@Uçan-Amerikalı Evet her ikisini de kullanabiliyorsunuz.
Herkesin iki adet pasaport kullanma hakkı var, hatta bu konuyla ilgili bir başlık var, inceleyebilirsiniz:
https://yesilkartforum.com/forum/topic/231/2-adet-gecerli-pasaport-a-sahip-olmak/18
-
@arnblt tesekkurler, benzer sekilde forumu doldurdum.
Sucsuzlugumu kanitlayan evraki da mahkemeden temin ederek, additional documents olarak ekledim.
31 aralikta doldurdugum n400 formu icin 3 gun sonra biometrik randevusu duzenlwndigine dair bildirim geldi. Biometric randevusu 22 ocak, Umarim tum surec boyle hizli bir sekilde devam eder. -
@arnblt, içinde söyledi: Vatandaşlık Sertifikası Başvurusu (N-600)
@saulgoodman Formul A-B-C gibi belgeler daha cok AB ulkelerinde gecerli. Onun icin formlarda Almanca ve Fransizca karsiliklari her satirda var. Ingilizceleri arka sayfada ek olarak var. Biz pasaport cikartma islemlerinde sorun yasadik. Uzerinde muhur islak imza olan belge istediler. 2 posta merkezinde de. Hatta ben sikayet ettim. Sonra beni USPS merkezinden arayip aslinda gorevlinin o belgeyi almasi gerektigini karari pasaportu basan yerin vermesi gerektigini soyledi ama ben garanti olsun diye konsolosluga gidip aldim.
Teşekkür ederim. Konsolosluktan bahsettiğiniz belgeyi almak sorun yaşamamak için en iyi yol gibi görünüyor.
-
Merhaba eşim çifte vatandaş ve Türkiye’de doğum yapacağım. Pasaport için gereken belgeleri anladım ama ne zaman randevu almamız gerektiğiyle ilgili bir bilgi göremedim. Yani doğumdan hemen sonra mı randevu talep etmeliyiz ya da randevular hangi tarihlere veriliyor bilgisi olan varsa paylaşabilirseniz sevinirim
-
Artik eligible olanlar ABD passport yenilemesini online yapabilecekler:
Renew my Passport Online Renew my Passport OnlineThis page includes information about our online passport renewal system, and instructions to complete your application.
-
-
Merhaba, ben eşim ve iki çocuğumla birlikte green card kazanarak Amerika ya yerleştik. Biz Amerika ya geldiğimizde kardeşim college de okuyordu.sonrasinda okulu bıraktı .Şimdi Amerika’da kalması için yasal süresi doluyor. 4 yıl sonunda arkadaşlarindan aldığı akılla iltica ya başvurup zaman kazanmak istediğini söylüyor. Biz açıkçası bu duruma karşıyız. Çünkü iltica edecek bir durumu yok. Onun bu kararı bizim vatandaş olmamızı olumsuz etkiler mi? Annem ve babama green card mi devretmeme sorun teşkil eder mi? Yanıtlarsanız sorumu Ya da bir yol sunabilirseniz bana gerçekten çok sevinirim.
-
@JessePinkman Tamamen katiliyorum. Evet tabiki green card ile omur boyu vatandas olmadan yasayabiliniyor her 10 yilda bir. Cinli bir co-worker arkadasim 28 yildir o sekilde yasiyor gerci o mecburen green card ile yasiyor herkesin bildigi gibi ulkesi komunist oldugu icin eger ABD vatandasi olursa Cin vatandasliginda kalamayacak nedeniyle.Yasadigin ulkede digerleriyle tamamen ayni haklara sahip olmamak en buyuk eksiklik bana gore, hayatin boyunca gocmen olarak kalacaksin. Ozellikle onca yil calisip vergisini odedigim bir yerde elbette oy vermek isterim ve dahasi...Tabiki tercih meselesi.Ayrica eklemek isterim ki bundan 10 yil sonra belki de elimde bastonla greencard yenilemek icin evrak pesinde kosmayida asla istemezdim dogrusu ,tabi henuz bunamadiysam.Surekli diken uzerinde yasamak gibi olurdu aslinda cok fazla neden var detaya inersek..Artik bunlari dusunmek icin vakit harcamiyorum cok sukur ,imkani olan herkese vatandas olmayi tavsiye ederim..
-
ABD ve Türkiye’de çifte vatandaşlığa sahip olabilir miyim?
Hem ABD hem de Türkiye’de çifte vatandaşlığı tanımaktadır, dolayısıyla her iki ülkenin de vatandaşı olmak mümkündür. Halihazırda vatandaşı olmadığınız ülkenin vatandaşlığına geçme sürecinden geçmeniz gerekebilir.
Çifte vatandaşlığa sahip olmanın bir dezavantajı var mı?
Çifte vatandaşlığa sahip olmanın birkaç dezavantajı vardır. Her iki ülkenin vatandaşlarına uygulanan tüm yükümlülüklere tabi olursunuz, bu da her iki bölgede de askerlik hizmeti için kayıt yaptırmanız gerektiği anlamına gelebilir. Ayrıca çifte vergilendirmeye tabi olabilirsiniz, ancak birçok ülkenin bunu önlemek için vergi anlaşmaları vardır.
Statünüz, ABD Dışişleri Bakanlığı için çalışmak gibi belirli istihdam türlerine sahip olmanızı engelleyebilir.
Çifte vatandaşlık Sosyal Güvenliği etkiler mi?
Genel olarak, çifte vatandaşlığı olan biri Sosyal Güvenlik açısından ABD vatandaşı olarak kabul edilir. Ancak, ABD'nin bazı ülkelerle uluslararası bir Sosyal Güvenlik anlaşması vardır ve bu genel kural çifte vatandaşlığı olanlar için geçerli değildir. Anlaşmanın şartları geçerli olacaktır.
Çifte ABD ve Kanada vatandaşları ile çifte ABD ve İtalyan vatandaşları için de özel kurallar vardır. ABD'de yaşayan ve Kanada hükümeti için çalışan herkes, Kanada hükümeti işçiyi ABD'de işe almadığı sürece Sosyal Güvenlik'ten muaftır, bu durumda Sosyal Güvenlik vergileri uygulanır. ABD'de İtalyan hükümeti için çalışan çifte ABD ve İtalyan vatandaşları, ABD veya İtalya'nın Sosyal Güvenlik sistemine vergi ödemeyi seçebilirler.
Çifte vatandaşlar her iki ülkede de vergi öderler mi?
Çifte vatandaşlar vatandaşı oldukları her ülkenin vergi kurallarına uymak zorundadır. Bazı durumlarda bu, her iki ülkede de vergi ödemek anlamına gelebilir, ancak genellikle çifte vergilendirmeyi önleyen vergi anlaşmaları vardır. Örneğin, ABD vatandaşları yurt dışında kazandıkları gelirlerin önemli bir kısmını bu ülkede vergi dışı bırakabilirler.
Çifte vatandaşlığın süresi doluyor mu?
Çifte vatandaşlığın süresi dolmaz. Ülkelerden birinin vatandaşlığından özellikle feragat etmediğiniz veya vatandaşlık statünüzü kaybetmenize neden olan çok sınırlı sayıda eylemden birini gerçekleştirmediğiniz sürece, çifte vatandaşlığınızı süresiz olarak koruyacaksınız.
-
@selito Merhaba , burada bahsettiginiz durumdayim ben de. Sizin surec nasil oldu? benim bosanma kararim cikti. Esimin soyadiylaydi Green Cartim ,pasaportum ,SSN kartim,Driver Licencse... Su anda Vatandaslik Basvurusu da yapmak istiyorum. Lutfen tum bu degistirlmesi gereken belgerleri nasil hallettiniz bilgi verir misiniz?
@crazycells Green Card'i esim kazanmisti ama o gelmedi ABD ye . Ben kendim geldim,calistim,okula gittim vs,,,, Dogalaolarak Benim Green Cartimda onun soyadi var. Ben kendi soyadim ile degistirdikten sonra yapacagim vatandaslik basvurusunda bir sorun cikar mi? Yani kazanan A soyadi iken simdi basvuru yapan X soyadi gibi . Tesekkurler -
@Riethian Abd deki isim değişikliği ABD’yi bağlıyor. Eğer Türkiye’de aynı değişikliği isteseniz Mahkemeye başvurmanız lazım. Sadece yapılması gereken işlem, Abd isim değişikliği için Türk Konsolosluğuna çoklu vatandaşlık ve isim eklemesi için baş vurmanız. Nüfus kütüğüne not olarak şerh düşülmesi gerekiyor.
-
Merhabalar,
Yaklaşık bir ay önce Houston bas konsolosluğunda pasaportumu yenilemek için bu şekilde evde fotoğraf çekip walmart dan çıktısını aldım. Bir sorun olmadı. Kabul ettiler. Pasaportum elime geçene kadar buraya yazmak istememiştim.
Ek olarak, walmart mobil uygulamasından çektiğim resimi yükledim. Matte kağıda 4x6 print($0.14) seçeneği ile bastırdım sonra evde makas ile 4 parçaya kestim.
Teşekkür ederim bilgi için… -
Merhaba
Eş vasıtası ile gc başvurumu yaptım. Turist vizesi ile abd ye geldim ve change of status yaptım. Seyahat kağıdı elime ulaştı ama süreç tamamlanmadı. Onunla birlikte tr ye gidip dönmek istiyorum. Abd ye girişte sorun yaşamam mümkün mü yoksa sorun yaratmazlar mı? Abd vatandaşı eşim de yanımda olacak girişte. Başından geçen varsa yazabilirse memnun olurum. Sevgiler -
Merhaba, ben de hem buradakilere belki yardimim olur diye hem de kendi sorumu sormak icin buradayim. Amerika vatandasi oldum ve hem isim hem de soyisim degisikligi yaptim. Vatandasliktan 1 ay once evlenmistim ancak evlilik esnasinda her hangi bir isim degisikligi talep etmedim. Tum degisklikleri kolay olsun diye vatandaslik sirasinda yaptim. Turkce ismimi middle name yaptim ve esimin soyadini aldim. Turk konsoloslugunda ise evlendigim icin sadece soyadimi degistiler. Ismim ayni kaldi. Yeni pasaportumda eski ismim ve yeni soyismim var. Amerikan pasaportumda ise yeni isim, eski ismim ve yeni soyismim var yani su sekilde ornekle aciklayayim:
Eski adim: Ipek yilmaz
Yeni Amerikan Pasaportum: Irine Ipek Baker
Yeni Turk Pasaportum: Ipek BakerBu sekilde Turkiye'ye girerken Turk, Amerika'ya girerken Amerikan pasaportumu kullanacagim. Benim sorum "Petition for Alien Relative" ile ilgili:
Annem icin greencard ve petition sureclerini baslatiyorum. Nufus kayit ornegim ile Amerikan ismimin uyusmamasi sorun cikarir mi?Amerikan ismim: Irine Ipek Baker
Turk ismim: Ipek Baker -
Arkadaslar bu kadar korkmayin, kendi ulkemiz var pasalar gibi doneriz, istenmedigimiz yerde zorla duracak halimiz yok. Yardima ihtiyaciniz varsa cekinmeyin kullanin devlet yardimlarini, yasalara uygun yasayin, sonrasinda onlar bizi atmak isteyecekse, bu benim sorunum degil basip giderim yani, ben olmasam bu Amerika nasil gelisecek? Bana yani gocmenlere bagimlilar zaten, kendileri bilir...
-
@Redblue Saniyorum avukatin dedigi gibi oncelikle i130 formu doldurup, IR-2 kategorisinden green card basvurusu yapacaksiniz cocugunuz icin. Alttaki linki inceleyin lutfen.
https://www.boundless.com/immigration-resources/ir-2-child-visa-explained/ -
Sorun vatandaşlık başvurusu devam ederken pasaportun ve haliyle oturma izninin bitiyor olması. Yanlış hatırlamıyorsam geçerli oturma izni olmasını istiyorlardı. Toplam süreç ortalama 1 yıl sürüyor. 6 ayda alan da duydum 2 yıldır bekleyen de.
Göç idaresi bizden soy isimle ilgili birşey istememişti. Yanlış anlamış olabilirsiniz diye tahmin ediyorum. Bahsettiğiniz soy isim değişikliği için evliliğinizi Türkmenistan develetine bildirmeniz gerekir (hiç önermem). Ancak Türkmemistan değişik bir ülke. Eşiniz Türkiye'de evlendiğini beyan ettiğininde eşinizin Türkmenistan dışına çıkmasına izin vermeyebilirler.
Benim önerim ikamet izninin süresi dolmadan Türkmenistan'a dönüp pasaportunu yenileyip sonrada oturma iznini yenilemesi. Yeni oturma izni kartını başvuruya eklemiz gerekiyor diye biliyorum. Ancak duyduğum kadarıyla Türkmenistan pasaportun süresi dolmadan yenisini vermiyormuş. Eğer böyle bir durum yaşınırsa oturma izninin süresinin bitmesi vatandaşlık başvurusunu nasıl etkiler emin değilim. -
Merhaba. Sizelere bir şey sormak istiyordum bilginiz varsa yardımcı okursanız çok sevinirim.
12 nisanda Ankarada CR1/CR2 kızım ve benim mülakatımız vardı. Her şey güzel ilerlerken eşimin boşanma belgesi istendi. Onuda avukatımız sağolsun gerekli değil diyince almadık yanımıza. O yüzden Ap’ye kalmış olduk. Yakın zamanda eksik belgenii gönderdik, pasaportlarımız vizelerimiz basılmış şekilde geri teslim aldık çok şükür. Dakat bu seferde benim hamileliğimden dolayı uçağa binmem yasak olduğu için (36. Gebelik haftasını geçtim) burda doğum yapmak zorunda kalıyorum.
Sorum şu eşim abd vatandaşı, ankara veya istanbulda kolaylıkla bebege pasaport çıkartıp gidebilirmiyiz? Yoksa benim vizem olduğu için otomatik bebekte yararlanabiliyormu?
Nasıl yapmamız gerekiyor? Hiç bir fikrim yok. Lütfen birisi bu konuda aydınlatabilirmi? -
benim bildiğim abd elçiliği için 20 sene çalışırsanız green card hakkınız doğuyor.
-
@Laçin-Boz Merhaba bakmanız gereken başlık şu :
ABD Vatandaşlığı Başvuru Süreci (Naturalization)Vatandaş olduktan sonra giriş çıkışlarda süre sorunu olmuyor. Ama vatandaş olmak için 5 yılı orada geçirmeniz gerekiyor.
-
merhaba. benim de vatandaslik sureci ve bu donemde evlilik durumu hakkinda sorum olacak sizlere.deneyimleri olan arkadaslar bilgi verirse cok mutlu olurum 🙂
vatandasliga ilk basvuru yapildiktan sonra pasaporyt un size gelmesi ne kadar sure aliyor guncel bilginiz var midir ? vatandaslik basvuru surecinde 2 kez cagiriliyormusuz gorusme icin. biometrik randevusu, ve sinav. boyle midir ? turkiyede yasayan esimi (evlilikten sonra) buraya getirmek icin, ben green kartli iken mi basvuru yapmaliyim yoksa vatandasligi alip ondan sonra mi basvurmaliyim? eger vatandasligi aldiktan sonra basvurursam k1-k2 nisanlilik vizesi icin de uzunca bir sure bekleme surem olacak diye okumustum.
4,5 yildir green kartli olarak abd de yasamaktayim,bu yaz vatandasliga basvuracagim.
bu yil evlenmeyi dusunuyorum, kiz arkadasim turkiye de yasiyor, evlendikten sonra esimi buraya getirmek istiyorum. sorularim asagidaki sekilde :en hizli sekilde bu surecleri halledebilmem icin nasil bir yol izlemeliyim ?
cok tesekkur ederim!
Amerikan Pasaportu Basvurusu
-
Bu konudan ilk kez Amerikan pasaportu basvurusu yapacaklar, pasaportlarini yenileyecek olanlar, cocuklari icin pasaport cikartmak isteyenler ve baska nedenlerden dolayi Amerikan pasaportu cikartmak isteyenler yararlanabilirler. Bu konudaki bilgiler sadece Amerikan pasaportunu ilgilendirmektedir, eger T.C. Pasaportunuzla ilgili sorulariniz varsa, lutfen su kategorideki konulari inceleyin:
https://yesilkartforum.com/forum/category/104/türkiye-cumhuriyetiAmerikan Pasaportu sahibi olmaniz icin Amerikan Vatandasi olmaniz gerekmektedir. Amerikan Vatandaslari, bir pasaport sahibi olmak icin su surecleri adim adim takip edebilirler:
1) Hangi formla basvuru yapacaginizi secip formu doldurmak
DS-11 formu:
- ilk kez pasaport basvurusu yapanlar,
- 16 yas altinda olup basvuru yapan veya pasaport yenileyen kisiler,
- 16-17 yasinda olup basvuru yapanlar,
- Bir onceki Amerikan Pasaportunu 16 yasinin altindayken almis kisiler,
- Bir onceki Amerikan Pasaportunu 15 yildan daha uzun bir sure once almis olan kisiler,
- Pasaportu kaybolan, calinan veya zarar gormus kisiler,
- Posta ile pasaportunuzu yenileyemeyen kisiler
DS-11 formunu kullanmalilar. Bu formu kullanan kisiler bir pasaport basvuru merkezine gitmek zorundadirlar.
DS-82 formu:
- Pasaportlarini yenileyen yetiskinler DS-82 formunu kullanabilirler. Bu formu kullanarak posta ile basvurularini yapabilirsiniz, bir basvuru merkezine gitmenize gerek yoktur.
not: ilk kez basvuru yapiyorsaniz DS-11 formunu kullanmalisiniz
DS-5504 formu:
- Pasaport basvurusundan sonraki 1 yil icerisinde isim degisikligi yapanlar (evlilik, bosanma veya diger nedenlerden dolayi),
- Pasaportlarindaki bir hatayi duzeltecek kisiler,
- Cesitli nedenlerden dolayi aldigi "Kisitli Pasaport"u yenilemek isteyen kisiler
DS-5504 formunu kullanabilirler.
Notlar:
-
Her formun bilgi ve aciklamalari, baglantilarin yonlendirdigi sayfalarda bulunabilir. Formlarin ciktilarini alip elinizle doldurabilirsiniz.
-
16 yasindan buyukler icin Amerikan pasaportlari'nin gecerliligi 10 yildir (ozel durumlarda daha kisa olabilir).
-
Pasaportunuzla (pasaport kitapcigiyla) beraber, bir pasaport kart da cikarabilirsiniz; ama pasaport kartlar sadece ABD'ye kara veya deniz yoluyla girislerde Kanada, Meksika, Karayipler veya Bermuda seyahatleri icin gecerlidir. Pasaport kartinizi havayolu ile yaptiginiz uluslararasi seyahatlerde kullanamazsiniz.
-
Amerikan pasaportlari (pasaport kitapciklari) standart veya kalin pasaport seklinde alinabilirler. Standart pasaportlar 28 sayfadan, kalin pasaportlar 52 sayfadan olusmaktadir. Cok seyahat eden biriyseniz kalin pasaport kitapcigi (large book) istediginizi basvuru formunda belirtebilirsiniz.
-
ABD disindayken pasaport basvurusu yapmak isteyenler, lutfen kendilerine en yakin Amerikan Konsoloslugu'nun web sayfasini incelesinler. ABD disindan basvuru yapmak, ABD'deyken basvuru yapmaktan farkli bir surectir. Turkiye'deki Amerikan Konsoloslugu'nun ilgili sayfasi icin buraya tiklayin.
-
16 yas alti cocugunuz icin alacaginiz pasaportlar 5 yil gecerlidir, bu surecle ilgili su sayfayi inceleyebilirsiniz.
-
16 veya 17 yasindaki cocuklariniz su sayfadan gerekli bilgileri alabilirler.
-
Cocuklari ABD'de dogan ve bebekleri icin ABD pasaportu cikartmak isteyen kisiler DS-11 formunu kullanmalilar ve bebekleriyle beraber bir pasaport basvuru merkezine gitmeliler.
2) Gerekli belgeleri hazirlama:
Genel olarak basvurularinizda su belgeler gerekmektedir:
-
Amerikan vatandasliginizi kanitlayan belgeler ve fotokopileri...
(ABD'de dogum belgeniz, naturalization belgeniz, vatandaslik belgeniz, onceki veya su anki Amerikan Pasaportlariniz vs.) -
kimliginizi gosteren belgeler ve fotokopileri...
(hem fotograf hem de imzanizin bulundugu ehliyet veya diger eyalet, sehir kimlikleri, onceki veya su anki Amerikan Pasaportlariniz, askeri kimlikler, naturalization belgeniz, vatandaslik belgeniz) -
1 adet fotograf...
(kullandiginiz fotograflar renkli ve yakin zamanda cekilmis olmali, sizin su anki gorusunuzu yansitmali ve olculeri 2 inc x 2 inc yani 51mm x 51mm olmali)
Eger fotografinizi kendiniz hazirlamak isterseniz su konudan faydanabilirsiniz: https://yesilkartforum.com/forum/topic/718/pasaport-ve-vize-fotograflarini-ucuza-almanin-yolu -
basvuru ucreti...
(aytintili bilgiyi hemen asagidaki kisimda bulabilirsiniz) -
eger cocugunuz icin basvuru yapiyorsaniz, sizin cocugunuzla anne-baba iliskinizi gosteren belgeler ve fotokopileri...
(bu durumda hem siz, hem de cocugunuz -yasi kac olursa olsun- basvuru icin beraber gitmelisiniz)
3) Ucret odeme:
-
Pasaport "basvuru ucreti" check ya da money order seklinde olmalidir ve "U.S. Department of State" icin hazirlanmalidir.
-
Bunun disinda odemeniz gereken "basvuru kabul ucreti"ni, pasaport basvuru merkezinde kabul edilen herhangi bir sekilde yapabilirsiniz (check, money order, kredi karti veya nakit). Kredi kartlari USPS subelerinde kabul edilmektedir, fakat her yerde kredi kartiyla odemek mumkun olmayabilir. Basvuru merkezine gitmeden once odeme seceneklerini internetten veya basvuru merkezini arayarak ogrenebilirsiniz.
-
Odemeniz gereken ucretlerin miktarlarini su siteden ogrenebilirsiniz. Haziran 2018 itibariyle guncel ucretler soyledir:
Basvuru nedeni Basvuru ucreti (16+) Basvuru ucreti (15 ve daha kucuk yastakiler) Basvuru kabul ucreti Pasaport $110 $80 $35 Pasaport kart $30 $15 $35 Pasaport ve pasaport kart $140 $95 $35 - Eger pasaportunuzu hizli bir sekilde almak isterseniz ekstra ucret odeyerek "expedited service"i kullanabilirsiniz (Haziran 2018 itibariyle: $60)
4) Pasaport Basvuru Merkezi:
Nerede pasaport basvurusu yapacaginiz, pasaporta ne zaman ihtiyaciniz olduguna baglidir. Genel olarak nerelerde basvuru yapabileceginizi su sayfadan ogrenebilirsiniz.
Eger hizli bir sekilde pasaporta ihtiyaciniz varsa ve 3 hafta icerisinde seyahat etmeniz gerekliyse su sayfadaki pasaport basvuru merkezlerinden birine giderek basvuru yapabilirsiniz. Fakat bu durumda seyahat edeceginizi gosteren belgeleri de goturmelisiniz.
Eger 4-6 hafta icinde bir seyahat planiniz yoksa su sayfadan bulundugunuz bolgeye en yakin pasaport basvuru merkezini bulabilirsiniz. Genelde Amerikan Posta Servisi Subelerinden (USPS), bazi halk kutuphanelerinden veya bazi devlet dairelerinden pasaport basvurunuzu yapabilirsiniz. Her subede fotograf cekme hizmeti verilmeyebilir, dikkatinize!
5) Pasaportun ulasmasi:
Pasaport basvurunuzdan sonra, verdiginiz adrese pasaportunuzun ve diger belgelerinizin ulasmasini beklemelisiniz. Pasaportlar sadece ABD'deki ve Kanada'daki adreslere gonderilir.
Pasaportlariniz, pasaport basvurusu sirasinda verdiginiz belgelerinizin orjinali ve eger istediyseniz pasaport kartiniz ayri postalar halinde size ulasabilir.
6) Diger notlar:
-
Kayip ya da calinti pasaportlar icin DS-64 formunu kullanmalisiniz.
-
Pasaport basvurusu yapmis olmaniza ragmen pasaportunuzu almadiysaniz DS-86 formunu kullanmalisiniz.
-
16 yas alti cocuklar icin tek ebeveyn basvuru yapiyorsa diger ebeveyn bir muvafakatname doldurmalidir. Bu amacla DS-3053 formunu kullanmalisiniz.
-
16 yas alti cocuklar icin ozel aile durumlari soz konusuysa DS-5525 formunu kullanmalisiniz.
-
Resmi siteden de pasaport basvuru surecleri hakkinda bilgi alabilirsiniz.
Her formun bilgi ve aciklamalari, baglantilarin yonlendirdigi sayfalarda bulunabilir.
-
@crazycells Amerikan Pasaportu Basvurusu içinde söyledi:
Bu konudan ilk kez Amerikan pasaportu basvurusu yapacaklar, pasaportlarini yenileyecek olanlar, cocuklari icin pasaport cikartmak isteyenler ve baska nedenlerden dolayi Amerikan pasaportu cikartmak isteyenler yararlanabilirler. Bu konudaki bilgiler sadece Amerikan pasaportunu ilgilendirmektedir, eger T.C. Pasaportunuzla ilgili sorulariniz varsa, lutfen su kategorideki konulari inceleyin:
https://yesilkartforum.com/forum/category/104/türkiye-cumhuriyetiAmerikan Pasaportu sahibi olmaniz icin Amerikan Vatandasi olmaniz gerekmektedir. Amerikan Vatandaslari, bir pasaport sahibi olmak icin su surecleri adim adim takip edebilirler:
1) Hangi formla basvuru yapacaginizi secip formu doldurmak
DS-11 formu:
- ilk kez pasaport basvurusu yapanlar,
- 16 yas altinda olup basvuru yapan veya pasaport yenileyen kisiler,
- 16-17 yasinda olup basvuru yapanlar,
- Bir onceki Amerikan Pasaportunu 16 yasinin altindayken almis kisiler,
- Bir onceki Amerikan Pasaportunu 15 yildan daha uzun bir sure once almis olan kisiler,
- Pasaportu kaybolan, calinan veya zarar gormus kisiler,
- Posta ile pasaportunuzu yenileyemeyen kisiler
DS-11 formunu kullanmalilar. Bu formu kullanan kisiler bir pasaport basvuru merkezine gitmek zorundadirlar.
DS-82 formu:
- Pasaportlarini yenileyen yetiskinler DS-82 formunu kullanabilirler. Bu formu kullanarak posta ile basvurularini yapabilirsiniz, bir basvuru merkezine gitmenize gerek yoktur.
not: ilk kez basvuru yapiyorsaniz DS-11 formunu kullanmalisiniz
DS-5504 formu:
- Pasaport basvurusundan sonraki 1 yil icerisinde isim degisikligi yapanlar (evlilik, bosanma veya diger nedenlerden dolayi),
- Pasaportlarindaki bir hatayi duzeltecek kisiler,
- Cesitli nedenlerden dolayi aldigi "Kisitli Pasaport"u yenilemek isteyen kisiler
DS-5504 formunu kullanabilirler.
Notlar:
-
Her formun bilgi ve aciklamalari, baglantilarin yonlendirdigi sayfalarda bulunabilir. Formlarin ciktilarini alip elinizle doldurabilirsiniz.
-
16 yasindan buyukler icin Amerikan pasaportlari'nin gecerliligi 10 yildir (ozel durumlarda daha kisa olabilir).
-
Pasaportunuzla (pasaport kitapcigiyla) beraber, bir pasaport kart da cikarabilirsiniz; ama pasaport kartlar sadece ABD'ye kara veya deniz yoluyla girislerde Kanada, Meksika, Karayipler veya Bermuda seyahatleri icin gecerlidir. Pasaport kartinizi havayolu ile yaptiginiz uluslararasi seyahatlerde kullanamazsiniz.
-
Amerikan pasaportlari (pasaport kitapciklari) standart veya kalin pasaport seklinde alinabilirler. Standart pasaportlar 28 sayfadan, kalin pasaportlar 52 sayfadan olusmaktadir. Cok seyahat eden biriyseniz kalin pasaport kitapcigi (large book) istediginizi basvuru formunda belirtebilirsiniz.
-
ABD disindayken pasaport basvurusu yapmak isteyenler, lutfen kendilerine en yakin Amerikan Konsoloslugu'nun web sayfasini incelesinler. ABD disindan basvuru yapmak, ABD'deyken basvuru yapmaktan farkli bir surectir. Turkiye'deki Amerikan Konsoloslugu'nun ilgili sayfasi icin buraya tiklayin.
-
16 yas alti cocugunuz icin alacaginiz pasaportlar 5 yil gecerlidir, bu surecle ilgili su sayfayi inceleyebilirsiniz.
-
16 veya 17 yasindaki cocuklariniz su sayfadan gerekli bilgileri alabilirler.
-
Cocuklari ABD'de dogan ve bebekleri icin ABD pasaportu cikartmak isteyen kisiler DS-11 formunu kullanmalilar ve bebekleriyle beraber bir pasaport basvuru merkezine gitmeliler.
2) Gerekli belgeleri hazirlama:
Genel olarak basvurularinizda su belgeler gerekmektedir:
-
Amerikan vatandasliginizi kanitlayan belgeler ve fotokopileri...
(ABD'de dogum belgeniz, naturalization belgeniz, vatandaslik belgeniz, onceki veya su anki Amerikan Pasaportlariniz vs.) -
kimliginizi gosteren belgeler ve fotokopileri...
(hem fotograf hem de imzanizin bulundugu ehliyet veya diger eyalet, sehir kimlikleri, onceki veya su anki Amerikan Pasaportlariniz, askeri kimlikler, naturalization belgeniz, vatandaslik belgeniz) -
1 adet fotograf...
(kullandiginiz fotograflar renkli ve yakin zamanda cekilmis olmali, sizin su anki gorusunuzu yansitmali ve olculeri 2 inc x 2 inc yani 51mm x 51mm olmali)
Eger fotografinizi kendiniz hazirlamak isterseniz su konudan faydanabilirsiniz: https://yesilkartforum.com/forum/topic/718/pasaport-ve-vize-fotograflarini-ucuza-almanin-yolu -
basvuru ucreti...
(aytintili bilgiyi hemen asagidaki kisimda bulabilirsiniz) -
eger cocugunuz icin basvuru yapiyorsaniz, sizin cocugunuzla anne-baba iliskinizi gosteren belgeler ve fotokopileri...
(bu durumda hem siz, hem de cocugunuz -yasi kac olursa olsun- basvuru icin beraber gitmelisiniz)
3) Ucret odeme:
-
Pasaport "basvuru ucreti" check ya da money order seklinde olmalidir ve "U.S. Department of State" icin hazirlanmalidir.
-
Bunun disinda odemeniz gereken "basvuru kabul ucreti"ni, pasaport basvuru merkezinde kabul edilen herhangi bir sekilde yapabilirsiniz (check, money order, kredi karti veya nakit). Kredi kartlari USPS subelerinde kabul edilmektedir, fakat her yerde kredi kartiyla odemek mumkun olmayabilir. Basvuru merkezine gitmeden once odeme seceneklerini internetten veya basvuru merkezini arayarak ogrenebilirsiniz.
-
Odemeniz gereken ucretlerin miktarlarini su siteden ogrenebilirsiniz. Haziran 2018 itibariyle guncel ucretler soyledir:
Basvuru nedeni Basvuru ucreti (16+) Basvuru ucreti (15 ve daha kucuk yastakiler) Basvuru kabul ucreti Pasaport $110 $80 $35 Pasaport kart $30 $15 $35 Pasaport ve pasaport kart $140 $95 $35 - Eger pasaportunuzu hizli bir sekilde almak isterseniz ekstra ucret odeyerek "expedited service"i kullanabilirsiniz (Haziran 2018 itibariyle: $60)
4) Pasaport Basvuru Merkezi:
Nerede pasaport basvurusu yapacaginiz, pasaporta ne zaman ihtiyaciniz olduguna baglidir. Genel olarak nerelerde basvuru yapabileceginizi su sayfadan ogrenebilirsiniz.
Eger hizli bir sekilde pasaporta ihtiyaciniz varsa ve 3 hafta icerisinde seyahat etmeniz gerekliyse su sayfadaki pasaport basvuru merkezlerinden birine giderek basvuru yapabilirsiniz. Fakat bu durumda seyahat edeceginizi gosteren belgeleri de goturmelisiniz.
Eger 4-6 hafta icinde bir seyahat planiniz yoksa su sayfadan bulundugunuz bolgeye en yakin pasaport basvuru merkezini bulabilirsiniz. Genelde Amerikan Posta Servisi Subelerinden (USPS), bazi halk kutuphanelerinden veya bazi devlet dairelerinden pasaport basvurunuzu yapabilirsiniz. Her subede fotograf cekme hizmeti verilmeyebilir, dikkatinize!
5) Pasaportun ulasmasi:
Pasaport basvurunuzdan sonra, verdiginiz adrese pasaportunuzun ve diger belgelerinizin ulasmasini beklemelisiniz. Pasaportlar sadece ABD'deki ve Kanada'daki adreslere gonderilir.
Pasaportlariniz, pasaport basvurusu sirasinda verdiginiz belgelerinizin orjinali ve eger istediyseniz pasaport kartiniz ayri postalar halinde size ulasabilir.
6) Diger notlar:
-
Kayip ya da calinti pasaportlar icin DS-64 formunu kullanmalisiniz.
-
Pasaport basvurusu yapmis olmaniza ragmen pasaportunuzu almadiysaniz DS-86 formunu kullanmalisiniz.
-
16 yas alti cocuklar icin tek ebeveyn basvuru yapiyorsa diger ebeveyn bir muvafakatname doldurmalidir. Bu amacla DS-3053 formunu kullanmalisiniz.
-
16 yas alti cocuklar icin ozel aile durumlari soz konusuysa DS-5525 formunu kullanmalisiniz.
-
Resmi siteden de pasaport basvuru surecleri hakkinda bilgi alabilirsiniz.
Her formun bilgi ve aciklamalari, baglantilarin yonlendirdigi sayfalarda bulunabilir.
-
@crazycells iyi bayramlar 5 yıllık süre sonunda vatandaşlığımızı alabilirsek amerikan pasaportu alabiliyor muyuz ?
vizesiz avrupa ya giriş için soruyorum. teşekkür ederim -
@stilll Amerikan Pasaportu Basvurusu içinde söyledi:
@crazycells iyi bayramlar 5 yıllık süre sonunda vatandaşlığımızı alabilirsek amerikan pasaportu alabiliyor muyuz ?
vizesiz avrupa ya giriş için soruyorum. teşekkür ederimEvet, sureye bagli olmadan vatandaslik belgenizi aldiktan hemen sonra bir USPS ofisine gidip ABD pasaport basvurusu yapabilirsiniz.
-
Aklıma takılan bir case var, konu pasaport ve vatandaşlık olunca burada sorayım istedim.
ABD ve Türk vatandaşlığını taşıyan birisi, Türkiye'ye seyahat ederken süreç nasıl işliyor? Yani ABD pasaportu ile TR'ye giriş yaptık diyelim, TR pasaportunu da ibraz etmek gerekiyor mu? Aslında merak ettiğim, genelde çifte vatandaşlıkta insanlar vatandaşı olduğu iki ülke arasında seyahat ederken nasıl bir yol izliyor giriş-çıkış sürecinde?
-
Bbbbbbbbbbb
-
@coder, içinde söyledi: Amerikan Pasaportu Basvurusu
Aklıma takılan bir case var, konu pasaport ve vatandaşlık olunca burada sorayım istedim.
ABD ve Türk vatandaşlığını taşıyan birisi, Türkiye'ye seyahat ederken süreç nasıl işliyor? Yani ABD pasaportu ile TR'ye giriş yaptık diyelim, TR pasaportunu da ibraz etmek gerekiyor mu? Aslında merak ettiğim, genelde çifte vatandaşlıkta insanlar vatandaşı olduğu iki ülke arasında seyahat ederken nasıl bir yol izliyor giriş-çıkış sürecinde?
Bizim buradaki arkadaşlarımızın hiçbiri Türk pasaportunu kullanmıyormuş hatta süresi bile dolmuş. Amerikan pasaportlarının arasına Türk kimliğini koyup öyle veriyorlarmış. Bugüne kadar hiç sorun yaşamamışlar giriş çıkışlarda.
-
-
@coder Hatta cok zor durumda Turkiye'ye girislerde TC kimlik no bile kabul edilebiliyor ABD pasaportu ile... Sistemden TC kimlik no'yu kontrol edip vatandasliginizi onayliyorlar ve ulkeye girisinize izin veriyorlar. TC kimlik karti ve ABD pasaportu kesinlikle yeterli Turkiye'ye giris ve Turkiye'den cikis icin.
Bu nedenle ABD vatandasi olduktan sonra bunun bilgisini konsolosluga verip sisteme isletmeniz en ideali olur. Eger isim degisikligi vs. yapiyorsaniz bu belgeleri de goturmelisiniz konsolosluga, bu durumda TC kimlik karti uzerindeki bilgileri sisteme girdiklerinde ABD'de farkli bir isim kullandiginizi gorup ABD pasaportuyla girisinize izin vereceklerdir.
Ama tabii ki, iki pasaportunuz varsa, ikisiyle de giris yapabilirsiniz. Bu da sorun olmaz, burada en onemli nokta ABD vatandasi olduktan sonra ABD pasaportu ile ABD'ye giris yapmak. Yasalara gore ABD vatandaslari, ABD'ye girerken bu pasaportlarini kullanmak zorundalar.
-
@crazycells yeterince açığa kavuştu konu. teşekkür ederim
-
@crazycells merhaba, greencard'lı olarak New york'ta ikamet ediyorum ve yakın zamanda doğum yapacağım. Eşim Türkiye'de olduğu için doğum sonrasında bebeğe pasaport başvurusu için burada olamayacak bu yüzden DS-3053 formunu dolduracak.
-Ds 3053'ü dldurup online notarization yapabilir miyiz? bazı sitelerde New york'un online notarization'ı kabul ettiğini okudum. bunu yapabilir miyiz geçerliliği var mıdır New york için?
-Aksi durumda Türkiye'den bu formu doldurup göndermesi gerekiyor sanırım. herhangi bir türk noterden onay almak yeterli midir? -
@ipeke, içinde söyledi: Amerikan Pasaportu Basvurusu
@crazycells merhaba, greencard'lı olarak New york'ta ikamet ediyorum ve yakın zamanda doğum yapacağım. Eşim Türkiye'de olduğu için doğum sonrasında bebeğe pasaport başvurusu için burada olamayacak bu yüzden DS-3053 formunu dolduracak.
-Ds 3053'ü dldurup online notarization yapabilir miyiz? bazı sitelerde New york'un online notarization'ı kabul ettiğini okudum. bunu yapabilir miyiz geçerliliği var mıdır New york için?
-Aksi durumda Türkiye'den bu formu doldurup göndermesi gerekiyor sanırım. herhangi bir türk noterden onay almak yeterli midir?Simdiden hayirli olsun.
Bildigim kadariyla ABD konsoloslugundan yapacaksiniz bu noter onayi isini... Tekrar arastirip geri donus yaparim.
-
@crazycells çok teşekkürler. Türkiye'deki noterlerde önce bu formun türkçe çevirisini yaptırmamız gerekiyormuş sonra noter onaylıyor ve tekrar ingilizceye çevriliyormuş ve ds 3053 ün orjinal formuna asla basmıyorlar noter onayı sadece türkçe çevirisine basıyorlarmış. emin olamadığım için yaptıramadım.
online notarization ile ilgili fikriniz var mıdır?
-
@ipeke, içinde söyledi: Amerikan Pasaportu Basvurusu
online notarization ile ilgili fikriniz var mıdır?
bazi sirketlerin bu sekilde hizmet verdigini gormustum ama konsoloslukta online noter islemi yapilabilecegini sanmiyorum, arastirmam lazim. Pandemi surecinde resmi islemleri kolaylastirmis olabilirler.
-
Merhaba bebeğim icin Amerikan pasaportu başvurdu yapacağız. İstenen evraklarda parental proof kısmındaki evraklara baktım da bizde hiçbiri yok. Kendi Türk kimliklerimizi veya pasaportumuzu kullanabilir miyiz?
-
@damladav, içinde söyledi: Amerikan Pasaportu Basvurusu
Merhaba bebeğim icin Amerikan pasaportu başvurdu yapacağız. İstenen evraklarda parental proof kısmındaki evraklara baktım da bizde hiçbiri yok. Kendi Türk kimliklerimizi veya pasaportumuzu kullanabilir miyiz?
Certified birth certificate ve pasaportlarınız dışında başka bir evrak gerekmiyor. Biz her defasında bunlarla başvurduk. Gözünüz aydın bu arada, Allah analı babalı büyütsün
-
@damladav, içinde söyledi: Amerikan Pasaportu Basvurusu
Merhaba bebeğim icin Amerikan pasaportu başvurdu yapacağız. İstenen evraklarda parental proof kısmındaki evraklara baktım da bizde hiçbiri yok. Kendi Türk kimliklerimizi veya pasaportumuzu kullanabilir miyiz?
sayin @daydreamer 'in dedigi gibi birth certificate uzerinde bu isimlerin yaziyor olmasi gerekiyor.
-
tesekkurler, pasaport icinde 3 gun icinde seyahat etmeniz gerektigini kanitlarsaniz istisna yapabiliyorlarmis
-
@sunny, içinde söyledi: ABD Vatandaşlığı Başvuru Süreci (Naturalization)
tesekkurler, pasaport icinde 3 gun icinde seyahat etmeniz gerektigini kanitlarsaniz istisna yapabiliyorlarmis
Normalde acil seyahat icin hizlica pasaport basan yerler var. Ama pandeminin basinda bu yerlerden randevu veya pasaport almak, normal basvuru yapma zamanina denk geliyordu, bilginize. O nedenle her seyi bu farazi "3 gune" gore ayarlamamanizi tavsiye ederim.
Ama acil basim merkezlerini kullanacaksaniz, islemlerin kac gunde bittigini aktarirsaniz sevinirim, en azindan pandemi donemi oncesine donup donmediklerini ogrenmis oluruz.
-
@crazycells, içinde söyledi: ABD Vatandaşlığı Başvuru Süreci (Naturalization)
@sunny, içinde söyledi: ABD Vatandaşlığı Başvuru Süreci (Naturalization)
tesekkurler, pasaport icinde 3 gun icinde seyahat etmeniz gerektigini kanitlarsaniz istisna yapabiliyorlarmis
Normalde acil seyahat icin hizlica pasaport basan yerler var. Ama pandeminin basinda bu yerlerden randevu veya pasaport almak, normal basvuru yapma zamanina denk geliyordu, bilginize. O nedenle her seyi bu farazi "3 gune" gore ayarlamamanizi tavsiye ederim.
Ama acil basim merkezlerini kullanacaksaniz, islemlerin kac gunde bittigini aktarirsaniz sevinirim, en azindan pandemi donemi oncesine donup donmediklerini ogrenmis oluruz.
Benzer Başlıklar
35
Online
50.3k
Users
4.7k
Topics
472.6k
Posts
Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum