Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

• Bu ileti silindi!

• @onurakbas Teşekkür ederim. CDL commercial driving licence olarak geçiyor. Kendi içinde çeşitleri var. Ben Tır kullanmayı planladığım için CDL A olanı için sürecimi devam ettiriyorum. Şu şekilde bir özetleme oluşturdum chatgbt yardımıyla:

Amerika'da CDL (Commercial Driver's License), ticari araçları kullanmak için gerekli olan ehliyettir. Bu ehliyet, büyük kamyonlar, otobüsler ve belirli ticari araçları kullanabilmek için gereklidir.

CDL Çeşitleri
    ABD'de 3 ana CDL sınıfı vardır:

CDL A (Class A) – En Geniş Kapsam
    ✅ 26,001 lbs (11,793 kg) veya daha ağır araçları ve 10,000 lbs (4,536 kg) üzeri römorkları çekebilen araçlar
    ✅ Tır (Tractor-Trailer), Tanker, Çift Römork, Düz Yataklı Kamyonlar (Flatbed), Büyük Treylerler
    ✅ CDL B kapsamındaki araçları da kullanabilirsiniz

CDL B (Class B ) – Orta Seviye Ticari Araçlar
    ✅ 26,001 lbs (11,793 kg) ve üzeri araçlar, ancak 10,000 lbs (4,536 kg) üzeri römork ÇEKEMEZ
    ✅ Düz Kamyon (Box Truck), Damperli Kamyon (Dump Truck), Beton Mikseri (Cement Truck), Belediye Araçları
    ✅ Okul Otobüsü, Şehir İçi Otobüs, Turist Otobüsü (Ek Passenger Endorsement ile)

CDL C (Class C) – Küçük Ticari Araçlar
    ✅ 16 veya daha fazla yolcu taşıyan araçlar (P endorsement ile)
    ✅ Tehlikeli Madde (Hazmat – H endorsement ile) taşıyan araçlar
    ✅ Bazı küçük otobüsler, ambulanslar ve belirli özel ticari araçlar

🔹 Ek Yetkilendirmeler (Endorsements)
    CDL alırken belirli tipte araçları kullanabilmek için ek testler ile endorsement almanız gerekebilir:

H (Hazmat) – Tehlikeli madde taşımak için
    T (Doubles/Triples) – Çift veya üçlü römork çekmek için
    P (Passenger) – Yolcu taşıyan araçlar için
    N (Tanker) – Sıvı veya gaz tankerleri için
    S (School Bus) – Okul otobüsü kullanmak için

• @hakan4259 Bilgilendirme için teşekkür ederim. Eğitim süreci, yola çıkma süresi, okul ücretleri, eğitim sonrası iş fırsatları, çevrenizde konuşulan mil başı ücretler vb. konulardanda bahsedebilir misiniz? Türk okuluna mı gidiyorsunuz?
    ABD ye yeni göçmüş biri olarak, bu konuda her türlü tecrübenizin ardınızdan biz göçeceklere çok faydası olacaktır.

• @onuru
    Uzun süreli Airbnb adresini bankada gösterip hesap açabiliyor muyuz?

• ⭐⭐

@mas selamlar, capitalone hesabimi o sekilde olusturdum herhangi bir sorun olmadi.

• @onurakbas

Benim gitmekte olduğum okulda eğitim süreci 1 hafta teorik, 2 hafta pratik. Önceden deneyimi olanlar için pratiği 1 haftada hallederek 2. haftanın sonunda final testi vererek okulu bitirmek mümkün. Okul tamamlanınca BMV gidilip başvuru yapılıyor, o anda bir kağıt çıktısı veriliyor, plastik kart gelene kadar kullanılabilmesi için. Kartın kendisinin teslimatı 7-10 gün arasında verdiğiniz adrese oluyor.
    İş fırsatları için genel olarak açıkta kalan duymadım, görmedim. Talep makul seviyede. Direkt lojistik firmalarının web sitelerinden ön başvuru yapabiliyorsunuz. İlk aşamada tecrübe olmadığı için her firma sıcak bakmıyor ama bazı firmalar 1-2 haftalık usta şoför ile eğitime çıkartarak sonrasında Tır teslimatı yapıyor.

Eğitim ücretlerinde yelpaze geniş; Eyalate, içeriğe göre değişir. Örnek olması için göz atabilirsiniz:

• Selam arkadaşlar,

Size 1.5 senelik Amerika deneyimimi, yaşadığım problemleri ve kendime göre edindiğim tecrübeleri anlatmaya çalışacağım. Açıkçası bu yazı bir deneyim paylaşımından çok, “Green Card topluluğu ne yapıyor, hayat nasıl gidiyor, benim yaşadığım problemleri yaşayanlar var mı, varsa bunları nasıl aştılar?” minvalinde bir paylaşım olacak.

Ne oluyor arkadaşlar? Çevremde, ister Green Card’lı olsun ister F1 vizesiyle burada bulunanlar olsun, herkes bir buhran içinde Amerika’da hayatta kalmaya çalışıyor. Evet, “hayatta kalmaya çalışıyor” diyorum. Çünkü burada hayatını sorunsuz ve stressiz sürdüren çok az insan tanıdım, en azından kendi çevremde.

Ne değişti? Biz mi beklentilerimizi çok yükselttik, yoksa gerçek Amerika bu muymuş? Şimdi bu cümleleri çoğul şekilde kuruyorum, belki yanlış anlaşılır ama lütfen samimiyetime verin.

1.5 yıl önce buraya geldiğimde İngilizcemi geliştiririm, okula yazılırım, kendime yatırım yaparım diye hayaller kuruyordum. Ama geçim kaygısı, çalışmak zorunda kalmak derken buna hiç vakit ayıramadım. (Daha bugün, yeni taşındığım Austin’de dil kursu başvurusu yaptım mesela.) Konuşma dilinde belli bir seviyeye gelmiş olsam da, “Amerikalı” biriyle arkadaşlık kurmanın ne kadar zor olduğunu yeni yeni anlamaya başladım. Üstelik bunun sadece bana özel olmadığını, İngilizcesi çok iyi olanların bile benzer sıkıntılar yaşadığını gördüm.

Sosyallik… bilmiyorum, sanırım burada bu kavramı unuttum. Zamanı nasıl kullanacağımı, her saati hesaplamanın yorgunluğunu, her gün “ne yapıyorum ben burada” diye kendimi sorgulamanın ağırlığını yaşıyorum. Buradaki yaşam biçimini ve insan ilişkilerini tanıdıkça, kendimi buraya daha fazla yabancı hissetmeye başladım.
    Amerika’daki bireyselci zihniyetin, bizim gibi daha kolektif düşünen doğu toplumlarıyla ne kadar zıt olduğunu fark ettikçe bu yabancılık hissi daha da derinleşiyor. İnsanlar sanki otomatik pilottaymış gibi, yüzeysel ilişkiler içinde yaşıyorlar. Gerçek bir bağ kurmak, samimi bir sohbet etmek neredeyse imkânsız gibi. Ve bazen düşünüyorum… Belki de bu zihniyete hiçbir zaman tam anlamıyla sahip olamayacağım. Belki de bu yüzden kendimi hep bir “misafir” gibi hissedeceğim.

Öyle bir yaşta geldim ki (26), ne tam Türkiye’de kendimi var edebildim ne de burada. Günlerim Uber ve Lyft gibi işler yaparak geçiyor. Belki bu yazıdan sonra “başka iş ara” diyenler olacaktır. Ama FedEx, Amazon, Hertz gibi yerlerde de çalıştım. Hepsinde benzer sıkıntıları yaşadım.

İşin en garip ve düşündürücü tarafı ise, Türkiye’deki arkadaşlarımın gündelik hayatlarının benimkinden daha dolu ve daha mutlu geçiyor gibi görünmesi.

Sahi, biz burada ne yapıyoruz? Özellikle buraya gelmeden önce belli bir iş tecrübesi olmayan ya da Türkiye’deki işini burada yapamayan insanlar için soruyorum: Amerika’ya garsonluk, Uber şoförlüğü, dasher’lık, kasiyerlik, Amazon’da depo işçiliği yapmak için mi geldik? Bu işler geçici mi? Eğer geçiciyse, o süre zarfında biz neler kaybediyoruz?
    Bir arayış içerisinde olmak, burada bir gelecek inşa etmeye çalışmak bizden bir şeyler götürüyor mu? Eğer götürüyorsa, hangisi ağır basıyor — kazandıklarımız mı, kaybettiklerimiz mi?

Biz Amerika’da ne yaşıyoruz?
    Siz ne yaşıyorsunuz?

• ⭐⭐

@R-Mutt Yazınızı okurken sizin kendinize sorduğunuz her soruyu bende kendime soruyorum

Türkiyede şuan çalıştığım pozisyona gelmek için senelerce emek verdim sonunda istediğim konumdayım bunları geriye bırakıp sıfırdan amerikadan başlamak doğrumu diye kendime çok soruyorum benim yaşımda 32 ne kadar inkar etsemde 32 geldim 🙂

Sonra kendime şunu diyorum çocuklarım benim kadar şanlı olacak mı şanslı diyorum çünkü türkiyede yaptığın işe göre değil tanıdığına göre yada şanslı isen iyi bir pozisyonda işe giriyorsun üni de benden daha başaralı olan arkadaşlarımın bir çoğu asgari ücretin bir miktar üstüne çalışıyor.

Orada başta çok fazla sıkıntı çekeceğimin farkındayım ama kendimi tanıyorum çok fazla kendimden ödün vermek zorunda kalacağız bunun tek sebebi çocuklarıma ileride iyi bir eğitim alması gelecek kurması için

mücadelenizi bırakmayın kendinize bu soruları sorarsanız karamsarlığa ve pişmanlığa düşersiniz kendinize tutunacak bir sebep yaratın dal yaratın onun için mücadele edin her şey zamanla olur

• @T-C-Kubilay-Dikici ben de benzer duyguları yaşıyorum; üstelik 42 yaşındayım 🙂

Sizin sorduğunuz o soruyu eşimle biz de sık sık birbirimize sorarız: “Çocuklarımız bizim kadar şanslı olacak mı?”

Belki de motivasyonumuzun %80’i çocuklarımız.

• ⭐⭐⭐⭐⭐

@R-Mutt ilk açıklandığı zaman ile amerika ilk giriş arasında ki zaman farkı 17 ay yapar. Bu süre zarfında 2 yaz geçirmişsin Türkiye de. Yaz sezonu bir otele gidip çalışabilirdin. Orada hem otel hem de mutfak - garsonluk gibi işleri hakkında tecrübe kazanabilirdin. Bu işler dışında el becerisi olan teknik servisler de çalışabilirdin. Kısacası sen kendini geliştirmeden Amerikaya gelirsen tabiki de bu şekilde yazıyı sana yazdırır. Eğer elinde bir meslek varsa buradan forum aile üyeleri sana yardımcı olacaktır. Fakat sen hep bana hep bana hayatını sürdürmüşsün. Mesela gitmeden gideceğin aile üyeleri ile irtibata geçtin mi onlara mesaj attın mı plan program yapmadan gitmeyin diyoruz. Çünkü o videoları seyrettin hemen delivery işlerine saldırdın. Kimse ilk hesabı açıldığı zaman ki kazançları açıklamıyor. Böyle bir videoya denk gelmedim. Sen şimdi linkedin - glassdoor kısmından iş ilanlarına bakıyor musun. Anlık geçici saatlik işlerin yayınlandığı facebook marketplace - craglist gibi sitelere bakıyor musun. Kısacası sen adımları atmadıkça kimse seni gel hadi çalış diye kimse çağırmaz. Şimdiye kadar hangi şirketlere başvuru yaptın. Mesela amazon depolarına - wallmart mağazalarına eleman arıyorlar. En basit bir site koyuyorum sana yüzlerce ilan var.

• ⭐⭐⭐⭐

@ayvalik10 Lütfen hitap şeklimize dikkat edelim, "sen" dili yerine daha nazik bir üslup kullanalım. Ayrıca eleştirel bir yaklaşımdan kaçınmak çok önemli. Eğer paylaşmak istediğiniz öneriler varsa, elbette kendisi memnuniyetle dinleyecektir. Kişinin motivasyonunu düşürecek ifadeler yerine, daha çok moral verici sözlerle destek olmaya çalışalım. Çünkü yazdığınız bu mesaj kendisini daha kötü hissetmesine neden olabilir.

Unutmayalım, bu süreç zaten yeterince zor. Birbirimize güç vermek için buradayız.

• @R-Mutt endişeleriniz de çok haklısınız. İnsan hayatını bir bavula doldurup hiç bilmediği bir kültüre yolculuk yapıyor. Ama zaten en büyük başarmak bence bunu yapmaktır. Türkiye'de tanıdığım kaç kişi buna cesaret eder diye bence bir sorun. İnanın çogu lafta kalıyor. Siz zaten buna cesaret edip başarmışsınız. Oradaki yaşantı tabiki kolay olmayacak ama takılmadan sabit durmadan insan geliştirmeli kendini, sosyal çevre, iş, hayat tarzı buna siz ne eklerseniz (ev, araba maddiyatcı bakışlar için). Türkiye'deki arkadaşlarınız ne mi yapıyor ben işletmeciyim, yaşım 44 şuan kasada otururken size yazıyorum. Etrafımda 3-4 kafe var. Bize gelip önce en ucuzundan dürüm yiyorlar, kalan parayı hesaplayıp bir kahve alıp akşama kadar oturuyorlar. Çünkü iş, çalışmak, üretmek yeni gençlikte biraz sıkıcı, ha diyeceksiniz üreten ne kazanıyor maalesef kazanamıyor. Kazansa da huzurlu harcıyamıyor. Adalet bitti diyoruz ama bence en temelde ahlakta bir çöküntü var maalesef. Herkes diye burada cümleye başlıyor hak arayan ama o herkes nedense sadece kendi düşüncesindekiler oluyor. Hiç bir zaman herkes olmuyor ve bir gün geliyor sizde hak arıyor oluyorsunuz. (Bunu illa Adalet sarayında olarak düşğnöeyin trafikte, okulda, markette, ışıklarda, parkta vb) Güçlünün kanunu geçerli şuan güzel ülkemde ben kısa vadede (10-15 yıl) hiç bir iyileşme beklemediğim gibi daha kötüye gideceğine inanıyorum. Bence mücadeleniz yeni başlamış pes etmek en kolayı, ama sabit kalmayın. Hareket iyidir. İş değiştirin, ortam değiştirin kendinize plan yapın, yürüyüş spor, sinema hayatınız sadece çalışma ve uyku üzerine kurulu oldugunda sorun başlıyor bence. Size bol şanslar, herşey gönlünüzce olsun.

• @akara bu arada küçük bir ekleme yapayım sosyal medyadan bakarsanız ülkemiz Alis harikalar diyarı herkez fenomen hayatı yaşıyor. Boşu dolu gibi göstermekte üzerimize yoktur. Bu sizi yanıltmasın.

• @akara kesinlikle size katılıyorum, yolunuz açık olsun. Orlando'ya yerleşmeyi planlıyorum. Yolunuz düşerse beklerim.

• @R-Mutt değerli kardeşim,
    çok önemli bir yaş aralığında büyük bir adım atmışsın. Öncelikle bunun için tebrik ederim. Attığın bu büyük adım için değer mi, değmez mi? sorularının cevabı senin çabalarının derecesi gösterecek. Şunu belirtmek isterim ki ülkemiz ile ABD'yi asla kıyaslama çünkü bu Kivi'yle Nar'ı kıyaslamaya benzer. Kıyaslamaları, arkadaşlarının sosyal paylaşımlarını bir kenara bırakıp sevdiğin bir alanda uzmanlaşmanın yollarını araştır ve ABD bunun için önemli bir ülke. Hayal ettiğin şeyleri gönülden iste ve emin ol hayat sana bu anlamda çok farklı kazanımlar ve deneyimler sunacaktır. Yolun izin açık ve her şey gönlünce olsun,

• @R-Mutt
    Merak ettiğim bi şey var hocam; uber ve lift yaparken insanlarla sosyalleşemiyor musunuz? İnsanlar ne kadar resmi olursa olsun bi temas oluyor, belki aynı müşteriyi bi kaç defa alıp bir yerlere bırakıyorsunuz. Açıkçası ben sırf ilk zamanlarda sosyalleşme sorununu bu şekilde çözerim ve çevre edinirim diye uber yapmayı düşünüyordum.

• @TommyGun çok teşekkürler bizde phıledalpıa ya yerleşeceğiz ilk etap ta bende beklerim.

• @okokok Ben geçim anlamında babamın hayatının benim hayatımdan daha kolay olduğunu biliyorum. Çocuklarımızı çok iyi yetiştirmeye çalışsak da bu karmaşada benden daha fazla zorlanacaklarına eminim.
    Mesele aslında şans, çalışma hayatının zorluğu veya geçinme zorluğu değil @T-C-Kubilay-Dikici 'nin ifade ettiği gibi ülkede kayırmacılığın, haksızlığın yaygın olması.
    Okuduğum veya takip ettiğim kadarıyla Amerika tecrübe edenler arasında üstelik orada göçmen olmalarına rağmen ülkemizdeki gibi kayırmacılık, haksızlık yaşayan pek yok. Ya da bu tecrübeleri gene oradaki bizim insanlarımız sayesinde yaşıyorlar. Benim motivasyonum da bu.
    Allah hepimize gönlümüzdeki güzellikleri nasip etsin.

• @R-Mutt merhaba
    Oncelikle samimi paylasiminiz icin tesekkurler. Nacizane tavsiyem,Turkiye ortaminizin benzerinin burada asla olmayacagini kabul edip, burada kendinize mutlu olabileceginiz,hatta gerekirse yalniz bile mutlu olabileceginiz rutinler olusturmaniz. Rutinler insani evinde hissettirmekte iyidir.
    Bu yolculukta karsiniza ister Amerikali, ister Turk olsun, iyi insanlar cikar ve dostluklar kurabilirseniz ne mutlu,ama cikmiyorsa zorlama yada bazilarinin yaptigi gibi yirtinmak dogru bir sey degil. Sosyalleseyim derken tuhaf tuhaf bir suru tip psikolojinizi daha cok bozabilir. Ozellikle Turkiye'de olsa asla muhattap olmayacaginiz vasat tiplerle sakin ola yalnizlik yuzunden muhattap olmayin.
    Kaliplari bos verin eger Turk filmlerini cok seviyorsaniz izleyin, ingilizcen gelismez diyenlere aldirmayin,cunku hayatta her sey getiri,goturu olarak hesaplanir. Gocmenlik zor bir psikoloji ve bunun bilimsel ispatlarida var. Kendinizi kaliplasmis dogrulara hapsedip dahada zorlastirmanin anlami yok.
    Is konusundada cok gencsiniz. Bir suru dalda egitim alabilir,ufacik bir sertifika ile bambaska is kollarina girebilirsiniz. Ticari bir hedef koyup kendinize,para biriktirip bununla ilgili arastirmalar yapip kendi isinizide yapabilirsiniz. Bence Amerika'nin en guzel tarafi hayal kurmana musade etmesi cunku gerceklestirme ihtimali kuvvetli.
    Iyi taraflarini gormeye calisin,evet ulkemizde dostumuzla hos bir sohbet esliginde ictigimiz kopuk kopuk kahvenin tadi hic bir seye degisilmez,ama buradada o mutlulugun yerine baska mutluluk koymalisiniz,sabah bir orman yuruyusu,rahatca bisiklet surebilmek ezilme risksiz. Somine yaninda kitap okumak. Artik neyle mutlu oluyorsaniz. Diyebilirsiniz ki calismaktan firsat kalmiyor,haklisiniz ama sizin gibi genc biri dunyanin her yerinde ekonomik rahatliga kavusmak icin daha fazla efor sarfeder. Zamanla calismanin azalip,kendinize ayirdiginiz vaktin cogalmasini istiyorsaniz,ne is yapacaginiza karar verin ve bir an once o dogrultuda ilerleyin.
    Son olarak sunu soylemek istiyorum. Gunun sonunda her seye ragmen mutsuzsaniz,donmek dunyanin sonuda degil,bir basarisizlikta degil,insan aradigini bulamayabilir,yada mutlu olacagini dusunduren seyleri elde ettikten sonra mutlu olmadigini anlayabilir. Hayatta her seyi aslinda bir avuc mutluluk,ve biraz huzur icin yapmiyormuyuz,su uc gunluk dunyada olmuyorsa kisi kendini,psikolojisini bitirmek pahasina devam etmemeli,uc yil bunun icin iyi bir sure. Bu surenin sonunda hala mutsuzsa bence donmeli zaten degmez cunku.
    Siz siz olun herkesin dogrusunu bosverin,kendi dunyanizi yaratin onu yasayin. Agzi olan konusuyor,interneti olan yaziyor. Buradada berbat bir hayat yasayip memleketteki arkadaslarina hava atmak icin mutlu taklidi yapan cok,Turkiye'dede buraya asla gelebilme ihtimali olmadigi icin,burayi kotuleyip kendi hayatini, gelecekten zerre umudu olmadigi halde,guzelmis gibi gosterenler var. Her yerin iyi ve kotu taraflari var. Onemli olan siz "ne",
    "nasil "bir hayat istiyorsunuz..Kendinizi dinlemeye devam edin,cevaplar sadece sizde...
    Tum aradiginiz guzelliklerin sizi bulmasi dilegiyle🙏🪷

• @R-Mutt Dostum öncelikle duygularını samimi ve şeffaf bir şekilde ifade ettiğin için kendi adıma teşekkür ederim.Burdan ahkam kesiyor gibi olmayı asla istemem insan ne yaşadığını kendi bilir elbet ama inan yaşın çok genç, sıfırdan başlamak için çok güzel bir yaş.Dünyanın neresine gidersen git ilk yıllar her zaman en zordur sakın pes etme.Göçmenlik psikolojini iyi bilirim, hiçbir şeye benzemez. Ama Hiçbir şey de sonsuza kadar sürmez.Emin ol burda kalıyor olsan belki de tek tutunduğun dal ailene yakın olmak olacaktı. Mesleki birikimini , uzmanlık alanlarını bilmiyorum ama iyi kötü bir yerden başlamışsın onları basamak olarak gör. Cebinde bir mesleğin olsun.Online sertifika veren kabul gören bir çok sektör bir çok alan var.Linkedln gibi platformlara üyeliğin olsun.Sen en büyük cesareti giderek yapmışsın , yol uzun yol yorucu ama tünelin sonundaki ışığa da güven,psikolojini sağlam tutmaya çalış.Şans seninle olsun arkadaşım🍀

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

Çevrimiçi Kullanıcılar

118

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.1k

| | | |