Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

amerika'da yillarini gecirip "artik ulkeme doneyim" diyen var mi? varsa, neden bu karari verdiniz?


  • @filth_grinder amerika'da yillarini gecirip "artik ulkeme doneyim" diyen var mi? varsa, neden bu karari verdiniz? içinde söyledi:

    @sinem-akçam hic bir fikrim yok. mesela ilkokul arkadasim kendisi 8 kusur sene yasadiktan sonra bir sure once donus yapti Tr ye. 2 cocugu var. Cocuklari ilk okul yasina geldiklerinde donus yapti tam da. Onun sebebi, cocuklarinin Trde ilkokulu okumasi ve Tr kulturu & dilini ogrenmeleri idi. Daha sonra lise cagina geldiklerinde tekrar ABD ye geliriz diye dusunuyor.

    Bir digeri yakin bir arkadasimin ablasi. NYC 'de tam 10 yil yasadiktan sonra Tr ye donus karari aldi. Onun sebebi de daha cok yalnizlik ve bunalim hissiyatlari oldu. Bir suredir anti-depresan vs. kullandigindan filan bahsetti arkadasim. Bir tur buhran yasadi saniyorum. Ancak bu tip olaylar nerede yasarsaniz yasayin basiniza gelebiliyor. O nedenle donus sebebini sadece buna indirgemek sanirim dogru olmaz.

    Cocuklari Trde oldugu icin donenler oldugunu biliyorum. Bunlar disinda pek sebep aklima gelmiyor dogrusu. Daha tecrubeli arkadaslar belki katki da bulunabilirler.

    Yurtdisinda uzun sure yasayan hemen herkes belli sure sonra kendi ic muhasebesini yapiyor, ne kazandim ne kaybetdim diye kendine sorma ihtiyaci hissediyor. Ilkonce maddi olarak karsilastirma yapiyor. Bir evim var belki bir tanede yatirim amacli kirada. Ee TR'de ki sinif arkadaslariminda en az bir evleri var, bir de yazliklari var diyor. TR'de kalsam benimde evim veya evlerim olurdu dolayisiyla maddi acidan yurtdisinda gecirdigim 30 senenin maddi acidan extra bir kazanci olmamis diyor. Peki manevi olarak kazanc kayip? Aileden esden dostan arkadas cevrenden uzak, yalniz ve robot gibi yasanilan 30 sene kesinlikle kayip.

    Iste bu muhasebeyi yapanlarin bir kismi geri donuyor.

  • ⭐⭐⭐

    @Sinem-Akçam
    Bu konu başlığına hemen hemen uygun olan bir kişi biliyorum aslında.

    İlgili arkadaşımız birçoğumuza göre başarıdan da ötesinde bir durumda tamamen kişisel tercihi ile Türkiye’ye kesin dönüş yapıyor.

    Bu arkadaşımızın hikayesi;
    Türkiye’den çıkıyor ve Los Angeles’ta sıfırdan paket servisi yapmakla başlayarak kendi işi olan sahne görsel tasarımında zirveye çıkıyor.

    Yaptığı bazı işler arasında MTV müzik ödüllerinde Justin Bieber’ın arka sahne görsel tasarımı, Jennifer Lopez ve Eminem gibi starların konserleri için sahne dizaynları ve ayrıca Coachella gibi dünyaca ünlü bir çok festivalde 2D - 3D sahne dizaynları gibi inanılmaz işleri üstlenen bir kişi. Sanırım 20’li yaşlarında ve şahıs olarak ise oldukça olgun bir arkadaş.

    Çalıştığı şirketlerin kendi adına GC başvurusu yaptığı dönemlerde kendi muhasebesini yaparak sorgulama sonrası “kim ve ne için” sorusu ardından 3 haneli maaşlar dahil herşeyden vazgeçerek ülkesine geri dönmeye karar veriyor. Yeni tabire göre özgürlüğüne kavuşuyor.

    Takdir edilesi bir davranış kanımca. Herkes bu cesareti gösteremez, herkes bazı anlamların farkına varamaz kolaylıkla.

    Önceki yorumlarımda bahsetmiştim biraz. Yurt dışına çıkmak bir şahıs için hayatı yeniden tartması gerektiğini, tam olarak ne istediğini önce anlaması gerektiğini hatırlatır. Bu muhasebenin sonunda ya devam eder ya da dönersin.

    Amerika’dan ayrılmadan son videosunda detaylı bahsediyor;

    Tektabanca
    (Videonun son 3-4 dakikasında oldukça ciddi bir konuşma yapıyor)


  • Bu ileti silindi!
  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Bu ileti silindi!

  • @FreeWoRLD bu videoyu bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim


  • Cok buyuk ve kesin konusmak gibi olmasin ama tatiller haricinde gitmeyi veya donmeyi hic dusunmuyorum...


  • @FreeWoRLD motosiklet sevdasından dolayı takip ettiğim çok iyi bir youtuber dı. Son videoyu çekti ve ortadan kayboldu 🙂 çok iyi muhabbeti vardı . İntrosu da süperdir.


  • Kesin dönüş yapanlar genel olarak orada orta sınıf yaşamak yerine tr de ellerindeki parayı 5 le 7 ile çarpıp bir tatil beldesinde daha rahat yaşamaya çalışıyorlar. Benim tercihim de şahsen biraz para kazanıp dünyayı dolaşmak. Dünyada Türkiye'den daha ucuz ve daha rahat yaşanacak yerler var hele ki Amerikan vatandaşlığını cebinize koydugununuz zaman. Emre Durmuş'un videolarina açıp bakıyorum da çok yaslanmadan sabit dolar geliri yaratıp bir sırt cantasiyla dünyayı gezmek beni cezbediyor. Türkiye'ye kesin dönüşlerin sebebini genelde aile akraba özlemi 10 yıl yasasada tam adapte olamama ve ekonominin birleşimi olarak görüyorum.

  • ⭐⭐ Yasaklı

    Kesin dönüş tabiri nedir anlayabilmis degilim? 70 li yılların ikinci yarısı tarafından hristiyan demokrat- (gizli faşo) alman hükümetlerinin hristiyan olmayan ülkelerden gelen işçilere hak gördügü uygulama. Kesin donus ne demek. Biz oraya gidince işçiyiz dönersek kesin dönüş yapıyoruz. Onlar türkiyeye gelince expat oluyor sayısız kayıtsız girdi cıktı yapma hakları oluyor. Herneyse yine konuyu saptırdım.. Yaradılışi geregi abd kanada vb de bu muamele yok. Ucaktan indiginiz zaman eger evrensel insansanız hemen oranın ferdi oluyorsunuz ve 3 5 senede vatandaslıgı aldıgınızda iş bitmiş oluyor. Almanyada normal biri 12 14 yılda alıyor vatandaslıgı ve halk nezdinde gene nötralize olmamıs kisi= Türk deyip geçiveriyorlar. Amerikada 5 sene içinde Bob veya Ron olup tüm dünyanın hizmetkarı oldugun bir toplulugun üyesisin.Kapıkomsum Arizonada yillarca yasamıs şimdi profesor turkiyede vatandaslıgı da almıs. Simdi bu kesin donus mu yapmıs oluyor? Canı sıkıldıgında gezip tekrar geliyor. Abd de insanların robot olmasından sikayetci, kanımıza karambol kaos işlemiş insan burayı arıyor diyor 🙂


  • yazacak şey çok , 20 senedir ABD ye gelmek isterdim, 1999 da H1 çıkartan firmanın sözleşmesini beğenmediğim için gelmemiştim daha sonrasında green kart çekişilerine katıldım 2003 te kardeşime çıktı o zamandan beri burda yaşıyor , Tr de iyi bir işi ve geliri yoktu, Neyse ben 2019 talihlisiyim Nisanda işimi bulup oyle geldim , 8 ayda iş için uçakla 8-10 eyalet dolaştım , 50bin mil uçuş yaptım , çok iyi kazandığım bir işte çalıştığım halde işi bıraktım dönüş yapıyorum (firma tekrar dönecekmisin , dönersen bizle çalışırmısın diye yokluyor) , tr deki hayatım daha sosyal daha keyifli idi , siyaseti gündemi bir kenara bırakmayı öğrenip tr de devam etmeyi düşünüyorum , iyi arabaya binmek , ucuza depo doldurmak , merkette her istediğini hesap yapmadan gereksiz demeden alma gücüne sahip olmak mutlu etmiyormuş , onu gördüm. Eşim kızım Turkiyede zaten , yazın 3 ay geldiler , Canada , DC , Boston dolaştık , imkanı bol ama yalnız hayat çok da cazip gelmedi onlaraı da , onları Turkiyedeki sosyal kalabalık keyifli hayatlarından alıp buranın samimiyetsiz motomot(iş-ev-okul-alışveriş) sistemine dahil etmek mutsuz etmek istemedim. Ben bir şekilde iş koşuşturamcasında belki sosyalliğe vakit bulamayıp umursamazdım ama eşim ve kızımın memnuniyeti ve mutluluğu benim önceliğim.Sakinlik kurallara uyan insanlar ve huzur bir yana, Turkyedeki sosyal ortamını bırakıp burda sıfırdan çabalamak ama sonuçsuz antisosyal ortam bir yerde bıktırıyor. Belli olmaz belki turkiyedeki hayata sisteme uyum sağlamayıp geri dönerim ama bilemiyorum , 10 senedir burda yaşayan arkadaşımın üniversiteye giden kızı Turkiyeye gittinde ordaki arkadaşları ve cevresi ile kendini daha iyi hissettiğini burda öyle yakın arkadaşı olmadığını söylemiş ve benim anlattıklarımı ve görüşümü özetlemiş. Onun aileside biraz daha birikim yapıp turkiyeye dönmeyi planlıyor
    Belki benim bulunduğum yerde mi boyle bilemeyeceğim ama , insanların ekonomik olarak aldıkları keyif bu eksikliği perdeliyor belki de.
    LÜTFEN KİMSE ZITLAŞIP KIRACAK ŞEKİLDE ELEŞTRİP YORUMLARDA BULUNMASIN , HERKESİN KENDİ TECRUBESİ KENDİ SEÇİMİ KENDİ HAYATI.
    Ben sadece tecrübemi paylaştım

  • ⭐⭐⭐

    @sash tabiki kendi hayatınız ve sizin için iyi olanı siz daha iyi bilirsiniz. Sonuçta gitmek ya da geri dönmek bir başarı ya da başarısızlık değil. İnsan nasıl mutluysa öyle yapmalı. Hakkınızda hayırlısı olsun.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @sash geçen sene senin hikayeni bilmeyenler zaten yorum yazacak ondan hiç kulak asma o yorumlara sen doğru yoldasın herkesin gıpta ile baktığı gibi bir hayat yaşıyon BAŞARILAR


  • @sash Herkesin hayat deneyimi farklı oluyor. Eleştirilecek hiçbirşey yok asla başarı yada başarısızlık diye değerlendirmeyin , kimseyede kulak asmayın . İnsan nasıl mutluysa öyle yaşamalı 🙂 Daha önce dil okulu için amerikada bulunmuştum döndüğümde neden döndün kaçak çalışsaydın türkiyeye dönülürmü neler neler dediler. Hatta tutunamadı döndü dediler giderken 6 ay kalıp döneceğim dediğim kişiler bile. O zaman için başka amaçlarım vardı .Zamanla insanın istekleri değişiyor , tıkır tıkır yürüyen işimi kapatıp gideceğim . O zaman neden döndün diyenlere canım istediği an tekrar giderim demiştim . Canım istedi greencard çıktı 🙂 Dalga geçin hayatla. Birdaha başvurursunuz birdaha çıkar


  • @ata_ksk Dunyada Turkiye'den daha ucuz ve guzel yerler var dusuncenize tamamen katiliyorum ve aslinda lise arkadaslarimdan birisi Londra'da 1995 den beri yasiyordu, sonra son birkac yildir kendisini uzakdogu ulkelerinde gezerken gordum facebook resimlerinden. Londra'da ev aldigini, kiraya verdigini ve kiradan gelen gelirle uzakdogu ulkelerinde gezip yasadigini soyledi. Ingiltere'de hayat pahali ama burada cok ucuz ve daha guzel diyede kendini savundu.


  • @MySea


    Bu sadece ufak bir örnek , gezip görmeyi seviyorsanız bir süre dişinizi sıkıp kendinize gelir yaratarak kira vs. yapılamayacak iş değil. En kötü yılın yarısı gezip diğer yarısı işlerinizle ilgilenebilirsiniz.

  • ⭐⭐⭐

    @sash, içinde söyledi: amerika'da yillarini gecirip "artik ulkeme doneyim" diyen var mi? varsa, neden bu karari verdiniz?

    LÜTFEN KİMSE ZITLAŞIP KIRACAK ŞEKİLDE ELEŞTRİP YORUMLARDA BULUNMASIN , HERKESİN KENDİ TECRUBESİ KENDİ SEÇİMİ KENDİ HAYATI.
    Ben sadece tecrübemi paylaştım

    Hic kimsenin bu kararinizi sorgulayabilecek hakki yok zaten bence sayin @sash

    Hayatta fikirler ve beklentiler deneyime gore sekil degistiriyor. Bu hayatin bir gercegi ve bir parcasi. Bugun guzel olan yarin cirkin olabiliyor. Oyle olmasa hayat dogmak, yaslanmak ve olmekten ibaret o kadar.
    Kendi hayatiniz, kendi karariniz. Kendiniz icin en iyi karari vermissinizdir.

    Deneyiminizi forumda bizlerle paylastiginiz icin tesekkur etmek istiyorum kendi adima.


  • @sash Hayat yeterince uzun bir yolculuk, kendi kararlarimizi uygulamazsak ne guzelligi kalir. Yolunuz acik olsun.
    Denizcilerin guzel bir lafi vardir her gidene soylerim, (ben burada kaldigima gore benim soylemem gerek) pruvanız neta rüzgarınız kolayına olsun . Yeniden gelmek isterseniz de muhtemelen buralar aynen devam ediyor olacak 🙂
    Becerili ve tecrubeli insana bu ulkede her zaman is var. Aile hepsinden onemli...
    Selamlar


  • @sash hakkinizda hayirlisi olsun. Benimde dusuncem ingilizceyi Iyi ogrenmek ve biraz da birikim yapip oyle donus yapmak. Belki o surede buranin bu yalniz ve antisosyal hayatina alisirim o zaman kararim degisir.


  • TR'de sosyal hayat deyince neyi kasdediyorsunuz?

    Cafelerde arkadaslarla oturup oyun oynamak mi?
    Komsulara gezmeye gidip gelmek mi?
    Arkadaslarla cikip alisveris yapmak, yemek yemek veya piknige gitmek mi?
    Dost ve akrabalar ile dugun vb eglencelere katilmak mi?
    Akrabalar ve arkadaslar arasi kahve ve cay esliginde dedikodu yapmak mi?
    Sokakta kalabalik arasinda takilmak mi?

    Eger kastedilenler bunlarsa, ben cocugumun boyle bir ortamda yasamasini istermiydim bilemiyorum ki Amerika'dada var bunlar...Ha baska seyler var diyorsaniz, Amerika'da olmayan ve orada olan sosyal aktivite nedir, aciklarmisiniz?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @MySea sosyal aktiviteyi insanın kendisi yaratır yoksa dünyanın her yerinde aktivite yapma yerleri vardır. Amerika öyle bir garip ülke ki herkes aynı ülke de yaşıyor fakat herkesin aldığı zevk bambaşka yani sınırları olmayan bir ülke. Bundan dolayı oraya gelmeden orada yaşamadan nasıl bir altyapısı olduğunu bilemezsin. Ondan dolayı bu aktivite olayı Türkiye de ki bir insanla amerikada ki insan aynı yönden bakamaz. Aynı dönem de amerikaya gelenler @kivo @mhepekiz @sash @roccorocco hepsi aynı ülkeye geldi hepsine sorsan sosyla aktivite ne yapıyon her bir cevap bambaşka olacak ki kaldı ki @roccorocco amerikaya gelme olayı efsanedir geçen seneden okuyun. Şimdi 2 - 3 ileti yukarı çıkın okuyun şikayet ediyor hayatın düzeninden


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

86
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum