Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

Gelir vergisi / beyani

Taşındı Vergi Sistemi
1.0k 200 76.7k 190

• Merhabalar,
    Son gelişmeler sonrası hızlıca ülkeye giriş yapan bizler için de 2025 yılı vergi beyannamesi durumu aktifleşmiş oldu diye düşünüyorum.
    Okulduklarımdan anladığım kadarıyla bir kaç soru işaretim oluştu, bilgi verebilecek arkadaşlar varsa çok sevinirim.

1- Kazançlarımız sadece girdiğimiz tarih itibariyle beyan edilecek. Bu da yılın maximum son 10 günü gibi bir duruma denk düşecek. Bu durumda ne kadar tutarın altında vergi yükümlülüğümüz oluşmayacak?
    2- Tek ortaklı bir LLC'im sahibiyim Katar'da. Beyanımı bireysel olarak belirtilen uygulamalarından yapabilir miyim yoksa çok daha karmaşık bir yapısı mı mevcut? Yapabilirsem hangi uygulamayı önerirsiniz?
    3- Beyan ettiğimiz gelirler arasında kira, faiz getirisi, maaş ödemeleri ve şirket için gelir kalemleri olmalı, kaçırdığımız bir madde var mı?
    4- 10.000 USD üstü ABD dışı hesapları hangi sistem üzerinden nasıl bildirmemiz gerekiyor?

Şimdiden yardımlarınız içib çok teşekkürler,

• @apexcruel
    Merhaba, Turbotax, FreetaxUsa gibi ucretsiz ya da cok cuzi bir miktar ucretli yazilimlari kullanabilirisiniz, bu yazilimlarin mantigi ise soru-cevap seklinde ilerleyerek otomatik olarak formlari doldurmanizi saglamaktadir. Sizlere size tavsiyem 10 gunluk sureciniz icin vergi beyani yapip yapmamaniz konusunda once IRS’in resmi sitesinde yer alan vergi beyani yapmaniz gerekip gerekmedigini ogrenebileceginiz su linki, https://www.irs.gov/individuals/check-if-you-need-to-file-a-tax-return uzerindenden kontrol etmeniz, daha sonra ise bir CPA’den bilgi almaniz yonunde olacaktir. Kolayliklar dilerim.

• @apexcruel Sizin 2025 yılı için vergi beyanı yapmanız gerekmiyor, eğer bir çeyrekten fazla bulunmadıysanız ve veya U.S. içinde en az $15,750 brüt geliriniz, bekarlar için (veya 14 bin küsür) olmadıysa diye biliyorum. Sizin durumu chatGPT’ye sorduğumda o da benzer cevapları verdi.
    Bende sizinle benzer durumdaydım, green cardı 9 Eylül 2024’te aldım, bir gün bile çalışmadan Türkiye’ye gittim 4 ay kaldım, Ocak 2025’de temelli geri döndüm, ki 2024 yılı içerisinde Türkiye’de banka hesaplarım, hisselerim, temettü ödemelerim vs. vardı, ama 2024 yılı için IRS tax return yapmadım. 2025 yılı için ilk kez yapacağım.

ChatGPT ekran görüntüsü ekliyorum. IRS’in sitesini de inceleyebilirsiniz.

IMG_1500.png

• Arkadaşlar merhaba. Bilgileri gördükçe kafam karışıyor. Şu anda bir yerde w2 olarak çalışıyorum. Aynı zamanda doordash ve uber yapıyorum ama daha yeni başladım. Bu arada Türkiye'ye de para göndermem gerekiyor oradaki kredilerim devam ettiği için. Şimdi ben uber ve doordashten kazandığım paranın vergisini gelecek yıl ödeyeceğim anladığım kadarıyla. Peki şu anda vergisini ödemediğim bu parayı Türkiye'ye gönderdiğim zaman sıkıntı yaşar mıyım. Bunun vergisini önden ödemem mi gerekir? Amerika için sorun yok sonuçta gelecek yıl ödeyeceğim ama vergisini henüz ödemediğin parayı yurt dışına çıkarmışsın der mi? Ya da Türkiye sen bu paranın vergisini ödemeden buraya gönderiyorsun, hayırdır der mi?

• @LG-LM6300, elinizdeki parayi istediginiz gibi harcayabilir istediginiz yere gonderebilirsiniz. Vergi beyani doldurunca ya iade alirsiniz elinize ek para gecer yada borclu cikarsiniz IRS'e elinizden para verirsiniz. Gelir vergisi paranizi istediginiz gibi harcama konusuna teknik olarak engel olamaz.

• @LG-LM6300, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

Arkadaşlar merhaba. Bilgileri gördükçe kafam karışıyor. Şu anda bir yerde w2 olarak çalışıyorum. Aynı zamanda doordash ve uber yapıyorum ama daha yeni başladım. Bu arada Türkiye'ye de para göndermem gerekiyor oradaki kredilerim devam ettiği için. Şimdi ben uber ve doordashten kazandığım paranın vergisini gelecek yıl ödeyeceğim anladığım kadarıyla. Peki şu anda vergisini ödemediğim bu parayı Türkiye'ye gönderdiğim zaman sıkıntı yaşar mıyım. Bunun vergisini önden ödemem mi gerekir? Amerika için sorun yok sonuçta gelecek yıl ödeyeceğim ama vergisini henüz ödemediğin parayı yurt dışına çıkarmışsın der mi? Ya da Türkiye sen bu paranın vergisini ödemeden buraya gönderiyorsun, hayırdır der mi?

Bu mantıkla bakacak olursanız, delivery işlerinden kazandığınız geliri de vergisini ödeyene kadar harcamamanız lazım. Aynı şey.

w2 gelirin vergisini işvereniniz ödüyor ve para elinize net geçiyor, 1099 yani serbest işlerden elde ettiğiniz gelirlerin vergisini ise takip eden yıl siz ödüyorsunuz, o arada neyi, nereye harcadın, yurtdışına niye bu parayı yolladın vs. IRS’in sorusu değil, siz tax return işleminizi zamanında ve doğru yapın yeter.

• @erenotti, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

@LG-LM6300, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

Arkadaşlar merhaba. Bilgileri gördükçe kafam karışıyor. Şu anda bir yerde w2 olarak çalışıyorum. Aynı zamanda doordash ve uber yapıyorum ama daha yeni başladım. Bu arada Türkiye'ye de para göndermem gerekiyor oradaki kredilerim devam ettiği için. Şimdi ben uber ve doordashten kazandığım paranın vergisini gelecek yıl ödeyeceğim anladığım kadarıyla. Peki şu anda vergisini ödemediğim bu parayı Türkiye'ye gönderdiğim zaman sıkıntı yaşar mıyım. Bunun vergisini önden ödemem mi gerekir? Amerika için sorun yok sonuçta gelecek yıl ödeyeceğim ama vergisini henüz ödemediğin parayı yurt dışına çıkarmışsın der mi? Ya da Türkiye sen bu paranın vergisini ödemeden buraya gönderiyorsun, hayırdır der mi?

Bu mantıkla bakacak olursanız, delivery işlerinden kazandığınız geliri de vergisini ödeyene kadar harcamamanız lazım. Aynı şey.

w2 gelirin vergisini işvereniniz ödüyor ve para elinize net geçiyor, 1099 yani serbest işlerden elde ettiğiniz gelirlerin vergisini ise takip eden yıl siz ödüyorsunuz, o arada neyi, nereye harcadın, yurtdışına niye bu parayı yolladın vs. IRS’in sorusu değil, siz tax return işleminizi zamanında ve doğru yapın yeter.

Yil icinde kazanmis oldugunuz tum gelirleri (W2, 1099, kira geliri, borsa geliri, banka faizi, crypto geliri, vb), yil sonunda tax return yaparken beyan ediyorsunuz. Bu beyan uzerinden, yil icinde sizden kesilen vergilere gore ve odemeniz gereken toplam vergi miktarina gore (deductions, credits hepsi hesaplanarak), fazla odemisseniz refund alarak, az odemisseniz vergi borcu odeyerek tax return tamamlaniyor.

Kazandiginiz parayi elbette istediginiz gibi harcayabilirsiniz. Eger W2 haricindeki gelirlerden cok fazla para kazanmissaniz, yil sonunda vergi borcunuz cikacagini dusunerek, en az 25% bir kenara ayirin.

• @MySea merhabalar bilginiz varmı acaba, bize yararlandıgımız saglık sigortasından form-1095 geldi. Biz bu formu vergi beyanı verirken form-1099 a mı ekleyeceğiz. Bizim ailecek muhasebeci ile çalışmamız,gerekecek gibi türkiyeden hem kira hemde emekli maaşı geliyor. Bunları beyan ettim saglık sigortasına başvururken.

• @akara Eger form 1095-A geldiyse, marketplace den sigorta yapmissiniz demektir. Bu formdaki bilgileri federal return yaparken form 8962'e gireceksiniz, premium tax credit icin. Tax return belgelerine form 8962 eklenecek. Form 1085-A eklemeye gerek yok.

• @akara Aslinda online tax platformlarindan birisini kullanarak kendiniz yapabilirsiniz. Step by step her konuda sizi yonlendiriyorlar. Eger isterseniz, HR Block gibi bir tax office'de de yapabilirsiniz ama daha masrafli olur.

• Bu emekli maaşı veya türkiyeden gelen ayrı gelir kısmı karışık diye okumuştum burada, ondan dolayı bir muhasebeci ile çalışsam daha dogru olur gibi geldi. Sadece çalıştığımızı beyan etsek belki kolay olurdu.

• @akara Siz bilirsiniz. Emekli maasi ve diger Turkiye'den elde ettiginiz gelirleri, foreign income seklinde beyan edeceksiniz.

• @Not_Born_Yesterday , @erenotti , @MySea çok teşekkürler açıklamalarınız için.

• @MySea, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

@erenotti, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

@LG-LM6300, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

Yil icinde kazanmis oldugunuz tum gelirleri (W2, 1099, kira geliri, borsa geliri, banka faizi, crypto geliri, vb), yil sonunda tax return yaparken beyan ediyorsunuz. Bu beyan uzerinden, yil icinde sizden kesilen vergilere gore ve odemeniz gereken toplam vergi miktarina gore (deductions, credits hepsi hesaplanarak), fazla odemisseniz refund alarak, az odemisseniz vergi borcu odeyerek tax return tamamlaniyor.

Kazandiginiz parayi elbette istediginiz gibi harcayabilirsiniz. Eger W2 haricindeki gelirlerden cok fazla para kazanmissaniz, yil sonunda vergi borcunuz cikacagini dusunerek, en az 25% bir kenara ayirin.

w2 gelirin vergisi önden ödendiği için beyan edilmesi gerekmiyor gibi bir anlam içeren bir yorum yapmak istemedim arkadaşa, w2 gelirin vergisi önden kesiliyor ve para elinize net geçiyor, demek istemiştim, vergisi önden ödensin ödenmesin, tüm gelirlerin w2,1099, yurtdışı vs vergi bildirimi yapılması gerekiyor tabi ki. Neye-ne kadar vergi borcunuz-alacağınız kalmış sistem karar veriyor evet.

• @MySea Üstad tax return kendim yapmayı düşünüyorum, bu yıl ilk kez bildirim yapacağım, freetaxusa com diye bir siteyi önerdi bir arkadaşım, ne düşünüyorsunuz?

• @erenotti Herhangi bir online platform olabilir.

Ben simdiye kadar hep taxslayer kullandim. Hic sorun yasamadim.

• Merhabalar, bir şey sormak istiyorum. “TurboTAX” üzerinden hizmet almaya çalışıyordum. Üye olduğumda sorulara yanıt verdim ve şöyle bir şey söyledi ve başka bir yere yönlendirdi. Bir yer de hata mı yaptım bilmiyorum ama son aşamadaki soru şuydu: Amerikan vatandaşı mısın? Bende hayır dedim ve aşağıdaki yanıtı verdi. Bir yerde hata yaptım her halde.. 🙂

Full Service isn't offered for nonresident tax returns.
    If you're not a U.S. resident, or you plan to file Form 1040-NR or Form 8843, you can file your federal and state taxes through the
    TurboTax/Sprintax
    website.

Yabancı uyruklu kişilerin vergi beyannameleri için Tam Hizmet hizmeti sunulmamaktadır.
    Eğer ABD vatandaşı değilseniz veya 1040-NR Formu veya 8843 Formu ile vergi beyannamesi vermeyi planlıyorsanız, federal ve eyalet vergilerinizi aşağıdaki yollarla beyan edebilirsiniz.
    TurboTax/Sprintax
    web sitesi.

• @MySea Üstad bir şey sorabilir miyim? Türkiye’de gelir var Ok bunu foreign income olarak beyan ediyoruz. Peki bu geliri Türkiye’deki giderler için kullanıyorsak bunun gider kısmıda var mı? Şöyle söyleyeyim: Türkiye’de emekli maaşım var ama bu maaşım Ailemin giderleri için kullanılıyor. Geliyor ve gidiyor gibi düşünebilirsin. Özetle sormak istediğim sadece “Gelirimi” beyan ediyoruz?

• Sahis/kisilerin gelir - gider kalemleri ile sirketlerin (tuzel kisiliklerin) gelir - gider kalemleri ayni degildir. Kisilerin geliri, tuzel kisiliklerin kari (geliri degil) vergilendirilir.

• @Redbeard Burada resident kelimesi vatandas anlaminda degil, ABD de yerlesmis, yasayan anlaminda kullaniliyor. Sizin bu soruya yes demeniz gerekiyordu.

Benzer Başlıklar

• Zelle uzerinden alinan paranin gelir beyani nasil yapilir?

Vergi Sistemi
    6
    0 Oy
    6 İleti
    269 Bakış
    vecihiV
    @MySea anladim,tesekkur ederim
  • ABD vatandaşlığı sonrası Türkiye'ye taşınınca gelen vergi beyan sorumluluğu

Taşındı Vergi Sistemi
    15
    1 Oy
    15 İleti
    2k Bakış
    MySeaM
    @fyro https://turbotax.intuit.com/tax-tips/family/tax-filing-requirements-for-children/L8ice6z0K
  • Geliri olmayan şirketimin vergisi hk

Taşındı Vergi Sistemi
    2
    0 Oy
    2 İleti
    184 Bakış
    MySeaM
    @Enes-Aydın Bildigim kadariyla, C corporation icin IRS form 1120 kullanmaniz gerekiyor, hem gelir hemde masraflari bildirmek icin. Corporation vergilendirmeleri diger LLC lere gore biraz farkli. Avantajli taraflari olabilir. Ama ortaklar eger dividends aliyorlarsa, ayrica ondan da vergi odeyecekler. Biraz karisik. Eger hic bilginiz yoksa, bir muhasebeci bulmanizda fayda var.
  • GC ile Giriş Sonrası İlk Sene Vergi Beyanı

Taşındı Vergi Sistemi
    24
    1 Oy
    24 İleti
    3k Bakış
    knnrnK
    @uaa491, içinde söyledi: GC ile Giriş Sonrası İlk Sene Vergi Beyanı Selamlar, Tax filing sezonuna girdik bildiginiz gibi. Bu sene ben ilk defa tax filing yapacagim ve dual-status alien olma konusunda teyide ihtiyacim var. Daha once Amerikada hicbir sekilde bulunmadim. 2022 Nisanda GreenCard ile geldim. Dual Status alien olmuyorum diye biliyorum ve dolayisiyla standard deduction yapabiliyorum. Greencard ile benim gibi Ameirkaya gelip daha onceden vergi bildirimi yapan arkadaslardan bilgi rica ediyorum. Tesekkurler Hayır, dual status değilsiniz. O durum örneğin J-1 ile ABD'de yaşarken green card aldığınızda oluyor. Normal bir şekilde vergi beyanı yapacaksınız.
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

14

60.8k

Kullanıcı

5.1k

Konu

534.8k