Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

• @erenotti, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

@LG-LM6300, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

Arkadaşlar merhaba. Bilgileri gördükçe kafam karışıyor. Şu anda bir yerde w2 olarak çalışıyorum. Aynı zamanda doordash ve uber yapıyorum ama daha yeni başladım. Bu arada Türkiye'ye de para göndermem gerekiyor oradaki kredilerim devam ettiği için. Şimdi ben uber ve doordashten kazandığım paranın vergisini gelecek yıl ödeyeceğim anladığım kadarıyla. Peki şu anda vergisini ödemediğim bu parayı Türkiye'ye gönderdiğim zaman sıkıntı yaşar mıyım. Bunun vergisini önden ödemem mi gerekir? Amerika için sorun yok sonuçta gelecek yıl ödeyeceğim ama vergisini henüz ödemediğin parayı yurt dışına çıkarmışsın der mi? Ya da Türkiye sen bu paranın vergisini ödemeden buraya gönderiyorsun, hayırdır der mi?

Bu mantıkla bakacak olursanız, delivery işlerinden kazandığınız geliri de vergisini ödeyene kadar harcamamanız lazım. Aynı şey.

w2 gelirin vergisini işvereniniz ödüyor ve para elinize net geçiyor, 1099 yani serbest işlerden elde ettiğiniz gelirlerin vergisini ise takip eden yıl siz ödüyorsunuz, o arada neyi, nereye harcadın, yurtdışına niye bu parayı yolladın vs. IRS’in sorusu değil, siz tax return işleminizi zamanında ve doğru yapın yeter.

Yil icinde kazanmis oldugunuz tum gelirleri (W2, 1099, kira geliri, borsa geliri, banka faizi, crypto geliri, vb), yil sonunda tax return yaparken beyan ediyorsunuz. Bu beyan uzerinden, yil icinde sizden kesilen vergilere gore ve odemeniz gereken toplam vergi miktarina gore (deductions, credits hepsi hesaplanarak), fazla odemisseniz refund alarak, az odemisseniz vergi borcu odeyerek tax return tamamlaniyor.

Kazandiginiz parayi elbette istediginiz gibi harcayabilirsiniz. Eger W2 haricindeki gelirlerden cok fazla para kazanmissaniz, yil sonunda vergi borcunuz cikacagini dusunerek, en az 25% bir kenara ayirin.

• @MySea merhabalar bilginiz varmı acaba, bize yararlandıgımız saglık sigortasından form-1095 geldi. Biz bu formu vergi beyanı verirken form-1099 a mı ekleyeceğiz. Bizim ailecek muhasebeci ile çalışmamız,gerekecek gibi türkiyeden hem kira hemde emekli maaşı geliyor. Bunları beyan ettim saglık sigortasına başvururken.

• @akara Eger form 1095-A geldiyse, marketplace den sigorta yapmissiniz demektir. Bu formdaki bilgileri federal return yaparken form 8962'e gireceksiniz, premium tax credit icin. Tax return belgelerine form 8962 eklenecek. Form 1085-A eklemeye gerek yok.

• @akara Aslinda online tax platformlarindan birisini kullanarak kendiniz yapabilirsiniz. Step by step her konuda sizi yonlendiriyorlar. Eger isterseniz, HR Block gibi bir tax office'de de yapabilirsiniz ama daha masrafli olur.

• Bu emekli maaşı veya türkiyeden gelen ayrı gelir kısmı karışık diye okumuştum burada, ondan dolayı bir muhasebeci ile çalışsam daha dogru olur gibi geldi. Sadece çalıştığımızı beyan etsek belki kolay olurdu.

• @akara Siz bilirsiniz. Emekli maasi ve diger Turkiye'den elde ettiginiz gelirleri, foreign income seklinde beyan edeceksiniz.

• @Not_Born_Yesterday , @erenotti , @MySea çok teşekkürler açıklamalarınız için.

• @MySea, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

@erenotti, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

@LG-LM6300, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

Arkadaşlar merhaba. Bilgileri gördükçe kafam karışıyor. Şu anda bir yerde w2 olarak çalışıyorum. Aynı zamanda doordash ve uber yapıyorum ama daha yeni başladım. Bu arada Türkiye'ye de para göndermem gerekiyor oradaki kredilerim devam ettiği için. Şimdi ben uber ve doordashten kazandığım paranın vergisini gelecek yıl ödeyeceğim anladığım kadarıyla. Peki şu anda vergisini ödemediğim bu parayı Türkiye'ye gönderdiğim zaman sıkıntı yaşar mıyım. Bunun vergisini önden ödemem mi gerekir? Amerika için sorun yok sonuçta gelecek yıl ödeyeceğim ama vergisini henüz ödemediğin parayı yurt dışına çıkarmışsın der mi? Ya da Türkiye sen bu paranın vergisini ödemeden buraya gönderiyorsun, hayırdır der mi?

Bu mantıkla bakacak olursanız, delivery işlerinden kazandığınız geliri de vergisini ödeyene kadar harcamamanız lazım. Aynı şey.

w2 gelirin vergisini işvereniniz ödüyor ve para elinize net geçiyor, 1099 yani serbest işlerden elde ettiğiniz gelirlerin vergisini ise takip eden yıl siz ödüyorsunuz, o arada neyi, nereye harcadın, yurtdışına niye bu parayı yolladın vs. IRS’in sorusu değil, siz tax return işleminizi zamanında ve doğru yapın yeter.

Yil icinde kazanmis oldugunuz tum gelirleri (W2, 1099, kira geliri, borsa geliri, banka faizi, crypto geliri, vb), yil sonunda tax return yaparken beyan ediyorsunuz. Bu beyan uzerinden, yil icinde sizden kesilen vergilere gore ve odemeniz gereken toplam vergi miktarina gore (deductions, credits hepsi hesaplanarak), fazla odemisseniz refund alarak, az odemisseniz vergi borcu odeyerek tax return tamamlaniyor.

Kazandiginiz parayi elbette istediginiz gibi harcayabilirsiniz. Eger W2 haricindeki gelirlerden cok fazla para kazanmissaniz, yil sonunda vergi borcunuz cikacagini dusunerek, en az 25% bir kenara ayirin.

w2 gelirin vergisi önden ödendiği için beyan edilmesi gerekmiyor gibi bir anlam içeren bir yorum yapmak istemedim arkadaşa, w2 gelirin vergisi önden kesiliyor ve para elinize net geçiyor, demek istemiştim, vergisi önden ödensin ödenmesin, tüm gelirlerin w2,1099, yurtdışı vs vergi bildirimi yapılması gerekiyor tabi ki. Neye-ne kadar vergi borcunuz-alacağınız kalmış sistem karar veriyor evet.

• @MySea Üstad tax return kendim yapmayı düşünüyorum, bu yıl ilk kez bildirim yapacağım, freetaxusa com diye bir siteyi önerdi bir arkadaşım, ne düşünüyorsunuz?

• @erenotti Herhangi bir online platform olabilir.

Ben simdiye kadar hep taxslayer kullandim. Hic sorun yasamadim.

• Merhabalar, bir şey sormak istiyorum. “TurboTAX” üzerinden hizmet almaya çalışıyordum. Üye olduğumda sorulara yanıt verdim ve şöyle bir şey söyledi ve başka bir yere yönlendirdi. Bir yer de hata mı yaptım bilmiyorum ama son aşamadaki soru şuydu: Amerikan vatandaşı mısın? Bende hayır dedim ve aşağıdaki yanıtı verdi. Bir yerde hata yaptım her halde.. 🙂

Full Service isn't offered for nonresident tax returns.
    If you're not a U.S. resident, or you plan to file Form 1040-NR or Form 8843, you can file your federal and state taxes through the
    TurboTax/Sprintax
    website.

Yabancı uyruklu kişilerin vergi beyannameleri için Tam Hizmet hizmeti sunulmamaktadır.
    Eğer ABD vatandaşı değilseniz veya 1040-NR Formu veya 8843 Formu ile vergi beyannamesi vermeyi planlıyorsanız, federal ve eyalet vergilerinizi aşağıdaki yollarla beyan edebilirsiniz.
    TurboTax/Sprintax
    web sitesi.

• @MySea Üstad bir şey sorabilir miyim? Türkiye’de gelir var Ok bunu foreign income olarak beyan ediyoruz. Peki bu geliri Türkiye’deki giderler için kullanıyorsak bunun gider kısmıda var mı? Şöyle söyleyeyim: Türkiye’de emekli maaşım var ama bu maaşım Ailemin giderleri için kullanılıyor. Geliyor ve gidiyor gibi düşünebilirsin. Özetle sormak istediğim sadece “Gelirimi” beyan ediyoruz?

• Sahis/kisilerin gelir - gider kalemleri ile sirketlerin (tuzel kisiliklerin) gelir - gider kalemleri ayni degildir. Kisilerin geliri, tuzel kisiliklerin kari (geliri degil) vergilendirilir.

• @Redbeard Burada resident kelimesi vatandas anlaminda degil, ABD de yerlesmis, yasayan anlaminda kullaniliyor. Sizin bu soruya yes demeniz gerekiyordu.

• @Redbeard Sadece geliri beyan ediyorsunuz. Eger self-employed veya isyeri sahibi degilseniz, gider yazamazsiniz. Eger kira geliri varsa, o zaman bazi masraflari gider yazabilirsiniz.

• @MySea her iki cevap için de çok teşekkürler.. Syg.

• ⭐⭐⭐⭐

Geçen senelerden farklı olarak bu sene ubereats, instacart ve amazon flex gelirlerim ek olarak bunun için freetaxusa sitesini kullanıyorum. Amazonflex ve instacart gelirlerini rahatlıkla girdim çünkü sadece 1099nec gönderdi ikiside ancak ubereats 1099nec, 1099k ve ayrı olarak annual tax summary gönderdi. Hangisine dikkat ederek vergi bildirimini yapıyorsunuz ubereats için chatgptden elde edindiğim bilgiye direk güvenmek istemedim açıkcası

• @Emre-Kurtulmuş Ubereats gelinizi Schedule C de beyan edeceksiniz. Bunun icin hem 1099-k hemde 1099-nec kullanacaksiniz. 1099-k da gross payments (brut odemeler) gorunur. 1099-nec de ise bonus ve promotions vb gorunur. Bunlari girdikten sonra da expenses (masraflari) gireceksiniz. Annual summary vergi beyaninda girilmez ama sizin butun olarak herseyi gormenizi ve reconcile yapmanizi saglar.

• ⭐⭐⭐⭐

@MySea 1099nec ve 1099k ayrı ayrı eklemiyorum ikisindeki rakamı toplayıp schedule c ye gelir olarak ekliyorum doğru mu anlamışım

• @Emre-Kurtulmuş Uber bana sadece 1099k yolladı, yani brüt ödemeler, Uber’i 1099k olarak girip business schedule C’den bağladım. Ben şöyle yaptım; annual tax summary’deki bilgileri kullandım, yani tipleri box1a ‘ya (artık vergilendirilmiyor) gross paymentları da sales ‘a yazdım, expenses, fees ‘leri de düştüm, Uber’in incentives diye belirttiklerini de miscellaneous ‘a yazdım, annual tax summary’de yaptığım milleri de zaten söylüyor, oraya toplam mili de yazdım, bir miktar commute mil de ekledim. Mil başına $ 0.64 masraf düşüyor, ayrıca sigorta, benzin vs yazmanıza gerek yok, çünkü bu 0.64 doların içinde tüm masrafları kapsıyor. Summary’de aradaki farkı (gelir - gider), benim w2 ile beraber total income ‘a ekleyince teyit etmiş oldum.

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

129

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.1k

| | | |