Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam
2.3k 409 208.4k 451

• @fahriakc bizzat abd'de yaşamamakla birlikte bildiğim kadarı ile evet. çünkü orada devlet hastanesi yok, hep özel hastane mantığı ile düşünebiliriz. ve Türkiye'deki gibi özel sağlık sigortası ile nasıl uyguna gelirsa özel hastaneler, abdde de mantık aynı

• @fahriakc selamlar; Amerika’da sağlık sigortası mutlaka şart ama ilk aylarda aklınızda olsun mutlaka yanınzda soğuk algınlığına ve antibiyotik gerekli olacak durumlara göre ilaçları mutlaka hazırlıklı gelin.Sonrasında zaten medicaid devletin verdiği ve 100 💯 karşıladı sağlı sigortası birde , sizin gelir durumunuza göre bir kısmı siz bir kısmını devletin bir kısmın sizin karşıladığı bir sigorta sistemi var ama bunu bir sigorta danışmanı ile yapmanızı önerim . Madicaid di son gelir gelmez bŞvurun https://www.usa.gov/medicaid-chip-insurance , obama için ÖNEMLİ BİLGİ, genelde sağlık sigorta şirketleri sizi arayıp şöyle güzel böyle iyi sigortalara var acele edin kontenjan bitiyor gibi yalan dolan size sigorta kakalamaya çalışıyorlar sakın acele etmeyin.

• ⭐⭐⭐⭐⭐

@fahriakc

Yerleşeceğiniz eyalete göre minor (18 yaş altı) bireylerin sağlık güvencesi değişebiliyor, aşağıdaki linkten yerleseceginiz eyalete göre araştırmaniz faydanıza olacaktır. Illinois’de minor bireyler sağlık sisteminde eyalet güvencesi altında.

https://www.healthcare.gov/medicaid-chip/

• ⭐⭐

@ametin-k ilk gelinen zamanları kastetmemiştim zaten. Ben genel olarak yazdım.

• @charon Sıfır İngilizce ile Amerika’ya geldiğim günün ertesi günü telefon hattımı aldım, banka hesaplarımı açtım. 2. Gün arabamı aldım, evimi teslim aldım ve tüm eşyalarımı aldım.
    Birinci Ayımı doldurduktan sonra yine aynı seviyede İngilizce ile ehliyet sınavını geçtim. Direksiyon sınavımı geçtim, ehliyetimi aldım.
    SSN numaram adresime bir türlü ulaşmayınca ofise gidip sorunu çözdüm ve 1 hafta sonra SSN adresime geldi.
    Aslında daha 15374826 şey daha vardır İngilizce bilmeden yaptığım çünkü bilenler bilir ki 3 tane de bebeğim var.

SSN bile alamazsınız lafı hiç doğru değil. İnsanları yanlış yönlendirmeyin.

• @MomisCan Yalniz hallettiyseniz bravo. Ancak yaninizda Turkce-Ingilizce bilen biriyle beraber halletiyseniz mesajiniz dil bilmeden de her sey halledilebiliyor gibi bir mesaj veriyor olabilir. Dil bilmeden de beyaz yaka is bulup rahatca calisabiliyorum diyorsaniz eger Turklerle calistiginizi dusunebiliriz. Not: Profilinizden baktim. Zaten emlakcisindan, muhasebecisine 1000 den fazla Turk un yasadigi Alpharetta ya göç etmissiniz. Sifir Ingilizce ile rahatca yasayabilirsiniz. Berlin de de 1 kelime Almanca bilmeden 50 sene yasayan Almanci amcalarimiz var.

• @minnesota Evet, yanımda hiç kimse olmadan hallettim bunların hepsini. Eşimin aktif şöförlüğü olmadığı için kendisi annemle beraber otelde çocuklara baktı ve dışarıdaki tüm işleri tek başıma tamamladım.
    Bölgede çok fazla Türk olabilir belki ama ben hiç birini tanımıyorum. Hala da tanışamadık.
    Türk emlakçı buldum evet. Hatta arabayı alacağım bir Türk satıcı da buldum.
    Araştırdım, öğrendim, işlerimi hallettim.

Siz amcalardan örnek verdiğinize göre bizim sıfır İngilizce ile gelip, burada da Türklere karışıp öyle öyle sıfır İngilizceyle ömür geçireceğimizi düşündünüz sanırım ama durumumuz öyle de değil.
    Yasal göçmenlik statüsüne sahip olduğumuz için ben de eşim de burada iyi bir Teknik Kolejde ücretsiz sıfırdan İngilizce eğitim programına kabul edildik ve bu ay eğitime başladık.
    Tekrar ediyorum, bunların hiç birini bir tanıdık ile yapmadık.

Anlayacağınız, her şey sıfırdan, sırayla, zamanla ilerliyor.
    İnsanların hayalleri var, umutları var, çabaları var. Elbette çok zorlandığımız şeyler olacak. Hepsini bilerek geldik.
    Ama hala gelememiş insanlar var.
    Tutupta onlara “SSN alamazsınız, ehliyet alamazsınız” gibi söylemler yapılması doğru değil.

• ⭐⭐

@MomisCan tamam hocam ingilizceye ihtiyacınız yok demek ki ana dili türkçe olmayan bir ülkede.
    çok güzel bir entegrasyon örneği.
    Böyle devam.

• @charon Benim de size tavsiyem, kendi fikrinizin doğruluğunu savunmadan insanlara bilgi verin.

Siz Amerika’ya DV talihlisi olarak gelmemişsiniz. O psikolojiyi, burada okuduğumuz 1 kelimenin bile ne kadar hayati önem taşıdığını bilmiyorsunuz.
    DV talihlisi olmak için İngilizce şartı yok ve böyle bir fırsat yakalayan biri bu iletinizi görüp “Aa ben İngilizce bilmiyorum, ama orada uzun yıllardır yaşayan, ABD’ye 100’den fazla giriş çıkmış yapmış olan birisi ehliyet bile alamazsınız, ssn bile alamazsınız demiş.” Diye karamsarlığa düşebilir.
    Bu yüzden söylediklerinizin aksi olarak SSN de alınır, ehliyette alınır, İngilizce de öğrenilir diyorum.

• ⭐⭐

@MomisCan Ingilizce ogrenilmez demedim zaten.
    Dv lotteryde neden Ingilizce sarti konulmadigini daha once soyledik. Bunu tekrar tartismaya gerek yok.

Siz ingilizcesiz Herseyi halletmissiniz tebrik ederim. Almanyada 50 senedir yasayip almanca bilmeyen yada abdde 50 sene yasayip sadece ispanyolca konusan insanlardan teknik olarak bir fark yok.

Ingilizcenin onemi hayatidir. Sizin ingilizcesiz bunlari yapmis olmaniz Dil bilmeden abdde hayatinizi rahatca surdurebileceginiz anlamina gelmez.

Soylediklerimin sonuna kadar arkasindayim. Green card mi kazandiniz? Ingilizce ogrenmeye baslayin. Dil entegrasyonun en onemli kismidir. Dil ogrenince o kulturu de ogrenmis oluyorsunuz.

Boyle yaptim soyle yaptim demek ki dile gerek yok demekle bakin abdye kacak girdim, sahte ssn aldim,starbucksta(yada xyz sirketinde) calisiyorum,demek ki green carda,vizeye falan gerek yok,bos isler bunlar(Boyle yapan milyonlarca kisi var) teknik olarak ayni. Birilerinin yapmis olmasi dogru oldugu anlamina gelmez.

Size abddeki hayatinizda basarilar dilerim. Ingilizceyi de tez zamanda akici sekilde ogrenmenizi oneririm.

• @charon Merhaba,

"Ingilizcenin onemi hayatidir. Sizin ingilizcesiz bunlari yapmis olmaniz Dil bilmeden abdde hayatinizi rahatca surdurebileceginiz anlamina gelmez." demişsiniz.

Sn. @MomisCan İngilizcesiz yaptım dememiş. Geldiğimde düşük seviye olan İngilizcem ile birçok işimi hallettim demiş. Bkz(Birinci Ayımı doldurduktan sonra yine aynı seviyede İngilizce ile ehliyet sınavını geçtim. Direksiyon sınavımı geçtim, ehliyetimi aldım.")

Kendisinin anlatmaya çalıştığı İngilizceniz olmasa da geldiğinizde işler birşekilde hallediliyor mesajı herkes için çok anlamlı. Kimse Amerika'da İngilizceye ihtiyacınız yok demiyor. Bilhakis bir an önce Amerika'ya adapte olmak, burada kullanılan dili öğrenmek çok önemli.

Özet geçmek gerekirse hayalleriniz varsa hedefleriniz varsa gelin arkadaşlar. Kolay olmayacak ama bir şekilde olacak. SSN de alınacak, Ehliyet de alınacak, iş de bulunacak, dil de öğrenilecek. Herşey zamanla ve Sn. @gucarslan Bey'in dediği gibi sabırla. Karamsarlığa düşmenize gerek yok.

Saygılarımla.

• ⭐⭐

@akincetin hayirli olsun diyelim.

• @MomisCan Arabanızı bir ay ehliyetsiz mi sürdünüz

• Motivasyon kırıcı yorumlar devam ediyor ve bu ısrarı anlamakta zorlanıyorum. Forumdaki birçok kişi en belirsiz durumlarda bile çözüm yolları arıyor. 20 binli numaralara sahip olup dosya taşıma yoluna gidenler, lise diplomasını henüz almamış olanlar veya İngilizce bilmeyenler bile burada birbirine destek olarak yeni bir hayat kurmaya çalışıyor. Amerika’da ağaçlardan dolar toplanmadığını biliyoruz, zorlanacağız ancak burada önemli olan insanlara cesaret verip doğru yönlendirme yapmak. Sürekli olumsuzluk aşılamak yerine, tecrübelerinizle nasıl yardımcı olabileceğinizi düşünmek daha yapıcı olur. Kaç sayfadır ingilizce konusu devam ediyor, bu ısrarı anlamıyorum.

• Ben 53 yaşımdan sonra torunlarımın geleceği için GC rotary ye katıldım ve heyecanla mayıs ayını bekliyorum. A2/B1 arası ingilizcem var. Bu seviyeye son 1 yılda geldim hem de kendi imkanlarımla Türkiye'de. ABD'de dile maruz kalarak çok daha iyi seviyeye geleceğimi biliyorum.
    Asla dil konusunda umutsuz olmadım. Önemli olan amaçlarınızı bilmek ve ona göre hareket edip yaşamak.
    Güncel tartışmaya katılmak istemedim ama bir kaç cümle yazmak istiyorum;
    Yaşadığın ülkenin dilini elbette bilmek gerek ama bilmemek hayatın sonu değil. İnsanları yandın bittin kül oldun diyerek umutsuzluğa sokmak ta gereksiz. Sıfır dille cebinde 2-3 bin $ ile oraya gidip bir kaç yıl içinde kendine makul bir hayat kuran insanlar gördüm. 100 bin $ ve C1 ing ile gidip 2 sene sonra geri dönen de var. Her şey insanın içinde.

• ⭐⭐

İngilizceye yada ingilizce öğrenmeye karşı olacak aramızda beyni gelişmemiş insanlar olacağını düşünmüyorum. Bazı arkadaşlar ısrarla ingilizcesiz bir hiçsiniz, şunu yapamazsınız bunu yapamazsınız, öyle perişan olur böyle mahvolursunuz yazınca. İngilizcesi olmayan yada temel bilgisi olan arkadaşlarımız birebir deneyimlediği tecrübelerini paylaşıyor burada ancak onlar da ingilizce öğrenmeyeceğiz gerek yok yaşadığımız ülkenin diline karşı geleceğiz ve bu şekilde gayet güzel yaşıyoruz demiyor.
    Bakınız herkes gider gitmez yada vakti varsa öncesinden öğrenebildiğini öğrenmeye çalışıyor. Yani herkes ingilizcenin öneminin farkında kimse meraklanmasın.
    Bir Türk ( burada kendisinin Türk olduğunun farkında olması mühim ) zaten gittiği her yerde oraya adapte olur ve dilini öğrenir ve en az oranın vatandaşı kadar bilinçlenir.
    Şu kırıcı, motivasyon düşürücü, iğneleyici ve imalı dilden uzak duralım lütfen ben de turist olarak gittim bir çok bölgeyi gezdim bir çok Türk ile görüştüm hiç birisi mükemmel İngilizce ile geldim demedi hepsi başlangıç seviyesindeydim dedi bana ve şahit oldum ki çoğu gayet iyi ilerletmiş dillerini kısa sürelerde.
    Sayın @charon bilginize, deneyimlerinize tavsiyelerinize kimse bir şey demiyor bazen çok mühim bilgiler de veriyorsunuz teşekkürler sadece sizden ricam kullandığınız dile ve kelimelere dikkat edin.

• @yasavul Merhaba,

Çoğu eyalette Türk ehliyeti ile 6 ay boyunca araç kullanabilirsiniz.

Saygılarımla.

• Arkadaslar gider gitmez Amerikalilarla Amerikan tarihini tartismayacaksiniz, Ingilizce edebiyat kitabi yazmayacaksiniz. Ingilizce zamanla öğrenilir.

• ⭐⭐

@mesut1905 haklisiniz hocam hayirli olsun herkese :)

• @charon Israrla bana uzun uzun cümleler kurmaya devam ediyorsunuz.
    Ve maalesef ki okuduğunuzu da anlamıyorsunuz.
    İngilizce bilmemem size cahil cühela biri olduğumu düşündürdü heralde.
    İngilizce öğrenilmemesi gerektiğini nerede savundum da bana bunları yazıyorsunuz?
    “Ehliyet alamazsınız, direksiyon sınavını geçemezsiniz, SSN alamazsınız, Kaçak geçenden farkınız olmaz” diyerek yalan yanlış bilgi veriyorsunuz ve hala savunduğunuzu söylüyorsunuz. Ben bu yanlışı düzeltmeye çalışıyorum.
    Sıfır İngilizce ile buraya gelip ev, araba, ehliyet vs..gibi resmi işlerinizi halledebilirsiniz. Düzeninizi kurunca da benim yaptığım gibi devletin ücretsiz İngilizce eğitimlerine başlayabilirsiniz. Zamanla ingilizceyi öğrenebilirsiniz. Benim yaşadığım ve savunduğum şey bu.
    Siz bu durumları yaşamadan, deneyimlemeden kime ne akıl veriyorsunuz?
    Her şeye ayrı ayrı yanıt verip değerli vaktimi size harcamayacağım ama en azından şunu söyleyeyim siz de bilgi sahibi olun, direksiyon sınavında İngilizce bilmediğinizi söylediğinize yanınıza bir çalışan biniyor ve işaret dili ile neler yapmanız gerektiğini size gösteriyor.
    Dediğim gibi, bunları yaşayan bilir, siz bilemezsiniz.
    Bunu da kahramanlık yapmışım gibi anlatmaya çalışmıyorum. Yeni bir düzen kurma noktasında insanlar çaresizliğe düşmesin, umut olsun, işler bir şekilde halloluyor demeye çalışıyorum.
    Pasaportumdaki göçmen vizesini gören her resmi kurum ingilizce bilmediğim halde translate kullanarak bana her işimde yardımcı oldu. Kendimi, çocuklarımı bir düzene sokar sokmaz 2. Ay dil eğitimime de başladım zaten. Ve daha bir çok şey var da onları müsait bir zamanda zaten forum üyelerine fayda sağlaması açısından paylaşacağım.

Beni çok rahatsız eden, daha önce yazmış olduğum iletilerde de aynı üslubunuz vardı.
    Örneğin Georgia’ya gelmeden önce California’ya gitmeyi düşünmüştük ve bunu burada paylaştığımda hiç üzerinize vazife değilken oraya gidersem çocuklarımın cinsiyetlerini sorgulayacaklarını iddia edip gülmüştünüz.

3 bebekli 5 kişilik bir aile olarak bir sürü bavulla geldiğimizi paylaştığım başka bir iletide yine aynı üslubunuz vardı.
    Ne sandınız ben Türkiye’den buraya bavullara domates biber mi doldurup getirdim??
    Yol dil bilmediğim bir ülkede marketin yolunu öğrenene kadar bebeklerim için 1 büyük boy bavul dolusu bebek bezi ve formül mama taşıdım.
    Siz insanların neler yaşadığını bilmeden bu kadar cömertçe konuşamazsınız.
    Sizi daha fazla yanıtlamayacağım.

Not: Kimse ile bu tarz diyaloglara girmek istemezdim ama Amerika’ya seyahatimden kısa bir süre önce yine böyle fikirlere denk gelmiştim ve bu bende günlerce endişe, huzursuzluk, stres, kaygı yaratmıştı. Bu yüzden insanların bunları yaşamaması adına bunları yazıyorum.

Benzer Başlıklar

• 2 Oy
    7 İleti
    435 Bakış
    SharmS
    @bilge https://www.uscis.gov/citizenship/civic-integration/settling-in-the-us
  • ABD'de komşularla yaşanan sorunlar ve çözümleri

18
    4 Oy
    18 İleti
    4k Bakış
    D
    @WithNaz Merhaba, bu tur durumlarda chatgpt'ten yardim alabilirsiniz. Sizin mesajinizi Chatgpt'ye yazdigimda asagidaki gibi bir cevap verdi. Bir de gorusme esnasinda neler denilebilir onu sormustum. O cevabi da en altta ekledim. Siz biraz daha detay belirtip daha ozellestirilmis bir bilgi alabilirsiniz. Ornegin hangi eyalet/sehir bilgisi oldugu eklenirse belki o kisimla ilgili yasal bilgileri dahil edebilir. Ornegin 3 yildir oturdugunuzu ve ilk 2 yil hic gurultu ile ilgili sikayet almadiginizi belirtmissiniz, bunu ustune basa basa soylemenizde fayda olabilir. Bir de eger baska bir daireye gecme durumu soz konusu olursa tasinma masraflari, depozito, ve yeni dairenin kira sartlari konusunu mutlaka konusun. Belki de siz 3 yildir oturdugunuz icin, diger komsunun tasinmasi daha dogru olur. Bunu da nasil konusulmasi gerektigini yine chatgpt ile sorulabilir. Pek caninizi sikmayin. Evlerin bu sekilde ahsap olmasindan dolayi ses problemi cok yasandigini tahmin ediyorum. Leasing ofisi, bu tur bir durumla ilk defa karsilasmiyordur. Bu arada komsunuzun kira yenileme donemi geldi ise sirf pazarlik amaciyla ust katimizdakiler cok gurultulu vs diye sizlanip kira artisini engellemek icin bahane yaratmak istiyor bile olabilirler. Merhaba, yaşadığınız durum gerçekten oldukça stresli ve zorlayıcı olabilir. Hem kendi huzurunuz hem de kiracılık ilişkisini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek adına, haklarınızı savunmak önemli. Bu tarz sorunlarla karşılaşan birinin nasıl bir yol izleyebileceğini aşağıda özetlemeye çalıştım. Hakkınızı Savunmak İçin Belgeler: İlk olarak, alt komşunuzun mangal yaptığına dair kaydınız oldukça önemli. Bu, sizin haklı olduğunuz bir durumu ispat etmek için kullanabileceğiniz güçlü bir delil olabilir. Ayrıca, komşuların çocuklarının sabaha kadar ağlaması ve gürültülü aktiviteler hakkında da elinizde bir kayıt ya da tanık olabilir. Gerekirse, ses kaydı almak veya videolar çekmek de faydalı olabilir. Kiracı Olarak Sizin Sorumluluğunuz: Kontratta yer alan kurallara dikkat edin. Eğer sessizliğe dair belirli kurallar varsa, bunları ihlal etmiyor olduğunuzu kanıtlamak, savunmanızı güçlendirecektir. Örneğin, çamaşır bulaşık makinesinin saatine özen göstermeniz, olabildiğince gürültüsüz olmaya çalışmanız, komşularınızın rahatını bozmadığınızı kanıtlar. Leasing Ofisiyle Görüşme: Görüşmeye giderken, sakin ve olabildiğince yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. Hakkınızı savunmanız gerektiği kadar, komşularla olan ilişkinizi daha fazla gerilmemek adına da ortak bir çözüm bulmaya çalışın. Leasing ofisine, rahatsızlıklarınızın karşılıklı olduğunu belirtebilir ve her iki tarafın da uyması gereken kuralların olduğu bir çözüm önerisi sunabilirsiniz. Komşuluk ilişkilerini koruma adına, mümkünse komşularınızla bir araya gelerek konuşmak da çözüm olabilir. Hangi seslerin rahatsızlık yaratabileceğini karşılıklı olarak netleştirip, anlaşmaya varabilirsiniz. Yasal Haklar: Eğer bu konuda herhangi bir haksız muamele veya ayrımcılığa uğradığınızı hissediyorsanız, bir avukattan profesyonel destek almanız faydalı olabilir. Bazı devletlerde kiracının korunması adına yasalar oldukça güçlüdür. Leasing ofisin size sözleşme feshi gibi bir tehditte bulunması da, sizin yasal haklarınızı göz ardı eden bir davranış olabilir. Bu durumda, yerel kiracı haklarıyla ilgili araştırma yapmak veya avukatla görüşmek önemli olabilir. Sosyal Medya veya Forumlar: Amerika'da benzer durumlarla karşılaşan kişilerin yaşadığı deneyimlerini ve çözüm önerilerini içeren forumlar ve sosyal medya grupları da size fikir verebilir. Unutmayın, bu süreçte soğukkanlı ve sakin kalmanız, çözüm odaklı bir yaklaşım benimsemeniz her iki tarafla da daha sağlıklı bir iletişim kurmanıza yardımcı olacaktır. Umarım bu konuda bir çözüm bulabilir ve rahatsız edici durumdan kurtulabilirsiniz. Başarılar dilerim! leasing ofisiyle görüşmede söylemek isteyebileceğiniz maddeleri aşağıda, sanki konuşuyormuş gibi madde madde İngilizce olarak yazdım: Introduction & Acknowledging the Situation "Hello, I want to start by saying that we are very sorry for any inconvenience caused. We have always tried our best to be respectful and considerate to our neighbors and we never intended to disturb anyone." Clarifying Our Efforts to Be Quiet "We have been doing our best to maintain quiet hours. For example, we do not use the dishwasher or washing machine after a certain hour and we are always cautious when walking around because of the noise from the hardwood floors." Mentioning the Noise from the Neighbor Below "However, we would like to point out that we have also been affected by noise from the apartment below. For instance, their children cry loudly late into the night, which can be quite disturbing. We've never made a complaint about this, but it has been a continuous issue." Evidence of the Situation "We also have evidence of some issues from the neighbor below, such as them using a grill on the balcony, which is against the building's rules. I recorded a video of the smoke coming into our apartment because it was disturbing, and we want to make sure we follow all the rules as well." Expressing Willingness to Find a Solution "We understand the importance of being considerate in a shared living space, and we are open to finding a solution that works for everyone. We would like to make sure that the rules are applied fairly and that both sides can coexist peacefully." Seeking Assistance or a Fair Resolution "We would appreciate your help in resolving this issue, and we hope that we can all follow the building’s guidelines to avoid any further disturbances. We are also open to moving to a different apartment if that would be a possible solution." Ending on a Positive Note "Again, we sincerely apologize for any trouble we may have caused. Our goal is to maintain a peaceful environment for everyone and we hope to find a fair and balanced resolution."
  • ABD'de 5 Sene Sonrasi Hedef

Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam hedef plan abd de yasam
    50
    5 Oy
    50 İleti
    5k Bakış
    Mehmet Fatih AslanM
    Bende tarihe not düşmüş olayım. 5 yıl sonra Abd vatandaşlığı için son hazırlıkları yapıyorum. Hem Abd de hem Tr de evimiz ve aracımız var. 5 kişilik aile olmuşuz, mutlu ve sağlıklı bir şekilde ülkemize tatile gelmişiz yıl 2029. Bu mesajı 5 yaşındaki oğlumla beraber okuyup gülümsüyoruz 😊 Gelecekten bir gün filmi gibi oldu biraz 😊
  • ABD'de Yaşadığımız Talihsizlikler ve Zorlu Bir Başlangıç

85
    50 Oy
    85 İleti
    23k Bakış
    MySeaM
    @2xscorpion Kesinlikle katiliyorum yazdiklariniza 👍
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

16

60.8k

Kullanıcı

5.1k

Konu

534.7k