Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • Yasaklı

    Facebook duvarımda paylaşmıştım, buradaki arkadaşlarla da paylaşmak istedim olduğu gibi kopyalıyorum

    Netekim 3 ay geride kaldı ABD'de.. Biraz toparlama yapalım, gelen genel sorulara cevap vermiş olalım. Öncelikle en çok sorulan soru "Alıştınız" mı? Sanıyorum geldiğimizin haftasına alışmıştık. Biz zaten çok gezen ve yeniliğe açık bir çift olduğumuz için çok zor olmadı bizim açımızdan adaptasyon. Yeme içme mutfak, domuz eti gibi dertlerimiz olmadığından adaptasyon çok kolay oldu. Beyaz Amerikalı gibi olmasak da neredeyse burada doğmuş gibiyiz.

    Bir başka soru. "Türkiye'de neyi özlediniz" sevdiğimiz 3-5 insan dışında özlediğimiz bir şey yok açıkçası.

    "İş güç meselesini ne yaptınız" Türkiye'de ne olursanız olun burada sıfırsınız. O nedenle düzenli maaşlı bir işe girmek kolay değil. Yani kolay gidip markette falan çalışmak isteyen için ertesi gün işe başlama imkanı var ama uzmanlık alanınızda çalışmak o kadar kolay değil. Takip edenler biliyordur ben düzenli olarak haftada 6 gün Lyft yapıyorum. Lyft, Uber gibi bir şey kendi arabamla taksicilik diyebiliriz. Biraz "Sosyete taksiciliği" Şu an standart bir işten alabileceğim maaştan fazlasını bu yolla kazanabiliyorum ve kendi kendimin patronuyum istediğim zaman çalışma istemediğim zaman uyuma şansım var.

    Ev, eşya vs konularını çok hızlı hallettik zaten bilen arkadaşlar da "Birçok şeyi çok hızlı çözdünüz" diyorlar. Gonca'ya araba aldık işte 2 hafta önce bu hafta onun üzerimize alma işlerini halledeceğim gidip. Bir yandan düzenli iş arayışımız da devam ediyor. Görüşmeler oluyor, anlaşmalar, anlaşamamalar oluyor. Bakıyoruz.

    Mutlu muyuz? Bence mutluyuz. Bir kere huzur var. Gerçekten huzurluyuz. Herkes sadece işine ve yaşamına bakıyor. Eşine ismiyle seslenmek mekruh mu? Bilmem ne günah mı kimse ilgilenmiyor herkes işine bakıyor onun dışındaki saatlerde de yaşantısına bakıyor. Basit denklem. Yaşadığımız şehirde sürekli etkinlik var. Konserler, festivaller. Üniversite şehri olmasının avantajı bu biraz da.

    Dil sorunumuz yok pek. Sular seller gibi İngilizce konuşuyor değiliz de insanlarla anlaşabiliyoruz. Zaman daman "Aaa İngilizceniz ne kadar düzgün nerede öğrendiniz" sorularıyla karşılaşıyoruz "Türkiye'de İngilizce mi konuşuyorsunuz" diyenler oluyor. Hatta "Trafik soldan mı akıyor" diyenler de 🙂

    3 ayda evi hallettik, para kazanmaya başladık, ne nerede onları öğrendik. Ha biraz da gezdik dolaştık. Bu arada "Arkadaş" kategorisindeki birçok insanı hayatımızdan çıkardık boşa kalabalıkmış, ülkeden ayrılınca selam bile vermez verilen selamı da almaz oldular 🙂 Çok da umurumuzda değil açıkçası.

    Bir yandan da ekmek, simit işlerimiz yürüyor onunla alakalı da planlarımız var ama hepsi bir anda olmuyor tabi.


  • Super🙏😇🤟bizede nasil olur isallah


  • @mhepekiz, içinde söyledi: Amerika'da Green Cardla Yaşayanların Tecrübeleri

    Hadi bakalım 60 gün raporunu yazayım. Hem bu yolla @yilmaz ve @HockeyUmpire2 'a da cevap vermiş olurum.

    Yaklaşık 15 gün önce Google'da bir contractor pozisyona başvurdum. Arama motoru mühendisleriyle Türkçe içerik konusunda çalışacak ana dili türkçe olan ve aynı zamanda ülkenin kültürüne de sahip birini arıyorlardı. Ama emin olun kolay olmuyor yani "Başvurdum beni aradılar" çok fazla değil. Arıyorlar evet arayanlar ya sigorta satışı yapmanızı istiyor ya da kota doldurmak için arayan recruiterler genelde. Ben de başta "Arandım lan arandım" diye seviniyordum da genelde tıraş.

    Bu pozisyona başvurduktan sonra da işin en tepesindeki kişiyi buldum Linkedin'den dedim ki "Ben bu göreve çok uygun olduğumu düşünüyorum beni alın" hemen cevap verdi kadın "X kişiye bilgi veriyorum seni arayacaklar" ertesi gün gerçekten San Diego'dan bir recruiter aradı Vanessa. 20 dakika kadar benimle ilk mülakati yaptı. Kapattık. Daha sonra mail attı ertesi gün için müsait saatimi sordu ve bir daha konuşmak istediğini söyledi. Ertesi gün için bildirdiğim saatte aradı ve mülakat devam etti. "Bir okul otobüsüne kaç tenis topu sığdırabilirsin" ve "Doğuştan görme engelli birisine kareyi nasıl anlatabilirsin" sorularıyla da muhatap oldum Türkiye'de Google'da çalışırken bu sorular gelmemişti 🙂 Sonra Austin'deki 6 yerden birinde yüz yüze mülakat yapmak istediler ona da gittik o da süper geçti 🙂 Son olarak Mountain View'dan biriyle video call yapacağım söylendi. Onu da hallettik. Sonra da 2-3 günlük bir sessizlik oldu ve bütün mülakatların harika geçtiğini 2 kişi alacak olsalar kesinlikle beni de alacaklarını ama diğer adayı seçtiklerini söylediler. Mutlaka vardır daha avantajlı gördükleri bir taraf çok dert etmedik zaten 2 ay içinde Google'da işe başlasaydım büyük olay olacaktı aşırı hızlı yürüyen bir süreçti 15 gün içinde iş görüşmesi sonuçlanması çok olası değil. Yani çok acayipti süreç 🙂

    Neyse o arada bir türlü alamadığım ehliyeti aldım. 4 kez sınava gittim 2 kez girebildim zaten 2.sinde aldım çok şükür San Marcos'ta. Bana verilen geçici ehliyetle de hemen ertesi gün Lyft'e başvurdum. 24 saat içinde de kabul edip açtılar sistemimi. Yani @HockeyUmpire2 'in dediği gibi 1 yıl şartı falan yok. Daha doğrusu ben şunu anladım sürücü lazımsa kabul ediyorlar kotalar doluysa "1 yıl" falan diyorlar. Amazon Flex'e de başvurdum mesela onlar dolu sıra bekliyoruz.

    Simit konusunda da ben zaten Türkiye'de de Un ve Maya markamla ekşi maya ürünler çalışıyordum. Burada da Dough'n Roll diye bir marka oluşturdum. Logosu, etiketleri vs. Sipariş üzerine simit, açma, ekmek falan yapıyorum. Ben başladıktan sonra 3 ayrı kişiden ortaklık teklifi aldım ama ilerleyemedik görüşmelerde şu anda dükkan açmaya çok hazır değilim gibi geliyor kendi adıma @yilmaz zira ben bu işin ustası değilim kurslarına falan gittim yapıyorum yiyenler memnun ama dükkana hazır mıyım onu bilmiyorum. Sadece Türklere hitap etmeyen bir iş yaparsanız para kazanırsınız ama onu biliyorum ancak yatırım maliyetleri yüksek olacaktır kiralar falan yüksek en azından burada.

    Sonra Lyft yapmaya başladım. Geçen hafta 4 gün çıktım toplam 4-5 saat her gün 400 USD civarında bir para yaptım. Şunu anladım iş edinir günde 8-10 saat çıkarsan her ay herhangi bir işyerinden alacağın paradan çok kazanma şansın var. Benim Lyft yaparken asıl amacım başka. Ben ülke stajımı bu şekilde tamamlıyorum. Yolları, kenti öğreniyor, insanlarla sohbet ediyorum (Zaten çok güzel notlar vermişler bana sohbetimle alakalı) bütün bunların üzerine de para kazanıyorum bu ay sadece bu tempoda çalışarak evin bütün masrafını çıkarabileceğim galiba.

    Galiba hepsi bu kadar şimdilik. Sorularınız olursa cevap vermeye çalışırım.

    Sevgiler, selamlar

    Merhabalar... Öncelikle paylaşımlarınız için teşekkürler. Uber/lyft ile ilgili eşimle birçok video izlemiştik. Anladığımız kadarıyla Uber için bir yıllık ehliyet şart. Lyft için ise böyle bi şart yok. Ama lyft için son olarak en az 2017 model araba şartı koydular diye biliyorum. Bu şartı da 2019 da koydular diye biliyorum. Bu bilgiyi orlando da yaşayan ve lyft yapan bi youtuber söylemişti. Sisteme önceden kayıt olanlar için bu şart geçerli değil, ama bundan sonra bu işi yapacaklar için en az 2017 model araç şartı geçerli diye anladık. Böyle bi şart var mı? Bu şart her eyalet için aynı mı? Sizin aracınız 2017 model veya üzeri bir model mi? Yoksa son anda bu uygulama yürürlüğe girmeden sisteme kayıt mı oldunuz? Bu arada Mustafa Bey youtube dan da takip ediyoruz sizi. Orada da videolarınızı bekliyoruz. Teşekkürler...

  • ⭐⭐

    @mhepekiz, içinde söyledi: Amerika'da Green Cardla Yaşayanların Tecrübeleri

    Bu arada "Arkadaş" kategorisindeki birçok insanı hayatımızdan çıkardık boşa kalabalıkmış, ülkeden ayrılınca selam bile vermez verilen selamı da almaz oldular 🙂 Çok da umurumuzda değil açıkçası.

    Öyle bir etkisi olabiliyor Türkiye'den Amerika'ya göç etmenin... Veya ne kadar uzakta da olsanız saat farkı, gece-sabah dinlemeden hala sadece işi düşünce ulaşan, başka zamanlar akıllarına gelmediğiniz "arkadaş"lara rastlanabiliyor. Belki de en iyisi telefon rehberine bir "reset" atmak, biraz hafifletmektir. 😉

    Bir yandan da ekmek, simit işlerimiz yürüyor onunla alakalı da planlarımız var ama hepsi bir anda olmuyor tabi.

    Her şey zamanla... Bahtınız açık olsun.

  • ⭐⭐

    @isahin, içinde söyledi: Amerika'da Green Cardla Yaşayanların Tecrübeleri

    Merhabalar... Öncelikle paylaşımlarınız için teşekkürler. Uber/lyft ile ilgili eşimle birçok video izlemiştik. Anladığımız kadarıyla Uber için bir yıllık ehliyet şart. Lyft için ise böyle bi şart yok. Ama lyft için son olarak en az 2017 model araba şartı koydular diye biliyorum. Bu şartı da 2019 da koydular diye biliyorum. Bu bilgiyi orlando da yaşayan ve lyft yapan bi youtuber söylemişti. Sisteme önceden kayıt olanlar için bu şart geçerli değil, ama bundan sonra bu işi yapacaklar için en az 2017 model araç şartı geçerli diye anladık. Böyle bi şart var mı? Bu şart her eyalet için aynı mı? Sizin aracınız 2017 model veya üzeri bir model mi? Yoksa son anda bu uygulama yürürlüğe girmeden sisteme kayıt mı oldunuz? Bu arada Mustafa Bey youtube dan da takip ediyoruz sizi. Orada da videolarınızı bekliyoruz. Teşekkürler...

    Austin için 2010 veya üstü model araç gerekiyor. Her şehir için aranan gereklilikler farklı olabilir, şuradan kendiniz bakabilirsiniz:
    https://www.lyft.com/driver-application-requirements

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @saulgoodman new jersey 2004 türkler parasız fazla yüksek model araba alamazlar diye bu kadar aşağıya çekmişler ne kadar anlayışlı lyft new jersey için dimi ☺


  • @isahin Lyft'in sitesine girerek bakabilirsiniz araç gerekliliklerine. Farklı şehir ve eyaletler için farklı araç şartları var..

    Edit: zaten Sayın @saulgoodman yazmış, çifte tarife oldu, kusuruma bakmayın..


  • @saulgoodman Bilgilendirme için teşekkürler. Gerçekten çok faydalı oldu.

  • ⭐⭐

    Merhaba Arkadaşlar USA ya giriş - çıkış yapacaklar için önerileriniz varmı? Tesekkür ederim


  • @HockeyUmpire2 merhaba 🙂 ilk aklıma gelen tavsiye, ABD'de kullanacağınız kredi kartınızın limitinin yüksek olması. Benim limiti dolmuştu, yanımda nakit olmasına rağmen Uber gibi appler çoğunlukla sadece kredi kartı kabul ettiği için kısa süreli de olsa zorluk yaşamıştım.

    daha farklı ve fazla tecrübe için şuraya bakmanızı tavsiye ederim: https://yesilkartforum.com/forum/topic/183/gocmen-vize-ile-abd-ye-ilk-giris?page=1

    hayırlı olsun 🙂

  • ⭐⭐

    @mulus tesekkür ederim ☺️ onlar olmazsa olmaz ☺


  • @Cannavaro1903 yaptığınız iş tam olarak nedir, hangi sınıf nasıl bir araçla ne taşıyorsunuz, bol kazançlar


  • @HockeyUmpire2 2 gün sonra giriş yapıyorsunuz sanırım hakkınızda hayirlisi olsun deneyimlerinizi bekliyoruz

  • ⭐⭐

    @dmrtkn evet ☺️ çok tesekkür ederim iyi dilekleriniz için. En yakın zaman da sizinde hayalleriniz gercekleşmesi dileğiyle..


  • +90 kanalını her zaman beğenmişimdir. Kaliteli, orijinal ve çoğu zaman da tarafsız içerikler üretirler. Son videolarında da Green Card sayesinde ABD'ye gitmiş, başına talih kuşu konmuş bir talihlinin ABD serüvenini kameraya almışlar:

    Sorum özellikle ABD'de yaşayanlara. Sizler ne düşünüyorsunuz bu talihlinin anlattıkları konusunda? Haklı olduğu noktalar nereler? Hatalı olduğu noktalar var mı, varsa nedir? Kendisi, ABD ve ABD'deki yaşam hakkında çok karamsar bir tablo çizmiş. Kendisinin abarttığını/yanıldığını düşündüğüm birkaç nokta var, daha sonra sizlerle yorum olarak paylaşacağım.


  • Bence cilekes bir bakis acisi!


  • @MySea, içinde söyledi: Bir Green Card Talihlisinin ABD deneyimi

    Bence cilekes bir bakis acisi!

    Daha detaylı ifade etmeniz gerekse ne derdiniz? Hangi konularda çilekeş bir bakış açısı yaratmış, nerelerde hatalı, hangi konudaki perspektifi eksik/karamsar?


  • Hakli oldugu konular ilk geldiginizdeki uyum sorunlari, yeni bir hayata sifirdan baslama ve saglik masraflari. Diger anlattiklari sizin elinizde, yani size bagli seyler. Amerika'da yasamayi bir cile bir iskence gibi gorurseniz, ne yaparsaniz yapin zaten mutlu olamazsiniz. O zaman zaten herseye olumsuz tarafindan bakmak istersiniz.

    Ben birkac degisik ulkede belli sureler yasam tecrubesi edinmis (turistik degil) birisi olarak rahatca soyleyebilirim ki ABD, yasamak icin sectiginiz eyaletle de alakali olarak, yasamasi en kolay ve en az stresli ulkelerden birisi. O yuzden, dunyanin bircok ulkesindeki insanlar gelecek kaygisi yasarken, Amerikalilarin cogunda oyle bir kaygi ya yok yada oldukca az. Ve yine o yuzden, tum dunyadan her yil en cok gocmenler tarafindan talep edilen ve en cok ziyaret edilen ulke ABD.


  • @MySea Benim sorunum kendisinin öznel ve göreceli deneyimlerinin, genelgeçer ABD kaidesiymiş gibi aktarmasında. Bu çok sık yapılan bir hata. 330 milyonluk nüfusu, 10 milyon km2 toprağı olan, 50 devletten oluşan bir devletler topluluğundan bahsediyoruz. Hangi Amerika arkadaş? Amerika denmesindense spesifik olarak eyaletin ve şehrin belirtilmesi ve deneyimlerin, gözlemlerin bu eyaletle/şehirle sınırlı olduğunun belirtilmesi taraftarıyım. Ayrıca her şey beklentilerde ve yaşam standartlarında bitiyor. Kendisi sanki herkes ABD’ye ilk gidişinde SF, NY veya Washington D.C.’ye taşınıp 1+1 eve $2000 ödemek zorundaymış gibi yansıtmış. Kendisinin yaptığı en basit tabirle dezenformasyon ve propagandadır. İster isteyerek yapmış olsun ister istemeyerek. Dolayısıyla bu videoyu izleyen insanlarda ABD boktan, TR’de nasıl bir cennette yaşıyormuşuz da haberimiz yokmuş gibi bir algı oluşuyor. Framing effect’de son nokta. Ama bu dediklerimden tam tersini yapılmasını desteklediğim gibi bir mana çıkarılmasın. Yani ABD’nin sadece iyi yönlerini gösteren, aşırı optimist, polyannacı bir tablo çizilmesine de karşıyım. Gerçekçi ve objektif olunmalı, sonuçta işin ucunda insanların hayatları, gelecekleri var. Hayal satarak ya da hayattan soğutarak onlara iyilik yapmış olunmuyor.


  • Videoda bunları diyen, eşine neler demiyordur? Adama üzüldüm..


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

99
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum