DV2025 Talihlileri DV2025 Green Card Çekiliş Aşamaları konusunu inceleyip sorularını yine bu konuda sormalılar!
Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

EB-3C (EW) Green Card süreci danışmanlığı konusunda sorular ve uyarılar!

  • ⭐⭐

    @emre911 Aynen aslında bu açıdan baktığımızda B tablosunu referans almak daha bir heyacanlı 🙂 En azından daha önde gidiyor ve biliyoruz ki bu işlemden sonraki aşama vize görüşmesine gitmek. ( o sene için yeterli vize sayısı var ise tabi ki) Bir nevi vize almadan önce ön kayıt, rezervasyon yapıyoruz.


  • Heyyo eb3’e girenler burada mı toplanıyor acaba?

  • ⭐⭐

    @JesusLord evet. eb3 other workers dergahına hoşgeldiniz.


  • Uygulamayı bile sapıttırmış, öyle bürokratik bir süreç maalesef.

    Artık filling i de takip eder, vakti gelince bakarız dolduracak bir şey olursa. En azından birkaç ay önden gidiyor, ufak bir heyecan yaratır bünyede 🙂


  • sürecin basamaklarını türkçeye çevirebilecek ve yanlarına yaklaşık sürelerini yazabilecek bir arkadaş var mı. ben şimdi süreci kısaltmak adına bdv den nasıl bir aksiyon alabilirim. iş ilanlarında tarihler var bu ilanlarda ki tarihler nedir. ilk etabı geçirmiş işlere başvurmak 5 6 ay süreci kısaltıyor diye biliyorum bunu yapabilmek adına ne yapabilirim birisi bu konuda bana destek sağlayabilir mi


  • @mesut1905

    Detaylı bilgi için benim ve tufan beyin postları kronolojik sırayla takip edebilirsiniz. Kendimiz de sürece dahil olduğumuz için özellikle bu başlık altında baya paylaşım-araştırma yaptık.

    Vasıfsız işçi kategorisi için süreci basite indirgersek;

    PWD (Ortalama Maaş Tespiti) => ortalama 4-6 ay (aday bağımsız),
    İlan Süreci => ortalama 2-3 ay (aday bağımsız),
    DOL (Department of Labor / Çalışma Bakanlığı) PERM Süreçleri => ortalama 9-15 ay (audit olursa yani süreç denetime takılırsa süre uzayabiliyor)
    USCIS(Vatandaşlık ve Göçmenlik Bürosu) I-140 Süreçleri => Premium Processing(devlete ödenen 2500$ işlem hızlandırma parası) ile 15 gün, yoksa 3-6 ay
    Visa Bulletin Bekleyiş Süreci => Her ay paylaşılan vize bültenine göre değişiyor, şu anda 3 yıl geriden geliyor.

    Burada şöyle de önemli bir nokta var, bazı süreçlerin bekleme süresi toplam bekleme süresini etkilemiyor. Son aşamada Visa Bulletin (Vize Bülteni) 'de takip ettiğiniz tarih, sizin Labor Certification filling date'iniz, yani PERM süreçlerinin evraklar doldurulup DOL(Çalışma Bakanlığı) üzerinde başlatıldığı tarih. Dolayısıyla PERM başlangıcına kadar geçen süre + Visa Bulletin'de current oluncaya kadar geçen süre kadar sürüyor diyebiliriz kabaca. Tabi Visa Bulletin'de Current olduktan sonra Konsolosluk mülakatı randevusu verilmesi, pasaport teslimi, ABD'ye gidiş derken o tarihin üzerine birkaç hafta ya da ay daha geçecektir mutlaka.

    Toplam bekleme süresinden, yani Visa Bulletin'den bağımsız olarak da 0'dan bu işe girişen bir kişinin I-140 formunun onaylanıncaya kadar geçecek süre yaklaşık 15-30 ay. Burada bürokratik işlemlerin yavaşlaması, sürece neresinden dahil olduğunuz gibi faktörler ne kadar zaman alacağını etkileyen faktörler. BDV Solutions firmasında paylaşılan tarih, tahmini LC Filling Date yani o işe başvurursanız Visa Bulletin'de bekleyeceğiniz Priority Date olacak. Bu şirketlerdeki pozisyonlar sürekli ihtiyaç bulunan toplu ekip pozisyonları, maaşlar asgari ücret, gereksinimler çok az olduğundan maaş tespit ve ilan süreçleri aday bağımsız önden yürütülebiliyor. Dolayısıyla kontenjan henüz dolmasa bile bu süreçler paralelde işliyor. LC başvurusu şahsa özel yapıldığından LC başvurusu yapılmadan önce PWD ve ilan süreci tamamlandıktan sonra henüz kontenjan dolmamışsa, tam o anda pozisyona dahil olursanız baştaki 6-9 aylık boşa bekleme sürecinden de kurtulmuş olursunuz özetle.

    Sözün özü, LC Filling Date'i en yakın tarihli pozisyonu seçerseniz, PERM süreci sizin için daha erken başlar ve muhtemelen diğerlerinden daha çabuk biter diyebiliriz.


  • @emre911 çok çok teşekkür ederim ellerine sağlık. Yani BDV aslında Perm süreçleri başlamış ilanları yayınlıyor ve belirttikleri tarih LC Filling Date yani ben eğer o işe başvurursam süreçler de tahmini 24 ay sürdü benim ı-40'ım onaylandı hızlandırılmış süreçle diyelim ve vize bültenini takip etmeye başladım diyelim. ben bültende 24 ay önce lc tarihimi baz alacağım değil mi yani 2 sene geçmiş olacak şuan 3 yıl geriden gelen bülten aynı devam ettiğini farzedersek 1 sene de bülteni bekleyeceğim gibi bir durum söz konusu. doğru mu anladım.
    ve bir örnek iş paylaşıyorum sizinle fc filling date'si 14/08/2023 Opera Anlık Görüntü_2023-09-20_124842_yow.bdvsolutions.com.png

    ve içerisine girdiğimde 45 kişilik kota olduğu bilgisi var ben bu ilana başvurursam süreci hızlandırmış olurmuyum ve bu kotanın dolmasını beklermiyim kota benimle alakalı mı ? yani benim başvurumu tamamlamaları için kotayı bekliyorlar mı ?

  • ⭐⭐

    @mesut1905 Sitede gördüğünüz "Estimated LC Filing Date" işverenin / sponsorun sizin adınıza çalışma bakanlığına LC başvurusunu göndereceği en erken tarih. Şimdi buradaki tarih "geçmiş bir tarih" olduğu için aslında zaten adaylar için LC göndermeye başlamış. Siz bu işi seçtiğinizde ve ödemeyi yaptığınızda müsait oldukları en yakın zamanda LC'yi dolduracaklarını gösteriyor bu tarih. Oradaki kotayı bekleme gibi bir durum yok. Kota bitince iş ilanı yayından kalkıyor.

  • ⭐⭐

    @mesut1905 LC tarihi sizin öncelik tarihiniz / sıra numaranız oluyor. Bültendeki sıra bu tarihe geldiğinde artık DS-260 formunu doldurup işlemlere başlanabilir ve green card için yerinizi ayırtabilirsiniz anlamına geliyor. Bazen bültende duruma göre bütün herkes için "C" olabiliyor, bu demekki tarih farketmeksizin herkes işlemini başlatabilir. Bu tarih yoğunluğa göre geriye de gidebilir. buna da "retrogression" diyoruz. Yani bültenin ne olacağını şimdiden kestirmek zor. Yerinde mi sayacak, ileri mi gidecek yoksa geri mi gidecek bunu tamamen başvurular, konsolosluk yoğunlukları ve performansları belirliyor.


  • @tufank teşekkür ederim.
    bazı sorularım daha var açıkçası ama sizi çok mu yıpratıyorum bilemedim.

    • ben üye olurken pasaport resmi yükleme alanına biometrik fotomu yükledim geçtim bu sorun olur mu ?

    • iş ilanlarında saatlik ücret mi, konum mu, işin kendisi mi daha büyük etken tam olarak kişiye göre değişir tabiki ama ben bu yolda 1 sene mc de görev almayı göze aldım. cepten de her ay 1-2 bin dolar desteklemeyi de göze aldım ama ilanlarda ki konumlar hakkında hiç bir fikrim yok belki aynı konumda birbirimize yakın olacak ilanlar var ise benimle paylaşabilir misiniz.

    • ödeme konusunda ekstra referans indirimi vs olur mu 11+16500 lük seçeneği mi seçmek en mantıklısı

    • süreci şimdi başlattım ve 4 ay sonra turist vizesi aldım diyelim abd ye giriş yapıp e2 yapmayı düşünüyorum burdan başlattığım süreci iptal edip yeniden oradan bir süreç başlatabilirler mi yaptığım ön ödemeyi yakmadan diğer sürece kaydırabilirler mi

    • I-40 onaylandıktan sonra konsolosluk mülakatı ve vizeyi alma dışında bir süreç kalmıyor anladığım kadarıyla bu süreçte vize bülteninde baz alacağım tarih LC approved tarihim mi olacak.

    • aos için çalışma izni geldikten sonra 1 sene çalışılıyor ama yine vize bülteni yüzünden abd içinde de olsa bekleme süreci var ve bu 1 senelik çalışmadan daha uzun sürebiliyormuş ve bdv 1 sene dolsada işten ayrılmamak gerekli gc alana kadar devam edin diyormuş bu tehlike bizler için yok sanırım sonuçta bizler buradan gc alarak gidiyoruz değil mi

    • bdv ile 3 arkadaş olarak aynı anda başvuru yapacağız desek bize indirim yaparlar mı sizce ?

    • lc onaylandıktan sonra eşim ve çocuğumu sürece dahil etmede ben mi aksiyon alacağım bdv mi yardımcı olacak

    biliyorum soruların çoğuna bdv muhattap ama kendileriyle online ing görüşme yapacak dil seviyesinde değilim ve yazışmalarım sonucu bana türkçe destek olmadığı söylendi.


  • @mesut1905 teknik sorularınız haricinde biz seçim yaparken şöyle bir yol izledik belki yardımcı olur...
    Konumlara ve saatlik ücretlere baktık. Zillow dan okul puanlarına baktık (okul puanı yüksek yerler genelde güvenli bölgeler) ve ortalama kiralara baktık. https://www.familywatchdog.us/Search.asp sitesinden seçtiğimiz şehir kasaba her ne ise onları yazıp suç oranlarına ve suç çeşitlerine baktık. Bu sitede kimin ne suç işlediği şahısların fotolarına kadar var. Eyaletteki ve özellikle seçtiğimiz şehirlerdeki üniversitelere sosyal merkezlere ne kadar park bahçe olduğuna kısacası sosyal hayatımızı destekleyecek neler var onlara baktık. Bebek olduğu içinde iklimi yumuşak bir yer olmasına dikkat ettik.

  • ⭐⭐

    @mesut1905 cevapları aşağıya yazdım.

    ben üye olurken pasaport resmi yükleme alanına biometrik fotomu yükledim geçtim bu sorun olur mu ? LC file aşamasında tekrardan pasaport fotosu ve bazı bilgiler istiyor. Bir sorun olursa zaten size bildirirler.

    ödeme konusunda ekstra referans indirimi vs olur mu 11+16500 lük seçeneği mi seçmek en mantıklısı hiç sanmıyorum böyle bir programları yok.

    süreci şimdi başlattım ve 4 ay sonra turist vizesi aldım diyelim abd ye giriş yapıp e2 yapmayı düşünüyorum burdan başlattığım süreci iptal edip yeniden oradan bir süreç başlatabilirler mi yaptığım ön ödemeyi yakmadan diğer sürece kaydırabilirler mi fiyatlar seçtiğiniz pakete göre belirleniyor. aradaki farklar ne olur bilmiyorum ama sürecin ortasında değiştirmenize izin verip vermeyeceklerini onlara sormanız gerekecek.

    I-40 onaylandıktan sonra konsolosluk mülakatı ve vizeyi alma dışında bir süreç kalmıyor anladığım kadarıyla bu süreçte vize bülteninde baz alacağım tarih LC approved tarihim mi olacak. Hayır LC'yi doldurdukları yani çalışma bakanlığına gönderdikleri tarih baz alınıyor. Onay tarihi değil.

    aos için çalışma izni geldikten sonra 1 sene çalışılıyor ama yine vize bülteni yüzünden abd içinde de olsa bekleme süreci var ve bu 1 senelik çalışmadan daha uzun sürebiliyormuş ve bdv 1 sene dolsada işten ayrılmamak gerekli gc alana kadar devam edin diyormuş bu tehlike bizler için yok sanırım sonuçta bizler buradan gc alarak gidiyoruz değil mi Konsolosluk seçeneğini seçenler için böyle bir durum yok, tüm süreç bitene kadar burada bekliyoruz. AOS ile işleme başlayanlar EAD ismini verdiğimiz geçici çalışma belgeleriyle sponsorda çalışmaya başlıyorlar. green card gelmezse 1 sene sonunda çalışmaya devam etme veya I-485 Supplement J aynı kategoride başka bir işe geçme başvurusunu yapabiliyorlar.

    bdv ile 3 arkadaş olarak aynı anda başvuru yapacağız desek bize indirim yaparlar mı sizce ? hiç sanmıyorum.

    lc onaylandıktan sonra eşim ve çocuğumu sürece dahil etmede ben mi aksiyon alacağım bdv mi yardımcı olacak I-140 aşamasında belirtiyorsunuz ve aynı zamanda DS-260 formları doldulurken tanımlanıyor. BDV bu konuda size yardımcı olacaktır. biz de buradan bilgi veririz elimizden geldiği kadar.


  • @tufank yani burada en önemli kritik kararı vermek ve start vermek gerekiyor 3 sene TR'de beklemeyi göze alıyorsam süreci başlat ve turist vizesi e2 sürecini rafa kaldır yada vizeyi dene olumlu olursa aos yap olumsuz olursa mecburen ilk plana tr den başvuruya dön.
    keşke süre 1 sene 1.5 sene olsa hemen başlatır vizeyle uğraşmazdım ama 3 sene göze çok uzun geliyor. kafam çok karışık. @serel evet bizimde bebeğimiz var 5 aylık dediklerinizi yapmadan zaten bir şehir seçmeyiz asla. ama bdv de aşırı bir seçenek çıkmıyor ki kişiye özel mi bu ilanlar yoksa şuan her başvurmak isteyene aynı ilanlar mı çıkıyordur

  • ⭐⭐

    @mesut1905 e2'nin sonu green card'a gitmiyor. oraya gidince zaten kalıcı oturum ve vatandaşlık için başka bir seçeneğe geçiş yapmanız gerekecek. bu da muhtemelen "employment based" kategorisinde olacak. İster E2 ile oraya gidip orada AOS seçeneği ile sürece girerseniz, isterseniz burada kalıp bu süreyi beklersiniz. Maalesef green card için hızlı ve kolay bir seçenek yok. DV lottery kazananların bir kısmı bile 1.5 seneye yakın bekliyor / dosyayı taşıyacak bir konsolosluk arıyor. Yani o kadar kolay ve hızlı bir süreç olsa zaten herkes bu yolu seçerdi. Zamanında bekleme sürelerinden dolayı insanlar bu sürece girmekten vazgeçmiş, ve o arada başvuran kişiler çok avantajlı bir şekilde yaklaşık 2, 2.5 senede süreçlerini tamamlamışlar.


  • @mesut1905

    Evet, BDV'de baştan soruyor AOS mu Consular Processing'mi diye. Eğer halihazırda bir vizeniz yoksa AOS başlatamazsınız zaten. Sonradan kaydırma vs'de olmuyor, neyle başladıysanız onunla devam etmeniz lazım.

    Tufan Bey'in de dediği gibi, grup indirimi yapacaklarını sanmam. Zaten harcanan paranın çoğu avukatlık-devlet masrafları ile birlikte önemli bir kısmı da çalışan danışmanların maaşlarına gidiyor. Karları yönetmelikler gereği ancak maksimum birkaç bin dolar olabiliyor. Dünya çapından başvuran da binlerce müşterileri var bugüne kadar. Bir indirim yapmazlar.

    Taksitli seçenekleri bence iyi. Meblağnın çoğunu 3 seneye yayarak ödemek büyük avantaj. Ama tabii ki önemli bir miktarda, dolar bazında vade farkı da alınıyor.

    Onun dışında, şu anda evliyseniz ya da USCIS'e I-140 başvurusu yapılana kadar evlenirseniz bir problem yok. Eşiniz için 1000 dolar kadar bir ödeme yapıyorsunuz, dosyaya o aşamada dahil ediliyor. Çocuklar da aynı şekilde. I-140 başvurusu sonrası evlenirseniz problem olabiliyor, başvuruyu geri çekip tekrar değişiklik yapmaları gerekiyor (medeni durum vs). I-140 başvurusu sonrası çocuğunuz olursa negatif bir etkisi yok. Ek ücret ödenip dosyası ilave ediliyor.

    Onun dışında seçeceğiniz yer tabii ki sizin zevkinize kalmış. Çocuğunuz varsa okul puanları oldukça önemli. Okul puanlarının yüksek oluşu aynı zamanda suç oranlarını da etkiliyor. Genel olarak ABD'nin tüm şehirlerinde okul puanları (school ratings) ile suç oranları (crime ratings) arasında ters ilişki söz konusu. Bunlardan biri yüksekse diğeri düşüyor otomatikman.

    Sizin açınızdan dikkate alınması gereken en önemli özelliklerden birisi de iş imkanları. Her ne kadar sizin işiniz hazır bile olsa, eşiniz de muhtemelen o süre zarfında çalışmak isteyecektir. O yüzden iş imkanlarının daha çeşitli ve fazla olduğu, orta-büyük ölçekli şehirler ya da turistik-sanayi bölgeleri her zaman daha iyidir. Çok atıl kalmış, suç oranları yüksek, nüfusu yıllar geçtikçe azalan bölgeleri tercih etmeyin. En önemlisi de iklim. ABD, Türkiye gibi bir ülke değil. Büyük ama birçok noktasının iklimi size uygun olmayabilir. O yüzden yıl boyu 5-30 derece aralığında kalabilen şehirleri tercih etmenizi tavsiye ederim. Bu sayede iklime adapte olmanız kolay olur ve fazla hasta olmazsınız. Biz bu sebeplerden dolayı, en az 3-4 ay kazandıracağını bildiğimiz halde Canton/Ohio yerine Charleston/SC tercih ettik mesela.

    Maaş konusuna gelirsek, bence ona fazla takılmayın. Genelde maaşlar 10-17 dolar arası oluyor. Bunun da sebebi bazı şehirlerde yaşamın ucuz, bazılarında pahalı olması. Dolayısıyla birkaç dolar eksik ya da fazla almanız, şehirler arasındaki bu farktan dolayı yaşam standartınızı büyük ihtimalle pek etkilemez. Fakat BDV Solutions'daki tüm şehirleri ve maaşlarını bir Excel'e yazdıktan sonra numbeo ya da zillow sitesinden de bu şehirlerin pahalılık endekslerini, ortalama kiralarını, okul-suç oranlarını vs takip edip size en uygun gelenleri seçebilirsiniz. Eşiniz bir meslekte çalışmayı planlıyorsa, o mesleğe ait iş imkanlarının daha fazla olduğu bölgeleri tercih edebilirsiniz.

    Son olarak yine maddi anlamda en önemli ve dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi gelir vergisi. ABD'de çok çeşit gelir veya mülkiyet vergisi olmakla birlikte temelde üç tip gelir vergisi mevcut. Bunlar Federal (ABD tarafından alınan), Eyalet, Yerel olarak ayrılıyor. Yerel Gelir Vergisi alan yerler ABD'de az sayıda denebilir. Miktarı da düşük olduğundan bunu göz ardı edebiliriz. Geriye kalıyor Federal ve Eyalet Gelir Vergileri. Burada Federal Gelir Vergisi, kazancınızın miktarına göre farklı dilimlerde ve oranlarda olabiliyor, tüm ABD yerleşikleri için ortak bir vergi. Fakat siz seçtiğiniz yere göre Eyalet Vergisinden kurtulabilirsiniz. ABD'de birçok eyalet, eyalet vergisi almıyor ve bu yüzden göçmenler de genelde buraları tercih etme eğilimi gösterebiliyor.

    Eyalet Vergisi oranları aşağıdaki şekilde, gri olanlar hiç Eyalet Vergisi almayanlar;

    alt metni


  • @mesut1905 ilanlar bildiğim kadarıyla bir düzene göre yayınlanmıyor. Biz bir süre takip ettik en azından konum olarak bize mantıklı yerler çıkana kadar bekledik açıkçası... ve şunu gördük ki gözde şehirler hemen doluyor. çok istediğimiz bir yeri kaçırdık maalesef...


  • @tufank Evet Tufan Bey E2 bakıldığında riskine göre en mantıksız statü türü gibi duruyor ucunda kalıcı oturum GC yok evet ama 2 sene ( uzatılabilir işletme sürecince ) yaşam hakkı tanıyor bu cezbedeci duruyor benim için bu sürede aynı anda eb3 sürecini de başlatarak GC alınabiliyor olması maddi imkanı yeterli birisi için olabilecek bir program gibi duruyor. yani şaun b1/b2 vizem olsa atlar gider bu planı uygulardım. ama çok aydınlandım sayenizde çok teşekkür ederim size @emre911 @serel arkadaşlara da aynı şekilde. vizeyi alamazsam kesinlikle bu yola hemen mülakat günü gireceğim.


  • @emre911 haklısınız ücret ortalamada vergi ve yaşam maliyetlerine göre aynı seviyelere geliyor. zaten ilan veren sponsor firmalar bu düzeni koruyordur ülke genelinde diye düşünüyorum. bir oğlum var 5 aylık bu sürece girdiğimde bugün başlatsam 3 sene beklesem gitmemle beraber 4 yaşına gelir diye tahmin ediyorum. 1 sene MC'de ben çalışırken eşim çalışmadan bakar anaokulu çağına getiririz. sonrasında gerçekten yaşayacağımız eyalete giderek orada yeni bir yaşam kurarız diye düşünüyorum şuan bunları yazarken. evet bu kadar ilerisi için şimdiden ahkam keserek hayaller kurmak çok mantıklı değil farkındayım. 35 yaşında kariyeri yerinde olan maddi imkanı olan memuriyet kadrosunda olan bizler maalesef bu süreler bu riskleri göze almak durumunda bırakılıyoruz bu çok acı bir durum evladım olmasa bu yola girermiydim bilmiyorum.

  • ⭐⭐

    @mesut1905 Bir kaç noktada ben ekleyebilirim. BDV nin çoğunluklu ve hatta diğer Eb3 danışmanlığı veren firmalarda da işler hep küçük şehirlerde çıkıyor. O nedenle bdv de çıkan büyük şehirler bazen 2-3 güne doluyor.İşlerin bulunduğu sayfayı her gün kontrol edin ve Instagram'dan da takip edin yeni eklenecek yerleri ordan da duyuruyorlar. Ben şehir seçimi için önce hedef belirledim.
    1.) 2 tane çocuğum olduğu için nüfusu 1 milyon veya bir milyona yakın şehirlerden iş çıkmasını bekledim.
    2.)Bu işi yaparken belki başka bir iş (yemek dağıtma,taksi v.s) yapılabilecek şehir.
    3.) İklim olarak çok soğuk olmayan. (Daha önce rusyada yaşadığım için kış istemiyorum)

    Ana kriterlerim bu olacak şekilde şehre göre seçimimi yaptım.İş zaten çok farketmiyor.Çocuğunuz küçük bu işlem bitene kadar anaokulu çağına gelir ve tam denk gelir.Zaten Dv2025 çıksa bile ortalama bir case ile 2025 yazına doğru gidersin. E bunda da fazladan 3-5 ay beklenilebilir. Bu arada benim işimde @emre911 beyin bahsettiği ilk asgari ücret belirleme ve ilana çıkma prosedürleri bitmiş şekilde denk geldi 13/09 da evrakları gönderdim 15/09 da firma adıma başvuruyu yapmış oldu. Artık kotayı bekleyeceğiz. Herkese bol şans.

  • ⭐⭐

    @serel 2 gün önce sanırım Callahan, Florida da bir iş ilanı açıldı 30'a yakın kotası vardı. 1 günde doldu 🙂 Bazı lokasyonları pusuda bekleyen insanlar var. Bir kısmı vazgeçebiliyor 3 günlük ödeme süresi geçince havuza geri dönebiliyor. Bunları da takip etmek lazım.


Benzer Başlıklar

  • 2
  • 1172
  • 53
  • 8
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

63
Çevrimiçi

42.3k
Kullanıcı

4.5k
Konu

433.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum