Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Yılın son günlerinde Christmas ışıklarıyla süslenmiş ağaçlarla dolu New York'tan herkese merhaba. ''holiday season'' dedikleri herkesin neredeyse 1 aylığına işi gücü bırakıp ailelerinin yanına, arkadaşlarının evine, kayağa, denize başka eyaletlere tatillere gittikleri dönemi yaşıyoruz. her yer çok hareketli. bizim de hayatımızda ev anlamında maalesef olumlu ve olumsuz gelişmeler oldu. Lizbon'a iş teklifi alan stüdyosunda kaldığımız kız, Lizbon'a gitmekten vazgeçtiği için ocak ortasında 3 aydır çok severek kaldığımız bu evi terk etmek zorunda kalacağız. ancak kızın wall street'te yaşayan bir arkadaşı bize kendi evini teklif etti, 21. katta özgürlük heykeli ve jersey city manzaralı bu yeni stüdyonun bir süre yeni sakinleri biz olacağız. binanın doorman'ini ve lobisindeki yılbaşı ağacını görünce bütünü olmasa da üzüntümüzün büyük kısmını unuttuk.

    üzüntümüz deyince belki uzaklardan bu anlattığım kulağa şımarıklık gibi geliyordur ancak burada sürekli ev değiştirme haliyle yaşadığınız bu göçebe hayat duygusal olarak insanı çok yoruyor. bavulunuz sürekli açılıp kapanıyor, hiçbir yere bağlanmadan yaşamak zorunda kalıyorsunuz. biz de bu sürecin olumlu yanlarını görmeye gayret ediyoruz. bu noktada sizlere yeni yılda göç etmeyi ciddi ciddi düşünenler için yine bir toparlama ve değerlendirme yapmaya çalışacağım. artılar ve eksiler yine birlikte olacak.

    ev meselesiyle başladık. öyle devam edelim. orada sahip olduğunuz ve genel olarak özgürlükler ve hayat pahalılığı endeksinde yoğunlaşan mutsuzlukların içinde bilmiyorum barınma bir problem mi? ancak buraya geldiğinizde banka hesabınızdaki paranın miktarından bağımsız ciddi anlamda bir barınma problemi sizi bekliyor olacak. biz çok şanslı insanlar olarak iyi bir arkadaş grubunun içine düştüğümüz halde 7 ayda 4.kez ev değiştirmiş olacağız. Amerikalılardan oluşan bu arkadaş grubu bize yardım teklifi etmese büyük ihtimalle airbnb odası bulmak zorunda kalacaktık. Buraya geldiğinizde bir kredi geçmişiniz olmadığı için bankadaki paranız hiçbir şey ifade etmiyor bunu unutmayın. 7 ay içinde tanıdığım biri Polonya'da yaşarken greencard çıkıp buraya gelen, biri de direkt Türkiye'den greencard çıkan iki ayrı arkadaşım da Green cardları olduğu halde uzun süre ev bulamadılar. Türkiye'den gelen arkadaş, iki çocuğuyla gelmişti, jersey'de çocuklar başka birinin evinde bir süre kaldılar, arkadaşım başka birinin yanında kaldı bir süre. 3-4 ay geçtikten sonra bir Türk arkadaşlarının kefil olması sayesinde Brooklyn'de ev tutmayı başardılar. Bunları böyle detaylı yazmamın sebebi Amerika çok güzel, her şey çok ucuz sığlığındaki YouTube videolarının yarattığı algıyla sınırlı kalınmasını istemememden kaynaklı. Eğer buraya geldiğinizde sizden önce buraya gelmiş bir arkadaşınız, akrabanız varsa, size kefil olma noktasında güvenilir biriyse yukarıda yaşadığım zorlukları yaşamama ihtimaliniz yüksek demektir.

    barınma dışında daha önceki yazılarımda bahsettiğim kültürel farklılıklar alışmak için zorlanacağınız başka bir mesele. öğrenmeye açıksanız değişimin sancılarını daha kolay atlatmakla birlikte yine de dil ve yaşam kültürü bıraktığınız hayattan tamamen farklı. gecenin 3ünde yan komşunun tivi gürültüsünden uyuyamadığım için lobideki güvenliğe gidip durumu bildirdim, daireyi aradı kimseye ulaşamayınca isterseniz polis çağırabilirsiniz dedi. yani burada bu benim komşum falan durumu yok. rahatsızsanız gereğini yapmalısınız. bende gereğini yaptım ve polisi aramak yerine evde kulak tıpası aradım.

    bir diğer zorluk iklim. New York city özelinde konuşuyorsak eğer, şu anda dışarıda hissedilen hava -7, normaliyse -3. dışarı çıktığınızda manhattan'daki gökdelenlerin arasında okyanustan esen ani rüzgarlardan korunmak mümkün, ancak blok başlarındaki ışıklara geldiğinizde yeşilin yanmasını dua ederek bekliyorsunuz. ancak northface, Uniqlo gibi markalardan çok da abartı olmayan rakamlara uygun koruyuculu kışlıklar almak mümkün. ve müşteri hizmetleri anlayışları şu düzeyde: northface'den aldığım bereye tamamen kendi hatamla latte dökmüştüm, mağazaya geri gidip durumu dürüstçe satış elemanına söyledim. 'lütfen raflardan kendinize yeni bir tane alın' dedi ve elimdeki kirli bereyi alıp kaldırdı. ne bir kağıt imzaladım, ne kullanıcı hatası olduğunu söyleyen mutsuz suratlar gördüm.

    satın alma gücüne daha önceki yazılarımda değinmiştim. Zaten internet bu konuda okyanus gibi. 1 hafta çalıştığınızda başlangıç seviyesi bir iş bile yapsanız kendinize iPhone 14 pro alabilirsiniz. ama almalı mısınız kendinize sormanız gereken asıl soru bu. mevcut telefonunuzun yapmadığı hiçbir şeyi yapmıyor alet.
    burada deneyime para vermek insanların daha çok önemsediği bir konu. eşimi yılın son günü candlelight konserine götürmek için dün konserin yapılacağı kiliseye gittik. mekanı önceden görmek istedik. tüm zeminin mum ışıklarıyla aydınlatıldığı bir kilisede canlı klasik müzik dinlemek bizi çok heyecanlandırdı.
    kiliseye gittiğimizde henüz başlamak üzere olan bir 'anma töreni' olduğunu fark ettik. içeri girerken kimse 'siz kimsiniz' demedi. elimize tutuşturdukları programı bildiren kağıtlarda 20 gün önce hayata 82 yaşında gözlerini yuman amerikalı ünlü şair ve yayımcı bir kadının anma töreninde olduğumuzu öğrendik.
    yukarı doğu yakasındaki bu güzel atmosferde herkesin çok şık giyindiği ortamda 1 saat kaldık. dualar edildi, şarkılar söylendi, filmlerdeki gibi yakınlarından bazıları kalkıp onunla ilgili güzel sözlerin söylendiği, komik anların anlatıldığı konuşmalar yaptı. kimse tavuklu pilav derdinde değildi, kimse bir tane daha pide alabilir miyim telaşına düşmemişti. hayatımız boyunca unutmayacağımız bir deneyim yaşamış olduk. etrafımda çoğu 80'lerin üzerinde kadın ve erkeklerin giyim ve kuşam anlamında gösterdikleri özeni, o yaşa rağmen vücut postürlerinin nasıl bu kadar dik ve uzun olduğunu anlamaya çalışarak ben de kendi dilimde duamı ettim.

    burası bildiğiniz hiçbir şeye benzemiyor. gelip çok mutlu olarak kalmaya devam edenler olduğu gibi, bir an önce dönmek isteyen insanlar da çok. yukarıda bahsettiğim Polonya'da yaşarken Green card çıkınca atlayıp gelen arkadaş şu anda ciddi ciddi polonyaya geri dönme planları yapıyor. düşünsenize istanbulda nerede yaşıyor olursanız olun evinizde çamaşır makinesi mutlaka vardır. burada çok havalı görünen gökdelenlerde bile çamaşırınızı yıkamak için çamaşırhane katına inmeniz, yıkamaya 2.75, kurutmaya 2.75 vermeniz ve programlar bittiğinde evinizden çıkıp çamaşırlarınızı geri almanız gerek. çünkü adında 'new' olan york şehrinin neredeyse yarısı 1900'ların başında yapılmış evlerden ibaret. binaların çok büyük kısmı 'pre-war' olarak geçiyor.

    yeme - içme anlamında aldıklarımızın kalitesine uzun uzun değinip kimsenin canını sıkmam istemem. limon ne kadar sulu, domates nasıl kırmızı, avokado ne kadar güzel, yumurta nasıl sarı, kahve nasıl harika kokulu, salata malzemesini yıkamadan nasıl direkt kullanabileceğiniz kadar temiz konularını hayal gücünüze bırakıyorum, çünkü orası sonsuz.

    sanıyorum bu benim bu forumdaki son yazım. çünkü burada öğrendiklerimi ve paylaşmak istediğim her şeyi paylaştım. bundan sonra yazarsam kendimi tekrara düşmüş hissedeceğim. bu kadar uzun bir yazıyı okuduğunuz için teşekkür ederim. umarım yeni yıl nerede yaşarsanız yaşayın, hayat sevgisiyle gelsin. o olunca geri kalan her şey için yakıt bulunuyor nasıl olsa. sevgiler...


  • @Alper-Bayram açıkçası hayatta her gün yeni bir macera her gün yeni bir öğreti. hele ki hayatını ikiye ayırıp "göç sonrası" olarak nitelendiren kişiler içinse tekrara düşmek mümkün değil. yazılarınıza neden devam etmeniz gerekli şöyle örnek vereyim hemen; ofisten çıkmak üzereydim, siteye bir gireyim dedim, eskaza bu konuda sizden gelen bir bildirim gördüm. ofisten çıkmamayı, daha doğrusu iletinizi okuyup öyle çıkmayı yeğledim. nitekim bu mesajı da yazıp çıkıyorum 🙂 işin özeti, son paragrafınız hariç yazılarınızın tamamını şiddetle destekliyorum. bir sonraki gelişmeleri emin olun ben ve benim gibi birçok arkadaş bekliyor olacak.

    selamlar.


  • @Alper-Bayram Daha önce paylaştıklarınız gibi bu paylaşımınızı da dünyanın diğer ucunda hayal kurarak okumak çok güzeldi. Ancak sonunda ki "son yazım" ibaresi hoş olmadı. Olumlu ve olumsuz deneyimleri her ne kadar birlikte anlatmayı sevsenizde umarım tüm deneyimleriniz olumlu olur ve sizde onları paylaşmaya devam edersiniz.


  • @Alper-Bayram yeni manzaranızın tadını çıkarın. En büyük üzüntünüz taşınmak olsun o zaman Alper bey. Güzel noktalara değinmişsiniz ne güzel her yerin artısı ve eksisi var ne aradığımıza bağlı olarak .Umalım ki son yazınız olmaz bundan sonraki tecrübeleriniz ve yaşadıklarınızı kendi adıma okumak isterim. Şimdiden iyi yıllar dilerim.


  • @ahsenaydgdu F1 vize tipi tam olarak ne oluyordu acaba? Mesela ben 24 yaşındayım. Bu şekilde Amerika'ya turist vizesi ile gidip daha sonra F1 vizeye çevirebilir miyim arkadaşlar? Ayrıca F1 vize türü ile daha sonra süresiz oturum izni alabilmemizin imkanı var mıdır?

  • ⭐⭐⭐

    @Atlantis00 F1 bir öğrenim vizesidir. Her vize türü gibi şartları vardır. Ama size süresiz oturum izni vermez.
    Forumumuzun Ana Sayfasında ilgili başlıkların alt kategorilerinde her türlü bilgi mevuttur. Konu başlıklarının ilk sayfaları konu hakkında detaylı bilgi içerir. Tek yapmanız gereken okumak.


  • Selam,
    Çok stresli bir yolculuğun ardından bugün Los Angeles'ta 4. günüm.
    Öncelikle, ABD uçuşlarında güvenlik konusu bence abartılmış durumda. Türkiye'de hava alanından çıkana kadar 4 kere güvenlik kontrolünden geçtik. Sonrasında direkt Los Angeles uçağına bindik. Yolculuk 14 saat kadar sürdü. Uçak fena değildi, zaten önceki gece hiç uyumadığım için 10 saat kadar uyuyarak geldim.
    Uçakta baya olay oldum. Öncelikle para vererek ayırttığım koltuk söz verilen diz mesafesine sahip olmadığı için koltuk değiştirmek zorunda kaldım. Geçtiğim koltukta da yanımdaki adam ben gelince ben sıkıştım diye ortalığı ayağa kaldırdı. Neyse ki hostesler icabına baktılar.
    LAX'e sabah 11 gibi indik ve defalarca yurt dışına gitmiş olmama rağmen (ki bunun içinde 2 ABD seyahati de var) ilk defa arka odaya çekildim. Belgelerimde bir sorun varmış. Burasını biraz ben abartmış olabilirim ama arka tarafta yaklaşık 1 saat geçirdim ve aklımda şu düşünce vardı "Tamam, buraya kadarmış. Beni geri yollayacaklar." 1 saat stresten bir ömür gibi geçti. Sonra vize mülakatında yaptığım görüşmeye benzer bir görüşme daha yaptım ve memur pasaportuma damgayı basıp beni bıraktı.
    Geldiğim gün ilk iş telefon almak oldu. Yanında kaldığım dostumun zaten verizon hattı olduğu için bana ek numara çıkardı, bir de yeni telefon aldım.
    Ertesi gün okula gidip kayıt işlemlerimi yaptım. Ama heyecandan SSN konusunu sormayı unutmuşum. USC aklımı aldı 🙂 Haftaya buradaki hocamla görüşmem var, o gün tekrar soracağım.
    üçüncü gün (yani dün) akşama kadar yağmur yağdı. o yüzden zamanımı evde pc başında çalışarak geçirdim. Bu arada Freelance sitelerden bir tasarım işi aldım ve ABD'deki ilk paramı da kazanmış oldum. Bugün de öyle yorgunluk atıyorum... Yarından itibaren çalışmaya devam...
    Zaman geçtikçe burayı güncellerim diye umut ediyorum.

  • ⭐⭐⭐

    @academicus Hayırlı olsun. Yeni hayatınızda ve okulunuzda başarılar dilerim.

  • ⭐⭐⭐

    @academicus hayırlı olsun yeni yaşamınız, biraz stresli de olsa sonuçta sağ sağlim varmışsınız, önemli olan o. arka odaya çekilme olayı beni de korkutuyor umarım bize de denk gelmez 😅 Diğer deneyimlerinizi de aktarmaya devam edin lütfen 🙏🏻🙏🏻

  • ⭐⭐⭐

    @academicus hayırlıı olsun öncelikle arka oda konusu biraz can sıksada sükür sorunsuzca giriş yapmışsınız, sizin eski postlardan hatırlıyorum ücretsiz konaklama durumu vardı galiba çok iyi bence los angelestaki sorun kiraların uçuk olması sizin ücretsiz konaklama harika denk gelmiş, böylece yaşam maliyetleriniz oldukça az olabilir hele bide hybrit bi araba alırsanız harika, 40$ depo dolduruyorum 1 hafta yetiyor. Bizm 4 ay bitti losangelesta hala çok yeni sayılırız, Vaktiniz olduğu bir vakit tanışmak isteriz 🙏🏼 tekrardan hoşgeldiniz,
    Not: bu arada dün gece bende uyuyamadım yagmur ve ruzgar camları kırıcaktı nerdeyse 😂 ama neyseki havalar düzeliyor 💃🏻

  • ⭐⭐⭐

    @ahsenaydgdu, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmen Olmayan Kişilerin Tecrübeleri

    @academicus hayırlıı olsun öncelikle arka oda konusu biraz can sıksada sükür sorunsuzca giriş yapmışsınız, sizin eski postlardan hatırlıyorum ücretsiz konaklama durumu vardı galiba çok iyi bence los angelestaki sorun kiraların uçuk olması sizin ücretsiz konaklama harika denk gelmiş, böylece yaşam maliyetleriniz oldukça az olabilir hele bide hybrit bi araba alırsanız harika, 40$ depo dolduruyorum 1 hafta yetiyor. Bizm 4 ay bitti losangelesta hala çok yeni sayılırız, Vaktiniz olduğu bir vakit tanışmak isteriz 🙏🏼 tekrardan hoşgeldiniz,
    Not: bu arada dün gece bende uyuyamadım yagmur ve ruzgar camları kırıcaktı nerdeyse 😂 ama neyseki havalar düzeliyor 💃🏻

    Statü değişimini ne yaptınız abla merak ediyorum 😂

  • ⭐⭐⭐

    @waterman şubat başında bsşvurmuş olurum inşallah smdi okuldan ı20 almaya çalışıyorum onları bekliyorum


  • Herkese merhaba çok çok teşekkür ederim güzel dilekleriniz için 🙂 Hocamla tanıştım, sağ olsun gelir için akademik projelerde çalışabilmem için yardımcı olacak. @waterman ihtiyacım halinde süremi uzatacağını söyledi hocam, o yüzden biraz ferahladım. henüz statü değişimi için avukatla görüşmedim. en kötü ihtimalle 2-3 aya çözemezsem college'a yazılacağım. @ahsenaydgdu tabi ki tanışmayı çok isterim 🙂 konaklama meselesi gerçekten elimi çok rahatlattı, tek sorun okula biraz fazla uzak ama şimdilik idare ediyorum. araba meselesi maalesef biraz ikinci planda ekonomik durumlardan ötürü 😃 inanın jetlag yüzünden mi bilmiyorum, akşamları yatarken ne rüzgar duydum ne bir ses 🙂
    @dytmelek yani dediğim gibi, belki ben abarttım ama şu bir senelik çabanın sonunda oraya çekilince tamam dedim her şey bitti 😃 ama öte yandan ben oradayken de kimseyi yok seni alamayız demediler. herkesi biraz bekletip, biraz konuşup saldılar 🙂

  • ⭐⭐

    Arka odaya cekilme meselesini cokta kisisel algilamayin. Cogu insanin basina geliyor. Trump’in seciminin oldugu gunden 1 hafta once Miami’ye esimle gelmistik. Yanlis olmasin 2017 idi galiba. O zaman green card vardi. Arka odaya cekmislerdi. Telefonlari aldilar sifrelerini istediler. En son beni arka oda da baska bir odaya aldilar 😀 abuk subuk sorular sormuslardi. Camiye gidiyor musun terorizm hakkinda ne dusunuyorsun? Dedim buldunuz tam soracak adami icimden. Dinle camiyle isim olmaz. Tercihen gitmiyorum diye cevaplamistim. Terorizm sorusu daha abzurttu. Hergun aliyorum elime bomba nereye atsam diye dusunuyorum 😀 neyse saka bi yana haberlerden gordugum kadariyla biliyorum demistim. Tamamen sinirlendirmeye yonelik hareketler yaptilar. Aslinda telefonumun sifresini vermek zorunda degildim. Tabi orada yemiyor 😀 dinle ilgili sorulari cevaplamak zorunda hic degilim ama ne yaparsiniz risk alamamistim. Tam secim oncesi gelmek cok akillica degilmis diye dusunmustum o zaman

  • ⭐⭐⭐

    @goodluck önemli olan ne olursa olsun sakin kalmak o zaman👍🏻


  • @academicus merhaba, " Bu arada Freelance sitelerden bir tasarım işi aldım " demişsiniz. Hangi site acaba bizimle de paylaşma şansınız olursa çok sevinirim 🙏🏻 🙏🏻 her şey gönlünüzce olsun çok teşekkürler şimdiden 🙏🏻

  • ⭐⭐

    @Selly, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmen Olmayan Kişilerin Tecrübeleri

    @academicus merhaba, " Bu arada Freelance sitelerden bir tasarım işi aldım " demişsiniz. Hangi site acaba bizimle de paylaşma şansınız olursa çok sevinirim 🙏🏻 🙏🏻 her şey gönlünüzce olsun çok teşekkürler şimdiden 🙏🏻

    Eşim bazen upwork den alıyor iş https://www.upwork.com/ bir kaç yere daha üye ama en aktif burası

  • ⭐⭐⭐

    @Zelene özelden sorucaktım da mesajlar kapalıydı 🙂 bu vergi evrak dolduma kısmını nasıl hallettiniz

  • ⭐⭐

    @tolgasatir, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmen Olmayan Kişilerin Tecrübeleri

    @Zelene özelden sorucaktım da mesajlar kapalıydı 🙂 bu vergi evrak dolduma kısmını nasıl hallettiniz

    Sordum vergilendirme olmuyo kesintiyi upwork yapıyor dedi mesela saatlik 20 dolar anlaştıysa 16 yatıyor

  • ⭐⭐⭐

    @Zelene para çekme kısmında form doldurmayanlar para çekemez gibisinden bieşy yazıyorda 🙂

    düzenleme : hallettim 😃


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

Çevrimiçi Kullanıcılar

62
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum