Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

• @Manushaqe, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

@swadze ann arbour guzel, kucuk, sirin bir yer. Universite sehri. Genelde akademisyenler ve ogrenciler oturuyor. Ama siz otomotiv endjstrisinde calisacaksaniz ann arbor biraz sanayi bolgelerinden uzak kaliyor ve gidis gelis zor olur.

Plantlara uzak kalıyor evet ama güvenli ve sakinliği övdüler. Eşiniz hangi HVAC kursuna kayıt oldu acaba?

• @swadze evet sakin ve iyi bir yer. Ama plant lare yakin sakin ve guzel baaka yerler de var. Cocugunuz varsa okul puanlarina da bakmanizi tavsiye ederim. Esim macomb college deki HVAC sertifika programina kaydolacak. Sizin otomotiv sektorunde tecrubeniz varsa ve ingilizceniz de varsa kolayca is bulursunuz diye dusunuyorum.

• Selam, doğru yere mi yazıyorum emin değilim, ama şöyle bir sorum var. Ben Green Card ve SSN gönderimi için Boston'da yaşayan bir arkadaşımın adresini verdim ama Seattle'a gidip orada kalmak istiyorum. Bu durumda herhangi bir sorun yaşarsam Boston ile herhangi bir işim var mıdır? Örneğin SSN ile ilgili bir problem durumunda Seattle SSA ofisiyle işimi halledebilir miyim? Şimdiden teşekkürler

• Merhablar , Abd ye giriş yaptım SSN ve Greencard gelme kargolanma statumu nasıl öğrenebilirim bilginiz var mı ?

• ⭐⭐⭐⭐

@mhmtkz

Seattle veya Miami veya Chicago fark etmez, istediğiniz şehir/eyaletten giriş yapabilir ve yaşamınızı kurabilirsiniz. Herhangi bir sorun yaşarsanız Boston ile herhangi bir işiniz yok, SSN ile ilgili bir problem durumunda Seattle SSA ofisiyle görüşerek çözüm bulabilirsiniz zira sistem merkezi.

• @ATS16 Teşekkürler

• ⭐⭐⭐⭐

Bu ileti silindi!

• @mrkc Hocam, pasaporttan sonra kenara alip bekletip parayi sayiyorlar. Sonra paranin kaynagini soruyorlar. Ben arabami sattim onun parasi demistim, mantikli demislerdi ve baska bir soru sormamislardi bankaya yatirdin mi vs diye. Yalniz bir saat surdu bizim isimiz. Bol sans.

• Merhabalar ben kısa bir süre sonra amerikaya taşınacağım fakat çözmem gereken banka işleri var. Ben taşınırken yanıma tüm paramı almayacağım yarısını alacağım çünkü nakit olarak her yere götürmek sıkıntı ve çalınma riski vs var. Geride kalan parayı türkiyede bırakacağım fakat ailemin o parayı bana atmasıve benim o parayı çekebilmem gerek ve bunu nasıl halledeceğim çok detaylı şekilde anlatabilir misiniz çünkü hiçbir fikrim yok

• @FROG-FROG Türkiye-ABD arası para transferi bölümünü okuyun tüm sorularınızın cevapları var.

• ⭐⭐⭐⭐

@FROG-FROG

https://yesilkartforum.com/forum/post/469536

Türkiye’den ayrılmadan önce ailenizden kim transferi yapacaksa USD cinsinden parayı o kişinin adına açılacak Enpara hesabına yatırın. Sizde ABD’ye göç edince açacağınız hesaba swift transferi en az komisyon ile yapılabilir, aynı işlem günü içerisinde hesabınıza geçer ödeme farklı bir durum/aksilik yaşanmaz ise. En fazla bir seferde TL 999.999’ye denk gelecek şekilde swift yapabilirsiniz, yaklaşık $23.000’a tekabül ediyor.

Aile üyeniz Enpara hesabını Enpara aplikasyonunu indirdikten sonra Enpara temsilcisi ile canlı görüşme yaparak açabiliyor. Birikimizini elden aile üyenizin adına QNB Finansbank şube veznelerini kullanarak yatıracaksınız.

• Bir arkadasimin evinde kaliyorum proof of adress nasil bulabilirim driver licance icin

• ⭐⭐⭐⭐

@ollqher imzanızı güncelleyebilir misiniz?

• @ollqher, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

Bir arkadasimin evinde kaliyorum proof of adress nasil bulabilirim driver licance icin

Merhaba, arkadasinizdan bir utility aboneligine adinizi eklemenizi rica edin ve lutfen imzanizi guncelleyin.

• ⭐⭐

Herkese selamlar,

Amerika’ya geleli yaklaşık 1 yıl oldu. Bu süreçte yaşadıklarımı ve edindiğim deneyimleri kısaca sizlerle paylaşmak istedim.

Daha önce yazdığım deneyime aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

ABD’ye gelir gelmez yapmanız gereken ilk işlemlerden biri telefon hattı almak olacaktır.Eğer telefonunuz Çin menşeli bir marka ise, maalesef burada çalışmayabildiği için yeni bir telefon almanız gerekebilir.
    Henüz kredi skorum ve kredi geçmişim olmadığı için faturalı hat alamamıştım. Bu nedenle Best Buy’dan Mint Mobile SIM kart aldım.
    Aktivasyon işlemi oldukça kolaydı. Ödemeyi yaptıktan sonra eSIM kodu e-posta adresinize geliyor ve ardından telefonunuza tanımlayabiliyorsunuz.

Telefon ve SIM kart işlemini hallettikten sonra yapmanız gereken bir diğer önemli işlem banka hesabı açmak.Banka hesabı açarken genellikle sizden adres kanıtı isteniyor. İlk etapta iki farklı Chase şubesine gittim ancak bir türlü hesap açtıramadım.Daha sonra şansımı Bank of America (Bofa) ile denemek istedim. Yaklaşık 3 farklı Bofa şubesini gezdikten sonra, herhangi bir adres kanıtı sunmadan hesabımı açabildim.

Yaklaşık iki ay sonra Chase’ten online olarak hesap başvurusu yaptım. Başvurum kabul edildi ancak yaklaşık 2 gün sonra hesabıma geçici bir bloke konuldu. Durumu müşteri hizmetlerini arayarak sordum. Debit kartım geldikten sonra şubeye giderek eksik evrakları tamamladım ve hesabımı tekrar aktif hale getirdim.Sonrasında yine online olarak Capital One ve Wells Fargo’dan da hesap açtım, ancak bu iki bankayı aktif olarak kullanmıyorum. Şu an aktif olarak Bank of America ve Chase kullanıyorum ve her iki bankadan da birer adet kredi kartım mevcut.

Gelelim bir diğer önemli konuya: araba ve ehliyet.

Henüz ABD’yi gezme fırsatım olmadığı için burada yazacaklarım Atlanta özelinde geçerli olacaktır. Atlanta içinde toplu taşıma oldukça sınırlı, bu nedenle mümkün olan en kısa sürede araç temin etmeniz gerekiyor.Eğer araçtan anlıyorsanız, Facebook Marketplace bu konuda biçilmiş kaftan; her bütçeye uygun araçlar bulmak mümkün. Araçtan çok anlamıyorsanız da hiç sorun değil; CarMax, Carfax ya da herhangi bir markanın yetkili bayisine (dealer) giderek ikinci el veya sıfır araç satın alabilirsiniz.Aracı üzerinize almadan önce sigorta yaptırmanız gerekiyor. Maalesef ilk dönemlerde sigorta ücretleri biraz yüksek çıkıyor, ancak zaman geçtikçe ve geçmiş oluştukça fiyatlar düşüyor.

Ben ehliyetimi biraz geç aldım. Türkiye’de ehliyetim vardı ancak araç kullanmaya çok ihtiyacım olmadığı için pratik anlamda tecrübem azdı, bu yüzden ehliyet işini biraz erteledim.Önce yazılı sınava, ardından direksiyon sınavına girdim. Daha önceki deneyimlerimde de aktardığım gibi, çok zorlanmadan sınavı geçtim.
    Direksiyon sınavına giderken yanınızda ehliyet sahibi birinin bulunması gerekiyor. Eğer İngilizceniz yeterli değilse, yanınızdaki kişi tercümanlık yapabiliyor; aksi takdirde sınav sırasında herhangi bir şekilde konuşmak yasak.

Diğer bir konu ise ev kiralama.

Bekar olduğum için genelde oda kiralama seçeneklerine baktım. Yaklaşık 2 hafta boyunca arkadaşımın yanında kaldıktan sonra, Facebook Marketplace üzerinden bir oda buldum. Odaya bakmaya arkadaşım ile birlikte gittik, şartları konuştuktan sonra odayı tuttum.

Yaklaşık 2 ay kadar burada kaldım, ancak kaldığım kişi farklı bir eyalete taşınacağını söylediği için tekrar oda arayışına girmem gerekti. Bu süreçte, kaldığım eve yakın bir bölgede Airbnb üzerinden bir oda buldum ve uzun dönemli olarak kiraladım.
    Şu anda hâlâ aynı yerde kalmaya devam ediyorum. Odayı tutarken $600 depozito verdim.

Gelelim iş arama sürecine.

ABD’de popüler olan tüm iş arama platformlarına kayıt olup CV’mi yükledim ve ardından alanımla ilgili gördüğüm tüm ilanlara başvurmaya başladım. Yaklaşık 2 ay boyunca, neredeyse her gün 20–30 başvuru yaptım.Ancak ABD’de yerel iş tecrübem olmadığı için, başvuruların büyük bir kısmına ya olumsuz dönüş aldım ya da hiç geri dönüş olmadı. Bu süreç biraz moral bozucu olabiliyor ama sabırlı olmak gerekiyor. Şu anda çalıştığım yerle ilk olarak online bir görüşme için gün belirledik. Görüşme olumlu geçince beni ofislerine davet ettiler. Burada hem ikinci bir görüşme yaptık hem de ofisi gezme fırsatım oldu.Ardından son bir görüşme daha yapıldı ve sonrasında teklif aldım, ben de kabul ettim. Şu an aynı yerde çalışmaya devam ediyorum.

İş hayatı ile ilgili genel izlenimlerime gelecek olursam:

Burada en dikkatimi çeken şey, ego neredeyse hiç yok ve insanların çok yardımsever olması. Kimse sesini yükseltmiyor, kimse kimseye üstten konuşmuyor.
    Çalışma saatleri genelde net ve belli. Mesai saatleri dışında yazılan mesajlara anında cevap verme gibi bir beklenti yok.

Gelelim bir diğer önemli konuya: İngilizce.

ABD’ye gelirken hâlihazırda bir miktar İngilizcem vardı. İlk başlarda İngilizcemi geliştirmek için kursa gitmeyi düşünmüştüm, ancak işe başladıktan sonra bu plan şimdilik askıda kaldı. Mülakat sürecinde İngilizcemin çok iyi olmadığını açıkça belirtmiştim ve bu durum herhangi bir sorun oluşturmadı. Bu da benim için oldukça rahatlatıcı oldu. İngilizcemi geliştirmek için şu anda genelde işe giderken ve eve dönerken podcastler dinleyerek pratik yapmaya çalışıyorum. Bunun dışında şimdilik ekstra bir çaba veya planlı bir çalışma yapmıyorum, ancak günlük kullanımın zamanla dili geliştirdiğini net şekilde hissediyorum.

Gelelim en önemli noktalardan birine: yalnızlık.

Türkiye’deyken de yalnız yaşıyordum ve buraya gelirken bunun benim için bir sorun olmayacağını düşünüyordum. Ancak maalesef durum hiç de öyle olmadı. İlk başlarda yaşanan koşturma, yerleşme süreci ve resmi işler arasında bunu çok fark edememişim. Zamanla her şey rayına oturup hayat biraz daha monotonlaşınca, insan yalnızlığı daha net fark ediyor.Buradaki sosyal hayat, maalesef Türkiye’deki gibi değil. Türkiye’de saatlerce oturup havadan sudan konuşmak çok normalken, burada zaman = para olduğu için uzun süreli, plansız sosyal aktiviteler pek olmuyor. Eğer biraz da benim gibi asosyal bir yapınız varsa, bu durum sizin için daha da zorlayıcı olabiliyor. Bu yüzden mutlaka kendinizi oyalayacak şeyler bulmanızı tavsiye ederim. Aksi halde günler gerçekten geçmek bilmiyor.

Masraflar (Aylık Ortalama)

Mutfak / Yemek – İçmek: ~$600
    Araç sigortası: İlk aylar ~$265, şu an ~$236
    Benzin: Aylık ~$100
    Oda kirası (her şey dahil): $1,100
    Telefon hattı: Aylık ~$40
    Abonelikler: Aylık ~$40

Küçük Tavsiyeler

Eğer benim gibi dondurma seviyorsanız, Costco’nun dondurmasını ve Haagen-Dazs dondurmalarını mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

Milkshake seviyorsanız, Chick-fil-A’deki sezonluk şeftalili milkshake’i deneyebilirsiniz; gerçekten başarılı.

Genel olarak ilk yıl kolay geçmedi ama öğretici oldu. Zamanla her şey yavaş yavaş oturuyor. Yeni gelecek ya da bu süreci yaşayan arkadaşlara tek tavsiyem: sabırlı olun ve kendinize zaman tanıyın. Sorusu olan olursa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

Selamlar,
    Onur

• @onuru basarili hikayeleri okumak emin olun herkese moral oluyor. Ilk zamanlarda sanki zorluklar hic gecmeyecekmis gibi geliyor, insan geldigine pisman bile oluyor ama basarabilenleri okuyunca bir moral geliyor. Bizim de 3. Ayimiz Amerikada, ben is bulabildim ama esim daha is bulamadi. Ingilizce seviyesi mental olarak ona cok engel oluyor. Ise girerse anlasamayacak ve yapamayacakmis gibi hissediyor. Bu yuzden size sormak istedim. Ingilizce seviyeniz neydi geldiginizde? Ne is yapiyorsunuz? Ve suanda ingilizce ile nasil hissediyorsunuz?

• ⭐⭐

@Manushaqe Selamlar, Anlaşılmayacakmış ya da yapamayacakmış gibi hissetmeniz aslında çok normal. Bu durum biraz da bizim mükemmeliyetçi yapımızdan kaynaklanıyor. İnanın burada kimse sizin cümleleri nasıl kurduğunuza takılmıyor; akademik bir seviyede konuşmanız ya da bir essay yazmanız gerekmiyorsa kimse mükemmel İngilizce beklemiyor.

Şu ana kadar İngilizce seviyemle ilgili herhangi bir sınava girmediğim için net bir şey söyleyemem ama araştırdıklarıma göre yaklaşık B2 seviyesinde olduğumu düşünüyorum. IT alanında çalışıyorum ve günlük iş hayatında iletişim kurarken büyük bir sorun yaşamıyorum. Genelde Afro-Amerikalıları anlamakta biraz zorlanıyorum, onun dışında ise gün geçtikçe İngilizcemin daha da iyiye gittiğini net bir şekilde fark edebiliyorum.

Mükemmel konuşmak zorunda değilsiniz; önemli olan derdinizi anlatabilmek ve iletişim kurmaya çalışmak. Zamanla, günlük hayatın içinde fark etmeden geliştiğinizi görüyorsunuz.

• @onuru Çok doğru, African-American kardeşlerimizi bende anlamakta zorlanıyorum ama aksanları da hoşuma gidiyor 😁 İşyerinde en samimi arkadaşlarım onlar, hepsi çok yardımsever ve gerçekten çok mazlumlar.

İş konusunda evet haklısınız, IT sektöründe olduğunuz için mükemmel bir İngilizce’ye gerek duyulmuyor, dilden ziyade yapacağınız işin kalitesi ve projeleriniz öne çıkıyor. Lakin satış, pazarlama ve finans sektöründe native İngilizce aranıyor, ve olmazsa olmaz dilin yanında Amerika iş tecrübesi veya kendinizi nasıl pazarladığınız ön plana çıkıyor, kendi tecrübemden biliyorum.

• Bu başlıktan bahsedildi. Kullanıcı:   ATS16 ATS16 

• @ollqher senin adına bir tane mektup yollasın en kolayı veya bankadan gelen hesap dökümü( safece hesap dökümü başka olmuyor) gelince onu da kabul ediyor dmv

• Herkese merhaba,
    biz 14 Aralık’ta Houston üzerinden Amerika’ya giriş yaptık.Giriş yaparken hiç bir sorunla karşılaşmadık hatta çok tatlı bir aileyle tanışıp birbirimize yoldaş olduk. Havaalanından kiraladığımız aracı teslim almak için ücretsiz bir transfer aracıyla gittik, süreç oldukça basitti. Ancak burada önemli bir detay var: araç kiralama ödemesinin mutlaka aracı kiralayan kişinin kredi kartıyla yapılması gerekiyormuş. Biz bunu bilmediğimiz için sadece benim kartımı getirmiştik ve bu nedenle epey sorun yaşadık. Nakit kesinlikle kabul etmiyorlardı. Neyse ki banka kartını denedik ve ödeme o şekilde gerçekleşti. Bu yüzden sakın sadece nakitle gelmeyin, büyük bir tavsiye.

Houston’da 1 gün kaldıktan sonra, 15 Aralık’ta kiraladığımız araçla Austin’e geçtik. Evimizi önceden kiralamıştık fakat ödemesini yapmamıştık. Tahmin edebileceğiniz gibi yine nakit kabul etmediler ve uygulama üzerinden ödeme istediler. O sırada banka hesabımız olmadığı için ödeme yapamadık. Walmart üzerinden transfer önerdiler fakat orada da birçok sorun yaşadık. Neyse ki emlakçımız Ferda Hanım yardımımıza yetişti ve transferi onun aracılığıyla gerçekleştirebildik.

Sonrasında elektriğimizi açtırdık, banka hesabımızı açtık ve depozitolu kredi kartına başvurduk. Ancak kart kargoda kaybolmuş gibi görünüyor, hâlâ elimize ulaşmadı.

Hatlarımızı önce Verizon’dan aldık. Daha sonra hatlarımızın üzerine telefon almak istediğimiz için SSN’lerimiz geldikten sonra AT&T’ye geçtik. AT&T’nin bizim için en büyük avantajı, ev internetimizin de aynı firma olmasıydı. Bu sayede faturaya ek olarak iki adet telefonu depozitosuz alabildik.

SSN kartlarımız 7 gün içinde elimize ulaştı. 3. haftada oğlumun ve benim Green Card’larımız geldi, eşimin kartı ise yaklaşık 1 hafta sonra ulaştı.

Aracımızı 2. haftada Facebook Marketplace üzerinden satın aldık. Ancak aracın Texas kayıtlı olmadığını sonradan öğrendik. Bu durum bize yaklaşık 400 dolar ek masraf ve ciddi bir zaman kaybı yaşattı. Aracı Texas üzerine alıp plakamızı çıkarttık.

Eşim tüm delivery uygulamalarına kayıt oldu fakat şu an için sadece Lyft aktif hale geldi. Şimdilik geçimimizi Lyft ile sağlıyoruz, umarız kısa sürede diğer uygulamalar ve işler de aktif olur.

Umarım bizim yaşadıklarımız, yeni gelecek olanlar için faydalı olur.

Benzer Başlıklar

• 14
  • 28
  • 35
  • 16
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

145

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.2k

| | | |