@erenotti, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani
@LG-LM6300, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani
Arkadaşlar merhaba. Bilgileri gördükçe kafam karışıyor. Şu anda bir yerde w2 olarak çalışıyorum. Aynı zamanda doordash ve uber yapıyorum ama daha yeni başladım. Bu arada Türkiye'ye de para göndermem gerekiyor oradaki kredilerim devam ettiği için. Şimdi ben uber ve doordashten kazandığım paranın vergisini gelecek yıl ödeyeceğim anladığım kadarıyla. Peki şu anda vergisini ödemediğim bu parayı Türkiye'ye gönderdiğim zaman sıkıntı yaşar mıyım. Bunun vergisini önden ödemem mi gerekir? Amerika için sorun yok sonuçta gelecek yıl ödeyeceğim ama vergisini henüz ödemediğin parayı yurt dışına çıkarmışsın der mi? Ya da Türkiye sen bu paranın vergisini ödemeden buraya gönderiyorsun, hayırdır der mi?
Bu mantıkla bakacak olursanız, delivery işlerinden kazandığınız geliri de vergisini ödeyene kadar harcamamanız lazım. Aynı şey.
w2 gelirin vergisini işvereniniz ödüyor ve para elinize net geçiyor, 1099 yani serbest işlerden elde ettiğiniz gelirlerin vergisini ise takip eden yıl siz ödüyorsunuz, o arada neyi, nereye harcadın, yurtdışına niye bu parayı yolladın vs. IRS’in sorusu değil, siz tax return işleminizi zamanında ve doğru yapın yeter.
Yil icinde kazanmis oldugunuz tum gelirleri (W2, 1099, kira geliri, borsa geliri, banka faizi, crypto geliri, vb), yil sonunda tax return yaparken beyan ediyorsunuz. Bu beyan uzerinden, yil icinde sizden kesilen vergilere gore ve odemeniz gereken toplam vergi miktarina gore (deductions, credits hepsi hesaplanarak), fazla odemisseniz refund alarak, az odemisseniz vergi borcu odeyerek tax return tamamlaniyor.
Kazandiginiz parayi elbette istediginiz gibi harcayabilirsiniz. Eger W2 haricindeki gelirlerden cok fazla para kazanmissaniz, yil sonunda vergi borcunuz cikacagini dusunerek, en az 25% bir kenara ayirin.