@knnrn bu nasil mumkun 6 bin tax odemek bizleri de aydinlatma imkaniniz var mi acaba ? 🙂
-
@T-C-Kubilay-Dikici, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri
@FıratD Samimi güzel bilgilendirici bir deneyim yazdınız teşekkürler
Rica ederim, farkındalık olduysa ne mutlu
-
@ayvalik10, içinde söyledi: Amerika'da Yaşayanlardan Yaşam Maliyeti Örnekleri
@AE123 yeni bir iş kolu Türkler terapi seansları versin. Uçan fiyatlara nasıl alışırsın diye.
Akil edip yapan parayi bulur 🙂
-
Üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünden mezun olduktan sonra Türkiye’de turizm sektöründe, konaklama ve otelcilik alanında; uluslararası zincir ve yerli marka otellerin satış ve pazarlama departmanlarında farklı kademelerde 19 yıl görev yaptım.
Amerika’ya göç ettikten sonra da konaklama ve otelcilik sektöründe, bir zincir markanın otelinde Satış & Pazarlama biriminde çalışmaya devam ediyorum. Göç sonrasında sektör değiştirmeyi tercih etmedim; otelciliği ve satışı sevdiğim için burada guclu olduğum alanda ilerlemek istedim.
Göç sürecimden önce uzaktan ABD’de iş arama sürecine başladım ve online mülakatlara katıldım. Amerika’ya yerleştikten sonra yaklaşık 8. ayımda ve aktif iş arayışımın 4. ayında, halen çalışmakta olduğum otelden iş teklif mektubu aldım. Bu pozisyona, aynı iş yerinde çalışan Türk bir arkadaşımın referansı ile başladım. İlk olarak Yiyecek & İçecek biriminde yönetici pozisyonunda göreve başladım; işe başladıktan sonra ikinci ayda açılan bir fırsat doğrultusunda aynı otelin Satış & Pazarlama birimine yönetici olarak promote aldim.
-
@thehawk01, içinde söyledi: Greencard ile 1 Yıl aradan sonra yeniden amerikaya dönmek
merhaba 2024 kazananıyım ve 2 ay amerikada new york da yaşadım. ailevi nedenlerle dönmek zorunda kaldım. Fakat greencardımı ve ssn numaram bu süreçte elime ulaştı. Bank of amerika da hesabım var ve captial one da kredi kartımda var . Ehliyet başvurusunda da bulunmuştum. Girişte sorun yaşar mıyım? Annemin ameliyatı için türkiyeye dönmüştüm. Şuan amerikaya geri dönmeye hazırım . ama 1 yıl ve uzun süre dışarda kalınca sorun olabileceğine dair şeyler okudum. Nasıl bir yol izlemeliyim
-
Karışık olması çok normal, iyi olacak 🍀🧿🙏🏻 Merak edin ancak endişe etmeyin. İngilizce konusunda kendinize ne kadar çok yatırım yaptıysanız şimdiye kadar ki hayatınızda, maddi olarak ne kadar çok güçlü gelirseniz, mesleğiniz ve tecrübeleriniz ABD’de ne kadar çok kabul ediliyorsa, forumdaki diğer tüm başlıkları & deneyimleri ne kadar çok okursanız o kadar az sancılı geçecek adaptasyon süreciniz.
-
Money Manager (Remove Ads) App - App Store
Money Manager (Remove Ads) App - App Store
Download Money Manager (Remove Ads) by Realbyte Inc. on the App Store. See screenshots, ratings and reviews, user tips, and more apps like Money Manager (Remove…
Ben memnunum başka bir uygulama denemedim bunun kullanımı kolay geldi. -
@ATS16, içinde söyledi: Amerika'ya büyük umutlarla gelip mutlu olamamak
@Fuat-1, içinde söyledi: Amerika'ya büyük umutlarla gelip mutlu olamamak
@Peyk74 yer hic farketmez, pahali yerede gitsen ucuz yerede gitsen kazancinda ona gore orantili oluyor, dogal bir denge var yani. Ben Izmirliyim, "bize her yer Izmir" olay bu...:)..
Tavsiye derseniz mutlaka buralarda bir tanidiginiz varsa ilk olarak onun yanina gidin yoksa ilk baslangic baya sancili gecebilir( ev tutma gibi...)
Saygilar.@Peyk74, Sn. @Fuat-1 doğru yönlendirmeler yapmış yakınen bir tanıdığınız var ise ilk aşamada yanına gitmeniz faydanıza olabilecektir ancak buna ilave olarak kazanacağınız para ile yaşam - barınma masraflarını da dikkate alarak belirleyeceğiniz eyalete göç etmeniz faydanıza olacaktır. Her eyaletin kendine göre avantaj ve dezavantajları mevcut (iklim, iş imkanları, yaşam tarzı vb). Aşağıda ufak bir hesaplama yaptım, diğer kalemleri de siz araştırarak fikir edinebilirsiniz.
1/1/26 tarihi itibariyle California’da en düşük asgari ücret $16.90 saatlik. 12/30/25 itibariyle California’da ortalama akaryakıt fiyatı $4.273 galon. 1 saatlik asgari ücret ile 3.95 galon akaryakıt alabiliyorsunuz.
1/1/26 tarihi itibariyle Illinois'de en düşük asgari ücret $15 saatlik. 12/30/25 itibariyle Illinois’de ortalama akaryakıt fiyatı $2.939 galon. 1 saatlik asgari ücret ile 5.10 galon akaryakıt alabiliyorsunuz.
State Gas Price Averages
Minimum Wage Law
Minimum Wage
Size de teşekkür ederim ATS16 araştırma yapıyorum özellikle yapacağım iş ile ilgili hangi eyaletlerde daha kolay iş bulurum, yaşam maliyetleri vergiler toplu taşıma vs vs Yine de orada olan birinden de bilgi almak + olacağını düşünüyorum.
-
O zaman hazir hafif bir enfeksiyon gecirip evde dinlenme firsati bulmusken 2 yil nasil gecti, neler oldu anlatayim.
Oncelikle sunlari belirteyim, Turkce klavyeli bilgisayarim arizalandigi icin bu mesajda alfabemize ozgu karakterleri kullanamayacagim. Bir de bu tecrubeler benim tecrubelerimdir herkes icin gecerli olmayabilir; zira ABD'de bir tane dogru yoktur, dogru yere, kisiye, zamana gore degiskenlik gosterir.
Hala ayni evde ikamet ediyorum, daha once yazdigim uzere 2 odali bir townhouse kiralamistim, O gunden bugune %10 artisla devam ediyoruz. Gecen sene muadil evlerde kiralar 3.300$ seviyesine kadar yukselmisken %10 artisa hayir diyememistim, bu sene ise muadil kiralar 2.700$a dusmusken bu sefer de tasinma isleriyle ugrasmamak icin kontrati oldugu gibi uzattim. Ev sahibinin artis talebine dusus talebiyle karsilik verdim ve aynisindan devam edelim diyerek uzlastik. Boca Raton ve civarinda evler cok eski oldugu icin tum bakim masraflari ev sahibine ait, o sebeple bu civarda ev alirken 3-5 kez dusunmek lazim. O sebeple su aralar ev kiralamak daha ekonomik oldugu icin ev alma dusuncem yok.
2024'te calisma izni aldigim icin o yila ait vergi beyanimi bu sene Mart ayinda verdim ve ABD Vergi dairesine borclandim 🙂 Turkiye'de brut gelirinin %40'ini sgk ve gelir vergisine odeyen ucretli bir calisan olarak brut gelire gore odedigim yaklasik %5'lik gelir vergisi + emeklilik odemesi beni ziyadesiyle memnun etti. Gectigimiz yil calistigim sirket haftalik ucreti W2 olarak; (gelir vergisi ve sigorta giderlerini yerinde keserek) komisyonlari ise 1099 (gelirin ertesi sene beyan edilmesi) olarak odemekteydi. Bu sebeple hatri sayilir bir miktar vergilendirilmemis gelir sahibi olurken araba, internet, cep telefonu gibi odemeleri gider olarak gosterdim. E-2 statusu ile cocuklara SSN alamadigimiz icin cocuktan kaynakli vergi iadesinden faydalanamadim (4.000$). Bu sene daha yuksek vergi odeyecegim gibi gorunuyor.
Cok merak edilen ve burada gig work denilen Uber, Lyft, Doordash gibi islere gelecek olursak; Florida'da ozellikle de bu son donemde bu sektor oldu diyebilirim. Su an benim Uber'de kabul oranim %8 ve iptal oranim %5. Yani her 10000 talepten 80 kisiyi kabul edip bunlarin da 4 tanesini arabaya almamisim. Bazen Miami veya Jupiter gibi uzak yerlere gidecegim zamanlarda uygulamayi acip yol ustu yolcu ariyorum, zaten gidecegim icin ne oderlerse odesinler bana kar kaliyor 🙂 Buna ek olarak ozel gunlerde (yil basi, cadilar bayrami vs) yine uygulamalari acip calisiyorum. Hem eglenceli oluyor hem de para kazanip bazi ekstra giderleri karsilayabiliyorum. Bunun haricinde bu islere guvenerek buraya gelmeyin. Para kazanabileceginiz yalnizca 3 ay var (kasim, aralik, ocak), bunlara ek olarak bahar tatilinde de 1-2 hafta cidden iyi bir donem oluyor. Geri kalan zamanda kazanacaginiz para mil basi 60 cent ve saatlik 18$ olarak kalacaktir. Ozellikle cumartesi geceleri yolcudan cok sofor oluyor, bu sofor bollugunda sirketler sizi istedikleri an gozden cikarabiliyorlar. Bir de XL, Premium SUV gibi diger sofor secenekleri var, ilgilenen olursa ozelden anlatabilirim. Yine de bu tarz isler dunuyorsaniz ya gidin 3-5k degerinde eski bir araba alin ya da 70-80k degerinde bir premium SUV, aksi takdirde para kazanamazsiniz.
Daha onceden belirttigim gibi benim amacim kendi harcadigim fazladan parayi size harcatmamak, o sebeple yaklasik 20k$ degerinde luzumsuz harcama yaptigimi tespit ettim. Artik daha tecrubeli ve bilincliyim, bu sebeple kimsenin luzumsuz para harcamasini istemiyorum. Daha onceki iletide belirttigim gibi, bir emlakci size Florida'da yasa degisti artik alici taraf da komisyon oduyor diyorsa sirtinizi donun. Dogru, Agustos 2024'te emlakcilarla ilgili yasa degisti, artik ev alan da satan da emlakcilara komisyon odemek durumunda kaliyor. Kira icin ise boyle bir sey yok. ABD'ye yeni yerlesen herkesin ilk adresi apartman kompleksleri oluyor ve onlar da kira komisyonu odemiyor (100-500$ arasi referans bonusu oduyorlar). Bu gibi yerlerden para alamadiklari icin bazi emlakcilar degisen yasayi bahane edip kendilerine bir kira tutari istiyorlar. En nihayetinde sizin icin gidip bir ev bakiyorlar, yetkililerle gorusup teklif aliyorlar, ancak bunu herkes yapabilir. Harcadiklari zaman icin mesai ucreti + masraflari isteseler anlarim da herkesin yapabilecegi bir is icin 2.500$ talep etmek mantikli degil.
Bu tarz yerlerin mulkiyeti tamamen bir sirketin elinde oldugu icin her seyde sirket gorevlileri ile muhatap oluyorsunuz. Haliyle, yuksek kira odenen yerlerde sorunlar cozulurken dusuk kira odenen yerlerde biraz sorunlar ve gecikmeler olabiliyor. Sirketler genellikle yeni goc etmis kisilere kapilarini acarken, mevcut kiralama orani, bos ev sayisi gibi faktorlere bagli olarak reddedenler de olabiliyor. Talep ettikleri depozito bedelleri 500-1000$ arasindayken ilk kira ve depozitoyu yatirdiktan 1-2 gun sonra eve gecebiliyorsunuz. Nedense kimileri gelir gelmez kendi evimize gecelim diye bir takintiya sahip olup sonra ilk gecelerini yerde yatarak geciriyorlar. Arkadaslar gelin, bir airbnb ya da otelde 1-2 hafta kalin, evinizi kiralayin, esyalarinizi alin ve yerlesin. ABD'de ev cok, eninde sonunda bir yer bulacaksiniz.
Duzgun gelir getiren ve kalici bir is bulmak son derece zor. Bunun icin once koklu bir sirkette en alt pozisyindan saatlik 15$ ucretle ise baslayip sonra sabirla 3-5 sene calismaniz gerekiyor. Yoksa sizi direkt yonetici yapmiyorlar, en altin tozunu ve pisligini yasatiyorlar. En cok aranan meslekler; klima, cati tamirleri, elektrik ustalari ve tesisatcilar. Eger bu konuda bir yatkinliginiz varsa franchise sirketlerden birine CV gonderirseniz, siz lisans alincaya kadar yardimci olurlar, zira son gocmenlik olaylarindan dolayi dogru duzgun isci bulamiyorlar. Odedikleri ucretler de saatlik 30-40$ arasinda degisiyor.
Bu sene benimle irtibata gecen arkadasimin arkadasi icin saatlik 35$ + masraflar olarak (toplam odedigi para 3.000$ civarinda) is danismanligi yaptim, E-2 icin sirketini hazir hale getirdim. Su ana kadar gayet basarili gidiyor, onumuzdeki sene gelip statu degisikligi yapacak. ABD'de yasamak isteyen ama kuracagi ise fazla para yatirmadan ayda 2000-3000$ gelir getiren bir is isteyen arkadaslar ozelden iletisime gecebilirler. Simdiden soyleyeyim, bu kisiye ozel ve yalnizca benim istedigime verecegim turden dost isi bir hizmettir, amacim size 10-15k danismanlik ucreti verdirtmemektir. Haliyle benim musaitlik durumuma baglidir. Yoksa tanidigim durust is danismanlarina yonlendirebilirim.
Gecinmek ve hayata tutunmak her yerde oldugu gibi burada da zor; ama tutunma iradesi oldugu surece her turlu idare ediliyor. Evet ilk sene ikinci seneye gore daha zor. Ben duzenimi ancak 3. yilimda tutturabildim. Artik duzenli isim, maasim, bos zamanim var. Buna ragmen tabii ki gevsemiyor, derhal E-2 uzatmasi icin gerekli telasi yasamaya basliyoruz. Onumuzdeki Subat sonuna kadar yine alttan alta bir telas saracak bizi.
Florida'ya yerlesmeyi dusunenler icin, ben daha once bazi major eyaletlere is sebebi ile gitmistim. Acikcasi iclerinde favorim havasi, dogasi ve gerceklesen sacma sapan olaylardan (aliskanlik olmus) dolayi Florida'dir. Florida ABD'nin Adana'sidir diyebilirim. Boca Raton ise iyice Turk mahallesine donustu, sabah oglumu okul servisine gotururken konusulan iki dil var, Rusca ve Turkce. Gunden gune sayi olarak buyuyoruz, artik yakinda maddi olarak da iyice buyuyecegiz, zira benimle beraber gelip cok iyi isletmeler kuran arkadaslarimiz var, zamanla vatandaslik alacagiz, cocuklarimiz polis, idareci vs olacak, dernekler kuracagiz ve adaylar gelip bizlerle gorusmek zoruna kalacak. Simdilik Florida'daki Turk varligi, orgutsuz durumda, o sebeple bir baski grubu olusturmaktan cok uzagiz, ancak yakinda Turkce ehliyet sinavi, Turkce dilekce verme gibi imtiyazlar talep edebiliriz.
Son olarak eklemek istedigim husus, 2 kez ICE kontrolune yakalanan birisi olarak diyebilirim ki su an gocmen olmamam avantajima, ice gorevlilerine vatandas da gocmen de degilim yalnizca yasal bir yabanciyim (legal alien) dedigimde benden evrak istiyorlar, ben de USCIS tarafindan bana gonderilen statu belgesinin fotograafini gosteriyorum, vizen var mi diye sorduklarinda var tabii ki zaten vizem olmasa bunu nasil alayim diyorum ve birakiyorlar. Sahsi kanaatim, diliyorlar ki beni istedikleri an kapi disari edebilirler, vatandaslik hakkim vs yok. Gocmen arkadaslari ise vatandas olabilecekleri icin vatandas olmadan once darliyor da darliyorlar. Florida'daki tum polis departmanlari ve serif ofisleri artik ICE operasyonlari katilmakta ve bir yabancinin suca karismasi durumunda aninda ICE gorevlilerine haber veriyorlar. Bu sebeple iltica basvurusu yapanlar, agir trafik ihlali yapan gocmen olmayan vize sahipleri biraz daha tedirgin durumda oluyorlar. Buna ragmen bizim gibi kurallara uyan ve vergisini odeyen kiymetli yabancilar icin ingilizce konusabileceginiz surece sikinti yok.
Kiymetli arkadaslar, cok sukur ki sag salim, tutuklanmadan 2 senemizi tamamladik. Bu surede cok iiymetli insanlarla tanistim, hata yaptim, duzeltildi vs. Su an cok daha eglenceli bir hayatim var. Turkiye'de arkada biraktiklarimla 0'dan baslayip kurdugum bu hayatta cok zorlansam da iyi ki yapmisim diyorum. Tekrar ediyorum, anamdan babamdan uzak, her seyin maddi karsiliginin oldugu bir ulkede bu kadar uzun sure direnebilecek cesaret ve gucunuz yoksa maceraya girmeyin. 2 sene icinde pes edip ulkemize geri donen 3 aile ile tanistim, hem is planlari, hem beklentileri hem de burada yasamak istedikleri hayat son derece hatali ve tutarsizdi. Iyi yapilmamis ve garip gurup insanlarin cektigi tamamen safsata olan youtube videolarindan etkilenerek hayaali bir yasamin pesinde kosmuslardi. Ne yazik ki emeksiz yemek olmuyor.
Buraya kadar yazdigim her icin, ABD'ye yerlesmeye karar verdikten sonra bana yazabilirsiniz. Musait oldugumda muhakkak donerim. Basinizi agrittiysam affola, esenlikler dilerim.
-
Memphis te yaşayan varmı. Nasil bir yer. İş ve yaşam olanaklari nasıl. Bu yakinlarda oraya geleceğim.
-
@WithNaz Merhaba, bu tur durumlarda chatgpt'ten yardim alabilirsiniz. Sizin mesajinizi Chatgpt'ye yazdigimda asagidaki gibi bir cevap verdi. Bir de gorusme esnasinda neler denilebilir onu sormustum. O cevabi da en altta ekledim. Siz biraz daha detay belirtip daha ozellestirilmis bir bilgi alabilirsiniz. Ornegin hangi eyalet/sehir bilgisi oldugu eklenirse belki o kisimla ilgili yasal bilgileri dahil edebilir.
Ornegin 3 yildir oturdugunuzu ve ilk 2 yil hic gurultu ile ilgili sikayet almadiginizi belirtmissiniz, bunu ustune basa basa soylemenizde fayda olabilir. Bir de eger baska bir daireye gecme durumu soz konusu olursa tasinma masraflari, depozito, ve yeni dairenin kira sartlari konusunu mutlaka konusun. Belki de siz 3 yildir oturdugunuz icin, diger komsunun tasinmasi daha dogru olur. Bunu da nasil konusulmasi gerektigini yine chatgpt ile sorulabilir.
Pek caninizi sikmayin. Evlerin bu sekilde ahsap olmasindan dolayi ses problemi cok yasandigini tahmin ediyorum. Leasing ofisi, bu tur bir durumla ilk defa karsilasmiyordur. Bu arada komsunuzun kira yenileme donemi geldi ise sirf pazarlik amaciyla ust katimizdakiler cok gurultulu vs diye sizlanip kira artisini engellemek icin bahane yaratmak istiyor bile olabilirler.
Merhaba, yaşadığınız durum gerçekten oldukça stresli ve zorlayıcı olabilir. Hem kendi huzurunuz hem de kiracılık ilişkisini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek adına, haklarınızı savunmak önemli. Bu tarz sorunlarla karşılaşan birinin nasıl bir yol izleyebileceğini aşağıda özetlemeye çalıştım.
Hakkınızı Savunmak İçin Belgeler:
İlk olarak, alt komşunuzun mangal yaptığına dair kaydınız oldukça önemli. Bu, sizin haklı olduğunuz bir durumu ispat etmek için kullanabileceğiniz güçlü bir delil olabilir.
Ayrıca, komşuların çocuklarının sabaha kadar ağlaması ve gürültülü aktiviteler hakkında da elinizde bir kayıt ya da tanık olabilir. Gerekirse, ses kaydı almak veya videolar çekmek de faydalı olabilir.
Kiracı Olarak Sizin Sorumluluğunuz:Kontratta yer alan kurallara dikkat edin. Eğer sessizliğe dair belirli kurallar varsa, bunları ihlal etmiyor olduğunuzu kanıtlamak, savunmanızı güçlendirecektir. Örneğin, çamaşır bulaşık makinesinin saatine özen göstermeniz, olabildiğince gürültüsüz olmaya çalışmanız, komşularınızın rahatını bozmadığınızı kanıtlar.
Leasing Ofisiyle Görüşme:Görüşmeye giderken, sakin ve olabildiğince yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. Hakkınızı savunmanız gerektiği kadar, komşularla olan ilişkinizi daha fazla gerilmemek adına da ortak bir çözüm bulmaya çalışın.
Leasing ofisine, rahatsızlıklarınızın karşılıklı olduğunu belirtebilir ve her iki tarafın da uyması gereken kuralların olduğu bir çözüm önerisi sunabilirsiniz.
Komşuluk ilişkilerini koruma adına, mümkünse komşularınızla bir araya gelerek konuşmak da çözüm olabilir. Hangi seslerin rahatsızlık yaratabileceğini karşılıklı olarak netleştirip, anlaşmaya varabilirsiniz.
Yasal Haklar:Eğer bu konuda herhangi bir haksız muamele veya ayrımcılığa uğradığınızı hissediyorsanız, bir avukattan profesyonel destek almanız faydalı olabilir. Bazı devletlerde kiracının korunması adına yasalar oldukça güçlüdür. Leasing ofisin size sözleşme feshi gibi bir tehditte bulunması da, sizin yasal haklarınızı göz ardı eden bir davranış olabilir. Bu durumda, yerel kiracı haklarıyla ilgili araştırma yapmak veya avukatla görüşmek önemli olabilir.
Sosyal Medya veya Forumlar:Amerika'da benzer durumlarla karşılaşan kişilerin yaşadığı deneyimlerini ve çözüm önerilerini içeren forumlar ve sosyal medya grupları da size fikir verebilir.
Unutmayın, bu süreçte soğukkanlı ve sakin kalmanız, çözüm odaklı bir yaklaşım benimsemeniz her iki tarafla da daha sağlıklı bir iletişim kurmanıza yardımcı olacaktır. Umarım bu konuda bir çözüm bulabilir ve rahatsız edici durumdan kurtulabilirsiniz. Başarılar dilerim!leasing ofisiyle görüşmede söylemek isteyebileceğiniz maddeleri aşağıda, sanki konuşuyormuş gibi madde madde İngilizce olarak yazdım:
Introduction & Acknowledging the Situation
"Hello, I want to start by saying that we are very sorry for any inconvenience caused. We have always tried our best to be respectful and considerate to our neighbors and we never intended to disturb anyone."Clarifying Our Efforts to Be Quiet
"We have been doing our best to maintain quiet hours. For example, we do not use the dishwasher or washing machine after a certain hour and we are always cautious when walking around because of the noise from the hardwood floors."Mentioning the Noise from the Neighbor Below
"However, we would like to point out that we have also been affected by noise from the apartment below. For instance, their children cry loudly late into the night, which can be quite disturbing. We've never made a complaint about this, but it has been a continuous issue."Evidence of the Situation
"We also have evidence of some issues from the neighbor below, such as them using a grill on the balcony, which is against the building's rules. I recorded a video of the smoke coming into our apartment because it was disturbing, and we want to make sure we follow all the rules as well."Expressing Willingness to Find a Solution
"We understand the importance of being considerate in a shared living space, and we are open to finding a solution that works for everyone. We would like to make sure that the rules are applied fairly and that both sides can coexist peacefully."Seeking Assistance or a Fair Resolution
"We would appreciate your help in resolving this issue, and we hope that we can all follow the building’s guidelines to avoid any further disturbances. We are also open to moving to a different apartment if that would be a possible solution."Ending on a Positive Note
"Again, we sincerely apologize for any trouble we may have caused. Our goal is to maintain a peaceful environment for everyone and we hope to find a fair and balanced resolution." -
Başlık denk geldi, paylaşayım.
Bir gün garajda tam arabaya bineceğim kapıyı açtım. Garajımın önünde beyaz 2008-2009 Ford Fusion bir araba durdu, sürücü camını yavaş yavaş indirip çıkardı bir iphone 14/15 beni kayda almaya başladı. Ben de bu esnada bakıyorum tabi. Baktım fotoğraf değil, video kaydediliyor. Ne yapıyorsun anlamında elimi işaret ettim. Kaydı durdurup devam etti. 35-38 yaşlarında kilolu beyaz amerikalı bir kadın. Dedim herhalde bu keşif yaptı, soymaya gelecek. Atladım hemen arabaya peşinden tampon tampon takip ediyorum. Bir ara geçeyim diye yana çekip durdu, arkasına geçip bekledim. Bizim evlerin olduğu tarafta bir tur atıp diğer bloklara doğru geçti. Gate kodu girmek için yanaştı ama açamıyor. Sonra birisi uzaktan gate'i açtı ve araba içeri girdi.
Bu durumda ne yapmak gerekir, yasal haklarım vs ne diye biraz araştırdım. Sonunda bunu site yönetimine bildirmenin en makul yol olduğu kanaatine vardım.
Olayı, zamanı, plakayı ve profili anlatan bir eposta atıp geçtim. Eylemi kamusal alanda yaptığı için olay biraz ortada kalıyor, ben kendi garajımda olduğum için hak ihlali var.
Böyle tuhaf bir olaydı, Yer: Kuzey Dallas Zaman: Tem-Agu 2024. -
@zge Wrapping paper ile iyice sarin ve valizinizde getirin. Bir sorun cikmaz sanirim.
-
ABD'de 2024 yilinda ortalama household (3 kisilik aile) para birikimi $65k civarindayken (emeklilik hesaplari haric), ortalama household borc miktari ise $104k dir. Borclarin en buyuk kalemi mortgage (ev) borclaridir. Daha sonra ise ogrenci ve arac kredi borclari gelir. Yani cogu Amerikali "borc yigidin kamcisidir" felsefesi ile yasamaktadirlar. Veya yasamak zorunda birakilmaktalar!
-
Merhaba bu sorunuza cevap alabildinizmi benimde kizim abd vatandasi herhangi bir para yardımı alabiliyormuyuz turkiyeden
-
@jesus-0 Ingilizceniz varmis, onceliginiz kendinizi gelistirmek olmali. Tir soforlugu konusunda hicbir fikrim yok ama bence okula giderek ilerisi icin kendinize iyi bir yatirim yapabilirsiniz.
Bulundugunuz yerdeki bir community college'den baslayabilirsiniz. Ilginizi ceken bir alan secin ve donemde birkac ders almaya baslayin. Ayni zamanda da calisabilirsiniz.
Ornek olarak yaziyorum: Ben 50+ yasindayim, 4 yillik ve MBA mezunuyum, duzenli bir isim var, ve su anda hala community college'de ders aliyorum, haftada 1 aksam okula gidiyorum ve ayrica online dersler aliyorum. Ihtiyacim oldugu icin degil ama kendimi gelistirmek, insanlarla kaynasmak icin. Beyin gelisimi/korunmasi acisindan da yeni seyler ogrenmek her yasta faydali.
-
@knnrn bu nasil mumkun 6 bin tax odemek bizleri de aydinlatma imkaniniz var mi acaba ? 🙂
-
Dünyada kitap diye bir site var. Özellikle amerika'ya gönderim vurgulanmış. Fiyatlar uygun duruyor, Türkiye'deki fiyatların çılgınlığı ve buradaki ortalama kitap fiyatı düşünülünce.
-
@EzgiLera Kesinlikle sokakta hayvan olmamasi güzel. Mesela sokakta daki hayvan ile evde beslediğimiz hayvanın bile pskolojisi farklı.
Bugün sokakta ki hayvanlar malesef sürekli tetikte ler dışarıdan gelecek saldirilara karşı... Fakat evimizdeki hayvanlar sürekli sevgi ile beslediğimiz için kafalarini rahatlıkla yataga koyup uyuyabiliyorlar.
Her ne kadar kötü olaylarda olsa Türkiye de de aslında hayvanlri seven çok insan var. Benim gördüklerim zaten çogu sokaktan sahiplenmiş. Tabi cins denilen kedileri alanlarda bir o kadar çok. Ama sonuçta kedi kedidir tatlı şeyler.
Bizim gibi sokakta hayvan olan ülkelerde 1 yavruya yuva sahibi olmak bence yapılacak en güzel iyiliklerden.
Evin içinde gezmeleri bile insanı mutlu ediyor. Aslında kedi ler gerçekten mutluluk kaynaklari^ -
Bende tarihe not düşmüş olayım. 5 yıl sonra Abd vatandaşlığı için son hazırlıkları yapıyorum. Hem Abd de hem Tr de evimiz ve aracımız var. 5 kişilik aile olmuşuz, mutlu ve sağlıklı bir şekilde ülkemize tatile gelmişiz yıl 2029. Bu mesajı 5 yaşındaki oğlumla beraber okuyup gülümsüyoruz 😊 Gelecekten bir gün filmi gibi oldu biraz 😊
ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri
-
@isa-seyhan
Merhaba hayırlı olsun yeni hayatınız da başarılar dilerim.
Bu arada imzanızı güncellermisiniz -
Merhaba hayırlı olsun yeni hayatınız da başarılar dilerim
imzanızı güncellemeyi unutmayın 
-
Selamlar, 40saat çalışma ile 1600$ çok az değil mi hocam bir 40saat daha çalışma gerekiyor ki yani toplamda 80 saat, belirtmiş olduğunuz 3500-4000 bandına otursun.
Yada Uber, delivery yapmak lazım ki 3bin seviyelerine gelebilsin. Ve yahut evliyse kişi 2 kişi çalışmalı. -
@vermaynen 2 haftalık paycheck döneminde 1600 doları kast etmiştim aylık olarak anlaşılmış sanırım biraz daha ayrıntı versem iyi olurmuş

-
@denttraveller, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri
@vermaynen 2 haftalık paycheck döneminde 1600 doları kast etmiştim aylık olarak anlaşılmış sanırım biraz daha ayrıntı versem iyi olurmuş

Sorun değil

40saatte 3200$ iyi para ozaman yeterli tabikide. -
@vermaynen Yanlis yazmissiniz sanirim.
2 haftada $1600 aslinda 80 saatlik calisma demek. Bu durumda aylik 160 saatlik calisma $3200 yapiyor.
-
okul konusunda bir guncelleme paylasmak istedim. daha onceki mesajlarimda 6 yasindaki oglumun burada 1. siniftan okula tekrar baslayacagini yazmistim. haziran ayi sonunda okul kaydini internet uzerinden yaptiktan sonra kirtasiye malzemelerinin satin alinmasi ve bir saglik raporu talebi oldu okulun. okul ihtiyaci olan malzemelerini okul aile birliginin anlasmali oldugu site uzerinden satin almistim, saglik raporunu da ailecek geldikten sonra bir klinikte 190 usd karsiliginda hazirlattik ve okul icin gereken on hazirlik tamamlanmisti.
okullar 18 agustos’ta egitim donemine basladi. bu tarihten onceki hafta bir open house etkinligi yapildi. etkinligin amacini, okulun icerisine ailecek girerek etrafi incelemek, ozellikle yeni baslayan cocuklarin ilk gun stresini azaltmak olarak ozetleyebilirim. 1 saatlik bir zaman dilimi icinde istediginiz kadar iceride kalip bilgi alabiliyorsunuz. 15-20 dakika kadar okulda kalip birkac fotograf cektikten sonra ayrildik. bu tarihte henuz ogretmenler siniflarla eslestirilmedigi icin sadece ilgili sinif grubunu temsilen orada bulunan ogretmenlerle gorusebildik. ayrica aklimizdaki diger soru da okula ulasim konusuydu. biz klasik sari otobuslerle okula gider gelir diye dusunurken okula 1.5 milden daha yakin evler icin servis hizmetinin olmadigini ogrendik. ev bakarken aklima gelen bir durum degildi acikcasi, bizim icin biraz zorluk oldu bu durum. simdilik havalar guzel, esim her gun yuruyerek birakip aliyor, havalarin gidisatina gore farkli bir cozum dusunecegiz belki de onumuzdeki aylarda. calisan aileler icin hizmet veren bazi kurumlar var, sabah oraya birakip aksam yine ayni yerden alabiliyorsunuz cocugunuzu. eger esim de calismaya baslarsa bizim icin tek makul cozum bu gibi duruyor.
okul baslamadan uc gun once de bir meet&greet etkinligi duzenlendi. bu asamada ogretmenimiz belli olmustu ve etkinlik sirasinda okulda ogrencilerini bekiyordu. bu etkinligin amaci da ogretmenlerin ogrenci ve ailelerle bir araya gelmesi, daha once temin edilen okul ihtiyaclarinin teslim edilmesi, ogrencilerin oturacagi masalari gormesi, arkadaslari ile tanismasi. ogretmenimizle tanistiktan sonra abd’de cok yeni oldugumuzu belirtip dil konusundaki endiselerimizi aktardim. ELL yani English Language Learners isimli bir programlari oldugunu, Tuna’nin da bu programa dahil edilecegini belirtti. program hakkinda henuz bir ilerleme olmadi ama dil konusunda eksigi olan cocuklari gun icinde ek derslerle destekledikleri bir program diyebilirim ozetle. ilerlemeyi merakla takip ediyor olacagiz
ogrencilerin okula nasil gelip gidecegine dair bilgileri doldurmamiz gereken bir evrak verildi, bunu doldurup okul ihtiyaclarini da teslim ettikten sonra bu etkinlikten ayrilip okulun resmen baslayacagi zamani beklemeye basladik.18 agustos sabahi hep birlikte okulun yolunu tuttuk. okula uc yontemle gelip gidebiliyor cocuklar. servis, sahsi arac ya da yurume. servislerin girip ciktigi alan diger araclardan ayrilmis durumda. aracla gelen aileler tek sira halinde bekliyor, sirasi gelen ogrencisini indirip yoluna devam ediyor, aksam alirken de benzer islem. yuruyerek gelip giden ogrenciler ise okula giris yapmalari icin belirlenen kapida hazir oluyorlar, giris saatinde siniflarina kendileri gidiyorlar. en cok dert ettigimiz ilk gun neyse ki oldukca kolay gecti. okulu ve arkadaslarini cok sevmis bizimki, bu nedenle cok rahatlamis sekilde okuldan aldik. umarim boyle devam eder.
ogretmenimiz zaman zaman google translate yardimi ile tuna’ya yardimci oluyor. ozellikle yemek zamanlari icin destegi bizim acimizdan cok kiymetli. onceki aksam hangi yemegi yiyecegine dair bir mail yaziyoruz, geri kalani hallediyor. okulda kahvalti ve ogle yemegi cikiyor, kahvaltiyi tercih etmiyoruz ancak ogle yemeklerini haftada 2-3 gun okuldan yemesini istiyoruz adaptasyonu biraz daha kolaylastirmak icin. haftalik menu bir internet sitesinden gorulebiliyor, pushcoin ismindeki bir platforma odeme yaparak yemek siparislerini halledebiliyorsunuz.
ilk iki gun daha cok tanisma ve anaokulu seviyesi etkinliklerle gecti. cuma gunu tum ogrencilere chromebook’lar dagitildi, derslerde etkin olarak kullanilacakmis. haftasonu ogretmenimiz bir mail ile ikinci hafta itibariyla matematik ve kelime bilgisi ozelinde odevler ve degerlendirmelerin baslayacagi bilgisini paylasti. ogretmenin ve okulun velilerle iletisimini saglamak icin yesil bir zarf kullaniliyor. her gun cocugunuz bu zarfi yaninda getirmek ve goturmekle siz de her gun bu zarfi kontrol etmekle yukumlusunuz.
simdilik beklentilerimize gore daha iyi basladik diyebilirim. umarim onumuzdeki haftalarda da benzer sekilde devam ederiz.
-
@kmryldz Yeni egitim yili hayirli olsun! Genel hatlariyla ogretmenler ve veliler arasindaki iletisim ve iliski benzer sekilde oluyor. Ilk yapilan Ingilizce testlerinden sonra, oglunuzun elde edecegi dereceye gore ELL derslerine baslatirlar. Size zaten baslatmadan once bilgi verirler. Zaten henuz 1st grade oldugu icin, oglunuzun adaptasyonu ve Ingilizceyi gelistirmesi cok hizli ve kolay olacaktir. 2nd grade de arkadaslari ile aradaki farki kapatir...
-
@kmryldz
Çocukların çok hızlı adapte olduğu söyleniyor. Umarım sıkıntı yaşamaz
Başarılar -
Merhaba, 2 agustosta thy ile ankaradan çıkıp houstondan giriş yaptım. Tecrübelerimi daha ayrıntılı biçimde aktarayım. Öncelikle uçak biletlerinin emin değilim ama galiba okulların açılış zamanından dolayı ağustos ayında daha pahalı olduğu için gitmek isteyenlere tavsiyem daha önce gitmeleri. Yanımda 23kgx2 valiz, sırt çantası ve bir kedi ile gittim. valizlerden biri 23kg yu biraz geçiyordu ancak umursamadılar.
Kedi götürmek için tüm gerekli bilgileri buradan aldım. Ne veterinerler ne de il tarım müdürlüklerinin bazıları düzgün bir bilgi sahibi. Öncelikle hayvan götürecekseniz bunu uçuştan en az 6 saat önce bildirmeniz gerekiyor ama ne kadar erken bildiriseniz o kadar iyi. Hayvan için 8 kg a kadar kabinde yanınızda taşmanıza izin veriyorlar, daha ağırsa kargo bölümünde ki fiyatı da değişiyor galibs. CDC ye göre abd kedi için özellikle bir işlem istemiyor ancak eyaletlere göre değişiklik olabiliyor. Texas fazla olarak kuduz aşısı istiyor ancak kan testi istemiyor. Sadece kuduz aşısından itibaren min 30 gün geçmeli. Türkiye’den kediyi çıkarabilmek için Ankara’dan uçağa binecekler için 48 saat önceden tarım il müdürlüğünden(ivedik metro durağına yakın) belge alması gerek. Önce haritada tarım il müdürlüğü ek binası olarak gözüken yerden bir belge alıp sonra bunu il müdürlüğü olarak gözüken yerde onaylatıyorsunuz. İşlem 1 saatten kısa sürede halledilebilecek basitlikte. bu belgeyi de havaalanında gösteriyorsunuz. Sanırım ki kedi yüzünden olsa gerek kontuara varana kadar check-in yapamadım. havaalanında belgeyi verince ödeme yapmanıza müsaade ediyorlar. Sonra thy bilet satış yerinde 185 dolar ödüyorsununuz ve kedi için bir belge veriyorlar bu houstona varana kadar elinizde olsun dediler. Sonra tekrar kedi için check in yapmaya gidiyorsunuz. bu aşamada kediler uçaktan eğer bir tahliye olursa insanları engellemesin diye cam kenarı bir yere veriyorlar. Kedi için yalnızca sitede belirtilen özelliklere uyan çantalarda taşınmasına izin veriliyor. Tavsiyem taban kısmı geniş ve nispeten sert olan bir çanta almanız yoksa taşırken rahatsız oluyorlar.
Uçağa binerken beni gibi çok tuvalet kullanan biriyseniz koridor kenarı yerden almanızı öneririm sürekli yanındaki 2 kişiyi kaldırıp gitmek sıkıntılı çünkü. Ve imkan varsa wifi vs alın 12-13 saat uçak yolculuğu otobüsten hallice çok sıkıcı ve rahatsız. İstanbul hava limanı büyğk olsa da aktarma yaparken tabelalar oldukça oratik yerleştirlmiş ve bulunması kolay o yüzden aktarma yapacaklar 1.5 saat bile yeterli bence.
Houstona varınca polise sarı zarfı gösterdim ve beni başka bir odaya aldılar. Yakınlarıma telefondan vardım diye mesaj atarken bile sürekli telefon kullanmak yasak diye uyarı aldım o yüzden varınca polise ulaşmadan yakınlarnıza haber verin. Polisin yanında 3 kez kontrolden geçtim her defasında kaç para getirdin ve valizlerde yemek var mı diye sorup bıraktılar.
Gittikten 1 hafta sonra SSN gelmediği için bir SSA ofise gideyim dedim. görevli çok erken gelmişsin 21 gün içinde gelmzese öyle gel ben şimdi işlem yaparsam 2 tane numara oluşur deyip bir şey yapmadı, muhtemelen tekrar gitmek zorunda kalacağım 2. gidişimde. oradan bank of america. ın bir şubesine geçtik. Sadece pasaportumla bana hesap açtı. aylık fee ödememek için 1500 dolar para koyduk kredi kartı açılması için de 200 dolar daha. bir gün sonrasında extremely urgent diyerek bir posta geldi, ssn zannettik ama meğerse kredi kartımmış:) ne kadar acilse artık.
Sadece 10 gün kaldığım için şimdilik tecrübelerim bunlar. 10 ağustosta da geri geldim. -
@kmryldz bu detaylı anlatımınız için kendi adıma çok teşekkür ederim
Bizim de Amerika’da yaşama planlarımız var ve 5,5 - 9,5 yaşlarında 2 kız çocuğu annesi olarak bunun gibi okul deneyimlerini okumak biraz daha rahatlatıyor. Okul maceranızı yazmaya devam ederseniz çok sevinirim, kolay gelsin… -
@dytmelek merhaba. umarim her sey gonlunuzce olur. onemli bir durum oldugunda mutlaka paylasacagim, selamlar.
-
Amerika'da 4. ayı doldurdurmak üzere olan biri olarak birkaç şey karalayayım istedim. Buraya yazmak için beklediğim başka adımlar da var aslında ama onları da ayrı bir postta yazarım artık.
Dallas'tan giriş yaptığımın ertesi günü Austin'e geldim. Austin'e geldiğim gün, Bank of America'da hesap açtırıp secured kredi kartı aldım. Bu adım çok pürüzsüz geçti benim için. Mailing adresi için sarı zarfın üstündeki kağıdın fotoğrafını gösterdim ama fiziksel adres olarak başka bir adres daha istediler. Ben de Türkiye adresimi verdim. Daha önceden SSN numaram olduğu için aynı numarayı beyan ettim, pasaport ve göçmen vizeyi de ibraz ettim tabi. Ücretsiz priority shipping ile 2 gün içinde kredi kartı teslim edildi, 1 hafta sonra da banka kartı teslim edildi.
Bundan sonraki adım telefon hattı almaktı. Mevcut iPhone telefonumda e-sim özelliği olduğu ve aynı zamanda Türk hattımı da kullanmak istediğim için e-sim prepaid hat alma niyetiyle T-Mobile'a gittim. Görevli çocuk genç birisiydi ve daha önce bununla ilgili bir deneyimi olmadığı için müdürüne telefonla sordu ama net bi cevap veremediler ve oradan ayrıldım. Çıktıktan sonra kendim internette aratınca, T-Mobile'ın self servis e-sim hizmeti olduğunu öğrendim. Bunun için ayrı bir app indirdim telefonuma ve adımları takip ettim. Yanlış hatırlamıyorsam bu app’i indirmek için App Store bölgesinin ABD olması gerekiyor. Türk App Store’undaki aboneliklerimi sonlandırmak istemediğim için ayrı bir email ile ABD app store’unda ayrı bir hesap açtım. Bu hesapla ilgili app’i indirebildim. Bilgilerimi ve BofA kredi kartı numaramı girdim. Hatırladığım kadarıyla SSN bilgisi burda da girmiştim. Sonrasında otomatik olarak telefonuma hat yüklendi ve çift hat olarak kullanmaya başladım.
Daha sonra SSN başvurusu ile ilgili bir aksiyon alıp almayacağımı öğrenmek için SSA ofise gittim. Eski SSN kartımı da yanımda götürüp durumu açıkladım. A Number’ı da sordu. Görevli kişi o anda yeni başvuru aldı sanıyorum ama birkaç kez ne olduğunu bilemediğim bir hata ile karşılaştı. Sistem hata verdi dediğini hatırlıyorum. En son oldu dedi ve SSN adresinize teslim edilecektir gibi bir yazı içeren kağıt ile oradan ayrıldım. Sanıyorum 2 hafta sonra SSN kartım geldi. Yalnız SSN üzerinde yazan tarih benim SSA ofise gittiğim günün bir gün öncesiydi. Sanıyorum ülkeye giriş yapmam dolayısıyla otomatik olarak basıldı ve adresime geldi. Benim SSA ofisi ziyaretimle ilgili ikinci bir kart vs gelmedi. Green Card’ım da 18 gün sonra adrese geldi. USCIS fee’yi ABD’ye giriş yapmadan 1,5 ay kadar önce ödemiştim.
Ev bulmadan önce 3 hafta kadar Airbnb’de kaldım. Birlikte eve çıkmayı planladığım 2021 talihlisi arkadaş o sırada Türkiye’deydi ve onun gelmesini beklemiş oldum. O geldikten sonra da en az 10 farklı site gezdik, 2 ve 3 oda baktık. Çok kötü yerler de çok güzel yerler de gezdik. Sonrasında 2020 talihlisi bir arkadaş da aramıza katıldı ve 3 kişi 3 bedroom eve çıktık. Başvuruda birincil kişi olarak 2020 talihlisi arkadaşı belittik. Kendisinin halihazırda bir işi ve önceki yıllarda vergi beyanı bulunuyordu. 2021 talihlisi arkadaş da 6 ayı doldurmuş ve geçen yıl vergi beyanında bulunmuştu. Ben de çiçeği burnunda taze göçmen olarak yancı oldum
Başvurduğumuz apartman sitesi hane gelirinin aylık kira ücretinin en az 3 katı olması şartını koşuyordu. Biz de gelirlerimizi beyan ettik ama bizden herhangi bir doküman istenmedi, beyanımız yeterli oldu ve herhangi bir depozito dahi ödemeden ev işinin de halletmiş olduk.Sonraki iş ehliyet alımıydı. Ev işi hallolunca, USPS, USCIS ve bankadaki adreslerimi güncelledim. Ek olarak evdeki internet hattının faturasını da ben kendi adıma açtım, neden çünkü ehliyet için ikametgah kanıtı için isme fatura istiyorlar. Banka dökümü de yeni adrese gelince, internet faturası ile birlikte randevu kovalamaya başladım. Bu sırada ehliyet için gerekli olan 6 saatlik kursu internetten bulduğum yetkili bir site üzerinde tamamladım, bu video kurs için 33 dolar ödedim. Ek olarak 1,5 saatlik ücretsiz kursu da tamamladım. DPS (Department of Public Safety) randevusu için sistem randevuyu ilk girişte otomatik olarak 3 ay sonraya veriyordu ama akşam saatlerinde sürekli kontrol ederek yakın zaman için boşa düşen randevu bulmak mümkün oldu. Cuma günü randevuyu değiştirip pazartesi gününe bulabildim. Henüz ülkede 90 günüm dolmadığı için Türk ehliyetimi de hala kullanabiliyordum. DPS’e gitmek için randevu gününe Turo’dan 1 günlük araç kiraladım. Turo üzerinden kiralamaya ait sigorta bilgilerini de indirdim. Randevu saatim sabah 10 civarıydı. Çıktı almak için UPS’e gittim orada USB diskim çalışmadığı için mail ile hemen iletip oradan çıktı alabildim. DPS’e geldiğimde kiosk üzerinden check-in yaptım ve orada bulunan A4 kağıt formuna bilgilerimi yazdım ve beklemeye koyuldum. Görüşme sıram geldiğinde 2 adet adıma doküman, girdiğim 6 saatlik online kursun sertifikası, 1,5 saatlik Impact kursu sertifikası ve Green Card’ımı verdim. Daha sonra orada fotoğraf çekildi ve geçici ehliyet yerine geçen A4 belge verildi. Görüşme sırasında aynı gün sürüş testine girip giremeyeceğimi sordum. Yoğunluktan dolayı mümkün olmadığını söylediler. Görüşme bitmek üzereyken görevli içeri gidip geldi, şimdi girmek ister misin diye sordu. Ben de tabi isterim dedim. Ama aracın kiralık olduğunu ve ön plakasının olmadığını söyledim. Texas’ta ön plakası olmayan bir çok araç trafikte görülebiliyor ama DPS’te sürüş testinde kullanılacak araçlarda önde de plaka olması gerekiyor. Oradaki görevli Texas’ın “2 plate state” olduğunu söyledi ve dolayısıyla sürüş testine giremedim. Burada 33 dolar ücret ödedim. Verilen geçici ehliyet, henüz sürüş testi tamamlanmadığı için stajyer ehliyet gibi işlev görüyor aslında. Türk ehliyetim olmasaydı o belge ile tek başıma araç sürmem yasal olmayacaktı. Oradan çıktıktan sonra arkadaşla konuştum, o da özel sürücü kursu tavsiyesinde bulundu. Telefonumdan kursun internet sitesine girip baktığımda aynı gün hatta yarım saat sonrasına müsaitlik olduğunu gördüm ve direkt oraya gittim. Gittikten 10 dk sonra sürüş testine çıktım. Halihazırda Türk ehliyetimi 14 yıldır kullandığım ve daha önce de ABD’de sürüş deneyimim olduğu için herhangi bir zorluk yaşamadım ve testi geçtim. Kapalı zarfta testi geçtiğime dair belgeyi verdiler ve DPS’e teslim ederek kalıcı ehliyetimi alabileceğimi söylediler. Bu sürüş testine 96 dolar ücret ödedim. Oradan çıktığımda saat 2 civarıydı ve henüz daha gün bitmediği için yakınlardaki başka bir DPS’e gitmeye karar verdim. Gittiğimde boş randevu olup olmadığını sordum ve şansıma 1 saat sonraya boşluk oluştuğunu söylediler ve randevuyu oluşturdular. Daha sonra orada belgeleri teslim ettim, tekrar fotoğraf çekildi ve yine A4 kağıda ehliyet yerine geçen ancak üzerinde kısıtlama bulunmayan belge verdiler. Fiziksel kart elime geçene kadar bu belgeyi ehliyet olarak kullanabileceğimi ilettiler. Aynı şekilde sabahki randevum dolayısıyla basılacak olan stajyer ehliyet kartı da iptal edilmiş oldu. Burada 11 dolar ücret ödedim. Yaklaşık 1 hafta sonra da fiziksel ehliyet posta ile adresime ulaştı.
Bir an önce para kazanmak için, ehliyet ulaşır ulaşmaz Lyft hesabı açtım ve ehliyetimi yükledim. Lyft ve benzeri firmalar background check için Checkr isimli firmayı kullanıyorlar. Belgelerimi yüklememin ve bilgileri girmemin akabinde Checkr’dan mail geldi ve SSN numaramı full olarak girmemi istediler. İlk başvuru sırasında SSN’in sadece son 4 hanesini girmek yeterliydi. Ancak full olarak girdiğimde de sistem hata verdi ve raporum suspend’e çevrildi. O anda zaten Lyft hesabı askıya alındı. Checkr’a mail ile ulaştım, bir kaç gün sonra dönüş yaptılar ve SSN kartımı fotoğrafını yüklememi istediler. Yükledikten sonra raporum approved’a döndü ancak raporum temize çıkmış olmasına rağmen Lyft hesabımı açmadı ve her seferinde ilk başvuru anında doğrulayamadıkları için 6 ay sonra tekrar denememi belirttiler. Bu arada Checkr raporunda ehliyet bilgilerimi de görememiştim. Daha sonrasında Uber ve Doordash hesapları da açıp aynı hatayı alıp almayacağımı denemek istedim ve sonuç değişmedi. Aslında Uber için suspend’e düştü, UberEats için approved oldu. Hatta ehliyet bilgilerimi de gördüm. Suspend’e düşen rapor için yine aynı adımları izledikten sonra düzeleceğini beklerken, hem Uber hem de UberEats raporları birlikte suspend oldu. Checkr’ın kendiniz için de background check raporu oluşturabileceğiniz alt bir şirketi daha var. İsmi BetterFuture. Yine burda da kendim kontrol etmek istediğimde kimliğinizi doğrulamıyoruz şeklinde bir sonuçla karşılaştım.
Kimlik doğrulama ile ilgili yaşadığım sorunların cevabını ararken, forumda ve Amerika telegram gruplarında benzer sorunlarla karşılaşmış olanların tavsiye ettiği bir yöntem vardı. Id.me adresi web sitesi üzerinde kurumların tanıdığı bir dijital kimlik oluşturmak tavsiye ediliyordu. Burada kimlik oluşturmak için hesap açıp SSN, GC, Ehliyet gibi belgeleri yükledim. Yanlış hatırlamıyorsam yine otomatik olarak tanımlayamadığı için görüntülü şekilde temsilciye bağlandım, kameradan bu belgelerimi gösterdim ve sonrasında kimliğim oluşturuldu. Daha sonra bu dijital kimlikle SSA.gov’a da girebilmeye başladım. Fakat yine benim başka kurumlarda karşılaştığım sorunlara çözüm olamadı. SSA.gov / mySocialSecurity hesabına Login.gov üzerinde oluşturulan hesapla da girmek mümkün. Bunun için de hesap oluşturmak istedim. Niyetim artık bu noktada kimliğimin doğrulamasını her koldan gerçekleştirmeye çalışmaktı. Login.gov’dan hesap oluşturmak için SSA’den adresinize posta ile bir kod gelmesi gerekiyor. Bu kodun gelmesi 5-6 günü buluyor. Postanın gelmesini beklerken, yine de sistemleri sürekli karıştırdığım için bi noktada yanlışlıkla tekrar şifre istedim. Dolayısıyla bana gelen şifre ile giriş yapamadım ve bu sefer uslu uslu bekleyeyim dedim. O sırada, aklımdaki soruları netleştirmek ve içimi rahat ettirmek için tekrar SSA ofisine gitmeye karar verdim. Çünkü daha önceden Work and Travel deneyimim olduğu için SSN’im başka bir eyalette düzenlenmişti. Sorunun neden dolayı kaynaklandığını bilemediğimden aklıma gelen her yol, soru ve yöntem ile problemin tespitine ve çözümüne ulaşmaya çalışıyordum. Tekrar SSA’e gittiğimde SSN’imle ile ilgili herhangi bir problem olmadığını söylediler. Adres ve telefon eşleşmesi ile ilgili bir problem olabilir mi acaba diye sordum özellikle ve cevap olarak SSA sisteminde, eğer kişi sosyal yardım gibi bir fayda elde etme durumu içinde değilse sistemde herhangi bir adres ve telefon bilgisi saklanmadığını dolayısıyla eşleşme problemi gibi bir şey olamayacağını söylediler, ben de en sonunda sorunun SSN’den kaynaklanmadığına kanaat getirdim. Araştırmalarıma devam ettiğimde, işverenlerin kişilerin çalışma izinlerini sorgulayabildiği USCIS’e bağlı e-Verify sisteminin olduğunu öğrendim, tabi bu sistem bireysel kullanıcılara açık değil. Fakat sonrasında myE-Verify isimli bir sistemin de olduğunu fark ettim. Bu sistem de aslında bireysel kullanıcılara kendi bilgilerini girerek ABD’de çalışma yetkilerinin olup olmadığını sorgulayabileceği bir sistem. Buraya bilgilerinizi girdikten sonra sistem sizinle ilgili 4-5 adet soru oluşturuyor ve cevaplarını vermenizi bekliyor. Bu soruları doğru cevaplamanız için de 3 hak veriyor. Ben ilk denememde kendimle ilgili soru oluşturtamadım ve direkt 3 hakkımı kullanmışım gibi sistemi kilitledi. Tekrar deneyebilmek için 4 gün beklemeniz gerekiyor, 4 gün sonra tekrar sisteme girip deneyebiliyorsunuz. 4 gün sonra da sisteme girdiğimde yine soruları oluşturtamadım ve 4 gün daha ötelendim. 3. denemede sorular oluşturuldu ve ben cevapları girdiğimde hatalı olduğunu söyleyip yine 4 gün sonraya ötelendim. Sürekli gün beklerken bir arkadaşım IRS’teki adresimi kontrol etmemi söyledi. Henüz ABD’ye yeni gelmiş olmam dolayısıyla ve takvim yılı henüz tamamlanmadığı için IRS ile işim henüz olmamıştı, kısaca hiç düşünemezdim. Tabi daha önceden Work and Travel yapmış olsam da, o zaman dahi çalıştığım şirket benim adıma vergi bildirimi yaptığı için birebir deneyimlediğim bir süreç değildi. Aynı SSN’im olduğu için, sisteme kayıt olup giriş yaptığımda bilgilerim çıktı. Fakat adresim olarak görünen yer hiçbir zaman gitmediğim, nerede dahi olduğunu bilmediğim bir adres olarak görünüyordu. En azından artık sonunun burası kaynaklı olduğunu düşünerek mutlu oldum. Fakat normalde adres değişikliği gerekiyorsa, bu bir sonraki yılda vergi bildirimi yaparken yeni adres belirtilerek yapılıyor. Bunu beklemek istemiyorsanız da form doldurup posta ile göndermeniz gerekiyor. Internetten kendiniz de düzeltemiyorsunuz. Yani görünen oydu ki süreç bir süre daha devam edecekti benim için. Beklemek istemediğim için en yakın IRS ofisine gidip birebir görüşüp düzelttirmek istedim. Bunun için de randevu almak gerekiyordu. IRS’e ulaşmak için iki farklı numara vardı. Birisi bazı konularda işlemlerinizi hallederken (tabi bunların içinde adres değişikliği seçeneği yoktu), diğeri de tamamen randevu almak için belirlenmiş numaraydı. Randevu için aradığımda ofise neden gitmek istediğim soruldu, ben de adres değişikliği yapmak istediğimi söyledim. Telefondaki kişi ben burdan yapabilirim dedi ve ben de tüm bilgilerimi ilettim. Tabi çok kısa sürmedi, bana özgü müydü bilmiyorum ama bazı sistemsel sebeplerden 40 dakika kadar sürdü konuşmamız. Adresin güncellediği söylendi fakat sisteme yansıması 2 haftayı bulabilir dediler. Yanılmıyorsam 10 gün kadar sonra sistemde adres değişikliğini gördüm. Sonrasında da myE-Verify sisteminde de yanlış hatırlamıyorsam toplamda 6. deneyişimde yaklaşık 30 gün sonra bu sistemde kimliğimi doğrulayabildim.
Yukarıdaki süreç devam ederken aynı zamanda kredi bürolarında da profil oluşturmaya çalışıyordum. Experian’da uzun süre profil oluşturamadım. Sürekli hata verdi, müşteri hizmetleriyle de çözemedik. Creditkarma’da profil oluşturmaya çalıştığımda otomatik olarak yapılamadı, benden kimlik taratmamı istedi. Ehliyetimi aldığım için ehliyetimin arkasındaki barkodu taratmamla birlikte hesap açıldı. Ek olarak, ikinci bir kredi kartı da almak istiyordum. Online olarak Chase’in Amazon kredi kartına ve Apple Card’a başvurdum, ikisinde de kimliğim doğrulanamadığı gerekçesiyle başarıya ulaşamadım. Bu sırada bir şirketle anlaştım ve maaş hesabım olarak Chase’te hesap açmaya karar verdim. Online olarak başvurumu gerçekleştirdim, tüm belgelerimi yükledim, yine bir dizi güvenlik soruları oluşturuldu ve hepsine cevap verdim ve sorunsuz olarak hesabım açıldı. Tamam dedim artık sorun falan kalmadı. Kredi kartımın gelmesini beklemeye başladım. 5-6 gün sonra posta ile Chase’ten iki adet zarf geldi. Önce kartın olduğu zarfı açtım, cüzdanıma koydum. Sonra da diğer zarfı açtım. Diğer zarfı açtığımda ise hesabınızı kapatıyoruz, kartınızı kullanamazsınız yazıyordu. Müşteri hizmetlerini aradım, dedim aynı anda hem kartım geldi hem de hesabımın kapatıldığına dair bir yazı aldım. Sistemden baktığında şüpheli durum üzerine hesabımın kapatıldığını ve çözüm için şubeye gitmem gerektiğini söylediler. Peki dedim. Sonrasında randevu alıp şubeye gittim. Bu arada ha diyince şubeye gidemiyorsunuz, internetten randevu bulmanız gerekiyor. Benim çevremdeki şubeler genelde 7-10 gün sonraya randevu veriyorlar. Neyse sonunda şubeye gittim, durumu anlattım, belgelerimi teslim ettim. Belgelerimi sisteme yükleyip gönderdiler. Sonrasında da telefonla hızlandırmak için merkezi aradılar. O sırada ben de konuşmaları duyuyordum. Merkezdekiler belgelerimin gerçekliğinden şüphe edip şubedeki görevliye benim belgelerimi kimin yüklediğini sordular. Şubedeki kişi de “Ben yükledim, hatta şu an elimde tutuyorum, gözlerimin önünde duruyorlar” dedi. Neyse bu şekilde hesabım açılmış oldu.
Sırada araba alma işi kaldı. Kapora verdiğim ve 1,5 aydır beklediğim araç geldi. Araca karar kılarken ilgili firmanın (Mazda) kendi finansal şirketinin henüz kredi puanı oluşmamış kişiler için geçerli bir uluslararası finans programı olduğu söylenmişti. Ben de buna güvenerek aracı almaya karar verdim, maaş bordrosu, ikametgah kanıtı vs istedikleri tüm belgeleri de verebiliyordum. Tabi başvuru yaptıktan sonra red geldi ve bana benim vize türümün göçmen vizesi tipinde olduğu için programa dahil olamayacağımı söylediler. Sonrasında diğer finans kuruluşlarına da başvuralım dediler. Nasıl olsa hard inquiry’mizi yemiştik
14 gün içindeki aynı tipteki inquiry’lerin tek olarak sayıldığını daha önceden okuduğum için de tamam dedim. Tabi telefonumda kurulu finans uygulamalarından da o başvurlarla ilgili bilgilendirmeler anlık olarak bana geliyordu. Auto financing yanında personal loan başvuruları da yapılmıştı. Çok fazla önemsemedim. Sonuç olarak FICO skorumun oluşmasına 2 ay kadar bir süre kaldığı ve 2023 model araçlar gelmeye başladığı için 2022 model almak yerine beklemeye karar verdim.İlk 4 ayın genel hatlarıyla özeti budur. Tekrar görüşmek dileğiyle.
-
Merhabalar,
Ben de 10 Agustos 2022 itibariyle San Francisco-Bay Area`ya giris yaptim. Ilk giriste bir arkadasimin yaninda kalacagimdan dolayi SF ilk tercihim oldu. Burasi amerikanin en pahali bolgelerinden birisi, tanidiginiz veya yuksek miktarda paraniz yoksa bu bolgeyi en basta tercih etmenizi tavsiye etmem. Benim acimdan burada yasayan bir arkadasim olmasi buyuk avantaj oldu. Yinede insan kendi hayatini bir an once kurmak istiyor tabi bunun icin malesef sabir lazim cunku burada her sey zaman aliyor.
Burada oldugum ilk 2 haftada 3 ay gecerli on odemeli Mint Sinirsiz telefon hattini 95$
a aldim. Bank of Americada hesabimi actim Turkiyedeki parami transfer ettim ve 1 gun sonra hesabima gecti, secured kredi kartimi bekliyorumki kredi skoru olusturayim. Linkedin-indeed ve sirketlerin kariyer sayfalarindan yuzlerce basvuru yapiyorum ve gorusmeler suruyor tabiki olumsuz olanlar daha cok ancak kurumsal bir is arayan isletme mezunu iseniz bu sekilde denemeniz lazim cunku rakipleriniz tum hayatini burda gecirmis amerikalilar olacak ancak yinede sans her zaman var bu biraz da ingilizce seviyesi mulakatta kendinizi iyi satabilmekle alakali bir durum ve gecmis tecrubelerinizin isle uyumu.SSN ilk hafta sonunda adresime geldi ancak GC hala gelmedigi icin ehliyet alamiyorum bu DMV
nin direkt bana soyledigi durum. Ehliyet olmadan da hizli bir sekilde para kazanabilecegim doordash/amazon flex gibi islere giremiyorum. Bolgesel olarak bakinca ulasim Bay Areada cok zayif ve araba gercekten cep telefonu kadar gerekli olabiliyor bu noktada acilen araba almayi da dusunuyorum. Masraflari minimize etmek adina temel olarak kullandiginiz tasiyabileceginiz ve yeni olan butun esyalarini getirmeye calisinki burda tekrar almak durumunda kalmayin.Yeni bir hayata baslamak, eski hayatini geride birakmak her yer icin gecerli olan sekilde zor ozellikle okyanusun diger ucunda olan bir ulkede ancak asilamayacak bir sey degil. Bence bu durum askerlik gibi en basi en zoru sonrasi zaten bir sekilde geliyor, yolun basindaki herkese basarilar.
-
@funnelweb
Çok güzel
umarim tamamen oraya uyum sağlayıp en kısa sürede rahata kavuşursunuz diye ümit ediyorum bu arada ne ara 4 ay oldu ya
mülakata gittiğiniz daha dün gibi aklımda.. -
@sezcek
Umarım en yakın zamanda rahata kavuşursunuz, bize tecrubelerinizi aktarmaya devam edin lutfen bol şans

-
@funnelweb Detaylı anlatımınız için teşekkürler. Güzel bilgiler vermişsiniz, yeni hayatınızda mutluluklar dilerim. Şans sizinle olsun.
-
Herkese Merhaba,
5 günlük ABD deneyimimi ve giristen itibaren yasadiklarimi kronolojik olarak aktarmaya calisacagim:)
5 Eylul pazartesi 15:10 Istanbul-Atlanta THY aktarmasiz ucagi ile esimle yaklasik 11 saatlik ucus yaptik.
Turkiye'de passport kontolune girerken pul almadik ve gorevli polis kadina kalici oturumumuz oldugunu soyledik. Biraz bilgisayarinda bir seylere baktiktan sonra tamam dedi ve pulsuz gecis yapabildik.
THY ucagi oldukca rahatti ve inis sonrasi ve oncesi olmak uzere 2 kere yemek ikrami oldu ve gayet guzeldi. Binlerce TL verdigin ucus yolculugunda hala internetin parali olmasi gercekten cok sacma. Bunun tabi THY ile alakasi yok , GS macini izleyemedigim icin atar yapiyorum su an

Indigimizde yerel saat ile aksam 9 gibi passport kontrolunde sira bize yaklasik 30-40 dakika sonra geldi ve sorunsuzca passport ve sari zarflarimizi teslim ettikten sonra bir gorevli esliginde bir odaya alindik. Bu arada ilk gorustugumuz polis neredeyse hic bir sey sormadi. Odadaki polis ise 6-7 dk bekleme sonunda bizi cagirdi ve tebrik ederek hosgeldigimizi belirtti. Pasaportlarimiza bastigi muhurun bizim 1 yillik vizemiz oldugunu belirtti.. o da ayni sekilde yine hic bir sey sormadi. Insan bir sorar tarhana getirdiniz mi, kac paraniz var diye. Bu arada 7 ser bin dolar vardi cantalarimizda. Tam gule gule derken aklima USCIS den degistirdigim adresin gercekten degistigini teyit etmek geldi. Sordum , bakti ve o da ne degismemis. Hazir kagida yazili is adresim vardi ve onu uzattim. Hallettim dedi ve vedalastik. Aklinizda olsun USCIS e guvenmeyin ve havaalanindaki polis abi ablalar ile adresin gercekten degistigini teyit edin.
Toplamda 6 buyuk bavulumuz oldugundan (ek bavullara ek para verdik tabiki) kalacagimiz otele minivan taksi ile 20 dolar odeyerek gittik. Otel rezini gunler oncesinden booking uzerinden yapmistik. Giriste sadece kredi kartimdan 50 dolar depozito aldilar ve uzerinden 4 gun gecmesine ragmen hala geri odeme kartima olmadi, bekliyoruz bakalim.
6 Eylul Sali sabahi otele 10 dakika mesafedeki AVIS den kiraladimiz araci almak uzere 10 gibi otelden ayrildik ve yuk olmasin diye otelin sagladigi shuttle ile AVIS ofise gittik. Pick up ve drop yeri farkli oldugundan ve 6 bavul sigsin diye buyuk arac sectigimizden dolayi 320 dolar gibi bir rakam ile 1 gunluk aracimiz olan Ford Expoler i teslim aldik. Otele geri donup esyalarimizi yukledik ve kuzeye dogru Tennessee Chattanooga sehrine dogru 2 saatlik yolculuga basladik. ABD ye ilk gelisimiz ve hatta yurt disinda ilk arac kulanma deneyimimiz olmasina ragmen harhangi bir zorluk ve sikinti yasamadim.
6 Eylul ogleden sonra ise baslayacagim firmamin bize 1 ayligina saglamis oldugu gecici konuk evine ulastik. Evi tanidiktan sonra Walmart'a alisverise gittik ve en temel ihtiyaclarimizi karsilayacak sekilde ufak bir alisveris yaptik. Burda sunu belirmeliyim Turkiye'deki Mastercard imi yurt disi alisverise acarak bu markette kullanabildim. Ama tavsiyem kullanmayin zira banka en yuksek kurdan dolari aliyor.
7 Eylul carsamba gunu sabah avise arabamizi biraktik ve 10 gunluk kiraladigimiz arabayi aldik. Arac degistirmemizin sebebi ise pick up drop yeri farkli olunca her gun daha pahali olmasindan idi. Ogleden sonra Bank of America'ya hesap acmak isleri nasil oluyor diye ugradik ve isler oyle ilerledi ki kendi adima hesap actim ve yanimizdaki 14 bin dolarin buyuk kismini bankaya verip hesaba aktardim. Bu arada Bank of America SSN olmadan islem yapabiliyor. Debit kartimin onumuzdeki hafta ici posta kutuma birakilacagini belirtti. Ayrica cumartesi gunu secured kredi karti basvurusu icin ayni arkadasla bankada randevumuz var. Banka isleri sonrasi bolgeyi tanimak icin araba ile gezinti, yine Walmart'dan ve Aldi'den alisveris gibi isler ile gunu yine bitirdik.
8 Eylul persembe gunu saat 11 gibi SSN ofise ugramamizla cikmamiz bir oldu, muthis bir kalabalik vardi ve sonra geliriz dedik. Ogleden sonra bolgede arac bakinmaya ciktik. Valla arkadaslar soyledikleri gibi araclar ucuz degil. Tamam bir kac maasiniz ile alabiliyorsunuz , Turkiye ile kesinlikle kiyaslanmaz bile ama kilometresi, yili ve gecmisi iyi bir araba en az 15 k haberiniz olsun. Arac arastirmalarimiz suruyor.
9 eylul cuma bugun sabah 9 da SSN ofise gittik ve 30 dakika sonra siramiz yaninca esimle birlikte bankoya yoneldik. Ben SSN numarami ogrendim ancak esiminki hala belli degil dedi. Su an yeni basvuru yapmanizi onermem bekleyin, kartlar adresinize yakinda gelir dedi. Tamam dedik ve ayrildik. Oradan cikinca yakinlardaki Driver License Center'a ugrayalim dedik. Iceri girdigimizde sira vardi ve 30 dakika siramizi bekledik. Siramiz yaninca gittik ve bilgi almak istedik. Gecici adreste kaldigimizi soyleyince basvuru yapamayacagimizi belirttiler. Turk ehliyeti ile Tennessee de 6 ay arac kullanildigindan dolayi ve kalici evimiz henuz belli olmadigindan dolayi , bu isi sonraya biraktik.
Sizlere arkadaslar nacizane basimizdan gecenleri aktarmaya calistim. Ilerleyen zamanlarda bu yazinin uzerinden tekrar acik kalan konulari ve detaylari anlatiyor olacagim mutlaka. Saglicakla kalin.
-
@sfklkn34, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri
Tam gule gule derken aklima USCIS den degistirdigim adresin gercekten degistigini teyit etmek geldi. Sordum , bakti ve o da ne degismemis. Hazir kagida yazili is adresim vardi ve onu uzattim. Hallettim dedi ve vedalastik. Aklinizda olsun USCIS e guvenmeyin ve havaalanindaki polis abi ablalar ile adresin gercekten degistigini teyit edin.
Not aldık
çok güzel bir deneyim, çok güzel bir başlangıç maşallah. Bir solukla okudum neredeyse. Deneyiminizi aktardığınız için teşekkür ederim. Faydalınacak bir çok şey var. Bundan sonraki sürecinizde çok güzel gitsin. -
@sfklkn34 Merhaba, yeni hayatınız da bol şans dilerim


Benzer Başlıklar
152
Çevrimiçi
60.6k
Kullanıcı
5.1k
Konu
533.2k
İleti
Powered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum