Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Selamlar, herkes gibi benim de çocukluktan beri hayalim Amerika’da yaşamak. Özellikle Florida eyaleti 🙂 . Kariyer planlamam ve mali durumlar da söz konusu olduğunda, şansımı GC’a bağlı tutarak 5-6 sene içinde Amerika’da var olmak istiyorum. Fakat gerek para biriktirme, gerek iş imkanı, gerekse boş olmamak amacıyla; 2 ay önce bir danışmanlık firmasına başvurarak macerama Hollanda’ya giderek başlayacağım. Kendi sektörüm dolasıyla rahat iş bulacağım bir ülke. (Denizcilik). GC çıkmazsa, EB-3 ile gitmeyi düşünüyorum.

    Hollanda’da yaşayan ve yaşamış olan forumdaşlarımdan bu konu altında bilgi alışverişi yapabilirsem çok mutlu olurum. 🙂


  • Tam olarak neyi ogrenmek istiyorsunuz?


  • @pnktr Hayat şartları, ortalama gelir-giderler. Para biriktirmeye meyilli olup olmadığı? Olabildiğince minimal yaşayan biriyim zaten, gerekirse ek iş olarak uber de yapabilirim.


  • Hayat sartlari: Amerika'ya gore daha iyi (6 sene ABD'de, 10 yildir da Hollanda'ya yasamis biri olarak soyluyorum).
    Ortalama gerli-giderler: Yasadiginiz sehre bagli olarak farklilik gosterir. Amsterdam, Rotterdam ve Utrecht gibi sehirlerde barinma sorunu var. Kiralik evler pahalidir. Biraz banliyolere dogru kayarsaniz uygun ev bulabilirsiniz ama ulasim acisindan cok da uzak olmasin calistiginiz yere. Numbeo'ya bakabilirsiniz masraf karsilastirmasi icin.
    Para biriktirmek: Bu tamamen insanin kendi tasarruf becerisine bagli. Isterseniz ve ayaginizi yorganiniza gore uzatirsaniz para biriktirmeniz kolay burada ama Hollandali gibi yasamaniz lazim, Turk gibi degil. Mesela otomobil almak yerine bisiklet alip kullanmak, evde basit tamiratlarinizi boya badaninizi kendinizin yapmasi (ustalar pahalidir), disarida snack haricinde yemek yememek (disaridan soylenen veya restoranda yenilen yemekler pahalidir, pandemiden sonra bir de delivery ucreti aliyor restoranlar, ayrica en son plastik kap icin ek bir ucret almaya basladilar o yuzden evde pasa pasa yemeginizi kendiniz yapin derim). Ha bir de kombiyi sonuna kadar koklemeyin, ustunuze bir kazak, hirka giyin olsun bitsin. Masraflar acisindan onemli bir nokta: saglik ve liability sigortaniz olmasi sart adiminizi attiginizdan itibaren ve bunlari siz cebinizden odersiniz, isveren vermez, 100-120 EUR arasi aylik sigorta gideriniz olacak (otomobil alirsaniz bir 60-80 EUR daha koyun ustune).
    Ek is: Uber her yerde yaygin degil burada, cunku taksi kullanan az. Belki buyuk sehirlerde vardir ama yukarida dezavantajini yazdim. Uber yerine delivery isi yapabilirsiniz (yani Uber Eats, Deliveroo vb.).Fakat yagmurda bisikletle biraz zor (yukarida otomobil almayin demistim).


  • @pnktr 4000 euro civarlarında bir maaştan söz ediliyor, ki zaten yasal olması için minimum 3500 küsüratlı bir maaş almam gerekiyordu. Evde çok zaman geçirdiğim için yemek vs. gibi harcamalarım minimum düzeyde olur diye düşünüyorum. Ek iş olarak uber yapmayı istiyorum fakat Hollanda’yı daha iyi bulduğunuzu söylediğiniz, bu kıyaslamayı anlatır mısınız?


  • Amerika'da H1B vizesi almak eskiye gore daha zor. Oldu da iyi bir teklif alip gidebildiniz. O zaman da is-yasam dengeniz pek olmayacak. Isyeri ortami rekabetcidir, surekli yukselmeye odaklanmaniz gerekir ("Up" or "Out" ). Sirketler birden bire isten cikisinizi verebilir ve ayni gun tazminatsiz kapi disari edilirsiniz. Hollanda'da isten cikarma kararlari o kadar cabuk alinamiyor, hele buyuk sirketlerde cok zor ve cikarilsaniz dahi cok iyi paketler alarak cikarsiniz. Bir de Hollanda'da sahis sirketi kurup proje bazli buyuk firmalara calismak cok yaygin. Buna uygun bir mesleginiz varsa daha fazla da kazanmaniz mumkun cunku vergi avantajiniz var. Hollanda'da high skilled migrant olarak gelirseniz 5 yil boyunca maasinizin ucte biri vergiden muaftir, Gelirinize cok buyuk bir etkisi olur. O donem guzel para biriktirebilirsiniz. ABD guvenli bir yer olmaktan cikti, kafasina esen silah alip adam tariyor sokakta. Eskiden de guvenli degildi, ben orada gecirdigim 6 yilda bile kendime karsi veya cevremde guvenli denilen bolgede ve ortamda yasamamiza ragmen en az 10 tane ciddi sucla karsilastim. Simdi durum daha kotu. Hollanda gayet guvenlidir, kapinizi kilitlemeden bile disari cikabilirsiniz. Ingilizce derseniz Hollanda'lilar iyi Ingilizce konusur, sokaktaki dilenci veya 5-6 yasindaki cocuklar bile konusuyor o derece. Resmi islerinizi de cogunlukla Ingilizce yurutebiliyorsunuz belediyede falan.. Ama gene de 1-2 seneden uzan yasayacaksaniz Hollandaca ogrenin derim. Ogrenmesi cok kolay degil maalesef ama az biraz konussaniz hatta anlasaniz bile yeterli olur. Tabii en onemlisi de Turkiye'ye gidis gelisin cok rahat olmasi, 3-3.5 saatte Istanbul-Ankara'da dogrudan ucus var en az 3 havaalanindan. Bir de Avrupa'nin gobegindesiniz, Bruksel, Paris, Dusseldor'a gunu birlik gidip gezebilirsiniz. Amerika'nin bana gore tek guzel tarafi Turklere karsi hic bir onyargi olmamasiydi. Hollanda'da Almanyadaki gibi bir irkci yaklasim pek yok ama gene de insanlarda bir onyargi var, onu her yerde hissediyorsunuz ve girdiginiz ortamda bunu asmaniz zaman aliyor. Son yillarda Avrupa genelinde bu onyargilarin hizla olumsuza dondugunu soyleyebilirim, ozellikle Suriye ve Afganistan'dan gelen toplu gocler sonrasinda hemen her kokenden gelen yabancilar bundan nasibini almaya basladi. Diyeceklerim bu kadar. Sansiniz acik olsun.


  • @pnktr H1B değil de DV veya en sonunda EB3 denemek istiyorum ben, Amerika’da da kendi işimi kurmak istiyorum. Dediğiniz gibi o 5 sene elimden geldiğince biriktirmeye çalışacağım ama düşünceleriniz beni de biraz düşündürdü açıkçası 😃 teşekkür ederim.


  • @aldaci-0 merhaba nasıl başvurdunuz hangi firma ile eşim de gemi makine mühendisi İTÜ mezunu Roterdam bunun için bence daha uygun size nereye gideceksiniz süreci nasıl oluyor bilgi verebilir misiniz


  • @ezgida özel mesaj atayım size.


  • Arkadaşlar Amerika ile Hollanda kıyaslanamaz.
    Maddi olarak Hollanda'da para yapamazsınız.( tamam geçim derdiniz olmaz ama para biriktirme çok zor çünkü vergiler çok yüksek.)
    Bir söz vardır. Amerika'da insanların hayalleri, Avrupa'da insanların Hayatı vardır.
    Daha güvenli ortam, daha temiz çevre, daha huzurlu yaşam kesinlikle Hollanda.


  • @mehmetatal senelik 75k euroyu geçince %49.5 oluyor gelir vergisi 😃


  • @mehmetatal

    %30 ruling'i bunun icin yazdim. Sonrasinda hakikaten vergiler caniniza okuyor. Zaten bu nedenle cogu beyaz yakali ZZP adi verilen sahis sirketini kurup contractor olarak calisiyor. Parami bankaya koyayim dursun, savings hesabi acayim da diyemiyorsunuz, Banka eksi faiz uyguluyor. 57K uzeri kenarda yatan birikimlere varlik vergisi vergi kesiliyor. Mecburen o parayi isleteceksiniz: ya ipotekle ev alacaksiniz ya arabanizi yenileyeceksiniz, ya is kuracaksiniz vs. vs.


  • @pnktr 5 sene içinde zaten eb3 başlatma gibi bir girişimim olacak. tabi üste kalacak para da hayatımı idame ettirmem için Amerika’ya geldiğimde.


  • @aldaci-0 merhabalar bende freight forwarder sektöründeyim, nasıl bir başvuru yaptınız acaba Hollanda'ya? sponsor falan mı ayarladınız?


  • @Berk-Şendil merhabalar, ben danışmanlık firması aracılığı ile başvurdum. sektör olarak şanslıyız Hollanda açısından.


  • @aldaci-0 başvurduğunuz yerin iletişim bilgilerini gönderebilir misiniz özelden? ayrıca tutar ile ilgili de bilgi verebilir misiniz?


  • Hollanda ile ABD aynı klasmanda değilki , kıyaslamak mümün değil. Biri tam emperyalist diğeri sosyal devlet. birisinde cok para kazanabilirsin (abd), diğerinde az para bile kazansan standartların iyi olur (hollanda). Yaşam standartları için gidiyorsanız Avrupaya gidin


  • @pnktr, içinde söyledi: Hollanda’da “Yüksek Nitelikli Göçmen” Olmak

    @mehmetatal

    %30 ruling'i bunun icin yazdim. Sonrasinda hakikaten vergiler caniniza okuyor. Zaten bu nedenle cogu beyaz yakali ZZP adi verilen sahis sirketini kurup contractor olarak calisiyor. Parami bankaya koyayim dursun, savings hesabi acayim da diyemiyorsunuz, Banka eksi faiz uyguluyor. 57K uzeri kenarda yatan birikimlere varlik vergisi vergi kesiliyor. Mecburen o parayi isleteceksiniz: ya ipotekle ev alacaksiniz ya arabanizi yenileyeceksiniz, ya is kuracaksiniz vs. vs.

    Merhaba,
    bir turk vatandasinin hollandaya vize almasi zormu?
    Bir turk, Hollandaya girmis, ben multecilige basvuracagim, bundan sonra burada yasayacagim, yuruyerekte girdim ulkeye, bahanemde su bu, giris kaydi yok, ne gibi zorluklar yasar?
    Mesela 20-25 yil yasadin ulkede,bulundun ulkede, calismadin emeklilik hakkin varmi? pention a basvurabiliyormusun?
    yillik yapman gereken bir vergi beyani vardir, onu beyan edersin duzenli, lakin calismazsin, calistim dersin, cocuk baktim, contractor olarak calistim, ev boyadim, nakit aldim, firmanin vergi evraklarini duzenli hazirlasan gibi.
    Hollandada tir sektoru nasil? Soforler, yada Firmalar para yapabiliyormu?
    Kuzeyde Kislari cok zor oluyordur.
    20-25 yil ulkede bulunsam,(hic calismadan,calistim desen) emeklilik bagliyorlarmi?
    en dusuk emekli maasi ne kadar ?


  • @hasanmakinaci

    Yasadisi yollarla ulke degistirmek hakkinda veya genel olarak yasadisi hic bir konuda prensip geregi yorum yapmiyor ve tavsiyede bulunmuyorum.

    Emeklilik maasi baglanabilmesi icin kisinin ulkede belli bir sure "resident" olarak yani oturma veya calisma izni ile yasamis olmasi gerekir. Kaynak: https://www.iamexpat.nl/expat-info/official-issues/pensions-retirement-netherlands


  • @aldaci-0, içinde söyledi: Hollanda’da “Yüksek Nitelikli Göçmen” Olmak

    @Berk-Şendil merhabalar, ben danışmanlık firması aracılığı ile başvurdum. sektör olarak şanslıyız Hollanda açısından.

    ne için, nasıl başvurdun, ben anlamadım 🙂


Benzer Başlıklar

  • 50
  • 29
  • 44
  • 29
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

81
Çevrimiçi

41.0k
Kullanıcı

4.4k
Konu

426.2k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum