Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • @knnrn 2018 Vergi Dilimleri (Gelir Vergisi) içinde söyledi:

    @gizemyavuz92 Gizemcim vergi ABD'de olduğunuz süreye göre değil gelire göre belli olacak.

    Koray 2018 de sadece ocak, şubat ve martta çalıştı. Kalan zamanda usa içinde gelirimiz olmadı. Ama Tr'de işe girdi şuan çalışıyor, Martta işten ayrılacak. Yine de bize ödeme çıkacak mı acaba ya ? Bize sorarlar mı acaba Türkiye'de çalıştınız mı bir yerde ? Sorarsa o zaman ne demeli ?!
    Durum çorba 😕


  • @knnrn dediğiniz gibiyse vergi olarak amerika turkiyeye göre cennet sayılır 600 700 birim parayı ben burda sadece 2 aylık faturaların içinde vergi olarak veriyorum


  • Kenancım aklıma geldi de, koray maaş hesabı açtıracağı zaman green card var mı diye bir ibare vardı forumda, bize sormadılar özellikle ama bizde o kısmı boş bıraktık. Evet veya hayır demedik.. Ne için sorduklarına anlam verememiştik..

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @gizemyavuz92 Sıkıntı yok, Türkiye'deki gelirin vergisi ödendiği için ayrıca vergiye tabi değil.


  • @knnrn 2018 Vergi Dilimleri (Gelir Vergisi) içinde söyledi:

    @gizemyavuz92 Sıkıntı yok, Türkiye'deki gelirin vergisi ödendiği için ayrıca vergiye tabi değil.

    Kenan söyle Nisan'da ne getireyim sana 🙂 🙂 O kadar sevindim ki, anlatamam. Çok sağol cevapladığın için.

  • ⭐⭐⭐

    @mr-hakan 2018 Vergi Dilimleri (Gelir Vergisi) içinde söyledi:

    Sayın @FreeWoRLD hocam benim anlamadığım bir nokta var örnek üzerinde anlatmak isterim . Mümkünse cevaplarsaniz sevinirim saatlik ücreti 18 dolar olan ve haftada 40 saat çalışan evli ve bir çocuk sahibi bir birey için
    Haftalık kazanç 720 usd ,
    Yıllık kazancı da 52 haftadan hesaplayınca
    37.440 usd yapıyor . Bu şahıs ek işlerden , yılın 52 haftası boyunca toplamda 12000 dolar daha kazandı diyelim.

    Şahsın sağlık sigortası için ayırdığı yıllık rakam 2400 usd olsun tüm aile için
    Bu şahsın kaba vergi hesabını bu şekilde mi yapacağız .
    37.440+12.000 = 49.440
    49.440 - 24.000 = 25.440
    Yani vergiye söz konusu gelir miktarımız 25.440 usd
    İlk gelir yüzdesi olan 19.050 usd için vergi miktarı :1.905 usd
    Geri kalan gelirimiz olan 6.390 usd içinde 766,8 usd olarak toplamda 1905+766,8=2.671,8 dolar mı vergi vermek gerekecek tüm sene kazandığımız 49.440 dolardan . Umarım kafanızı çok karıştırmamışımdır. Şimdiden tesekkur ederim.

    Merhaba sn @Mr-Hakan

    $2400 sağlık sigortasına ödenen miktar, toplam vergilendirilebilir gelirinizi düşürüyor olması gerekiyor. Ayrıca varsa 401k gibi diğer giderlerde düşülecek.

    Bu durumda vergilenecek gelir $49,440 - $2,400 - $24,000 = $23,040 oluyor.
    2018 güncellemesine göre federal vergi bu miktar üzerinde $2,383 oluyor. ($1,905 ilk dilim, $478 ikinci dilim ($3,990 * %12 = $478)
    Çocuk indirimi $2,000 düşerseniz toplam vergi ödemesi bu durumda $383 oluyor.

  • ⭐⭐⭐

    @Mr-Hakan

    Bir konu daha var, eklemeyi unutmuşum.
    Earned Income Tax Credit diye bir vergi indirimi var. Eğer geliriniz aşağıdaki tabloda görülen oranların altında kalırsa, yine tabloda görülen oranlar kadar vergi indirimi ve hatta vergi iadesi alıyorsunuz. (Çünkü Earned Income Tax Credit, refundable bir credit tipidir)

    Örnek olarak, 1 çocuklu ailenin senelik geliri (vergilenebilir geliri) $46,010’un altında kalırsa, $3,461 indirim alıyorsunuz.

    Bir başka deyişle; Yukarıda verdiğiniz örnekte $12,000 ek gelir yapmak yerine daha az ek iş yaparak $8,500 kazanırsanız, yıllık gelir $45,900 gibi düşmüş olur. Bu sayese aşağıdaki tabloya uygun hale gelirsiniz ve $383 vergi borcu olan bir durumdan $3k’den fazla vergi iadesi alacak duruma gelirsiniz.
    Bir nevi $12.000 ek gelir yapmak yerine, $8500’lik ek iş yaparak yaklaşık $12,000 kazanmış olursunuz 🙂

    Not:
    Tüm bu hesaplar elbette farazi çünkü FICA (Social Security) kesintileri yok. FICA dahil olduğunda tabiki hesaplar komple değişecektir

    alt text


  • @freeworld hocam peki bir soru daha sorayım gelir vergisi hesaplanırken o evde yaşayan her bireyin kazancı mı sayılır yoksa sadece bildirimi yapan şahsın mı kazancı sayılır


  • Greencard ile ABD gocmen statusu kazandiktan (greencard'inizin uzerindeki "resident since" tarihinden) sonra tum dunyada kazandiginiz gelirleri beyanla yukumlusunuz (istisnalar mevcut). ABD gocmen statunuzu kazandiktan sonraki tarihlerde ABD disinda size dayatilan vergiler icin Foreign Tax Credit alabiliyorsunuz. Intuit Turbotax ile birkac yil once boyle bir beyan yapmistim. Yukarida paylasildigi uzere bu tur durumlarda CPA(Certified Public Accountant) yardimi alinmasini tavsiye ederim.


    Foreign Tax Credit

    If you paid or accrued foreign taxes to a foreign country or U.S. possession and are subject to U.S. tax on the same income, you may be able to take either a credit or an itemized deduction for those taxes.

    Qualifying Foreign Taxes
    You can claim a credit only for foreign taxes that are imposed on you by a foreign country or U.S. possession. Generally, only income, war profits and excess profits taxes qualify for the credit. See What Foreign Taxes Qualify For The Foreign Tax Credit? for more information.

    Taken as a deduction, foreign income taxes reduce your U.S. taxable income. Deduct foreign taxes on Schedule A (Form 1040), Itemized Deductions

    Taken as a credit, foreign income taxes reduce your U.S. tax liability. In most cases, it is to your advantage to take foreign income taxes as a tax credit.

    Kaynak:


  • @FreeWoRLD ve @knnrn bahsettigi "vergiden once(pre-tax)" ayirabileceginiz tutarlarin onemini tekrar vurgulamak istedim.

    Bu tutarlar hem federal gelir ve FICA vergi/kesintilerinizi dusurecekler; hem de geleceginize vergi kesintisiz yatirim yapmis olacaksiniz.

    Ornegin HSA icin vergi oncesi gelirinizden ayirip biriktirdiginiz tutarlar bu hesapta birikmeye devam edecek ve sonraki yillarda saglik harcamalarinizda vergilendirilmeden kullanabileceksiniz. Saglik harcamalarinizi bu fona erisen kredi karti benzeri bir kartla yapma kolayligina da sahip olacaksiniz.

    Gelirinizden vergi oncesi ayirabileceginiz odemelere ornekler:

    • 401(k) , Simple IRA gibi emeklilik planlari
    • Saglik sigortasi
    • Hayat sigortasi
    • HSA(Health Savings Account), FSA(Flexible Spending Account)
  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @mr-hakan 2018 Vergi Dilimleri (Gelir Vergisi) içinde söyledi:

    @freeworld hocam peki bir soru daha sorayım gelir vergisi hesaplanırken o evde yaşayan her bireyin kazancı mı sayılır yoksa sadece bildirimi yapan şahsın mı kazancı sayılır

    Bu size bağlı. Genelde evli çiftler için Joint olarak yapmak daha mantıklı. Ama eşler ayrı ayrı da yapabilir.


  • @knnrn hocam soruyu sormamın amacı şu idi misalen ben evliyim ben sene boyunca 40 bin eşimde 30 bin kazandı diyelim . Beraber yapınca 70 binden 24 bin düşüp 401k sağlık sigortası gibi giderleri düşmeden temel anlamda 46 bin üzerinden vergi ödeyeceğiz. Lâkin ben ayrı eşim ayrı yaparsa şu şekilde mi olacak 40000-24000= 18000
    30000-24000 = 6000 Yani ben 18bin doların eşimde 8 bin doların mı vergisini verecek. İkinci seçenekteki gibi ise ciddi anlamda saçma bir sistem olacaktır vergi tahsildarı kurum için

  • ⭐⭐⭐

    @mr-hakan
    Benim bildiğim;
    Bildirimi tekil yaptığınızda eş başına $12,000 standard deduction oluyor (İki eş yine $24k oluyor). Ayrıca kişi başı %12’lik dilime $9,525 dolardan sonra girmiş oluyorsunuz.

    En önemlisi ise; ayrı bildirim yapıldığında yukarıda bahsettiğim “Earned Tax Credit” ve “Child Tax Credit” (ve diğer bazı tax indirimlerini) almaya hak sahibi olmuyorsunuz.

    Kaynak:


  • @freeworld çok teşekkürler hocam gerçek anlamda faydalı bir bilgi oldu bu. Malum türk aklı nasıl vergiyi düşürürüm nasıl giderleri azalırım şeklinde düşündüğümüz için bu konu bilinmesi gerekenler listesinde ilk 3 e oynar


  • Anladığım kadarı ile gelir vergisi hesaplanırken 12k\24k bir muafiyet var. Yani gelir bu rakamların altındaysa vergi yok. Türkiye'de bordrolu bir çalışan daha 1 TL kazandığı an devlet gel bakalım kucağa diyor. İyice uyuz oldum ya. İyi ki işsizim ve devlet tarafından soyguna uğramıyorum. :))


  • @hasnotbeen GSS primi ödemiyor musun?


  • @yalta hocam gss e benzer bir sistem yok her birey kendi kendini sigorta ettiriyor .


  • sayın @mr-hakan Sayın @yalta bahsettiği durum Türkiye yanlış anladınız sanırım


  • Aynen ben @hasnotbeen işsizim dediği ve Türkiye'de olduğu için yazmıştım.Malum GSS olayı da zorunlu ve dolayısı ile @hasnotbeen'in tesellisi de faydasız. 🙂 Gerçi yeni bir kanun çıkarmışlar sanırım belli bir meblağ'ın altındaysa gelir devlet ödeyecek diye ama baba emekli olsa bile GSS çıkarıyorlar genellikle. 2015'de işten ayrıldığımda eşim 2000 TL maaş kazanıyordu bir tek ev bizimdi ve 1 çocuğumuz vardı bana GSS primi çıkartmışlardı 🙂


  • @yalta kusura bakmayın hocam amerikadan bahsettiğinizi düşündüm.
    Turkiyede malesef öyle bir sıkıntı var
    Oz kardeşim evli olmasına , is kazası sonucu engelli kalmasına ve çalışmamasına rağmen kendisine de gss borcu çıkarttılar. İtiraz ettik herhangi bir geliri olmadığını kaldığı evin bana ait olduğunu ve bana kira ödeyemediğini evine giren erzak vb masrafların tarafımdan yapıldığını beyan ettik. Prim borcu silindi. Eğer gelir düzeyiniz yıllık 10 bin liranın altında ise gss borcu çıkmıyor . Lakin önemli olan husus şu . Gelen yıllık gelir hesaplanırken ailenin tamamının gelirine bakılıyor. Yani şahsınız eşiniz varsa sizinle beraber oturan ve çalışan çocuğunuz .


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

70
Çevrimiçi

40.6k
Kullanıcı

4.4k
Konu

423.8k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum