-
Ben de ilk defa extension yaptım bu sene. Yeni bir muhasebeci bulmam lazım şirket için, eskisi iyi iş yapmamış.
-
herkesin bilerek ve isteyerek girdigi bir gemi bu . yaslilar her filimde once oluyor maalesef , gozlukluler ile aralarinda milim fark var 🙂 . latifemi iyi manalarsiniz insallah 🙂
-
@emresurmeli Onceki yil gelir olmamasina ragmen, bircok eyalette "no activity" beyani yapmaniz gerekir. Bunu bir muhasebeci yardimi ile geriye donuk yapabilirsiniz.
Bu yilki vergi beyanina baslamadan once, tavsiyem, oncellikle gecen yilki no activity beyanini yapmaniz.
ABD'de LLC sirketlerdeki giderlerin genel kurallari:
1- Giderlerin isle ilgili olmasi gerekir.
2- Belgelendirme sarti vardir, yani fatura, makbuz veya sozlesme vb gibi. Bu belgeler sirket adina duzenlenmis olmalidir. Eger belge yoksa, kanunen gider sayilmaz.
3- Tasarlanan veya planlanan harcamalari o vergi yili icin gider gosteremezsiniz. Fiilen gerceklesmis olmasi gerekir.
4- Giderler piyasa kurallarina uygun olmalidir. Kurallara uymayan giderler icin yapilan odemeler ortulu kazanc sayilir ve gider olarak kabul edilmezler. Vergi mevzuatina uygun kaydedilmeli.
Asagidakiler genel giderlerdir:
Personel maaslari, ofis masraflari (kira, elektrik, telefon, internet vb), arac ve ulasim giderleri, demirbas ve amortisman giderleri, reklam ve pazarlama giderleri, danismanlik hizmetleri, sigorta ve finansal giderler (sigortalar, bankacilik masraflari vb), is ile ilgili vergiler.
-
@hukukveonline bu durum bizim basimiza da geldi. Esimin ki 4ncu benimki 3 ncu seferde geldi. Her seferinde yenileme basvurusu yaptik. Eger izin veriyorsa online SSA hesabi acip oradan yapin.
-
ITIN ile bu problem çözülmez mi
-
Merhaba arkadaşlar,
2025 yazında J1 Summer Work and Travel programı ile New Hampshire (Salem), Canobie Lake Park bünyesinde çalıştım. Şu an Sprintax üzerinden vergi beyannamemi hazırlıyorum ancak bir noktada takıldım ve tecrübelerinize danışmak istedim.
W-2 formumdaki bilgiler şu şekilde:
Gross Pay (Box 1): 8,540.70 $
Federal Tax Withheld (Box 2): 554.91 $
Sprintax verilerimi girdiğimde, toplam vergi yükümlülüğümün (Tax Liability) 853 olduğunu ancak maaşımdan sadece 555 kesildiğini söylüyor. Sonuç olarak 298 $ federal vergi borcu (Amount you owe) çıkarıyor.
Asıl sorum şu: Sprintax doldururken "About Your College" kısmını atlıyor ve Türkiye-ABD arasındaki Vergi Anlaşması'nı (Article 20 - Tax Treaty) uygulamıyor.WAT öğrencileri için bu vergi anlaşması (5000 $ muafiyet) geçerli değil mi?
Aranızda bu yıl benzer bir borç durumuyla karşılaşan var mı? İşverenin az vergi kesmiş olması normal bir durum mu?
Sistem mi bir hata yapıyor yoksa SWT öğrencisi olduğum için bu %10'luk vergi dilimine girip aradaki farkı ödemem mi gerekiyor?
Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.
-
Bana da her sene mail geliyor. TR'de bir gelirim yok. Vergi beyanında da aynı şekilde gösteriyorum, gelirim olursa da zaten belirtirim. Kendi verilerini koruyamayan bir şirkete değil SSN pabucumu vermem. İşin ilginç yanı kartı veya app kullanmama rağmen özel bir banka benim burada yaşadığının bilgisine nasıl ne hakla ulaşıyor? Devlet bankası olsa anlarım, legal ve etik olmasa bile kurumlar arası veri paylaşımı olabilir. Kaldı ki burada çoğu devlet kurumu birbirine veri vermeyi reddederken... TR'ye gidince üşenmezsem ne var ne yok kartları ve hesabı kapatacağım.
-
-
$ cinsinden, once evin maliyetini 2018'deki satin aldiginiz degerden hesaplayin. Eger bazi iyilestirmeler yaptiysaniz, bunlari da ekleyebilirsiniz maliyet olarak. Sonra satiginiz miktardan maliyeti cikartarak capital gain miktarini hesaplayin. Bunun uzerinden vergi odeyeceksiniz.
Bazi istisnai durumlar var:
Eger evi satmadan once son 5 yilda en az 2 yil evde yasadiysaniz, home sale exclusion var. Bu durumda bekarlar icin $250k, evliler icin $500k'e kadar vergiden muaf olabilir.
Foreign tax credit: Turkiye'deki ev satisindan Turkiye'ye vergi oderseniz, bunu ABD'deki ev satisindan dolayi odeyeceginiz vergiden dusebilirsiniz.
Ev satışını form 1040 ile bildirmeniz gerekir.
Evin satış detaylarını (alış/satış tarihleri, alış/satış fiyatları, masraflar) $ cinsinden form 8949 da bildirin. Kazanç veya zarar bu formda hesaplanır.
Form 8949'dan gelen toplam kazanç veya zarar, uzun vadeli (bir yıldan fazla elde tutulmuşsa, sizin durumunuzda 2018'den beri olduğu için uzun vadeli olacaktır) sermaye kazancı olarak bu forma aktarılır. Uzun vadeli sermaye kazançları, normal gelire göre daha düşük vergi oranlarıyla vergilendirilir.Home Sale Exclusion dan faydalanıyorsanız, bu indirimi Form 8949'da belirtmeniz gerekir.
Türkiye'de vergi ödediyseniz, Form 1116'yı doldurarak bu vergiyi ABD vergi yükümlülüğünüzden düşebilirsiniz.
Belirli limitleri aşan yabancı finansal varlıklarınız varsa, bunları IRS'e bildirmeniz gerekir.
FBAR (FinCEN Form 114): Yıl içinde herhangi bir zamanda yabancı finansal hesaplarınızın (banka, aracı kurum vb.) toplam değeri $10.000'ı aşarsa, bu formun doldurulması gerekir. (Bu form Hazine Bakanlığı'na (FinCEN) gönderilir, IRS'e değil).
Form 8938 (FATCA): Belirli limitleri (ikamet durumunuza göre $50.000 - $400.000 arası) aşan yabancı finansal varlıklarınız varsa, bu formun beyannamenizle birlikte doldurulması gerekir. -
Yok mu hiç tecrübe eden
-
@sisi_yd tubotx pro kullandik bizim icin doldurdu formu
-
ABD disindaki hesaplarinizin toplam bakiyesi 10bin dolar uzerine cikarsa , ABD disindadki tum banka hesap bilgilerini FINCEN ile bildiriyorsunuz. Bunu daha cok kara para aklamayi onlemek icin ABD istiyor. Biz 2019 senesinden beri hesaplarimiz bildiriyoruz bir sekilde 10bin dolari geciyor TRdeki bir hesap, o nedenle hesaplarin hepsini bildiriyoruz. Bu konuda yaptigimiz en onemli sey TRdeki hesap sayisini iki bankaya indirip oradan calismak, kullanilmayan kartlari ve hesaplari kapatmak oldu.
-
Arkadaşlar SSN numaram geldi bir de work permit diye bir şey duyuyorum grenncardlı olarak gelen biri ssn gelince work permite başvurmalı mı ya da bu ikisi aynı şey mi teşekkürler
-
Merhabalar arkadaşlar geçen yaz work and travela gitmiştim ve işverenlerimin bana W2 formalarımı gönderilmesiyle vergi iadesine başvurmaya karar verdim. Bunun için TurboTax'ı kullanmak istedim ve gerekli bilgileri doldurdum ancak gözden kaçırdığım bir yerde yanlışlıkla eyalet bilgileri için resident girdim ama nonresident'ım. Ben bu dosyayı e-file şeklinde gönderdim ve hiçbir şekilde geri alamıyorum veya duzenleyemiyorum. Bunu nasıl çözebilirim? Bilgisi olan varsa teşekkürler.
-
-
You Merhaba, 2016 da DC'ye taşındım, 2017 Kasım'da da DC ehliyeti aldım.2018'in ilk/ikinci ayında da DC'den New Yorka'a taşındım, sonra iş için oradan da Chicago'ya taşındım.
Bu arada elimde New York ve Chicago için imzaladığım ev leaseleri, New York adresimin üstünde olan paystublar ve hatta o zaman proofof income için aldığım "New York ofisinde çalışıyor" belirten yazı var. Bu iki eyaletin de vergisini ödedim TurboTax üzerinden ve elimde de belge var. Fakat Washigton DC "ehliyetin benim üzerimdendi ,full residemtinsin" diyor .Ve bir background check yapıyor şu an, 2018 için bana elimizdeki bilgi doğru mu diye. Ona göre benden vergi isteyecek.
Bu durumu çözecek muhasebe uzmanı ya da yönlendireceğiniz Hukukçu var mı ?
Tüm bilgiler bana yardımcı olabilir.
Teşekkür ederim. -
bu soruların cevaplanmış olduğu ilgili başlık surada:
https://yesilkartforum.com/forum/topic/286/türkiye-den-gelen-gelir-için-vergi
-
Ben de SSN alamayacagimiz kizim icin ITIN basvuru surecimden bahsedeyim. Biz ailecek J1 ile buradayiz. Ben universiteden maas aliyorum ve SSN'im var, esimin EAD'si ve dolayisi ile SSN'i var, fakat kizimiz icin SSN alamiyoruz calisma izni olmadigi icin. Boyle olunca da onu dependant gosterebilmek adina ITIN'e ihtiyacimiz var.
Oncelikle IRS'in sitesindeki agencylerden yakin olan birini arayip randevu aldim. Yanimizda doldurulmus tax return, guncel DS-2019'larimiz, pasaportlarimiz, kizimizin okulundan alinmis onun ogrenci oldugunu gosteren durum belgesi goturduk. Ben tax return'de Child Tax Credit'i isaretlemistim fakat ilk sayfada da yazdigi uzere sadece Dependant olarak $500 vergi indirimi alinabiliyormus onu degistirdi agency'deki kisi. Fotokopileri cekti ve W7 formunu tax returnle beraber gonderdi. Soyledigine gore state tax return, ITIN basvurusu ile beraber yapilmis olacakmis. Bizim bir daha state tax return yapmamiz gerekmeyecekmis, fakat ITIN gelince federali kendimiz yapacagiz. Agency, iki kere randevumuzu degistirmek zorunda kaldigi icin bizden bu islemler icin para almadi, bu yuzden normalde ne kadar tutuyor bilmiyorum. ITIN gelince burayi guncellerim.
2018 Vergi Dilimleri (Gelir Vergisi)
-
@knnrn 2018 Vergi Dilimleri (Gelir Vergisi) içinde söyledi:
@gizemyavuz92 Gizemcim vergi ABD'de olduğunuz süreye göre değil gelire göre belli olacak.
Koray 2018 de sadece ocak, şubat ve martta çalıştı. Kalan zamanda usa içinde gelirimiz olmadı. Ama Tr'de işe girdi şuan çalışıyor, Martta işten ayrılacak. Yine de bize ödeme çıkacak mı acaba ya ? Bize sorarlar mı acaba Türkiye'de çalıştınız mı bir yerde ? Sorarsa o zaman ne demeli ?!
Durum çorba
-
@knnrn dediğiniz gibiyse vergi olarak amerika turkiyeye göre cennet sayılır 600 700 birim parayı ben burda sadece 2 aylık faturaların içinde vergi olarak veriyorum
-
Kenancım aklıma geldi de, koray maaş hesabı açtıracağı zaman green card var mı diye bir ibare vardı forumda, bize sormadılar özellikle ama bizde o kısmı boş bıraktık. Evet veya hayır demedik.. Ne için sorduklarına anlam verememiştik..
-
@gizemyavuz92 Sıkıntı yok, Türkiye'deki gelirin vergisi ödendiği için ayrıca vergiye tabi değil.
-
@knnrn 2018 Vergi Dilimleri (Gelir Vergisi) içinde söyledi:
@gizemyavuz92 Sıkıntı yok, Türkiye'deki gelirin vergisi ödendiği için ayrıca vergiye tabi değil.
Kenan söyle Nisan'da ne getireyim sana
O kadar sevindim ki, anlatamam. Çok sağol cevapladığın için. -
@mr-hakan 2018 Vergi Dilimleri (Gelir Vergisi) içinde söyledi:
Sayın @FreeWoRLD hocam benim anlamadığım bir nokta var örnek üzerinde anlatmak isterim . Mümkünse cevaplarsaniz sevinirim saatlik ücreti 18 dolar olan ve haftada 40 saat çalışan evli ve bir çocuk sahibi bir birey için
Haftalık kazanç 720 usd ,
Yıllık kazancı da 52 haftadan hesaplayınca
37.440 usd yapıyor . Bu şahıs ek işlerden , yılın 52 haftası boyunca toplamda 12000 dolar daha kazandı diyelim.Şahsın sağlık sigortası için ayırdığı yıllık rakam 2400 usd olsun tüm aile için
Bu şahsın kaba vergi hesabını bu şekilde mi yapacağız .
37.440+12.000 = 49.440
49.440 - 24.000 = 25.440
Yani vergiye söz konusu gelir miktarımız 25.440 usd
İlk gelir yüzdesi olan 19.050 usd için vergi miktarı :1.905 usd
Geri kalan gelirimiz olan 6.390 usd içinde 766,8 usd olarak toplamda 1905+766,8=2.671,8 dolar mı vergi vermek gerekecek tüm sene kazandığımız 49.440 dolardan . Umarım kafanızı çok karıştırmamışımdır. Şimdiden tesekkur ederim.Merhaba sn @Mr-Hakan
$2400 sağlık sigortasına ödenen miktar, toplam vergilendirilebilir gelirinizi düşürüyor olması gerekiyor. Ayrıca varsa 401k gibi diğer giderlerde düşülecek.
Bu durumda vergilenecek gelir $49,440 - $2,400 - $24,000 = $23,040 oluyor.
2018 güncellemesine göre federal vergi bu miktar üzerinde $2,383 oluyor. ($1,905 ilk dilim, $478 ikinci dilim ($3,990 * %12 = $478)
Çocuk indirimi $2,000 düşerseniz toplam vergi ödemesi bu durumda $383 oluyor. -
Bir konu daha var, eklemeyi unutmuşum.
Earned Income Tax Credit diye bir vergi indirimi var. Eğer geliriniz aşağıdaki tabloda görülen oranların altında kalırsa, yine tabloda görülen oranlar kadar vergi indirimi ve hatta vergi iadesi alıyorsunuz. (Çünkü Earned Income Tax Credit, refundable bir credit tipidir)Örnek olarak, 1 çocuklu ailenin senelik geliri (vergilenebilir geliri) $46,010’un altında kalırsa, $3,461 indirim alıyorsunuz.
Bir başka deyişle; Yukarıda verdiğiniz örnekte $12,000 ek gelir yapmak yerine daha az ek iş yaparak $8,500 kazanırsanız, yıllık gelir $45,900 gibi düşmüş olur. Bu sayese aşağıdaki tabloya uygun hale gelirsiniz ve $383 vergi borcu olan bir durumdan $3k’den fazla vergi iadesi alacak duruma gelirsiniz.
Bir nevi $12.000 ek gelir yapmak yerine, $8500’lik ek iş yaparak yaklaşık $12,000 kazanmış olursunuz
Not:
Tüm bu hesaplar elbette farazi çünkü FICA (Social Security) kesintileri yok. FICA dahil olduğunda tabiki hesaplar komple değişecektir
-
@freeworld hocam peki bir soru daha sorayım gelir vergisi hesaplanırken o evde yaşayan her bireyin kazancı mı sayılır yoksa sadece bildirimi yapan şahsın mı kazancı sayılır
-
Greencard ile ABD gocmen statusu kazandiktan (greencard'inizin uzerindeki "resident since" tarihinden) sonra tum dunyada kazandiginiz gelirleri beyanla yukumlusunuz (istisnalar mevcut). ABD gocmen statunuzu kazandiktan sonraki tarihlerde ABD disinda size dayatilan vergiler icin Foreign Tax Credit alabiliyorsunuz. Intuit Turbotax ile birkac yil once boyle bir beyan yapmistim. Yukarida paylasildigi uzere bu tur durumlarda CPA(Certified Public Accountant) yardimi alinmasini tavsiye ederim.
Foreign Tax Credit
If you paid or accrued foreign taxes to a foreign country or U.S. possession and are subject to U.S. tax on the same income, you may be able to take either a credit or an itemized deduction for those taxes.
Qualifying Foreign Taxes
You can claim a credit only for foreign taxes that are imposed on you by a foreign country or U.S. possession. Generally, only income, war profits and excess profits taxes qualify for the credit. See What Foreign Taxes Qualify For The Foreign Tax Credit? for more information.Taken as a deduction, foreign income taxes reduce your U.S. taxable income. Deduct foreign taxes on Schedule A (Form 1040), Itemized Deductions
Taken as a credit, foreign income taxes reduce your U.S. tax liability. In most cases, it is to your advantage to take foreign income taxes as a tax credit.
Kaynak:
-
@FreeWoRLD ve @knnrn bahsettigi "vergiden once(pre-tax)" ayirabileceginiz tutarlarin onemini tekrar vurgulamak istedim.
Bu tutarlar hem federal gelir ve FICA vergi/kesintilerinizi dusurecekler; hem de geleceginize vergi kesintisiz yatirim yapmis olacaksiniz.
Ornegin HSA icin vergi oncesi gelirinizden ayirip biriktirdiginiz tutarlar bu hesapta birikmeye devam edecek ve sonraki yillarda saglik harcamalarinizda vergilendirilmeden kullanabileceksiniz. Saglik harcamalarinizi bu fona erisen kredi karti benzeri bir kartla yapma kolayligina da sahip olacaksiniz.
Gelirinizden vergi oncesi ayirabileceginiz odemelere ornekler:
- 401(k) , Simple IRA gibi emeklilik planlari
- Saglik sigortasi
- Hayat sigortasi
- HSA(Health Savings Account), FSA(Flexible Spending Account)
-
@mr-hakan 2018 Vergi Dilimleri (Gelir Vergisi) içinde söyledi:
@freeworld hocam peki bir soru daha sorayım gelir vergisi hesaplanırken o evde yaşayan her bireyin kazancı mı sayılır yoksa sadece bildirimi yapan şahsın mı kazancı sayılır
Bu size bağlı. Genelde evli çiftler için Joint olarak yapmak daha mantıklı. Ama eşler ayrı ayrı da yapabilir.
-
@knnrn hocam soruyu sormamın amacı şu idi misalen ben evliyim ben sene boyunca 40 bin eşimde 30 bin kazandı diyelim . Beraber yapınca 70 binden 24 bin düşüp 401k sağlık sigortası gibi giderleri düşmeden temel anlamda 46 bin üzerinden vergi ödeyeceğiz. Lâkin ben ayrı eşim ayrı yaparsa şu şekilde mi olacak 40000-24000= 18000
30000-24000 = 6000 Yani ben 18bin doların eşimde 8 bin doların mı vergisini verecek. İkinci seçenekteki gibi ise ciddi anlamda saçma bir sistem olacaktır vergi tahsildarı kurum için -
@mr-hakan
Benim bildiğim;
Bildirimi tekil yaptığınızda eş başına $12,000 standard deduction oluyor (İki eş yine $24k oluyor). Ayrıca kişi başı %12’lik dilime $9,525 dolardan sonra girmiş oluyorsunuz.En önemlisi ise; ayrı bildirim yapıldığında yukarıda bahsettiğim “Earned Tax Credit” ve “Child Tax Credit” (ve diğer bazı tax indirimlerini) almaya hak sahibi olmuyorsunuz.
Kaynak:
https://www.thebalance.com/married-filing-separately-3193041 -
@freeworld çok teşekkürler hocam gerçek anlamda faydalı bir bilgi oldu bu. Malum türk aklı nasıl vergiyi düşürürüm nasıl giderleri azalırım şeklinde düşündüğümüz için bu konu bilinmesi gerekenler listesinde ilk 3 e oynar
-
Anladığım kadarı ile gelir vergisi hesaplanırken 12k\24k bir muafiyet var. Yani gelir bu rakamların altındaysa vergi yok. Türkiye'de bordrolu bir çalışan daha 1 TL kazandığı an devlet gel bakalım kucağa diyor. İyice uyuz oldum ya. İyi ki işsizim ve devlet tarafından soyguna uğramıyorum. :))
-
@hasnotbeen GSS primi ödemiyor musun?
-
@yalta hocam gss e benzer bir sistem yok her birey kendi kendini sigorta ettiriyor .
-
sayın @mr-hakan Sayın @yalta bahsettiği durum Türkiye yanlış anladınız sanırım
-
Aynen ben @hasnotbeen işsizim dediği ve Türkiye'de olduğu için yazmıştım.Malum GSS olayı da zorunlu ve dolayısı ile @hasnotbeen'in tesellisi de faydasız.
Gerçi yeni bir kanun çıkarmışlar sanırım belli bir meblağ'ın altındaysa gelir devlet ödeyecek diye ama baba emekli olsa bile GSS çıkarıyorlar genellikle. 2015'de işten ayrıldığımda eşim 2000 TL maaş kazanıyordu bir tek ev bizimdi ve 1 çocuğumuz vardı bana GSS primi çıkartmışlardı 
-
@yalta kusura bakmayın hocam amerikadan bahsettiğinizi düşündüm.
Turkiyede malesef öyle bir sıkıntı var
Oz kardeşim evli olmasına , is kazası sonucu engelli kalmasına ve çalışmamasına rağmen kendisine de gss borcu çıkarttılar. İtiraz ettik herhangi bir geliri olmadığını kaldığı evin bana ait olduğunu ve bana kira ödeyemediğini evine giren erzak vb masrafların tarafımdan yapıldığını beyan ettik. Prim borcu silindi. Eğer gelir düzeyiniz yıllık 10 bin liranın altında ise gss borcu çıkmıyor . Lakin önemli olan husus şu . Gelen yıllık gelir hesaplanırken ailenin tamamının gelirine bakılıyor. Yani şahsınız eşiniz varsa sizinle beraber oturan ve çalışan çocuğunuz .
Benzer Başlıklar
147
60.6k
Kullanıcı
5.1k
Konu
533.2k