Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐

    @berke1998 detaylı anlatımınız için çok teşekkürler. Umarım bundan sonrasında da şans yanınızda olmaya devam eder ve sıkıntı yaşamazsınız. İlerleyen zamanlardaki tecrübelerinizi de paylaşırsanız çok sevinirim 🙂

  • ⭐⭐⭐

    @berke1998 Detaylı anlatım için teşekkürler. Umarım her zaman her şey yolunda gitmeye devam eder. Başarılar. Şans sizinle olsun.

  • ⭐⭐⭐

    @berke1998 gene düşürdün bizi hayallere hayatında başarılar 🥹🙃☺

  • ⭐⭐

    @berke1998 Sizin adınıza çok sevindim😊 günler ne kadar hızlı geçiyor değilmi...? ne ara 1 ay oldu.. oranın keyfini çıkarın, umarım her geçen gün sizin için çok güzel şeyler olur🙏


  • Herkese selamlar,

    Uzun bir aradan sonra tekrar foruma girebilme imkani buldum ve bir kac cumleyle tecrubelerimizi paylasmak istedim.

    California - Los Angeles bolgesine yerlestik. 3 ay once ben tek geldim. Yaklasik 2-3 hafta icerisinde ehliyet, ev, araba, esya gibi islemleri hallettim. Amacim, bu isleri bir an once hallederek, kucuk kizim ve esimin nispeten kurulu bir duzene gelmelerini saglamakti. ABD merkezli bir sirkette calisiyordum ve buraya transfer oldum, dolayisiyla is anlamda yumusak bir gecis yasadigimi soyleyebilirim.

    Kucuk kizim ve esim de yaklasik 1,5 ay once geldiler ve ilk haftalarimiz gayet guzel gecti. Gelecege dair planlar yapmaya, yasadigimiz yerin keyfini cikarmaya calistik. Ancak gecen hafta kizimizin ani bir sekilde hastalanmasi ile bir anda duygu-durum konusunda gerceklerle yuzlesmek zorunda kaldik. Uzakta olmanin zorluklari bir anda suratimizda patladi 🙂

    Saglik sigortamiz olmasina ragmen ve detaylarini okumamiza ragmen, baska baska bir suru detay daha oldugunu gordum. Ornegin bazi sigortalarda siz belli bir meblag odemeden sigortaniz devreye girmiyor, ki bizimki boyle. Meger bazilarinda ise tam tersi, sizin belli bir katilim payiniz oluyormus ve odemleriniz aslinda daha butceyi sarsmayacak sekilde olabiliyormus. Baska bir ornek, Urgent Care denilen, aslinda bizdeki acil gibi ancak 24 saat calismayan kliniklerin kapanma saatleri, aslinda oradaki personelin orayi terk edecegi saat anlamina gelebiliyormus. Siz ona guvenerek gittiginizde kapandi diyebiliyorlar ve kucaginizda hasta cocugunuzla ne yapacaginizi bilemez halde, sadece orada calisanlarin insafina kalabiliyormussunuz. Bunun gibi onlarca ornek sayabilirim.

    Her zaman bir insanin yasadigini tecrube etmeden, o insanla veya durumla ilgili yorum yapmanin dogru olmadigini dusunurum; fakat buna ragmen insan egosu zaman zaman "yahu bu kadar da olmaz, boyle de olunur mu" vs gibi baskalarini elestirmeyi kendinde hak gorur. Bunu su anda iliklerine kadar hisseden birisi olarak soyluyorum: Burada veya herhangi bir yerde paylasilan ve bize asiri gelen mutlu, heyecanli, gergin, uzgun, caresiz, yalniz, .... butun her seyi yasiyoruz, yasayacaksiniz, hissedeceksiniz ve ne olursa olsun sorgulayacaksiniz: Acaba degecek mi?

    Saglam aile/dostluk baglariniz varsa, kendinizi ne kadar telkin etseniz de bir noktada o sizi vuracak, muhtemelen en caresiz aninizda. Klasik, "gidene mi daha zor, kalana mi" ikilemi saniyorum bu sectigimiz yolculugun degismez parcasi ve her zaman yanitsiz kalacak sorularindan birisi. Umarim herkes gonlundekinin karsiligini alir.

    Ev arama, kiralama, ehliyet, araba vs konuslarinda daha detayli tecrubelerimi saglik durumlarini toparlayip firsat buldukca aktarmaya calisacagim ancak simdilik boyle hafif ic dokmeli olsun musadenizle, esen kalin!


  • @boraozc gecmiş olsun. maalesef buradaki saglik sistemi cok karisik , bizim alistigimiz gibi degil. esim iki senedir burada, hala tam cozemedik. yardimimiz dokunursa yazin ltf. Biz de hala Turkiyedeki doktor arkadaslara danisiyoruz bazen, maalesef.


  • @cnpist Cok tesekkur ederim. Gercekten cozmek zaman alacak gibi gorunuyor ancak insanin en ihtiyac duydugu ve caresiz kaldigi anda bunu tecrube etmeye calismasi gercekten cok zormus, yasayarak ogreniyoruz bunu da malesef. Sizinle iletisime gecmeyi de cok isteriz, cok tesekkurler.

  • ⭐⭐⭐

    @berke1998 Huzurlu olduğunuz o kadar belli ki, okurken ben bile hissettim o huzuru. Umarım her zaman böyle yolunda ve daha iyiye doğru gider işleriniz🙏🏻 Darısı bizlerin de başına🙏🏻

  • ⭐⭐⭐

    @boraozc Çok geçmiş olsun, Umarım biran önce toparlanır kızınız🙏🏻


  • @boraozc Gecmis olsun! Acil sifalar diliyorum...


  • @datanist, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

    Herkese Merhabalar,

    23 Eylül tarihinde Boston’dan ilk kez giriş yaptım ve bugüne kadar yaşadıklarımı sizlerle paylaşmayı isterim.

    İstanbul Havalimanı
    Check-in sırasına girdiğimde, Gözen Security çalışanı sarı zarfı ve vizeyi kontrol etti. Ardından, ikinci kontrolde gideceğim adres soruldu ve valizlerimi teslim ettim. Pasaport kontrolündeki görevli oturum kartı olmadığı için harç pulu almam gerektiğini söyledi ve bende vizenin üzerindeki Permanent Residence yazısını gösterdim. Daha yetkili polis memuru geldi ve harç puluna gerek yok dedi, böylece harç pulu almadan kontrolden geçmiş oldum.

    Uçağa binmeden önce tekrar Gözen Security tarafından pasaportuma bakıldı ve ardından kabin bagajlarını kontrol ettiler.

    Boston Havalimanı
    Pasaport kontrol noktasına geldiğimde fazla sıra yoktu. İlk kez giriş yaptığım için U.S. Citizens ve Green Card alanından geçmeme izin vermediler. Yinede, 15-20 dakikada sıra bana gelmişti. CBP görevlisi sadece adresimi teyit etti ve pasaporta damgayı bastı. Pasaport kontrolü çok hızlı olmuştu ancak, valizler için 1 saat beklemem gerekti. Valizleri aldıktan sonra Lyft çağırdım ve AirBnB’ den kiraladığım geçici eve gittim.

    BofA Banka Hesabı Açma
    Önceden 24 Eylül Cumartesi için BofA’dan hesap açmak işlemi randevusu almıştım. Walk-in müşteri kabul etmeme ihtimalleri olduğu için garanti olsun istedim. SSN vermeden hesap açma işlemini tamamladım ve bir kısım parayı hesaba yatırdım. Apple pay ile BofA uygulamasını senkronize etmek mümkün ve böylece harcama yaparken hiç sıkıntı yaşamadım.

    SSA & SSN
    28 Eylül’ de Boston SSA ofisine gidip SSN’i öğrenmek istediğimi söyledim ve görevli kontrol ettiğinde numaranın belli olduğunu söyledi. Bir kâğıda yazıp verdi ve 10 gün içinde kart gelmezse tekrar buraya gelirsin dedi.

    Önemli: SSN’i aldıktan sonra BofA şubesine gittim ve sisteme kaydetmek için kartı görmesi gerektiğini söyledi. Onu da ileriki günlerde yapacağım. Bu arada gitmişken personal check talep ettim.

    Telefon Hattı
    İlk başta T-Mobile’den pre-paid hat almıştım. SSN’i aldıktan sonra AT&T şubesine gittim ve SSN’i sisteme girdiğinde iPhone 14 Pro’yu down payment olmadan alabileceğimi söyledi. Ayrıca, elimdeki iPhone’u USD 350 değerinde alabileceklerini söylediler. Bu tutarı aylık olarak faturadan düşüyorlar. T-Mobile’den numarayı transfer edebiliyorlar ancak, bunun için elinizde T-Mobile transfer pin ve account number olması gerekiyor. 2-3 hafta sonra bu işlemi gerçekleştirmeyi düşünüyorum.

    Oda Kiralama
    Craiglist ve Facebook Marketplace üzerinden birçok ilan sahibi ile görüştüm. Craiglist’den görüştüğüm bir broker ile kontrat için anlaştım ve 1 Ekim itibariyle taşınıyor olacağım. Bu arada broker yarım kira komisyon istedi.

    Boston Türk Konsolosluğu Adres Beyanı
    Oda için kontratı yaptıktan sonra, adres beyanı için konsolosluğa gittim. Normal şartlarda randevu almak gerekiyor ama ben içeriye girip rica ettim ve adres beyanı konusunda hemen yardımcı oldular. 3-4 saat içerisinde e-devlet’ten kontrol ettiğimde adresim güncellenmişti.

    Şu an için yaşadıklarım bu kadar. İleriki zamanlarda başka tecrübelerim oldukça paylaşmaya çalışacağım.

    Sevgiler,

    Tekrardan Merhabalar,

    Daha onceden yasadagim sureclere ilaveten yeni tecrubelerimi sizinle paylasmayi isterim:

    BofA & SSN
    SSN kartim yanimda olmadigi icin BofA subesindeki yetkili hesabimda guncelleme yapmamisti. Baska bir BofA subesinden kartin fotografini gostererek guncelleme yaptirabildim.

    3 Ekim tarihinde BofA web sayfasindan Customized Cash Rewards credit card (secured degil) basvurusu yapmistim ve 18 Ekim tarihinde basvurum onaylandi. 24 Ekim tarihinde kart adresime gelmisti. Bu arada daha onceden bir Amerika gecmisim yoktu, ancak maas odemelerim direct deposit olarak BofA’ya yatiyor ve bunun bir etkisi var mi bilemiyorum.

    Telefon Hattı
    T-Mobile’ dan daha once almis oldugum pre-paid hatti faturali hatta cevirdim. Ayni zamanda iphone 14 almak istedigimi soyledim ve elimde iphone XS ile trade-in yapabildim. Bu islem icin 150 EUR fark odedim. Faturada sadece sectigim tarifeyi oduyorum ve 24 ay sozlesme yapmis oldum.

    Green Card Teslimi
    DS-260 formunu doldururken NY’da bir adres vermistim ve bu adresi 1 Ekim tarihinde degistirdim. Adres degisikligini https://my.uscis.gov/ hesabima girdikten sonraki profile kismindan yaptim ve Boston adresi seklinde guncelledim.

    Green Card 24 Ekim tarihinde Boston adresime geldi. Ayrica, SSN kartim 1 Ekim tarihinde NY adresine gelmisti.

    Bundan sonraki asamada 8 Kasim tarihinde, RMV’de Driver’s Licence randevum var ve surec sonrasinda yasadiklarimi sizlerle paylasacagim.

    Sevgiler,

  • ⭐⭐

    @datanist Yeni hayatınızda mutluluklar dilerim umarım bize de kısmet olur.


  • İlk günler…
    6 Eylül akşam saatlerinde Charlotte/North Carolina’ ya geldim. Şehir kocaman orman gibi. Her yerde sincaplar geyikler kuşlar böcekler… Baktıkça içim açılıyor diyebirim. Charlotte şehri güzel yaşanabilir ve ucuz. Başlangıç için öneririm.
    İlk başlarda sağolsun daha önce hiç görmediğim aile dostumuz beni karşıladı ve 3 gün kadar yanında kaldım. Kendisi işteyken durmadan ev araştırıp gitmek istiyordum, kendisine yük olmak istemiyordum. Facebook bu konuda çok etkin çeşitli gruplara eyaletin türk grubuna vs yazdım. Aylar öncesinde yazdığım Türk arkadaş geri dönüş yaptı ve “ benzer yaşlarda 3 türk beraber kalıyoruz biri ay sonunda gidecek bir odamız boş sen de takılırsın dedi.” 750 dolar her şey dahil eşyalı olarak kabul edeceğini söyleyince ben de biraz pazarlıkla 650 dolara indirttim Evin en büyük avantajı benden sözleşme veya depozito istemedi. Benzer yaşlarda olduğumuz için beraber gezip eğlenebiliyoruz. 2 katlı 3 odalı Amerikan tarzı müstakil evde kalmaktayız.
    Giriş yaptıktan sonra 17 gün oldu ssn gelmedi. SSA’ya gittim bu durumun göçmen vizelerinde çok olduğunu başvurunu tamamlanmamış gibi gözüktüğünü tekrar başvuru yapmam gerektiğini söylediler. Giriş yaptıktan 21 gün sonra greencard, 27 gün sonra ssn geldi. 14 günü doldurduğunuz an SSA ya gidip boşa zaman kaybetmemenizi öneririm.
    Tüm paramı yanımda taşımak güvenli olmaz diyip Bank of America ile anlaşması olduğu için paramın büyük çoğunluğunu TEB bankasına yatırdım. Yatırmaz olaydım muafiyet oluşturduğum halde paramı çekemiyorum. Parayı aktaramıyorum da çünkü mesajlar bana iletilmiyor burada. Demem o ki benim düştüğüm hataya düşmeyin.

    Para olmayınca hemen iş aramaya başladım. Daha 3 ay öncesinde üniversitede mezun olduğum ve dilim çok iyi olmadığı için kendi bölümümle ilgili iş aramamaya karar verdim. Daha önce restoran tecrübem olduğu için restoranlara bakmaya başladım. Para yok, araba yok.. Yürüme mesafesinde olan yerlere baktım. Bir pazartesi düştüm yola gittim bana yakın olan restorana. İş aradığımı söyledim, patronu çağırdılar. Biraz sohbet ettik. Suriyeli olduğunu söyleyince hemşerimi görmüş kadar sevindim, tabi o da. Bana başvuru formu doldurtmadı ve bizde söz senettir dedi. Cumartesi başladım mutfakta. Çeşitli Ortadoğu ülkelerinden insanlarla beraber çalışıyorum. Saatlik 10 dolardan başladım. Biliyorum biraz düşük ama yürüme mesafesinde olması hem zaman hem para tasarrufu sağlıyor öte yandan yeme içme sınırsız. Üstüne tip de gelince hemen hemen diğer yerlerle eş oluyor. Arabamı alana kadar takılacağım gibi görünüyor burada. Üstüne ne sorunum olsa patronum hallediyor sağolsun. Beraber banka ve simkart işlerini hallettik ve saatliğime de zam yaptı. Hayatım ev ile iş arasında gidiyor şimdilik. Çok fazla aksiyon olmuyor.

  • ⭐⭐⭐

    @erco her şey gönlünüzce olsun en kısa zamanda düzeninizi tamamen oturtmanız dileği ile


  • @erco herşey gönlünce olsun. Yazmaya devam edersin inşallah hem eyaletle hem de sosyal hayatınla ilgili


  • @erco merhaba. Ben de ilk charlotte dan giris yapmistim. Senden 6 gun sonra. Teb debit kartinizin ayarlarina girin, yutdisi islemlerini dolar hesabina baglayin. Hergun 300 dolar cekebilirsiniz bank of america atm sinden. Hem de bir kurus ucret almadan. Ben surekli cekip cekip , icerden hesabima yatiriyorum.


  • @erco Hocam içten paylaşım için Teşekkürler, Charlotte hakkında yaşadıkça daha çok tecrübe aktarabilir misiniz? Yeni hayatınızın istediğiniz gibi gitmesi dileğiyle...


  • Telefon Hattı
    İlk başta T-Mobile’den pre-paid hat almıştım. SSN’i aldıktan sonra AT&T şubesine gittim ve SSN’i sisteme girdiğinde iPhone 14 Pro’yu down payment olmadan alabileceğimi söyledi. Ayrıca, elimdeki iPhone’u USD 350 değerinde alabileceklerini söylediler. Bu tutarı aylık olarak faturadan düşüyorlar. T-Mobile’den numarayı transfer edebiliyorlar ancak, bunun için elinizde T-Mobile transfer pin ve account number olması gerekiyor. 2-3 hafta sonra bu işlemi gerçekleştirmeyi düşünüyorum.

    @datanist Merhaba, bende geldigimden beri 3 kere iPhone icin sorgulama yaptim ancak ne kredi cikiyor nede down payment yapmadan telefon alabilecegimi soyluyorlar. Siz farkli bisey yapiyormusunuz yada kredi gecmisiniz mi var? Bana neden telefon vermiyor bu amerikalilar 🙂


  • @vartorian Merhaba, Amerika gecmisim bulunmuyor. Sadece SSN verdim ve bana bir teklif sundular. Bunun disinda ozel bir sey yapmadim.


  • Bu ileti silindi!

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

95
Çevrimiçi

40.7k
Kullanıcı

4.4k
Konu

424.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum