@mineralli, içinde söyledi: TS2023 başvurusu ile çalışma izni onayı
@Henry-bloor Kanada'da yaşamış biri olarak izninizle bir kaç kelam sözde ben söylemek isterim. Sırasıyla gerçekler ve yaşadıklarımız;
1- Sağlık sistemi çok kötü. Özellikle acile devam etmeniz gerekiyorsa 7 saati göze alın.
2- Yüksek vergi ve sigorta maliyetleri.
3- Kompakt yaşam tarzı mümkün değil. Büyük ev, aile için ikinci araba ihtiyacı ve benzeri ekstra harcamalar sizi maddi olarak çok zorlayacaktır. Ev kiralama tek bir gelir ile asla imkansız evde en az iki kişi çalışmalı. Villa tarzı evlerin kiraları yüksek ve onlarda yaşarım hayaline çok kapılmayın ciddi miktarda geliriniz olmalı yoksa zor.
4- “smiling racism” çok yaygın. (Bu tabir Kanada’nın kendisine ait) Bu konuda yapılan yorumlara katılamayacağım.
5- Market fiyatları son 3 yılda en az ikiye katladı.
6- İş olanakları referans yeteneklerine göre şekilleniyor. İşe alımlar çok uzun bir prosedüre tabidir. Ama iş kalitesi çok düşük. Sayısız başvuru yapıp cevapsız kalmaya hazır olun. Ayrıca belli milletlerden olan insanlar sizden daha avantaja sahip olacak. Çünkü güçlü bir topluluğa sahipler.
7- Değinilmeyen bir konu: çok farklı bir zaman diliminde kalırsınız. Yazın 7, kışın 8 saat zaman fark olur. Zaman içinde Türkiye ve diğer ülkelerdeki ilişkileriniz inanılmaz derecede zayıflayacak. İş bağlantılarınızı eritecektir.
8- Yakınlarınız sizi ziyaret etmesi için çok yüksek maliyetli bir yerde yaşamış olacaksınız. kaç kişi en az 4.000 Kanada doları verip sizi ziyaret edebilir bunu iyi düşünmek gerekir.
9- Kış uzun ve sert. imkanınız olursa kış aylarında güney Amerika ülkelerine tatile gitmek uygun olabilir. Ama tabi paranız olursa
10- Belli mesleklerin (mimarlık, doktor, eczacı ve avukat gibi) tanınırlığı uzun prosedürlere tabi. Bir eczacı ortalama 2-4 seneyi göze almalı. bazı mesleklerde ilave sertifikaların alınması vb. çok fazla evrak işi var. Hangi eğitimi almış olursanız olun veya hangi üniversite derecesine önemi yok herşeye en baştan başlarsınız. Kimse sizin hangi universiteden mezun oldugunuzu dikkate almaz. Bangladesh'deki herhangi bir üniversite ile sizinkinin hiçbir farkı yok onlar için.
11- Çocuklarınız için her okul iyi eğitim veriyor diye düşünmeyin. Mahalleye göre çok düşük eğitim kalitesi olan okullar var. Oturduğunuz yeri seçerken oradaki eğitim kurumlarının (lise gibi) önceki yıllarda başarı seviyesini gösteren bir websitesi var mutlaka bakın derim. inanılmaz derece farklar var.
12- Kalıcı oturum alma sonrasında pasaport alma gibi hedefleri mümkünse 30 yaşından önce halletmiş olun. 40-45 yaş üzerinde iseniz mücadele etmeye hiç değmez boşuna mental olarak kendinizi ve günlerinizi heba etmeyin. Hayat kısa ve 45-50 yaşından sonra kanada pasaportuna veya kalıcı oturumuna sahip olmak size ekstra bir değer katmayacaktır. Kapitalizmin geçerli olduğu günümüz dünyasında önemli olan sizin parasal güçünüz. Paranız olduğu sürece her yerde yaşarsınız oranın pasaportuna ihtiyaçınız olmaz. Bu pasaport veya kalıcı oturum alma konusuna çok takılmayın. Dediğim gibi belli bir yaştan sonra önemi filan olmuyor. Kanada pasaportuna sahip olan ama hiçbir işe yaramadan öylece cebinde duran çok kişi var. Para yoksa zaten pasaportu kullanma seyahat etme gezme konforuda olmayacaktır.
Bunlar bir aşamada söylenebilecek en bilinen şeyler. Kişisel olarak temel öneme sahip konuları oluruna bırakmamak gerektiğini düşünüyorum çünkü zaman içinde mutlaka bu bahsettiklerim ile yüzleşeceksiniz. Uzaktan izledikleriniz anlatılanlar ile çok değerlendirme yapmayın gerçek kanada onlar değil. Gerçeği buraya gelince yaşayınca görüyorsunuz. İçinde bulunduğunuz durum her nekadar sizi mutsuz hale getirsede kanadaya gelince hiçbir şey mükemmel veya refah içinde olmayacak hatta şu anki durumunuzdan daha alt seviye yaşamaya hazır olur. Şu an 10 üzerinden 7 noktasında yaşıyorsanız kanadaya gelince 10 üzerinden 3 noktasında yaşayacagınızı kabullenin.
Merhaba, smilling racism konusunu açabilir misiniz, yada bu konuda söylemek isteyen başka arkadaşlar varsa onlarında görüşlerini almak isterim