, her eyalet/sehir/neighborhood içerisinde de büyük farklılıklar var, ama görüşünüz bir şekilde katkı, içeriğine daha çok odaklanmak lazım. Ez cümle herkes kendi Amerika’sını yaşıyor ve yaşayacak!
-
@burakshop benim gibi yeni gelmediğiniz halde bu kadar şikayetçiyseniz siz de geçin Avrupa’ya oraya buraya.
Gerçekten kabak tadı vermeye başladı artık bazı iletiler.
Bir kaç arkadaş vardı buraya gelen ve gerçekten uğraşıp yapamayan, Türkiye’ye geri dönen. Onların çabasına ve yaşadıklarına çok üzülmüştüm ve ona göre kendimi daha iyi hazırlamıştım. Saygım sonsuz,Ama sizin “o şunu yaşamış, bu bunu yaşamış” diye etrafınızdaki başarısız, mutsuz hikayelerle burayı doldurmanızın hiç bir anlamı yok.
Varsa hikayeniz yazın, isteyen okur.
İnsanlara kaygı yüklemeyin.
Ayrıca 8 aydır buradayız ve çok yeniyiz evet, ama temelimizi sağlam kurabilmek için çok fazla şey yapıyoruz. Senelerimiz geçtikten sonra sizin ve bahsettiğiniz insanlar gibi orda burda ağlamayalım diye yaşıyoruz bu zorlukları.Siz Türkiye’den baya uzak kalmışsınız.
Gidin bakın bakalım Türkiye’de tek sorun okul, geçim vs imiş. Ben Amerika’da size göre yeniysem siz de Türkiye’den bi habersiniz bence.
İstanbul’da nezih bir semtte evimiz, arabalarımız, beyaz yaka işlerimiz, çok güzel insanlardan oluşan sosyal çevremiz, her şeyimiz vardı. Ama bunların hiç biri şu anki Türkiye’de mutlu, kaygısız, gelecek vaad eden bir yaşam sürmek için asla yetmez.
Neyle neyi kıyaslıyorsunuzdan kastım tek başına X bir semtin yaşam koşulları değildi aslında.
Daha çok fazla şey yazılır da neyse… -
@MomisCan eli opulesi bir ileti. bu boomer'larin Turkiye'yi hayal ederken mantar yiyip oyle foruma girdiklerini dusunuyorum.
- si ted kolejine giden egitimli meyaz maka arkadaslari lgbt'den sikayetciymis :D
- si avrupa'ya niye kendisi gecmemis :D Birak amerika'yi, kotu iste (!)
- cocuklarinizi sevmiyor musunuz? okulu silahla tariyorlar sonucta, Hollanda'da okutun cocugunuzu niye ABD'nin etinden kemiginden yararlanip Turklere kotuluyorsunuz :D
-
Her göçmenlik hikayesi farklıdır.
Alıştığı çevreyi, kültürü, akraba, eş, dost ve arkadaşları bırakıp okyanus ötesine taşınmak herkesin cesaret edebileceği bir adım değil. ABD'de tutunmak da hiç kolay değil, evet, yeni bir dil, yeni bir kültür, sıfırdan başlamak herkes için zorlayıcı.
Ama pek çok kişi çalışarak, sabrederek iyi bir düzen kurabiliyor. Bu forumda çok fazla azim ve başarı hikayesi okuduk ve takdir ettik. Türkiye’deki sıkıntılar da malum, insanlar sadece maddiyat için değil, huzur ve gelecek umudu için göç ediyor. Türkiye’de gün geçmiyor ki sabah uyanalım ve okuduğumuz bir habere üzülmeyelim. Kendi içimizde mutlu olsak bile, ülkemizde yaşananlar hepimizi kahrediyor.
Bu nedenle, kişilerin kendi yaşadığı zorlukları genellemek yerine, yeni gelenlere yol gösterici olması, moral bozmak yerine tecrübelerini paylaşarak yardımcı olması herkes için daha faydalı olacaktır. -
@burakshop gidiniz o Avrupanıza bize de bol bol fotoğraf gönderiniz. 1 yıldır Amerikadayım pişman olduğum tek gün olmadı. Amerikadan önce 1 yıl da o avrupanızda yaşadım.
-
Temmuz 15 de inşallah kesin göç yapıyoruz, Ankara'da müstakil evimiz , SUV arabamız, gıda üzerine şirketim eşimin memuriyeti dışarıdan sadece maddiyat olarak bakarsak harika bir hayat diyorsunuz. Peki 44-45 yaşlarında delimiyiz de hayatımızı 5-6 bavula doldurup sırf yeni bir macera olsun diye mi yola çıkıyoruz. Değil kardeşim güzel ülkemizde artık beyaz siyah yakalısı kalmadı. Bahçeden hiç çıkmadan harika hayat ama trafikte, okulda yolda çarşıda her yerde ya adaleti kendin sağlayacak şekilde hukuk ve kural tanımaz yaşayacaksın yada sessiz hakkı gasp edildikçe bana ne görmeyim aman bana dokunmasın diye sinmiş yaşacaksın. Ama gün geliyor sanada dokunuyor ahlak ve adalet dışı bir uygulama ama gücün yetmez ise kalıyorsun. Amerika'da olan bir sürü şeyi örnek gösteriyorlar tabiki vardır ama kanun uygulanıyor bunu bilen cogunluk ise kurallara uyuyor. Eşim ve ben maalesef ülkemizden ümidi kestik kısa vadede hiç bir düzelme beklemediğim gibi daha kötü olacağından korkuyorum. Hayatımı bavula alıp çıkdık yola da yapmıyorum. Bir senedir plan yapıyoruz, eşim nerede çalışırım, ben ne iş yaparım. İlk aylarda gider/gelir ne olur, nasıl dile ve kültüre adapte oluruz. Anlamadığım şey ise bu sayfada olumsuz yorum yapanların hepsi hala Amerika'da gelin kardeşim ülkenize neden duruyorsunuz o zaman, yani Avrupa'dan Türkiye'ye gelen gurbetciler gibi olmuşsunuz. Maddiyatcı bir göz ile hayata bakan bence bu sürecin başlangıcında mutlu olamaz. Paranız olsada ülkemizde şuan mutlu olamıyorsunuz. Herkezin yolu ve bahtı açık olsun.
-
Merhabalar. 7 aylik ABD degil Des moines (ABD koskoca bir ulke her eyalet adeta baska bir ulke bu yuzden herkesin tecrubeleri farkli ben o yuzden sehir bazli gidecegim) tecrubelerimi ve icimi dokmek istiyorum. Ilk gelindiginde her sey tozpembe gelebiliyor hele ki ilk kez abdye geldiyseniz turist gozuyle bakiyorsunuz. Her sey gozunuze farkli geliyor anlamaya anlamlandirmaya calisiyorsunuz. Haftalar ve aylar gectikce o tozpembelik azaliyor ama tamamen gitmiyor. Ben hala Turkiyedeki gundemi takip etmeyi birakamadim hani derler ya Turkiye yasamasan eglenceli komik ulke diye gercekten oyle disardan takip etmek cok garip ulkede yasananlari. Bu forumda kimse yasadiklarini gercekci olarak anlatmiyor instagram gibi ayni herkes guzel seylerden bahsediyor halbuki anlatsalar insanlar da bilgilenir ona gore hazirlikli olurlar. Soyle ki ben de ilk geldigimde herkesin yaptigi gibi doordash ve uber eats ile basladim calismaya. Sonrasinda amazon flex hesabim acildi ona gectim o bi tik daha iyi geldi cunku alacagin para ve calisacagin saat belli digerlerine gore, digerlerinde tamamen sans her gun cunku. Bu sekilde 6 ay calistiktan sonra suanda
amazon fulfilment centerda ise girdim haftanin dort gunu calisiyorum 3 gun off. Bu sekilde sehir merkezinde tek basima bir apartmanda yasayip giderlerimi odeyebiliyorum. Demem o ki Abdde eyalet secimi gercekten onemli. NY,SF gibi yerlerde yasamak herkes ister ama bu sekilde oralarda gecinmek cok zor . Ayrica burasi sessiz sakin trafiksiz bir yer diger yerlerin aksine. Ben buraya kisitli paramla geldim ve kendime 5000 dolarlik bir arac aldim yukarda saydigim isleri bu arabayla yaptim ve hala bunu kullaniyorum. Psikolojik olarak cidden belli zamanlarda belli seyler vurabiliyor sonra geciyor :) Tek degil sevdiklerinizle geldiginizde bu durumu yasamazsiniz diye dusunuyorum ama herkesin durumu farkli tabi Trde cok sosyal surekli disarida olan insanlar burada oldukca zorlanacaktir. Konudan konuya cok atliyotum ama aklima gelenleri yaziyorum. Nisan ayinda 2 ay suresince buradaki community college'a gittim. Advance level class'ina. Ingilizce olarak bi sey katmasa da cunku teoride bilgim ileri duzeyde konusma pratigi ve sosyallesme icin katilmistim kursa zaten. Bikac arkadas edindim ve ingilizce hocamla arami iyi tutup sosyal aktivitelere katiliyorum bazen. Sonbahar sezonunda da tekrardan gidecegim. Insanlar midwestte cidden sicakkanli ve guleryuzlu en azindan yuzde 95i boyle. Aksanlari yok denecek kadar az en azindan beni hic zorlamiyor rahatlikla anlayabiliyorum Suanda aklima gelenler bunlar icimi dokmek istedim sizlere. -
@misha90 helal olsun sana ! Iste bu insallah 10 yila muazzam bir hayatin olur
-
@misha90 iowa'da gece hayati falan nasil abi :)
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Kayıt Ol Giriş
Benzer Başlıklar
27
Çevrimiçi60.8k
Kullanıcı5.1k
Konu534.9k
İletiPowered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum