Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

• @zge evet siz de benden dört gün sonra girmişsiniz ABD’ye. Yalnızlık konusu zamanla aşılıyor diyor herkes tam olarak nasıl olacak hiç bi fikrim yok ben her ne kadar samimi tam bir Türk gibi yaklaşıp arkadaşlık kurmaya çalışsam da karşı taraftan alamıyorum bunu.

• @salih-atilla teşekkürler abi tanışmak isterim kendisiyle 🙂

Two spider

• Haziran ayında ilk girişi yapıp, ssn ve kart konusunda gelişmesi olan var mı? Avukatın söylediğine göre son üç veya dört müvekkilde SSN başvuruları alınmamış, sıfırdan başvuru yapılması istenmiş. Kart ile alakalı ise bir gelişme de olmamış.

Yeni giriş yapanlar bu konuya bakacağı için buraya yazmak istedim.

• @okokok, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

Haziran ayında ilk girişi yapıp, ssn ve kart konusunda gelişmesi olan var mı? Avukatın söylediğine göre son üç veya dört müvekkilde SSN başvuruları alınmamış, sıfırdan başvuru yapılması istenmiş. Kart ile alakalı ise bir gelişme de olmamış.

Yeni giriş yapanlar bu konuya bakacağı için buraya yazmak istedim.

Girisinizin uzerinde 21 gun gectiyse SSA ofise gidip basvurunuzu yenilemenizde fayda var. GC icin ayni bekleme suresi 90 gun.

• DV2024 ile gelen arkadaslar hangi islere girdiniz neler yapiyorsunuz. Yazsaniz da faydalansak bana sanki herkes doordash, uber eats yapiyormus gibi geliyor 🙂

• Pensilvaya bir haftalık tecrübemiz;
    Olmazsa olmazlar 1- İyi bir mahllede ve okul bölgesi için kefil olmadan ev kiralamak biraz zor
    2- SSN number
    3- ID kart veya ehliyet (banka hesabı ve telefon hattı açılırken dahi zorluk oluyor)
    4- Banka hesabı
    5- araba

İlk yapılanlar; raymand ve ıkedan mobilya aldık. Arabayı ehliyet olmadıgondan newjersey den aldık. Ama ehliyet şart 30 gün içinde almak gerekecek. Bofa ssn number olmadan hesap açtı. Alış veriş için walmart ve costco ideal. Çay gibi türk ürünlerini ise Yunan, türk veya Arap marketlerinde buluyoruz. Helal kesim tavuk ve et costco da mevcut, walmart da ise sadece tavuk var. Arap marketleri çok pis et tavuk alınmaz 🙂

• @akara helal kesim olayına bakarsanız eğer sadece kendi mutfağınızda et yiyebilirsiniz. Restaurantlarda aynı ızgarada domuz vs hepsi pişiyor. O ızgarada hiç temizlenmiyor. Ayrı bir ızgarada yok.

• @minnesota orası öyle elimizden geldiğince dikkat ediyoruz. Domuz pişirilen restoranda yemek yemeye dikkat ediyoruz. Artık nasip biz yapabildiğimizi yapalım takdiri başka makamlara bırakıyoruz 😃

• ⭐⭐⭐⭐

@misha90, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

DV2024 ile gelen arkadaslar hangi islere girdiniz neler yapiyorsunuz. Yazsaniz da faydalansak bana sanki herkes doordash, uber eats yapiyormus gibi geliyor 🙂

Yeni gelenler için en iyi yapılacak işler Amazon, Walmart, Target gibi büyük ve zincir yerlerde çalışmak. Eğer dil varsa Starbucks, Panera gibi yerler de olur ama marketler daha uygun bence. Özellikle Walmart ve Amazon’da işe başlama süreleri çok kısa. Amazon eskiden daha çok eleman ilanı açıyordu, ancak şu an Walmart daha iyi o konuda. Başvurup ertesi gün mülakata giden, hemen sonra da işe başlayan biliyorum.

Bu tarz işler hem tecrübe istemiyor, hem sürekli eleman açıkları var, hem kalabalık yerler. Elbet kafanıza uyan bir arkadaş hatta arkadaş grubu bulursunuz kendinize. Ayrıca daha konuşma ağırlıklı bir bölüm seçip İngilizce pratik de yapabilirsiniz ya da dil bilmeden, konuşma az olan bir bölümde çalışabilirsiniz.

Delivery işleri ise tamamen ek iş olarak yapılmalı, ana gelir kaynağı olarak görülmemeli. Bazen iş çıkışı, bazen izinli günlerde yapılabilir. Ya da yeni gelip kredi ile araba aldıysanız, arabanın kredisini bu tarz işlerden çıkartmak gibi hedefleriniz olabilir.

Büyük yerlerde W2 ile çalıştığınız zaman ilerleyen zamanlarda ev tutmanız, kredi kartı almanız, kredi çekmeniz kolaylaşacaktır. Delivery işleri, bankalar ve ev sahipleri tarafından çok ciddiye alınan şeyler değiller. W2 işte $2000 kazanan birini, delivery ile $5000 kazanan birine tercih ediyorlar. Çünkü delivery garanti değil, bugün var yarın yok.

Kötüye de hazırlıklı olmak lazım. Elinizi ayağınızı burksanız deliverye ara vermek zorundasınız ama daha birkaç gün önce Chipotlede yemekleri bowla dolduran birinin tek kolunu sarıp öyle çalıştığını gördüm. Neden çalışıyorsun böyle, çalışmak zor olmuyor mu tek elle dedim. Herkes çok anlayışlı, pek sorun yaşamıyorum dedi. Bana tuhaf geldi aslında biraz, kasaya bile vermemişler çocuğu, bileği burkulmadan önce ne iş yapıyorsa aynı şekilde onu yapıyordu.

• Merhabalar arkadaşlar. 2 temmuz günü 3 haftalığına türkiyeye tatile gittim ve 23 temmuzda döndüm. Sınır polisi ne kadar süre amerika dışında olduğumu ve hangi şehirde yaşadığımı sordu. Hiçbir zorluk yaşamadım. 30 saniyede sınırdan geçtim.

• @EzgiLera Walmart, Target tarzı zincirlerin işe alım süreçleri de eyalet eyalet değişiyor sanırım. Ben her ikisine de başvurdum, bütün zincirlere, grocerylere başvurdum, hiçbirisinden dönüş olmadı. Sadece Office Depot döndü, onlar da $10/hr teklif ettiler, hatta sonra da reddettiler, sadece bir kişi alacaklarmış ve ben iş için fazla overqualified’mışım, 5-6 ay öncesinden bahsediyorum. Texas’ta ben duymadım, başvurup, ertesi gün yaka kartını takıp Walmart’ta veya Target’ta işe başlayan, kaldı ki background checkleri bile birkaç hafta sürebiliyormuş, bana öyle demişlerdi.

Delivery işlerinde de gelirler çok düştü (veya zaten düşüktü bilemiyorum), haftanın 2-3 günü iş çıkışı ya da hafta sonunun bir günü yapılan delivery işleri ancak Burger Joint’te bir akşam ailecek yenecek hamburger parasını çıkartır, bir araba taksidini ödemeye kesinlikle yetmez ($400 ve üzeri bir ödemeden bahsediyorum). Ev sahipleri ile ilgili yorumunuza katılıyorum, w2 iş bulmadan veya kendi işinizi kurmadan ne zaman geçer, ne de geçinilir.

• ⭐⭐⭐⭐

@erenotti, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

@EzgiLera Walmart, Target tarzı zincirlerin işe alım süreçleri de eyalet eyalet değişiyor sanırım. Ben her ikisine de başvurdum, bütün zincirlere, grocerylere başvurdum, hiçbirisinden dönüş olmadı. Sadece Office Depot döndü, onlar da $10/hr teklif ettiler, hatta sonra da reddettiler, sadece bir kişi alacaklarmış ve ben iş için fazla overqualified’mışım, 5-6 ay öncesinden bahsediyorum. Texas’ta ben duymadım, başvurup, ertesi gün yaka kartını takıp Walmart’ta veya Target’ta işe başlayan, kaldı ki background checkleri bile birkaç hafta sürebiliyormuş, bana öyle demişlerdi.

Delivery işlerinde de gelirler çok düştü (veya zaten düşüktü bilemiyorum), haftanın 2-3 günü iş çıkışı ya da hafta sonunun bir günü yapılan delivery işleri ancak Burger Joint’te bir akşam ailecek yenecek hamburger parasını çıkartır, bir araba taksidini ödemeye kesinlikle yetmez ($400 ve üzeri bir ödemeden bahsediyorum). Ev sahipleri ile ilgili yorumunuza katılıyorum, w2 iş bulmadan veya kendi işinizi kurmadan ne zaman geçer, ne de geçinilir.

Evet muhtemelen her şey gibi o da eyalet eyalet değişiyordur. Hatta şube bazlı bile değişiyor diyebilirim. Benim Walmart’a başlayan tanıdığım önce eve yakın Walmarta başvurdu, 5 gün falan bekledi. Onları daha fazla beklemek istemediği için biraz daha uzaktakine başvurdu. Muhtemelen onların daha çok ihtiyacı vardı ve aynı gün sms ile dönüş yaptılar yarın görüşmeye gelebilir misin diye. Ertesi gün görüşmeye gitti ve hemen iş teklifini gönderdiler onayladı. Hafta başı işe başlayacak şekilde anlaştılar. Aslında onlar belgeleri imzalayınca hemen başlayabilirsin demişler. Perşembe günüydü. Cuma günü de eve yakın yer dönüş yaptı, hemen gel görüşelim dediler. Hatta onlarla da görüşmeye gitti. Diğer tarafla anlaşmayı imzaladığı için 6 ay sonra transfer isteği yapabiliriz ancak demişler. Cumartesi pazar tekrar sözleşme imzaladığı şubeye gitti, eğitimlerini tamamladı. Birkaç video falan izletmişler sanırım. Pazartesi günü de aktif olarak çalışmaya başladı orada. Ama eğitim süresi için de ücret almış.

Çok fazla elemanları ve eleman ihtiyaçları olduğu için tanıdığımın çalışma programını kabul etmişler. Salı perşembe İngilizce kursu vardı. O günler vardiya yazmayın dedi. 2 şube de bu talebi kabul etti. Ayrıca işe girerken İngilizcesini geliştirdikten sonra hemşirelik için denklik alıp hemşirelik yapmak istediğini söylemiş. Kendisi Türkiyede hemşirelik yapıyordu gelmeden önce. Aaa çok güzel diyerek destek olmuşlar ve bunu hiç sorun etmemişler. Hatta ilerleyen zamanlarda network oluşturabilsin diye iş arkadaşları çevresindeki sağlıkçılarla tanıştırmışlar onu hep.

Eve yakın olan şube saatlik $15 veriyordu, uzaktaki onun işe başladığı şube $14 veriyordu. Ama üçüncü ayından sonra %10 zam aldı. Performansa göre daha çok da veriyorlarmış hatta manager yapıyorlarmış ancak onun İngilizcesi iyi olmadığı için manager yapamadılar o yüzden bölümünü değiştirmeden %10 zam vermişler.

Delivery işleri evet, yıllar geçtikçe hep daha da çok düşüyor. Buna rağmen araç ücretleri, sigorta ücretleri, hatta yakıt ücretleri bile artıyor ve daha da az para bırakır hale geliyor delivery işleri. Benim gözlemlediğim kadarıyla 2 sebebi var bunun. En bariz sebep, uygulamalar bu işlerden kendi paylarını arttırmışlar çünkü delivery işleri bir anda yaygınlaşınca çok fazla driver buldular, birinin beğenmediği işi öbürü yapıyor. Diğer bir sebep ise pandemi dönemi olan kadar çok talep yok. Artık insanlar kendi arabalarıyla kendileri gidip yemeklerini alıyor, alışverişini yapıyorlar. Yıllar içerisinde arz arttıkça talep düştü, zararlı çıkan driverlar oldu. Seneler içerisinde çok fazla delivery yapıp bırakan insanla tanıştım. 10 yıldır delivery yapıp 3 yıl önce bırakan da vardı, 3 yıldır yapıp yeni bırakan da. Herkes eskisi gibi kazanamadığını söylüyordu.

Bir tane tanıdığım var, yıllardır yapıp da hala bırakmayan bir tek onu biliyorum. Onun da hedefi sadece günlük $60. Sanırım hala günlük o parayı kazanabildiği için bırakmıyor.

• Yaklaşık 1 ay süren Tampa tecrübemizin ardından 2 gündür Atlanta'dayız. Bu şehre neden "Black City" denildiğini şimdi daha iyi anlıyorum; ciddi anlamda siyahi nüfus yoğunluğu hissediliyor.

İlk akşam saat 9 civarında şehir merkezinde dolaşırken dikkatimi çeken şeylerden biri, sokaklarda çok az insan olması ve bazı bölgelerde evsizlerin varlığıydı. Trafikte ise iki gün içinde birkaç kez agresif şekilde sollama yapan sürücülerle karşılaştım. Hatta iki kez de hiç sağa sola bakmadan resmen önüme atlayanlar oldu. İnsanlar burada biraz daha aceleci ve sert araç kullanıyor gibi. Türkiye’de de elbette benzer durumlar var ama burada sanki araçlarına pek değer vermedikleri için, tabiri caizse, "bodoslama" dalıyorlar 🙂 Bu gözlemlerim 2 gündür neredeyse her saat trafikte olmamın da etkisiyle olabilir.

Marketler hafta sonu olması sebebiyle mi bilmiyorum ama oldukça kalabalıktı. Tampa’da genel olarak daha sakin ve dingin bir yaşam tarzı görünüyordu.

Şimdilik gözlemlerim bunlar. Umarım her şey planladığımız gibi gider ve burada güzel bir hayat kurarız 🙂

• ⭐⭐

@okokok umarım herşey istediğiniz gibi olur.

Tampadan atlantaya geçme sebebiniz nedir acaba şahsen ben olurda gc çıkarsa taşınmak isteyeceğim yerlerin başında tampa

• @T-C-Kubilay-Dikici Tampa gerçekten güzel bir şehir, ancak avantajları ve dezavantajları kişiye göre değişebilir. Biz EB-1A vizesiyle geldik ve sektördeki büyük firmaların merkezlerinin çoğu Atlanta'da yer aldığı için ilk etapta aslında Atlanta'yı düşünüyorduk. Yine de şansımızı Tampa’da denemek istedik. Ancak bazı sağlık sebeplerinden dolayı aktif bir iş arayışı süreci yürütemedik. Okulların da açılmasına az bir süre kaldığı için artık kalıcı yerleşime geçmemiz gerekiyordu. Bu nedenle Atlanta’ya gelerek düzenimizi burada kurma kararı aldık.

• ⭐⭐

@okokok anlamdım umarım burası sizin için daha iyi olur deneyimlerinizi okumaya devam edeceğim 🙂

• @T-C-Kubilay-Dikici, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

@okokok umarım herşey istediğiniz gibi olur.

Tampadan atlantaya geçme sebebiniz nedir acaba şahsen ben olurda gc çıkarsa taşınmak isteyeceğim yerlerin başında tampa

Hocam, biz de ailecek yaklasik 1 aydir Tampa'dayiz. Sorulariniz varsa cevaplamaya calisirim. Henuz alisma ve cevreyi tanima devresindeyiz.

• ⭐⭐

@okokok selamlar, bende 7 aydir atlantadayim. Sorulariniz olursa cevaplamaya calisirim.

• ⭐⭐

@MySea kafamda net bir soru yok sadece okuyabildiğim tüm deneyimleri okuyorum kendimi hazırlamak için tampa için şu olumsuzluğu çok duyuyorum kasırga olayını geçen sene milton kasırgası gelmişti orada yaşayan biriyle konuştuğum da alıştık kasırga uyarısı haftalar öncesinde bilgisi veriliyor evimizin camlarını kapılarını kapatıyoruz güvenli bölgelere gidiyoruz yada hastaneler okullara sığınıyoruz demişti

• ⭐⭐⭐⭐

@MySea sizin her konuda yazdıklarınızı uzun zamandır takip ediyorum, tecrübenizi ve bilginizi paylaşmanız çok kıymetli, bu vesileyle teşekkür ederim şahsen. Delaware’deydiniz galiba, özel değilse değişikliğin sebebini sorabilir miyim? Kuzey yetti biraz da güney mi ☺

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

142

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.2k

| | | |