Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • İngiltere İçişleri Bakanlığı, İngiltere'de kendi işini kuracak veya çalışacak Türk vatandaşlarına yönelik yeni bir düzenlemeye gitti

    Yayımlanan düzenleme ile Ankara Anlaşması olarak bilinen Avrupa Topluluğu Ortaklık Anlaşması (ECAA) kapsamında vize alan Türk vatandaşları, İngiltere'de 5 yıl kesintisiz yaşadıktan ve çalıştıktan sonra süresiz oturum için başvurabilecek.

    Türk vatandaşları daha önceki uygulamada 4 yılın sonunda süresiz oturum için başvurabiliyordu.

    SÜRESİZ OTURUM İZİN İŞLEMLERİ ASKIYA ALINMIŞTI

    Bakanlık, mart ayında bir mahkemenin aldığı kararın ardından süresiz oturum izin işlemlerini askıya almış, kendi işini kuran Türk vatandaşlarına süresiz oturum hakkı tanıyan yeni bir vize kategorisi oluşturulacağını açıklamıştı.

    Türkiye, 1959'da Avrupa Birliği'nin o zamanki adıyla Avrupa Ekonomik Topluluğu'na başvurmuş, 1963'te de Türk vatandaşlarının topluluğa üye ülkelerde hizmet verebilmek için vize almalarını sağlayan Ankara Anlaşması imzalanmıştı.


  • Arkadaşlar selamlar,
    Ben de DV2018 mağdurlarındanım. Son bültenle ümitler tükenince ingiltere ve ankara anlaşmasına yöneldim. Şu anda çalıştığım şirketin bir şubesini ingiltereye açmak için patronumu ikna ettim ve süreci başlatmak için onay aldım.
    Bir kaç danışmanla ve ingiltere' de birkaç avukatla konuştum ve herkes farklı bir şey söyledi. Kafamı karıştıran sorularla ilgili bilginiz var ise yardımcı olabilir misiniz?
    1- Şirketi ankara anlaşmasına başvurmadan mı açmak daha iyi olur, başvurduktan sonra mı?
    2- Ankara anlaşması yerine şirket açıp çalışma ve oturum iznine başvurmak daha avantajlı olabilir mi?
    3- Ortak bir şirket kuracağımız için şirket payları oranı önem arzeder mi?
    4- Ankara anlaşması onaylandıktan sonra eşlerimizin de çalışma izinleri olacak mı?
    Şimdiden teşekkürler.


  • Bir de bu konuları araştırabileceğim iyi bir forum var mı önerebileceğiniz?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @vdulkadiroglu İngiltere Göçmenliği - Ankara Anlaşması içinde söyledi:

    Bir de bu konuları araştırabileceğim iyi bir forum var mı önerebileceğiniz?

    Yukaridaki mesajlari iyice okudugunuza emin olun, ayrica @Ilayda-Kiraz Hanim var, iletisim bilgilerini yazmisti. Ona da ulasabilirsiniz, benim yonlendirebilecegim baska bir yer yok zaten. Kendisi de arada konuya bakiyor, gorunce sorularinizi da cevaplayacaktir... Bol sanslar!

  • ⭐⭐


  • @crazycells , @Ilayda-Kiraz öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
    Green card'a alternatif olması açısından biz de (kız arkadaşımla birlikte) Ankara anlaşmasını bir süredir araştırıyoruz. Kafamızda henüz tam olarak nasıl yapacağımızı bilmemekle birlikte en azından neler gerektiği netleşti. Fakat yeterli bilgiye ulaşamadığımız bir konu var. Ankara anlaşmasına birimiz üzerinden başvurup diğerini dependant (çalışma izni ile birlikte) olarak göstermek istiyoruz. Bunun için resmi olarak evlilik yapma şartı var mı? Bundan 3 yıl kadar önce iş dolayısıyla londraya taşınan bir arkadaşım (ingiltere merkezli olan ofisi istanbuldaki ofisi kapatmıştı ve çalışanlarından bir kısmına çalışma izni çıkararak londraya götürmüştü.) bir süre sonra partner olarak ( resmi olarak evli değillerdi) kız arkadaşını yanına almıştı. Ankara anlaşması için de bu durumun geçerli olup olmadığını ve şartlarıyla ilgili bilgilendirirseniz seviniriz.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @futurist İngiltere Göçmenliği - Ankara Anlaşması içinde söyledi:

    @crazycells , @Ilayda-Kiraz öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
    Green card'a alternatif olması açısından biz de (kız arkadaşımla birlikte) Ankara anlaşmasını bir süredir araştırıyoruz. Kafamızda henüz tam olarak nasıl yapacağımızı bilmemekle birlikte en azından neler gerektiği netleşti. Fakat yeterli bilgiye ulaşamadığımız bir konu var. Ankara anlaşmasına birimiz üzerinden başvurup diğerini dependant (çalışma izni ile birlikte) olarak göstermek istiyoruz. Bunun için resmi olarak evlilik yapma şartı var mı? Bundan 3 yıl kadar önce iş dolayısıyla londraya taşınan bir arkadaşım (ingiltere merkezli olan ofisi istanbuldaki ofisi kapatmıştı ve çalışanlarından bir kısmına çalışma izni çıkararak londraya götürmüştü.) bir süre sonra partner olarak ( resmi olarak evli değillerdi) kız arkadaşını yanına almıştı. Ankara anlaşması için de bu durumun geçerli olup olmadığını ve şartlarıyla ilgili bilgilendirirseniz seviniriz.

    @Ilayda-Kiraz Hanim'in cevabini aktariyorum:

    Evlilik şart değil, minimum 2 yıldır birlikte olduğunuzu ispatlayabilmeniz yeterli olacaktır. Bu durumda siz ankara anlaşmasından dolayı statü alırsınız, kız arkadaşınız da dependant vize alır.
    İlişkinizi fotoğraflar ve diğer belgelerle ispatlayabilirsiniz.


  • @crazycells @Ilayda-Kiraz Biraz geç gördüm biz de bir kaç gündür yoğun bir şekilde araştırıyoruz. Şimdiye kadar edindiğimiz sonuç 2 yıl aynı evde yaşamış olma ve bunu fatura, kargo vs gibi belgelerle ispat etme üzerine. Bir başka görüş de bunların olması şart değil, bu sadece ilişkiyi ispatlamak üzerine bir örnek, eğer uzun süreli bir birlikteliğiniz var ise fotoğraf, birlikte yapılmış seyahatler,rezervasyonlar gibi şeylerle de ilişkinin ispatlanabileceği ve depandent olarak vize alınabileceği üzerine. Sizin bahsettiğiniz bu fotoğraflar ve diğer belgelerin açılımı aynı evde yaşıyor olunduğunu ispat edecek belgeler mi?


  • Diger bir baslikta paylastigim iletiyi buraya bilgi notu olarak aliyorum:

    Ankara Antlasmasi

    Ingilizce

    Turkce

    Turkish ECAA Business Guidance
    Ingilizce

    Yukaridaki kitapcik, basvurularin degerlendirilmesi sirasinda kullanilmak uzere olusturulmus bir kilavuz. UK’in Ankara Antlasmasi’na nasil taraf oldugunu da aciklayan sayfa:

    72-E1814-F-2120-4-D25-B387-6-BD99-C7-FFEDE.jpg

  • ⭐⭐

    BBC Tükçe'den aktarıyorum:

    Ankara Anlaşması'nın geleceği ne olacak?
    Ankara Anlaşması'na yapılan başvurların artışında Brexit sonrasına ilişkin belirsizlik de rol oynuyor.
    İngiltere hükümeti, Brexit müzakereleri kapsamında ülkenin 29 Mart 2019 tarihinde Avrupa Birliği'nde ayrılacağını açıkladı. Bu tarihten sonra Ankara Anlaşması'nın yürürlükte kalmaya devam edip etmeyeceği merak ediliyor.
    BBC Türkçe'nin konu ile ilgili sorularını yanıtlayan bir İçişleri Bakanlığı sözcüsü, açıklanan yeni kategorinin Brexit sonrasını da kapsayıp kapsamayacağına ilişkin olarak şunları söyledi:
    "Avrupa Birliği'nden ayrıldıktan sonra da İngiltere, her zaman olduğu gibi açık bir ülke olmaya devam edecek. İngiltere'ye kimin girdiğini kontrol eden fakat aynı zamanda da ülkeye çalışarak katkı yapacak nitelikteki parlak beyinleri sıcak şekilde karşılayacak bir göçmenlik sistemi yürürlükte olacak."
    Birçok faktörün temel alınacağı gelecekteki göçmenlik sistemi için faklı seçenekleri değerlendiriyoruz. Hükümet, tavsiye almak için Göç Danışma Komitesi'ne başvurdu. Biz de geniş bir yelpazedeki paydaşlarla temas halinde olmayı sürdürüyoruz."
    İçişleri Bakanlığı sözcüsü yeni kategorinin nasıl devreye girdiğini de BBC Türkçe'ye aşama aşama anlattı:
    • 2017 yılının Mart ayında verilen Aydoğdu kararı ile, Üst Mahkeme, ECAA (Ankara Anlaşması) kapsamındaki Türk vatandaşları ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için uygulanan oturum izni yolunun bu kapsamda değerlendirilemeyceğini tespit etmiştir. Bu da bizim bu yolu kapatmamız gerektiği anlamına geliyordu.
    • Aydoğdu kararı ile süresiz oturum izni başvurularının, ECAA kapsamına girmediğine hükmedildi.
    • Bu yol 16 Mart 2018 tarihinde kapatıldı.
    • Haziran 2018 tarihinde ise hükümet yeni Göç Kurallarını açıkladı. Bunun içinde ECAA ile İngiltere'de olan Türk iş insanları ve aileleri için yeni yerleşim kategorisi de yer aldı. Puan sistemi temelinde işleyen diğer oturum kategorilerinde olduğu gibi bu yeni kategoride de bir başvuru ücreti ile birlikte dil ve İngiltere'de yaşam bilgisi aranmaya başladı.
    • Biz, vize sisteminin oluşturduğu maddi yükün tamamının vizeyi kullananlar tarafından karşılanmasıyla vergi verenler üzerindeki yükü azaltmayı istiyoruz. Ücret seviyeleri devamlı değerlendirmeye tabi tutulur ve bu ücretler belirlenirken, başvuruyu işleme koyma maliyetinden, göçmelik sisteminin daha geniş anlamdaki masraflarına kadar birçok faktör göz önüne alınır.

    Yorumum: Brexit sonrası gelecek belirsiz. Yararlanmayı düşüenler ellerini çabuk tutsunlar.


  • Ek olarak, yeni aciklanan bir kanunla, Nisan 2020'den gecerli olmak kosulu ile, IR35( self employed calisanlari kisitlamaya yonelik kanun) ozel sektorde de gecerli olacak deniliyor. Bu sartlarda nisan 2020den sonra IT sektorunde 'contractor' olarak calisan Ankara antlasmalilar calisamaz duruma dusecek.


  • Merhabalar, bende ankara anlasmasi ile ingilitere de is kurmak istiyorum. 4 yildir denizcilik sektorunde calisiyorum. Lisans isletme mezunuyum orta seviye de ingilizce bilgisine sahibim. Is fikri konusunda hangi alanda is kursam diye dusunuyorum acikcasi suana kadar isi ilerletecek devamlilik saglayacak home office bir is fikri bulamadim. Esim ise calisma ekonomisi ve ik mezunu suan aciktan anaokulu okuyor. Islerimizle alakali bir is fikri aklima gelmedi acikcasi. Farkli is kollari yada yapabilecegimiz is fikirleri hakkinda bilgi alisverisi ve tavsiye is fikirleri paylasimlarinizi bekliyorum. tesekkurler.


  • @yetonyali hangi işi kurayım diyerek vize almanız kolay değil .iyi hazırlanmış iyi bir iş planı daha önceki deneyimleriniz elinizde olan o iş ile ilgli sertifakalar belgeler hepsi inceleniyor.maddi durumunuz bu varlığın kaynağının ispatlanması gerekl.bu anlaşmanın ilk zamanlarında çok kolay alınabiliyordu son dönemde zorlaştı ayrıca avrupa birliğinden ingilterenin ankara anlaşmasının bir tarafı olmayı sürdürüp sürdürmeyeceği net değil.vize alıp gitseniz dahi sürekli oturum alma durumu muallak bir durum olacak.mutlaka bir kaç avukattan bilgi alın .


  • Aklıma sonradan geldi ek olarak yazayım hollanda içinde gecerli ankara anlaşması denizcilik ile ilgli daha rahat gidebilirsiniz.Hollanda için süreç daha hızlı ilerliyor .


  • İngiltere Yüksek Mahkemesi Ankara Anlaşmalıların yargıya gitmesinin önünü açtı


    "İngiltere hükümetinin, Ankara Anlaşması ile ülkede bulunan Türkiye kökenli girişimcilerin oturum kriterlerinin geriye dönük olarak değiştirmesi, yargıya taşınıyor.

    Yüksek Mahkeme, şartların "geriye dönük" olarak değiştirilmesinden etkilenecek olan 12 binden fazla Türk vatandaşının, İçişleri Bakanlığı'na dava açabilmek için yaptığı izin başvurusuna olumlu yanıt verdi.

    Yüksek Mahkeme Hakimi Amanda Yip, şartların değiştirildiği 16 Mart 2018 tarihi öncesi Ankara Anlaşması vizesini almış olan Türkiyeli girişimcilerin, geriye dönük olarak kuralların değişmeyeceğine dair "meşru beklentisi" olduğunun mahkemede savunulabilirliğine hükmederek davaya izin verdi.

    Ankara Anlaşması'nın 18 Mart tarihi öncesi kuralları ile İngiltere'de iş kuran 12.500 Türk vatandaşı, haklarını aramak için Alliance of Turkish Businesspeople (Türk İş İnsanları Birliği) adı altında tamamen gönüllülerden oluşan bir topluluk kurmuş ve mahkemeye başvurarak dava açmak için izin istemişti.

    Topluluğun kurucusu İpek Leni Candan, "Mahkemenin davamıza izin vermiş olması bize yapılan uygulamanın haksız ve kanunsuz olduğuna dair inancımızı daha da güçlendirdi. Elimizden alınan hakları geri alana kadar mücadelemiz devam edecek." dedi.

    Ankara Anlaşması (ECAA Agreement), Avrupa Birliği ile iş birliği anlaşması imzalamış olan ülkelerin vatandaşlarına, İngiltere tarafından verilen bir iş kurma izni vizesi.

    Romanya ve Bulgaristan'ın da aralarında olduğu bazı diğer ülkelerin Avrupa Birliği'ne katılması sonrası bu vize türünden yararlanan yalnızca Türk vatandaşları kaldı.

    Bu ücretsiz vizeye, İngiltere'de kendi işini kurmak isteyen ve işe yeterli sermayesi bulunan tüm Türk vatandaşları başvurabiliyor. Uygun belgeleri sunan kişilere, önce bir yıl daha sonra 4 yıla kadar oturum izni veriliyor, 4. yılda da süresiz oturum iznine başvurma hakkı tanınıyordu.

    2018 yılının Mart ayında süresiz oturum başvurusunun kriterleri değiştirildi."

    Kaynak: https://www.bbc.com/turkce/46375341


    Davayi Turk Is Insanlari adina acan birlik:

    Alliance of Turkish Businesspeople (AOTB)

    AOTB web sayfalarindan birkac not:

    • Dava bireysel olarak mı açıldı, toplu mu? Davayı kimler yürütüyor?
      Dava 16 Mart sonrası değişikliklerden etkilenen Ankara Anlaşmalılar olarak kurmuş olduğumuz Alliance of Businesspeople şirketi tarafından açıldı. Şirket direktörleri grubumuz tarafından seçilerek başa gelmiştir ve bu işi gönüllü olarak yürütmektedirler. Davada birlikte çalışılan hukukçular Lamb Building’den barrister Emma Daykin ve Redstone Solicitors’dan avukat Yaşar Doğan’dır. Her ikisinin de Ankara Anlaşması alanında ve genel olarak göçmenlik hukukunda ciddi deneyimi bulunmaktadır. Yaşar Doğan gönüllü, Barrister ise indirimli ücretle çalışmaktadır.

    • Dava kimleri kapsayacak?
      Dava 16 Mart öncesi 1 yıllık ya da 3 yıllık vizesini almış herkesi kapsayacaktır. Ek olarak 1 yıllık vizeye başvurmuş kişilerin de bu kapsama alınması yönünde çalışacağız. Ancak bu bağış kampanyasına Ankara Anlaşmalı olsun olmasın herkesin desteğini bekliyoruz. Çünkü desteğiniz Home Office’e bu tür haksız uygulamaları kabullenmediğimizi, göçmenlere bu şekilde davranamayacaklarını göstermiş olacak.

    • Davamız güçlü müdür?
      Haklı olduğumuza ve davayı kazanma olasılığımızın yüksek olduğuna inanıyoruz. Daha önce bize yapılanların aynısı Highly Skilled Migrants Programme (HSMP) adlı kalifiye göçmen vize tipinde olanlara yapılmış, ILR süresi 4 yıldan 5 yıla çıkarılmıştır. Onlar dava açarak 4 yılda ILR alma haklarını geri almıştır. Arkamızda böyle birebir ve kazanılmış bir emsal dava var.

    • Brexit sonrası ne gibi değişiklikler olabilir? Neden 5 yıl ile yetinmeyelim?
      4 yılda ücretsiz ILR almaya yönelik meşru beklentimizi garantiye almanın tek yolunun bu dava olduğuna inanıyoruz. 5 yıl kuralından memnun olanlar olabilir ancak seneye yeni bir 16 Mart vakası yaşanmayacağının garantisi yoktur, Brexit sonrası her türlü şey olabilir. Şu anda hakkımızı aramazsak Home Office haksızlıklara ses çıkarmayan bir topluluk olduğumuzu düşünecek ve ileride başımıza gelebilecek değişikliklere itiraz etmemiz imkansız olacaktır. Brexit sonrası Home Office’in Ankara Anlaşması’na uyma zorunluluğu kalmayacağından ve göçmen sayısını düşürme politikası izlediklerinden Brexit gerçekleştikten sonra yeni değişiklikler yapılmasının önünde bir engel olmayacaktır. Bu dava ile 4 yılda ILR hakkımızı geri alırsak bu hak Brexit’den etkilenmeyecektir.


  • .........


  • @birumut İngiltere Göçmenliği - Ankara Anlaşması içinde söyledi:

    Aklıma sonradan geldi ek olarak yazayım hollanda içinde gecerli ankara anlaşması denizcilik ile ilgli daha rahat gidebilirsiniz.Hollanda için süreç daha hızlı ilerliyor .

    https://yesilkartforum.com/forum/topic/1735/hollanda-gocmenligi-ankara-anlasmasi


  • @serdareskici
    Aralik 2015 ben hic Ingilterede bulunmadan, Eylul 2018'de de bacanagim geldi Ankara anlasmasi ile. Danismansiz calisip kendi olumlu sonuc almis cok insan var biz dahil. Is planiniz ve gelirinizin sorunsuz olmasi gerekiyor. Keza basvuru tamamen ucretsiz oldugu icin ilkinde red alsaniz bile belirtilen eksiklikleri duzenleyip tekrar sifirdan basvuru yapabiliyorsunuz.

  • ⭐⭐

    @serkanist Amerika'da Yaşayanlardan Yaşam Maliyeti Örnekleri içinde söyledi:

    -evet kendi vizenle gidip alabiliyorsun ama o zaman B2 vizenı kaybediyorsun - ben kaybetmek istemem o yüzden direk yenı vize almak istiyorum .
    yok etmiyorlar merak etmeyin. turist vizen durur-

    • ama oraya gidip yeni vize istersen turist vizen iptal. (bildiğim kadarıyla)

    -evlilik kısmet dostum bizi kim ne yapsın vallahi 🙂 usa erkekmı yok yakışıklı olacaksın boy pos olacak falan filan belki anca - bizdede o yok 🙂

    devedede boy ama benım boy 1.85 haha 🙂 şaka bir yana evlilik türk kızı olsa evlenırdım severek ama kim istemez .

    kısmet bakalım : Bir UMuttur Yaşamak 🙂

    Sn. @serkanist , sizin forumda bu gibi birçok mesajınızı gördüm ve gitmeyi yürekten istediğinizi anlıyorum. Bu yüzden size naçizane tavsiyem bu başlığı okumanız ve değerlendirmeniz... GC beklemeye göre çok daha yüksek bir şans ve çok da zor değil inanın... Üstelik Brexit belirsizliği yüzünden süre de daralıyor...

  • ⭐⭐

    İngiltere yolcusu kalmasın
    Ziyahan Albeniz

    New York Times "Varlıklı ve yetenekli Türkler kitleler halinde ülkeyi terkediyor" başlıklı bir haber yaptığında tüylerimiz diken diken olmuştu. Allah'dan Cumhurbaşkanlığı insan kaynakları ofisi hızır gibi yetişti de yüreklerimize su serpti.[1]
    Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi'ne göre veriler hatalıydı. New York Times'ın iddia ettiği gibi ülkeden göç edenlerin sayısı çeyrek milyon değil; bu rakamın yarısı idi.
    (TÜİK'in sayfasındaki ara başlık "Türkiye'den yurt dışına 253 bin 640 kişi göç etti" olarak aynı şekilde durmaktadır. Veri kısmında da bu iddia tekrarlanmaktadır. [2])
    Peki bu göç neden? Gençlerin çoğu karamsar. Özellikle de son günlerde vuku bulan politik tartışmalar gençleri gelecek ile ilgili daha fazla kaygılandırıyor. Gençler de ne yapsın, en son çıkan ışıkları söndürsün, diyerek bir bir ülkeyi terkediyorlar.
    Son katıldığım teknik konferanslardan birinde ayaküstü sohbet ettiğim neredeyse herkesin aklında aynı soru vardı: Yurtdışına nasıl çıkabilirim?
    Gençler yurtdışı şirketlerindeki iş ilanlarını takip ediyor, insan kaynakları fuarlarına katılıyor, istihdam ofisleri ile iletişim kuruyorlar. Bu işin de simsarları tabii ki türedi.
    İster misiniz bu köşede, mübarek Ramazan ayında size bir güzellik yapayım? Buyrunuz öyle ise...
    Yurtdışına, özellikle de İngiltere'ye gitmek isteyenler için çok cazip bir fırsat var. Fakat süre biraz kısıtlı, can kulağı ile dinleyin derim...
    Üç taraflı denizle, dört tarafı düşmanla çevrili ülkemiz 1958 yılında kurulan Avrupa Ekonomik Topluluğu'na üye olmak için 1959 yılında başvuruda bulundu. Türkiye AET'na üye değildi, olması için "birkaç fırın ekmek yemesi" lazımdı ama bir işbirliği anlaşması da fena olmazdı. Hem Türkiye'nin ekonomik potansiyeli gelişir; hem de topluluk ülkeleri fırsattan istifade ederek Türkiye'de bir dizi "atılım" yaparlardı. Onlar ortak olurdu, biz de pazar.
    Hasılı bir iyi niyet nişanesi olarak Avrupa Topluluğu İşbirliği Antlaşması (ECAA) imzalandı. Bu yazıyı yazmadan önce görüşlerine müracaat ettiğim İngilitere'de eğitim danışmanlığı sahasında hizmet veren Study A Course'un sahibi Ahmet Ferruh Öncü bu antlaşmayı Kasr-ı Şirin antlaşmasından sonra en büyük diplomatik zafer olarak görüyor. Benim favorim hâlâ Lozan'da sağır taklidi yapan İsmet İnönü olsa da Ahmet Bey'in bu nükteli görüşünü de paylaşmak istedim.
    Bu antlaşma kapsamında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Avrupa ülkelerinde iş kurabilecek, bu kapsamda da oturma ve işyeri açma için izin alabileceklerdi.
    1973 yılında İngiltere Avrupa Birliği'ne girince o da antlaşmaya taraf oldu.
    Ankara Antlaşması'nın ilginç bir yanı var. Teknik olarak Avrupa ülkelerinin tümünde uygulanabilecek bir antlaşma iken, en çok İngiltere özelinde dikkat çekti, en iyi İngiltere'de uygulandı.
    Kraliçe kusura bakmasın, ama İngiltere de az değil. Birlik üyesi olmadığı için Türkiye vatandaşlarının bu haklarını kullanması taa 2008 yılına kadar ötelendi. Sonrasında İngiltere'deki bir hukuk bürosu Gürbüz Sanatçı isimli Türk vatandaşının İngilitere'de oturum ve iş kurma hakkı için hukuk mücadelesini kazandı ve örnek bir karar alınmasını sağladılar. İnsanın İngiltere'de kraliçe, pardon, mahkemeler var diyesi geliyor.
    Vize duvarları yıkılmıştı.
    Gayrı "Ayakkabı boyacılığı yapan bir Türk vatandaşı da İngiltere'de iş kurup, çalışma ve oturma izni alabilir. Yeter ki işini iyi yapsın, iyi bir iş planı olsun. Ankara antlaşmasını iyi bilen avukatların hazırladığı bir başvuru dosyası oluştursun."
    Çok sevinmeyin, bizim çok yaşa dediğimiz üç günden fazla yaşamıyor netekim. İngiltere Avrupa Birliği'nden çıkmak için Brexit'e "Yes" deyince Ankara antlaşması da bağlayıcılığını yitirecek. 31 Mart'da Brexit gerçekleşseydi ben bu yazıyı yazmayacaktım, muhtemelen bitiş tarihi 22 Ekim gözüküyor o tarihe kadar elinizi çabuk tutun, derim.
    Bir Türk vatandaşı antlaşma kapsamında İngilitere'ye gidip iş kurabilir. Oturma izni alabilir. Hem de bu iş illa öyle başkalarını istihdam edeceğiniz bir iş olmak zorunda da değil. Restorant işletmeciliği, serbest gazetecilik, yazılım geliştiricilik gibi işler yapabilir; sadece çalışanı siz olduğunuz bir şirket kurabilirsiniz.
    Başvurmadan önce şirketi kurmanız gerekmiyor. Sadece bu işi hayata geçireceğiniz bir iş planı ve işi hayata geçirirken gerekecek sermayeyi göstermeniz kafi.
    Başvurunuz kabul edilirse siz ve şayet varsa size bağlı aile üyeleri 12 ay süre ile oturum hakkı kazanıyorlar. 1 ay içerisinde İngiltere'ye gidip siz ve aile üyeleriniz için oturum kartlarınızı alıyorsunuz. Çok heyecan verici değil mi? Oturum kartlarını alan başvuru sahibi dışındaki aile üyeleri dilerlerse İngiltere dışına çıkabilir. Fakat sizin 180 günlük üst limit dışında, bu süreyi İngiltere'de geçirmeniz gerekiyor.
    Önemli bir nokta, bu 12 aylık süre içerisinde siz başka bir işte çalışamazsınız. Fakat aile üyeleriniz, örneğin başvuru sahibi olmayan eşiniz, İngiltere'de bir işte çalışabilir.
    1 yıl bittikten sonra da 3 yıllık bir uzatma daha almak için yeni bir başvuru yapabiliyorsunuz.
    Bu uzatma başvurusunda ise vaad ettiğiniz işi ne düzeyde hayata geçirebildiğinize, özetle İngiltere devleti sizin kendilerine yük olup olmadığınıza bakıyor; bir de tabii vergi olarak ifade bulan bir katma değer yaratıp yaratmadığınıza. Haziran 2018'de güncellenen göçmen yasası ile birlikte İngilizce dil yeterliliğiniz ve vatandaş olarak uyumunuza da bakılıyor olacak.
    12 aylık süre ve sonrasındaki uzatmalarda İngiltere'de sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabiliyorsunuz; varsa çocuklarınız onlar da devlet okulundaki ücretsiz eğitimden istifade edebiliyorlar.
    3 yıllık ek bir oturma hakkı aldıktan sonra, bu süreyi 5'e tamamlayarak süresiz oturum izni alabilir; 6. yıla tamamladığınızda da İngiltere vatandaşlığı için başvuru yapabilirsiniz.
    Ankara Antlaşması kapsamındaki başvuruları gov.uk sitesinden olduğu gibi İngiltere konsolosluğu üzerinden üstelik ücretsiz olarak yapabilirsiniz. Şayet bir danışmanlık şirketi üzerinden başvuru yapmak isterseniz, ücretler 1500-2000 sterlin arasında değişiyor. Danışmanlık firmaları tüm evrak işlerini sizin adınıza düzenlemeyi ve takibatını yapmayı taahhüt ediyorlar.
    Açıkçası bu Türkiye vatandaşları için muazzam bir imkân. İnsanların oturma izni için mülkiyet edinme gibi yollara başvurdukları bir dönemde, kendi yetenekleriniz ile bu hakka Avrupa'nın en güzide ülkelerinden birinde sahip olabiliyorsunuz.
    Youtube'da Ankara antlaşması konusunda hazırlanan pek çok video mevcut. Ben yazı esnasında, görüşlerine de müracaat ettiğim, Ahmet Ferruh Öncü ile bu işi bilabedel sosyal yardımlaşma motivasyonu ile yapan Alihan Duran'ın hazırladıkları bir videodan istifade ettim.[3]
    Evet sayın okurlar, bu yazı bir yatırım tavsiyesidir.
    [1]


    [2] http://tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=30607
    [3]

    Kaynak: 13.05.2019 Pazartesi - Karar Gazetesi https://www.karar.com/yazarlar/ziyahan-albeniz/ingiltere-yolcusu-kalmasin-10129


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

113
Çevrimiçi

40.9k
Kullanıcı

4.4k
Konu

426.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum