Selamlar herkese. Benim abd'de yaşayan 5 arkadaşım var. Bu kişilerin hepsinin de durumu oldukça iyi. (Single house evleri var, hatta ikisinin ikinci evleri de var) takip ettiğim ve konuştuğum kadarıyla hobilerine, gezmelerine de vakit ayırıyorlar. Bunların dördü evli ve çocuklu bu arada. İkisi 17 yıldır orada yaşıyor(beraber work and travel ile gitmiştik, onlar kaldılar) diğer üçü de ortalama beş senedir oradalar.
Evet millet sosyal medyada vs hep pozitif pompalıyor abd'ye göçmek ile ilgili, evet olumsuz sonuçlanan, yapamayıp dönen de çok insan var. Var var da arkadaş bence zaten bu başaramayan insanlar Türkiye'de de başarılı insanlar değiller. Duygusal metaneti gelişmemiş, kırılgan, mesleki yetisi olmayan, fırsatları göremeyen, hep şikayet eden, motivasyonları düşük insanlar zaten bırak ABD'yi Dünya'nın bütün ülkelerinde başarılı olamayacak ve her zaman sorunu dışarıda arayacak insanlardır. Ama iş ahkam kesmeye gelince en iyisini onlar yapar. Kendileri başaramamış ya, kimse başaramasın isterler.
Ben her zaman talihsiz istisnalar dışında, bir insanın kaderini kendisinin cizecegine inanan biriyim ve 40 yaşıma kadar Türkiye'de çizdiğim kariyerden memnunum. Asgari ücretin yaklaşık yedi katı kadar kazanıyorum, evim, arabam ve bir ailem var. Eşim e ticaret yapıyor. Green card çekilişi kazandığımızda oturduk haftalarca düşündük. Plan yaptık. Amerika'da hayat kurmuş onlarca kişiyle(tanıdık vasıtasıyla) iletişime geçtik. En uygun eyaleti, iş ve okul fırsatlarını araştırdık. Ne kadar para harcarız, kısa vadeli, uzun vadeli hedeflerimiz nelerdir, analiz ettik, fikir aldık, değerlendirdik. Şu an kesinlikle eminiz ki Amerika'daki hayatımız burada yaşadığımız hayattan daha kaliteli, daha güvenli, çocuklarımız için daha avantajlı olacak.
Demek o ki; eğer böyle bir fırsat yakaladıysanız, belirli bir zamaniniz olacak gitmeden önce. Bu zamanı iyi değerlendirip, orada iş yapmanızı sağlayacak bir yeti edinin(var ise ne ala), para biriktirmeye çalışın, dilinizi geliştirin, gideceğiniz yerin kültürünü öğrenin, spor yapıp sağlıklı bir bedene ve iyi bir görünüme ulaşmaya gayret edin. Baltayı bileyin yani. Ha yok bunları yapmayıp, araştırmadan, körlemesine ya da birilerine güvenip giderseniz kusura bakmayın da 50k dolar da 500k dolar da çöp olabilir. Günün sonunda bunun ülkeyle alakası yok, kendinizi de götüreceksiniz çünkü oraya. Mentaliteniz kapitalist düzene uygun değilse, para kazanmak için kendinizi sıkmak istemiyorsanız Türkiye'de de muhtemelen kaliteli bir hayata sahip olamayacaksınız. Ha bunun dışında düşünüp, ocağım kaynasın, bir de üzerime yağmur yağmasın diyen biriyseniz zaten burada da mutlu olursunuz ne gerek var tee okyanus ötesine gidip, zahmet çekmeye.
Saygılar