Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

• @Sono merhaba, ben ve eşim 2028 yılında vatandaşlık mülakatına girmemiz gerekiyor.
    2022 aralık ayında green kartımız onaylandı.
    2 mart 2023 Amerika'ya giriş yaptık. Türkiye'ye seyahatlerimiz;
    AMERİKA'YA GELİŞ. ÇIKIŞ
    2.mart.2023. 12.MAYİS.2023
    22.ekim 2023. 29.Nisan.2024
    04.eylül 2024. 30.nisan.2025
    19.ekim.2025. 30.nisan.2026
    19.ekim.2026. 30.nisan 2027
    19.ekim.2027. 30.nisan.2028
    Şu anda Amerika'dayım 30.nisanda dönüyorum diğer iki seyahatimide, yukarıdaki gibi planladığımda, 5 yılında 30 ayı tamamlamış oluyormuyum.
    Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim

• ⭐⭐⭐⭐

@Vildan-Bek-0, içinde söyledi: ABD Vatandaşlığı Başvuru Süreci (Naturalization)

@Sono merhaba, ben ve eşim 2028 yılında vatandaşlık mülakatına girmemiz gerekiyor.
    2022 aralık ayında green kartımız onaylandı.
    2 mart 2023 Amerika'ya giriş yaptık. Türkiye'ye seyahatlerimiz;
    AMERİKA'YA GELİŞ. ÇIKIŞ
    2.mart.2023. 12.MAYİS.2023
    22.ekim 2023. 29.Nisan.2024
    04.eylül 2024. 30.nisan.2025
    19.ekim.2025. 30.nisan.2026
    19.ekim.2026. 30.nisan 2027
    19.ekim.2027. 30.nisan.2028
    Şu anda Amerika'dayım 30.nisanda dönüyorum diğer iki seyahatimide, yukarıdaki gibi planladığımda, 5 yılında 30 ayı tamamlamış oluyormuyum.
    Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim

Yukarıda belirttiğiniz çıkış & giriş tarihlerine bakınca tüm seyahatlerinizi 180 günü geçirmeden yapmaya çalıştığınız asikar. ABD dışında iken ABD ile ile bağlarınızın devam ettiğine dair (kira sözleşmesi, fatura ödemeleri, mortgage ödemesi, tax return) veya bu kadar süre ile ABD dışında kalmanizi gerektiren kanitlariniz var mi? Olası mülakatta ilk bunlar sorgulanacaktır bu seyahatleriniz kapsamında ABD disindayken nerede olduğunuz, bu seyahatlerin amacı sorulacak şimdiye kadar okuduğum tecrübelere istinaden. Bu süreci devam ettiren veya tamamlamış olanlar forum kullanıcıları da yorumlarını paylaşacaktır mutlaka ama tarihleri bu şekilde kusursuz planlıyorsanız continuous residency kuralindan/detaylarindan haberdarsiniz. USCIS görevlisi de niyetinizin farkında olacak.

• Eşim ve ben Türkiye'den emekliyim. Newjersey'de , çalışmıyoruz ve oğlumuz ile birlikte yaşıyoruz. Türkiye'ye gitme nedenimiz, çok yaşlı annem var

• @Vildan-Bek-0

Kural soyle; Green Card uzerinde residence since tarihi var. Sizin tarihin 2 Mart 2023 olmasi gerekiyor. Bu tarihten 5 yilin dolmasina 3 ay kala vatandaslik basvurusu yapabiliyorsunuz. Yani 2027 Aralik ayinda. Kural, basvuru tarihinden geriye son 5 yil icerisinde tek seferde 180 gunden fazla ABD disinda kalmamis olmak, son 5 yil icerisinde 30 ay ABD de bulunmus olmak. Sizin gunleri terse cevirdim cikis-giris olacak sekilde

12 May 2023 - 22 Eki 2023 162 gun
    29 Nis 2024 - 4 Eyl 2024 127 gun
    30 Nis 2025 - 19 Eki 2025 171 gun
    30 Nis 2026 - 19 Eki 2026 171 gun
    30 Nis 2027 - 19 Eki 2027 171 gun

Tek seferde 180 gunden fazla ABD disinda kalis yok.
    Toplam ABD disinda kalis suresi : 802 gun.
    Toplam ABD icerisinde kalis suresi: 1827 gun - 802 gun = 1025 gun. Yaklasik 33.7 ay. Yani son 5 yilda 30 ay ABD de kalma sartinida sagliyorsunuz boylece 2 Mart 2028 itibariyle.

Kural degismez ise, 5 yilin dolmasina 90 gun kala vatandaslik basvurusu yapabilirsiniz. Ben garanti olsun diye 88 gun taviye ediyorum. 2 Mart 2028 e 88 gun kala 5 Aralik 2027 tarihinde vatandaslik basvurusu yapabilirsiniz (Eger 33.7 ay kalis sureniz olmasaydi 3 ay erken basvuru yapamayacaktiniz. 33.7 ay oldugu icin 3 ay erkende basvuru yapsaniz basvuru tarihinden once son 5 yilda 30 ay ABD de olma kuralini karsiliyo olarak hesapladim ben. Formu doldururken ona gore bakar gerekirse 10 -15 gun gec basvurabilirsiniz 7 Araliktan. Ama karsilamasi lazim. 31 aya yakin hesapladim ben 2 Mart 2023 den 5 aralik 2027 ye kadarki 1739 gunden 802 gun ABD disini cikarirsak, 5 Aralik 2022 den 5 Aralik 2027 arasinda ABD de bulundugunuz 937 gun cikiyo. O da yaklasik 30 ay 23 gun cikiyo).

2028 seyahatinizi belki ABD pasaportunuzla yapabilirsiniz bu durumda islemler yetisirse. Ama bu sekilde yapacaksaniz onceden bilet almanizi tavsiye etmem. islemler uzayabilir. Belki 2-3 ay gec gidersiniz Turkiye'ye. Eger mutlaka 2028 Nisan'da seyahat etmem gerekiyor derseniz, 2028 Ekim ayinda basvuru yapabilirsiniz donuste.

Ben dikkatli yapmaya calistim hesaplamalari, ama sizinde kontrol etmenizi tavsiye ederim.

• Burada, oğlum ile yaşıyoruz, herhangi bir gelirimiz yok, sadece Türkiye'yeden emekliliğimiz var, vergi beyanında bulunmamız gerekiyor mu?

• @Vildan-Bek-0, içinde söyledi: ABD Vatandaşlığı Başvuru Süreci (Naturalization)

Burada, oğlum ile yaşıyoruz, herhangi bir gelirimiz yok, sadece Türkiye'yeden emekliliğimiz var, vergi beyanında bulunmamız gerekiyor mu?

Elbette. Su ana kadar hic beyan vermediniz mi yoksa?
    Eger cevabiniz evet ise, geriye donuk 6 yil icin bildirim yapabilirsiniz. Vatandasligin 1 numarali kurali vergi bildirimidir. Acilen bu isi halledin.

• @Karagoz vatandaşlığımızı henüz almadık, 2028 martta doluyor.Şu a da greencardımız var bu durumda beyanname vermemiz gerekir mi? Teşekkürler

• @Vildan-Bek-0 geliriniz olmasa bile vergi beyannamesi vermeniz gerekiyor kayda girmesi açısından gerçi kurallara göre worldwide tüm gelirler bildirilmek zorunda ama yapan pek yok

• @Vildan-Bek-0 Her yil vergi beyani yapmalisiniz. Kaldi ki Turkiye'den emekli maaslariniz var. Bunlari foreign income olarak beyan etmelisiniz.

Sizin durumunuzda geriye donuk olarak, 2023, 2024 ve 2025 icin tax return yapmalisiniz. 2023 ve 2024 yilini zamaninda yapmadiginiz icin, biraz ceza ve gecikme faizi odeyebilirsiniz.

Vatandaslik basvurusunda, vergi beyanlarini soracaklardir.

• @MySea cevabınız için çok teşekkürler.
    Eşim ile ben greencartımızı oğlumuzun kanalı ile aldık, bize sponsor oldu, onunla birlikte yaşıyoruz. Burada çalışmıyoruz Türkiye'yede evli kızım ve yaşlı annemiz var bundan dolayı 5 ay civarı Türkiye'yede kalıyoruz umarım bu durum sorun olmaz.

• @Vildan-Bek-0 Bu konuda yorum yapacak kadar bilgim yok. Ancak, Turkiye'de gecirdiginiz zamanlari, vatandaslik basvurusunda duzgun ve ikna edici sekilde aciklayabilmeniz gerekebilir.

• @ATS16 merhaba, mülakata daha 2 yıl var ama şimdiden heyecanlıyız, ingilizce seviyemiz A1 belkide daha az, burada kütüphane esl kurslarına devam ediyoruz. Yeterli olur mu? Mülakata nasıl hazırlamamız gerekir, mülakata girerken ben 70 eşim 73 yaşında olacak, işimiz biraz zor galiba.
    Tecrübelerinizi aktarırsanız çok sevinirim

• @Vildan-Bek-0 @Karagoz merhaba, vergi beyanımızı hangi kanalla yapabiliriz. Türkiye'yedeki emekli maaşımız düşük, yinede vergi alınırmı?
    Gelirin belli bir limiti var mı? Başka hangi gelirleri beyan etmemiz gerekir.
    Bilgilendirirseniz çok mutlu olurum

• @Vildan-Bek-0, içinde söyledi: ABD Vatandaşlığı Başvuru Süreci (Naturalization)

@MySea cevabınız için çok teşekkürler.
    Eşim ile ben greencartımızı oğlumuzun kanalı ile aldık, bize sponsor oldu, onunla birlikte yaşıyoruz. Burada çalışmıyoruz Türkiye'yede evli kızım ve yaşlı annemiz var bundan dolayı 5 ay civarı Türkiye'yede kalıyoruz umarım bu durum sorun olmaz.

Vildan Hanim,
    Mesajlara verdiginiz cevaplardan anladigim kadariyla siz Green Card sahibi olunca ve/veya kazanciniz olmayinca vergi beyannamesi vermeyeceginizi saniyorsunuz galiba. Sasiracaksiniz ama vermek zorundasiniz. Hatta vermeyerek suc islemis sayiliyorsunuz. Birakin vatandasliginizin onaylanmasini, green cardlariniz elinizden alinabilir. Bu yonetimde hak bile iddia edemezsiniz. U N U T M A Y I N, green card alarak artik ikametgahiniz ABD'dir sozunu verdiniz. Sizin yasadiginiz yer ABD'dir.
    Simdi acilen bir muhasebeci bulun ve gecmise yonelik IRS'e bildirimde bulunun. Emekli maaslariniz vergiden muaftir, muhasebeci bilir. Baska da kazanciniz yoksa zaten vergi odemezsiniz merak etmeyin.

Diger konuya gelince;
    Emeklisiniz, calismiyorsunuz ve 180 gunden fazla yurtdisinda yasamiyorsunuz, bunlar iyi. Ama yine de destekleyici unsurlar ekleyin. ABD bankalarindan alinmis kredi kartiniz olsun, adiniza kayitli telefon hatti olsun. Bunlari kullandiginizi, odemeleri yaptiginizi belgeleyin. Hatta imkaniniz olsa oglunuzun oturdugu yerin kiraysa kontrat sizin ustunuze olsun.
    Sunu unutmayin; ABD devleti icin bir vatandas adayisiniz, greencardinizi vize kolayligi olsun diye vermediklerinden emin olmak ister.

• @Karagoz teşekkürler

• @Karagoz ilginize çok teşekkür ederim.
    Emekli maaşımla ilgili, geriye dönük beyan dahil hangi kanaldan yapabilirim

• Bu ileti silindi!

@Karagoz ilginize çok teşekkür ederim.
    Emekli maaşımla ilgili, geriye dönük beyan dahil hangi kanaldan yapabilirim

Gecmise yonelik vergi beyannamesini internet uygulamalarindan yapmaniz ne kadar mumkundur bilmiyorum. Bir Turk muhasebeci bulursaniz rahat edersiniz.
    Hangi eyalettesiniz? Gerci eyaletin pek onemi yok, internetten birini bulup arayin.
    Endiselenmeyin, gecmise yonelik beyanname vermek gayet kolaydir, cezasi da yok, zaten vergi cikmayacagi icin beyanname de gerekmez. Ama her detayi verin, Greencard aldiktan sonra gayrimenkul satisiniz, otomobil satisi gibi banka hesabiniza giren paralar da onemli. Muhasebeciniz sizi yonlendirir.

Burada bir cok muhasebeci var, arayin gorusun 3-4 tanesinden fiyat alin.

• @Vildan-Bek-0 Vildan Hanim, yasinizdan dolayi vatandaslik islemlerinde ve testinde siz ve esiniz icin bazi kolayliklar var.

Eger onemli bir saglik sorununuz varsa, ABD deki doktorunuzdan N-648 formu alirsaniz, vatandaslik testinden muaf olabilirsiniz.

Eger bu form olmazsa, 65/20 kurali var. Yani 65 yas ustu icin 100 soru yerine 20 soru calisiyorsunuz ve sadece 6 tanesini dogru cevapliyorsunuz. Ayrica, sanirim tercuman ile Turkce olarak da bunlari cevapliyabiliyorsunuz.

Arastirmanizi tavsiye ederim.

Ancak, vergi beyanname islerini mutlaka tamamlayin.

• @Karagoz çok teşekkürler

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

Çevrimiçi Kullanıcılar

128

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.1k

| | | |