Amerika'da ikinci el araba almak
-
@boraozc, içinde söyledi: Amerika'da ikinci el araba almak
@semavi Butun yazilanlara katilmakla birlikte, sahsi tecrubemden yola cikarak ufak bir kullanici eklemesi yapmak isterim.
Yeni geldiginiz bir ulkede ve cevrede, henuz hic kimseyi tanimiyorken, son kullaniciya belirli garantiyi veren, iade kolayligi, alim surecinin rahatligi vs konularda guvenilirligi ispatlanmis, buyuk bilindik markalar avantajli duruma geliyor. Ben guvenilir lokal dealer bulmaya calistim, ancak bulundugum bolgede hemen hemen butun markalarin sifir bayiligini yapan cok buyuk bir grup da dahil olmak uzere, karsilastigim manzaralar sonucu Carmax'ten alim yaptim. Sahibinden veya daha kucuk bir dealer'dan cok daha uygun fiyata alacagim arabaya, sirf yukarida saydigim sebeplerle fazla para odemis oldum. Bunu da "tecrube" icin harcanan bir kalem olarak dusunup icimi rahatlatiyorum :)
Piyasada konusulan rakamlarla buyuk dealer'lari kiyasladigimizda cok fark oldugunu ve bunun "gereksiz" oldugunu dusunsek de; bazen o aradaki fark bir kez yolda kalma veya en ihtiyaciniz oldugunda aracin calismamasi seklinde gerceklestiginde "keske" dedirtecek bir fark olabilir sadece.
Biz forumdan sayin @semavi 'yi tanidigimiz icin kendisiyle alisveris yapmaktan cekinmeyiz ancak ABD gibi bir ulkede her bolgede boyle lokal guvenilir yer bulmak pek de kolay degil gibi gorunuyor. Gonul isterdi ki Texas'ta olsaydik da rahatlikla alisveris yapabilseydik :)
Zaten bunu anlatmaya calisiyorum... Ayni fikirdeyiz....
Buyuk dealerin sattigi fiyat ve sartlarla bizde satabiliriz... Lakin musteri buyuk dealera odedigi parayi bize odemez. Iste bu marka degeri demek zaten....
Ben her zaman soylerim. Carmax sartlarini kabul edip benden alana 1000 dolar indirimde yaparim... Ama bir seyler cikinca onlarin sartlari gecerli olacak :)
Asil kilit nokta... Carmax gibi yerler yuksek mileage, yuksek yas vs araba satmazlar... Hal boyle olunca olasi problemlerin %80i zaten bertaraf edilmis oluyor...
Az once dodge challenger sattim kredi ile bir esmer abiye... Umrunda degil fiyati vs... Aylik ne kadar odeyecegim, pesinta ne kadar dedi... soyledim , fine dedi gecti :)
Bizlerde bir urun yada mal almak cok onemli... Bu adamlar ise sarf gibi bakiyorlar :)
Elde kaldi sadece mustang GT, acilen amerikan kaslisi almamiz lazim stoga :)
-
Merhabalar,
İlk arabamızı bir süre dealer gezip, birkaç gün carmax'ın yüksek fiyatlarına ağzımız açık kaldıktan sonra Dallas'ta craiglist'ten 1 ay önce satın aldık.
Sağlamlık, ucuz bakım ve parça maliyetlerinden dolayı Japon (Toyota, Camry) arabası tercih ettik. Soğuk eyaletlerden gelmiş olan araçları, araçların altında pas oluştuğu için almadık. Birkaç arabanın altına eğilip baktığımızda bile pası rahatlıkla gördük. Clean title olan ve carfax (arabanın bakım detay tarihçesini içeren bir rapor) raporunu sunabilen satıcılarla iletişim kurduk. Almaya niyetlendiğimiz araba ile test sürüşüne çıktık.
Arabasını aldığımız çift çok ilgiliydi, eşinin arabasını satıyordu beyefendi ve benim de olduğumu öğrenince test drive için eşiyle birlikte geldi. Bize yapacağımız her şeyi anlattı, arabayı nasıl üzerimize geçireceğimizi, sigortayı nereden yaptırmamız gerektiğini vb. Arabanın ön plakası yoktu, alırken sormak aklımıza gelmemişti. Daha sonra araştırınca Teksas'ta iki plakanın da gerekli olduğunu öğrendik, beyefendiyi plaka için 10 gün sonra aradığımızda plakayı evde buldu ve bize teslim etti.
Arabayı aldıktan sonra bakımları yeni yapılmış olmasına rağmen eşim filtre ve sıvılarını değiştirdi. 1 aydır sorunsuz kullanıyoruz.
Edit:
Arabanın üstünüze geçmesi ile ilgili konudan da bahsetmem gerekiyor.Arabayı alırken satıcı size 3 evrak teslim ediyor. Bunlardan birisi, satıcının ve aracın bilgilerinin üzerinde yazdığı ruhsat “Texas Certificate of Title”, diğeri satıcıyla karşılıklı imzaladığınız satıcı, alıcı, araba ve fiyat bilgisi yazan “Bill of Sale” ve diğeri de “Application for Texas Title and/or Registration” yani 130-U formu.
Bu 3 belge, aracınıza yaptırdığınız insurance (biz Türk ehliyeti ile en uygun fiyatı Progressive’den bulduk) ve adres kanıt belgesi ile ikametinizin bulunduğu County’nin “Vehicle Registration & TAX Office”e giderek (walk in yaptık ancak randevu da bulunuyor) arabayı üstünüze tescil ettirmeniz gerekiyor.
Bu işlemi, arabayı aldığınız tarihten itibaren 30 gün içerisinde yapabilirsiniz.
Arabayı eğer liste fiyatından düşük bir fiyata aldıysanız, yine de liste fiyatı kadar vergi ödüyorsunuz, üstündeyse yazan fiyat üzerinden ödüyorsunuz.
Plaka değiştirmek isterseniz, arabanın tekrar muayeneye girmesi gerekiyor. Biz yeni muayene süresine çok süre olduğu için plaka değiştirmedik.
-
@semavi sizin uzmanlık alanınız olduğu icin sormak istediğim bir soru var. özellikle turkiyeden gelenlerin tercihi nedeniyle ford mustanglere turkiyenin tofas sahini yakistirmasi yapiyorlar. ben buna acikcasi kesinlikle katılmıyorum. kaç senedir üretilen ve bildigim kadari ile amerikada en çok satan tek kapı araba diger rakiplerine gore( Camaro ve challanger ). siz bu konuda ne düşünüyorsunuz ? hatta gecen gun neredeyse bir tane 2018 düşük milli mustang ecoboost alıyorum da farklı nedenlerden erteledik. bu arada gundelik tek arabamız var oda toyota rav4 , Toyota normalde sevmem ama çok rahat ve güvenilir bir araba. yine araştırmaya gore amerikada en çok satan model diye biliyorum rav4 u. teşekkürler.
-
CA yerleşik görünür iken FL da 2. el araba almak istersem ne gibi zorluklarla karşılasırım? Bu arabayı 6 ay kadar FL da CA ehliyeti ile kullanabilirmiyim?
-
@egesahinkaya, içinde söyledi: Amerika'da ikinci el araba almak
@semavi sizin uzmanlık alanınız olduğu icin sormak istediğim bir soru var. özellikle turkiyeden gelenlerin tercihi nedeniyle ford mustanglere turkiyenin tofas sahini yakistirmasi yapiyorlar. ben buna acikcasi kesinlikle katılmıyorum. kaç senedir üretilen ve bildigim kadari ile amerikada en çok satan tek kapı araba diger rakiplerine gore( Camaro ve challanger ). siz bu konuda ne düşünüyorsunuz ? hatta gecen gun neredeyse bir tane 2018 düşük milli mustang ecoboost alıyorum da farklı nedenlerden erteledik. bu arada gundelik tek arabamız var oda toyota rav4 , Toyota normalde sevmem ama çok rahat ve güvenilir bir araba. yine araştırmaya gore amerikada en çok satan model diye biliyorum rav4 u. teşekkürler.
Mustangler cok satiliyor ve her yerde var. Bundan dolayi tofas sahin soylemini duymak normal. Bu soylemin kalitesi ile alakasi yok.
Mustang sinifi belirleyen model. Ben cvhallengerin kullanimini daha cok sevdim (2010-2014)
Bunlar sportif araclar. Kesinlikle birbirinden kagit uzerindeki ustunluklerini okumaktan ziyade test edip hangisinin size daha iyi hissettirdigine bakin derim...
Mesela benzer yillara sahip Audi a4- a5 a6 ve a7 modelleri icerisinde nedense a5in kullanimi hosuma gitti. Halbuki siralamada 3. sirada ...
-
@boraozc selamlar, siz ne kadar peşinat ve taksitle alabildiniz aracınızı?
Araç alma niyetim yoktu ama biraz mecbur kalır gibi oldum. Eğer bulabilirsem bir kaç binlik peşinatla taksitli araç almaya çalışacağım.
Yeni yeni araştırmaya başlayıp anlamaya çalışıyorum.
Sizinki leasing mi oluyor yoksa kredi mi?
Özel olmazsa peşin alsaydınız fiyatı ne olacaktı sizin ödeme planınız ne oldu, faiziniz ne kadar tuttu bunları paylaşabilir misiniz rica etsem.Bilenlerden ya da yakın dönemde tecrübe edenlerden ricam leasing olayından bahsedebilir misiniz?
Kredi skoru olmayan biri için ne kadar mantıklı?
Leasing mi carfex gibi bir yerden taksitli almak mı?
Birde leasing devir olayı varmış bu nasıl olur sizce avantaj/dezavantaj bakımından? -
-
@muse merhabalar,
Açıkçası tam rakamlar yanıltıcı olabilir, o sebeple oransal olarak özetlemeyi tercih ediyorum. Benim ilk etaptaki amacımı özetlemek gerekirse:
- kredi skoruna katkı sağlaması için bir kredi hesabı açmak;
- peşin olarak alacağım arabayı nispeten daha uygun peşinatla alıp cebimdeki parayı bir miktar da olsa muhafaza etmek;
- aylık taksitlerin belirli bir seviyenin altında kalmasını sağlayarak, ilk etapta gelir-gider tablosunda fazla hasara yol açmamak;
- aldığım arabanın beni en azından 3-4 sene idare etmesi, hatta gerektiği takdirde evin ikinci aracı olarak daha uzun yıllar kullanabilmek.
Bunların ışığında araba fiyatlarının uçması ve güvenilir satıcı/tamirci vb soru işaretlerini de göz önünde bulundurarak Carmax'ten aldım.
Aracın satış fiyatının %70 kadarını peşinat verdim. Daha azını denemedim, kabul olur muydu bilemiyorum. Tamamen kendi bütçeme göre hareket ettim. Alım masrafları vs toplamını baz alırsak da %65 civarına tekabül ediyor. Kalan %35 için kullandığım kredide yine bütçemi ve toplamda ödeyeceğim faizi göz önüne alarak 36 ay vadeyi tercih ettim. Kullandığım kredi miktarının yaklaşık %20-25 arası faiz ödemiş olacağım 36 ay sonunda. Ancak FICO skorum oluştuğu ve iyi bir faiz oranı elde ettiğim takdirde re-finance yapmayı düşünüyorum. Bu durumda faiz miktarı ve aylık ödeme azaltılabilir, ilerleyen zamanlarda göreceğiz.
Daha az peşinat, aylık ödeme ve yüksek faizle de alım yapılabilir, bu tamamen kişisel tercih ve bütçelere göre planlanmalıdır. Benim bahsettiklerim tabi ki YTD değildir :)
-
@boraozc merhaba hayırlısı olsun , krediyi carmax den mi aldınız ? Eğer öyleyse benim bildiğim kadarıyla Carmax de refinance seçeneği yok bilginiz olsun.
-
@Rookie Tesekkur ederim. Evet Carmax'ten aldim, Carmax re-finance yapmiyor ama cok dusuk bir masraf farkiyla komple kapatabilir veya farkli bir yerden refinance yapabilirsiniz, en azindan bana verilen bilgi bu yondeydi. Ileride tecrubemi yine yazarim :)
-
kendim ikinci el arabalardan cok zarar gordum,ne varki benim gencligimin arabalari daha degisikti,simdi her seyler daha degisik,10 yillk ikinci el arabalar fena degildir,,fikir vermek bakimindan bir sahis ikinci el araba alacaksa,once oturup karar verecek, hah iste ben amerikan arabasi, japon arabasi veya kore arabasi alacagim,tamam kore arabasi dersek veya alman arabasi dersek yani once hangi sirketin arabasi alocagina karar verilmeli,ondan sonra galerilerden veya internet sitelerinden araba arayip fiat araligina bakmak lazim daha sonra da butcenize uygun bir iki araba beyenip gidip goreceksiniz test ediceksiniz ve karar vereceksiniz,
,yani ben amerikan arabasi alayim bir gun sonra bos ver yahu alman arabasi bakayim, diger gun baska bir arabaya karar verilirse bu durum insanin kafasini yorar.ikinci el araba saticilari cok tatli dillidirler yani satana kadar melekdirler,bir araba baktiniz pek hoslanmadiniz hemen sizi baska arabalara yonlendirirler. -
Arkadaşlar selam.Green card ile geleceğim nasipse. İlk etaplarda malûm ki delivery işler yapmak zorundayım. Bu GMC araçlar nasıldır? Çok mu yakar? Delivery işler için mantıklı mıdır?Servis ağı iyi midir? Parçası bulunabilir ve uygun fiyatlı mıdır?
Bir de elimdeki nakiti eski bir arabaya vermek yerine leasing yapmak mantıklı mıdır? Leasing yaptığım araçla delivery işler yapabiliyor muyum?
-
Bu ileti silindi! -
Merhaba herkese, ben, eşim ve iki oğlum önümüzdeki aylarda Seattle'dan giriş yapacağız. Merak ettiğim bir konu leasing yapmak kredi skoru oluşumuna katkı sağlar mı? Bu konuda tecrübesi olan varsa paylaşmasından çok memnun olurum.
-
@Çağdaş-Ozan-Küçük @zumrut daha yeni anlattı videosunda müsait bir zamanda buraya gelip detaylı anlatır
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=8HlsVCZ1gho&feature=emb_logo
-
@ayvalik10 aslında videoyu izlemiştim ancak kaçırmış olabilirim tekrar izleyeyim 😁
-
Delivery isi yapmak icin 2 aydir 2012 model Toyota Prius kiraladim. Prius’un yakit verimliligi gayet iyi, gunluk 8 saat downtown’da yogun kullanima ragmen depoyu 6 gunde bir dolduruyorum. Arabanin kendisi de fena degil, is goruyor. Sahsi kullanim icin tercih etmezdim ama.
Herneyse, sormak istedigime gelirsek, sigorta dahil 2012 Prius’u $900’a kiraliyorum. 2 aylik kiralama surecinin ardindan hem arabaya ait masraflari dusurme, hem de baskasina ait bir arabayi surmektense kendime ait arabayi kafa ve gonul rahatligiyla surme istegi var.
Alacagim ilk araba olacak. Buraya yazmadan once “USA first time buying car” gibi anahtar kelimelerle arama yaptim, KBB gibi guvenilir sitelerin yazilarini okudum.
Ama benim daha spesifik bir tavsiyeye ihtiyacim var. Ornegin, San Francisco’da yasadigim icin, S.F. cevresinde ikinci el bakimli ve makul fiyatli Prius arama cabalarim beni bu araca yonlendirdi:
https://www.cargurus.com/Cars/l-Used-Toyota-Prius-San-Francisco-d15_L2793#listing=340873252/NONE
Araba hasarsiz, temiz ve bakimli gorunuyor. Parcalarinin ve performansinin durumunu anlamak icin test ettirmek lazim tabii. Siz ne dersiniz? Fiyati ve gorunumu itibariyle 25 mil gidip gormeye deger mi? Sitede yazana gore araba bir suredir ilandaymis, halihazirda $1 K fiyatini indirmisler. Pazarlikla $9.5-10 K civarina, 36 mo. financing ile almak nasil olur?
Bir de, Prius ozelinde sormak istedigim bir sey var, bu arabalarin bataryasi kac bin milde bir degisiyor? 143 K milde aldigim arabanin bataryasi 150 K milde degisim gerektirir mi, ortalama degisim ucreti nedir?
Eger S.F. civarinda uygun fiyatli, bakimli ve problemsiz bildiginiz veya paylasabileceginiz Prius varsa (2010’dan eski olmazsa daha iyi olur, biraz daha yeni olmasini tercih ederim) cok makbule gecer.
Edit: Buldugum bir diger araba:
https://www.cargurus.com/Cars/l-Used-Toyota-Prius-San-Francisco-d15_L2793#listing=344118841/NONE
-
@Haliax, içinde söyledi: Amerika'da ikinci el araba almak
Delivery isi yapmak icin 2 aydir 2012 model Toyota Prius kiraladim. Prius’un yakit verimliligi gayet iyi, gunluk 8 saat downtown’da yogun kullanima ragmen depoyu 6 gunde bir dolduruyorum. Arabanin kendisi de fena degil, is goruyor. Sahsi kullanim icin tercih etmezdim ama.
Herneyse, sormak istedigime gelirsek, sigorta dahil 2012 Prius’u $900’a kiraliyorum. 2 aylik kiralama surecinin ardindan hem arabaya ait masraflari dusurme, hem de baskasina ait bir arabayi surmektense kendime ait arabayi kafa ve gonul rahatligiyla surme istegi var.
Alacagim ilk araba olacak. Buraya yazmadan once “USA first time buying car” gibi anahtar kelimelerle arama yaptim, KBB gibi guvenilir sitelerin yazilarini okudum.
Ama benim daha spesifik bir tavsiyeye ihtiyacim var. Ornegin, San Francisco’da yasadigim icin, S.F. cevresinde ikinci el bakimli ve makul fiyatli Prius arama cabalarim beni bu araca yonlendirdi:
https://www.cargurus.com/Cars/l-Used-Toyota-Prius-San-Francisco-d15_L2793#listing=340873252/NONE
Araba hasarsiz, temiz ve bakimli gorunuyor. Parcalarinin ve performansinin durumunu anlamak icin test ettirmek lazim tabii. Siz ne dersiniz? Fiyati ve gorunumu itibariyle 25 mil gidip gormeye deger mi? Sitede yazana gore araba bir suredir ilandaymis, halihazirda $1 K fiyatini indirmisler. Pazarlikla $9.5-10 K civarina, 36 mo. financing ile almak nasil olur?
Bir de, Prius ozelinde sormak istedigim bir sey var, bu arabalarin bataryasi kac bin milde bir degisiyor? 143 K milde aldigim arabanin bataryasi 150 K milde degisim gerektirir mi, ortalama degisim ucreti nedir?
Eger S.F. civarinda uygun fiyatli, bakimli ve problemsiz bildiginiz veya paylasabileceginiz Prius varsa (2010’dan eski olmazsa daha iyi olur, biraz daha yeni olmasini tercih ederim) cok makbule gecer.
https://www.cargurus.com/Cars/l-Used-Toyota-Prius-San-Francisco-d15_L2793#listing=344118841/NONE
Mil e göre fiyatlar yüksek geldi biraz açıkçası belki yıl olarak biraz daha genç olduğu için yada SF da araç fiyatları yüksek de olabilir. Ben genelde Nj için sürekli Prius araç takip ettiğim için nj de daha uygun diğer eyaletlere göre sanki hatta tx da daha da uygun olabiliyormuş diye duydum. Oyuzden bulunduğunuz eyealet de fiyatlar bu civarda olabilir açıkçası onu bilmiyorum. O eyealet de yaşayanlar daha doğru bilgi verebilirler. Bu arada delivery kazançlari nasıl bulunduğunuz yerde günlük haftalık olarak tabi ne kadar süre ve gün çalıştığınızla da alakalı değişkenlik gösteriyordur ortalama birsey söylersek diyelim?
-
@Haliax Carvana’da 16.000 civarına 70-85K mile de 2013 Pirius araçlar var. Bana daha mantıklı geliyor. 143K fazla bence. Aylık $150 fazla olur taksidi, ama daha az sorun çıkarır diye düşünüyorum. Belki bu model ve milde araçları siz daha ucuza bulabilirsiniz başka yerde bişey diyemem.
-
@Haliax, içinde söyledi: Amerika'da ikinci el araba almak
@semavi Arabalar konusunda sizin kadar deneyimli baska biri aklima gelmedigi icin mecburen sizi etiketliyorum. Facebook gruplarina da yazdim ama pek tepki gelmedi maalesef. Prius alma konusundaki tek soru isaretim batarya konusu. Arabayi %95 delivery icin kullanacagim icin reliability ve fuel efficiency cok onemli. Birisi Civic al, Prius pahaliya patlar dedi.
Bunu bulabildim: https://www.cargurus.com/Cars/l-Used-Honda-Civic-San-Francisco-d586_L2793#listing=341881275/NONE
Dusuncelerinizi belirtebilirseniz cok makbule gecer.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Kayıt Ol Giriş
Benzer Başlıklar
29
Çevrimiçi60.8k
Kullanıcı5.1k
Konu534.8k
İletiPowered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum