Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam
2.3k 410 208.9k 452

• @Mr-Yavuz @warmgrey @erenotti @charon @Redbeard @finalhope @Emre Kurtulmus tum yazilanlari okudum cok guzel entryler. Konu herhalde yanlis anlasildi cunku ben herhangi bir kiyaslama yada ulke guzellemesi/kotulemesi yapmadim.

Burasi ilk gelene ve duzen oturana kadar cok zor olacak bunu herkes bilsin ki psikolojik olarak husrana ugramasin dik dursun istedim biraz da icimi dokmek istedim.

Yanlis anlasilmasin ama ben Ingilizce masterla, bir firmada mudur is teklifi ile geldim green card alindiktan sonra. Ingilizcem de hatri sayilir seviyede iyi 🙂 Gocmen olmak ozunde zor, geldigimizden beri 2 eyalet 3 sehir 3 ev 3 araba degistirdik. Yapilmaz denen seylerin cok buyuk bir kismini yaptik. Ben Amerika’da degil Amerika’yi yasamanin nasil oldugunu anlatmaya calistim aslinda. Herkesin hayati kendine tabi ki..

Youtube da market videosu, ev kirasi yada araba fiyatlari izlemeye devam edip gelecek arkadaslarim kazin ayaginin perdeli oldugunu aci yoldan ogrenecek 🙂

Selametle.

• @warmgrey emeginize saglik cok guzel yazi olmus.

• @finalhope pembe tablolara inanmayin hepsi iluzyon 🙂 Dallas hakkinda ne konuda bilgi isterseniz yazabilirim seve seve 🙂

• @erenotti cok hakli tespitler elinize saglik

• @Emre-Kurtulmuş elinize saglik

• Para+green card+meslek yada elinde bilezik+ genc mümkünse bekar+ingilizce = milyoner olma formula.40 inda iyi bir net worth olur

• Arkadaşlarımızın hepsi çok güzel tespitler yazmışlar. İlk zamanlar zor, biraz dirayetli olmamız lazım.

Benim gözlemim de genelde şu oluyor, evli gelen arkadaşlarımın, genelde kadın tarafının alışma süreci bir tık daha uzun oluyor (eğer market alışverişi yapan influencer değilse, onların keyfi yerinde ne de olsa), çünkü Türkiye’deki arkadaş çevrelerine, ailelerine, kuzenlerine vs çok bağlı oluyorlar. Bu durum bir süre sonra erkek tarafına bir miktar psikolojik baskı olarak geri dönebiliyor. Sadece alışma sürecini uzatmaktan başka bir işe yaramıyor.

Maalesef bizim geldiğimiz kültür ve yetiştiğimiz aile yapısı gereği negatif durumları görmeye çok meyilliyiz. Bu negatif durumları ve duygu durumunu videolu görüşmelerde aile ve arkadaşlara aktardığımızda, zor olan süreç daha da zorlaşıyor. Bazı arkadaşlarımız süper motive ederken, Amerika’yı bilmeyen bazı arkadaşlar ise destek yerine köstek olabiliyorlar.

Asırlar boyunca savaşlar ve yokluk gören bir millet olarak sağlamcılık genetiğimize işlemiş, macera yaşamaktan korkutularak yetiştirildik. Göçmen olmayı isteyerek, aslında bu tür genetik özelliklerimizi törpülemeye de çalışıyoruz; ki zor durumlara meydan okumak insanı geliştiren ve güçlendiren bir olgu. Biraz da hayatın keyifli yanlarını görsek her şey kolaylaşacak aslında, çok hedef odaklı insanlarız ve hedefe varınca huzura ereceğimizi düşünüyoruz, aslında asıl olay o hedefe varmak değil, hedefe giden süreçten keyif alabilmek. Bir hanım arkadaşımız önceki iletilerde bahsetmişti, Houston’a yerleştiklerini, her şeyi yavaş yavaş hallettiklerini ancak süreçten de çok keyif aldıklarını söylemişti, biraz böyle olmak lazım.

Herkese bol şanslar diliyorum 🍀

• @erenotti kadinlar, düşündüğünüzden daha dirayetlidir siz hiç merak etmeyin biz erkolar olmadanda kendi basimizin caresine bakabiliriz

• @bahar_aydin
    Bahar Hanım, size katılıyorum. Ayrıca erkolar kapatılsın 😄

• @warmgrey Yazınızı çok beğendim, emeğinize sağlık. Bizim de birkaç hafta oldu. Bir süre sonra deneyimimi sizin gibi kendinden emin bir şekilde yazmak isterim. Sağlıcakla kalın

• Son sayfalarda yazılanları okuduktan sonra youtubedaki bi video geldi aklıma. Buraya bırakıyorum. İzlemenizi şiddetle tavsiye ederim.

New York'da Diyarbakırlı basarili bir pizzacı olan Hakkı Akdeniz in hikayesi;

https://youtu.be/P-ny72lYq-w?si=GL6mqYuYrlRDclZ4

• @warmgrey
    Bircok noktada hakli oldugunuzu soyleyebilirim. Ancak bu konuda, “Eğer ingilizce bilmiyorsanız da, Türklerin çok olduğu yerlere gitmenizi öneririm”. Size asla katilmiyorum ve bu tavsiyenizi dinleyecek birisi kendisine yapabilecegi en buyuk kotuluklerden birini yapacaktir. Bu durum ilk baslarda size kolaylik sagliyor gibi gorunebilir ama adapte olmanizin onundeki en buyuk engellerden birisidir. Size sadece gununuzu kurtartir. Gocmenliginizin ilk baslarinda attiginiz adimlar uzun bir sure sizinle beraber kalir. Kisinin dil bariyeri varsa, bunu bir an once asmak icin her seyini ortaya koymasi gerekir. Bunu da kendisini zorlayarak, local insanlarla bir arada vakit gecirerek hizli bir sekilde asabilir.

• @zge İnanılmaz bir mücadele. Mutlaka izlenmeli.

• @ugursway Kesinlikle haklısınız. Suya atılan bir çocuğun yüzmeyi çırpına çırpına kendi öğrenmesi gibi.
    Bu dil native konuşanlarla yoğun bir şekilde iletişim kurmadan öğrenilmez, hele her günü Türklerle geçen birisinin dile ve kültüre adapte olması çok zorlaşır, zaman içerisinde ilerleme sağlayamayınca da ben kendim bu işi beceremeyeceğim heralde deyip iyice kendisini geri çekmeye başlar.

• @istalin merhaba, bu münakaşa yazılarına yanıt vermeyi doğru bulmuyorum ama buraya kayıtsız kalamadım. Evet haklısınız Amerika burası, bizi neler bekliyor az çok tahmin ediyoruz ama taşınma süreci başladığında ve manen çok çok zorlu olduğunda insan kendine "neden" sorusunu o kadar çok soruyor ki.. @Mr-Yavuz "gelmeyin" i taşınmayın asla, burası şöyle böyle anlamında söylemiyor.. Buna her anlamda hazır değilseniz gelmeyin demek istemiş. Evet taşınmadan anlayamıyorsunuz ne kadar hazır olduğunuzu. Bazen insan kendini yeni doğmuş bir bebek gibi hissediyor, çünkü ingilizce bilseniz de her kelimeyi bilmiyorsunuz, her versiyonu bilmiyorsunuz, anlamıyorsunuz. Kültür olarak Avrupa'ya asla benzemiyor, onu özümsemek epey zaman alıyor. Hepsini topladığınızda madden ve manen ne kadar hazır hissetseniz de göç bir yas süreci ve insanı çok zorluyor. Bunu bilerek gelebilmek önemli. Kira, market, aylık harcama ile ilgili binlerce youtube videosu var, dilerseniz oralardan inceleyebilirsiniz.

• Yaklaşık 3 aylık bir göçmen olarak en garibime giden, türklerin birbirleri arkasından sallaması. 😆 forumda da hep okuyordum da bu kadar beklemiyordum.

• @Didem-G dikkatli olun.Ozelini hemde en onemlisi status ve vergini kimse ile paylasma .yoksa canin yanar hemde hiç tahmin etmedigin birinden.Ya irs ve sikayet eder ya sana evlilik icin yazar şirketine tel acar seni sikayet eder vs vs.Mumkunse kendi adını bile kullanma turk topluluklarinda mesela Adin didem ise ayse de deniz de ,kendi asil adını kullanma.

• @Henry-bloor, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

@Didem-G dikkatli olun.Ozelini hemde en onemlisi status ve vergini kimse ile paylasma .yoksa canin yanar hemde hiç tahmin etmedigin birinden.Ya irs ve sikayet eder ya sana evlilik icin yazar şirketine tel acar seni sikayet eder vs vs.Mumkunse kendi adını bile kullanma turk topluluklarinda mesela Adin didem ise ayse de deniz de ,kendi asil adını kullanma.

Bu paylasima malesef ki katiliyorum. Asla ozel bilgilerinizi ve detaylarinizi baskalari ile paylasmayin! Hicbirsey yapmasalar bile dedikodunuzu yapiyorlar. Biz bunu malesef cok yasadik. Bizim haricimizde bu duruma maruz kalanlara da sahit olduk. Detaylara girmeye gerek yok. Belirli bir sure burada yasayanlar durumun farkindadirlar diye dusunuyorum.

• @Henry-bloor Nasıl ya, inan kafamda oturtamadım. 🙃 Ben düzgünce ev iş arası gelip gidip vergimi adam akıllı öderken gelip neyimi şikayet ederler. Kötü kalpliler hepimizden uzak olsun umarım. 🥲

• @MySea Yani en fazla yapılan muhabbetler Türkiye’de ne iş yapıyordun. Hangi şehirden geldiniz vs. Şeklinde oluyor. Ama yorumlarınızdan sonra ayrıca dikkat edeceğim muhabbetlerime.

Benzer Başlıklar

• COVID19 surecinden sonra nasil bir ABD bekliyorsunuz?

16
    0 Oy
    16 İleti
    669 Bakış
    redsat2000R
    @MuratUsa small business dediğimiz devlet destekli bizdeki karşılığı Kobi olan alanlar . Yeteneginize göre yapabileceginiz işler veya Mavi yakalılarin başka işveren altında yaptıkları işler. Sanırım bu krizi en büyük beyaz yakalilar yaşayacak. Etkisi büyük olacak . Harcamalari konusunda küçülmeye gitmezlerse sancılı dönem onları bekliyor. Küçük adımlar atan bizler ise ayağımızı yorganimiza uzattmamiz daha kolay. Büyük denizde bir gemi batar ceviz kabuğu asla batmaz.
  • ABD'deki sinekler, böcekler ve diğer haşereler

97
    1
    0 Oy
    97 İleti
    5k Bakış
    goodluckG
    4 civciv aldik artik bogazlattirma simdi bana kaderimizde varmis napalim
  • ABD'de şirket açma ücretleri

23
    19 Oy
    23 İleti
    2k Bakış
    N
    @debbieLA77, ABD'de federal devlet tum eyaletlerdeki gelirlerden (sahis yada sirket geliri fark etmez) vergi alir. Bazi eyaletler bu federal hukumete ek olarak eyaletinde gelir elde edenlerden vergi alir, bazi eyaletler ise almaz. Ozetle bazi eyaletler "Federal+Eyalet" bazi eyaletler ise sadece "Federal" gelir vergisi toplar.
  • Turist vizesiyle ABD'ye girip kaçak yaşamak

Kilitli Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam
    28
    1 Oy
    28 İleti
    19k Bakış
    crazycellsC
    Ercan Bey zaten ettigi kufurlerle amacini belli etti sanirim. Forumda sinkafli kufur kesinlikle kabul edilebilir degil, o nedenle kendisi forumdan cikarilmistir. Bu konuyu sanirim her acidan kapatabiliriz. Zaten ABD'de yasal statuye sahip olmadan yasamak hic kimseye tavsiye ettigimiz ya da destekledigimiz bir fikir degil. Ozellikle Turkiye'de yasayan kisilere verilebilecek en iyi ornek su an Turkiye'de bulunan Suriyelilerdir sanirim, yasal olarak hukumet tarafindan alinmalarina ragmen cektikleri ve yasadiklari ortada... Bir de bunun hukumet tarafindan desteklenmeyen seklini dusunun. ABD hukuk ulkesi oldugundan, kacak olsaniz da bazi haklariniz kesinlikle oluyor, ama bu sizi yaniltmasin. Benim gorebildigim kadariyla insanlar kacak olarak ABD'de yasamis fakat daha sonra cok sansli bir sekilde ABD vatandasi ile evlilik yapip yasal statu kazanan kisilerden oldukca etkilenip, kacak yasamanin rahat oldugu fikrine kapiliyor. Oysa sizin gordugunuz, artik illegal statuye sahip olmayan ve cok sansli olan birisi.
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

41

60.8k

Kullanıcı

5.1k

Konu

534.8k