Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam
2.3k 411 210.6k 453

• @Not_Born_Yesterday Elinize sağlık. Çok güzel bir deneyim yazısı. İş konusunda ben de sizinle benzer süreçlerden geçiyorum. Burada yüzyüze mülakatlar yaygın, ben de geçtiğimiz hafta ABD'ye geldim (Sürecimi ayrıca yeni bir mesaj olarak paylaşacağım).

Uçuşumdan bir gün önce görüştüğüm bir firma yüz yüze görüşmek istediklerini belirtti. Ben de uygun olduğunu belirttim. Ertesi gün uçaktan internete bağlandığımda mail yoluyla tarih verdiklerini öğrendim ve anlaşma sağladık.

Daha öncesinde iş bulmadan gelmenin ve sıfırdan başlamanın uygun olduğunu söyleyen kullanıcılar olmuştu ve onları iyi ki dinlemişim. Yoksa bu yüz yüze görüşmeyi ve haliyle bir iş fırsatını kaçıracaktım. Sizin geldiğiniz tarihten farklı bir durum olarak şunu söyleyebilirim, ABD'de işe alımlar salgın sonrası yavaşlamış durumda ve her bir mülakat altın değerinde. Özellikle teknoloji sektöründe çalışanlar meslek fark etmeksizin işten çıkarılma riski altında desek yeridir. Daha geçen hafta yeni işten çıkarma dalgalarının haberleri geldi.

Yazdıklarınıza katılmakla ve hemen hemen aynı bir yolda olmakla birlikte bir sorum olacak. Her ne kadar formlarda ve LinkedIn profilimde oturum olduğunu belirtsem de, özgeçmişimde Green card sahibi olduğumu belirtmek konusunda kararsız kaldım. Siz de başvurularda Permanent Resident olduğunuzu belirtmişsiniz. Bunu ayrıca özgeçmişinize yazdınız mı (Eligibility status: Green Card holder) cinsinden?

• @Kramer; benim aklıma yatan abd standardındaki resume’lerde permanent resident olduğumu belirtecek bir alan yoktu.
    Aldığım eğitimlerden gördüğüm ve edindiğim izlenim, o kısmın hoş karşılanmayacağı yönünde.
    Neden derseniz, discrimination bazen etnik kökeni hedef alır. Oraya permanent resident yazdığınız anda abd vatandaşı olmayan bir göçmen olduğunuz göz önüne çıkıyor. Bu da tıpkı yaş cinsiyet gibi bir farklılık.
    Bu konularda türk göçmenler arasında fikir ayrılığı var. O yüzden bunu naçizane fikrim olarak belirtmek isterim.

• ⭐⭐

@Kramer @Not_Born_Yesterday Özgeçmişinize vize statünüzü yazmanıza gerek yok. Bu durumu işveren açısından bir an önce netleştirmek için ya da başvurulan pozisyonunun özel bir gerekliliği varsa bunun için yazmayı tercih edebilirsiniz. Bence bu konuda gereksiz yere detay vermekten kaçınmak daha iyi olabilir.

Özgeçmişten laf açılmışken, bir de isim konusu var... Nasıl okunacağı anlaşılmayan bir adınız varsa bunun yerine bir takma isim kullanmak şansınızı artırabilir. Günümüzde ilk işi bulmak çok zorlaştı. Hele bizim gibi göçmenler için durum iyice zor. Networkümüz yok ve birçok açıdan dezavantajlıyız. Gereksiz yere şansımızı azaltmasak iyi olur. Bunu da genel bir not olarak buraya bırakayım.

• @steward59 merhaba, 1 oda 1 banyo 2100$ kira site içerisi

• @steward59 Ben Bankaların Applerini kullanıyorum. Yatırım hesabı açmak biraz zahmetli burada geldiğinizde bankanızla görüşmeniz lazım. Benim yaptığım Trader işlemler veya FX değil. Onlar için bilmiyorum nasıl bir yol izlemelisiniz. Ben Hedge Fon veya Guided Invesment kullanıyorum, acemiliğimize gelip tüm parayı borsaya gömmeyelim diye :)

• @smk, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

@steward59 Ben Bankaların Applerini kullanıyorum. Yatırım hesabı açmak biraz zahmetli burada geldiğinizde bankanızla görüşmeniz lazım. Benim yaptığım Trader işlemler veya FX değil. Onlar için bilmiyorum nasıl bir yol izlemelisiniz. Ben Hedge Fon veya Guided Invesment kullanıyorum, acemiliğimize gelip tüm parayı borsaya gömmeyelim diye :)

Borsa trading icin Schwab kullaniyorum. Su ana kadar herhangi bir sorun gormedim.

https://www.schwab.com/

• Borsa ya da yatirim icin bizde Scwab kullaniyoruz. Bofa dan CD almak isterseniz sizi Merrly Lync e yonlendirip hesap actiriyorlar. Chase de ise CD leri direk alabiliyorsunuz. Schwab dab debit karti cikartirsaniz, ABD disinda para cektiginizde bankalarin cektigi masraf size Schwab tarafindan geri odeniyor.

• @MySea alim satimda işlem başı kac dolar komisyon ödüyorsunuz? Sabit ve ya da yaptığınız işlem miktarına göre değişiyor mu?

• @smk teşekkürler

• @damladav Merhaba, kusura bakmayın görmemişim. Evet orada çalışıyordum ama ayrıldım toplamda 2.5 ay çalıştım zaten sadece Salı günleri :)
    Biz de Sammamishte yaşıyoruz.

• @smartcells inanılmaz keyif alarak okudum. Pürüzsüz, net tek kelime ile mükemmel 🧿

• lumosL lumos bu başlıktan bahsetti

• Arkadaşlar,

Bugün sizinle bir NBA maçı deneyimi paylaşmak istiyorum.

Özellikle göçmen olarak ABD'ye geldiyseniz, bu ülkenin kültürünü ve yaşam tarzını daha iyi anlamak için mutlaka bir maça gidin. Basketbola ilginiz yoksa da gidin. Kesinlikle sıkılmazsınız.

Eğlencenin bu ülkenin atar damarlarından biri olduğunu görebilirsiniz.

Şöyle ki:
    Bir takım hücum ederken, fonda ritmi giderek artan müzikler,
    Her molada mutlaka bir etkinlik,
    Sürekli bir aksiyon... Dünyanın başka bir yerinde olmayacak bir deneyim. Basketbol seyretmiş olmazsınız. Başka birşey yaşamış olursunuz.

Anlasam, Amerikan futbolu veya baseball maçına da giderim.

Başka vizeyle de gelenler için unutulmaz bir deneyim olacaktır.

Sosyolojik anlamda bakınca da, eğlenceyi böyle sonuna kadar yaşayınca, çalışma verimliliği de tavan yapıyor...

• @warmgrey , yorumunuza tamamen katiliyorum firsat buldukca da farkli maclara gitmeye calisiyorum verdigim paranin son kurusuna kadar hak edildigini dusunuyorum.

• ⭐⭐⭐⭐

@warmgrey Ne tesadüf ki, biz de oğlumla dün akşam Boston TD Garden'da Boston Celtics - Atlanta Hawks NBA maçına gittik. İzlenimlerimi anlatayım.
    Maçla birlikte şahane bir show izledik. Salona girdiğim anda şaşırdım atmosfer büyüleyici müzik çalarken akustik mükemmel. Benden yaşlı insanları gördüm, mutlu oldum :)
    Takım hücuma geçerken dediğiniz gibi fondaki müziğin ritmi artıyor karşı takım atakta iken defence diye ekranda yazı çıkıyor ve herkes hep bir ağızdan ki ben bile katıldım "de-fence" diye bağırıyoruz.
    Molada dans grubu çıkıyor. Devre arasında liselilere ve engellilere oynama fırsatı veriyorlar.
    Sürekli müzik var disko gibi..
    O kadar eğlenceli ki
    Molalarda gezici kameralar dolaşıyor ve insanları çekiyor ve tepedeki dev ekrana yansıtıyorlar, kendini gören çılgınca hareketler yapan, şaşıran, danseden oluyor :D
    İnsanlar elinde bira patates maç izliyor
    Yaklaşık 20 bin kapasiteli salona giriş ve çıkışlar öyle düzenli ki tek bir aksaklık yok.
    Tek kelime ile bayıldım.

• @Serapp TD Garden’da ulaşımı iyileştirseler, çok güzel olacak :)

• ⭐⭐

Konu dışı biraz ama çok merak ettiğim konulardan biri trde işini herşeyini evini arabasını satıp amerikaya gidip de pişman olan var mı dır varsa sebebini çok merak ediyorum

• @T-C-Kubilay-Dikici merhaba, bu başlıktaki deneyimleri okuyabilirsiniz;

https://yesilkartforum.com/forum/topic/1944/amerika-da-tutunamayıp-geri-dönenler-var-mı/481

• @Serapp Ben de geldiğkrem birkaç gün sonra söküğü Wells Fargo Center’da aldım küçükken Iverson I çok severdim philiye sempatim vardı şansına oraya yakın oturuyormuşum 1 saatlik uzaklıkta. İlk başta online bilet almıştım tabi almıştım diyorum ama ben aldığımı sanıyorum meğer ödeme gerçekleşmemiş kapıda fark ettim bunu görevli barkodu isteyince. Sonra Game ticket diye bir uygulama varmış maça bir sebepten gelmeyenler biletlerini satiyormus $47 a çok güzel bir yerden ( haftaya olan maçta o yerin değerine baktım tam emin olmamakla birlikte $400 oldugunu hatırlıyorum )unutulmayacak bir anıydı benim için yenildiller Chicago’ya ama bana ne. ;)

• @timtim Biz de Wells Fargo Centerda Philly-Dallas Maverics maçına gittik. Yenildik, ezildik, ama çok eğlendik...

Benzer Başlıklar

• 2 Oy
    7 İleti
    449 Bakış
    SharmS
    @bilge https://www.uscis.gov/citizenship/civic-integration/settling-in-the-us
  • ABD DE TASARIMCI OLMAK

Kilitli Taşındı Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam
    2
    0 Oy
    2 İleti
    330 Bakış
    crazycellsC
    Sorularinizi uygun bolumlerde sormalisiniz, ayrica buyuk harf kullanmadan yazmaniz daha uygun olur. Maalesef bu sekilde toplama basliklara izin vermiyoruz, sorunuz hangi konu ile ilgiliyse o bolumdeki uygun basliklara sorularinizi sorabilirsiniz. Mesleklerle ilgili sorulariniz icin su bolumu inceleyebilirsiniz: https://yesilkartforum.com/forum/category/6/i̇ş-alanları-ve-meslekler Lise ve diger kademelerdeki egitimler icin su bolumu: https://yesilkartforum.com/forum/category/15/eğitim New York ve ABD'de yasam maliyetleri ile ilgili olarak da su basliklari: https://yesilkartforum.com/forum/category/17/new-york https://yesilkartforum.com/forum/topic/393/amerika-da-yaşayanlardan-yaşam-maliyeti-örnekleri
  • ABD'de şirket açma ücretleri

Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam
    23
    19 Oy
    23 İleti
    2k Bakış
    N
    @debbieLA77, ABD'de federal devlet tum eyaletlerdeki gelirlerden (sahis yada sirket geliri fark etmez) vergi alir. Bazi eyaletler bu federal hukumete ek olarak eyaletinde gelir elde edenlerden vergi alir, bazi eyaletler ise almaz. Ozetle bazi eyaletler "Federal+Eyalet" bazi eyaletler ise sadece "Federal" gelir vergisi toplar.
  • Turist vizesiyle ABD'ye girip kaçak yaşamak

Kilitli Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam
    28
    1 Oy
    28 İleti
    19k Bakış
    crazycellsC
    Ercan Bey zaten ettigi kufurlerle amacini belli etti sanirim. Forumda sinkafli kufur kesinlikle kabul edilebilir degil, o nedenle kendisi forumdan cikarilmistir. Bu konuyu sanirim her acidan kapatabiliriz. Zaten ABD'de yasal statuye sahip olmadan yasamak hic kimseye tavsiye ettigimiz ya da destekledigimiz bir fikir degil. Ozellikle Turkiye'de yasayan kisilere verilebilecek en iyi ornek su an Turkiye'de bulunan Suriyelilerdir sanirim, yasal olarak hukumet tarafindan alinmalarina ragmen cektikleri ve yasadiklari ortada... Bir de bunun hukumet tarafindan desteklenmeyen seklini dusunun. ABD hukuk ulkesi oldugundan, kacak olsaniz da bazi haklariniz kesinlikle oluyor, ama bu sizi yaniltmasin. Benim gorebildigim kadariyla insanlar kacak olarak ABD'de yasamis fakat daha sonra cok sansli bir sekilde ABD vatandasi ile evlilik yapip yasal statu kazanan kisilerden oldukca etkilenip, kacak yasamanin rahat oldugu fikrine kapiliyor. Oysa sizin gordugunuz, artik illegal statuye sahip olmayan ve cok sansli olan birisi.
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

53

60.8k

Kullanıcı

5.1k

Konu

535.0k