• Register
    • Login
    • Search
    • Categories
    • Recent
      • Popular Topics
      • Best Posts
    • Popular Topics
    • Best Posts
    • Feed
    • Watched Topics
    • Bookmarks
      • Users
      • Groups
    • Users
    • Groups
    • Map
    • Calendar
    • Social Media
      • Facebook Group
      • YouTube Channel
      • Facebook Page
      • Twitter Page
      • Instagram Page
    • Search
    1. Home
    2. berke1998
    Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
    • Profile
    • Following 9
    • Followers 37
    • Topics 0
    • Posts 97
    • Best 92
    • Controversial 0
    • Groups 1

    berke1998

    @berke1998

    ⭐

    658
    Reputation
    1171
    Profile views
    97
    Posts
    37
    Followers
    9
    Following
    Joined Last Online
    Location Massachusetts

    berke1998 Unfollow Follow
    ⭐

    Best posts made by berke1998

    • RE: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

      Onumuzdeki hafta 25 yasima girecegim ve ayni zamanda Amerika Birlesik Devletleri’ndeki 7. ayimi geride birakmis olacagim. Geriye donup baktigimda su gecen 7 ayda ne kadar hizli olgunlastigimi fark etmemek elde degil.

      Greencard cekilisini kazanmadan once Birlesik Krallik, Irlanda, Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada gibi ulkelerin gocmenlik/vize programlari ile ilgili onceden bilgi sahibiydim. Yurtdisina yerlesmeyi universitenin 2. senesi, yani 2017 yilinda kafama koymustum, bu hedef dogrultusunda hic kimseye, hicbir olumsuz goruse kulak asmadim, yeri geldi ailemle tartistigim gunler oldu, ama her defasinda burnumun dikine gittim. Bos vakitlerimde ucaga atlayip farkli ulkelere seyahat ettim, hostellerde konaklayip farkli milletlerden insanlarla tanistim. Yaptigim seyler hem ufkumu genisletti hem de ozguven kazanmami sagladi. Su anda dunyanin bir ucunda, tek basina ve kimseye muhtac olmadan yasiyorum.

      IMG_0434.jpeg

      Beklemedigim bir anda 4. denemede cekilisi kazandiktan sonra ise 1 yildan fazla Ankara'daki buyukelcilikten mulakat almayi bekledim, zamanin artik daralmaya basladigini fark edince risk aldim ve Kolombiya, Uruguay, Israil, Singapur, Arjantin, Ingiltere, Letonya, Brezilya vb gibi dunyanin dort bir yaninda bulunan ABD Buyukelciliklerine emailler yollayarak dosyami kabul etmelerini talep ettim, gelen olumsuz geri donuslere ragmen en sonunda Bosna Hersek'te bulunan ABD elciligine dosyami kabul ettirmeyi basardim ve onlar sayesinde su an buradayim, eger harekete gecmeseydim hayatta birkez gelecek bu sans yuksek ihtimalle ellerimden kayip gidecekti. Bu vesile ile ayni zamanda guzel bir Bosna ve Karadag tatili de yapmis oldum.

      IMG-0933-min.jpg

      1.jpeg

      Bu topraklara elimde koca 2 bavul ve 1 sirt cantasi ile tek basima ayak bastim. Ucak pistten teker kaldirdigi vakit gecirdigim koskoca 24 yili, ailemi, arkadaslarimi, butun anilarimi geride birakmis olmamin verdigi huzun, ayni zamanda o hayalini kurdugum hayati yasayabilecek olmamin verdigi sevinc ve heyecan vardi, tarifi garip duygular gercekten. Kendimden hicbir zaman suphelenmedim, ya yapamazsam diye bir soru aklima bir saniye olsun gelmedi, cunku gemileri yakmistim, gidip bir bakayim olmazsa geri donerim diye hic dusunmedim. Kan ter icerisinde o agir bavullari NYC metrosunun merdivenlerinde tasidigim, turnikelerden guc bela gectigim gunler aklima gelince yuzumde hala bir tebessum olusmuyor degil. Buraya geldiginizde kendinizle basbasa kaliyorsunuz ve artik butun yuk omuzlariniza biniyor, burasi Almanya gibi Istanbul'a sadece 3 saatte geri donebileceginiz bir yer degil. Aynada baktiginiz kisi ile bir mucadele icerisine giriyorsunuz, baskasi ile degil. Yaptiginiz seylerden yalnizca kendiniz sorumlusunuz ve arkanizda sizi destekleyecek, yanlis yaptiginizda uyaracak kimseniz yok, tanidiginiz olsa dahi burada yalnizsiniz, hic kimseden bir beklenti altina girmeyin, burada hayat tamamen bireysellik uzerine kurulu. Kim oldugunuzun, hangi universiteyi bitirdiginizin vb hicbir onemi yok, burada her seye gercekten sifirdan basliyorsunuz.

      2.jpeg

      Burasi ozgur bir ulke, fakat bunun hem artilari hem eksileri var. Basari merdivenlerini cok hizli tirmanabilir, ayni zamanda o merdivenlerden cok hizli bir sekilde tepetaklak dusedebilirsiniz. Yillik 6 haneli rakamlar kazanip kendinize guzel, havuzu olan, garajinda son model arabanizin oldugu mustakil bir ev satin alabilir ama bir yandan kendinizi borca batmis, kredi skoru aydan aya dusen, ay sonunu nasil getirmeyi dusunecek bir sekilde de bulabilirsiniz, tamamen size kalmis, burada nasil bir hayat istiyorsaniz ona gore yasarsiniz hic kimse kimseye karismiyor. Duzenini kurup daha once hic olmadigindan daha mutlu ve huzurlu bir sekilde yasayan tanidiklarim da var buradaki manevi yuku kaldiramayip Turkiye'ye donen tanidiklarim da var, gocmenlik herkesin kaldirabilecegi bir sey degil ne yazik ki. Bu bahsettigim guzel hayati elde edebilmek icin uzun vadeli bir planiniz olmasi ve sabirli olmaniz gerekiyor. 2 iste calisip aksam mesaiden sonra odamda isiklar acik bir sekilde uyuyakaldigim, buzdolabim yiyecek icecekle dolu olmasina ragmen yorgunluktan dolayi disardan yemek soyledigim, sabahin 4'unde kalkip ise gittigim cok oldu, fakat her gecen gun tunelin sonundaki isigi daha yakindan gorebildigim icin bu zorluklara karsi ayakta durabildim. Her sikayet ettigim an aklima, depremde ailesini, evini, butun her seyini kaybeden, hayal kurma yetisini yitirmis, gecim derdinden dolayi bunalimda olan ulkemin insanini getirdim ve hep onume bakmaya devam ettim, ediyorum.

      IMG_5489 (1).jpeg

      Her ne kadar Turkiye'de dogmus buyumus olsam da temelli donme konusunda Turkiye defteri benim icin kapandi, artik kendimi bir gocmen olarak degil, Turk asilli bir Amerikan vatandasi olarak goruyorum, bu da buradaki hayatimi olumlu anlamda etkiledi ve etkilemeye devam ediyor. Toplam kredi limitimin sadece %1 ini kullanarak 6 ayin sonunda gayet iyi bir kredi skoru elde ettim, artik butun kapilar bana acildi. Dolar kurunu dusundugum, diger ulkelerden vize alabilmek icin 40 takla attigim gunler geride kaldi. Su an gayet mutlu ve huzurlu bir hayatim var, bu ulkeye bana sundugu icin bu hak ve imkanlardan dolayi minnet ve aidiyet duyuyorum. Her ne kadar kendine has birtakim zorluklari da olsa, iyi ki buraya gelmisim diyorum.

      IMG_3471.jpeg

      Okudugunuz icin tesekkurler, saglicakla kalin.

      posted in Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam
      berke1998
      berke1998
    • RE: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

      Dun itibariyle Amerika’da 1. ayimi geride biraktim.

      Oncelikle bu guzel ulkeye bana yasama ve calisma hakki verdigi icin minnet borcluyum. Kisa surede duzenimi kurdum ve finansal ozgurlugumu kazanmayi basardim. Bu ulkede gecirdigim her gunde ideallerime bir adim daha yaklastigimi hissediyorum. Daha iyi sartlarda yasayabilmek icin insan kacakcilarina on binlerce dolar odeyip Meksika’dan buraya gelebilmek umuduyla siginmaci kamplarinda aylarca beklemeyi goze alan T.C vatandaslarini gorunce nasil bir sansa sahip oldugumun farkina varmamak elde degil.

      Turkiye’den buraya $7400 ile geldim. Bildiginiz uzere Boston’da yasiyorum. Ilk onceligim dolar kazanmaya baslayarak cepteki paradan cok yememekti. Bu yuzden geldigimin ilk haftasi ise basladim, konaklayacagim yeri ayarladim, Bank of America’dan banka ve secured kredi karti cikarttim, hesap acilisi icin pasaportumu ve sari zarftaki immigrant data summary’i gostermem yeterli oldu.

      Kira ucretim $1000 (elektrik, su, isitma dahil) ve ilk giriste ilk ay + son ayin kirasi + $1000 depozito ve $500 broker fee olmak uzere tek seferde $3500 odedim. $1500 dolar da secured kart icin odedim, $200 lik actirsam da olurmus ama is isten gectigi icin buna takilip kafami mesgul etmedim. Greencard ve SSN kartimi teslim alinca ise bankaya tekrar gidip bilgilerimi guncellettim.

      Selective Service kaydini ise SSN numaram henuz sistemde gozukmedigi icin online yapamadim, o yuzden formu bir FedEx subesinden print ederek elle doldurdum ve USPS’e gidip Palatine, IL’de bulunan SSS ofisine postaladim. Formu teslim aldilar ama henuz bir geribildirim almadim ama ayni islemi yapan arkadasim 2-3 hafta icinde sisteme dusecegini soyledi.

      Boston sehrinden biraz daha detayli bahsedecek olursam, burasi gercekten yasanabilir, guvenli ve huzurlu bir sehir. Diger sehirlere kiyasla daha pahali olmasina ragmen burada insan kalitesi ve gelir seviyesi cok yuksek, asgari ucretin bir tik ustunde kazanmama ragmen gecim derdim yok, 10 gunluk calismamla kirami cikartiyorum. Vergiler de NY ve CA kadar agir degil, ayrica burada vergilerin hizmetlere yansidigini hissediyorsunuz. Amerika’nin en iyi hastaneleri ve universiteleri burada. Sokaklar gayet temiz. Toplu tasima gayet iyi isliyor, haftalik $22 oduyorum ve sinirsiz bir sekilde faydalanabiliyorum. Bu eyalette kendimi maddi ve manevi olarak guvende hissediyorum. Su anda kira disinda buyuk bir giderim yok, kisacasi kenara para koyabiliyorum. Ozellikle tanistigim Amerikalilar bana hep destek oldu ve referans olmak istedi. Copu atik merkezine gotururken “Cok iyi is cikartiyorsun, kolay gelsin.” diyeninden tutun “Burada garsonlar gayet iyi kazaniyor, tanidigimin X adli bir restorani var, calismayi dusunursen adimi verebilirsin” diyenine kadar. Burada gorgusuzluk ve hor gorme yok, kendi ulkemde goremedigim kiymeti burada goruyorum. Havasi ayri bir guzel, burasi geldigimden beri hep gunesli, sonbahar gelince sehir 2 haftada kahverengiye burundu ve inanilmaz guzel bir hal aldi, dogasi gercekten muazzam. Suc orani ise cok dusuk, shiftimin olmadigi gunlerde aksamlari bazen yuruyerek UberEats yapiyorum ve simdiye kadar kendimi hic tehlikede hissetmedim, bir mahalleden baska mahalleye gecince baska bir dunyaya gecis yapma durumu olmuyor. Cesitlilik olmasina ragmen bir NYC ve LA kadar cok genis bir cesitlilik yok, daha cok Beyaz ve Asyali nufus hakim, dolayisiyla mavi yaka islerde ciddi bir acik var.

      Yazacaklarim simdilik bu kadar, vakit ayirip okudugunuz icin tesekkur ederim, tekrar gorusmek dilegiyle.

      posted in Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam
      berke1998
      berke1998
    • RE: DV2023 Sohbet Odası

      @alfredoo

      Tarih 8 Mayıs 2021. Sonuçlar akşam TSİ 19.00'da açıklandı, fakat uzun bir süre yoğunluktan dolayı sisteme giremedim. O gün de Galatasaray-Beşiktaş maçı vardı, maç sonrası yorumlarını izlerken salonda kanepede uyuyakalmışım, diğer kanepede babam televizyon izliyor, saat gecenin iki buçuğu. Uyandım. Bir bakayım dedim, heyecan filan da yok, uykuluyum zaten. Telefondan bilgileri girdikten sonra enter yapınca :

      1.jpg

      Önce şok oldum, ayıptır söylemesi küfürler etmeye başladım ve yüzüm bembeyaz oldu, babam endişelendi, oğlum ne oldu? diye sormaya başladı, yüz ifadem sanki tabiri caizse yakın bir tanıdığımın ölüm haberini almış gibiydi doğrusunu söylemek gerekirse. Ben "baba çıktı" dedim, ne çıktı dedi, yine çıktı diye cevap verdim, bu sırada gözüm sadece ekranda. Yine sordu, bu sefer "Greencard çıktı" dedim. Tabi kendisi kızdı haklı olarak en başta, öyle tepki mi verilir aklım çıktı birine bir şey oldu zannettim dedi. O andan sonra şaşkınlığın yerini sevinç aldı. Merdivenleri çıkıp üst katta uyuyan abimi uyandırdım ona haber verdim, yüzükoyun yatıyordu, döndü, "hadi lan" dedi geri yattı 😁 Arkadaşlarımı aradım, ve o gün balkonda bilgisayarda müzik dinleyerek sabahladım. Sizlere de nasip olur umarım bu duygular.

      posted in Yeşilkart (Greencard) ve Göçmenlik
      berke1998
      berke1998
    • RE: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

      Selamlar,

      ABD’ye geleli tam 1 hafta oldu. Ama sanki 1 yildir burada yasiyor gibiyim. Su anda Boston’da yasiyorum. Adaptasyonum bekledigimden cok cok daha hizli gerceklesti. Sehir adeta bana kucak acti, neredeyse hic ama hic yabancilik cekmedim. Hatta hemen bir Celtics tshirt’u satin alip sehri bagrima bastim, 5 Ekim’de de Celtics-Raptors macina gidiyorum. Simdilik havalar sogumadi, aksamlari yuruyuse cikiyorum, simdiye kadar sadece filmlerde gordugum o Amerikan mahallelerinde tur atinca gercekten degisik hislere kapiliyorum, tarifi yok.

      Burada insanlar gayet acik goruslu ve inanilmaz sicakkanli. Sokaklar tertemiz. Hayatimin en guzel gunlerini yasadigimi soylemezsem bu sehre haksizlik etmis olurum. Sehir/Eyalet tercihi neredeyse 1 seneden uzun suren birisi olarak nokta atisi yaptigimi gormek bana daha bir mutluluk ve motivasyon sagliyor.

      Cok guzel bir mahallede yer alan 5 odali bir evde oda tuttum ve dun kontrati imzaladim, hatta emlakcim background check’e ihtiyac duymadi, durumumun farkinda oldugunu ve SSN numarami istemedigini, kirami zamaninda odeyecegime inandigini soyledi. Hatta isi oldu bittiye getirmeden kontrattaki onemli maddeleri iyice anlamam icin uzerinden bir bir gecti.

      2 gun once Faneuil Hall’da bulunan Starbucks subesinde Barista olarak calismaya basladim, su anda egitimdeyim ve takim arkadaslarim bana cok yardimci oluyor, hemen aralarina dahil oldum, yakinda ikinci bir ise daha baslamayi dusunuyorum. Yolu buraya dusen olursa mutlaka bekliyorum.

      Simdilik anlatacaklarim bu kadar dostlar, yine firsat buldukca yazmaya devam edecegim. Boston’dan herkese sevgiler.

      posted in Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam
      berke1998
      berke1998
    • RE: DV2022 Mülakat Deneyimleri

      SARAJEVO MÜLAKAT DENEYİMİM

      Tekrardan merhaba arkadaşlar, 28 Temmuz Perşembe günü ABD'nin Sarajevo Büyükelçiliği'nde gerçekleşen mülakat deneyimimi sizlere aktarmak isterim.

      Saat 08.30'daki randevumdan yarım saat önce konsolosluğun önündeydim. Güvenlik görevlisi, pasaportumu kontrol ettikten sonra randevumun saat kaçta olduğunu sordu, ben de AIS kaydımdaki saati gösterdim ve beni sıraya aldı. İçerdeki güvenlik kontrolünde telefonumu teslim ettim, cüzdanım bende kaldı. Daha sonra telefonumu geri alabilmem için bir emanet kartı verildi. Ankara'nın aksine, tablet ve laptop dışında emanet kabul ediyorlar.

      Konsolosluk binasına giriş yaptım ve sandalyeye oturdum. Çok geçmeden 2 numaralı evrak teslimi bankosuna gittim ve görevli hanımefendi benden şu evrakları istedi:

      1)Pasaport
      2) Diplomanın certified copy'si(aslı gibidir) (Orijinali Türkçe-İngilizce olduğu için tercüme yaptırmadım)
      3)Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği(E-Devlet / İngilizce Tercümeli)
      4)Arşivli Adli Sicil Belgesi (E-Devlet / İngilizce)
      5)Askerlik Durum Belgesi(E-Devlet / İngilizce Tercümeli)
      6)1 adet fotoğraf

      Önemli bir konuya parantez açmak istiyorum. Ne olur ne olmaz belki isteyebilirler diye Yapıkredi'den İngilizce temin ettiğim hesap dökümümü götürdüm fakat benden ne sponsor, ne hesap dökümü ne tapu/ruhsat vb. hiçbir mali evrak istenmedi. Ayrıca götürdüğüm belgelerin hiçbirine apostil veya noter tasdiği yaptırmadım. Konsolosluğa mail atıp sorduğumda buna gerek olmadığı cevabını aldım.

      Evrakları teslim ettikten sonra görevli şu soruları yöneltti:
      1)Daha önce Amerika'da bulundunuz mu?
      2)Mesleğiniz nedir?
      3)Hangi bölümden mezunsunuz?

      Bu sorulara cevap verdikten sonra parmak izi verdim ve vize ücreti ödemesi için 1 numaralı bankoya yönlendirildim. 5 dakikalık beklemenin ardından 330 dolarlık vize ücretini ödedim ve 3 numaralı mülakat bankosunda beklemeye başladım. Bu arada vize ücretini BAM ya da USD cinsinden nakit veya kredi kartı şeklinde ödeyebiliyorsunuz.

      Çok geçmeden mülakatı yapacak kişi soyadımı okuyarak beni çağırdı ve mülakat başladı.

      Mülakatı yapan kişi Amerikalı bir hanımefendiydi. Sağ elimi kaldırıp yemin etmemi istedi. Yemin ettikten sonra bu sefer sadece sol dört parmak izimi aldı. Bana Türkiye'de nerede yaşadığımı, Amerika'da nereye gideceğimi ve adresini verdiğim kişinin kim olduğunu sordu. Bu sorulara kısa ve net cevaplar verdim. Daha sonra evraklarımı üstünkörü inceledi ve vizemi onayladığını, pasaportumu DHL ofisinden 25 BAM karşılığında teslim alabileceğimi söyledi. Mülakat yaklaşık 2 dakika sürdü. İçeride gayet pozitif bir atmosfer vardı, mülakat sonrası sevincimi gören güvenlik görevlisi tebrik etti ve binadan ayrıldım. Saat 14.00 itibariyle ise aynı gün CEAC'da Issued oldum, ve saat 17.00 gibi taksi ile DHL ofisine gidip pasaportumu vize basılı bir şekilde teslim aldım. Bu arada DHL firmasının, her Salı ve Perşembe günü saat 16.00'da konsolosluğa pasaportları almak için geldiğini öğrendim. Çalışma saatleri ise hafta içi 08.00-18.00 arası.

      Bu zor ve sancılı süreç benim için güzel bir şekilde sonlandı.

      Şimdi teşekkür faslına geleyim:

      Süreç boyunca hiçbir danışmanlık şirketine ihtiyaç duymadım. Böylesine faydalı bir oluşumu bizlerle ücretsiz bir şekilde buluşturduğu için sn. @crazycells 'e, biz DV talihlilerine desteğini hiçbir zaman esirgemeyen çok değerli @gucarslan 'a, hazırladığı önemli grafiklerle süreci daha iyi okumamızı sağlayan sevgili @funnelweb 'e ve diğer yönetici dostlarım sevgili @EzgiLera , @smartcells ve @POLARBEAR25 'a çok teşekkür ederim.

      Bu duyguyu tüm talihlilerin yaşamasını istiyor, sizlere sağlıklı ve mutlu günler diliyorum.

      posted in Greencard Lotosu (Diversity Visa) Süreci
      berke1998
      berke1998
    • RE: DV2023 Sohbet Odası

      2022 talihlisi olarak sizlere şans getirmek için aranıza katılayım bari, safları sıklaştıralım lütfen!

      posted in Yeşilkart (Greencard) ve Göçmenlik
      berke1998
      berke1998
    • RE: Göçmen Vize ile ABD'ye ilk giriş

      Merhaba arkadaslar,

      Dun itibariyle Amerika Birlesik Devletleri’ne giris yaparak DV surecinin son adimini da tamamlamis bulunmaktayim.

      Sabah 07.30’da olan TK3 New York ucusum icin 04.30’da Istanbul Havalimani’ndaydim, biraz daha bos olmasini bekliyordum ama gayet kalabalikti. J Kontuari’na gittim ve egitimde oldugunu soyleyen genc bir Gozen Guvenlik gorevlisi vizemi kontrol etti ve bana bagajimi kendim hazirlayip hazirlamadigimi ve herhangi bir yerde bir sureligine birakip birakmadigimi sordu, daha sonra sari zarfimi gormek istedi ve bir ust sefine goturup kontrol ettirdi. Daha sonra diger guvenlikten de gectikten sonra THY kontuarina bagajlarimi teslim ettim.

      E-pasaport girisinden hic sira beklemeden giris yaptim. Harc pulu almadim ve ukala bir pasaport polisi, gocmen vizesi oturum karti yerine gecmiyor diyerek harc pulu almami soyledi, orada o an tek gorevli o oldugu icin diger memurlara sordurma sansim olmadi, acikcasi diretmeye de niyetim yoktu.

      Ucusum fena degildi, yemekler gayet iyiydi ve kabin personelleri isini gayet iyi yapti. Diz mesafesi cok iyi olmasa da kotu de denmez, fakat diz eklemlerinizde bir sorununuz varsa extra legrooma sahip koltuk satin almanizi oneririm. Ucagin modeli Boeing 777’di.

      Ulkeye varista US Citizens kismindan pasaport kontrolune girdim, gorevli sari zarfimi alirken kendisine USCIS uzerinden adres degisikligi yaptigimi soyledim ve sistemden kontrol etmesini rica ettim. Adresi tekrar istedi ve degisikligi yapti, o yuzden sizler de USCIS uzerinden adres degisikligi yaparsaniz pasaport kontrolunde tekrar kontrol ettirin derim. Memur daha sonra fotografimi cekti ve yanimda yiyecek-icecek ve alkol getirip getirmedigimi sordu, getirmedigimi soyledikten sonra agzindan o meshur “Welcome to the United States!” sihirli cumlesi dokuldu. Valizlerimi de aldiktan sonra yola koyuldum.

      AirTrain ile ucagin indigi Terminal 1’den Jamaica Station’a gittim ve oradan E Subway’i ile aktarma yaptim. Tren ucretini Jamaica istasyonunda otomatta oduyorsunuz. AirTrain $8, 1 Subway Aktarmasi +$2.75 , $1 da Metrocard ucreti odedim. Fakat sunu soylemeliyim ki eger kalabalik aileyseniz, yaninizda yuklu miktarda nakit para varsa ve valizinz coksa hic toplu tasima ile ugrasip risk almayin, ben tek olmama ragmen zorlandim, adrenalin yuksek oldugu icin kocaman 2 valizi ve sirt cantasini birkac yerde asansor olmadigi icin tasimak zorunda kaldim. Turnikelerden gecmek ayri bir iskendeydi zaten.

      Ilk gun pek birsey yapamadim, hem ucak
      yolculugunun verdigi yorgunluk hem de jetlag etkisi vardi. Gelismeler oldukca yazmaya devam edecegim.

      Tekrar gorusmek dilegiyle,

      posted in Yolculuk
      berke1998
      berke1998
    • RE: Amerikan Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerine Katilmak

      Herkese merhaba,

      Yaptigim uzun ve kapsamli arastirmalar sonucunda ABD kara kuvvetlerinde yari zamanli olarak askerlik yapma karari aldim. Oncelikle boylesine onemli bir konuda tecrubelerini buraya aktardigi icin basta @tfnsylmz olmak uzere gorev yapmis diger arkadaslara tesekkur ederim.

      Yaklasik 3 hafta once Boston sehir merkezinde bulunan Armed Forces Career Center’a gittim. Kapi zilinde Army, Navy ve Air Force yaziliydi, Army yazana bastim ve kapi 10 saniye sonra otomatik olarak acildi ve SSG Bambary isimli genc bir recruiter beni karsiladi. Ayakustu kisa bir sohbet sonrasi ofisine buyur etti. Orduya katilmak istedigimi soyledim ve bana ordu ilgili ne kadar bilgim oldugunu, Amerika’daki statumun ve egitim seviyemin ne oldugunu, vucudumun herhangi bir yerinde kirik vb olup olmadigini, u******* kullanip kullanmadigimi ve orduya katilma konusunda ciddi olup olmadigimi sordu. Net oldugumu gorunce Army Reserves ile ilgili bir briefing verdi. Daha sonra DS-260 formundaki gibi kapsamli sorular iceren bir basvuru formu uzatti ve bir sonraki gorusmemizde onunla birlikte asagida yazmis oldugum belgeleri getirmemi istedi.

      1. Social Security Card

      2. Green Card

      3. Ehliyet

      4. Lise ve universite diplomalari, transkriptler

      5. Nufus Kayit Ornegi

      2 gun sonra ofise tekrar gittim ve evraklari teslim ettim, recruiter evraklari yazicida taratirken baska bir personel de basvuru formunda verdigim bilgileri kontrol ediyordu.

      Her sey tamamlandiktan sonra ASVAB icin bir sonraki haftaya randevu aldim, bu sinav kelime bilgisi, paragrafi anlama, matematik bilgisi, aritmetik, elektronik, mekanik, fen bilgisi, objeleri birlestirme, otomotiv, ve malzeme bigisinden olusuyor. Bu sinav orduda yapacaginiz meslegi secmenizi sagliyor. Sinav yaklasik 2.5 saat surdu, sure kisitlamasi yoktu, acikcasi ne cok kolay ne de cok zordu, yuzdelik skorum 68 olarak geldi, yani sinava girenlerinin %68’inden daha yuksek bir skor yaptim, benle birlikte bir kisi daha vardi ve sinav bitiminde recruiter ikimize yemek ismarladi. Daha sonra birlikte Seaport’ta bulunan MEPS’e gittik ve orada 20-30 dakikalik asil sinav olan CAT-ASVAB'a girip sinav sonuclarimizi dogrulattik.

      Recruiter birkac gun sonra parmak izi, idrar tahlili ve birkac imza izin ofise cagirdi, ertesi gun ise belgelerimde hicbir sorun olmadigini, saglik muayenesi icin randevu alabilecegimi ve ayni zamanda ordudaki meslegimi rezerve ettirebilecegimi soyledi. Meslek olarak 90’dan fazla alternatif vardi ama sivil hayatimda fitness antrenoru oldugum ve bana en uygun olacagini dusundugum icin 68M - Nutrition Care Specialist, yani beslenme uzmanligini sectim. Bilgisayardaki butun rakamlari ve sozlesme ile ilgili detaylari tek tek gosterdi, sozlesme su sekilde:

      Rutbe: E-4 (Specialist)

      MOS: 68M – Nutrition Care Specialist

      Kontrat Suresi: 72 Ay

      Hizmet Sekli: Ayda 1 hafta sonu, yazin 2 hafta, yilda 38 gun

      Unit: Taunton, MA (Egitim sonrasi eyalet disina tasinacagim icin degistirecegim)

      Temel Egitim (BCT) : 5 Haziran 2023, Fort Jackson, South Carolina, 10 hafta

      Mesleki Egitim (AIT) : 5 Ekim 2023, Fort Sam Houston, San Antonio, Texas, 8 hafta

      Maas ve Yan Haklar

      1. Temel egitim sonrasi ABD vatandasligina basvurma hakki, normalde 2027 yilinda hak kazanacaktim.

      2. Diger kredi kuruluslarina kiyasla daha dusuk faizli ve on odemesiz ev kredisi (VA Home Loan) , 6 yil reserve olarak hizmet veya 90 gun araliksiz active duty olarak gorev yaptiktan sonra hak kazaniliyor).

      3. TRICARE saglik sigortasi (ayda $40 ve tam kapsam)

      4. $30.000 universite egitim odemesi

      5. $10.000 bonus

      6. Egitim suresince aylik $2400 maas, sonra part time olacagim icin $319’a dusecek.

      7. Aylik $100 GI Bill Kicker egitim destegi

      Bu Pazartesi ogleden sonra otele yerlestirilip ertesi gunu ise MEPS’de saglik taramasina girecegim, neredeyse tum gun surecegi soylendi, her sey yolunda gittigi vakit kontrati imzalayip yemin edecegim, bu tartismasiz hayatimin en buyuk gunu olacak. Egitime gitmeden once kisa bir tatile cikmayi planliyorum. Gelisme oldugunda iletiyi guncelleyecegim, simdilik hoscakalin.

      GUNCELLEME:

      2 Mayis 2023 tarihi itibari ile Amerikan ordusuna resmen katilmis bulunmaktayim. MEPS'de yaklasik 7 saat suren kapsamli saglik taramasini da sorunsuz bir sekilde gectim ve son asamada yeminimi edip sozlesmeyi imzaladim. Seremoni sonrasi ailemle goruntulu konustum ve sevincime onlar da ortak oldu. Uzun ve yorucu bir surecti fakat butun bu beklemeye degdi. Simdi gorev zamani. Iyi dilekte bulunan herkese cok tesekkur ederim.

      IMG_5801.jpg

      posted in Adalet ve Güvenlik
      berke1998
      berke1998
    • RE: DV2022 Mülakat Deneyimleri

      BOSNA HERSEK SAĞLIK MUAYENESİ DENEYİMİM

      Merhaba arkadaşlar. Bosna'da mülakata girecek YeşilkartForum kullanıcılarına yol göstermesi adına 13 Temmuz 2022 tarihinde Sarajevo’da girmiş olduğum sağlık muayenesi deneyimimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

      Mülakat tarihi aldıktan sonra çok geçmeden konsolosluğun yetkilendirmiş olduğu kurumlardan birisi olan IOM Sarajevo’nun sekreteri Danijela Torbica ile Whatsapp üzerinden iletişime geçtim. Kendisi sağlık muayenesinin mülakattan en geç 10 gün önce yapılması gerektiğini ve raporu konsolosluğa bizzat kendilerinin teslim edeceğini söyledi. O yüzden randevumu mülakattan 15 gün öncesine aldım.

      Daha sonra kendisi şu bilgileri e-mail yoluyla paylaşmamı istedi.

      1)Ad-Soyad
      2)Dosya Numarası
      3)Doğum Tarihi ve Yeri:
      4)Önceki ve şu an yaşadığım ülke:
      5)İkamet Yeri
      6)ABD Adresi
      7)Pasaportun Biyometrik Sayfası
      8)COVID-19 Aşı Kartı
      9)Hepatit B ve Tetanoz Aşı Kartları (Birer Doz Yeterli)

      Zorunlu aşılar sadece “Hepatit B, COVID-19 ve Tetanoz.” Daha önce Hepatit B ve Tetanoz aşılarını olmadığım için çok geçmeden aile hekimime giderek bu aşıları oldum ve aşı kartlarını temin edip Danijela’ya gönderdim. Bu arada evet, Türkiye’deki aşı kartları kabul ediliyor, yeminli tercüme edilmesine de gerek yok. Muayene gününe kadar doktorla bir iletişim kurmadım, bütün yazışmalarımı Danijela ile yaptım ve kendisi bu süreçte bana çok yardımcı oldu.

      MUAYENE GÜNÜ

      Klinik, elçiliğin hemen tam karşısında bulunan Importanne Center’ın içinde bulunuyor. Randevum 09.30’daydı, yarım saat önceden geldim ve AVM’nin önündeki Marcaffe’ye oturdum. Daha sonra içeriye girdim ve hemen ilk soldan dönerek asansöre bindim ve 1. Kata çıktım. Katta birden fazla poliklinik vardı, kapıların üstünde kurumların adı yazılıydı, benim muayene olacağım odada ise “Altamedica” yazıyordu. Kapıyı tıklattım ve Danijela beni karşıladı, içeride muayene olduğunu söyledi ve kan ve idrar tahlili vermem için beni yönlendirdi. Numuneleri verdikten sonra muayene odasının önündeki sandalyeye oturdum. Çok geçmeden içerideki aile ile beraber adını o an öğrendiğim Dr. Melida Hasanagic dışarı çıktı ve kendisi beni güleryüzlü bir şekilde karşıladı. Kısa bir sohbetin ardından evraklarımı teslim aldı, fotokopilerini çekti, aşı formumu doldurmaya başladı, bu sırada Suçiçeği(Varicella) aşısı olup olmadığımı sordu, ben de çocukken olduğumu ama aşı kartımın olmadığını söyledim, sorun yok dedi ve sonra muayeneye başladı. Tansiyonumu ölçtü, göğsümü ve sırtımı dinledi, bu sırada da hastalığım olup olmadığını, daha önce ameliyat geçirip geçirmediğimi, Amerika’da nereye gideceğimi ve ne iş yapacağımı sordu. Daha sonra böbreklerime doğru hafifçe vurarak ağrı olup olmadığını kontrol etti. Daha sonra ayağa kaldırıp kollarımı öne doğru kaldırmamı ve gözlerimi kapatmamı istedi. Yüzümü ve boynumu elle kontrol etti ve boy-kilo ölçümünün ardından muayene sona erdi. Ekstra bir aşı yapılmadı. Muayene sonrası doktor, “Sarajevo University Clinical Center” da yaptırılmak üzere X-Ray sevk raporunu ve oradaki doktorun imzalayacağı Tüberküloz belgesini verdi ve bunlarla birlikte ödeme bilgilerinin yer aldığı evrakı da verip işlemlerimi hallettikten sonra kliniğe tekrar gelmemi söyledi.

      Klinikten çıktım ve taksiyle hastanenin radyoloji bölümüne gittim. Danışmaya evraklarımı uzattım ve 1. Kat Oda 22’ye gitmem söylendi. Odanın önündeki görevli, evraklarımı ve pasaportumu teslim aldı, röntgen çekildi ve yaklaşık 40 dakikalık beklemenin ardından raporu imzalanmış bir şekilde CD ile beraber teslim alıp tekrar kliniğin yolunu tuttum. Kliniğe girmeden AVM’nin sol tarafında bulunan Sparkasse Bank’tan sağlık muayenesi ücretini (325 Bosna Markı) nakit bir şekilde ödedim, bu arada banka 3 Mark komisyon aldı. Dekontu da aldıktan sonra kliniğe tekrar gelip evraklarımı teslim ettim ve sağlık muayenesi sürecim son buldu.

      Şu anda her şey yolunda gidiyor, Sarajevo’yu ve insanlarını çok beğendim, gayet sıcakkanlı ve yardımseverler. Artık mülakat gününü bekliyorum, mülakattan sonra da en kısa sürede foruma deneyimimi aktaracağım. Şimdilik hoşçakalın.

      posted in Greencard Lotosu (Diversity Visa) Süreci
      berke1998
      berke1998
    • RE: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

      Selamlar,

      SSN kartim ulkeye giristen 9, Greencard’im ise 23 gun sonra(dun) USCIS’e belirtmis oldugum adrese ulasti.

      Darisi hayalini kuranlarin basina.

      posted in Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam
      berke1998
      berke1998

    Latest posts made by berke1998

    • RE: Amerikan Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerine Katilmak

      @isotti Simdiye kadar Navy’de gorev yapan Turk birine rastlamadim, illa ki vardir ama Army kadar cok oldugunu sanmiyorum. Egitim zorluguna gelecek olursam genelde sirasiyla en zoru Marines, daha sonra Army, Navy ve Air Force oldugu soyleniyor. Faydalari ise asagi yukari benzer aslinda, sonucta asil is vereniniz DoD olacak. Bonuslar ve secebileceginiz meslekler ise degisiklik gosterebilir. ASVAB’a girdikten sonra butun branchlerdeki skorlariniz cikiyor. Size tavsiyem, skorunuzu ogrendikten sonra 2 recruiter ile gorusup size en uygun sartlar hangisi ona gore karar verin.

      posted in Adalet ve Güvenlik
      berke1998
      berke1998
    • RE: İlan ve Duyuru sayfamız açılana kadar bu bölümü kullanabilirsiniz!

      @Muhtaradana burasi kacaklara destek platformu mu?

      posted in İlan ve Duyuru
      berke1998
      berke1998
    • RE: Amerikan Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerine Katilmak

      Merhabalar,

      Son zamanlarda Amerikan ordusunda askerlik yapmak ile ilgili ozelden cok soru aldim, acikcasi bu kadar geri donus alacagimi ben de beklemiyordum, ilginiz icin tesekkur ederim. Sorularin icerigi daha cok bir Turk olarak nasil adaptasyon sagladigim ile ilgiliydi, ozellikle dil konusunda endiseler var dogal olarak. Bu iletide kafalardaki soru isaretlerini elimden geldigince gidermeye calisacagim.

      Cok fazla uzatmadan konuya direkt giris yapacagim. Amerikan ordusunda bircok milletten asker bulunmakta, dil, din, irk, cinsel yonelim vb farketmeksizin herkese esit muamele gosteriliyor. Ilk haftalarda ozellikle bu konu uzerinde cok duruluyor ve ‘’We Are All Green’’ mottosu butun askerlere asilaniyor. Drill Sergeantlardan bir tanesi, farkli topluluklardan insanlarin bir araya geldigi bu yapinin diger ulke ordularinda gorulmedigini, bu yuzden Amerikan ordusunun dunyada 1 numara oldugunun altini cizmisti. Ordu, yabanci bir dil bilen askerlere ekstra ucret oduyor, tabi bu dile gore degisiyor.

      Her Pazar kahvaltidan sonra Katolikler, Protestanlar, Yahudiler, Muslumanlar vb ayri bir sekilde siraya girip sayim sonrasi ibadetlerini yerine getirmek icin farkli lokasyonlara dagiliyorlardi. Hatta Musluman arkadaslar baska bir company’de gorevli bir Yarbay tarafindan duzenlenen etkinlikte Kurban bayramini kutladilar. Yemekhanede domuz ciksa bile alternatifi hindi/tavuk vb mutlaka oluyordu. MRE(Meal Ready to Eat) dagitildigi zaman drill sergeantlar bu konuda titiz davraniyordu, cunku bazen musluman birine domuz eti iceren, veya vejetaryen birine et iceren bir MRE denk gelebiliyordu, diger askerlerle takas yapilarak bu sorun hemen cozume ulasiyordu.

      Drill Sergeantlarin cogu Orta Dogu’da gorev yaptigi icin Turkiye’yi biliyor, hatta bazilari Turk ordusuyla birlikte gorev yapmis. Ozellikle Turk askerlerinin cok iyi yemek yaptigindan bahsediyorlardi. Hatta bir tanesi Turk oldugumu soyledigimde ‘’Good sh#t trainee, good sh#t, stay motivated’’ demisti 🙂

      Dil konusuna gelecek olursam, sahsi tavsiyem en az B1 Ingilizce’ye sahip olmaniz yonunde. Anlamadiginiz konularda bunu sormaktan cekinmeyin, biraz daha toleransli davraniyorlar. Kalabalik bir ortamda olacaginiz icin bazen drill sergeanti duyamadiginiz zamanlar olacak, o yuzden mutlaka takim arkadaslariniza sorun. Ornegin atis talimindeyken Asyali bir arkadasim, atis sonrasi drill sergeantlar askerlerin atislarini degerlendirirken geride kendi tufeginde ayarlama yapmaya calisarak ciddi bir guvenlik ihlali yapmisti, senior drill sergeant baslangicta hakli olarak cok sinirlense de ofise cagirdiginda kendisine dil bariyerinin farkinda oldugunu ve bir dahakine bu konuda cok dikkatli olmasi gerektigini soyleyerek sozlu bir sekilde uyarmisti.

      Deployment konusunda ise, evet Reserve de olsaniz National Guard’da olsaniz bu her zaman ihtimaller arasinda. ABD ordusunun dunyanin cogu ulkelerinde askeri ussu bulunmakta, ordunun ihtiyaclarina gore active duty’e cagrilma durumunuz olabilir, ozellikle Guney Kore, Almanya ve Italya en yaygin ulkeler arasinda, ama kendinizi Alaska’da da bulabilirsiniz bu tamamen Uncle Sam’e kalmis. Ben acikcasi yeni ulkeler gormeyi sevdigim ve es/cocuk olmadigi icin bu ihtimal beni endiselendirmiyor, aslinda iyi de olur benim icin.

      Orduya katilmayi planlayan kadin forum uyeleri icin konusacak olursam, kadin/erkek esit muamele goruyor, herhangi bir mobbinge, ayrimciliga vb sahit olmadim. Zaten kadin asker sayisi gercekten fazla, ozellikle National Guardlarin neredeyse yarisi kadindi.

      Vatandaslik konusuna tekrar gelecek olursam, bir onceki iletimde anlattigim gibi benim surecim 1.5 ay surdu, fakat AIT’de olup da hala vatandaslik sureci tamamlanmayan arkadaslarim var, o yuzden bu konu BCT’deki lokasyona gore degiskenlik gosterebiliyor. Ayrica hicbirimizden herhangi bir ucret alinmadi.

      Umarim sorularin cogunu cevaplamisimdir, herkese iyi bir hafta dilerim.

      posted in Adalet ve Güvenlik
      berke1998
      berke1998
    • RE: Amerikan Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerine Katilmak

      @uqursen duzelttim, simdi yollayabilirsiniz.

      posted in Adalet ve Güvenlik
      berke1998
      berke1998
    • RE: Amerikan Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerine Katilmak

      @berke1998

      2.5 ay aradan sonra herkese tekrardan merhaba. 10 Agustos itibariyle Fort Jackson’da 10 hafta suren Basic Combat Training’i basarili bir sekilde tamamlayarak mezun oldum. Su an mesleki egitimi(AIT) sebebiyle Virginia’da bulunan Fort Gregg-Adams adli askeri uste kaliyorum.

      alt metni

      Egitim genel olarak soylemem gerekirse zorluydu, fakat dayanilamayacak kadar zor degildi. Sahsen beni ve bircok kisiyi en cok zorlayan kisim asiri sicak havaydi, South Carolina’da sicakliklar yuksek nemle birlikte gun icerisinde 45 dereceleri buluyordu. Field’a gittigimiz her gun mutlaka birkac kisi fenalasiyordu.

      unnamed (3).jpg

      Egitim Yellow, Red, White, Blue olmak uzere toplam 4 phaseden olusuyor. Ilk hafta EO ve SHARP(Sexual Harassment Assault Response Prevention) ile ilgili briefing aldik, Army bu iki konu uzerinde cok duruyor ve kesinlikle tolerans gostermiyor, ornek vermem gerekirse kadin askerlerle flortlesmeye calisan bir erkek trainee, sikayetler sonrasi direkt baska bir company’e gonderildi. PT sirasinda drill sergeantlar hareketi yanlis yapan kisiyi duzeltmeden once vucutlarina dokunmak icin izin istiyordu. Her platoon’dan 2 trainee gonullu vardi, SASH adli bu kisiler her Pazar gunu drill sergeantlara haftalik rapor veriyordu. Irkcilik, ayrimcilik vb. zaten kesinlikle yasak, rutbesi ne olursa olsun.

      unnamed (2).jpg

      Cok detay vermeden, ustunden gececek olursam, yellow phasede genel kurallar ogretildi, red phasede ise ciddi anlamda stresli ortama maruz kaldik ve sivil hayattan kopartildik. Ilk haftalar personal time sadece yaklasik 1 saat kullanabiliyorduk, onda da camasirlarimizi yikiyorduk. Araliksiz her gun smokelaniyorduk(ceza). Tek bir kisinin hatasi sonrasi bedelini hepimiz oduyorduk. Bu asamada ciddi anlamda test ediliyorsunuz, genelde birakanlar bu asamada birakiyor.

      unnamed (1).jpg

      Red Phase’in sonlarina dogru rifle marksmanship’e gectik ve tufeklerimizle birkac qualificationa tabi tutulduk. Gunde yaklasik 6-7 saat range’de geciyordu, dolayisiyla zaman bizim icin biraz daha hizli akmaya basladi. White Phase’in sonunda EOC (End of Cycle) testine alindik. Bu testi baska bir company’nin drill sergeantlari uyguladi ve red/white phase icerisinde ogrendiklerimizi gozden gecirdi.

      Blue Phase’de ise hand grenade egitimi, Anvil ve Forge vardi, ozellikle Forge cok zorluydu fakat bir o kadar da eglenceliydi. 10 mile ruck sonrasi sabahin erken saatlerinde mezuniyet toreninin yapildigi Hilton Field’a geldik ve berelerimizi ve patchlerimizi seremoni esliginde taktik. Haftalardir fiziksel ve mental olarak sinirlarimizi zorlayan drill sergeantlar bu sefer guleryuzlu bir sekilde bizleri tebrik etti ve daha sonra usse donduk. Kahvalti icin yemekhaneye gittigimizde yemeklerimizi drill sergeantlar servis etti, binbir cesit yemek, cheesecake, dondurma vardi, tartismasiz BCT’de en keyif aldigim gundu.

      Drill Sergeantlarimiz Afganistan, Irak, Suriye, Misir, Kuveyt gibi ulkelerde gorev yapmis, ust duzey yetistirilmis, isinin ehli insanlardi, bu sure zarfinda onlardan cok sey ogrendim.

      Vatandaslik surecim ise bekledigimden cok daha hizli sonuclandi. 29 Haziran’da N-400 formum USCIS’e gonderildi. Daha sonra 1 Agustos’ta mulakata alindim ve 9 Agustos’ta yemin toreni sonrasi Amerikan vatandasi oldum. Almak icin 40 takla attigim Greencard’i ABD’de daha 1. yilimi doldurmadan iade etmek garip hissettirdi. BCT surecinde cektigim butun zorluklara degdi acikcasi.

      AIT’den bahsedecek olursam simdilik izlenimim cok iyi, kolej havasinda geciyor, tesiste her turlu imkan var, ilerleyen gunlerde daha detayli bilgi verecegim.

      Simdilik anlatacaklarim bu kadar. Army’e katilmayi dusunenler bana ozelden sorularini iletebilir.

      Saglicakla,

      posted in Adalet ve Güvenlik
      berke1998
      berke1998
    • RE: Amerikan Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerine Katilmak

      @ob16222 tesekkur ederim. yaklasik 2-3 hafta calistim.

      posted in Adalet ve Güvenlik
      berke1998
      berke1998
    • RE: Amerikan Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerine Katilmak

      Herkese merhaba,

      Yaptigim uzun ve kapsamli arastirmalar sonucunda ABD kara kuvvetlerinde yari zamanli olarak askerlik yapma karari aldim. Oncelikle boylesine onemli bir konuda tecrubelerini buraya aktardigi icin basta @tfnsylmz olmak uzere gorev yapmis diger arkadaslara tesekkur ederim.

      Yaklasik 3 hafta once Boston sehir merkezinde bulunan Armed Forces Career Center’a gittim. Kapi zilinde Army, Navy ve Air Force yaziliydi, Army yazana bastim ve kapi 10 saniye sonra otomatik olarak acildi ve SSG Bambary isimli genc bir recruiter beni karsiladi. Ayakustu kisa bir sohbet sonrasi ofisine buyur etti. Orduya katilmak istedigimi soyledim ve bana ordu ilgili ne kadar bilgim oldugunu, Amerika’daki statumun ve egitim seviyemin ne oldugunu, vucudumun herhangi bir yerinde kirik vb olup olmadigini, u******* kullanip kullanmadigimi ve orduya katilma konusunda ciddi olup olmadigimi sordu. Net oldugumu gorunce Army Reserves ile ilgili bir briefing verdi. Daha sonra DS-260 formundaki gibi kapsamli sorular iceren bir basvuru formu uzatti ve bir sonraki gorusmemizde onunla birlikte asagida yazmis oldugum belgeleri getirmemi istedi.

      1. Social Security Card

      2. Green Card

      3. Ehliyet

      4. Lise ve universite diplomalari, transkriptler

      5. Nufus Kayit Ornegi

      2 gun sonra ofise tekrar gittim ve evraklari teslim ettim, recruiter evraklari yazicida taratirken baska bir personel de basvuru formunda verdigim bilgileri kontrol ediyordu.

      Her sey tamamlandiktan sonra ASVAB icin bir sonraki haftaya randevu aldim, bu sinav kelime bilgisi, paragrafi anlama, matematik bilgisi, aritmetik, elektronik, mekanik, fen bilgisi, objeleri birlestirme, otomotiv, ve malzeme bigisinden olusuyor. Bu sinav orduda yapacaginiz meslegi secmenizi sagliyor. Sinav yaklasik 2.5 saat surdu, sure kisitlamasi yoktu, acikcasi ne cok kolay ne de cok zordu, yuzdelik skorum 68 olarak geldi, yani sinava girenlerinin %68’inden daha yuksek bir skor yaptim, benle birlikte bir kisi daha vardi ve sinav bitiminde recruiter ikimize yemek ismarladi. Daha sonra birlikte Seaport’ta bulunan MEPS’e gittik ve orada 20-30 dakikalik asil sinav olan CAT-ASVAB'a girip sinav sonuclarimizi dogrulattik.

      Recruiter birkac gun sonra parmak izi, idrar tahlili ve birkac imza izin ofise cagirdi, ertesi gun ise belgelerimde hicbir sorun olmadigini, saglik muayenesi icin randevu alabilecegimi ve ayni zamanda ordudaki meslegimi rezerve ettirebilecegimi soyledi. Meslek olarak 90’dan fazla alternatif vardi ama sivil hayatimda fitness antrenoru oldugum ve bana en uygun olacagini dusundugum icin 68M - Nutrition Care Specialist, yani beslenme uzmanligini sectim. Bilgisayardaki butun rakamlari ve sozlesme ile ilgili detaylari tek tek gosterdi, sozlesme su sekilde:

      Rutbe: E-4 (Specialist)

      MOS: 68M – Nutrition Care Specialist

      Kontrat Suresi: 72 Ay

      Hizmet Sekli: Ayda 1 hafta sonu, yazin 2 hafta, yilda 38 gun

      Unit: Taunton, MA (Egitim sonrasi eyalet disina tasinacagim icin degistirecegim)

      Temel Egitim (BCT) : 5 Haziran 2023, Fort Jackson, South Carolina, 10 hafta

      Mesleki Egitim (AIT) : 5 Ekim 2023, Fort Sam Houston, San Antonio, Texas, 8 hafta

      Maas ve Yan Haklar

      1. Temel egitim sonrasi ABD vatandasligina basvurma hakki, normalde 2027 yilinda hak kazanacaktim.

      2. Diger kredi kuruluslarina kiyasla daha dusuk faizli ve on odemesiz ev kredisi (VA Home Loan) , 6 yil reserve olarak hizmet veya 90 gun araliksiz active duty olarak gorev yaptiktan sonra hak kazaniliyor).

      3. TRICARE saglik sigortasi (ayda $40 ve tam kapsam)

      4. $30.000 universite egitim odemesi

      5. $10.000 bonus

      6. Egitim suresince aylik $2400 maas, sonra part time olacagim icin $319’a dusecek.

      7. Aylik $100 GI Bill Kicker egitim destegi

      Bu Pazartesi ogleden sonra otele yerlestirilip ertesi gunu ise MEPS’de saglik taramasina girecegim, neredeyse tum gun surecegi soylendi, her sey yolunda gittigi vakit kontrati imzalayip yemin edecegim, bu tartismasiz hayatimin en buyuk gunu olacak. Egitime gitmeden once kisa bir tatile cikmayi planliyorum. Gelisme oldugunda iletiyi guncelleyecegim, simdilik hoscakalin.

      GUNCELLEME:

      2 Mayis 2023 tarihi itibari ile Amerikan ordusuna resmen katilmis bulunmaktayim. MEPS'de yaklasik 7 saat suren kapsamli saglik taramasini da sorunsuz bir sekilde gectim ve son asamada yeminimi edip sozlesmeyi imzaladim. Seremoni sonrasi ailemle goruntulu konustum ve sevincime onlar da ortak oldu. Uzun ve yorucu bir surecti fakat butun bu beklemeye degdi. Simdi gorev zamani. Iyi dilekte bulunan herkese cok tesekkur ederim.

      IMG_5801.jpg

      posted in Adalet ve Güvenlik
      berke1998
      berke1998
    • RE: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

      Onumuzdeki hafta 25 yasima girecegim ve ayni zamanda Amerika Birlesik Devletleri’ndeki 7. ayimi geride birakmis olacagim. Geriye donup baktigimda su gecen 7 ayda ne kadar hizli olgunlastigimi fark etmemek elde degil.

      Greencard cekilisini kazanmadan once Birlesik Krallik, Irlanda, Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada gibi ulkelerin gocmenlik/vize programlari ile ilgili onceden bilgi sahibiydim. Yurtdisina yerlesmeyi universitenin 2. senesi, yani 2017 yilinda kafama koymustum, bu hedef dogrultusunda hic kimseye, hicbir olumsuz goruse kulak asmadim, yeri geldi ailemle tartistigim gunler oldu, ama her defasinda burnumun dikine gittim. Bos vakitlerimde ucaga atlayip farkli ulkelere seyahat ettim, hostellerde konaklayip farkli milletlerden insanlarla tanistim. Yaptigim seyler hem ufkumu genisletti hem de ozguven kazanmami sagladi. Su anda dunyanin bir ucunda, tek basina ve kimseye muhtac olmadan yasiyorum.

      IMG_0434.jpeg

      Beklemedigim bir anda 4. denemede cekilisi kazandiktan sonra ise 1 yildan fazla Ankara'daki buyukelcilikten mulakat almayi bekledim, zamanin artik daralmaya basladigini fark edince risk aldim ve Kolombiya, Uruguay, Israil, Singapur, Arjantin, Ingiltere, Letonya, Brezilya vb gibi dunyanin dort bir yaninda bulunan ABD Buyukelciliklerine emailler yollayarak dosyami kabul etmelerini talep ettim, gelen olumsuz geri donuslere ragmen en sonunda Bosna Hersek'te bulunan ABD elciligine dosyami kabul ettirmeyi basardim ve onlar sayesinde su an buradayim, eger harekete gecmeseydim hayatta birkez gelecek bu sans yuksek ihtimalle ellerimden kayip gidecekti. Bu vesile ile ayni zamanda guzel bir Bosna ve Karadag tatili de yapmis oldum.

      IMG-0933-min.jpg

      1.jpeg

      Bu topraklara elimde koca 2 bavul ve 1 sirt cantasi ile tek basima ayak bastim. Ucak pistten teker kaldirdigi vakit gecirdigim koskoca 24 yili, ailemi, arkadaslarimi, butun anilarimi geride birakmis olmamin verdigi huzun, ayni zamanda o hayalini kurdugum hayati yasayabilecek olmamin verdigi sevinc ve heyecan vardi, tarifi garip duygular gercekten. Kendimden hicbir zaman suphelenmedim, ya yapamazsam diye bir soru aklima bir saniye olsun gelmedi, cunku gemileri yakmistim, gidip bir bakayim olmazsa geri donerim diye hic dusunmedim. Kan ter icerisinde o agir bavullari NYC metrosunun merdivenlerinde tasidigim, turnikelerden guc bela gectigim gunler aklima gelince yuzumde hala bir tebessum olusmuyor degil. Buraya geldiginizde kendinizle basbasa kaliyorsunuz ve artik butun yuk omuzlariniza biniyor, burasi Almanya gibi Istanbul'a sadece 3 saatte geri donebileceginiz bir yer degil. Aynada baktiginiz kisi ile bir mucadele icerisine giriyorsunuz, baskasi ile degil. Yaptiginiz seylerden yalnizca kendiniz sorumlusunuz ve arkanizda sizi destekleyecek, yanlis yaptiginizda uyaracak kimseniz yok, tanidiginiz olsa dahi burada yalnizsiniz, hic kimseden bir beklenti altina girmeyin, burada hayat tamamen bireysellik uzerine kurulu. Kim oldugunuzun, hangi universiteyi bitirdiginizin vb hicbir onemi yok, burada her seye gercekten sifirdan basliyorsunuz.

      2.jpeg

      Burasi ozgur bir ulke, fakat bunun hem artilari hem eksileri var. Basari merdivenlerini cok hizli tirmanabilir, ayni zamanda o merdivenlerden cok hizli bir sekilde tepetaklak dusedebilirsiniz. Yillik 6 haneli rakamlar kazanip kendinize guzel, havuzu olan, garajinda son model arabanizin oldugu mustakil bir ev satin alabilir ama bir yandan kendinizi borca batmis, kredi skoru aydan aya dusen, ay sonunu nasil getirmeyi dusunecek bir sekilde de bulabilirsiniz, tamamen size kalmis, burada nasil bir hayat istiyorsaniz ona gore yasarsiniz hic kimse kimseye karismiyor. Duzenini kurup daha once hic olmadigindan daha mutlu ve huzurlu bir sekilde yasayan tanidiklarim da var buradaki manevi yuku kaldiramayip Turkiye'ye donen tanidiklarim da var, gocmenlik herkesin kaldirabilecegi bir sey degil ne yazik ki. Bu bahsettigim guzel hayati elde edebilmek icin uzun vadeli bir planiniz olmasi ve sabirli olmaniz gerekiyor. 2 iste calisip aksam mesaiden sonra odamda isiklar acik bir sekilde uyuyakaldigim, buzdolabim yiyecek icecekle dolu olmasina ragmen yorgunluktan dolayi disardan yemek soyledigim, sabahin 4'unde kalkip ise gittigim cok oldu, fakat her gecen gun tunelin sonundaki isigi daha yakindan gorebildigim icin bu zorluklara karsi ayakta durabildim. Her sikayet ettigim an aklima, depremde ailesini, evini, butun her seyini kaybeden, hayal kurma yetisini yitirmis, gecim derdinden dolayi bunalimda olan ulkemin insanini getirdim ve hep onume bakmaya devam ettim, ediyorum.

      IMG_5489 (1).jpeg

      Her ne kadar Turkiye'de dogmus buyumus olsam da temelli donme konusunda Turkiye defteri benim icin kapandi, artik kendimi bir gocmen olarak degil, Turk asilli bir Amerikan vatandasi olarak goruyorum, bu da buradaki hayatimi olumlu anlamda etkiledi ve etkilemeye devam ediyor. Toplam kredi limitimin sadece %1 ini kullanarak 6 ayin sonunda gayet iyi bir kredi skoru elde ettim, artik butun kapilar bana acildi. Dolar kurunu dusundugum, diger ulkelerden vize alabilmek icin 40 takla attigim gunler geride kaldi. Su an gayet mutlu ve huzurlu bir hayatim var, bu ulkeye bana sundugu icin bu hak ve imkanlardan dolayi minnet ve aidiyet duyuyorum. Her ne kadar kendine has birtakim zorluklari da olsa, iyi ki buraya gelmisim diyorum.

      IMG_3471.jpeg

      Okudugunuz icin tesekkurler, saglicakla kalin.

      posted in Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam
      berke1998
      berke1998
    • RE: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

      Sn. @crazycells ,

      Forumda oturdugu yerden tanimadigi insanlari surekli asagilayip azarlamaktan baska bir is yapmayan, gocmenlik surecinde zorluk yasayan forum uyelerini elestirerek kendilerini bu zorlu surecte daha kotu hissetmelerine neden olan, uslup nedir bilmeyen, daha once onlarca kez uyarilan @ayvalik10 adli kisi artik ne zaman forumdan uzaklastirilacak? Benim gibi bir cok forum uyesi bu sorunun cevabini bekliyor.

      Iki kelimeyi bir araya getirmekten aciz bu sahis forumdan kalici olarak uzaklastirilana kadar foruma ileti girmeme karari aldik.

      posted in Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam
      berke1998
      berke1998
    • RE: DV2024 Sohbet Odası

      @ayvalik10

      Forumda verdigin yalan yanlis bilgilerin haddi hesabi yok, iletilerini goren de seni ABD'de yasam tecrubesine sahip biri sanacak, halbuki Balikesir'de sigortacilik yapan bir esnafsin, foruma 6 bin ileti girecek kadar vaktin bol. Engelle tabi, cunku verebilecek cevabin yok, en kolay yol bu senin icin.

      posted in Yeşilkart (Greencard) ve Göçmenlik
      berke1998
      berke1998