• Register
    • Login
    • Search
    • Categories
    • Recent
      • Popular Topics
      • Best Posts
    • Popular Topics
    • Best Posts
    • Feed
    • Watched Topics
    • Bookmarks
      • Users
      • Groups
    • Users
    • Groups
    • Map
    • Calendar
    • Social Media
      • Facebook Group
      • YouTube Channel
      • Facebook Page
      • Twitter Page
      • Instagram Page
    • Search
    1. Home
    2. deebee
    Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz forum@yesilkartforum.com adresine email gönderebilirler!
    6 Şubat 2023 Depremzedelerine yardımda bulunmak isteyenler AHBAP Derneği'ne bağış yapabilirler.
    Ankara ABD Konsolosluğu'nda mülakata girecek Green Card Çekiliş Talihlileri şu iletideki önemli uyarıyı incelemeliler!
    • Profile
    • Following 5
    • Followers 3
    • Topics 0
    • Posts 37
    • Best 29
    • Controversial 0
    • Groups 0

    deebee

    @deebee

    109
    Reputation
    98
    Profile views
    37
    Posts
    3
    Followers
    5
    Following
    Joined Last Online
    Location USA

    deebee Unfollow Follow

    Best posts made by deebee

    • RE: DV2022 Mülakat Deneyimleri

      Merhabalar,

      Yaklaşık 14 ay süren DV vizesi alma sürecimizi tamamlayıp, ABD'ye giriş aşamasına gelmiş bulunuyoruz. Sürecimizi anlatmaya başlamadan önce, her türlü bilgiye sadece okuyarak ulaştığımız, bu sayede vize alma sürecimizi eksiksiz tamamladığımız yesilkartforum.com yöneticileri @crazycells ve @gucarslan'a, @EzgiLera başta olmak üzere paylaştıkları bilgiler ile sürecimize ışık tutan tüm yesilkartforum kullanıcılarına çok teşekkür ederiz.

      Mülakat Süreci

      Çekilişi kazandığımızı öğrendiğimiz tarihte Türkiye'de yaşıyor olmamız sebebiyle mülakat yerimizi Ankara seçmiştik. CN'mizin 9k'arda olması sebebiyle Şubat-Mart döneminde vizemizi alacağımızı düşünmeye başlamıştık ancak forumu öğrenip 2020 ve 2021 yılı deneyimlerini okuduğumuzda sürecin zorlu geçeceğini anladık.

      Evrak talep mailleri CN'ye göre değil de DS260 submit day'e göre gelmeye başladığını anladığımızda yıkıldık ve beklemeye devam ettik. Daha sonra evrak talep sürecinin kalktığını memnuniyetle, Ankara'nın ise mülakat vermemesini üzüntüyle takip ettik. Ta ki Şubatta dağıtılan onlarca mülakata kadar. Yeniden umutlandık, mülakat beklemeye devam ettik.

      Nisan sonlarına doğru dağıtılan Haziran mülakatlarıyla birlikte Ankara'dan umudumuzu keserek, oturumumuz olan, Belgrad Büyükelçiliği'ne (Sırbistan) dosya taşıma talebinde bulunduk. 3-4 gün sonra Belgrad'dan olumlu yanıt gelmesi üzerine bu seferde mülakat maili bekleme sürecimiz başlamıştı.

      Beklenen mail 13 Mayıs tarihinde akşam saatlerinde gelmiş ve mülakatımızın 5 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleşeceğini müjdelemişti. Bu haberden sonra, mülakata kadar tüm sürecimizi Belgrad Büyükelçiliği'nin sayfasındaki adımlara göre takip ettik.

      Sağlık Muayenesi

      Belgrad'da sağlık muayenesi yapabilecek iki yetkili klinik bulunuyor. Bunlardan IOM (Uluslararası Göç Organizasyonu)'in yoğun olacağını düşünüp, mülakattan yaklaşık 1 ay önce diğer özel klinikten 1 Temmuz tarihine randevumuzu aldık. Randevuya gitmeden önce doktor ile mailleşerek sitede yazan evrakları hazırladığımızı, çocukluk aşı kayıtlarımızın da olduğunu başka bir şey isteyip istemediğini sorduk, hazırladığımız evraklara ek olarak Tetanos, Hepatit B ve MMR aşılarını da yaptırıp belgeleriyle gelebileceğimizi söyledi.

      Muayene günü

      1 Temmuz sabahı 09.00'daki randevumuza tam vaktinde ulaştık. Bir çalışan evraklarımızı alıp dosyamızı oluşturdu, daha sonra bir hemşire ateşimizi ölçüp kan aldı ve akciğer röntgeni çektirmemiz için kliniğe 3-4 km mesafedeki bir hastaneye yönlendirdi. Röntgen çektirdikten sonra 11.00'de doktor ile görüşmek üzere klinikte hazır olmamızı bildirdiler.

      Doktor ile sırayla görüştük. Doktor, Unganlarda da olduğu gibi, boy-kilo ölçümü, eklem kontrolleri, bağımlılığa yönelik genel sorular, kronik hastalıklar, kullanılan ilaçlar, ameliyatlar vb. medikal geçmişe yönelik sorular sordu. Unganlar deneyimlerinden tek farkı hiçbir aşı yapmamasıydı, eşimin ve benim çocukluk aşı kartlarımızı ve son olduğumuz aşıların işlendiği "uluslararası aşı sertifikası"nın yeterli olduğunu söyledi.

      Muayenemiz, son derece güler yüzlü bir doktor tarafından muayenemizin iyi geçtiğini belirten ve başarılar dileyen sözlerle 13.00'e doğru tamamlanmıştı.

      Kişi başı 230$ nakit ödeyerek, zarflarımızla klinikten ayrıldık.

      Vize Mülakatı

      Mülakatımız 5 Temmuz sabahı 8.30'daydı. 8.00 gibi elçiliğin konsolosluk bölümü önündeki banklarda yerimizi alıp içeri çağrılmayı bekledik. 15-20 dk sonra kapıdaki güvenlik görevlisi ismimizi okudu, akıllı saat, telefon vb. hiçbir elektronik eşya almamıştık yanımıza, alsak da güvenliğe kupon karşılığı teslim edebiliyormuşuz. Kapıda çanta ve üst aramasından sonra içerideki güvenliğe tek tek ilerledik. Güvenlikten geçtikten sonra, eşimle birlikte konsolosluk bölümüne yürüdük. Konsolosluk girişindeki görevli bize bir numara verdi ve numaramızı takip etmemizi söyledi.

      Numaramız ilk yandığında yeminli tercüme ile ingilizceye çevirttiğimiz evraklarımızı teslim ettik, sadece internet sitesinde belirtilen evrakları (yeni ve abd vizesi olan eski pasaportlar, 2 adet foto, doktor zarfı, vukuatlı nüfus kayıt örneği, evlilik cüzdanı ve fotokopisi, arşiv kayıtlı adli sicil kaydı, askerlik belgesi, lisans diploması) istediler, ikinci kez yandığında 2 kişi için 660$ nakit ödeme yaptık. Üçüncü kez yandığında parmak izi verdik ve dördüncü kez yandığında konsolosun karşısında mülakat için hazırdık.

      Önce yemin ettik ardından küçük bir sohbetten sonra “Evraklarınız harika görünüyor, sağlık raporlarınız da öyle, eski pasaportlarınızdaki turist vizenizi iptal ediyorum.” dedi konsolos ve o an vizemizin onayladığını anladık. Sonrasında yine sohbet havasında hangi eyalete gideceğimizi sordu ve AIS kaydında belirttiğimiz DHL şubesine pasaportlarımızın ulaşacağını, tarafımıza mail ile bilgi geleceğini belirtti. Pasaportlarımızı görüşmemizden 3 gün sonra sorunsuz teslim aldık.

      İsteyen herkesin vizesine kavuşması dileklerimizle...

      posted in Greencard Lotosu (Diversity Visa) Süreci
      deebee
      deebee
    • RE: Göçmen Vize ile ABD'ye ilk giriş

      Merhabalar,

      20 Eylül tarihinde, THY'nin Ankara-İstanbul-Dallas uçuşu ile eşim ve 2 kedimiz ABD'ye giriş yaptık.

      Ankara'dan bagajlarımızı teslim edip, Dallastan sorunsuz teslim aldık. Ben ve iki kedimiz İstanbul Havalimanı'nda transit gümrük noktasından geçiş yaptık, eşim ise detaylı kontrole girdi. Ankarada eşime ayrı bir bilet verdiler ve İstanbul Havalimanına yeni giren bir yolcu gibi giriş yapacağını ve gümrükten geçeceğini ilettiler. İstanbul'da Gözen kontrolünden geçen eşim ile havalimanında yaklaşık yarım saat sonra yeniden buluştuk. İkimiz de ayrı gümrük noktalarından Yurtdışı Çıkış Harcı ödemeden geçtik.

      Uçağa binmeden önce, kapıda Gözen kontrolünden geçtik, böylece benim ilk eşimin ikinci gözen kontrolü oldu ☺ Klasik nereye gideceksiniz sorusu, vize ve sarı zarf kontrolü, bagaj ve üst araması, kimyasal kontrolü, kedilerin kontrolü ve ABD'de ikamet edeceğimiz adres bilgilerini aldılar. PCR testi, Ankara ve İstanbul'da istenmedi.

      İki kedi ile 3 sıra koltukta oturarak, beklediğimizden daha rahat, yarı uykulu yarı uyanık 12 saatlik uçuş sonrası Dallas'a indik. Pasaport sırası için görevli, foreign nationals sırasına yönlendirdi. Aşağı yukarı 40-45 dakika sıra bekledikten sonra sarı zarfı CBP officer'a teslim ettik, bizi arkadaki odaya yönlendirdi. 10 dakika kadar bekledikten sonra cama çağrıldık, hiçbir şey sormadan pasaportlarımızı teslim ettiler. Adres güncellemesi yapacağımızı söylediğimizde USCİS internet sitesinden güncelleyebilirsiniz dedi memur ve kedilerle ilgili de bir şey sormadan güzel dileklerle uğurladı.

      Bagajlarımızı alıp, bizi karşılayan arkadaşımızla airbnb'den kiraladığımız evin yolunu tutuk. Ankara'dan başlayan ve yaklaşık 24 saat süren yolculuğumuz sonunda yeni hayatımıza başlamış olduk.

      Hayal eden, isteyen herkesin bu deneyimi yaşaması dileklerimle...

      posted in Yolculuk
      deebee
      deebee
    • RE: Amerika'da Ehliyet Almak

      Merhabalar,

      Texas'tan ehliyet alacak olanlara yardımcı olabilmesi amacıyla, Texas ehliyet deneyimimizi paylaşmak istiyorum. Öncelikle @Sono nun bu başlıktaki anlatımı işimizi son derece kolaylaştırdı. Kendisi her şeyi adım adım anlatmış, bize çok yardımcı oldu, teşekkür ederiz.

      Texas ehliyeti için şartlar;

      1. Ehliyet sınavını geçtiğinize dair ADEE-1317 belgesinin alınması.
      Bu belgeyi iki şekilde alabiliyorsunuz, ya 6 saatlik online kursu tamamlayıp online sınava girmeniz ya da DPS'te yazılı sınava girmeniz gerekiyor. DPS randevuları çok zor alındığı ve ev ortamında rahatça sınava girmek için yetkili kurslardan birinden online eğitim satın aldık. İki kişi için $5 indirimle $55 dolar ödedik. Ben tüm Cumartesimi bu kursa ayırdım, ayırmasam da olurmuş oldukça kolaydı sorular. Benden sonra sınava giren eşime de aynı soruları sordular, sadece yerleri değişikti.

      2. Zorunlu (ITAD) IMPACT eğitimin sertifikasının alınması.
      Bu eğitimi tamamlayıp ADEE-1317 belgesi ile birlikte yanınızda DPS randevunuza götürmeniz gerekiyor. IMPACT Eğitimi, ADEE-1317 belgesi alınmadan önce alınamıyor, yani önce yazılı sınavı geçmeniz gerekiyor. İki çeşit eğitim var, yaş grubunuza göre 1,5-2 saat süren bu eğitimi alıp, arada çıkan sorulara cevap verip eğitimi başarıyla tamamlamanız gerekiyor.

      3. DPS sitesinden online randevu alınması.
      Sistem randevuyu 3 ay sonrasına verdi, sürekli sistem başında güncelleyerek, 1 Kasım tarihinde ikimiz için de Carrollton Mega Center'dan randevu bulduk. Walk in de kabul ettikleri yazıyor sitede ancak çok kısıtlı sayıdaymış ve erken gitmeniz gerekiyormuş.

      4. Ehliyet için DL-14A belgesinin doldurulması.
      Randevuya gitmeden önce çıktı alıp doldurma imkanınız varsa doldurup gidebilirsiniz, yoksa da orda veriyorlar belgeyi dolduruyorsunuz.

      5. En az 30 gündür Texas'ta ikamet ediyor olmanız ve bunu adınıza olan resmi iki evrak ile kanıtlamanız.
      1 Kasım 2022 tarihindeki randevumuza; 22 Eylül tarihli banka hesap açılış ekstresi (Adresimiz farklıydı ancak kabul edildi) ve 25 Eylül'de aldığımız arabanın sigorta poliçesini sunduk. (Sigorta poliçesinde adresi güncellediğimizde ilk tarihten beri o adres göründü.)

      6. Sürüş Testini (Road Testi) geçmeniz.
      Sürüş testini de iki şekilde yapabiliyorsunuz. Geçici ehliyetiniz düzenlendikten sonra ya DPS'ten randevu bulup ücretsiz teste giriyorsunuz ya da yetkili özel kurslardan birinden $60-$100 aralığında aynı gün teste giriyorsunuz. Küçük bir not; Texas'ta kendi arabanız ile teste girecekseniz el freni zorunluluğu bulunmuyor.

      Randevu günü, Green Card'ımız, SSN'imiz, yazılı sınavı geçtiğimize dair ADEE-1317 belgesi, IMPACT sertifikası, 30 günlük ikamet kanıtlayıcı iki belge ve DL-14A ehliyet belgesini doldurup sıramız gelince memura teslim ettik. Memur kişi başı $11 (debit card ile veya cash ödeyebilirsiniz) karşılığında hızlıca geçici ehliyeti düzenledi.

      Eşimin memuru kendisine araban burda mı diye sormuş, eşim de evet arabayla geldik yanıtını verince hadi road teste git demiş. Eşim durumu bana yazdı hemen kendi memuruma söyledim ama kabul ettiremedim. Randevular dolu, 3 ay sonraya ancak yer var dedi. Hatta manager'ına gidip sordu ama mümkün değil diye yeniden geldi. Ben de mecbur teşekkür edip ayrıldım.

      Eşim direkt road test alanına geçti, hızlıca testini tamamladılar ve yeni bir geçici ehliyet düzenleyerek, ehliyetinin 2 hafta içerisinde adresinde geleceğini söylediler.

      Eşim bana online road test randevusu bakarken, ben de DPSten randevu baktım ve iki gün sonra başka bir DPS'te bulup, aldım randevuyu. Gün içerisinde biraz daha kurcalarken 1 saat sonra yine Carrollton Mega Center'da kendime uygun randevu buldum. Randevuya gitmeden önce sabahki memuruma uğrayıp hani 3 ay sonra vardı randevu buldum işte demeyi de ihmal etmedim 🙂 Aynı gün ben de road testten başarıyla geçip, yeni geçici ehliyetimi aldım. Ehliyetler tam 1 hafta sonra 8 Kasım tarihinde posta kutumuza bırakıldı ve o tarih itibariyle resmi olarak Texaslı olduk.

      Küçük bir tavsiye, 30 gün şartı sebebiyle 30 gün bekleyerek işlemlerinize başlamayın, öncesinde randevulara bakıp 31. gün itibariyle randevuyu alabilir, online kursları tamamlayabilirsiniz. Direksiyon sınavı çok kolay, sürekli aynalara bakın, omuzlardan kör nokta kontrolünü unutmayın, stop sign'lara dikkat edin, sinyalinizi mutlaka verin.

      Türkiyedeki gibi bir sağlık muayenesi yok, evraklarınızla gittiğiniz memur gözün bozuk mu diye soruyor, sonra da size belirli bir mesafeden tek gözünüzü kapatarak harfleri düz ve ters okutuyor.

      Süreçte yardımını her daim aldığımız @funnelweb e destekleri için ayrıca teşekkür ederiz.

      posted in Ehliyet ve Araba
      deebee
      deebee
    • RE: Amerika'da Yaşayanlardan Yaşam Maliyeti Örnekleri

      Plano, TX (Dallas’in Kuzeyi)

      Kira 1+1 (85m2); $1600 (su $50, pest control $6, trash service $19, car port 1 araba $30, 2 pet fee $50 dahil)
      Elektrik (Coserv) ve Gaz (Atmos); $150
      Internet (Spectrum); $50
      Iki araba (BMW 535i, Honda Civic, pesin alindi) aylik sigorta (Costco); $150
      Iki araba aylik yakit; $500 (Civic ile delivery yapiliyor)
      Iki kisi aylik mutfak&ev alisverisi; $800
      Iki kisi aylik saglik sigortasi; $300
      Iki kedi aylik; $50 (mama, kum, odul, vitamin)

      Yemekleri evde yapiyoruz, ogle yemeklerini de ayda birkac kez disinda evden goturuyoruz. Haftada 2 aksam disarda yemek yemeye calisiyoruz, genellikle Asya, BBQ, Turk veya Tex-Mex tercih ediyoruz. Yemeklere genelde alkollu icecekler eslik ediyor, ortalama bir aksam yemegi $80-100.

      Kisisel harcamalari da dusunmek lazim; kiyafet, kisisel bakim (kuafor, salon, kozmetik, hijyen vb.), hobby, sinema, konser, mac vb. bunlara da butce ayrilmali. Ornegin; sac kesimi $65, boya $200, pedikur $60. Mac ve konser biletleri etkinlige gore degisiyor. $40’a da aldik, $300’e de.

      Bunlara ek olarak aylik ongorulemeyen masraflar mutlaka cikiyor. Saglik, pet ve araba masrafi gibi. Ornegin; arabalarin yag degisimi BMW icin $120, Honda icin $50, lastik degisimi Honda $350 gibi.

      Bu masraflari artirip, azaltmak tabii ki herkesin tercihi, rakamlari standartlariniza gore belirleyebilirsiniz.

      posted in Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam
      deebee
      deebee
    • RE: Amerika'da ikinci el araba almak

      Merhabalar,

      İlk arabamızı bir süre dealer gezip, birkaç gün carmax'ın yüksek fiyatlarına ağzımız açık kaldıktan sonra Dallas'ta craiglist'ten 1 ay önce satın aldık.

      Sağlamlık, ucuz bakım ve parça maliyetlerinden dolayı Japon (Toyota, Camry) arabası tercih ettik. Soğuk eyaletlerden gelmiş olan araçları, araçların altında pas oluştuğu için almadık. Birkaç arabanın altına eğilip baktığımızda bile pası rahatlıkla gördük. Clean title olan ve carfax (arabanın bakım detay tarihçesini içeren bir rapor) raporunu sunabilen satıcılarla iletişim kurduk. Almaya niyetlendiğimiz araba ile test sürüşüne çıktık.

      Arabasını aldığımız çift çok ilgiliydi, eşinin arabasını satıyordu beyefendi ve benim de olduğumu öğrenince test drive için eşiyle birlikte geldi. Bize yapacağımız her şeyi anlattı, arabayı nasıl üzerimize geçireceğimizi, sigortayı nereden yaptırmamız gerektiğini vb. Arabanın ön plakası yoktu, alırken sormak aklımıza gelmemişti. Daha sonra araştırınca Teksas'ta iki plakanın da gerekli olduğunu öğrendik, beyefendiyi plaka için 10 gün sonra aradığımızda plakayı evde buldu ve bize teslim etti.

      Arabayı aldıktan sonra bakımları yeni yapılmış olmasına rağmen eşim filtre ve sıvılarını değiştirdi. 1 aydır sorunsuz kullanıyoruz.

      Edit:
      Arabanın üstünüze geçmesi ile ilgili konudan da bahsetmem gerekiyor.

      Arabayı alırken satıcı size 3 evrak teslim ediyor. Bunlardan birisi, satıcının ve aracın bilgilerinin üzerinde yazdığı ruhsat “Texas Certificate of Title”, diğeri satıcıyla karşılıklı imzaladığınız satıcı, alıcı, araba ve fiyat bilgisi yazan “Bill of Sale” ve diğeri de “Application for Texas Title and/or Registration” yani 130-U formu.

      Bu 3 belge, aracınıza yaptırdığınız insurance (biz Türk ehliyeti ile en uygun fiyatı Progressive’den bulduk) ve adres kanıt belgesi ile ikametinizin bulunduğu County’nin “Vehicle Registration & TAX Office”e giderek (walk in yaptık ancak randevu da bulunuyor) arabayı üstünüze tescil ettirmeniz gerekiyor.

      Bu işlemi, arabayı aldığınız tarihten itibaren 30 gün içerisinde yapabilirsiniz.

      Arabayı eğer liste fiyatından düşük bir fiyata aldıysanız, yine de liste fiyatı kadar vergi ödüyorsunuz, üstündeyse yazan fiyat üzerinden ödüyorsunuz.

      Plaka değiştirmek isterseniz, arabanın tekrar muayeneye girmesi gerekiyor. Biz yeni muayene süresine çok süre olduğu için plaka değiştirmedik.

      posted in Ehliyet ve Araba
      deebee
      deebee
    • RE: Texas,Dallas

      @incomprisa Neredeyse 1 yıldır Dallasın Kuzeyinde yaşıyoruz (Plano), sorduğunuz sorulara deneyimlerimiz şöyle; evet sıcak, Haziran-Eylül arası 35-45C arasında geziniyor sıcaklık. Dallas, Islamabad, Bağdat ve Beyrut gibi şehirlerle aynı enlemlerde, sıcaklığı az çok tahmin edersiniz. Bu sıcaklık yaşam kalitenizi çok negatif etkilemiyor çünkü her ortam klimalı. Çok nemli değil, o yüzden yapış yapış bir sıcağı yok. İlkbahar ve sonbaharda havası çok güzel. Kışı ise birkaç haftası (her yerin buz tuttuğu ve kar/buz yağdığı) dışında çok sert değil. Doğal afet olarak bol bol Tornado ve şiddetli fırtına ve dolu yağışı gerçekleşebiliyor. Gece gündüz arası sıcaklık farkları 15-20C civarında.

      Yeşilliği, parkı, gezilecek alanı var ancak öyle çok muhteşem şelaleler, ulusal parklar, sahiller vs. yok. Mesela şehir dümdüz, hiç tepe ve dağ yok 🙂 Yeşili o kadar fazlaki ABD’de polen yoğunluğu en fazla olan şehirlerden biriymiş, ilkbaharda dışardaki masamızın üzeri sarı bir tabaka ile kaplanıyor. 90’larda burda okuyup Türkiyeye dönmüş, 2010’larda tekrar yerleşmiş bir hanımefendi ile tanışmıştık, kendisi; 20 yılda çölden yeşil bir şehre döndüğüne çok şaşırdığını söylemişti. Bence iklimin ve gezilecek yer gibi bakınca kısmen Ankaraya benziyor.

      Sivrisineği, hamam böceği, örümceği, karıncası çok ancak önleminizi alınca rahatsızlık seviyesi çok yüksek olmuyor. Özellikle yaz akşamları açık alana gideceksek, sivrisinekler için mutlaka off kullanıyoruz. Ani sıcaklarda evlere karıncalar musallat olabiliyor onu da karınca yemi ile hallediyoruz.

      Yani her şeyin çözümü var, yaşadıkça da alışıyorsunuz. Şehir güzel ve düzenli, yeni yeni de büyüdüğü için de planlı büyüyor. Birçok şirket yeni merkez açıyor. Çok göç alıyor, özellikle trafikte California ve Florida plakalı araçları çok görüyoruz. Çeşitlilik çok fazla ve göçmenlere karşı nazikler. Genel deneyimimi de sizin vasıtanızla da paylaşmış olayım.

      posted in Texas
      deebee
      deebee
    • RE: ABD-Türkiye Arası Para Transferleri

      Merhaba,

      Yakın bir zamanda Türkiye’deki QNB Finansbank USD hesabımızdan, ABD BofA’daki hesabımıza $100,000 civarında para transferi gerçekleştirdik.

      QNB’nin first plus müşterisi olduğumuz için QNB transfer ücreti almadı, $85 aracı banka ve $15 BofA transfer wire kesti. Toplam $100 masrafla, parayı ertesi gün hesabımıza aldık.

      posted in Bankacılık
      deebee
      deebee
    • RE: Amerika'ya Evcil Hayvan Götürmek

      Merhaba,

      Eylül ayında Ankara-Dallas uçuşu ile iki kedimizi ABD’ye getirdik. Kısaca yardımı olması açısından güncel süreci anlatmak istiyorum.

      Biletimizi almadan önce THY ile görüşüp aynı anda iki kedinin uçacağı, İstanbul aktarmalı uçuş ayarladık. Sonrasında hızlıca bilet rezervasyonumuzu yapıp, o rezervasyona kedileri eklettikten sonra biletlememizi yaptık. Yolcu başına kabinde 1 kedi uçabiliyor ve bir uçuşta kabin içinde sadece 2 evcil hayvan olabiliyor.

      Uçuştan yaklaşık 5-6 hafta önce çiplerini taktırıp kuduz aşılarını yaptırdık. Texas kedilerden en az girişe 1 ay kala yaptırılmış kuduz aşısı talep ediyor. Veterinerimiz yakın tarihli olursa Müdürlükte sıkıntı çıkmaz dediği için uçuştan 2 gün önce iç ve dış parazitlerini yaptırdık. Uçuştan 1 gün önce ise Çankaya İlçe Tarım Müdürlüğüne sabah randevusuz gidip sıraya girdik. Sırayla önce çipleri okutulup tespitleri yapıldı, çipli kimliklerinin bilgilerinin olduğu sayfa ve aşıların olduğu sayfanın fotokopisini istediler, sağ olsun bir memur yardımcı oldu ve orda çektik fotokopileri, sonra kedi başına 600TL banka hesabına havale gerçekleştirdik, en son dekont, bizim kimlikler, kedi kimlikleri ve fotokopileri bir memura teslim ettik. Sırayla bizi çağırıp evrakları teslim etti ve İl Tarım Müdürlüğü sekreteryasından evraklara imza almamazı söyledi. Yaklaşık 1 km mesafedeki Müdürlükten imza alarak işlemlerimizi tamamladık.

      Kediler olduğu için online check in yapamamıştık, uçuştan 3 saat önce Esenboğaya gittik. Bagajları teslim ettik, kedileri çanta ile tarttılar ancak çantalarının boyutuna bakmadılar, kedilerin hiçbir resmi evrakına bakmadılar. Kedilerden biri 6,5kg diğeri 6kg geldi, kedi başına 180$ ödememiz çıktı, bilet satışa giderek ödememizi gerçekleştirdik.

      Ankara-İstanbul uçuşunu eşim ve kedilerle yanyana gerçekleştirdik ancak İstanbul-Dallas uçuşunda iki kedi kardeş değilse yanyana oturamaz ve ikisi de cam kenarı olacak diye biletimizi değiştirmişler, eşimle aramızda 20 koltuk vardı ve bunu uçağa binmeden kapıda öğrendik.

      Uçağın kapısında bizi çok güler yüzlü bir kabin amiri ve görevlisi karşıladı ve bize “Çok şaşırdık sizi ayırmalarına, uçakta 20-25 koltuk boş, kalkmadan sizi yanyana alacağız merak etmeyin.” dediler. O kadar mutlu olduk ki, (her işleri rast gitsin arkadaşların) uçak kalkmadan en arka 3’lüye eşim, ben ve iki kedimiz oturup, yolculuğumuzu tamamladık.

      Dallas’ta ise kedilerle ilgili hiçbir soru sorup, işlem yapmadılar.

      Kedilerin birisi 12 diğeri 7 yaşında, sakinleştirici tedbir amaçlı yanımıza almıştık ama ihtiyaç duyup vermedik, ikisine de tasma almıştık, birisi tasmayı sevdi ve kısıtlı da olsa ayak altında gezdi kucakta yattı, diğeri tasma taktırmadığı için çantasından çıkmadan geldi, ne uçuş esnasında ne de sonrasında çok şükür bir sorun yaşamadık.

      posted in Yolculuk
      deebee
      deebee
    • RE: Amerika'da Yaşayanlardan Yaşam Maliyeti Örnekleri

      @incomprisa ilk arabamiz Camry’ydi, facebook marketplace’den 4. gun almistik cunku arabasiz hareket etmek neredeyse imkansiz. Sansimiza cok temiz cikti ve 9 ay surduk. Temiz cikmasinin sebebi esimin arabalarla arasinin iyi olmasi, arabalardan anladigi icin alirken secici davrandi. Bana craiglist ve marketplaceden temiz araba bulamadik, 1 ay kadar bakinip Honda dealirindan aldik, bir Turk satici baya yardimci oldu. Esim ikinci arabasini da marketplaceden aldi, onda da sorun yasamadik ki BMW riskli arabadir, Turkiyede kullanirken de yaktigi isiklar sebebiyle servis ziyaretimiz oluyordu 🙂 Evi apartments.com’dan ayiklayip, tek tek leasing ofislerine gidip gezerek kiraladik, airbnb’de 1 ay suremiz vardi, 35 complex gezdik ve en cok icimize sineni sectik. Ev konusunda baya zorluyorlar, kredi skoru olusmadigi ve henuz bir isiniz olmadigi icin, onu da fazladan depozito vererek, Turkiyedeki hesap dokumlerini paylasarak veya bir tanidiginiz varsa calisma belgesi alarak asabilirsiniz. Guzel baslangiclar dilerim.

      posted in Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam
      deebee
      deebee
    • RE: Amerika'ya Evcil Hayvan Götürmek

      @bernat biz de alanda küçük bir sorun yaşamıştık. Bütün işlemler yapılmış, telefonla ikinci kez teyitler alınmış, mail konfirmasyonlarımız olmasına rağmen Ankara-İstanbul-Dallas uçuşumuzun, Ankara-İstanbul uçuşunda iki kedimiz de rezervasyonda görünüyordu ancak İstanbul-Dallas uçuşunda bir kedimiz vardı. Kabin içinde aynı tür iki hayvana izin verdikleri için biraz stres olduk ancak mail konfirmasyonlarını gösterip, üst yetkili ile görüşünce ve uçakta başka kedi olmadığı için hızlıca işlemi düzelttiler. Bildiğim kadarıyla ödemeyi erken almıyorlar, izinleri ve kedileri görüp gerekli işlemleri yaptıktan sonra alıyorlar ancak ödemeyi erken yapabilirseniz yapıp garantiye almak faydalı olacaktır.

      posted in Yolculuk
      deebee
      deebee

    Latest posts made by deebee

    • RE: Amerika'da Yaşayanlardan Yaşam Maliyeti Örnekleri

      @incomprisa ilk arabamiz Camry’ydi, facebook marketplace’den 4. gun almistik cunku arabasiz hareket etmek neredeyse imkansiz. Sansimiza cok temiz cikti ve 9 ay surduk. Temiz cikmasinin sebebi esimin arabalarla arasinin iyi olmasi, arabalardan anladigi icin alirken secici davrandi. Bana craiglist ve marketplaceden temiz araba bulamadik, 1 ay kadar bakinip Honda dealirindan aldik, bir Turk satici baya yardimci oldu. Esim ikinci arabasini da marketplaceden aldi, onda da sorun yasamadik ki BMW riskli arabadir, Turkiyede kullanirken de yaktigi isiklar sebebiyle servis ziyaretimiz oluyordu 🙂 Evi apartments.com’dan ayiklayip, tek tek leasing ofislerine gidip gezerek kiraladik, airbnb’de 1 ay suremiz vardi, 35 complex gezdik ve en cok icimize sineni sectik. Ev konusunda baya zorluyorlar, kredi skoru olusmadigi ve henuz bir isiniz olmadigi icin, onu da fazladan depozito vererek, Turkiyedeki hesap dokumlerini paylasarak veya bir tanidiginiz varsa calisma belgesi alarak asabilirsiniz. Guzel baslangiclar dilerim.

      posted in Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam
      deebee
      deebee
    • RE: DV2024 (2024 Green Card Lotosu) Aşamaları

      @akincetin Mulakata Ankarada girecekseniz Turkce ve/veya Ingilizce olmasi yeterli. Dokumanlarin cogunu edevletten cikti alacaksiniz, orijinal haliyle teslim edebilirsiniz. Tercume ettirilmesi gereken bir dokuman olursa ornegin mahkeme karari gibi, yeminli Ingilizce tercume yaptirmaniz gerekir, noter onayina gerek yok.

      posted in Greencard Lotosu (Diversity Visa) Süreci
      deebee
      deebee
    • RE: DV2024 (2024 Green Card Lotosu) Aşamaları

      @Seher-Yvz-Gülsever sorun olmaz, mulakat aldiktan sonra maille sorarsiniz, gerek gorurlerse acarlar formunuzu, acmayip mulakatta da guncelleyebilirler. Bunlar Ankara icin sorun olan seyler degil, onemli olan mulakat dagitmasi, mulakat aldiktan sonra hepsi hallolur. Surecinizde bol sans!

      posted in Greencard Lotosu (Diversity Visa) Süreci
      deebee
      deebee
    • RE: DV2024 (2024 Green Card Lotosu) Aşamaları

      @Asumanm Hic gerek yok, temel bilgilerinizde (ad, soyad, dogum tarihi, anne kizlik soyadi vb.) eksik olmadigi surece formunuzu, mulakat aldiktan sonra bile actirmayin. Surecinizde bol sans!

      posted in Greencard Lotosu (Diversity Visa) Süreci
      deebee
      deebee
    • RE: Social Security Number (SSN) ve Basvurusu

      @gok334 gecmis olsun, ilk giristen itibaren 3 hafta icinde elinize ulasmazsa SSN, basvuru yapmaniz gerekiyor. Numaraya ihtiyaciniz varsa, SSA ofise gidip sozlu olarak ogrenmeyi deneyebilirsiniz.

      posted in Vergi Sistemi
      deebee
      deebee
    • RE: Amerika 'da hangi suları tercih ediyorsunuz ?

      @sibrikoz hicbiri ne yazik ki, damak tadimiz yillarca alistigimiz o sulari onceleri ariyor, sonra burdakilere de alisiyor. ABD’de bizden farkli olarak cok fazla purified su var, bu sular bircok farkli kaynaktan toplanip aritildigi icin bence aradigim tadi vermiyor. Ozarka gibi natural spring olanlari tercih etmeye calisiyorum, en azindan tek kaynak ve dogal filtre edilmis oluyor, bir tik daha bizim sulara yakin.

      posted in Mutfak ve Yemek
      deebee
      deebee
    • RE: Amerika'da adres değişikliği yapmak USCIS (AR-11 form)

      @Ercan-Geçgin Hayir olmaz, GC’nizin farkli bir adrese gitmesini istiyorsaniz ulkeye giris yapmadan veya girdikten hemen sonra https://yesilkartforum.com/forum/post/264294 bu sekilde degistirebilirsiniz. GC’niz size ulastiktan sonra degistirmek istiyorsaniz AR-11 formu ile yapacaksiniz.

      posted in Yeşilkart (Greencard) ve Göçmenlik
      deebee
      deebee
    • RE: Amerika'da Yaşayanlardan Yaşam Maliyeti Örnekleri

      Plano, TX (Dallas’in Kuzeyi)

      Kira 1+1 (85m2); $1600 (su $50, pest control $6, trash service $19, car port 1 araba $30, 2 pet fee $50 dahil)
      Elektrik (Coserv) ve Gaz (Atmos); $150
      Internet (Spectrum); $50
      Iki araba (BMW 535i, Honda Civic, pesin alindi) aylik sigorta (Costco); $150
      Iki araba aylik yakit; $500 (Civic ile delivery yapiliyor)
      Iki kisi aylik mutfak&ev alisverisi; $800
      Iki kisi aylik saglik sigortasi; $300
      Iki kedi aylik; $50 (mama, kum, odul, vitamin)

      Yemekleri evde yapiyoruz, ogle yemeklerini de ayda birkac kez disinda evden goturuyoruz. Haftada 2 aksam disarda yemek yemeye calisiyoruz, genellikle Asya, BBQ, Turk veya Tex-Mex tercih ediyoruz. Yemeklere genelde alkollu icecekler eslik ediyor, ortalama bir aksam yemegi $80-100.

      Kisisel harcamalari da dusunmek lazim; kiyafet, kisisel bakim (kuafor, salon, kozmetik, hijyen vb.), hobby, sinema, konser, mac vb. bunlara da butce ayrilmali. Ornegin; sac kesimi $65, boya $200, pedikur $60. Mac ve konser biletleri etkinlige gore degisiyor. $40’a da aldik, $300’e de.

      Bunlara ek olarak aylik ongorulemeyen masraflar mutlaka cikiyor. Saglik, pet ve araba masrafi gibi. Ornegin; arabalarin yag degisimi BMW icin $120, Honda icin $50, lastik degisimi Honda $350 gibi.

      Bu masraflari artirip, azaltmak tabii ki herkesin tercihi, rakamlari standartlariniza gore belirleyebilirsiniz.

      posted in Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam
      deebee
      deebee
    • RE: Social Security Number (SSN) ve Basvurusu

      Son zamanlarda ABD’ye yeni giris yapan talihlilerin SSA ofise gidip direkt SSN basvurusu yaptigini cokca duyuyoruz. GC ile giren birinin yeniden SSN basvurusu yapmasina gerek yoktur.

      SSA ofise gidip SSN ogrenmek istedigininizi soylediginizde size basvuru yapmaniz gerektigini soyleyen bir memura denk gelirseniz, basvuru yapmaya gerek olmadigini, bunu zaten DS260 doldururken yaptiginizi, sadece ogrenmek istediginizi, pasaportunuzdaki giris damganiz ve DV (immigrant) vizenizi gostererek aciklayabilirsiniz.

      SSA ofisler genelde giriste veya deskte size, sizi tanimak icin bir form veriyor. Bu form yeni bir SSN basvurusu degil, sizi tanima formudur.

      Yeni bir basvuru yapmak, dublikasyona sebep olup beklenmeyen bir durumla karsilasma olasiligini ortaya cikartabilir. Bu SSN basvurusu sebebiyle normalde 9-12 gunde gelen SSN’lerin, basvurusu sonrasi 2-3 haftada gelenlerin oldugunu ogrendik.

      Ulkeye giris yaptiginiz gunun ertesi ya da 2. gunu degil de (SSN basvurusu sistemde gorunmeyenler genelde ilk 3 gunde gidip ogrenmek isteyenler), 5-6 gun sonra giderseniz sorunsuz ogrenebilirsiniz. Bunun sebebi Kurumlararasi bilgi paylasimi yapilmasi.

      DoS ve Homeland Security bizimle paylasiyor, basvuru yapmayin da demis SSA. Asagiya da ilgili mesaji kopyaliyorum ve linki birakyorum.

      If you requested an SSN card as part of your visa application, U.S. Department of State (DoS), Form DS 230, “Application for Immigrant Visa and Alien Registration” or the electronic Form DS 260, “Immigrant Visa Electronic Application”, DoS and the U.S. Department of Homeland Security will share with us the information needed to issue you an SSN card. Therefore, you do not need to fill out a special application or go to a Social Security office to get an SSN.

      Social Security Numbers and Immigrant Visas
      posted in Vergi Sistemi
      deebee
      deebee
    • RE: ABD'de Araba Sigortası

      @wanti sigorta degistirmek için beklemek zorunda değilsiniz, istediginiz zaman istediğiniz şirketten teklif alıp değiştirebilirsiniz. İlk şirket parayı iptal tarihi itibariyle iade edecektir.

      posted in Ehliyet ve Araba
      deebee
      deebee