Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • @emre911 katılıyorum gerçekten istedikleri adli sicil kaydı vs şeyleri başvururken sormaları daha iyi olur çünkü zaten bunları soracaklar


  • En azından gerçekten gitmek isteyen insanların başvuru sayıları fazla olur

  • ⭐⭐

    @hadi-BE 😂 sizin nick benim tepkim olmuş arada sizede cevap hakkı doğmuş , daraldım , daraldık, napıcaz böyle HNBS gördükçe başa dönüyoruz , ömür bitiyor o sırada


  • @emre911

    Merhaba,

    Yazdıklarınıza ve sonrasında eklenen yazılardaki görüşlere bir açıdan hak veriyorum. Ancak ben olaya sadece maddi açıdan bakmıyorum. Hepimizi etkileyen ekonomik gidişat, bu ülkenin tek ve en önemli sorunu değil. Maddi açıdan rahat olan (mesajlarda belirtildiği gibi "evini, arabasını, yazlığını almış") insanlar için de bu ülkede yaşamak çok zor.

    Demografik yapının ve kültürün korkunç bir hızla değiştiği, bir gram hukukun kalmadığı, insanların can ve mal güvenliğinden endişe duyduğu; yaşlarına, sağlık durumlarına bakılmaksızın “nedensizce” hapse atıldığı bir ülkede yaşamayı istememek herkesin hakkı. Medeni bir insan için bu tür bir coğrafya bir cehennem, bir çeşit tımarhane.

    Ben mesajı yazarken özellikle yaş meselesindeki bakış açısını yanlış bulmuştum ama DV Lottery sonrasında, kişilerin vizeyi almasına engel teşkil edecek konulardaki (sabıka kaydı, bulaşıcı hastalıklar vb.) belgelerin önceden istenmesi daha mantıklı gerçekten.

    "Herkes başvurmasın" düşüncesini anlamlı bulmamamın diğer ve daha önemli nedeni ise bunun tam anlamıyla bir “lottery” olması. Evet, sonuçları açısından bir oyun olmayabilir, insanların -en azından varsayımsal olarak- hayatlarının kurtulması söz konusu ama bu sistem, işleyişi bakımından bir “piyango“

    Bir şeyin sayıya/orana dönüştürülebiliyor olması, bu şeyi rastlantısallıktan kurtarmaya yetmez. Örneğin, iki kişinin girdiği bir çekilişte tarafların şansının %50 olması bir şey ifade etmiyor çünkü sonuç, -seçim araçları ve yöntemlerinde hile olmadığı sürece- her durumda %100 rastlantısal olacaktır. Girenlerin sayısı artınca da rastlantısallığın yüzdesi değişmiyor ne yazık ki. Yani aslında romantiklik değil, son derece ve de kaskatı bir rasyonellik söz konusu bu bakışın arkasında 🙂

    Diğer taraftan ben ABD olsam daha nitelikli bir göçmen profili talep ederdim, o konuda söylenenlere kesinlikle katılıyorum.

    Seçilme ya da başvuruda belli kriterlere göre puanlama sistemi olsaydı bu daha objektif olurdu ve o zaman “herkes başvuramasın” önerisini (ya da dileğini) haklı bulabilirdim. Halihazırda dil bilmek (İngilizce bilmek dışında -ABD çok uluslu bir devlet olduğu için kişinin katma değeri daha yüksek olacağından- ikinci üçüncü bir dil bilmek), lisans, yüksek lisans, doktora mezunu olmak, (eğitime bağlı olmaksızın) bir meslek dalında, sanatta uzmanlaşmış olmak gibi koşullara dayanan bir puanlama sistemi olabilirdi mesela. Bu gibi koşullar, "belli bir mantığa, rasyonel bir temele" dayalı çünkü. Fakat diğer gerekçeleri, yukarıda anlatmaya çalıştığım nedenlerle biraz temelsiz ve “onlar şanslıydı, biz değiliz” düşüncesini de özellikle göreceliği nedeniyle romantik buluyorum. (Tekrar hatırlatmak isterim, ben meseleye sadece ekonomik açıdan bakmıyorum).

    Bu arada, “bu kişiler başvurmasa daha iyi olur” görüşünün altında listelenen grupların hiçbirine (yaş, eğitim ve anılan diğer kriterler bakımından) dahil değilim. Yani bu gerekçelerle insanların elenmesi -işin içinde şans faktörü olmasaydı- benim için de avantaj olurdu. Sadece zaten şansa bağlı olan bir çekilişte kişinin yaşı(1), pasaportunun olmaması(2), cebinde parasının olmaması(3), makul ve gitmeye niyetli kişilerin potaya sokulması(4) gibi düşünceleri mantıklı bulamıyorum.

    herkese selamlar

    ——————
    (1) medeni bir ülkede insanca yaşamak -bir yıl ömrü kalmış olsa bile- herkesin hakkı
    (2) insanlar bir yere turistik amaçla gitmeyi düşünmedikleri için pasaport çıkarmak, eski pasaportlarını yenilemek istemiyor olabilir; kazanırlarsa çıkaracaklardır.
    (3) başvuru anında parası olmayan biri, hak kazandığında bir şekilde kaynak bulmayı umut ediyor ya da planlıyor olabilir.
    (4) @Emre-Kurtulmuş “Bugün gitmeye en niyetli kişi sizken yarın hayatınızda bir şey olur ve vazgeçebilirsiniz.”👍🏻

    anahtar kelime: çekilişin her durumda şansa bağlı olması


  • @esg

    Selamlar,

    Yazdıklarınıza kısmen hak veriyorum. (Özellikle Türkiye'nin gidişatı, mevcut durumu ve kendini gerçekleştirmiş bir insan için cehenneme dönüşmesi)

    Fakat bu en nihayetinde bir göçmenlik süreci. Puanlama sistemi yapılacaksa ayrıca yapılabilir Kanada gibi. Kastettiğim puanlama değildi zaten. Göçmenliğin akla mantığa uygun ve rasyonel olabilmesi için bazı kabul kriterleri olması gerektiğini belirttim sadece.

    Pasaport konusuna sadece turistik olarak, gerektiğinde çıkarılacak bir belge olarak yaklaşmışsınız mesela. Buna katılmıyorum. Mevcut bir pasaportunuzun olması, paranız olmasa bile her an uluslararası bir seyahate çıkabileceğinizi gösteren önemli bir belgedir. Güncel pasaportu hiç olmamış ya da yenilememiş bir bireye bana göre potansiyel göçmen gözüyle bakmak çok mantıklı değil. Çünkü bu kişinin aslında hiç uluslararası-yurtdışı tecrübesi ya da bir seyahat hayalinin ya da ihtimalinin bile olmadığının göstergesidir. Daha bunu bile sağlayamayan birisini bu çekilişe dahil etmek ne kadar mantıklı? Burada ikinci önemli nokta da güvenlik açığı. Pasaport No gibi bilgiler alınmazsa adınızı soyadınızı ve basit bilgilerinizi bilen bir ajans bile sizin yerinize başvurup daha sonra bunu suistimal edebilir.

    He diyelim ki göçmenliğe her şeyiyle dört dörtlük uygun birisi. Ama pasaport almaya ya da yenilemeye parası yok. Henüz birkaç yüz lira harcayıp 10 yıllık pasaport alacak parası olmayan birisi ABD'ye nasıl göç edecek? Göç etmeyi bırakın gitmeden önceki onca masrafı nasıl karşılayacak? Kişi multimilyoner olmalı demiyorum, en azından pasaportunu, sağlık muayenesini, hizmet dökümünü, maaş bordrosu vs gibi evrakları sisteme başvurmadan önce yükleyebilmeli ki, bazı şeyleri yapabileceğinin ve göçmenliği gerçekten uygun olduğunun kanıtı olsun.

    Belirli bir yaş üzerine gelirsek, evet aralarında gerçekten mevcut durumu hak etmeyenler olabilir. Ancak niyetleri bu ortamdan kurtulmaksa, bir sürü alternatif var. 60'ından sonra kalkıp dünyanın öbür ucuna göç etmek yerine sayısız başka ülkeyi tercih edebilir. Ya da güzel bir Ege kasabasına yerleşir, emekliliğinin tadını çıkarır. Derseniz ki parası yoksa ne yapsın. Kusura bakmayın ama kapitalizmin beşiğine o yaşında göç etmesin. Köyüne gidip açık havanın tadını çıkarsın. Zaten daha önceki postlarda konusu geçen, kanserden vefat eden fotoğrafçı amcanın aslında emeklilik planları yaptığını ve kasabaya yerleşmeyi hayal ettiğini, çocuklarının ısrarıyla oraya gittiğini görebilirsiniz. Belirli bir yaştan sonra sağlık problemleri de baş gösteriyor. Basit bir grip bile olsa yaşlılar büyük problem olabiliyor. Hiç bilmediği ve tamamen özel sağlık sigortasına endeksli, sağlığın dünyanın en pahalısı olduğu uzak bir ülkeye gitmesi ne kadar mantıklı yaşlı insanların?

    Demek istediğim, yine şansa bağlı olsun, abuk subuk kurallar ya da puan sistemi olmasın tabii ki; ancak göçmenliğin doğasına da biraz uygun olmalı ve şartlara göre güncellenmeli.

    ——————
    (1) medeni bir ülkede insanca yaşamak -bir yıl ömrü kalmış olsa bile- herkesin hakkı
    - Peki kişi medeni bir ülkede bir ya da birkaç yıl verimsiz bir macera yaşayacak diye insanca yaşamayı hak eden aileler veya gençlerin kaybedilen hakkı?

    (2) insanlar bir yere turistik amaçla gitmeyi düşünmedikleri için pasaport çıkarmak, eski pasaportlarını yenilemek istemiyor olabilir; kazanırlarsa çıkaracaklardır.
    - Çekiliş sonucuna göre pasaport çıkaran birisi, psiko-sosyal olarak göçmenliğe ne derece uygundur? Bu şekilde gidip başarılı olabilen kaç kişi gördünüz? İşini ciddiye alan, disiplinle belge ve evraklarını hazır bulunduran, kervan yolda düzülür mantığıyla hareket etmeyen insanların hakkı ne olacak?

    (3) başvuru anında parası olmayan biri, hak kazandığında bir şekilde kaynak bulmayı umut ediyor ya da planlıyor olabilir.
    - Kapitalizmin merkezi ABD'ye gidiyorsunuz ve iki evrak bi pasaportu halledecek parası yok ama çıkarsa 1-2 sene içerisinde kaynak bulmayı umut ediyor? Bu ne kadar realistik sizce? Kervan yolda düzülür mantığının bir başka örneği, bu kafayla sağlıklı bir göçmenlik süreci imkansız.

    (4) @Emre-Kurtulmuş “Bugün gitmeye en niyetli kişi sizken yarın hayatınızda bir şey olur ve vazgeçebilirsiniz.”👍🏻
    - Hastalanıp öle debilirsiniz. Ya da uçak düşer 100 green card'lı birden ölebilir. Ya da ülkenizde Ukrayna-Rusya'daki savaş çıkar, binlerce insanın göçmenliği buhar da olabilir. Bunlar hayatın içinde, herkesin başına gelebilecek ve sizin elinizde olmayan senaryolar. Mevcut sayılara ve her yıl oluşuna yani kapsamına baktığınızda münferit olaylar yekün içinde tölere edilecektir. Ama sürecin kökeninde problem olursa bunun telafisi olmaz.


  • @Onurfidan Artık çok geç. Bu sene başında aşırı zam gelecek diye okadar çok kişi pasaport aldı ki.. Kendi çevremden biliyorum


  • @Yıldıray81 Olsun her türlü almayanlar çoğunlukta.


  • Ya abi boşuna kendinizi parçalıyorsunuz yok şöyle olsa böyle olsa, şöyle olmalı, böyle olmalı. Boş verin. Eğer şansınız varsa kazanma olasılığı %0.0001 de olsa çıkar zaten. Kontrol edemeyeceğimiz şeyler için üzülmeye veya kafa yormanın pek bir anlamı yok bence 🙂 Siz başvurunuzu yapın sonrası şansa kalmış. He diğer yollar için tabiki kafa yorulmalı ama bu altı üstü basit bir piyango. Valla ben 2001 yılından beri düşünerek hiç bir şeyi değiştiremedim bu DV lottery de :))


  • @Riethian, içinde söyledi: DV2025 Sohbet Odası

    Ya abi boşuna kendinizi parçalıyorsunuz yok şöyle olsa böyle olsa, şöyle olmalı, böyle olmalı. Boş verin. Eğer şansınız varsa kazanma olasılığı %0.0001 de olsa çıkar zaten. Kontrol edemeyeceğimiz şeyler için üzülmeye veya kafa yormanın pek bir anlamı yok bence 🙂 Siz başvurunuzu yapın sonrası şansa kalmış. He diğer yollar için tabiki kafa yorulmalı ama bu altı üstü basit bir piyango. Valla ben 2001 yılından beri düşünerek hiç bir şeyi değiştiremedim bu DV lottery de :))

    Katılmıyorum. Mesela pasaport zorunluluğunun kalkması için birileri tam terisini konuştu, tartıştı, toplanıp dava falan açtılar değil mi ? Aynı şekilde onlarada ya artık zorunluluk geldi bir daha kalkmaz falan diyenler olmadı veya öyle diyenleri dinlememişlerki itiraz edip başarmışlar. Genelde buralarda herhangi bir konuyu konuşan insanlar Türkiye'de bir etki gücü olmayan insanlar ancak burayı okuyan birisi Amerika'da bir avukat veya ne bileyim KCC çalışanı bile olabilir. Veya hali hazırda GC almış Türkler bizim gibi gitmek isteyenlere yardım etmek amacıyla Amerika'da kurumlara bu tarz filtreler gelmesi için bile başvurabilirler. (yazarken ben bile inanmadım ya neyse :d)
    Sonuç olarak bir şeyleri konuşmanın, fikir yürütmenin hiç bir zararı yok.


  • @Riethian

    Aynen hocam, ben zaten EB3 sürecine dahil oldum. Bu yıl ve muhtemelen önümüzdeki yıl başvurabilirim lottery'ye. Çıkarsa çıkar bir ihtimal. Daha sonrasında umarım gerek kalmaz. Çünkü çıksa bile başka başka dertler var, hemen de alıp gidemiyorsunuz maalesef.

    Şansını çekilişle sürdürecek forumdaki tüm arkadaşlara bol şans diliyorum.


  • @emre911 Süreciniz olumlu geçer umarım. Eğer bu senede çıkmazsa artık bende DV Lottery dışında başka süreçlere bakmayı düşünüyorum 😃


  • @Harpy-Eagle Yani dediğinizde haklı olabilirsiniz ama benim demek istediğim sizin bizim gibi TC vatandaşlarının konuşmasının pek bir anlamı yok. Pasaport zorunluluğunu Trump takımı getirmişti ama daha "özgürlükçü" Biden ve takımı gelince de bunu kaldırdılar. Trump devam etseydi puanlama sistemine geçecekti. Bunun haberleri çıkmaya başlamıştı. Ama yönetim değişince her şey eski haline geri döndü. Buralardan ABD gibi bir ülkede bir şeyleri değiştirmeye çalışmak olta ile balina yakalamaya çalışmaya benziyor kanımca 🙂


  • @emre911 Teşekkürler, hayırlısı olsun hepimiz için.


  • @Riethian Bir soru soracağım EB3 sürecini hiç araştırmadım ama imzanızda şubatta başlattığınız yazıyor. Bu süreç tam olarak ne kadar sürüyor ?


  • @Harpy-Eagle

    Ben en az onlarca farklı yerli ve yabancı kaynaktan bilgi edindim bu konuda. İyi senaryoda 2-2.5 yıl (hiçbir aksilik olmazsa), kötü senaryoda (Employer'ın süreçten çekilmesi ve LC sürecinin başka bir firmayla başka bir pozisyon için baştan başlaması, PERM Audit'e girme, USCIS'de yığılma ve current olamama, konsolosluk veya diğer aksilikler vs) 5 yıl içerisinde olumlu ya da olumsuz mutlaka sonuçlanıyor hocam. Ona göre planlamanızı yapabilirsiniz. Ama tabii ki olumlu sonuçlanacağının da bir garantisi yok.


  • Arkadaşlar hepinize iyi günler. Aklımda sivri fikirlerden biri daha. Çekiliş öncesi yurt dışına turist olarak çıkıp gelmenin bir faydası olurmu acaba bu çekilişe?yapay zeka bunu algılıyormudur?


  • @clourpoint

    Bir yazılımcı olarak böyle bir şeyin olmadığının garantisini verebilirim. ABD hükümet yazılımları sandığınız teknoloji düzeylerinden çok uzak ve hala 20 sene öncesinin düzeyinde. Platform daha birkaç milyonluk http get request trafiğini bile kaldıramıyor. Yapay zeka falan kesinlikle söz konusu değil yani. Bunu biraz youtube kurcaladıktan sonra kazanan insanların profillerinin alakasızlığından da anlayabilirsiniz 😃


  • @emre911, içinde söyledi: DV2025 Sohbet Odası

    @Harpy-Eagle

    Ben en az onlarca farklı yerli ve yabancı kaynaktan bilgi edindim bu konuda. İyi senaryoda 2-2.5 yıl (hiçbir aksilik olmazsa), kötü senaryoda (Employer'ın süreçten çekilmesi ve LC sürecinin başka bir firmayla başka bir pozisyon için baştan başlaması, PERM Audit'e girme, USCIS'de yığılma ve current olamama, konsolosluk veya diğer aksilikler vs) 5 yıl içerisinde olumlu ya da olumsuz mutlaka sonuçlanıyor hocam. Ona göre planlamanızı yapabilirsiniz. Ama tabii ki olumlu sonuçlanacağının da bir garantisi yok.

    Cevabınız için teşekkürler


  • @Harpy-Eagle @emre911 Yeterince iyi açıklamış. Ama kabaca 3 yıl gibi bir süreyi gözden çıkartmak gerektiğini düşünüyorum. Green Card süreleri ile alakalı her ay yayınlanan vize bültenindeki ilerlemeler en büyük belirleyici etken. Bazen yavaşlayıp bazen hızlanabiliyorlar. Covid sonrasında hızlar ciddi ölçüde düştü ama ömür boyu bu şekilde devam edemez. Bir şekilde eşitlemeleri gerekecek. EB3'ün en iyi yanı DVLottery gibi her sene tek hakkın olmaması, o senenin GC kontenjanına giremesen bile hakkın sonraki seneye kayıyor. Bakalım bekleyip göreceğiz. Umarım hayırlı olur herkes için.

  • ⭐⭐⭐

    @hdemircanusa, içinde söyledi: DV2025 Sohbet Odası

    @hadi-BE 😂 sizin nick benim tepkim olmuş arada sizede cevap hakkı doğmuş , daraldım , daraldık, napıcaz böyle HNBS gördükçe başa dönüyoruz , ömür bitiyor o sırada

    Valla bitiyor. Hem de çok hızlı 😕 Kalan ömrümüz hayal tadında gerçeklerle geçsin, amin ❤😁


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

83
Çevrimiçi

41.0k
Kullanıcı

4.4k
Konu

426.2k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum