Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • @cgokhan hintlilere çok dikkat et.


  • @cgokhan, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

    Iki gün once iki yere başvuru yaptim. Aslında profilde olusturdum. Bu sefer bir kişi ile contact yerine gelen her arama ile konuşmaya çalıştım. Sizin önerinize uyup 🙂

    Ertesi gün 18 arama aldim ve farklı eyaletlerden bunların 10 tanesiyle konuştum. Genel olarak ne iş yaptığımı tecrübe vs ve relocate yapabilir misiniz diye soru sordular. Ve resume istediler. Bugün de 5 arama aldim artık sıkılma geldiği için ikisiyle konuştum. Gerçekten çok yorucu oluyor. Üstelik %95 hint aksanı ile anlaşmaya çalıştım.

    Sonuç olarak birsey çıkacağını sanmıyorum çünkü hepsi kendi clientlari için arama yapıyorlar yada kota doldurmaya çalıştıklarını düşünüyorum. Biri saçma bir şey sordu gc nasıl aldın diye. Dv lottery diyorum 3 kere sordu 🙂 anca anladı.

    Tabi ertesi gün şak diye işe girmeyi düşünüyorum ama umarım haftaya birkaç telefon harici mülakat alırım. Hatta haftaya kadar bir işe başvuru yapmicam bu aramalardan bir yanıt bekleyeceğim.

    Çünkü kim hangi firma için aradı hatırlayamıyorum.
    Hatta aynı firmadan iki farklı kişi aradi. Bir is icin 3-4 kişi aradi ama farklı araci şirketler 😂 Sizce işlere başvurmaya devam etmeli miyim? Hersey çorba gibi oldu 🙂

    Merhaba Gokhan bey,

    Bence tel numaranizi LinkedIn profilinizden cikartin. email ya da DM ile iletisim kuruyorlar ve cok daha convenient oluyor. Bu sekilde 18 kisi aramamis olur 🙂

    Ayni pozisyon icin birden fazla recruiter sizi submit ederse, direkt eleniyorsunuz. Onun icin, DM/email ile ulastiklarinda, resumenizi paylasmadan once is hakkinda sorular sorup ayni pozisyon icin olmadigina emin olun.

    Recruiterlarin cogu Hintli, bunda bir sorun yok. Bazilarinin aksani cok kotu, bazilari unprofessional. Bu tur seylerden dolayi elemeyin. Ama on eleme yapin. Mesela Linkedin profilleri aktif mi, gercekten iddia ettikleri yerde mi calisiyorlar, etc. Nadiren de olsa, arayanlarin bazilari scammer olabilir, bilgilerinizi calmaya calisiyor olabilirler.

    Sizi represent edebilmek icin, bilgilerinizi girmeleri gerekiyor. Bunun icin de dogum ay/gun ve SSN son 4 rakamini soruyorlar. Bu normal bir uygulama. Gercek bilgileri soylemek yerine uyduruk ama hatirlayacaginiz) bir sey de soyleyebilirsiniz. Cunku burdaki tek amac, sistemlerinde size ozgu bir kayit numarasi olusturmalari.

    Lnkedin ile entegre calisan Teal diye bir uygulama var, to keep track of your job applications. Bir bakin isterseniz. Kimisi de excel ile yapiyor bu isi.
    Ilgilenmediginiz isler icin iletisim kuran recruiterlarla linkedin de connection kurup, I am interviewing for another position at this time, but let's stay in contact, gibi bir sey soyleyebilirsiniz. Linkedin de sadece 34 contaginiz var. Cok dusuk bir rakam. Onu 500'un ustune cikarin bir iki hafta icinde. Calismak istediginiz sirketlerdeki recruiter, HR, hiring manager, senior xyz vb kisilere connection request gonderin. Tanimaniz gerekmiyor. Cold calling gibi bir sey. yarisindan cogu kabul ediyor, bu sekilde visibilitinizi arttirin. Bazilarina mesaj ile birlikte de connection request gonderebilirsiniz, ama sart degil.

    Hic tanimadiginiz, ama ortak yonlerinizin oldugu LI connectionlariniza, DM gonderip, networking yapabilirsiniz (ben bunu yapmiyorum, ama cok tavsiye ediliyor).

    Simdilik aklima gelenler bunlar, Ilk is tel numaranizi silin 🙂


  • @Programmer valla hepsi standart benefits veriyor. Ben sadece şirket adlarını bazen kaçırıyorum önemsiz diye sormuyorum buda bir hata 😂


  • @Senay-Sirin Verdiğiniz muhteşem bilgiler için çok teşekkür ederim. Sadece biri son 4 rakam ssn ve Sadece doğduğum günü sordu diğerleri sormadı hiç.

    Dediğiniz gibi belki baştan elendik birkaç iş için:)

    Telefonu siliyorum gerçekten sabahın 7:30da arayan var. Gerci son 2 gün bu sayı 5-6ya düştü.

    Relocate yapabilir yazdiydim onun da etkisi yüksek ve relocate olayını rafa kaldırdım.

    Bağlantı sayısını yükseltme yapacağım, şuan bile anasayfamda çok gereksiz paylaşımlar oluyor is ilanlarıni zor görüyorum:)

    Son olarak C2C, B2B vb. harici ben direkt aracisiz başvuru yapamiyor muyum 😅 yani çok nadir görüyorum no third party,, direct hiring...


  • @cgokhan
    Merhaba,
    Size yakin oldugundan, Austin'deki teknoloji sirketleri/startup is ilanlarina gozatmak ve genel bilgi edinmek isterseniz:

    Su sayfalari da inceleyebilirsiniz:

    Ayrica Google, Meta, Amazon, Microsoft, Dell, Oracle, IBM, Cisco gibi sirketlerin kendi kariyer sayfalarindan profil olusturup ilginizi ceken ilanlara basvurabilirsiniz. Profilinize uygun yeni bir is ilani yayinlandiginda da haberdar olursunuz.


  • @cgokhan

    Su sayfa da ilginizi cekebilir:


  • @Sharm teşekkürler oraya da bakacağım:)

  • Bu başlıktan bahsedildi. Kullanıcı:   Emrah Borazan Emrah Borazan 

  • @cgokhan Merhaba, faydasi olur diye tecrubemi paylasayim sizinle. Ben ABD ye gelmeden is teklifi almistim ama surec ayni sonucta. Linkedin den hic basvuru yapmadim. Profilim vardi ama basvurularimi glassdoor sitesi uzerinden yaptim. 100 e yakin basvuru yaptim, 30 sirkte yakin mulakat daveti gonderdi. 4 sirketten de teklif aldim. Burda bana gore en onemli sey cok basvuru yapip sansinizi arttirmak ve 'olur mu acaba diye dusunmeden' size uygun olan butun ilanlara basvurmak. Ozellikle buyuk sirketlerin hepsi neredeyse bonus ve reolcation destegi veriyor. cover letter inizi basvurdugunuz pozisyona gore guncellerseniz sansiniz artar. Cok zaman alan bisey her basvuru icin guncellemek ama etkisi oluyor.


  • @agaslan şirketler işi bildiğin halde bir oryantasyon sürecinden geçiriyor mu?


  • @agaslan, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri

    @cgokhan Merhaba, faydasi olur diye tecrubemi paylasayim sizinle. Ben ABD ye gelmeden is teklifi almistim ama surec ayni sonucta. Linkedin den hic basvuru yapmadim. Profilim vardi ama basvurularimi glassdoor sitesi uzerinden yaptim. 100 e yakin basvuru yaptim, 30 sirkte yakin mulakat daveti gonderdi. 4 sirketten de teklif aldim. Burda bana gore en onemli sey cok basvuru yapip sansinizi arttirmak ve 'olur mu acaba diye dusunmeden' size uygun olan butun ilanlara basvurmak. Ozellikle buyuk sirketlerin hepsi neredeyse bonus ve reolcation destegi veriyor. cover letter inizi basvurdugunuz pozisyona gore guncellerseniz sansiniz artar. Cok zaman alan bisey her basvuru icin guncellemek ama etkisi oluyor.

    Teşekkürler, ya sadece bir iş için bana aynı firmadan 3 ayrı kişi toplamda 8 kişi yazdı. İş bana yakın mevki olarak. Henüz bir mülakat yok) tabi bunların hepsi aracı firma. Bir daha basvursam bu sefer eleyecekler.

    Bir iş için iki farklı yerden mesaj atan mı dersin??

    İş var cv at diyenler var, bende JD istiyorum. Böyle tiplerde var maalesef.

    İş bulmuş ama işle alakası olmayan insanlar var. Upwork üzerinden işime yardımcı olacak bir kişi arıyorum diye ilan gördüm)

    Bazen ilanların fake olduğunu düşünüyorum. Glassdoor hesabım var ama oradan hiç basvurmadim. Ama dediğini yapacagim.


  • @baran-bozdogan Sirket bunu hissederse oryantasyon surecinden gecirmiyor, ama sirkete cabuk adapte olman icin ellerinden geleni yapiyorlar. Oryantasyon sureci dedigimiz surecte sizi denemek yerine ise adapte etmeye calisiyorlar.


  • Çok güzel anlatmışsınız deneyimlerinizi Mayıs'ı iple çekiyorum bakalım şans bize de gülecek mi...


  • @kolezyum "Yeryüzünde en çok değer verdiğim babamdır anne ve kardeşler ikinci sırada üçüncü sırada para"

    Kardeşim, yazdığın her satırı okudum nerdeyse, en sıkıntılı günlerimde bile beni hep gülümsetmeyi başarmıştın. İlk defa ağlattın. Sen şanslısın filan sanıyorsun ama hiç alakası yok, babanın duasıyla oluyor onlar hep emin ol. Babana hiç söylemedin belki ama o mutlaka biliyordur ona ne kadar değer verdiğini. Ne mutlu ki senin gibi bir oğlu var. (O 7000'i de ona gönderdin kesin değil mi 😇 öyleyse eğer emin ol kimseye belli etmeden ağlamıştır aldığında) Hep mutlu olursun inşallah...
    (Ps: durumları biliyorsan forumu biraz geriden takip ediyorum, idare et. Selamlar)


  • Değerli Arkadaşlar,
    Herkese merhabalar,
    U.S. e girişimden itibaren geçirdiğim ilk 3 haftayı ve deneyimlerimi paylaşmak istedim. Her şey çok hızlı ve olumlu ilerliyor.

    Öncelikle Türkiye'deki depremlerde hayatını kaybeden tüm canlara rahmet diliyorum. Yüzyılın büyük felaketlerinden birini yaşadık. Yaşamaya da hala devam ediyoruz. Sevdiklerimizi kaybettik. Geride kalanlara sabır, sağlık ve en kısa zamanda ulaşabileceğimiz güzel yarınlar diliyorum. Elimden geldiğince ulaşabildiğim tanıdıklarıma ulaşarak, direk maddi yardımda bulunmaya çalıştım. Devlet ve özel hiç bir organizasyona güvenemedim.

    30 Ocak 2023 tarihinde Boston Logan Havalimanından ülkeye giriş yaptım. THY ile yaklaşık 4 saat ara ile Dalaman-İstanbul-Boston uçuşlarını gerçekleştirdim. (Pazartesi sabahı saat 10 da Dalaman'dan İstanbul'a, öğleden sonra 15:45 te İstanbul'dan Boston'a) İstanbul-Boston uçuşu yaklaşık 11 saat sürdü. İlk olan, iç hat uçuşu için ekstra 1 valiz ödemeniz gerekiyor dediler (U.S. için 2 valiz + hand luggage hakkınız var zaten ama iç hatlarda 1 fazla valizi extra charge ediyorlar) Sonra THY supervisor arkadaş vizeme bakınca green cardınız hayırlı olsun, bu da bizden size jest olsun dediler. Ekstra ücret almadılar. Valizlerimi direk Boston'da sorunsuz aldım. Hiç acele etmeden, oldukça rahat bir seyahat günü geçirdim. Boston'a indiğimde yerel saat ile burada akşam saat 7 civarı idi. THY ve ekibine tekrar teşekkürler.

    Boston'da çocukluk arkadaşım yaşadığı için kendi evine komşu kalacak bir yer ayarlamıştı. Onun ev adresini Green Card ve SSN için vermiştim. Kalacağım yer için ise komşusuna aylık $500 ödedim. SSN numaram tam 1 hafta sonra 6 Şubat tarihinde posta ile geldi. Bu numarayı banka memuru, ehliyet için RMV başvurusu gibi yerler haricinde asla kimseye göstermiyoruz. 9 haneli SSN numaramı ezberledim ve zarar görmemesi için ayrı bir cüzdana yerleştirdim. Çoğu yerde sadece son 4 hanesi ile doğrulama işlemi yapıyorsunuz. Bu arada arkadaşımdan rica ettim; kaldığım adrese amazondan ayrı ayrı günlerde ufak birkaç sipariş verdim. Proof of address olarak daha sonra bu siparişlerin faturalarını print out alarak kullandım. Mobil hat alırken, banka hesabı açarken, RMV başvuru yaparken, iş başvuruları için vs. birçok yerde işime yaradı.

    Hemen 7 Şubat tarihinde ilk olarak Verizon, T-mobile ve AT&T firmalarının ofislerine gittim. Kredi skorum oluşana kadar prepaid GSM kart kullanacağım için hepsinden fiyatlar aldım. Yanımda ikinci bir Unlock Samsung Zflip cep telefonum olduğundan bana en cazip gelen AT&T firması resmi (satellite ofis olmasın dikkatli olmakta fayda var, ürünü aldıktan sonra muhatap bulmakta zorluk çekebilirsiniz) ofislerinden birine giderek pasaportumla ve kaldığım evin adresi ile aylık $30 a sınırsız internet kullanımı olan bir hat aldım. (Toplam $48 ödedim) 5 GB kullanımdan sonra sadece hızı biraz yavaşlıyor. Hat anında açılıyor. Telefonumdan sadece location settings yaptım ve google account üzerinden ayarlarımı da güncelledim. (Türkiye'deki deprem nedeni ile Türkiye'ye olan aramaları 10.mart'a kadar ücretsiz yaptılar)

    Cep telefonu hattını alır almaz doğruca Bank of America (BofA) şubesine gittim. İnternet üzerinden randevu almadan gittim. Hemen içerideki odalardan birinde Mr. Jake ile hesap işlemlerini gerçekleştirdik. Pasaportumu, SSN kartımı (orijinal) ve proof of address kağıdını verdim. Türkiye'deki adresimi ve mesleğimi de sisteme kaydetti. Cep telefonuma BofA app i kurduktan sonra aktive etti. Debit banka kartımı tam 1 hafta sonra posta kutusundan teslim aldım ve online bankacılıktan aktive ettim. Bu aradaki sürede google pay üzerinde sanal kart oluşturabiliyorsunuz. Banka kartı gelmeden üzerimdeki nakit paraları banka hesabıma yüklemiştim. Ayrıca online sistemden kredi kartı başvurusunda da bulundum. Bakalım yakında sonuçlanır. Oldukça güler yüzlü ve hızlı bir şekilde yardımcı oldular. Hatta Mr. Jake mesleğimden ötürü yakında bu eyalette çok iyi bir iş bulacağımı söyledi. Dediği de oldu gerçekten 🙂

    Boston şehir merkezinde toplu taşıma (metro, otobüs, tren) var. Genel olarak düşünürsek, burada araba kesinlikle gerekiyor. Arkadaşım kullanırken trafik kurallarına dikkat ediyorum. RMV sitesinden ehliyet ve real ID başvurumu da yaptım. (https://atlas-myrmv.massdot.state.ma.us/myrmv/_/#0) Biraz detaylı şekilde online formlar doldurarak ilerliyorsunuz. Başvuru tamamlanınca print out alıyorsunuz. Hazır olunca gidip sınava gireceğim. Yazılı testi geçince temporary permit card verecekler. Ardından arabası olan bir arkadaş ve arabası ile road test e gireceğim. Geçersem ehliyetimi alacağım ve artık kimlik yerine kullanacağım. Ülke içerisinde pasaport kullanmama gerek kalmayacak. Daha önce toplam 18 yıl çeşitli dünya ülkelerinde [Avrupa(14), Brezilya (1), Japonya(1), Rusya(2)] yaşamış ve çalışmış biri olarak haliyle karşılaştırmalar yapıyorum. Adapte olmak benim için oldukça rahat olacak. Tek yapmanız gereken acele etmemek, rahat olmak ve iyi anlayıp, kurallara uymak.

    Bugün 22 Şubat günü de USCIS sistemden sürekli takip ettiğim Green Card'ımın basılarak dağıtıma verildiğini öğrendim. Tam 3 haftada (ehliyet hariç) her şeyi hallettim diyebilirim. Bunda tabi ki geldiğim şehir ve eyaletin büyük önemi var. Massachusetts, U.S. genelinde eğitim, refah seviyesi ve bürokratik işleyişin en yüksek ve hızlı olduğu eyaletlerden biri. İnsanlar genel olarak birbirlerine ve kurallara çok saygılılar. Nezaketle ve bilgi ile her şey çok kolay işliyor.

    Cep telefonu hattımı aldıktan sonra artık CV- Resume güncellemelerimi de yapıp iş aramaya koyuldum. Samimi şekilde söylemek gerekirse 10 gün öncesine kadar hiç bir iş başvurusu yapmadım. Tabi ki fikrim vardı ve çeşitli araştırmalar yaptım. Ama hiç başvuru yapmadım. Facebook ve Instagram hesapları açtım. Açıkcası daha önce kullanmıyordum, ama burada güven telkin etmek için gerekli olabiliyor. Oturup özgeçmişimi Indeed, Jobcase ve Linkedin için tekrar düzenledim. Buradaki lokal birkaç HR-Recruit platformuna da üye oldum. 1 haftadır online call görüşmeler yapıyorum. Ardı arkası kesilmiyor. Boston'ın kuzey bölgesinde bir Robotics firmasında güzel bir iş buldum. Tam aradığım özelliklerde. Şartları ve yıllık gelir düzeyi bana oldukça uyuyor. Hayat tecrübelerim sanırım beni buraya getirdi. Şansımızı kendimiz yaratıyoruz.

    Mutfak alışverişi ile ilgili biraz bilgi verecek olursam;
    Whole Foods, Shaws, Walmart gibi yakın büyük marketlerden ev alışverişlerimi yaparak yemeklerimi evde yapıyorum. Şayet dışarda steak ve pizzadan bol bir şey yok:) Elbette arkadaşlarım ile dışarda zaman zaman yemek yiyoruz. Duruma ve yere göre kişi başı $20-$70 arası öğünde dışarda rahat harcanıyor. Porsiyonlar U.S. tarzı XXL 🙂 Tabi ki kreatif yemekler yapan mutfaklarda var, haliyle fiyatlarda üst limit yok.. İtalya ve İspanya yıllarımdan edindiğim tecrübeler ile, uzun yıllardır iyi bir aşçı olduğumu ve evde yemek yapmayı sevdiğimi itiraf etmeliyim. Buradaki ev sahibim, edindiğim arkadaşlar her gün yemeğe gelmeye başladılar 🙂 Yemek yapma kültürü nerede ise yok denebilir. Herkes evlere, Ubereats, doordash ve grubhub ile bol bol pizza siparişi veriyor:) Hem çalışıp hem de yemek yapmak pek alışılmış değil. Marketlerden özellikle Whole Foods u çok beğendim. Her şey, kalitelisi ve çeşitleri mevcut. Ortalama $100-$250 ile 1 haftalık tüm mutfak ihtiyaçlarımı alabiliyorum. (Et, balık, tavuk, bulgur, baklagil, yoğurt, tahin, pekmez, peynirler, zeytin, sebzeler ve salata malzemeleri, meyve, su, kahve vs. Gelen giden arttıkça bütçe artıyor hali ile:)

    Atlantik kıyısında, U.S. bağımsızlık bildirgesinin ilk okunduğu bu topraklarda, dört mevsim belirgin yaşanıyor. Kışın ortasında geldiğim için -10 ile +20 Celcius arasında sıcaklar değişkenlik gösterdi. Bazen kar atıştırdı. Bazen yağmur yağdı. Son 2 yılı Moskova ve Rusya soğuklarında geçirdikten sonra burada pek üşümedim 🙂 Çevrede birçok irili ufaklı göl var. Şehir çevresinde her yer yeşil alan ve köknar ağaçlarının ağırlıkta olduğu ormanlar ile çevrili. Ben Boston şehir merkezine araba ile yarım saat mesafede güney bölgesinde kalıyorum. Okyanus araç ile 15-20 dakika mesafede. Her gün evin etrafında sincap, vaşak, tavşan ve geyik ile karşılaşıyorum. Yemeklerden arta kalanları her gün onlarla da paylaşmaya başladım, düzenli geliyorlar 🙂 Herkes şimdilik memnun.

    Sevgiyle, sağlıkla kalın.


  • @TravelerAn Oncelikle Boston' a hosgeldiniz:) Siz RMV'ye ilk basvuru icin gittiniz mi?


  • @TravelerAn çok güzel anlatmıssınız baya güzel olmuş ilk ayınız bundan sonra da başarılar dilerim ,

  • ⭐⭐⭐

    @TravelerAn Çok güzel bir yazı olmuş, detaylar amazon sipariş faturası proof olarak kullanmak vs çok ince ve güzel fikir verici ayrıntılar var çok teşekkürler. yeni hayatınızda yeni arkadaşlarınız ve yeni canlı dostlarınızla mutluluklar 🙂

  • ⭐⭐⭐

    @TravelerAn teşekkürler bu detaylı anlatım için. Ne mutlu ki herşey yolunda gitmiş umarım bundan sonrası da böyle devam eder🙏🏻 MA eyaleti sizin ve başka arkadaşların anlatımlarıyla gönlümde taht kurdu ama bu soğuk hava konusu vazgeçmeme sebep oluyor, kızlarım lise çağına geldiğinde olabilir belki diyorum ☺


  • @dytmelek şuan biz geldigimize pişmanız MA ya ev bulamıyoruz kimse evini vermek istemiyor kredi notumuz olmadıgı için hesapta bir yıllık kira bedelinde göstermemize ragmen ev bulamadık üstelik bi kriterimizde yok ev olsun yeter


  • @çakıl Hangi bolgede ev bakiyorsunuz?


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

88
Çevrimiçi

40.2k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum