Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    ABD vatandasiyken ya da ABD vatandasi olurken kisinin ismini kismen ya da tamamen degistirmesi cokca gorulen bir islem. Turkler arasinda da Jim, James, Steve, George, Alex, Michael, Rose, Jennifer, Jessica, Dennis vs. gibi isimler ilk isim ya da ortanca isim olarak sikca kullaniliyor. Tabii bu isim degisikligi sadece ABD'yi ilgilendiriyor; eger T.C. Vatandasliginiz da varsa, bu isim degisikligi Turkiye'deki isminizi etkilemiyor ve otomatik olarak degistirmis olmuyor. Eger Turkiye'deki isminizi de degistirmek istiyorsaniz bunu Turk mahkemelerinde isim degisikligi davasi acarak yapabilirsiniz. Bu konuda ABD'de resmi olarak isminizi nasil degistirebileceginizi anlatacagim, ayrica konu evlilik ve bosanma sonrasi isim degisikligi yapacak kisiler icin de faydali olabilir.

    (I) ABD Vatandasi olurken isim degistirmek

    • ABD vatandasi olurken isim degistirmek oldukca basit bir islemdir ve -ABD vatandasi olduktan sonra isim degistirme surecinin aksine- ekstra masraf ya da islem gerektirmez. Bunun icin tek yapmaniz gereken N400 formunu doldururken yeni isminizi sadece ilgili yer olan Part 2, 4. soruya yazmaniz. Vatandas oldugunuz gun otomatik olarak isminiz de degisecek ve size bununla ilgili bir belge verilecek.

    (II) ABD Vatandasi iken isim degistirmek

    • Eger ABD vatandasi olduktan sonra isim degistirmeye karar verirseniz izlemeniz gereken yol basit ve kisa oldugundan bu islemleri bir avukat yardimi olmadan kendiniz de yapabilirsiniz. Yapacaginiz islem genel hatlariyla soyledir(eyaletten eyalete kucuk farklilik gosterebilir):
    1. Uygun eyalet mahkemesine ya da yerel mahkemeye isim degisikligi dilekcesi vermek
      Ornek dilekce: Isim degisikligi dilekcesi
      Hangi mahkemeye basvuracaginizi bulundugunuz county government office'ten ogrenebilirsiniz. Genelde size en yakin Family Court/Civil Court'ta butun islemleri yapiyor olabilmeniz lazim; ama bu mahkeme bolgeden bolgeye degisebilir, yerel otoritelerden hangi mahkemede bu islemi yapabileceginizi ogrenebilirsiniz.

    2. Gerekli dokuman ve ucretleri hazirlamak
      Bu belgeler ve ucretler eyaletten eyalete degisebilmektedir, o nedenle net bilgi icin bulundugunuz eyaletin resmi internet sitesini de ziyaret edebilirsiniz. Genel olarak gerekli belgeler soyledir:

    • Ucret:
      Isim degisikligi dilekcesi doldurma ucreti eyaletten eyalete degisiklik gostermektedir, ucreti $65 olan eyalet de vardir, $450 olan eyalet de...

    • Dogum yeri ve tarihini gosteren belgeler:
      Eger ABD'de dogduysaniz dogum belgenizin (birth certificate), ABD disinda dogduysaniz pasaport, nufus kayit ornegi veya dogum yeri ve tarihinizi gosteren diger resmi belgelerin kopyasi.

    • Eger sabika kaydiniz varsa:
      islediginiz sucun aciklamasi ve hapiste kaldiginiz zaman gibi bilgilerin yaninda, Incarceration Sertifikasinin ya da Disposition Sertifikasinin kopyasi.

    • Eger daha once iflas ettiyseniz:
      aciklamalariyla gerekli finansal belgeleri saglamaniz gerekli

    • Isim Degistirme Nedeni

      Bu belgelerin bazilarinin noter onayli(notarized) olmasini isteyebilirler, bu tur istekler eyaletten eyalete degisebilecegi icin bunu bulundugunuz eyaletin resmi sitesinden ogrenmelisiniz.

      Pek cok yerde ilgili mahkemeye gerekli belgeleri hazirlayip giderseniz, orada bulunan gorevli (clerk) basvurunuzu inceleyecek ve eger her seyin tamam olduguna kanaat getirirse sizden ucreti alip ilgili hakime yonlendirecek. Mahkemenin yogunluguna gore ayni gun ya da daha sonra sizi "hearing" icin cagiracaklar ve hakim karsisinda neden isminizi degistirmek istediginizi soyleyip onay alacaksiniz ve size bu islem icin onayli bir belge verilecek. Bu belgeyi diger resmi kurumlarda isim degisikliginizi onaylatmak icin kullanacaksiniz.

      Eger ailece ya da cocuklarinizla birlikte soyisminizi degistiriyorsaniz, bu degisiklikleri ayni gun tek bir basvuru seklinde yapabilirsiniz.

    1. Isim degisikliginizin gazetede yayimlanmasi
      Bu isim degisikligini yaptiktan sonra mahkemenin uygun bir gordugu bir gazetede, isminizi degistirdiginizi yayimlamaniz gerekecek. Gazeteler bu yayin icin bir miktar ucret isteyeceklerdir. Ve bu asama yine eyaletten eyalete farklilik gostermektedir.

    Eger henuz ABD vatandasi olmadan isim degisikligi yapma ya da ortanca bir isim eklemeye karar verirseniz, islemlerden gordugunuz gibi bunu ABD vatandasi olurken yapmak cok daha rahat ve masrafsiz olacak.

    Yasal Isim Degisikligi Sonrasi

    Resmi olarak isminiz degistikten sonra (istege bagli isim degisikligi, evlilik ya da bosanma sonrasi isim degisikligi vs.) diger hukumet kurumlarinda ve gunluk hayatinizda sorun yasamamak adina resmi belge ve kimliklerinizi de yeni isminize gore degistirmelisiniz. Bu degisikligi yaparken isim degisikligi yaptiginizda hakimden aldiginiz belgeyi veya evlilik sertifikasini, bosanma belgesini vs. kullanabilirsiniz. Ilk asamada isminizi degistirmeniz gereken temel yerler suralar:

    • Pasaport (DOS)
      Dis isleri bakanliginin sitesinden yapilacaklari takip edebilirsiniz.

    • SSN (SSA)
      Sosyal Guvenlik ofisleri ziyaret ederek, yeni bir SSN karti almalisiniz (numaraniz ayni kalacak ama uzerindeki isim degisecek)

    • Ehliyet (DMV)
      Bulundugunuz bolgedeki DMV ofisine giderek, ehliyetinizin uzerindeki ismi degistirmelisiniz.

    • TC Konsolosluklari
      Isminizi degistirdikten sonra bunu yasadiginiz bolgedeki konsolosluga bildirmelisiniz ki, Turkiye'ye ABD pasaportunuzu kullanarak giris yaptiginizda sistemde ayni kisi oldugunuzu gorebilsinler. Yukarida da dedigim gibi ABD'de isim degisiklik yapmak, Turkiye'deki isminizi otomatik olarak degistirmeyecek.

    Bu temel belge ve kimlikleri degistirdikten sonra, diger yerlerdeki degisiklikleri yapmak daha kolay olacaktir:

    • Bankalar
    • Kredi karti sirketleri
    • Maas ya da odeme aldiginiz is yerleri, sirketler
    • Sigorta sirketleri
    • Elektrik, internet, telefon vs. gibi fatura odediginiz sirketler
    • Ev sahibiniz ve kontraktiniz
    • Postahane
      ...
      Bu gorselde de isim degisikligi yapabileceginiz diger yerleri gorebilirsiniz:

    alt metni


  • Pekı green card sahibi olduktan sonra green card üzerindeki ismimizi değiştirebiliyormuyuz ?


  • Merhabalar.Benim de merak ettiğim konu buydu.Green card a isim ekletebiliyor muyuz?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @kaptansuleyman İsminiz yasal yollarla (evlenme, boşanma vb) nedenlerle değişirse tabii ki değiştirebilirsiniz. Ancak kart ücretini tekrar ödemeniz gerekir. Mahkeme kararı olmadan keyfi nedenlerle isminizi değiştiremezsiniz.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @denizderya @kaptansuleyman bu dediginiz islemi sadece mahkemelerde yapabilirsiniz. ABD'de gocmen iseniz vatandas olmasaniz dahi isim degisikligi yapabilirsiniz. Mahkemede isim degisikligi sonrasi I-90 doldurarak Green Card'inizi yenileyebilirsiniz:
    https://yesilkartforum.com/forum/topic/307/green-card-yenileme-ya-da-degistirme-i-90-kaybolma-calinma-veya-i-751-i-829-kosul-kaldirma


  • Mesela benim soyadım özdemir, kızımın adı eylül. Buralarda sadece tr karakterler en karakterlere mi dönüşüyor?
    Eylül yerine Eylul
    Özdemir yerine Ozdemir

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @schadow Evet, Türkçe karakter kullanılmadan aynı isim yazılıyor. Bu isim değişikliği olarak kabul edilmiyor.


  • Merhaba arkadaslar, ben Subat ayinda Los Angeles'ta bir Amerika li bayanla evlilik yaptim ve kendi soyadimi evlenirken degistirdim. Esimin soyismiyle Green Card surecim devam ediyor. Fakat konsoloslukta TC pasaportumu guncelleyemiyorum. Bu konuda ne yapmam gerekiyor? Ayrica bu durumum yurtdisina cikarken sorun olur mu? ABD'ye nasil giris yapacagim? Green Card'ta ve pasaportta farkli isimler yaziyor olacak. Teşekkürler


  • @cem ABD'de Yasal Isim Degisikligi Yapmak içinde söyledi:

    Merhaba arkadaslar, ben Subat ayinda Los Angeles'ta bir Amerika li bayanla evlilik yaptim ve kendi soyadimi evlenirken degistirdim. Esimin soyismiyle Green Card surecim devam ediyor. Fakat konsoloslukta TC pasaportumu guncelleyemiyorum. Bu konuda ne yapmam gerekiyor? Ayrica bu durumum yurtdisina cikarken sorun olur mu? ABD'ye nasil giris yapacagim? Green Card'ta ve pasaportta farkli isimler yaziyor olacak. Teşekkürler

    greencard la dışarı çıkmıyorsunuz ben 2 gün önce çıkış yaptım Los Angelestan pasaportla çıktım kimse greencardını sormuyor bile.Girerken soracaklardır greencard ı.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @cem ABD'de Yasal Isim Degisikligi Yapmak içinde söyledi:

    Merhaba arkadaslar, ben Subat ayinda Los Angeles'ta bir Amerika li bayanla evlilik yaptim ve kendi soyadimi evlenirken degistirdim. Esimin soyismiyle Green Card surecim devam ediyor. Fakat konsoloslukta TC pasaportumu guncelleyemiyorum. Bu konuda ne yapmam gerekiyor? Ayrica bu durumum yurtdisina cikarken sorun olur mu? ABD'ye nasil giris yapacagim? Green Card'ta ve pasaportta farkli isimler yaziyor olacak. Teşekkürler

    Iki ayri isimle yasamaniz gerekecek. Turkiye'deki isminiz ile ABD'deki isminiz farkli olacak. Eger ABD'de gocmen ya da vatandassaniz, ABD'de farkli bir isime sahip olabilirsiniz. Bu Turkiye'deki kimliginizi etkilemez. Tek yapmaniz gereken Turk Konsoloslugunu bu evlilikten ve isim degisikliginden haberdar etmek.

    Ilerde cifte pasaportunuz oldugunda (ABD vatandasligindan sonra), ABD'de ve Turkiye'de farkli pasaportlarla yasayabilirsiniz. Yani iki farkli pasaportunuz olacak ve bir ulkeye girerken hangi pasaportu kullanirsaniz, cikarken de o pasaportu kullanacaksiniz. Turkiye'ye girerken hicbir sorun yasamazsiniz, cunku Turk konsoloslugu diger isminizi kayitlara geciyor.

    Soyisminiz de ABD'de farkli, Turkiye'de farkli olabilir. Evlendikten sonra Turk yasalarina gore erkegin soyismi degismiyor, o nedenle bu uygulama tek basina konsolosun yapabilecegi bir sey degil. Turk mahkemelerinin karari gerekiyor boyle bir islemi yapmalari icin.

    Seyahat kismina gelirsek ise, CBP'nin ilgili sayfasi surada:
    https://help.cbp.gov/app/answers/detail/a_id/1209/~/us-citizens%2Flawful-permanent-residents-name-does-not-match-documents

    Eger isminiz (evlilik, bosanma, mahkeme karari vs. gibi nedenlerle) degisirse fakat Green Card'iniz ve pasaportunuz eski isminize aitse, yapmaniz gereken seyahat ederken bu isim degisikligini gosteren butun belgeleri de yaninizda tasimak. Ayni kisi oldugunuzu belgelerle gorebilecekleri icin ulkeye girerken ya da cikarken hicbir sorun yasamazsiniz.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @cem ABD'de Yasal Isim Degisikligi Yapmak içinde söyledi:

    Merhaba arkadaslar, ben Subat ayinda Los Angeles'ta bir Amerika li bayanla evlilik yaptim ve kendi soyadimi evlenirken degistirdim. Esimin soyismiyle Green Card surecim devam ediyor. Fakat konsoloslukta TC pasaportumu guncelleyemiyorum. Bu konuda ne yapmam gerekiyor? Ayrica bu durumum yurtdisina cikarken sorun olur mu? ABD'ye nasil giris yapacagim? Green Card'ta ve pasaportta farkli isimler yaziyor olacak. Teşekkürler

    Bu arada sorunuzu New York'taki konsolos arkadasa da sordum, evliliginizi tescil ettirmeniz lazim ama isim degisikligini kayda gecemeyebilirler dedi, bilginize. Isterseniz isim degisikligini Turk konsolosluguna bildirmek konusunda yine de sansinizi deneyebilirsiniz. Yukaridaki cevapta verdigim diger tum bilgileri de onayladi.


  • Bu konuda bir şey sormak istiyorum. Sanırım Green Card çekilişini kazanınca, Amerika'ya giderken isim değişikliği yapabiliyoruz. Doğru mu?

    Eğer doğru ise, sadece İngilizce isimler için mi bu durum? Yani örnek veriyorum benim Ali, green card çekilişini kazandım ismimi Mehmet yapmak istiyorum.. Kabul ediliyor mu?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @travelleth, içinde söyledi: ABD'de Yasal Isim Degisikligi Yapmak

    Bu konuda bir şey sormak istiyorum. Sanırım Green Card çekilişini kazanınca, Amerika'ya giderken isim değişikliği yapabiliyoruz. Doğru mu?

    Eğer doğru ise, sadece İngilizce isimler için mi bu durum? Yani örnek veriyorum benim Ali, green card çekilişini kazandım ismimi Mehmet yapmak istiyorum.. Kabul ediliyor mu?

    dogru degil. Sadece Green Card'li iken ya da vatandas iken yapabilirsiniz.

    Turkiye'de bir mahkemeye basvuru yapip da isim degisikligi talebinde bulunabilirsiniz bu arada, bu sekilde islemlere baslamadan isim degisikligi yaparsaniz dediginiz sekilde ABD'ye giderken isim degisikligi yapmis olursunuz.


  • Isminizi degistirdikten sonra bunu yasadiginiz bolgedeki konsolosluga bildirmelisiniz ki, Turkiye'ye ABD pasaportunuzu kullanarak giris yaptiginizda sistemde ayni kisi oldugunuzu gorebilsinler. Yukarida da dedigim gibi ABD'de isim degisiklik yapmak, Turkiye'deki isminizi otomatik olarak degistirmeyecek.**

    Merhaba,

    Öncelikle vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşekkür ederim. Green card sahibi olarak şu sıralar vatandaşlığa başvuru hakkım doğdu ve başvuru sırasında isim değişikliği yapmayı düşünüyorum.

    Verdiğiniz bilgilerdeki alıntı yaptığım yukarıdaki kısma takıldım.

    Şöyle ki:
    *Tr’ye giriş yaparken Abd pasaportumu kullanacaksam sistemde benim aynı kişi olduğumu görebilmelerine ne gerek var? Bir Amerikalı gibi giriş-çıkış yapamaz mıyım?
    (Bir ara gezici konsolosluk gelmişti yaşadığım şehre, vatandaş olacağımı ve isim değiştireceğimi söylediğimde, bunu telefonla yapamayacaklarını konsolosluğa gitmem gerektiğini söylediler lakin gitmem çok zor iş tempomuzdan dolayı)

    *Bir de evlilikten dolayı eşin soyadını alma durumunu da n400 doldururken isim gibi soy ismimizi de değiştirebilir miyiz?

    İsim değiştime konusunda hala tereddütlerim var sizce eksileri var mı? Kendi ismimi middle name olarak tutmak istiyorum. Buna nasıl bakarsınız? Her ne kadar middle name çok kullanılmasa da, kullanıldığı durumlarda, 2 isim artı soyad uzunluktan daha çok sıkıntı olur mu? Değiştiriyorken hiç middle name karıştırmadan komple mi değiştirmeli? 🙂

    Uzun oldu özür diliyorum. Sevgiler..

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @mary, içinde söyledi: ABD'de Yasal Isim Degisikligi Yapmak

    Isminizi degistirdikten sonra bunu yasadiginiz bolgedeki konsolosluga bildirmelisiniz ki, Turkiye'ye ABD pasaportunuzu kullanarak giris yaptiginizda sistemde ayni kisi oldugunuzu gorebilsinler. Yukarida da dedigim gibi ABD'de isim degisiklik yapmak, Turkiye'deki isminizi otomatik olarak degistirmeyecek.**

    Merhaba,

    Öncelikle vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşekkür ederim. Green card sahibi olarak şu sıralar vatandaşlığa başvuru hakkım doğdu ve başvuru sırasında isim değişikliği yapmayı düşünüyorum.

    Verdiğiniz bilgilerdeki alıntı yaptığım yukarıdaki kısma takıldım.

    Şöyle ki:
    *Tr’ye giriş yaparken Abd pasaportumu kullanacaksam sistemde benim aynı kişi olduğumu görebilmelerine ne gerek var? Bir Amerikalı gibi giriş-çıkış yapamaz mıyım?
    (Bir ara gezici konsolosluk gelmişti yaşadığım şehre, vatandaş olacağımı ve isim değiştireceğimi söylediğimde, bunu telefonla yapamayacaklarını konsolosluğa gitmem gerektiğini söylediler lakin gitmem çok zor iş tempomuzdan dolayı)

    *Bir de evlilikten dolayı eşin soyadını alma durumunu da n400 doldururken isim gibi soy ismimizi de değiştirebilir miyiz?

    İsim değiştime konusunda hala tereddütlerim var sizce eksileri var mı? Kendi ismimi middle name olarak tutmak istiyorum. Buna nasıl bakarsınız? Her ne kadar middle name çok kullanılmasa da, kullanıldığı durumlarda, 2 isim artı soyad uzunluktan daha çok sıkıntı olur mu? Değiştiriyorken hiç middle name karıştırmadan komple mi değiştirmeli? 🙂

    Uzun oldu özür diliyorum. Sevgiler..

    TC vatandaslarinin bir yabanci gibi ulkeye giris cikis yapmasinin yasal oldugunu sanmiyorum, zaten ABD pasaportunuzda dogum yeri Turkiye olarak gorunecek, dolayisiyla kapidakileri TC vatandasi degilim diye atlatamazsiniz bence 😃 o nedenle ABD pasaportu ve vizeyle, Turkiye'ye girisinize izin verilecegini sanmiyorum. (biliyorsunuz ABD vatandaslarinin Turkiye'ye girisi icin vize gerekiyor)

    Evet, hem isminizi hem de soyisminizi degistirebilirsiniz N-400 basvurusu sirasinda...

    Diger sorulariniz oldukca ozel bence 🙂 siz kendiniz karar vermelisiniz bu duruma. Ilk basta fikir korkutucu gelebilir 🙂 ama eger baska bir isim ve soyisimle daha mutlu olacaginizi dusunuyorsaniz neden olmasin 🙂


  • Merhaba,

    “Yasal olmayan” yollarla ülkeme girmek veya sorumluları “atlatmak” gibi bir niyetim elbette yok; yazınızdan alıntı yaptığım kısımdan ve Tr’ye gidişten önce konsolosluğa gidememe ihtimalimden dolayı bir merak doğdu.
    Verdiğiniz bilgilerden ötürü çok teşekkür ederim..


  • Ali Cihan Bey, Ben yukardaki açıklamaları okudum fakat sorumun cevabını bulamadım. Oğlumla aynı soyadını kullanmak istiyorum. Zaten kaybolan social security kartımda Banu Camci Cavedo idi. Camci değil de Cavedo soyadını kulanmam için nasıl bir yol izlemeliyim? Şimdiden teşekkürler.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @cavedo, içinde söyledi: ABD'de Yasal Isim Degisikligi Yapmak

    Ali Cihan Bey, Ben yukardaki açıklamaları okudum fakat sorumun cevabını bulamadım. Oğlumla aynı soyadını kullanmak istiyorum. Zaten kaybolan social security kartımda Banu Camci Cavedo idi. Camci değil de Cavedo soyadını kulanmam için nasıl bir yol izlemeliyim? Şimdiden teşekkürler.

    Isminizi ancak bir mahkeme karariyla degistirebilirsiniz.

    (II) ABD Vatandasi iken isim degistirmek basligi altindaki bilgiler size yardimci olacaktir. ABD'de Green Card sahibi kisiler de mahkemelere basvurarak isim degisikligi yapabiliyor.

    Ayrica eger hizli bir sekilde yapmaniza gerek yoksa, 5 yil sonra vatandaslik surecinde de ucretsiz olarak isminizi degistirebilirsiniz.


  • merhabalar benim durumumdaki birine rastalayamadım sorularda ve fakat şunu merak ediyorum. ben bu sene ikinci kez green card başvurumu yapacağım yakin bir zamanda isim ekletme ve soyisim değişikliği yapacağım. basvurularda eksiksiz olarak bilgi istiyorlar eğer green card basvurum onaylanırsa ismimdeki bu değişiklik sorun yaratır mı nasıl bir yol izlemeliyim? şimdiden teşekkür ediyorum.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Semiramis-Gizem-Altun, içinde söyledi: ABD'de Yasal Isim Degisikligi Yapmak

    merhabalar benim durumumdaki birine rastalayamadım sorularda ve fakat şunu merak ediyorum. ben bu sene ikinci kez green card başvurumu yapacağım yakin bir zamanda isim ekletme ve soyisim değişikliği yapacağım. basvurularda eksiksiz olarak bilgi istiyorlar eğer green card basvurum onaylanırsa ismimdeki bu değişiklik sorun yaratır mı nasıl bir yol izlemeliyim? şimdiden teşekkür ediyorum.

    Sorun degil, zaten elinizde mahkeme karari olacak.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

78
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum